teisipäev, detsember 21, 2021

Pullerits: Miks pole Tartu maratoni korraldajad minu raha näinud?

Mõned on utsitanud, et paneksin end kirja Tartu maratonile. Ma ei ole seda teinud. Põhjusi on mitmeid, üks huvitavam kui teine.

Pulleritsu reegli järgi toimub Tartu maraton suure tõenäosusega siis, kui enne jõule on saanud Tartus looduslikul lumel suusatada. Viimati, kui kontrollisin, kehtis see reegel kümnel juhul üheteistkümnest (eks igast reeglist ole ju erand, aga ainult väike). Seega peaks tänavu toimuma Tartu maraton eriti kindlalt. Aga nagu ütles juba ammu Andrus Ansip, kellega mul ilmub peagi raju intervjuu, siis olukord on muutunud. Ja mitte vähe.

See, kui suusatada sai juba detsembri algusest, lõi, kui klišeega öelda, kaardid sassi. See jätab mulje, et väidetavalt globaalne väidetavalt inimtekkeline väidetav kliimasoojenemine, nüüdisaja kõigi hädade väidetav allikas, meie laiuskraadil ei toimi. Pigem on asjad vastupidi. Alati, nagu olen rõhutanud, tuleb vaadata suurt pilti. See, et detsembri esimeses pooles on väljas karm tali, ei tähenda, et samasugune ilm valitseb ka veebruaris. Nägite ju ise: piisas kahest veidi soojemast ja vihmasemast päevast, kui looduslik lumi, mida näis nii palju, sai täiega hävitatud. 

Sama võib juhtuda jaanuaris ja veebruaris. Tõenäoliselt juhtubki, sest ilmaolude suur kõikumine on uutes tingimustes saanud tavapäraseks. Mis tähendab, et Tartu maratoni toimumise tõenäosus hoolimata sellest, et nüüd paistab talv taas võimust võtvat, on ei vähem ega rohkem kui 50 protsenti. «Olla või mitte olla, selles on küsimus,» ütleks ja ütleski William Shakespeare, kelle kuulsa monoloogi inglise keeles peast esitamise Eesti kiirusrekord kuulub 1983. aastast minu nimele 18 sekundiga.

Ilmselt õnnestub häda korral maraton korraldada Tehvandi kunstlumeringil, kuid see tekitab kaks küsimust. Esiteks, ega ringil peetav maraton ole mingi õige maraton. Mäletan viimasest korrast väga hästi, kui kõvematelt ringi sisse sain ja staadionil neile ette jäin ning vaid taganttulija leplik ja kannatlik meel päästis mind suurest sõimust. Mis, st sõim olnuks tegelikult ebaõiglane, sest ega mul pea kuklas silmi olema, et näha, mis selja taga toimub. See on ikka taganttulija vastutada, et ta mulle sisse ei kihuta.

Teiseks, ega kunstlumi iseenesest teki. Selle tootmiseks kulub energiat. Mis on aga praegu energiahinnad, seda ei pea kellelegi ütlema – sest keegi seda ei teagi, kuna energiahinnad kõiguvad börsil suurtes kõrgustes, et enam pole vahetki, kas mingi ühik maksab 300 või 500 eurot. Igatahes tuleb lume tootmine üüratult kallis ning liiati, kui tuletate meelde siinkirjutatu algust, ei jäta lume valmistamiseks energia tootmine keskkonnale mõju avaldamata ja jälge jätmata; veelgi halvemal juhul täidab see sõjaka Venemaa rahakotti. Teisisõnu – ja see on siin väga mõtlemapanev tõdemus: suures pildis panustab kunstlume tootmine sellesse, et Tartu maratoni toimumine looduslikul lumel muutub tulevikus järjest vähem tõenäoliseks. Mõelge sellele, kas tahate niisugust arengut soosida ja toetada!

Ma ei hakka siin teie aega rohkem kulutama, aga kui veel tegureid ritta laoksin – näiteks võimalus, et valitsus kehtestab koroonapandeemiast tulenevalt uued piirangud, või võimalus, et kiirelt leviva omikrontüve tõttu tabavad sind enne maratoni sind külmetushaiguse sümptomid, millega starti minek oleks hiiglaslik lollus –, saaks põhjusi, miks Tartu maratonist pigem mitte osa võtta, sedavõrd palju, et maratoniks registreerimine võrduks lotopileti ostuga: annad raha ära, aga midagi vastu ei saa. On palju tulusamaid rahapaigutamise võimalusi. Sügisel ostsin Enefit Greeni 300 aktsiat, tänaseks olen juba 285 euroga plussis. Hiljuti ostsin 35 TextMagicu aktsiat (rohkem kahjuks ei antud) ning nüüdseks olen 144 euroga plussis. Ja ma pigem ei hakka teile rääkima, mida on teinud pärast esmaemissiooni LHV Groupi aktsia.

Aga mis puudutab veebruaris Tartu maratoni, siis tuletades veel kord meelde Ansipit: olukord võib muutuda.

Foto 1: Üksik suusataja eelmise nädala teisipäeva hommikul Tartus Tähtvere spordipargi 1 km pikkusel nn Lauri ringil lõigutrenni tegemas. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Tänavuse, 2021. aasta Tartu maratoni start Tehvandi staadionil. Foto autor: Ardo Säks, Klubi Tartu maraton
Fotod 3 ja 5: Kõvemad suusatajad tänavusel Tartu maratonil. Fotode autor: Adam Illingworth, Klubi Tartu Maraton
Foto 4 ja 6: Suusatajad tänavusel Tartu maratonil. Fotode autor: Kiur kaasik, Klubi Tartu Maraton

46 Kommentaarid:

At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Börsisõltlase klassika ütleb, et börsile pandud raha on kaotatud raha, raha, mida pole sulle sisuliselt enam kunagi vaja. Oluline on ikkagi see number mis taskus krabiseb. Aktsiate koguste järgi peaks ju lumeloto mängimiseks pappi olema aga ju siis on teema ikkagi selles, et vorm on kehv ja nigelamaks läheb. Entusiasm on kadunud. Sellest on pagana kahju. Sisuliselt oli sportiv Priit ainuke rahvaspordi heerold, tänu kellele kõik mõtlesid pulsikelladest. Tulemused on juba näha. Suurel mõõduvõtul jääb iga aasta osalejaid napimaks ja kasinamaks. Kuubiku esimesel aastal oli osalejaid 15000+, 2019 13000+ aga 2021 vaid 9500. Numbrid räägivad selget keelt, et just Priidu viimaste aastate passimise ja tervise hoidmise ajal on toimunud tohutu langus osalejate arvus.

 
At 10:40, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, nii see on, 10:32, siin on selge, üksühene ja mustvalge põhjus-tagajärg seos. Keegi võiks teha sisuka doktoritöö "Priit Pulleritsu roll harrastusspordi populaarsuse tõusus ja languses Eestis 21. sajandi kahel esimesel kümnendil". Eesti rahvaspordi strateegid, kui selliseid üldse on, saaks sealt palju kasulikku snitti järgmiste tegevuskavade väljatöötamiseks.

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Eestlaste lemmikala FIA juht ütleb selgelt: "Me ei saa istuda ja lihtsalt öelda, et inimesed tulevad ise meie juurde. Ma tunnen, et peame minema tootjate ustele koputama ja hoolitsema selle eest, et meie spordiala neile meeldiks". Priit on juba teinud väga meeldivaid kiiruskatsete kajastusi. Siit on väike samm täiskohaga ralliheeroldiks asumisel. Mohammed bin Sulayem hindab sellist sammu kindlasti vääriliselt.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

"Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) juhataja Varro Vooglaid palub kohtult abi, et osaleda veebruaris Tartu suusamaratonil.

Vooglaid pöördus kohtusse, kuna suusarajale ei lubata negatiivse koroonatestiga inimesi, samuti neid, kel ei ole vaktsiinipassi ning kes pole COVID-19 läbi põdenud või on selle läbi põdenud rohkem kui kuus kuud tagasi."
https://www.err.ee/1608442544/varro-vooglaid-palub-kohtult-abi-osalemiseks-tartu-suusamaratonil

Kes viilib ettekäändeid otsides suurelt mõõduvõtult kõrvale, kes püüab kohtu abil trassile saada.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

10:49 väga terane tähelepanek. Ennustame et Pullerits heidab endalt Königsbergi kunni punase mantli ja asub araabia keeli õpimaie

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Varrol üldse mingid suusad on?

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Varro suusatab Tõnise ja Elvise seljas.

 
At 12:02, Anonymous mp said...

Väga palju sisutühja mula, a'la "Pall on ümmargune" jne...

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Varrost pole asja ala upitamisel. Vaja on leida tõsine propakahur mis põrutab nagu Царь-пушка. Kes ei jäta kedagi külmaks. Nii kui nähakse, et puškat laetakse, nii rivistab rahvas ennast tihedamalt kui varem suure mõõduvõtu stardiliinidele.

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

To 12:06

Et näeks uhke välja aga ei teeks pauku?

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Kahurist on uuringute järgi tehtud vähemalt üks lask, sellest piisab.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Suuskadega või ilma Varro ajab õiget asja ja on alati vakstimaffia tagumiku limpsijatest kaasajooksikutest eespool. Palju jõudu!

 
At 15:17, Blogger Priit Pullerits said...

Mu tänasel intervjuul professor Andres Meritsaga

https://www.postimees.ee/7413252/andres-merits-omikron-viitab-et-pandeemiast-saab-epideemia

on veebis kaks korda rohkem lugejaid, kui loetavuselt Postimehe järgmisel lool. Vägev!

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

No näed, teema mis läheb korda rahvale. Ega ilmaasjata siin sellest teemast ei jahuta. Kahju, et sul polnud mune küsida, et mis anomaalia Eestis selle suremusega on. Muudes riikides paistab niba-naba numbritel olevat loogika aga Eestis nagu korraldatakse miskit rahva suretamise eksperimenti.

 
At 16:43, Blogger Priit Pullerits said...

Jaa, kas lugesite, mida prof Merits ütles:

Tõhustusdoos kahtlemata aitab. Seniste andmete põhjal võiks öelda, et kolm vaktsiinisüsti kaitsevad omikroni vastu paremini, kui kaks süsti delta vastu.

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit,kähku nõela otsa.........

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Olgu kuidas nende surmadega on aga niipalju süstla sõltlasi pole varem näinud ja poleks uskunud ,et paljud meist nii altid on nõela otsa valmis minema.Heroiin on ka tegelikult hea proovige te ei kahetse.

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

Merits nüüd mõni autoriteet. Von Ursula ütles et aastas vähemalt 2x nöel peppu ja arvutage ise

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Praegu veel vara arvutada.10 aasta pärast saame juba korralike mõõteriistadega vaadata mitu kalluri kasti täit laipu ja süstlaid kulus.Pakuks et suitsu, napsu ja muidumehed saavad pähe selles mõõduvõtmises.

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

LHV IPO oli 2016, ehk siis sellest ajast alates on Padre salaja börsimulli aidanud veeretada. 2021 on aga eriti kärmelt agu andnud kõikvõimalikele IPO -dele, mida me sellest võime kõike järeldada. Tallinna börsi tõus ja hiljem ka langus - tuleb Padre käikudel silma peal hoida aktsiate vallas...hea kui saaks ennetavalt vihjeid..

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi Peeter ja Mart küsisid laulus mida Varro õhtuti teeb nüüd siis aastaid hiljem oleme tõe jälil - suusatrennile on õhtused ajad kulunud.

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Merits ja Padre defineerisid koroonasituatsiooni veelkord, nüüd omikroni mõjus.

See on huvitav, et Varro püüab sihtgrupina rahvuslikult meelestatud spordimehi. Tuimi ja tühmi kepitoksijaid on muidugi, kuid ühelt poolt kristlikku ja teiselt poolt uhhuu rahvast vaevalt tervisespordiradadelt ponnistust väärivalt leiab. Kas kristlikud ja sportlikud mehed tulevad ka Pulleritsu blogisse jutlustama? Esiteks, näidake tulemused ette, siis vaatab edasi.

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

Eestisse on mingi lesestamise partii maha äritud. Muud moodi statistilist anomaaliat välja ei vabanda. Võimalik, et AZ saatis praakpartii siia. Kohalikud kambajõmmid on kui kuldid rukkis.

 
At 09:10, Blogger Priit Pullerits said...

Jaa, 17:17, kavatsen lähipäevil teha kolmanda vaktsiinisüsti ka.

18:54, koroonasse on surnud Eestis kui palju?... 1893 inimest! Ja vaktsineerimisse? Parimal juhul mõni üksik, nelja puhul on kahtlus, et välistada ei saa, aga kinnitust pole.

Veel teadmiseks värskeid andmeid:

21. detsembri hommikuse seisuga on haiglas 231 koroonaviirusega nakatunud patsienti. Neist 177 vajab haiglaravi raskeloomulise COVID-19 tõttu, nendest omakorda 141 ehk 79,7% on vaktsineerimata ja 36 ehk 20,3% on lõpetatud vaktsineerimiskuuriga.

Tehke järeldused ise! Ise hiljuti arvutasin, et koroona põdemine on 1580 korda eluohtlikum kui vaktsineerimine - isegi professor Merits tsiteeris seda arvu!

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

Vaksineerimise tagajärjel tekkinud tüsistustesse on surnud meeletult palju,........need numbrid on jätkuvalt saladus!?

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Veebikolumnist Priit Pullerits ütles 09.12.2021 k. 18:35
Teemasid esitennisistile sai pakutud näiteks järgmisi (kõiki ei avalda, sest eks mu konkurendid loe ka mu blogi innuga):

Anett Kontaveidi ema Ülle Milk (56) töötab noortetreenerina ja räägib EE-le, mida tähendab vanemale lapse jõudmine professionaalse spordi tippu.

Priidu blogi on väga populaarne...

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

Kuna see spordi blogi ,siis võtame ka spordimehed statistika möödupuuks.Palju on läinud teisele poole tervetest sportlikest vaksimata inimestest.Pakuks mitte ükski.Niis kui elustiil on tervist toetav kas on vaja töhustada nõela torkimisega seda.Nõel on kerge tee heaolu saamiseks ,mis võib olla lühiajaline ja ongi.Vereringesse millegi viimine kiirmeetodiga on alati kerge tee ja lühiajaline.On seda mõtet normiks teha?Nõel võiks jääda elu ja surma piirile jõudnu üles turgutamiseks.

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Surnud koroonaga, mitte koroonasse. On vahe arusaadav? Kas kõigile neile 1893 inimesele on tehtud lahangud? Vaevalt. Lõpetaks õige hämamise ja pooltõdede kuulutamine. Te peaksite väga hästi teadma, et ligi 40% populatsioonist on sümtomaatilselt, asümtomaatiliselt juba läbi põdenud või on üldse resistentsed koroonaviiruste suhtes. Seda teavad väga hästi TÜ immonoloogid, kuid millegipärast ei taheta eriti sellest rääkida.

 
At 10:22, Anonymous suusaunt said...

9:17. kuidas seda "meeletult palju" defineerida?

 
At 12:19, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole saladus, 09:17. Te olete kas ignorantne loll või pahatahtlik. Need arvud on Ravimiameti küljel olemas, need on kõigile kättesadavad, olen neid ka korduvalt tsiteerinud.

09:43 arvab usuvat, et on targem kui meie professorid, teaduskoda, spetsialistidega mehitatud ametid - peab küll olema mania grandiosa, et end kõige targemaks lugeda.

Teate, ise targad, minge ja pakkuge oma tarkust neile ka, kes teie arust on lollid, võtke nende koht üle ja päästke me maailm. Ärge tühja mölisege, see ei maksa midagi ja sellel pole mingit mõtet. Kui olete nii üllalt targad, siis tegutsege. Aga selleks on teist sama palju meest, nagu... no ma parem jätan selle võrdluse lõpetamata.

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Kas kõigile neile 1893 inimesele on tehtud lahangud?

Kas lugupeetud 9:43 tutvustaks meile kuidas lahangul eristada COVID pneumooniat "tavalisest kopsupõletikust"

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

12:19 - maailma pole vaja päästa ja tegutseda ka mitte - las looduslik valik teeb oma töö ja rahu jälle maailas:)

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

...empaatiavõimetu küünik - nagu kõik teisedki sedasorti targutajad. Ebameeldivalt minakesksed.

 
At 19:09, Blogger Priit Pullerits said...

Täna siis koostreening USA suusasprindimeistrivõistluste omaaegse kolmanda koha mehe Vahur Teppaniga, rahulikult keskmine kiirus 13,2 km/h, aga seda intensiivsem oli infovahetus. Kui ma kõik, mis teada sain, siia kirja paneks, siis... peate ise ka end välja ajama, mulle tuulde võtma, siis ehk kuulete ka midagi asjalikku, mitte ei aja oma tüütut antivakseri mula.

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

13,2 on nigu igav tempo või nii, mahavisatud aeg, intekat oleks võinud pigem soojas saunas teha.

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Kas usa kolmas sprinter Vahur Teppan on vahepeal viroloogia doktoriks õppinud või kust on pärit tema info pakett jõulist tõde?

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Käisin oma silmaga täna vaatamas ja nägin, et kõik surnuaiad on täis viimase aasta jooksul surnud inimesi. Mida meie eest seal surnuaedades varjatakse? Miks on surnud maha maetud? Ikka selleks, et varjata nende surma tegelikke põhjusi. Saavad süsti kätte, surevad ära ja kohe aetakse mulla alla. Matusebürood on kahtlemata valitsuse mahitatud kaasosalised. Kelle palgal hauakaevajad on? Miks tõde varjatakse?

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Statistikale on ka praktilisem seletus. Reffi iive programmi raames kui selgus, et papp ei tekita iibele positiivset mõju siis võeti emapalga propamõjule abiks südamehaigete eluküünla pikendamine iga hinnaga. Selle käigus lüpsti haigekassa tilgatumaks, loodetavasti ikka õigetesse taskutesse. Kui papp otsas siis karmistati sobivalt korontsiepideemia ettekäändel elküünla pikendamise kulutusi. Ja nii see läks. Lisaks veel ebaõnnestunud vaktsiinivalemid ja nii numbrid kasvavadki. Propat tehakse aga nii, et ainsa põhjusena rõhutakse koroonale kui kõikide jamade emale. Näha kohe, et juhid on ülikoolides hästi luuletama õppinud.

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

See mõte võib vastuvoolu ujumisena tunduda ,aga mäda soose vajumise võib lõpetada artificial intelligence kasutusele võtt riigi bürokraatia lõpetamiseks.See papp mis kulub selle sooja õhu tootmiseks ja paberi määrimiseks see võiks kõik riigi tervishoidu minna.Inimesed kes on paberit määrinud eluaeg saavad lõpuks keskenduda oma loovuse teostamiseks käte abil ja surres olla õnnelikud et midagi on ära ka tehtud.See on ilus surm.

 
At 23:13, Anonymous Anonüümne said...

Ehe näide on Dubais olevad kõrg ehitised.Palju kuluks aastaid ülikooli helgematel peadel, et sellised ehitised oleks teostatavad?Need parimad numritega mõnulejad jõuaks selle projekti käigus vihkamiseni.Ja see on alla käik.Kas meie helgemates peades on äkki inimesi kes vihkavad oma tööd?

 
At 09:20, Blogger Priit Pullerits said...

Midagi ägedat aasta lõpetuse sissejuhatuseks:

https://www.postimees.ee/7414055/andrus-ansip-kallase-valitsuse-vanaviisi-jatkamine-toob-rangad-tagajarjed

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Kas härra Pullerits on kursis Tartu suusatelgitagustega? Miks lahkus Allar Kivil Tartu Suusaklubist ning rajas omaenda Emajõe Suusaklubi? Milline intriig on sinna peidetud ning kuidas on sellega seotud Hiina?

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige, härra Pullerits kui tahab figureerida suurel areenil peaks avama telgitaguste hämaraid intriige ja salakäike.

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Tõepoolest, USA erikoolitusega Padre peaks Hiina Rahvavabariigiga koostööle läinud meestel kuuldeulatuses püsima.
---
"Kas Eesti isevoolu teed vaadates ei teki teil vahel tahtmist, et kääriks käised üles ja annaks oma panuse, et asjad paremini liiguksid?

Olen üheksa aastat olnud peaminister ja olen Eesti rahvale tänulik kõigi nende aastate eest. Olen andnud endast kõik, mis selles ametis anda on. Praegu on ikkagi uute, nooremate inimeste kord anda endast parim. Seda, et sooviksin tulla tagasi peaministriks, ma võimalikuks ei pea. Ma ei taha Eesti rahva kannatust rohkem proovile panna.

Kuid ega ma Eesti poliitikast kuhugi kadunud ole. Ma saan Eesti poliitikas kaasa lüüa ka intervjuud andes."

Kas härra Ansipi öeldut ei saaks siin meeste seas off-the-record täiendada? Mis peegeldus teflonnäost, kui välistati tüüri juurde naasmist. (Kes muu meid sellest jamast ikka välja tirib? Pealegi, peaministrina intervjuud andes saab poliitikas veelgi paremini kaasa lüüa.)

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

23:13 ma ei usu, et Eestis oleks mingit probleemi kõrgeima ehitise püstitamisega vaimu poolelt. Liha ja kapital jääb aga nõdraks. Gaspromi 462m pilvelõhkuja Лахта Центр jääb siit Kalevipoja kiviheite kaugusele. Neil oli see piis ohv keik, asi siis meil, me ikka kangemast puust kui idanaabrid, tormides ja stiihiates karastunud.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

TM võiks juba ammu korraldada mingitel suurematel (või edasi - tagasi) ringidel alguse ja lõpuga ühes ja samas kohas. Oleks logistika tükk maad odavam ja osalejatel vähem peavalu. Iga tradistisoon jääb lõpuks ajale jalgu.

 

Postita kommentaar

<< Esileht