laupäev, detsember 18, 2021

Pullerits: Miks ma endised tippsuusatajad üles otsisin?

Ma rääkisin sel nädalal Jaak Maega. Siis rääkisin Anti Saarepuuga. Pärast veel helistasin talle paar korda. Seejärel vestlesin Priit Naruskiga. Urmas Välbe (fotol paremal) sain Kätte Šveitsist Davosist, kus ta kiitis sealset ilma ja olusid. Peeter Kümmeliga võtsin ühendust, kellelt kasutasin muu seas võimalust uurida ka tema keskmaajooksu rekordite kohta. Aivar Rehemaaga rääkisin pikalt. Raido Ränkeliga ei rääkinud, sest tal on kuskil Euroopas võistlused ja ei tahtnud teda segada; selle asemel vestlesin tema abikaasa Kertu Ränkeliga, kes vanasti oli Saarepuu. Tatjana Mannimale helistasin ka; ta küsis, kas tahan äkki Are Metsaga rääkida, aga vastasin, et ei, just temaga tahan. Algo Kärbi otsisin samuti üles, kuigi imelikul kombel olin ta telefoninumbri jätnud varasemast oma andmebaasi talletamata.

Kõigil, nagu aru sain, oli väga hea meel minuga rääkida. Seda oli rõõm kuulda.

Kristina-Šmigun Vähiga ei rääkinud, sest minu teada pole selleks põhjust. Ja Andrus Veerpaluga ka ei rääkinud, kuigi põhjust olnuks, aga sisetunne ütles, et võib-olla tema ei taha rääkida ning otsustasin teda ebamugavasse olukorda mitte panna.

Mis nendest vestlustest välja koorus, saate selge pildi siit.

Foto 1: Urmas Välbe poja Frederik Marteniga enne Pyeongchangi taliolümpiat. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 2: Jaak Mae (lipuga) koos poja Ralfiga tänavuse Rally Estonia ajal. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix

40 Kommentaarid:

At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Ilves lükkab õlast nõrgalt. Seda püüab kompenseerida tubli keretööga, kõhu- ja kerelihastega lükkab peaaegu "nina vastu lina". Selliselt muidugi pikalt ei lenda. Võrdle nt Herola suusatehnikat.
Kui keegi selle lootusetu seisu pealt suudab Ilvesele pjedestaali paine peale panna, siis palju õnne.

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit, tahame või mitte aga murdmaasuusatamise kuldajad on möödas. Täna on see vaid noorte- ja tervisesport, ei muud.
Murdmaasuusatamise maailmakarikas ja MM ei huvita enam suurt kedagi, telekajastuses ja publikuhuvis on see Euroopas kukkunud kuhugi kaugele-kaugele taha. Talialadest vaieldamatult populaarseim on täna laskesuusatamine, mis on murdmaa tõrjunud troonilt isegi põhjamaades, rääkimata suurtest Kesk-Euroopa riikidest Saksamaast ja Prantsusmaast.
Tänane murdmaasuusatamine on telealana lihtsalt igav vaadata -- ühed ja samad sportlased võidavad, ei mingit vägevat konkurentsi ja vastasseise nagu 80-tel ja 90-tel Mieto, Wassbergi, Svani, Zimjatovi, Kirvesniemi, Aunli jt aegadel oli.
Tänane tippsuusatamine on see, kus püss on seljas ja iga paari kilomeetri tagant jagatakse järjestus põhjalikult ümber. Põnev vaadata nii telerist kui kohapeal.

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Nii on nagu 16:51 räägib. Meie omad on pärast kindral Mati salga paljastamist pildilt täielikult kadunud, see aasta pole isegi ükski sprinter MK punktidele jõudnud, distantsil võistlejatest rääkimata. Oma mättalt kaugemale vaadates on murdmaa viimastel aastatel kujunenud meeste hulgas Norra-Vene maavõistluseks. Hetkel näiteks on MK üheksa parema hulgas 4 norrakat, 4 venelast ja ainult üks Prantsuse sprinter on sinna vahele ära eksinud. Ei paku nagu eriti pinget. Mis puutub endiste suusatajate järeltulijatesse, siis nende taset peaks näitama rahvusvahelised võistlused, mitte vanemate jutt sellest kui andekad ja tublid nende lapsed on.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis vägev konkurents oli toona? Ikka skandinaavia ja venemaa (nsvl) vaheline kuhu toredasti korraks itaallased ja sakslased sekkusid. Kes teab mietot ja wassbergi väljaspool skandinaaviat? Sama praegu. Norrakad on oma kopsu rohtudega nii üles ajanud et polegi kedagi kes viitsiks järgi punnitada ka soomlased ei jõua, nende tuleviku medaliootused on hokis ja aladel millel nende moslemid ilma teevad (poks)

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Miks siis Andrusega ei rääkinud? Oleks võinud otse küsida, mis tunne on kui laps dopingu abil tippu püüab saada? Või tegelikult püüab dopingu abil 73. kohalt 67. tõusta...
Ja seda oleks ka võinud küsida, mis nõu isa pojale Austria kohtusse mineku (ja üldse oma tegude eest vastutamise kohta) on andnud. Oleks vägagi huvitav neid vastuseid lugeda aga ilmselt Andrusest on veel vähem meest neile küsimustele vastamisel kui Priidust küsimisel...

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

16:51: "Täna on see vaid noorte- ja tervisesport, ei muud.
Murdmaasuusatamise maailmakarikas ja MM ei huvita enam suurt kedagi, telekajastuses ja publikuhuvis on see Euroopas kukkunud kuhugi kaugele-kaugele taha."

Miks see nii on? Põlvkondade vahetus maailma tipus, muud alad on teles atraktiivsemad (samas nt tennis on vast televisiooni algusaegadest olnud täpselt ühesugune? miks siis see katkematult atraktiivne on?), või on ka mingeid huvitavamaid põhjuseid?

Mäletan, kui kummaline tundus suusavahetusega sõit siis, kui see tuli. Mingi naljakas rapsimine seal vahetuspunktis. :) Sportlastele vist ka algul ei meeldinud.

Suusatamises võiks olla selline mitmevõistlus, kus sportlane:
1) Tuleb üksi, iseseisvalt, ühistranspordiga võistluspaika, tassides kogu varustust käe otsas või seljas
2) Võistluse esimese osana valmisab võistluseelsel päeval endale ise aja peale(!) toidu tooretest looduslikest algkomponentidest (porgandid, kaalikad, toores liha, teraviljahelbed jne)
3) Valib võistluse käigus välja ja määrib ise ära oma suusad
4) Läheb sõitma rajale, mille ääres ei tohi olla ühtegi treenerit-abilist
5) Samuti ei tohi kasutada pulsikella vm abiseadmeid, lubatud on ainult "kuulata oma keha".

Nii saaksime teada, kellel tõeliselt sisu on. Toiduvalmistamise faas tooks telerite ette kokandushuvilisi, suusamäärimine võib-olla tehnikahuvilisi. MK-sari eri riikides tähendaks, et toidu algkomponentidena tuleb kasutada erinevate maade põllukultuure, pannes ühtlasi proovile seedimise.

Vot see oleks kaasakiskuv telešõu. Luban pantenteerida, Kanal 2!

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

17:51
Kui minna juba metsikuks ja looduse rüppe, siis miks mitte lisada siia nõue, et sportlane peab ise leidma sobiva puu, millest suusad valmistada ja siis enda valmistatud männitõrvaga nad ära tõrvama. Vaat see juba sorteeriks nisanäpud ja lödipüksid tegijate hulgast välje enne kui üldse sõiduks läheb.

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Ratturid võiks ka esmalt soost rauda põletada, siis sepistada jne. Vahelduseks kautšuki lüpsta, kusjuures minna tuleb jala sinna kus lüpsta saab. Võidab see, kelle ratas ennelõppu ära ei lagune. Kavalamad võivad teha ratta ka puust, saab kiiremini valmis. Aga küsimus jääb, et kas ka tööriistad peab ise tegema. Kui ei pea siis 3d printeriga ratta tegija on võidumees. See juba suht ulme.

 
At 00:39, Anonymous Anonüümne said...

Ulme jah tuleme ikka maa peale tagasi.

 
At 08:53, Blogger Priit Pullerits said...

Väga huvitav intervjuu õnnestus teha Hollywoodis tegutsenud ja seal paljude megastaaridega (Bruce Willis, Sandra Bullock, Kevin Bacon, Cameron Diaz, Donald Sutherland jpt) filme teinud eesti operaatoriga, kes muu seas räägib, et Hollywood on täis tundetuid, ahneid ja trügivaid inimesi:

https://leht.postimees.ee/7411498/alar-kivilo-mind-tombavad-lood-mis-raagivad-inimsuhetest

 
At 12:07, Anonymous MargusM said...

Priit, kui sa oma töötegemist siin raporteerima pead siis ehk näed niipalju vaeva et paned töötava lingi.
Samas sooviks teada kas objektiivselt võttes on teistes sektorites siis oluliselt vähem kõike seda? Ma poleks kindel.. igalpool tunduvad küüned enda poole kasvama ja egod kõrgelt lendama.

 
At 12:18, Blogger Priit Pullerits said...

Mujal on seda teiste najal ülestrügimist vist tõesti vähem kui Hollywoodis, mida kinnitavad ka aastae jooksul välisajakirjandusest loetud lood. Eriti Vanity Fair peegeldab sealset mentaliteeti väga hästi. Viimati lugesin sealt sellisest tegelasest nagu Charlotte Kirk. Lugege selle kohta Mark Seali lugu "Sex and Texts, Secrets and Lies: How the Charlotte Kirk Saga Blew Up Hollywood".

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Hollivuudi roll on olla globaalne kollane kroonika ja õukonna intriigide pesa. Nii et loomulik mis toimub ümber fertiilses eas noorte naiste.

Mis toimus suusablogis? Miks trügiti välja spordimeeste naturaalne liider ja innovaatiline juht Kägu? Tubli mehe kohta oli alatut anonüümset pasaloopimist rohkem kui hollivuudi külas.

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

18:20
19:10 peaksid proovima kirjutada huumori rubriikidesse mõnes ajalehes - tõsiselt ,sain hea tuju kui lugesin.

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Vanity loos räägitakse karjääri tegev inimese hirmust sattuda otsustajate omanduses olevatesse bläkklistidesse. Need eksisteerivad igal pool. Kus on võimu ja rahaahned seal on ka probleemid. Isegi meediaimpeeriumi ei looda siidikinnastes, ise tead. Milleks siis jutt, et mujal on vähem?

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

12:51 õige jah, Kägu ees peab vabandust paluma.

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Mis pagana huumor? 200 tundi tööd ja puuratas ongi nobenäppudel valmis. Katsu sa muid rattaid nii kiiresti valmis teha.

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Me kõik peame Kägu käest vabandust paluma aga esimeses järjekorras Pullerits. Tema vastutab mis toimub suusawoodi maal.

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Kõva vend see wooden bike'i mees, 13:15, aga puurattale ma siiski ei panustaks.
Rämeda paugu saab sellega hargivahele ilma pikemalt sõitmata! :))

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, olenemata distantsist jõuab esimesena finišisse ikkagi see, kes kohe jooksma hakkab ilma suuskade või rattata. Äärmisel juhul teed kärmelt okstest räätsad ja padavai liduma.

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Jah lumevaesel talvel pole parafiinist ja kallist määrdest abi. Pane vanade botastega läbi muda nagu Kipkeeter ja esimesena finišis nagu naksti.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Siin blogis mehed jooksmisest ju ei räägi, eks. Mingi halastus blogipidaja vastu võiks veel alles olla, poodu majas köiest ei räägita.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Barefoot sussides jooksu ja paljajalu jooksuga võiks siin tõesti piiri pidada (paljalt jooks aga - palun väga!), samuti on vaktsineerimise sogajutt tabu. Kägu sai bänni just sogajutu eest.

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Paljalt jooksmine on tervislik ka, famboon saab vabalt loksuda ilma vägivaldse kinni kammitseta jooksmise rütmis

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Külmaga ei loku jalgevahel midagi. Energiasäästu reziimis kuivab see värk kokku nigu mahlast tühjaks pigistatud viinamarjad. Meil siin soojendav särts on börsiruletis maha parseldatud ja ega muud varianti enam sooja saamiseks polegi kui palja rosinaga silgata.

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Võib olla ka rosin aga ausal mehel pole midagi häbeneda. Heraklesel oli Trooja lahingu päevil 4cm rippu ja keegi ei naernud.

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

Mis seal häbeneda, 4 sendine upub tikripõõsasse kenasti ära, nii on soe ja välja ei paista ka miskit. Kõlbab avalikku kohtagi minna ilma, et keegi liputamises süüdistaks.

 
At 20:15, Blogger Priit Pullerits said...

Kahju, et siin mõned mehed teatud asjast kaugemale näha ei suuda. Ilmselt nende patoloogiline probleem. Teema oli siiski hoopis muu, aga see käib teatud teema vendadele üle nende teadmiste ja mõistuse, nagu näha.

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

Teema on ammu ammendatud, peremees. Praegu käib aktiivne inspiratsiooni kogumine. Oled näinud kunsti kus subjekti on riided seljas? Tavaliselt on tegu siis isikukultusega. Aus kunst on alati alasti.

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole suuremat ja märkimisväärsemat asja elus ja kunstis kui erekteeritud fallos. Juba muinas egiptuse faaraod teadsid seda ja ehitasid au monumendi 400m kõrge piramiidi otse taevasse mis kahjuks aega jooksul lühemaks kulunud aga tänupühade reliikvia on ikka.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Priit pehmeneb oma seisukohtades kunsti üle siis kui tehakse suur monument "Pulsikell".

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Kägu onu seeme on maandunud viljakasse pinda...

 
At 22:10, Anonymous Anonüümne said...

Ars longa........
Kuulsad väejuhid valatakse pronksi ja bufooni voolib skulptor suurema kui

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

...tsaar kella!

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd on fakt, et tõhustusdoosile tuleb 2 kuu pärast retõhustusdoos ja seejärel omikroni eridoos. Vaktsineerimisasutused saavad hakata väljastama varsti igakuiseid vaktsineerimiskavasid. Düstroofia stardipauk ongi antud. Kahju, et õige start sai maha magatud.

Pfizer-Biontechi koroonavaktsiini efektiivsus omikrontüve vastu on pärast kolme doosi umbes 70 protsenti ja 20-40 protsenti efektiivne kahe doosi korral,» sõnas BioNTechi tegevjuht Ugur Shahin väljaandele Le Monde.Lisaks rõhutas Shahin, et kaitsemeetmed on endiselt vajalikud. «Riskirühma kuuluvad inimesed peaks end eriti hoolikalt jälgima ja testima, sest Saksamaal tehtud uuring näitas, et ka pärast kolme vaktsiiniannust langeb selle efektiivsus kolme kuu pärast umbes 25 protsendini.»

Ugur Shahini sõnul kavatseb BioNTech esitleda uut, omikroni eest kaitsvat, mRNA vaktsiini märtsis.

 
At 22:57, Anonymous m said...

Törts suusajuttu kah:
Kas ovaalil on klassikajälg ka sees?

 
At 23:18, Anonymous Anonüümne said...

Raja olek: Sees nii klassika kui uisutehnika rajad
Lumekiht: 20-70cm
Avatud suusaradu: 860m

 
At 08:29, Anonymous Anonüümne said...

Diislilumi või särtsulumi? Mis küll selle hinnaks tuli. Kui mõni hunnik alles jäi siis võiks usinamad sellest vormida tsaarkella mastaabis pulsikella.

 
At 08:44, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge magage maha minu tänast hitti. Kell pole veel üheksagi hommikul, aga juba on see vallutanud terve veebi:

https://leht.postimees.ee/7413252/andres-merits-omikron-viitab-et-pandeemiast-saab-epideemia

 
At 09:22, Anonymous Anonüümne said...

Nonii.Lõpuks on jälle hakanud kehtima põhitõed, mida osaliselt eirati selle aasta märtsist alates. Seda saab lugeda siit: http://geneetika.ee/geneetika-opik/

 

Postita kommentaar

<< Esileht