laupäev, detsember 11, 2021

Pullerits: Kuidas Eesti eelmine esisuusahüppaja avas mulle hullu ala olemuse?

Kas suusahüppeid olete näinud? Hulljulgete ala, aga kõrvalt vaadates tundub lihtne: kui söakust on, sõida nõlvalt alla, tõuka nukilt ära, liugle läbi õhu ja maandu sujuvalt lumele. Kui maandumine välja arvata, ei paistagi asi mõistusega võttes väga hull, eks ju?

Seoses sellega, et nädalavahetusel toimub Otepääl kahevõistlejate MK-etapp, võtsin ühendust Eesti endise esisuusahüppaja Kaarel Nurmsaluga ning palusin tal seletada, mida suusahüppamine tegelikult tähendab ja kuidas seda teha nii, et ellu jääks. Ta rääkis ligi tunni. Kõik see on kirjas laupäevases Postimehes, aga siin alljärgnevalt paar põnevamat kohta.

Ideaalne hoovõtuasend tuleb võtta sisse nii kiiresti, kui võimalik. Nurmsalu sõnul peab asend olema tugev, konkreetne ja stabiilne; keha peab olema vaba, aga toonuses, et sooritada maksimaalselt plahvatuslik äratõuge. Kord harjutas Nurmsalu kümnepäevases treeningulaagris ainult ja üksnes seda, kuidas tegutseda hoovõtu esimesel 5–7 meetril. Kui Tehvandi hüppemäel laskuda alla konkurentidest 2 km/h aeglasemalt, kaotab hüppe pikkuses Nurmsalu hinnangul kuni tosin meetrit, mis kahevõistluses tähendab suusarajal kahe ja poole minutilist kaotust.

Veel kümme aastat tagasi tõukasid suusahüppajad nukilt ära peamiselt jalgadega, kuid nüüd rakendavad selleks kogu keha, et anda tõukele võimsust juurde. Äratõukel liiguvad reied ettepoole ning sportlane saavutab lennuasendi. Äratõuge tuleb teha täistalla pealt, mitte varvastega, sest sel juhul jäävad suusaninad vaatama allapoole ning suure tõenäosusega järgneb õhulennu asemel salto.

Pärast otsalt ülestõuget ei minda kohe lennuasendisse. Umbes neljandiku kogu hüppest liiguvad suusad ja keha justkui eraldi, et koguda kõrgust, seletab Nurmsalu. Alles seal, kus maandumisnõlv keerab allapoole järsemaks – suurel mäel 30–40 meetri järel –, viib sportlane keha suuskade vahele.

Kuuseoksad pole maandumisnõlvale laotatud ilu pärast – need aitavad sportlasel aru saada, kui kaugel on maapind. Maandumiseks valmistumine algab 10–15 meetrit enne hüppe lõppu. Suusaotsad tuleb tõsta ülespoole, mis hakkab pidurdama kiirust: see väheneb ruttu 120–130 km/h pealt 80–90 km/h peale ning on maandudes 70–80 km/h.

Nüüd, kui eelneva tähelepanelikult läbi lugesite, saate end lugeda poolenisti spetsialistiks. Kes tahab saada päris asjatundjaks, saab oma teadmisi täiendada siin.

PS. Aga kes on valmis Moabi minema?

Foto 1: Suusataja tänavu aprillis Venemaal Sotši lähedal Rosa Hutori kuurordis. Foto autor: TASS/Scanpix
Foto 2: Eesti parim suusahüppaja Artti Aigro valmistumaks hüppeks Pyeongchangi taliolümpial 2018.
Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 3: Saksa kahevõistleja Jakob Lange Hiinas Pekingi olümpia suusahüppemäel. Foto: Reuters/Scanpix
Foto 4: Suusahüppaja lennu algfaasis. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 5: Eesti kahevõistleja Kristjan Ilves alustamas hüpet. Foto autor: AP/Scanpix

21 Kommentaarid:

At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Slaalomi tüdruk on tore sportlane ei karda külma ega midagi teised karglejad on mõttetud klounid.

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Pluss kümme kraadi slallipiigal ei ole ju külm vaid soe, äärmisel juhul jahe. Sellises temperatuuris korralikult rapsides võib ka ihualasti liikuda.

 
At 22:05, Anonymous Karvajalg Harku vallast said...

Mehed panna on vaja! Siin käib mingi tühja jutu ajamine.
Jõulukalender ka spordimeestele https://boobychristmas.com

 
At 10:30, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, kui Otepää kanti satute, minge sinna sööma:

https://leht.postimees.ee/7406247/lumine-louna-nagu-menufilmis

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Lojaalse blogilugejana olen hoolikalt klikkinud pomo viidatud tasulistel linkidel. Maksnud kõik sellega kaasnevad tasud. Tõsi. Kulude optimeerimiseks olen asunud tasulise tellija libedale teele. Mis on aga tänu sellise lojaalsuse eest? Tänu on olematu ja kallis. Olen sattunud ajupesumasinasse mis on olnud vait võimalikust elektri börsipaketiga toasooja saajate jõhkrast röövhinnatõusust. Lihtsalt leheneegrid, jah nimetame õige nimega neid pugejaid kes istuvad maailma infokiirteede keskel ja on neegri moodi vait kui kurjad börsiisad lüpsavad ootamatult tarbijaid. Mida peab nüüd tarbija tegema? Vaatama kuidas blogiisand keskküttega hrutšovkas pihku itsitab lollide börsitarbijatest blogilugejate pärast või? Seda muidugi kaa. Aga kuna kütmise lõpetamine elektriga ei tule kõne alla, siis tuleb tõmmata koomale neid mida saab teha lõdvalt. Lõpetada ära meediakulutused. Põhjusel, et aastate jooksul ei hoiatanud ükski leht ette võimalikust röövellikust börsihinna manipulatiivsest tõusust suurepäraste algoritmide abil. Loomulikult on esimene selles listis jaanuarist kui tuleb maksta detsembri kirves Eesti Energiale, Postimees, takka otsa konkurent Eesti Päevaleht koos Eesti Ekspressiga ja ka Õhtuleht ning loomulikult Äripäev. Kuna börsisüsteem on ehitatud põhimõttel, võta või jäta siis tuleb kõik kulud mis kuu jooksul tekivad igatahes ka kinni maksta. Aastane paus meediakuludes peaks tekkiva lisakulu kenasti ära kompenseerima. Head libisemist kõigile!

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

14:52 lojaalsed blogilugejad saavad pidevalt kloppida aga me kannatame ära kuna oleme nii lohjaalsed. Laseme ennast lohhistada tee tolmus nagu tegi afgaani rahvas kommunist Nadžibullale.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

14:52, kliki Karvajala jõulukat, kõik see ilu tasuta.

 
At 19:11, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 14:52, kas on mõistlik määrata end veelgi suuremasse pimedusse? Kui siis aasta pärast taas ajakirjandust tarbima hakkate, võite märgata, et mitte ainult hinnad ei ole vahepeal tõusnud, vaid teie ka teiste samasuguste ignorantsusest on kogu riik ära virutatud.

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Priit aga me näeme ju koti pähe tõmbamist ka ilma ajakirjanduseta. Ajakirjandus on nagu investeerimissoovitustes taksojuht. Kui taksojuhid asja arutavad siis saabub ka rahvale koti pähe tõmbamine. Oluline on liituda sotsmeediaga kus taksistid mõtteid vahetavad ja oledki eluga kursis ning aimad kust varsti laks ära pannakse. Ja üleüldse ei ole ajakirjanikuna tark oma tellijate üle irvitada. Tööle peaksite asuma ja infovaakumi asemel alati avaldama kogu info.

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjandus ei saa aru oma funktsionaalsusest. Täna on olukord ju väga lihtne elektri hinnaga. Eesti Energia koorib börsihinna abil oma tarbijaid ebareaalse kasumiga. Selle eest ei ole vaja vallandada ei Tatart, Veskimäge ega Sutterit. See kahju mis on kuritarvitades tarbijate usaldust tehtud tuleb tarbijatele 100% kompenseerida. Ajakirjanikud ei peaks seda vaikse urinaga menetlema vaid kargama Kallasele kaela seniks kuni ta ise teeb omal initsiatiivil sellise ettepaneku. Vaja on näidata jõudu, et usaldus on riigis asi millega ei mängita riigi tasemel. Loomulikult tuleb üles leida see loll kes sinisilmselt börsikauplemise koti meie otsustajatele pähe määris ilma toimivate kompensatsiooni meetmeteta aga mis temaga ikka teha. Eestlased toppisid oma raha kuhugi Jordaania riigi võlakirjadesse, mille tagastamisest pole siiani ei kippu ega kõppu, rääkimata selle pulli korraldajate vastutamisest. Eesti värk. Ajakirjanikud siiani usuvad, et see raha kunagi äkki saabub koju tagasi.

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

On ikka vigisejaid oma elekrti hinnaga siin blogis. Loomulikult on asi pekkis aga kas siit saab siis abi kuidagimoodi. Juba oleme unustanud kui el. maksis 50 euri/Mwh siis polnud küll kuulda seda joru mis täna tuleb et börsihind on jama. Teenige rohkem või kulutage vähem elektrit ja ärge käige siin blogis kogu aeg jorisemas. Full disclosure- eelmine aasta maksin 50 euri ja see aasta 86 euri samal ajal, no ei aja nutma.
Nurmsalu juttu oli igatahes väga huvitav lugeda.

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

Loodame, et see lõhkenud pomm Pääsküla suusarajal elektri röövhinnaga seotud polnud.

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Abi annab rahandusministeerium kõigile kes kavalifitseerivad ennast vaesteks nende mõõdupuu järgi seaduslikul alusel - jõudu kõigile, kes vaevlevad ja ei jõua el. kinni maksta.

 
At 09:14, Blogger Priit Pullerits said...

Alles saime kommentaariumi puhtaks antivakseritest ja koroonaeitajatest, kui nüüd on kohal elektrihinna üle halajad. Mehed, nendeks teemadeks ja muredeks on muud kohad, ei ole mõtet neid siin väljendada, see on vale koht.

Eelmine nädal läks kahjuks vett vedama. Kuskilt tekkis kurgu kipitus ja nohu. See tuli siis, kui olin pühapäeval suusatamas käinud ning dendropargist jalgi koju läksin, kokku 11 minutit - õhtupoolikul läksid nina ja kurk imelikuks. Millest see?? Ei saa ju suusarajalt viirust üles korjata! Ja jube visalt püsib see nohu, kuidagi ei õnnestu lahti saada, kuigi hoian jalad sokkidega soojas ja keha ka soojas, välja ei tiku. Medikamente pole manustanud, sest teada ju on, et rohtudega saad hingamisteede põletikust lahti kahe nädalaga, rohtudeta läheb aga 14 päeva. Paistab, et läheb ka selle nädala algus ravi tähe all. Õnneks on väljas sula ning sellised olud rajale ei tõmbagi.

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Läheks küll sooja Moabi siit pakase ja põrgulike elektrihindadega perioodil ära aga kevadel pole sel kõigel enam mingit majanduslikku pointi. Vähe sellest, selleks ajaks on kõik suure vaevaga kogutud vahendid lihtsalt ära kulutatud toas soojuse hoidmiseks nagu karul talveks kogutud rasvad. Kevadel on seega tohutu rahanälg ja kaugetele kantidele mõtlemine ning reisimine välistatud.

 
At 12:14, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 12:10, just kevad on Moabis kõrghooaeg, kõik ässad koos. Siis on seal meie suvine ilm, suve poole läheb seal põrgulikult palavaks, 40 kraadi ja üle selle. Panen kohe selle kohta ka kokkuvõtte, nädalavahetusel monteerisin.

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Kas Nurmsalu on see mees, kes eilse hüppevöistluse otseülekande ajal kaaskommentaatoriga iga hüppaja maandumisel vaheldumisi "oopaaa!" karjus või?

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaatorite tase on igal spordialal jubedalt alla käinud. Oooppaatamine eetris on läila ja ei kultuurne. Loodame et hea Padre midagi ette võtab.

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Padrele on kogukonna mured absoluutselt no bubu hekk.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Järveläineni possatamine ei sobinud samuti. Spordisõbrad nägid ju selgelt, kuidas Ilves järk-järgult oma positsiooni grupis kaotas, kuigi kommentaator teatas heast possast, ja lõpuosas tänu konkurentide kukkumisele esikümnesse sai. Maksimum, nagu sportlane tunnistas.

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

Ja Järveläineni Nykase Matti naljad muutusid ka pärast kolmandat korda lamedaks.

 

Postita kommentaar

<< Esileht