esmaspäev, detsember 13, 2021

Pullerits: Sekund kaotust on sama hea kui terve igavik ehk miks protokoll petab

Vaatasin pühapäeval Otepää MK-etapi kahevõistluse 10 km murdmaasõitu. Kristjan Ilves läks rajale ju kolmandana (fotol vasakul).

Me võime rõõmustada ja olla veidi rohkem kui poolesaja päeva pärast algavat Pekingi olümpiat silmas pidades lootusrikkad, sest Ilvesel jäi pjedestaalist puudu kõigest 1,1 sekundit. Aga kes nägid, mis rajal toimus, saavad aru, et need 1,1 sekundit on terve igavik. Ja pjedestaal jäi selgelt haardeulatusest välja.

Näha oli, et kui viimasel 2,5 km ringil tempot juurde pandi, vajus Ilves grupis teiselt-kolmandalt kohalt tahapoole. Ja viimase ringi tõusudel hakkas grupi esimestega vahe sisse rebenema. Laskumistel libises Ilves küll järele, ent rohkemat kui grupil sabast kinni saada ta ei suutnud. Viimasele tõusule minnes oli ta taas grupil kenasti kannul, ent kes suusatanud, need teavad, et see juhtub tõusudel alati, et all saad eesmistele lähemale, kuna nende tempo aeglustub, aga tõusu tipus, kui sealt alla lükkad, on vahe taas sisse kärisenud. Selles sai oma silmaga veenduda, kui kaamera näitas lõpulaskumisele minekut.

Nii et vähendamata kuidagi Ilvese tubli tulemuse kaalu, peaks edasist silmas pidades ausalt tunnistama, et 1,1-sekundiline kaotus on petlik. See loob mulje, et poodiumikoht on käeulatuses, kuid, nagu öeldud, kes nägid võistlust, said selgelt aru, et esikolmikusse murdmise lootust Ilvesel viimasel ringil polnud. Pigem käis tema võitlus selle nimel, et grupis punase laterna rolli mitte jääda.

Seega, kes vaatab pelgalt protokolli, võib kergesti teha vale järelduse. Pjedestaalikoha nimel võitlemiseks oleks Ilvesel tulnud madistada ikka grupi eesotsas.

Me ei saa ka unustada - ent protokoll seda ei näita -, et tegelikult oleks Ilves suure tõenäosusega lõpetanud kaks kohta tagapool ehk kümnendana, kui eespool poleks kaks meest lõpusirge algul külgi pidi kokku läinud ja kukkunud. Ja see kaheksaski koht sakslase Eric Frenzeli ees tuli fotofiniši uurimise järel.

Selge see, et Ilves on mullusega võrreldes arenenud, kuid selge on ka see, et esikolmikusse murdmiseks tuleb murdmaasõidu viimastel kilomeetritel pidada võitlust grupi ninas, mitte sabas. Nina ja saba vahe võib olla kõigest sekund, kuid Otepää võistlus näitas, et see on üüratult suur ja pikk sekund.

Foto 1: Kristjan Ilves läheb Otepää MK-etapil kahevõistluse 10 km murdmaasõidule kolmandana. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Kristjan Ilves (nr 3) pühapäevasel sõidul suures grupis, mida veab sakslane Vinzenz Geiger. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 3: Kristjan Ilves (nr 3) pühapäevase 10 km sõidu lõpuheitluses. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 4: Kristjan Ilves Ilves viskamas pärast 10 km sõidu lõppu lumme vasakule küljele. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Djokovici uudised lähevad nagu soojad saiad. Maailm loeb mida number 1 kohta kirjutatakse ja joonistatakse. Väljavõte artiklist -

... who coaches World No.7 Anett Kontaveit, likened Djokovic....

Näeme siit et Johaug Northaug Mäkkinen Tänkkinen täitsa tundmata nimed maailma areenil võrreldes Anettiga. Pole Pulleritsul palju parata kui tahab et kõhnad võhmamehed ja nõrgad suusamehed blogis nurmaksid tuleb kirjutada suurtest nimedest spordi tähetaeva võlvil.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

https://www.sportskeeda.com/tennis/dmitry-tursunov-tips-novak-djokovic-end-career-grand-slams-says-serb-looks-like-triathlete-right-now

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Siin artiklis on ainult superstaaride nimed kirjas (Nadal Djoko Armstrong). Anett Kontaveit ka.
https://www.france24.com/en/live-news/20211210-barty-to-return-to-action-in-adelaide-nadal-and-osaka-in-melbourne

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit Poulerits on superstaar ameerikas. Austraalias vist ei ole aga kõikjale ei jõua kah.

 
At 14:10, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, Austraaliasse tõesti ei jõua. Superstaare tehakse ikka Ameerikas, seal tuleb kand maas hoida.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Frenzel takerdus kah maoli käinud meestesse, tal tuli hoog maha võtta, keppe hoidja, kadudeta mööda libiseda ja alles seejärel finišisirgel kiirus uuesti üles saada. Ilves sai paremini takistusest teiselt poolt ehk sisekurvi joones mööda. Pigem tõusis kolm kohta.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Austraalias on 350km matk üle kõrbe survival of the toughest. Kui seal 6 hulka tuled oledki superstaar valmis. Meie võhmameestele piis of keik. 10km suusatamine on selle kõrval piiss of tilulilu.

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

Karm väga karm, igaüks superstaariks ei saa tee või tina

 
At 21:50, Anonymous Anonüümne said...

Isegi tina tehes ei saa, tavaliselt kõige jobumad ainult saavad!
Õigem oleks ehk öelda, et tehakse staariks kollase postimeedia ja abil.

 
At 08:25, Blogger Priit Pullerits said...

Täna intrigeerivat elulist teemat kah lisaks meelelahutusele, nagu seda on sport:

https://www.postimees.ee/7407923/gripivaktsiin-loi-narvisusteemi-sassi

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Peremees, ära toida Kägu...

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti ei maksa härjale punast lippu lehvitada kui pole soovi võidelda.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Kuna see on ikkagi kahevõistlus mitte suusatamine, siis piisab poodiumile pääsemiseks kui hüppele veidi pikkust lisada. Üksnes sõiduga ta muidugi esikolmikusse ei jõua.

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks juba Moabi kohta uudiseid kuulda. 90 kilti Moabist eemal lüüakse aasta pärast kopp maha, et hakata püstitama energianäljase Utahi esimest tuumajaama. Sellise paiga tahaks kindlasti enne üle vaadata kui hilja. Rahvas on seal mõistev ja keegi ei irise. Põhjus ju lihtne. Indiaanlased on ammu sealt minema löödud ja valge inimene keset kõrbe ei majanda. Siit on kohalikele reformaatoritele järjekordne idee. Selleks, et Eestisse tuumajaama püsti panna, tuleb kohalikel teha elu kasvõi elektrihinnaga põrgulikuks ning kui vastuseisjad on Eesti tolmu oma jalgelt pühkinud, siis saab ka siia vaevata tuumareaktori podisema panna. Kas reformaatorid kasutavad praegust elektrihinna ameerikamägesid oportunistliku võimalusena oma soovi läbisurumiseks või on see lausa teadlik plaan, see jääb lihtrahvale loomulikult saladuseks. Igatahes Moabis on näha kuidas saab seda teha nii, et kõik on õnnelikud.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Näete siis kus põnevad teemad, indiaanlased, reformikommunistid energiatraktor, tuuma lõhustamine. See kas meie kahevõistleja hea õnne korral seitsmandaks kaheksandaks kobistab on hobi värk rohkem.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Enam pole vaja kaua kannatada mehed. Vaesuv töörahvas koguneb hiiglaslikule manifestatsioonile.
"Maha! Maha! Maha!"
https://arileht.delfi.ee/artikkel/95390803/henn-polluaas-riigikogu-ees-oleme-otsustanud-korraldada-suure-meeleavalduse

 
At 14:26, Blogger Priit Pullerits said...

Väga huvitav info, 13:32. Vaatasin, et tuumajaam tuleb Green Riveri linna lähedale, kuhu on Moabist umbes tund autosõitu loodesse. Ehitus algab siiski alles 2023 ja valmis loodetakse jaam saada 2030, nii et niipea ei muutu Moabis veel midagi.

Ülevaate tollest piirkonnast saab siit mu videost:

https://www.youtube.com/watch?v=8RkTiw3RPVg

See on Athena maastikurattarada, mis asub endise raketiväebaasi territooriumi lähedal. Baasist pole enam midagi järel. Küll aga näete suurt Green Riverit, mille vesi kulub tuumajaama jahutusel kindlasti ära.

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Väga maaliline video. 50 pruuni varjundit ümarate ja kumerate vormidega. Mida veel sellisest Ateenalikust ilust unistada. Üks tuumakatel sobib sinna nigu rusikas auku.

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Suured rattad jahvatavad aega. Tuleb ka green river kuivaks lasta ja rahaks teha. Seljanahast piitsa materjali.

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits peab hakkama tennist mängima see on magneet ala ja kindlustab sõpruse noorte sporditähe naistega ja meedia tähelepanu päevalehtede veergudel.

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

Ei võhmameeste blogist tennise blogi saa. Tennis rohkem moe värk. Üldse kus palju raha liigub on liig palju spordivälist müra, mis ei huvita tõsiseid võhmamehi. Võhma tegemine on elu kestev see tähendab et mehed, naised kes seda teevad on valinud ala mis hoiab lihased rakkes seni kuni mootor seisma jääb. Ja miskil kummalisel moel meeldib neile seda teha kuigi on oluliselt raskem kui tennis. See on eritüüpi inimtõug ja ei ole mõjutatud moe suundadest. Lisage juurde kui mul midagi olulist ütlemata jäi.

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Võhmamehed peavad 21.sajandisse tulema tähendab reketi ostma ja normaalsed firma riided muretsema. Siis võetakse nad ehk jutule bisnis nõupidamisel. Mis sa arvad kelle käes on green riveri kraani algusots? Muidugi golfi ja tennisemeeste käes. Me ei tea võibolla käis Pullerits salaja tennist mängimas Moabi Lions klubi eliidiga vabal ajal

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

14:47 Üks tuumakatel sobib sinna nigu rusikas auku.Et kui juba mitu junni on paneedil olemas mis see üks junn veel siis ära ei ole.Võtame irooniana.Veel naljakam on see ,et inimesel põleb peakohal selline tuuma patarei millest energia tootmine on oluliselt odavam ja ohutum ja jätkusuutlikum.Inimene peaks ikka peakohale pilgu heitma ja mõtlema kuidas võimalikult efektiivselt päikeselt energiat ammutada.

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Seda tahaksi teada mis sala mänge Pullerits mängib teeb meile pidevalt mustlase keskmist ja navaaholase eesli kõrvu.

 
At 22:13, Anonymous Anonüümne said...

18:52 - tegelikult on ka tuul. See puhub iga nädal. Maksimaalne tuulevaikus on 48 tundi. Tuleb lihtsalt tuule võimsus dimensioneerida 5 kordse tipuvõimsuse varuga ja ülejääv energia suruda Estonia põlevkivi kaevanduse sahtidesse kinni ja tuulevaikuse hetkedel toota sealt energiat turbiini abil. Tuleb otsustada ja tegutseda. Päike võib ka olla nagu omatarbeks või nii. Talvel päikest aga ei ole lihtsalt.

 
At 23:01, Anonymous Anonüümne said...

22:13 -- päikeselisel jaanipäeval võiks ka päikesepaiste varu pimedatesse kaevanduskäikudesse koguda. Külmal ja pimedal jõuluööl hea võtta ja päikesepaneelidega elektrit toota... Selline ettepanek võiks tänases poliitdebatis isegi täiesti tõsimeeli läbi minna.
Kui nüüd tõsisemalt rääkida, siis suur osa täna valjuhäälselt elektrivarustusest ja energeetikast rääkivaid inimesi on ilmselgelt kooli füüsika- ja matemaatikatundides kas maganud või vähemalt kogu õpitu ühest kõrvast sisse ja teisest välja lasknud.
Ilmekas näide oli tänane UV faktor -- kaks stuudiokülalist teadsid põhjalikult, millest nad räägivad ning suutsid tuua erinevaid argumente oma seisukohtade toetuseks ja vastuväideteks, kaks ülejäänut korrutasid vaid miskeid uduseid hüüdlauseid, mille olid enne saadet lihtsalt pähe õppinud. Aga mida tahtagi kui ühe laua taha satuvad arutlema akadeemik ja põhiharidusega poliitik. Kahjuks otsuseid teevad just need ilma igasuguse erihariduse ja teadmisteta poliitikud. Või vähemalt otsuseid tehes lähtutakse miskist massist, "keskmisest valijast", kelle puhul ei paista küll kusagilt välja, et Eestis maailma targim rahvas elada võiks. Ja siin pole vahet, kus saaliservas need otsustajad Toompeal istuvad -- pea ühesugust seosetut plära energeetikast tuleb igast saali otsast, nimetagu pläralõuad seda ise siis konservatiivseks või liberaalseks, isamaaliseks või sotsiaaldemokraatlikuks.
Priidu esialgse sporditeema kohta ka -- selles on õigus, et vahe finišijoonel ei määra veel otseselt sportlase taset. Tippspordis pole oluline, kas võidad sentimeetri või kilomeetriga. Võitja on see, kes esimesena finišis. Mees-mehe vastu lõpuruudustiku heitluses võidavad tegelikult pea alati tugevamad, see ei ole pea kunagi juhuste mäng. Tugevamad suudavad lihtsalt vajalikul hetkel järgmise käigu sisse lükata ning jätta nõrgematele, kes senini sabas püsinud, taaskord tühjad pihud.

 
At 09:00, Blogger Priit Pullerits said...

Kahjuks peate täna lugema mu lugu, et meie piiril on lood halvasti:

https://www.postimees.ee/7408767/andrus-oovel-ukski-tehniline-vahend-piiri-ei-valva

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Piirist piirini. Piiri tähistamise ja valvamise mõte on ikkagi ainult, rõhutan, et ainult salakaubanduse ohjeldamine ning piiririkkujate fikseerimine ning tabamine. Kui ikka tullakse massiga siis jah nad saavad üle igast tarast kui tahetakse. Oluline on see seltskond alati fikseerida, et ükski piiririkkuja ei jääks fikseerimata. Eks euroliit otsustab siis kuhu riiki need piiririkkujad oma abitaotlustega suunatakse. Meie ainuke mure EV iseseisvuse osas on, et üle piiri ei transporditaks vahendeid mis on vajalikud kehtiva korra kukutamiseks mingil territooriumil ja seejärel miski Donetski sarnase vabriigi väljakuulutamine a'la Setu Kuningriik, mis juhuslikult nihutab oma piiri teisele poole Petserit millest saab nende pealinn ja mille peale venelased ütlevad, et kuradi nahaalsed separatistid ja nii jääbki. Või siis tehakse hoopis jumal teab kui suure pindalaga Jurjevi vabariik, pealinnaga teadagi kus. Tänane piir on ju nõrk. Üle nigelate piirijuppide liiguvad vabalt salasigarid. Asi siis on vedada muud kraami ja talletada neid löökrühmade jaoks ladudesse.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

UV faktor ei ole sobilik formaat energeetika üle otsustamiseks. See on suvaline vaatemäng, mis võib kellegile pakkuda mingit huvi. Eesti Energeetika probleem on selles, et poliitikud ei ole suutnud oma taskuid täita Eesti Energia erastamisega. Selles on jama. Seetõttu pannakse kaikaid kodarasse valimatult kõigile, kes sellel maastikul tegutsevad. Mäletate, et kuidas EOK esimees energeetikast minema löödi. Nuts pihku ja kao ära! Energeetika on oma olemuselt liiga võimas sektor, mis rullib üle igast parteist. Seetõttu ei saa seda ala lasta normaalselt areneda. Tipppoliitikud näevad selles segmendis minimaalselt endale vähemalt kuldset langevarju. Ja kui on koha kätte saanud, siis deklareerivad, et tema ei ole poliitik... Nii see kompetentsipuudus süveneb ja näpuga näidatakse ainult Putini kui gaasiga manipuleerija poole. Küsime aga nii, et miks UK exkoloonia Austraalia kotib maailma kivisöe hinna hüperinflatsiooniga, kas tõesti inglaste kättemaks Brexiti eest EL-le? Sama palju kui toodetakse elektrit gaasiga, toodetakse EL-s elektrit ju ka kivisöega. Siiani on ajakirjanikud, kes energeetikast sõna võtavad seda maha vaikinud. Ilmselgelt 23:01 viidatud harimatuse tõttu.

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole Ficherisse enam mingit usku. Artikkel kommidele kinni keeratud. Siin on kaela valamisega tegu. Sähke ja sööge.

 

Postita kommentaar

<< Esileht