esmaspäev, jaanuar 22, 2018

Pullerits: Kas esimese suusanädala trennid annavad talveks lootust?

Ülekaalukas avalik huvi, mis kaalub üles mu õiguse privaatsusele, nõuab, et ma isiklikud andmed kõigile tutvumiseks ja arvustamiseks välja paneksin. Egas midagi, tuleb sellele survele alluda.

Kõik järgnev on toimunud Tartus Tähtvere spordipargi sprindiringil lõppenud nädalal.

Neljapäeva hommik: 12,1 km 59.54 vabatehnikas (keskmine kiirus Endomondo järgi 12 km/h); veerandsada 500-meetrist ühe tõusuga ringi Atomicega, kõrval sülgasid tugevas tuules lund kaks lumekahurit.

Reede õhtu: 20,9 km 1:35.28 vabatehnikas (keskmine kiirus 13,1 km/h); 16 ja pool 1,3-kilomeetrist sprindiringi Atomicega.

Laupäeva õhtu: 14,2 km 1:02.56 vabatehnikas (keskmine kiirus 13,5 km/h); 17 umbes 900-meetrist sprindiringi (ilma kahe paralleelse jõepoolse paunata, kus on napilt lund ja mullane-kivine pinnas võib häid suuski kahjustada) auguga Fischeritega, mil oli suveparafiin all, ning kepid olid klassikasõidu Swixid, sest päeva esimeses pooles käisin Valgas odava alkoholi ja bensiini järel (eks muis asjus oli ka sinna asja, aga kuradile keskerakondlik-sotslik maksupoliitika!) ning jõudsin Tartusse tagasi liiga hilja, mistõttu Suusavendade staap, kuhu olin eelmisel õhtul jätnud oma Atomicud ja uisukepid hoiule, oli selleks ajaks suletud.

Pühapäeva keskpäev: 19,2 km 1:31.07 vabatehnikas (keskmine kiirus 12,6 km/h); 23 umbes 900-meetrist sprindiringi auguga Fischeritega, millel Jaanus Kunts tõukas suvise parafiini enne rajale minekut maha. Hommikupoolikul, kui üles ärkasin, tundsin, et keha on eelmistest suusapäevadest väsinud, tuim ja kange, mistõttu tegin hommikuvõimlemiseks 33 minutit Treki maastikurattaga sõitu (keskmine kiirus 19,7 km/h).

Väsimust akumuleerus nii palju, et kui pühapäevase suusatrenni lõpetasin ja koju läksin ning seal veel veidi asjatasin, tundsin, et nõrkus võtab võimust ja kergelt paha hakkab. Aga sõin kõhu korralikult täis ja energia taastus ning enesetunne samuti.

Ühtekokku sai eelneval nädalal sporditud 6:23. Suusakilomeetreid kogunes veidi rohkem (66,4) kui Tartu maratoni distants, maastikurattakilometraaž piirdus 11,2ga, staatilisi ja vähemstaatilisi harjutusi tegin kodus 40 ja pool minutit. (Võrdluseks: üle-eelmisel nädalal sportisin 2:28 [sh harjutused 1:14.30 ja rattasõit 27,5 km] ning aasta esimesel nädalal 5:43 [sh harjutused 1:21.30 ja rattasõit 95,2 km]).

Aga peab ütlema, et poolpidusest Eesti talvest pakub siiski palju rohkem rõõmu ja head tunnet minu päikseline päev Los Angeleses – vaadake ka rattaradu kuulsatel Santa Monica Beachil ja Venice Beachil! Oleks seal lahedam veereda kui peagi kaduva lumega suusaradadel rassida?

Foto 1: Talv Otepää looduspargis 18. jaanuaril. Foto autor: Arvo Meeks, Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits suusatamas eelmisel talvel Tähtvere spordipargis. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Algo Kärp tänavustel EEsti meistrivõistlustel suusavahetusega sõidus Haanjas. Foto autor: Rairo Lutter, Eesti Meedia / Scanpix
Foto 4: Romantika mullu veebruaris Otepää suusaradade ääres. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh, Priit, et aitad kaasa Eesti kultuuri välja suretamisele, kui viid aktsiisist saadava tulu naabritele, mitte omadele, kes sellest muuhulgas teadupärast ka kultuurkapitali rahastavad. Arvasin seni, et oled Eesti eest väljas, aga sinu käitumine näitab, et sulle ei lähe meie riigi alustalade hoidmine kuidagi rohkem korda, kui keskerakondlik-sotslikule valitsusele. Langetan leinas pea järjekordse Eesti mehe langemise pärast.

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Õige eestlane maksab valitsuse kõik lollid maksuotsused kobisemata oma taskust kinni ja saab vastutasuks aina kõrgemad maksud))

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Tubli lugemine, mahukas kirjeldus. Kahjuks on vastamata küsimus, et miks 100-ga? Mingi sadomaso vorm? Eriti häbitu on tiirutada värskel kunstlumel pärast reinsalulikku blogiartiklit, kus kunstlume tegemine maha materdatakse ja avaldatakse kahetsust selles trallis kaasategemise pärast. Uskumatu. Mul kompass tiirleb praegu 100-ga. Olen kaotanud suuna. Igaks juhuks tõmbasin käigu välja. Panin alla parakata suusad, mis nägid määret eelmise talve keskel. Ja mitte niisama. Esimene lumi on raja poole meetristest jõnglastest umbe löönud. Nende vahel pole mõtet täistuuridega kimada. Paneme mõnuga!

 
At 11:37, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh hea küsimuse eest, esimene, 09:17. Järgmine, 09:57, vastab teile justkui minu eest, ent pean vajalikuks ka omalt poolt paar asja lisada.

Esiteks, see oli teadlik valik Valgas käies Lätis kütust ja alkoholi osta ning siin sellest teada anda - see on minu protest valitsuse idiootse maksupoliitika vastu. Sellistest protestisammudest tuleb avalikult teavitada, muidu ei ole neil mingit mõju, muidu on see pelgalt anonüümne statistika.

Teiseks, kui te sõidate näiteks lennukiga, siis kas te valite Nordica, kui see on kallim ja sõidab n-ö tiiruga (=ka Lätis käik on tiiruga viina järel käik), või valite ikka mõne odavama välismaa lennukompanii (Ryanair, airBaltic, Finnair, SAS jne)? Kui valite Nordica asemel välismaa kompanii, siis mille asemel on teie otsus parem minu Läti kütuse ja alkoholi ostmise otsusest?

Kolmandaks, kas olete SEB panga ja Swedbank panga klient? Kui jah, siis mille poolest on see parem kui Lätis viina järel käik, arvestades, et need pangad pole aastaid peaaegu üldse maksu maksnud ja on enamiku kasumist tuima näoga Eestist välja viinud?

Neljandaks, kas käite puhkamas välismaal või puhkate ainult Eestis? Edasi: kas ostate välismaal või Eestis toodetud kaupu? Kas tellite asju AliExpressi kaudu või ostate Eesti kauplustest, kuigi seal maksavad need mitu korda rohkem? Jne, jne.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Lennukiga ei lenda
Välismaal ei käi, va. mõnikord harva Soomes või Lätis, aga seal tarbin ainult oma kodust kaasa võetud võileibu.
LHV klient olen.
Aliexpressist pole kunagi tellinud.

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Kui juba Valkas käisid, võinuks Otepäält läbi sõita ja Tehvandil mõned suusaringid teha.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Miks Sa nii aeglaselt suusatad? Ega Sa ometi põhja ei lao?

 
At 12:17, Blogger AinK said...

...auguga Fischeritega, mil oli suveparafiin all...auguga Fischeritega, millel Jaanus Kunts tõukas suvise parafiini enne rajale minekut maha.

Kas ma saan nüüd õigesti aru, et laupäeval sõitsid suuskadega, milledel oli parafiin alt ära sikeldamata? Nojah, suusa libisemist saab veelgi efektiivsemalt takistada, kui kogu libisemisala kliistriga kokku määrida.


 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Nädalavahetusel oli Aluksnes Eesti meistrivõistuste esimene etapp. Kas see oligi "töö asjus"?

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Suusakilomeetreid kogunes ..

... ümmargune null.
Suusakilomeeter on suusakilomeeter, uisukilomeeter on uisukilomeeter - erinevad alad mida ei anna ühte patta panna.
TRÜ filoloogi jaoks on muidugi üks suusatamine kõik.

 
At 13:45, Blogger Priit Pullerits said...

Ain, sa said täiesti õigesti aru! Loodan, et teisedki on sama taiplikud.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Aga mõelge positiivselt, Lätis käies olete (oleme) ju statistilised karsklased ei osta ja taarat ka ära ei anna! Lisaks kütust ostes aitame vähendada ka süsiniku jalajälge, mis on olnud mureks juba pikka aega. ROHELISED JA KARSKUSTEGELASED RÕÕMUSTAGE!
Terv. Tom

 
At 15:22, Anonymous MargusM said...

Priit, kui soovid uhkeldada oma alko ostu mõjuga meie riigi eelarvele siis oleks mõistlik ka alko-bensu kogused märkida, #fatal impact!
Mulle ei meeldi näiteks maksuseadused siis on järelikult OK kui ma maksudega slikerdan, ainult protestiks loomulikult..

Kas hommikuvõimlemine ja maastikurattaga sõitmine on nüüdsest samaväärsed tegevused?
HighQ zero võiks öelda sinu suuskadel rapsimise peale. Intensiivsem treenimine eeldab ka korralikumat puhkust ja toitumist, tundub et enesetunnet sa üldse ei loe! Tavaliselt ikka 4päeva jutti trenni ei tehta.

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

MargusM taas sa siin kaagutamas oma ninatarkust. Et sa ka ei väsi.

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Oluline on ju jääkarudele ära panna.

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Miks on Algo Kärp nii tume?

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit, pingesta mis tahes aga olümpiale läheb suusatama ikkagi Tonga vabatehnika äss, mitte sina ...

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits olge meile teejuhiks!

 
At 17:40, Blogger Priit Pullerits said...

Oeh, see MargusM on tüütu ja väsitav meile kõigile. Näete, nüüd ta räägib, et slikerdan maksudega! Kus ja millal ja kuidas???

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Mis nüüd saab, ei saagi teatekoondust kokku.

https://om2018.postimees.ee/4383511/tonga-nappas-eestilt-murdmaasuusatamises-olumpiakoha?_ga=2.225577182.552365433.1516574517-316727790.1487086663

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

18:17 parem ongi.
Või tahad näha võistlust kus estonia sõidab kõrvuti tongoga kaugel maas rumeeniast ja kongost.

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Absoluutselt ei mõika - on kunstlumi siis ok või ei ole? Alles eelmine postitus oli see enamustes maailma hädades süüdi, aga nüüd kõlbab kasutamiseks küll. Mis ma tegema pean! Kuidas käituda! Kelle järgi nüüd joonduda!

 
At 19:09, Anonymous Kägu said...

Hr Pullerits,järgnevaid sõnu on väga raske kirjutad ja ma teen seda vastumeelselt ja kurbusega hinges. Kirjutan ,sest keegi peab seda tegema ja selle välja ütlema. Hr Pullerits, kui te peeglisse vaadate, mida te seal näete? Suudate te seda üldse ilma silmi langetamata ja punastamata teha? Mina küll ei suudaks! Alles te võitlesite kunstlume tootmisega ja kirjutasite aatelisi artikleid, kuidas see sinane lume tootmine meie planeedi hävitab ja nüüd suusatate ise sellisel vere hinnaga toodetud lumel ja kogute silmnähtava uhkusega suusakilomeetreid!
Alles hiljuti te kiitlesite, kuidas te maksate riigile ausalt makse ja tauniste meid, kui me peaksime üritama neist kõrvale hiilida. Te ütlesite, et iga kodaniku kohus on täita maksudega raskel hetkel kõhnuma kippuvat riigikassat. Nüüd kirjutate, kuidas te õõnestate meie riigi alustalasid, sellega, et käite Lätis odavat alkoholi ja bensiini ostmas!? Mida noored kellele, te olete senini eeskujuks olnud peavad küll arvama. Hr Pullerits me kõik mäletame teie aatelisi loenguid karskusest, kui elunormist. Nüüd selgub, et te olete salajoodik!
Ma loodan et see kõik ei ole tõsi ja keegi lihtsalt on kaaberdanud hr Pulleritsu blogi ja võibolla hoiab meie iidolit vangis, et saaks veel rohkem ja veel paremini viimatinimetatu mainet kahjustada Raske on uskuda, et mees, kes on enamusele eestimaalastele olnud eeskujuks ja isafiguuriks ning suureks juhiks ja õpetajaks on langenud nii madalale

 
At 19:09, Anonymous MargusM said...

Priit, ära vääna fakte, mina pole öelnud et sa maksudega slikerdad.
Küsimus oli, et kui suur oli sinu protesti mõju, ..protsentides näiteks?

Kuidas autol vedrud vastu pidasid sellele alkorallile, sul suur auto sinna mahub seda va ´märjukest palju..

 
At 20:03, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Lgp 19:08
Kunstlumi on nagu kunsttissid. Kõvem kui looduslik ja kallim kui looduslik. Aga ajab asja ära. Kui looduslikku pole, siis kärab kunst.. ka.

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Isa (Padre) Kägu kirjutab raskeid, aga õiglaseid sõnu. Arvan samuti et keegi Eevil on PP identiteedi kaaperdanud off.

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Pole see Margus sulle tüütu midagi. Lõpuks üks inimene , kes suudab lauseid formuleerida ja midagi vastata. Vajalik inimene teie jaoks ka siis , kui tihti teile ei meeldi mis ta ütleb. Annab teilegi võimaluse edasi areneda.
Kaasa määgivate ja padretavate jüngritega mandute siin kiiremini, kui sulab see lumi järgmine nädal.

Huu

 
At 21:26, Anonymous MargusM said...

Loomade kuningas lõvi andis välja kuiva seaduse ja käskis kolme päeva jooksul kontrollida seaduse täitmist.

Esimene päev: kõik loomad on kained, ainult jänes on auru all.
Lõvi: „Jänes, miks sa purjus oled?”
„Andesta, lõvi,” vastas pikk-kõrv, „ma olin ämma sünnipäeval.”
„Olgu pealegi,” kostis lõvi, „esimesel korral andestan.”

Teine päev: kõik loomad on kained, jänes vindine.
Lõvi: „Jänes, sa oled jälle purjus?”
„Anna andeks, pojad sündisid, oli vaja tähistada.”
„No vaata ette, kolmandal korral ma enam ei andesta!”

Kolmandal päeval olid kõik loomad kained, ainult jänest polnud kusagil näha. Lõvi läks teda otsima. Vaatab – ühest tiigist paistavad välja pikad kõrvad. Lõvi tõmbas jänese välja, too oli täis nagu tinavile.
Lõvi: „Jänes, sa oled jälle täis?”
Jänes: „Sina, lõvi, mõtlesid kuiva seaduse oma loomade jaoks välja, aga meid, kalu, ära puutu!”

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd numbrid ette pandi, siis vajavad ka need analüüsi.
Mahud tublid esimese lume kohta (olgu see lumi siis looduslik või öko arvelt).
Kiirus niru, meenutab pigem minu kiirusi. Millest see? Põhja Priit juba ei lao, tema minu mäletamist mööda annab ka trennis takka.
Ootame uued numbrid ära, siis oskame ehk paremini öelda.
Fakt on see, et Priit enam oma tulemusi ei paranda. Kuid ka taseme hoidmine on kõva sõna ja seda ilma irooniata.
Kõige veidram tähelepanek see et "über Fischerid" aeglasemad kui mulla atomicud.

Huu

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

Lihtsalt selliseks infoks ka, et ärme unusta, et alkoholi ja kütuseaktsiiside tõusu ei algatatud mitte praeguse valitsuse ajal vaid varem.
Praegune on küll süüdi lolluse jätkumises, aga ei maksa minna kaasa kanakarjaga ja hakata opositsiooni ja muude sama palju süüdi olevate jobude eeskujul vaid praegust valitsust süüdistama.

Mul endal pole küll kõrgema alkoholi aktsiisi vastu midagi, selle paar õlut nädalas jõuan ma lõdvalt veel osta. Lisaks leian, et kui mingi maapood vaid alkoholil elus püsib, siis pole seda maapoodi vajagi. Aga praegune alkoralli ja tegelikult korraga Lätimaalt rohkem ostmisest tulenev suurem alkoholi tarbimine näitab, et see aktsiisi tõstmine ei tööta ei rahva tervise heaks ega ka riigikassa täitmise heaks.




P

 
At 00:26, Anonymous Anonüümne said...

Ilm on hukas. Rain L rääkis televusseris, et ta muudab seisukohti süümekateta iga paari minutiga. Täpselt nagu Priit. Lähtub hetke kasust. Ja ta on jõukas. Priit on kah hea elu peal. Pole mina kuulnud, et ta ise suuski määriks ja ikka läheb libedalt. Ma vaatan ka, et hilissügisel läks lumi hästi kiirelt ära aga talvel tuli jube raskelt tagasi ja sedagi kunstiga pooleks. Nii see värk ei suju. Rain ütles, et tuleb ette mõelda nt siin blogis ebapoppe mõtteid. Siis tuleb edu. Võib-olla isegi medalid. Aeg on teha kasvõi kilest lumetunnel, kus aasta ringi ovaalselt ringi saab lumel lasta. Jäähalle ehitatakse, kuigi jäält me medaleid ei saa. No asi siis suusatunnel valmis teha on. Kas tõesti seisab asi selle taga, et kõik on hakanud pühakuteks ja ei julge korruptsioonis osaleda? Ilma sulata aga asjad lihtsalt ei liigu.

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu nime polegi kirjas?

https://www.tartumaraton.ee/et/yritused/suusamaraton/45/maraton/osalejad/

 
At 11:21, Anonymous MargusM said...

Pakun et Priit osaleb Lemeksi sarjas ja ei osale TM-l, seal ju kunstlumi ja "sõbrad"..
Tasuta regamise puhul on siiski ka TM stardis sest siis ju tasuta!

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits on homme stardis?

http://suusahullud.ee/suusatalv-2018/

 

Postita kommentaar

<< Esileht