pühapäev, jaanuar 10, 2021

Pullerits: Kuidas uuendusettepanek tegi suusatajate olukorra ainult hullemaks!

Esmalt olulisest. Selleks nädalalõpuks tegin kaks väga tähtsat asja.

Esiteks, andsin sõna Jaak Joala mälestusmärgi autorile kujur Mati Karminile. Sest enne kui kedagi kivide või mudaga loopida – mida seni oli palju.palju tehtud –, oleks inimlik ja viisakas teda ennast ära kuulata. Karmini Joala monumenti on seni aga eranditult ainult kritiseeritud, lausa hukka mõistetud. Eesti ajakirjandus ja sotsiaalmeedia isehakanud eksperdid, äkki enne, kui hukka mõista, võiks püüda mõista? Liiati, kas hea ja vastutustundlik ajakirjandus ei peaks ühiskonnas toimima tasakaalustava jõuna, kes kuulab ära ka selle, kellele seni ei ole peaaegu üldse sõna antud?

Teiseks, tegin intervjuu psühhiaater Mari-Liis Laanetuga (fotol paremal). Et miks? Aga vaat, sellepärast, et... unustage koroona! See tabab ikkagi väheseid. Palju rohkem, elu jooksul iga neljandat meist, tabab mingi psüühikahäire, näiteks depressioon või ärevus, mis ei sega teid ainult nädal-kaks, vaid lõhub elu sageli aastateks. Ja lööb rööpast ka kõigi lähedaste elu. Seepärast vestlesingi Laanetuga palju tõsisemal teemal, kui seda on koroona, et mida igaüks enda päästmiseks ära saaks teha. (Jah, see on kasulikemaid lugusid, mille viimasel ajal olen teinud. Saatke edasi oma lähedastele ja sõpradele, kes on hädas - loodetavasti saavad nad siit abi!)

Et mis see vähemoluline teema on, küsite nüüd.

See, et mõned ideetasandil toredana paistvad mõtted võivad tegelikult kukkuda välja hoopis elu takistavalt. Parema mäluga mehed ehk mäletavad, et tükk aega tagasi liikusid plaanid, et küll oleks vahva, kui saaks kunstlund toota otse suusarajale, mitte hunnikusse, kust seda siis veoautoga laiali vedada. Nüüd ongi see Tartus Tähtvere spordipargis teoks saanud (fotol ülal vasakul). Aga mis on tulemus?

Tulemus on see, et jaanuari esimene dekaad saab juba läbi, aga kõige elementaarsemal ringil, minunimelisel 850-meetrisel ovaalil, juba teist nädalat suusatada ei saa. Sest lumekahurid seisavad kas otse rajal (fotol ülal vasakul) või vahetult selle kõrval ning muudkui töötavad. Seetõttu ei saa ovaalil sõita. Sest, olgu korratud, töötavad kahurid, samuti nende voolikud on ees, ja isegi kui nende kõrvalt mööda ning voolikutest üle sõidad – saades niiske ja jäätuva lumega kokku –, satud pehme kunstlume sisse, kus libisemist pole. Ühesõnaga, üks igavene rist ja viletsus.

Kui kaua see jätkub? Eile, laupäevase seisuga oli pool ovaalist kunstlumega veel katmata. Praeguse tempo juure tähendab see, et enne tuleva nädala lõppu see elementaarne suusarada Tartus valmis ei saa. Mis tähendab, et pool jaanuari saab enne läbi, kui tervise- ja rahvasportlased veidigi korralikult suusatama võiks hakata. Sealt jääb Tartu maratonini kuu aega. Kuna vähemalt maratoninädalal enam harjutada pole mõtet ega kasulik, siis... kolme nädalaga Tartu maratonile!

Jõudu!

Foto 1: Supilinna spordipargi sprindiringi Emajõe-poolne kurv. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Psühhiaater Mari-Liis Laanetu. Foto autor: Madis Veltman, Postimees/Scanpix
Foto 3: Lumekahurid laupäeva pärastlõunal Supilinna spordipargi ovaali Emajõe-poolsel sirgel. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Supilinna spordipargi sprindiringi lauge osa laupäeva pärastlõunal. Foto autor: Priit Pullerits

23 Kommentaarid:

At 12:38, Anonymous Tähtvere Tärno said...

Lähtel pidi olukord päris täbar olema, pudelikaelaks olev tornilaskumine on kahuri poolt umbe lastud ja pritsib silma, murra kuhja otsas suusad pimesi. Tähtveres pole aga mingit häda, terve staadion ja sprinditõus on heas korras, Maaülikooli all on 5+1+1+2+1km radu, osa täitsa uued ja paljude jaoks avastamata.
Üks uus ring, seekord nelikandi kujuline. Kuna meister pipardab, nimetagem see rada Limpa-nimeliseks nelikandiks.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

ma tulen rattaga,hea põhi on all ja suuski ei pea ka ostma.Ratas on ju mul juba olemas,isegi talverehvid

 
At 18:02, Anonymous Anonüümne said...

Joala mälestusmärk tuletab meelde 'Šuriku seikluste' ehitus-episoodi lõppu, kus Fedjat hakati vitaga koolitama.

 
At 20:43, Blogger Priit Pullerits said...

Võimas, võimas, võimas!

See mu laupäevane Arteri lugu on kõige loetum lugu Postimehe veebis, mille vist kunagi olen teinud. Just äsja ületas selle loetavus ühe maagilise-imelise piiri!

https://leht.postimees.ee/7150312/hindamatu-abi-koigile-mida-teha-kui-kukute-elus-musta-auku

 
At 00:30, Anonymous Lehe itimees said...

Kilba, mehed!

Millise maagilise-imelise piir ületas Padre lugu?

1. 1 000 klikki
2. 10 000 klikki
3. 100 000 klikki
4. 10 000 000 klikki
5. 100 like'i
6. Viimse piiri
7. Antidepressantide kättesaadavuse piiri.

 
At 07:27, Anonymous Anonüümne said...

Hea pealkiri. Kes pani? Isegi klikkisin. Arvasin, et jutt käibki august või neegri naistega suvemõnude nautimisest. Kuuma päikese eest merre sukeldun ma
liuglen lainete sees, puhkan soolases vees.

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Priit,ära nuta ennegi ilma spets.trennita TM le mindud.500 sisse ikka trügid ja ega see ovaalil nühkimine eriti midagi anna.

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Võib küll ütelda et eksperiment lumi otse rajale toota on läbi kukkunud-lumega on kaetud vaevalt pool spordipargi radadest-sedagi nii õhukeselt ,et üle paari sulapäeva vastu ei pea. Kui varem hunnikusse tootes saadi ehk isegi 75% toodangust kätte(ülejäänu lennutati kõikjale mujale) siis hetkel jõuab rajale heal juhul veerand tehtud lumest, eilegi tuli jälgida kuidas ovaali lumega katmise sildi all täideti parditiiki.
Probleem on eelkõige kõrvade vahel-oskustes ja tahtmises!

 
At 09:31, Blogger Priit Pullerits said...

Nõus, 09:14. Laupäeval näiteks lendas suur osa BMX-pargi ees toodetavast lumest autoparklasse. Tundub, et lume rajale tootmise meetod on väheproduktiivne. Seda isegi vähese tuule korral! Kui varem toodeti hunnikusse, siis kerkiv kuhi püüdis enamiku lendu minevast lumest ikkagi kinni.

07:27, mis pealkirju silmas peate? Lool oli mitu varieeruvat pealkirja. Algul tõesti see musta auku kukkumise pealkiri ("Hindamatu abi kõigile: mida teha, kui kukute elus musta auku?"). Kuid see vist jäi veebi virvarris ilmselt veidi ebamääraseks. Siis tegin kutsuvama pealkirja: "Unustage koroona! Eestlasi niidab palju salakavalam tervisehäda". Seega paigutasin oma loo aktuaalse teema konteksti, tekitasin sellega vastanduse ning siis panustasin saladusele - meisterlik klassika, kas pole?

Aga sellest kõigest on vähe kasu, kui lugu on maetud veebi ühishauda ehk paikneb Postimehe küljel kuskil põhjas. Niisiis võtsin ühendust päevatoimetajaga, väites talle, et lugu väärib palju suuremat tähelepanu, sest räägib probleemist, mis tõepoolest, erinevalt poliitilisest kammajaast, inimesi puudutab ja neile kasuks tuleb. Seejärel tõsteti lugu veebis vist veidi kõrgemale. Igatahes eile keskpäevaks oli see kogunud kesised 12 000 lugemist, aga kui kaks tundi hiljem väljast tagasi tulin, oli see arv kerkinud 70 000 ligi ning jätkas sealt jõudsat suurenemist õhtuni ja läbi öö hommikuni välja ja suureneb edasi, edestades mu teist menukat lugu, Jaak Joala mälestusmärgile pühendatud vestlust kujur Mati Karminiga juba viiekordselt!

Nii palju siis teile siin preemiaks ka veidi klikimeedia siseelust.

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

mm 9.31 hea õppetund. muchas gracias

 
At 12:54, Anonymous Lehe itimees said...

Priidult õige vastus, twelve points!

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Aivar jagab matsu.

https://sport.postimees.ee/7152700/rehemaa-eesti-suusatajad-ei-tee-piisavalt-trenni

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Tuleme tagasi põhiküsimuse juurde. Paljusid suusahunte on koronts maha niitnud ja kas tervenenud on saanud panemise paueri tagasi või on lõõrid veel kinni? Need kes loodavad Suurele Mõõduvõtule kirja panna rajale mineku uimas siis viimase plaani võite maha matta ja sponssida Kelgu kontorit solidaarsuse ja jätkusuutlikuse mõttes. Nimelt. Kuigi talv on seekord kohal on siin ka koronts. Ja selle teine laine pole veel näinud oma suurimat apogeed. Küll on teise laine ajal olnud hulgaliselt nädalasiseseid perigeesid kuid seni on iga järgnev apogee ületanud eelmist suhteliselt lineaarses tempos. Teisisõnu on senise murdumatu trendi jätkumisel suure mõõduvõtu ajal isegi 1300 haigestunut päevas, 67 päeva keskmiseks tuleb siis 665 inimest päevas. Karm?!

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Ära tule Meir siin hirmutama jasegadusse ajama või muidu..".........

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

1181 nime on Suure Mõõduvõtu 1. stardigrupis.

Kas Kelgu klubi saadab kõigile postiga numbri "1", et virtuaalsõidul seda kandes uhkelt paaristõukeid panna?

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Meil ei julgetagi trenni teha, sest kohe on ületreening. Rehemaal täitsa õigus.

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

Paaristõukeid peab laksima õige tehnikaga ja õiges seltskonnas, vist ei pea mainima et see on Padre ja tema sõprade eliit seltskond kes kus liiklemine ei vii sind tupikusse vaid võidult võidule

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Mõnikord on mõnus paaristõugetega ka tupikusse sahmida. Eriti kui rohkem varianti ei olegi kui edasi ja tagasi. Sellisel juhul aitab tuju tõsta hoopis femiine kamraad kes õigel hetkel pimedas pärast tööpäeva teed annab ja vajadusel õige puutega suunab, et rajal püsida.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Järgmiseks nädalaks lubati sula ilma unustage paaristõuked nahkpüksid jalga ja rodeo areenile liiva sisse püherdama see hoiab kõhu selja ja õla lihased vajalikus kondditsionis ilma et peaks kummi linti venima naistega ühes aeroobika saalis kuhu õige eesti mees ei lähe ennast avalikult häbistama.

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

Ega see skulptor Mati pole üldse originaalne. Näha on, et ta on Jaagu prototüübi leidnud
kaubamajast
.

 
At 01:00, Anonymous Anonüümne said...

Seal samas, kus Padre pani WRC meestele pika puuga, arvestades ta ratta hinda, WRC auto hinda ja nende aegade väikest vahet, tehtud üks klassika ja üks vaba rada sisse. Koht on ilus, aga arvestada tuleb laste ja koertega. Pigem vaikselt kulgemiseks kui panemiseks.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Sellist teksti..... Padre pani wrc meestele pika puuga, on ilus lugeda. Aitäh 01:00

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Rodeo on universaalne sport et pole oluline kas pluss või miinus kraad või kirmetis või purskab vulkaan kuuma õli, mees, püksid ja pusklev pull on selline stabiilne konditsioon millele saab loota ja mida usaldada kasvõi kinnisilmi

 

Postita kommentaar

<< Esileht