neljapäev, august 19, 2021

Pullerits: Kas tavatud võtted jäävad ainult jalgpalli või kõlbavad need ka rattasporti?

Kas te pole mõelnud, et see, mida me näeme Afganistanis, on ju sisuliselt sama, kui kuskil Kapa-Kohilas aetakse kokku kamp suvalisi mehi, piimahabemetest kulupeadeni, jalas lõhkised ketsid ja seljas räbaldunud särgid, ning neile tuleb vastu maailma kallimate ja treenitumate meestega mehitatud uhkes vormis Müncheni Bayern või FC Barcelona, Chelsea või Manchester City, ja Kapa-Kohila kuttide kamp näitab neile lihtsalt koha kätte. Teeb pähe, nii et nood lahkuvad, saba jalge vahel.

Milline häbi neile supermeeskondadele, kas pole? Seda esiteks. Ja teiseks: kas pealtvaatajad tribüünidel, ennekõike venelased ja hiinlased, ei hirnu end selle peale herneks - et vaata läänlasi, pidasid end kõigist paremaks, aga said amatööridelt ja diletantidelt koslepi? Ja kolmandaks: isegi staarmeeskondade andunud poolehoidjad vilistaks nad sellise häbistava allajäämise pärast välja.

Kuidas siis Kapa-Kohila mehed ässadele pähe said teha? Eks ikka koduväljaku eelisega. Kui muru on mättaline ja sõnnikust libe, plats kaldu ja tuultele avatud, siis sellistes tingimustes pole ässade pikkadest söötudest ja kiiretest sööstudest mingit tolku. Nende konventsionaalse, harjumuspärase ja lihvitud mängu vastu tuleb kasutada teistsugust taktikat.

Kas te ei ole imestanud, miks näiteks Eesti ei võiks Saksamaa või kelle iganes tugeva vastu mängida palli väljaku nurka ning hoida seda seal oma meeste kaitserõngas ning passida nii poolaja lõpuni, siis ka teise poolaja lõpuni, siis lisaaja lõpuni - ja penaltitega on ju kõik võimalik?

Või teine variant: koondada palliga mängija ümber üheksa oma meest ning liikuda siis toda endi keskel kaitstes aegamööda, kas või teosammul vastase väravasse.

Lühidalt: vastane tuleb panna mängima väljakul, kus ta pole harjunud mängima ega oska mängida, ja kasutada nende vastu ebaharilikke võtteid, milleks nad ei ole valmistunud.

Selles mõttes on jalgrattasport, kuigi Vueltal langeb mehi kohati nagu loogu, palju ausam spordiala kui jalgpall, sest seal eriti ebakonventsionaalseks minna ei anna.

Või siiski annab? Sest kuidas oli Rein Taaramäel võimalik koguda Vuelta kuuendal etapil võitjale ligi 13 minutit kaotust?

Foto 1: Rein Taaramäe Vuelta 5. etapi stardi eel liidrisärgis. Foto autor: imago images / Sirotti / Scanpix
Foto 2: Rein Taaramäe Vuelta punases liidrisärgis koos meeskonnakaaslastega enne 5. etapi algust. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Rein Taaramäe Vuelta 5. etapi stardi eel liidrisärgis. Foto autor: EPA/Scanpix
Foto 4: Rein Taaramäe on pärast Vuelta 5. etappi saanud selga mummulise mägedemehe särgi. Foto autor: imago images / Sirotti / Scanpix
Foto 5: Mummulises mägedepoja särgis Rein Taaramäe läheb meeskonnakaaslaste järel Vuleta 6. etapi starti. Foto autor: EPA/Scanpix

39 Kommentaarid:

At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Miks Kohila rahvast solvata? Äkki hoopis Tra-Tartu kaltsakad?

 
At 20:00, Anonymous MargusM said...

Üks blogifilosoof harrastas täna konventsionaalset rööprähklemist: jalgrattaga sõites rääkis telefoniga ja ristmikul ei näidanud suunda, no pole ju kolmandat kätt.. (rääkimata hoo aeglustamisest ja liikluse hindamisest).
Kas annab minna ka ebakonvensionaalseks ja palju sellega aega kaotada võib? Kuidas autojuhid edaspidi temaga käituma peaks..? Priit teab.

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt, näituseks Eesti võitis futbolis MMi neljandat Uruguaid kuivalt 2:0. Eestlased Vassiljev, Zahovaiko, Pareiko, Sidorenkov, Kruglov, Dimitrijev ja võhmamees Piiroja surusid pallivõlur Forlani vastu lumehange!
https://sport.postimees.ee/408744/voimas-eesti-alistas-mmi-neljanda-meeskonna-uruguay-2-0

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Jah tõsi. Miks Kohila kaltsakad need kõige kehvemad on? Ma tunnen meid, igati eestimeelsed mehed ja muidu tublid.

 
At 21:58, Anonymous Kalle, Kohilast said...

Kui Pullerits 3 tööpaeva jooksul ei vabanda, siis kaebame meie Kohila rahvas ta kohtusse.

 
At 22:57, Anonymous Priit Pullerits, diivanilt said...

Jutt oli Kapa-Kohilast, mitte Kohilast. Võtke vabalt!
Kes parem seletab, miks Taaramäe täna nii suure paki sai? Mott maas? Matsud annavad tunda? Hoidis jõudu mägedeks?

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

Kohila omad on Kapa Kohilaste verevennad ja alati solidaarsed. Kes neid solvab solvab meid ja vastutab kõige täiega, isikliku eluga. 24 tundi anname aega siis on kambuche

 
At 23:52, Anonymous Enn, Kapa said...

Kohilaste ees kindlasti mitte vabandada.

 
At 00:47, Anonymous Anonüümne said...

Mida me teame tänasest sõidust:
1. Taaramäe vajas arsti abi.
2. Meeskond aitas lõputõusule Meintjesi, kes sai 18. koha ning on kokkuvõttes 19. Mehe säutsust võib välja lugeda, et ta on satsi kokkuvõtte mees.
https://intermarche-wantygobert.eu/news/vuelta6/

Vaderil võistluse jätkamise mõttes siis valikud kas kaitsta mägede särki või lasta jalg sirgeks ja noolida hiljem uuesti etapivõitu, seda kokkuvõtte ja mäekunni särgi eest võitlevatele meestele ohutult. Kas Piva suudab motiveerida?
Kui tervist ja jalga on, siis mummulise särgi kaitsmiseks tuleb tal homme kohe paugutama hakata, sest 1. kategooria mäega etapp algabki. Ta võttis küll kaotusminuteid sisse, aga kas teda atrõõvi lastakse, on iseküsimus. Ise ta jooksikud ette ei tohi lasta.

 
At 08:39, Anonymous Priit Pullerits said...

Mingi mummuline särk pole küll suurt rabelemist väärt.

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti ei ole.

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Pappi peaks tulema isegi selle särgi eest.Jama on täitsa tasuta ka tööd teha.

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

8.39 tundub et punane särk polnud ka eriti rabelemist väärt, ainult kaks wanti saadeti liidriau kaitsmiseks appi. Kas etapi 9-s olla oli tähtsam, ju siis.

 
At 14:26, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 10:01, ja mäletame ju, kuidas Taaramäe kiitis, et kui tark spordidirektor Pivot neil on. Nüüd näib paraku, et Pivot jättis meie mehe täiesti saatuse hooleks.

Siin avalik kriitika meeskonna juhti tegevuse kohta:

https://www.eurosport.co.uk/cycling/vuelta-a-espana/2021/la-vuelta-cycling-what-were-they-playing-at-smith-slams-team-for-not-helping-leader-rein-taaramae_sto8496105/story.shtml

Mis veel: lõpus oli ju hoopis kukkunud Taaramäe see, kes talle appi tulnud meeskonnakaaslasi ja nonde tuules veel mitut teist sõitjat lõpuni vedas.

Äkki siin kohalikud spetsialistid, nagu Huu näiteks, panevad asjad konteksti? Aga midagi oli seal ikka väga paigast ära.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Kontekst on see, et etapivõit oli kõik mida mansal vaja oli. Punane ja mummusärk on aga probleemiks uutel palga läbirääkimistel. Direl on nii parem kui see jama kaua ei kesta. Eelarve on klubile nii soodsam

 
At 15:32, Anonymous Anonüümne said...

Peale punase saamist ja enne kukkumisi tunnistas nende asjapulk eurospordile ju avalikult, et me ei oska sisuliselt sellise juhtrolliga toime tulla, pole kogemusi.
Seega pole toimunu suur üllatus.

 
At 15:37, Blogger Priit Pullerits said...

Kuidas ei oska toime tulla, 15:32?! Mis jutt see saab olla? Ise on UCI WorldTeami meeskond... Õppigu siis teistelt, kuidas sõitma peab, kogu internet on vastuseid täis.

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Meintjes tõusis kokkuvõttes 15.

 
At 20:02, Anonymous Priit Pullerits said...

Who cares.

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit ära ole pettunud see on sport.Sportlase elutee ongi üles alla.Ja ainult selle mudeli järgi saabki ladvaõunu maitsta.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

Tänane Baltiketi velotuur tekitas mõtte ,et mis kuradi pärast ainult proffidele antakse kooki.Ma pakuks ,et meil leidub ka 300 kanti harrastajat kes osaleks üritusel ,et läbida teatena 1km Tallinnast Eesti mis torust tuleb ja siis lätlaste leedukatega kuni Nida saareni välja.Aftekas olekski Nidal.Baltimaade minumõistes eksootilisem koht,võite parandada kui eksin.

 
At 00:45, Anonymous Anonüümne said...

Ideel on jumet. Aga aftekale sõit on jube jube pikk loksumine. Teine mure veel, et karvajalad suudavad vahetuse üleandmisel jubeda külakuhja korraldada. Sellisel üritusel on see 100 prossa kindel ja rohkem kui korra. Pärast sihukest veresauna pole aftekal õiget mekki. Mõni jõukam blogiline võiks karja untsakaid kopteriga Nidale aftekale ja tagasi toimetada, siis osaleks kindlasti.

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Pookimine ei ole vaktsineerimine ehk kaitsepookimine.
Seda kommentaariks tänase "enimloetuma" artikli kohta "Postimehes".

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Nida on jah oma liivaluidete ja merega väga kena eksootiline koht aga kas Padre ei võiks afteka Käärikul korraldada? Tuleme ja teeme kõvad joomad ja vaatame kes käesurumises kunn. Kägu kindlasti on kangeim,
võistlus käib siis teise koha peale.

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Kopteriga, õige:) Peopäeval ei peagi raha lugema🙂

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Valerio Piva nentis, et Taaramäel polnud kahjuks eile jalga, et mägedesärki kaitsta, see eest meeskonna tegutsemisega oli rahul - Meintjes liigub kokkuvõtte 10 parema suunas ning igal etapil on aktiivseid mehi suskamas.
https://intermarche-wantygobert.eu/news/vuelta7/

Mis jama on, et Eesti ajakirjanikud ei saa Vaderile pihta ja küsida, mis värk on?

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Ega Käärikul vähem verd saaks kui Nidas. Mehed on äksi täis tahavad puksida. Anna ainult lihakehad ette.

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

Ühesõnaga huvitav projekt promootoritele ja võimalik, et ka sinna pääsemine läheb kulla hinnaga.Tallinn Leedu kauba tee läheb umbe. Mis muidugi aastas korra ei tohiks probleemina võtta. Sest need vennas rahvad peaks maailmas pildile saama kui tahetakse ka üritusest video purki panna.

 
At 10:38, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 09:10, minu pandud pealkiri minu loole oli:

Hävinud vaktsiinid külvavad segadust, ent asendused on saabumas

 
At 10:41, Blogger Priit Pullerits said...

Eile näitas ETV Eesti viimase 30 aasta 30 olulisemat sündmust, nende seas olid ka Eesti sportlaste suured võidud, alates Erika Salumäe ja Erki Noole olümpiakullast ja lõpetades Kelly Sildaru MM-tiitliga. Näidatu seas oli ka Magnus Kirdi odaviske hõbemedal Doha MMil.

Küsimus:
Kes olid need kaks sportlast, kes on võitnud Kirdist kirkama ja väärtuslikuma autasu, kuid keda võitude galeriis ei näidatud ega isegi mainitud?

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Mihail Velsvebel jooksis Eesti maailmakaardile 1952

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Ants Antson, Jüri Jaanson.

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Värnik ja Veerplau

 
At 12:49, Blogger Priit Pullerits said...

Mu tänane panus rahva teavitamisse ja meele lahutamisse:

Mis saab nüüd edasi, kui vaktsiinid üles soojenesid:

https://www.postimees.ee/7319933/kulmlaofopaa-ajas-laste-kaitsesustimise-graafiku-sassi

Kuidas kaasaegse kunsti magistrant Mathias Väärsi tiimist Vänt väntas jalgrattaga läbi Euroopa:

https://leht.postimees.ee/7319975/eesti-disainer-vantas-labi-euroopa

Reisikülgede toimetaja Krister Kivi palvel ülevaade ilusatest kohtadest Eestimaal, kus suvel käisin:

https://leht.postimees.ee/7319888/kolm-ideed-kuidas-suvest-viimast-votta

 
At 12:51, Blogger Priit Pullerits said...

Õige, 11:33. Andrus Värnikut ja Andrus Veerpalu suurte võitjate hulgas ei näidatud ega mainitud.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Mehed kus ja millal saab verd valada? Kangesti sügeleb.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Siin saab:

https://sport.delfi.ee/artikkel/94361335/otsepilt-delfi-tv-s-balti-keti-velotuur-jatkub-tartu-maakonnas-soidetava-159-km-pikkuse-etapiga

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Nagu Püta ennustaski, kas Patu või Miku.

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Nidal pidi aftekaks väga hea spaa kus lõdvestavate ja toonust tõstvate hoolitsustega olema. Keegi oskab võrrelda, et kus paremini muditakse kas Nidal leedukate või Narva-Jõesuus venelaste poolt?

 

Postita kommentaar

<< Esileht