kolmapäev, veebruar 09, 2022

Pullerits: Kuidas ma sain oma elu raskeima auhinna

Käsi südamele – ma ei teadnud, mis eile saab. Viimati käisin Tallinnas Hiltoni hotellis, kui jätta üks tunamullune intervjuu selle vestibüülis arvest välja, siis, kui see oli äsja valminud ning Armin Karu mulle seal eraviisilise ringkäigu korraldas, isegi kõrgemate korruste sviitidesse. Nüüd teadsin vaid seda, et teisipäeval tuleb kohale tulla – eelmisel päeval kahel korral helistati ja tuletati mittemidagiütlevalt meelde, et homme on arvamusliidrite lõunasöök, et ega ma seda ometi maha maga. Ei tihanud ka täpsemalt uurida, kas ikka maksab minna, sest see oleks liiga pealetükkivana näinud.

Eks nüüd vist juba kõik teavad, et pidin tõusma lauast, kus teiste seas istusid Eesti Panga president Madis Müller, spordibioloog Kristjan Port, endine Swedbanki Eesti haru juht Robert Kitt, Enefit Greeni juht Aavo Kärmas (kui ta end mulle tutvustas, ütlesin, et me pole, jah, küll kohtunud, aga tean teda – nimelt olen tema juhitava ettevõtte omanik), poliitikud Kristina Kallas ja Züleyxa Izmailova, kontserdikorraldaja Helen Sildna jt.

Mis sellele eelnes ja mis järgnes, saab vaadata siit.

Pärast võtsid paljud ühendust, ende seas, kui nimetada vaid kolme, ka tiitlivõistlustel pärjatud suusataja ja suusatreener ning teenekas suusaõppejõud. Olen kõigile, kes märkasid ja ei pidanud paljuks sellest märkamisest märku anda, südamest tänulik. See oli ilus päev. Jaan Tõnissoni kuju, mis Postimehe aasta ajakirjaniku nimetusega kaasnes, on väga raske, pakun, et ligi tosin kilo. Seda andis käe otsas Hiltoni hotellist Postimehe toimetusse, sealt edasi Ülemiste raudteejaama ning Tartu raudteejaamast koju tassida. Õhtuks olid käed ära venitatud ja lausa värisesid. Aga see on hind, mida igal juhul tasus maksta.

Siin ka kolleeg Raul Ranne lugu minust!

Foto 1: Priit Pullerits kõnelemas Hiltoni hotellis Eesti arvamusliidrite lõunal. Foto autor: Madis Veltman, Postimees/Scanpix
Foto 2: Jaan Tõnissoni Postimehe fondi juht Mart Raudsaar (paremal) autasustamas Postimehe aasta ajakirjanikku Priit Pulleritsu. Foto autor: Madis Veltman, Postimees/Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits Jaan Tõnissoni kujuga. Foto autor: Madis Veltman, Postimees/Scanpix

51 Kommentaarid:

At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Teine pilt on lahe, võitluskaaslased omavahel. PP, kas te räägiksite tolle trepiloo lahti, mis olevat viinud Favoriidi toimetusest ülikooli, nagu mainis hr Raudsaar.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

No see kõne ei tulnud seal küll lambist. Näha kohe, et zürii otsus lekkis. Aga ilus eesmärk miljon eestlast läbirääkida. Iga päev aastas intekat tehes oleks vaja elada 2739 aastat kui rääkida elulooliselt põhjalikult ühe inimesega päevas. üle jala lastes 100 uue inimesega päevas tutvudes kulub selleks aga vaid 27 aastat. st 8 tunnise tööpäeva juures alla 5 mintsa näo peale. See on nagu arsti juures. minutike saab rääkida inimene ja ülejäänud aeg kulub jutu üles kribamisele ja tähtsamate jutupunktide mällu talletamisele. Seega rahvas olge valvsad. Kui näete Priitu esmakordselt siis on teil maksimaalselt aega 90 sekundit oma suurima südamevalu ja rõõmu väljendamiseks Priidule, tüüpiliselt on see aeg kohtumiseks liftis. Mõelge Priidule valmis 3 lauset. I sissejuhatuseks (oma nimega), oma mure ja rõõmu iseloomustav lause ja lõpetuseks oma soov maailma vägevatele. Loodetavasti realistlik, et oleks teostatav kuid ka piisavalt utoopiline, et meelde jääks. Kui kõik intervjueeritavad nii käituvad, siis äkki saab Priidu missioon täidetud ja ühtlasi muutub maailm palju paremaks.

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

No saab rakendada rahvaloenduse metoodikat, osa matse vastab neti teel küsimustikule, teiste vellode juurde tuleb kohustuslik külaskäik. Kui paberid eelnevat valmis, siis ega aega palju kulu.

 
At 12:44, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh huvitava arvutuse eest, 11:25. Nagu kõnes ütlesin, siis peab eesmärk olema suurem, kui tead, et täita suudad, sest muidu ei suuda sedagi, mis reaalselt võimalik võiks olla. Mõistate?

Kõnele olin igaks juhuks mõelnud, 11:25, aga olin valmis ka selleks, et seda pidada ei tule. Peagi räägin teile allpool, mida ütles selle esinemise järel üks Eestis väga tuntud ja hinnatud ning tark inimene.

Trepilugu oli nii, 10:54:
1990ndate keskel asus ajakirja Favoriit toimetus Tartus ülikooli peahoone vastas. Olin ajakirja peatoimetaja ja andsin ka ülikoolis loenguid. Iga minut oli arvel ning selleks, et aega kokku hoida, siis sportliku noore mehena hüppasin tänavalt, toimetuse vastas, otse ülikooliesisele müürile, mitte ei teinud pikka ringi vasakult ega paremalt, kui oli vaja minna loengut andma. Seda pandi tähele ning mõne aja pärast paigaldas (vist?) ülikool sinna puidust korraliku trepi, et mul oleks otsetee. Selline lugu.

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et see Favoriidi aeg oli üks õnnelik aeg - reipa sammu, terava sule, vaba teemavaliku ja heade kolleegide aeg.
Ei unusta seda mainimast ei Raudsaar, ei Pullerits.

 
At 14:14, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Favoriidi aeg oli metsikute 90ndate alguse aeg ajakirjanduses. Ise sai kõike teha, katsetada, ise tuli vaadata, et ellu jääd ja välja ujud. Suht mitteinstitutsionaalne ajajärk, metsik isetegemise rõõm ja entusiasm, kui oled tulnud suletud ühiskonnast - ja siis on järsku kõik valla, haara vaid võimalusest. Tänapäeva noortel seda võimalust ei ole.

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Ranne kirjutab ilusasti. Üldiselt aga on nii. Taanlased õpetasid seda omal ajal, et ka neil on nõnda, et noored rabavad ületunde teha või mitmes paigas. Vanuse saabudes kaob aga see rabamise vajadus ära ja asendub elukogemuse ning säästliku elustiiliga. Mõni muidugi ei jäta ja rabab mitmes paigas kuniks murdub jala pealt. See on ilus murdumine kui juurikana põdema ei jää. Siiski tuleb meelde, et mis vastas meie Mati enne kui 70 sai "Oled mõelnud, mitu hooaega teeks veel? Ei, seda reguleerib loodus ja saatus. Ei saa ju nii lõpmatuseni jätkuda, sellise tambiga. Peab plõks käima. Ma ei ütle, et see peab olema insult, infarkt, võib ka lihtsalt tahe kaduda või kerge seniilsus tekkida. Inimestel tuleb see erineval ajal."

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

Anjuša pani korralikud litakad ära.
https://www.wtatennis.com/

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Teine eestlane kes Pulleritsu järel lääneranniku San Francisco Bay Area uudistes ära märgitakse

https://oaklandnewsnow.com/anett-kontaveit-vs-sorana-cirstea-2022-st-petersburg-round-of-16-wta-match-highlights/

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Oakland uhh, kas see on neegrite või juutide väljaanne?

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits lükkas tee lahti. Nüüd on teistel kerge nagu hops ja hops kuulsuse lainele surfama minna.

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Ühe Eesti sportlase intervjuu: rajal polnud head tunnet, lihtsalt kulgesin, aga vähemalt sain ära näha, mis siin (olümpial) toimub.

 
At 11:03, Anonymous Spetsialist said...

Aga vähemalt oli aus, 10:25. :)
Küll need medalid ka järgmisel Olümpial tulevad, 4 aastat aega areneda - pikk aeg, kogemusi ka kuhjaga.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

10:25 täiesti normaalne jutt ju Eestist pärit sportlase kohta. Ainult imbetsiil ei tea, et medali saamiseks on vaja kuhjaga just selliseid õhu nuusutajaid. Vastasel korral pole mõtet meie võidumeestele mingit preemiat maksta sest olümpia pole popp. Lihtsalt ajakirjanike poolt poliittsirkuse haipimisest jääb väheks. Mida rohkem sinna rahvast peale saab seda parem olümpiaala arengule. Nii lihtsalt on. Iga selline jalutaja oma isikliku kogemusega mida eri kanalites saab jagada, kokkuvõttes rohkem väärt kui olümpial viibivad Eesti ajakirjanikud.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Õigele mehele väärt tunnustus. Kas Kadriorust on järge oodata? Padre vääriks mitte ainult blogis sellist nime vaid võimalust tõeliseks Eesti rahva Padreks saada näiteks peale Karist.See aga sõltub kahjuks poliitmängudest, siinse kogukonna toetusest jääb väheks.

 
At 13:09, Blogger Priit Pullerits said...

Mnjah, 12:50, kuid see pole minu ambitsioon ega huvi.

Kuid lubasin eespool teile teisipäevase ürituse ühest kohtumisest rääkida.

Pärast ametlikku osa sai vestibüülis võtta nelja sorti magustoitu. Seal sattusin kokku kahe tuntud mehega, kellest üks on avaldanud mitu väga mõtlemapanevat ja menukat teost ning teine, kohati ja just füüsiliselt macholik, on vaimselt samuti oma ala tipp. Ja siis nad pidasid mind kinni ja üks neist rääkis - ausõna, nii see oli -, et ma mõjunud saali ette astudes ja seal kõnet pidades nii, et, nagu ta ütles, tekitasin tunde, et see mees võiks teised endaga kaasa viia ükskõik mis kindlust vallutama. Küsisin imestunult, ega ta nalja tee. Ta ütles, et ei, mõtleb seda täiesti tõsiselt, sest osa inimesi lihtsalt on sellised, et tekitavad niisuguse tunde ja mõjuvad niimoodi, ja teised mitte. Teine mees, kes kõrval seisid, kinnitas, et jah, on küll nii.
Ei teagi, mis sellest siis nüüd arvata ja järeldada...

 
At 13:30, Anonymous Mati, treener said...

Esimene järeldus on kindlasti see, et PP alias Padre, varsti võib-olla isegi Eesti rahva Padre, on väga kõva mees. Edasi las juba kogukond toetab...

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisel aastal 6 korda solvatud kogukond jah. Vaja oleks veel Kägu mehed selja taha saada. Ilma Kägu tuhandemehelise maleva toetuseta pole suurt midagi teha.

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kui Kägu toetab siis millise hea positsiooni lubab Padre vastu teenena? Riigikohtu esimees? Välisministri asetäitja?

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

No nii, ja milline kindlus nüüd langema hakkab? Kägu peab oma mansa püsti ajama ja Priidule appi ruttama. Siin pole valikut. Kindlus ootab!

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Kägu võiks panna Olümpiakomitee esimeheks saaks ka vahelduseks kuldmedaleid koju tuua kaua me nende haisvate puuma nahkadega jandime?

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

Külavahel räägitakse, et Padre olla Kägule pakkunud koertekooli ülema kohta.

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on Resistanssi kindral narrige teda ministri kohaga Padre valitsuses ja näete mis toimuma hakkab. Kivi ei jää kivi peale.

 
At 20:42, Blogger Priit Pullerits said...

Minbit Kägu pole olemas, juba ammu mitte. Lõpetage ära, tüütuks läheb.

 
At 21:47, Anonymous MargusM said...

Priit on täpselt samapalju olemas kui on Kägu, pole mõtet tühistamiskultuuri kultiveerida.
Kahe mehe arvamust tulekski võtta kahe mehe arvamusena, rohkemat sellest arvata v järeldada oleks ilmne liialdus.. on väike erinevus- üks asi on mis tundub ja teine on päris reaalsus.

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Mis siis saab kui ühel päeval härra Kägu tuleb ja ütleb et here me are, danke šöön. Siis ehmatame soola sambaks.

 
At 00:56, Anonymous Anonüümne said...

Peaaegu sama kena kui Alusalu, aga tunduvalt parem uisutaja Irene Schouten teeb ajalugu. Kõva jää, riigi tugi ja isiksusomadused.
https://om.postimees.ee/7451163/olumpiarekordi-pustitanud-hollandlanna-krooniti-kahekordseks-olumpiavoitjaks

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Maksumaksja raha eest suusaturismi harrastaja vihastas ämeerika ajalehe peale, et seal nimetati ämeerika sihvakat sportlast haldjaks. Postmani andmetel on turistil neli jalga ning ämeerika ajaleht ajas ta tagumistele püsti. Sotsiaalse õigluse eest võiks olla lubatud võidelda, kui oled tulnud OMil või MMil esimese kuue hulka, aga iks om nii, et nendel, kes kuue hulka sõidavad, teevad suusaradedel trenni, mitte ei pauguta sotsiaalse sõdalaste armee ridades.

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Paksuke sai täna sprindis esimese 900 meetriga liidrilt 25 sekki. Murica ajakirjaniku pandud pauk ilmselt mõjus meie daamile ikka halvavalt. Valitsus peaks sekkuma.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Las Pullerits sekkub tema on vabariigi ajakirjanik numbert 1.

 
At 13:18, Blogger Priit Pullerits said...

Mina ütlen nii:

sportlased, olgu mehed või naised, peavad taluma kriitikat oma keha aadressil. Põhjused on järgmised:

esiteks, sportlased on avaliku elu tegelased avalikult areenil, kelle vastu valitseb kõrgendatud avalik huvi;

teiseks, keha on sportlase tööriist ja tulemus sportlase töö mõõdupuu - kui näha on, et keha ei lase saavutada soovitud tulemust, tuleb see ka välja tuua, sest see on osa sportlase kui avaliku elu tegelase avaliku tegevuse kriitikast;

kolmandaks, kui sportlane kriitikat ei talu, saab ta valida mõne teise n-ö väljundi, sest sport on ju vabatahtlik tegevus;

ja neljandaks, kui laulja hääl on kehv ja näitleja miimika algeline, siis kas seda ka ei tohiks kritiseerida, sest need samamoodi on seotud kehaga?

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Keha on sotsiaalne konstruktsioon!

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Viisakas inimene teise inimese keha ei kommenteeri, rääkimata kritiseerimisest.

 
At 19:35, Anonymous naisküsimuse asjatundja said...

Mis tabu see nüüd on? Kes selles kokku on leppinud?

 
At 22:52, Anonymous MargusM said...

to 16.42, vbl me liigsest viisakusest olemegi jõudnud olukorda kus ülekaalulised on uus normaalsus.
Koolides nimetatakse kehaline kasvatus ka nüüd liikumisõpetuseks. Huvitav kas muidu ei saagi lastele reketi käeshoidmist õpetada..

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Lehes pole enam Priidult ühtegi kriipsu. Kas nüüd ongi kohe käes lend üle lombi puhkusele, ajaks kui Ukrainas karmiks kisub?

 
At 23:14, Anonymous Anonüümne said...

Kui lugeda mõlemat ainekava, siis jah, kehalisekasvatuse ainekavas reketimänge ei ole, liikumisõpetuses on selle oskuse arendamine välja toodud. Loeme mõlemat kava ja siis kommenteerime.

 
At 05:15, Anonymous Anonüümne said...

Kogukonnal on vabadused kommenterida kõike.

 
At 08:23, Blogger Priit Pullerits said...

Kuidas nii, 22:58, et pole ühtegi kriipsu?! Keegi on minu lood teie lehest pihta pannud. Mu seekordne panus:

https://leht.postimees.ee/7452046/priit-pullerits-sinise-ajakirjanduse-petlik-lummus

https://www.postimees.ee/7452138/isegi-parimad-arstid-ei-oska-ette-naha-keda-voiks-tabada-akksurm

Esimene kirjutis, essee, on sellest, et ajakirjandust ei ohusta enim sotsiaalmeedia, vaid ohustab ajakirjanike hakkamine ideoloogiatöötajateks, sotsiaalseteks sõdalasteks ja propagandistideks - ehk ajakirjanike käitumine mitteajakirjanikena.

Teine kirjutis, väikese uuriva aspektiga, on sellest, mis küll põhjustab äkksurma ja kas selle ennetamiseks on võimalik midagi ära teha; paraku selgub, et arstidel väga häid variante meile pakkuda pole.

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, kuidas kommenteerite Tartu maratoni lõpu muudatust. S-kurv väikse põntsuga jääb välja, on sellevõrra lühem. Mu meelest suur viga, seal sai nii mõnelegi küpsele konkurendile pähe tehtud, kes sellel lõigul takerdusid.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

9:33 selle kurviga on ainult positiivsed mälestused. Samas muutused on elu osa, vundament paremale homsele. Nagu pilvesiilu tagant paistev valgus õigele teele. Priit räägib, et ideoloogid kes oma teed valgustavad ei ole ajakirjanikud. Noh mis meil sest. Urmas Ott ütles kah ausalt ühes intekas, et tema ei ole ajakirjanik. Millal aga Priit Urmase tasemele küünib? Ei anta talle regulaarset primetaimi ei NY-s ega Tallinnas prozektorite valgusvihus, kust tuleb sula kulda. Tuleb leppida ja ega kuld ei ole tõde. Nii nagu kaob tehnikarevolutsiooni tõttu ära pesupesija amet, kaob ka ajakirjaniku oma. On tõdede paljusus. Nagu igal autol põlevad oma tee valgustamiseks oma sihtkohta jõudmiseks oma valgustid, nii peab iga inimene ise hakkama saama infodzunglis. Kes liigub mööda kiirteid, kes aga liigub otse läbi metsa, soode ja rabade, üle jõgede, mägede.

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

10:26 du fantastiliselt hea kommemtaar. Sellist pole seitse aastat lugeda saanud. Loodame et Padrel isiklikult jätkub tähelepanu ja ta hindab eriliselt seda väga memmorabiilset kommetaari.

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaar võib olla hea aga elu see ei muuda. Elu voolab omasoodu mööd vanu radu. Uutele radadele eksitakse vaid siis kui sajab üle normi või toimub inimtegevuse või jumaliku sündmuse sekkumine igapäevasesse rutiini. Vanasti oli presidendilossi taga Hundikuristikus äge vetemäng suuremate veevoolude aegu. Kui aga viidi ellu Saarineni idee Lasnaka asustamisest, siis tõmmati ühtlasi ka läbi toonase lennukite õhkutõusu raja kiirtrammile mõeldud kanal, mis katkestas Hundikuristikku voolanud vetevood. Vaatemäng kadus, lennundusest jäid vaid staabihooned ja angaarid ning tramm ei hakanudki sõitma. Ometi tekkis sinna ümber uus linn, mis on suur ja vägev ja suure mõjuga Tallinna valitsemisele. Miski ei lähe nagu plaanitud, kui kõigel on mõju tuleviku kujunemiseks. Mis täna on normaalsus on homseks memmorabiilsus. Elu läheb edasi.

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

8:23 aa, PM-i itimehed magasid manuaalse otsingumootori indekseerimise käivitamise maha. Ju seal oli automaatteenuses jälle ootamatu füüsiline tõrge tootja poolt. Ma ei hakka kunagi laupäevast PM-i muidu sirvima kui kõigepealt ei näe majakana Priidu artikleid mobla ekraanil sähvimas ja teed valgustamas, alles seejärel vaatan neid muid jutte mis sel teel silma jäävad suunatud linkidena. Kui itimeeste tehnika ära laguneb, siis pole mu jaoks olemas ei Priitu ega PM-i. Kurb aga selline elu ongi. Väga lihtne, esimene tõrge suunab muudele eksiradadele.

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Anjuša lammutab Peeterburgi linnas. See on juba nagu noor Pullerits käis Tallinnas ja pani kõigile luu kurku.

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Tour of omanil, kus kunnid koos (cavendish jms.) on Räim või Taaramäe kõik etapid esikümnes olnud, lehtedes olen näinud 0 uudist, kedratakse olümpiasportlaste tagasihoidlikke kohti (möönan et ka neid peab kajastama aga ikkagi)

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Loodetavasti saavad meie mehed vähemalt kuulsust nautida. Kui see ongi ajakirjandus kus rahvale antakse ainult suure oma raha poolt haibitud sündmuste kokkuvõtteid siis on see kõvasti üle soolatud konservajakirjandus. Värsket inffi kraabi oma vahenditega ise kokku. Oma huvi saab rahuldatud aga see näitab, et aeg on küps eestlaste toimetamisest maailmas valgustamiseks samasuguse agregaatori tekitamiseks nagu on siin viidatud SF lahe akvatooriumi kandi uudiste vahendamisele keskendunud Oakland News Now.

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige tuleb tulevikus Oaklandi lahe uudiseid hoolega jälgida saab teada mis maailmas ja eesti spordis juhtup! Suured tänud 17:50 sulle peaks õlluti välja tegema

 
At 19:11, Anonymous Anonüümne said...

Kuumade uudiste eest peame ike Padret tänama, ilma temata ei teaks olümpiast ka midagist

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Mina tänan Padret iga päev, ka siis kui ta meile kehvade tulemuste pärast peapesu teeb.

 
At 14:19, Anonymous MargusM said...

Ajupesu saate oma padrelt, tasub meeles pidada et ka tema peab peapesuks vajaliku Head&Shouldersi väljateenima n-kliki väärsete äratinistamis lugudega.. tasuta lõunaid ei ole olemas.

 

Postita kommentaar

<< Esileht