laupäev, september 07, 2024

Pullerits: Uskumatu, aga rattaspordis läheb Eestit MMile esindama... harrastaja!

Küllap mäletate seda jaanipäevaeelset sensatsiooni, kui Eesti meistrivõistlustel eraldistardist sõidus saavutas kolmanda koha ja üllatas siinseid tipprattureid metsakasvataja, end harrastajaks pidav Taavi Kannimäe (33, vasakpoolsel fotol paremal), sest tegin temaga ju pika intervjuu, mida juhtus lugema ka Rein Taaramäe (vasakpoolsel fotol vasakul) – ja see on siinkohal tähtis, isegi otsustav.

Intervjuu lõpus püüdsin Kannimäed irriteerida ning küsisin, kas nüüd võiks ta järgmise sammuna rattaspordis püüelda Eestit esindama MMil. Naersime mõlemad selle üle – lõbus mõtteharjutus ju!

Aga mis juhtus: tuleb välja, et Kannimäe sõidabki järgmisel nädalal Belgiasse ja ülejärgmisel Šveitsisse. Belgias esindab ta Eestit Euroopa ja Zürichis maailma meistrivõistlustel.

Kuidas see on võimalik? 

Kannimäe rääkis mulle neljapäeval, samal päeval, mil Taaramäe (fotol vasakul) katkestas Vuelta, asjast nii: „Pärast sinu eelmist intervjuud minuga kirjutas mulle Rein Taaramäe. Ütles, et luges artiklit, väga lahe, ja lisas mulle, et ära mõtle, kas sa lähed [MMile], vaid sa kindlasti lähed ja ta ise ajab asjad korda. Tema suhtleski otse Eesti jalgratturite liiduga, et ma peaks minema mõlemale võistlusele, EMile ja MMile.
Taaramäe mulle need stardid valmis sepistas ja olen talle selle eest ülitänulik. Ta utsitab mind siiamaani, kirjutab mulle vahel tund aega enne starti Vueltal ja annab näpunäiteid, kuidas jõudu säästa ja end hoida.”

Tegelikult teadsin sellest, et Kannimäe läheb MMile, juba juulikuu lõpus. Et kust ja kellelt? Allikad! Ja sugugi mitte ratturite liidust. Kuid lubasin suu pidada ja saladust hoida – liiga vara oli sellest veel rääkida, see uudis oleks olümpia künnisel tähelepanuta jäänud. Nüüd tuli aga reageerida, sest ratturite liit andis Eesti koondise koosseisust teada ja ega saa lubada, et Ivar Jurtšenko või Jaan Martinson mulle ühtäkki „ära teevad”. ERRist polnud konkurente karta, sest nende uudiskünnist see vaevalt ületanuks. Nemad vahivad seal isegi keset suve laskesuusatamist ja aja, mis selle üle jääb, raiskavad jalgpallile (sest olümpiaga tegi Kanal 2 neile „ära”). (Hüva, sain laskesuusa- ja jalgpallikirglikule ERRile jälle „ära panna”, kohe hakkas puhtam ja kuivem tunne.)

Niisiis, rääkisin Kannimäega tema valmistumisest EMi ja MMi eraldistardist sõiduks, kus ta on eliitklassis (!) Eesti ainus esindaja. Kõike ei saa avaldada, sest enamik kogutud infost on Postimehe omand, kuid paar huvitavamat asja siiski poetan.

Palusin, et ta kirjeldaks kõige piinarikkamaid trenne.

Kannimäe: „Hea näide, mis näitab ka edasiminekut, on mulle kõige valusam trenn – neli korda kaheksa minutit grammikene üle oma FTP ehk functional threshold poweri. See tähistab vattide hulka, mida suudad tund aega hoida. Sellest [tasemest] olen sõitnud veidi kõrgemal. Tegin neli korda kaheksa minutit keskmiselt 480 vatiga.
Need on minu jaoks päris kolossaalsed numbrid, aga suurtuuridel sõidavad isegi kleenukesed mehed selliseid vatte välja. Mina oma suurema lihasmassi ja kaaluga (92 kilo, pikkus 187 cm – P.P.) hoian lihtsamini seda võimsust, kuid et 30 kilo kergemad mehed samasuguseid vatte produtseerivad, on ulme. Vuelta pikkade etappide lõputõusudel hoitakse selliseid numbreid, et Chris Froome oleks oma tippvormis napilt top 10-sse mahtunud. Nii et ei oska midagi eeldada, mis mind ees ootab.”

Üks huvitav asi veel – preemiaks neile, kes siiamaani on lugenud. Küsisin tema võimaluste kohta EMi 31 kilomeetri pikkusel rajal.

Kannimäe: „Seal tõuse sisuliselt ei ole, nagu olen aru saanud – alla saja tõusumeetri, nii et seda ei tunnegi sisuliselt. Aga seal on umbes 20 äkilist kurvi, kus hoog läheb maha. Selleks mul kogemust pole. Plaanis on sõita niimoodi, et mul on raadio kõrvas ja tiimibussist juhendatakse, kuhu keerama peab, sest kogu aeg ei saa pead üleval hoida, muidu kaotad kiiruses. Kui pea väga alla panna, siis on ettenähtavus ainult mõni meeter, aga nii kui pead tõsta, on vähemalt kilomeeter tunnis kiirust kohe kadunud. Tuleb usaldada tiimibussist antavaid instruktaaže. Ma ei tea, kuidas see mul välja tuleb ja kui hästi ma võrreldes tippudega seal kurve oskan ja julgen võtta.”

Ülejäänud Kannimäe sisukat ja põnevat intervjuud saate lugeda siit.

Foto 1: Rein Taaramäe (vasakul) surub tänavustel Eesti meistrivõistlustel eraldistardist sõidus kolmandaks tulnud Taavi Kannimäe kätt. Taaramäe võitis. Foto autor: Raul Soome
Foto 2: Taavi Kannimäe. Foto autor: Art Soonets
Foto 3: Rein Taaramäe selle nädala kolmapäeval Vueltal, mille ta katkestas järgmisel päeval. Foto autor: IMAGO/Sirotti/Scanpix
Foto 4: Taavi Kannimäe juunis Eesti meistrivõistlustel. Foto autor: Art Soonets
Foto 5: Rein Taaramäe mullu juunis Criterium du Dauphine eraldistardist sõidus. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 6: Rein Taaramäe tunamullu aprillis Šveitsis Lausanne’is Tour de Romandie proloogil eraldistardist sõidus. Foto autor: AFP/Scanpix

10 Kommentaarid:

At 08:19, Anonymous Anonüümne said...

See on hea näide sellest kui spordis pole oluline poodiumile jõudmine vaid lihtsalt kogu lugu on ise medalivääriline.

 
At 08:32, Blogger Priit Pullerits said...

See on jah Eesti selle aasta positiivseim ja üllatavaim spordilugu.

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Kaljulaidil on hääled koos. See toob rohkem elevust kui rattalugu.

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

Toetajate seas suurima sportlaskonnaga võimlemisliit ja jalgpalliliit. Keda pole?
kergejõustikuliitu loomulikult, korvpalliliitu, käsipallureid ega võrkpallureid, aga ka spordiajakirjanikke.

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Pahv toetab Teigamäge. Seda ütles MEN möödunud nädala saates.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Pahvil on küllap huvid mängus? Aga pärast PP tänast litakat PMis võib Pahv oma toetusega beed pühkida. Saab olema huvitav näha, kas läheb nii, nagu tahab Pahv või nagu tahab Pullerits.

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on muidugi mõjukam ja osavam. Ilmselt PP toetab Sõõrukat, aga tema võidus ei saa samuti kindel olla.

 
At 15:40, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei toeta kedagi, küll aga olen vastu sellele, et Teigamägi peaks EOK presidendiks saama. Miks, seda argumenteerin Postimehes:

https://arvamus.postimees.ee/8092547/priit-pullerits-kandidaat-kes-peaks-olumpiakomitee-juhiks-puudlemisest-loobuma

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas ei toeta kedagi?! Valikut ju on, või kui välja käidud kandidaadid ei sobi, siis öelge kasvõi Kriiski kasuks sõna, kellel ambitsiooni justkui oleks, aga muud on vähevõitu. Teema on ju teil hetkel tipp-3 seas, eks?
Trumpi te ei peljanud toetamast omal ajal.

 
At 16:53, Blogger Priit Pullerits said...

Tegelikult vahet pole, kes EOK presidendiks saab, sest ega suures plaanis midagi muutu ja sporti raha ka juurde ei tule.

 

Postita kommentaar

<< Esileht