neljapäev, august 01, 2024

Pullerits: Miks suveolümpia ei suuda mind endaga kaasa tõmmata?

Varsti saab nädal olümpiast läbi, siin mõned mu valusad järeldused.

Olümpia on liiga suur, et seda hoomata ja jälgida. Enamikust aladest, mis toimuvad, pole mul aimugi. Ja ega ausalt öeldes huvita ka, mis juhtub näiteks maahokis või naiste poksis. Seetõttu ei maksa arvata, et kui Eesti sportlane mõne hea etteaste teeb, st esikaheksasse jõuab, siis maailmas seda keegi üldse märkab. Seda ei märgata isegi Lätis või Soomes. Kui paljud panid tähele, et lätlane sai BMXi trikisõidu finaalis korraliku tulemuse (tema kohta ei tea – kes seda jälgida jõuab ja ega huvita ka).

Suuruse tõttu on olümpial raske huvi tekitada. Alasid on nii palju, et paratamatult küsid: miks pean isegi osa nende vaatamiseks aega kulutama? Hästi ausalt, mida seni vaadanud olen: korvpallis Serbia ja Puerto Rico teine poolaeg ning USA (fotol vasakul) versus Lõuna-Sudaan; 3x3 korvpallis Serbia-Holland ja Läti-Hiina (22:8!); ujumises Eneli Jefimova ja Kregor Zirgi finaal ning Jefimova 200 m eelujumine ja Zirgi 400 m eelujumine, lisaks mõned ujumisdistantsid vahetult enne ja pärast Jefimova ja Zirgi võistlusi; paar minutit meeste riistvõimlemise rööbaspuu harjutust; BMXi meeste trikisõit või kuidas iganes selle ala nimetus on. Eee... ongi vist kõik? Ei saa ju lasta olümpial oma suve ära rikkuda, suvel tuleb olla väljas ja ise sportida, mitte vahtida telekat.

Olümpial on raske kaasaelamist tekitada, sest sport ei ole mu elus enam nii tähtsal kohal, nagu lapsepõlves. Siis teadsin paljudel olulistel aladel lausa esikaheksa tulemusi, medalivõitjate teadmine oli elementaarne. Nüüd tean näiteks, et Tokyo olümpial võitis meeste 3x3 korvpalli Läti (tean seda sellepärast, et võitis Läti) ning tavakorvpalli USA mees- ja naiskond (loomulikult, sest kes veel?!). Muude alade tulemustest pole aimugi. See-eest mäletan seniajani, et Müncheni olümpial võitis 1500 m jooksu Pekka Vasala (Lasse Vireni kangelastegudest, mida ta kordas Montreali olümpial, ei hakka parem rääkimagi), 5000 meetris jäi neljandaks Steve Prefontaine, 800 meetris alistas Dave Wottle lõpumeetritel Jevgeni Aržanovi (kuigi venelane viskas pikali), naiste kaugushüppes eraldas esimest ja teist kohta sentimeeter, kõrgushüppes võitis 16-aastane Ulrike Meyfarth (nime õigekirjaga võin eksida, aga ausõna, ma ei kasuta siin teatmeallikaid, räägin n-ö peast), osaviskes võitis läänesakslane Janis Lusist kahe või nelja sentimeetriga, vasaraheite võitis Anatoli Bondartšuk, kümnevõistluse Nikolai Avilov Leonid Litvinenko ees, kes tegi ülitugeva 1500 m jooksu jne, jne. Kes võitis 800 m Tokyos?... No ei tule meelde. 

Olümpial on meeletult suureks paisunud alade arvu tõttu sportlasi nii palju, et enamik neist jääb tundmatuks. Kui küsida, kes võiks olla 800 meetri jooksus favoriidid, siis tuleb pähe ainult ühe prantslase nimi, Tual, sest see on hästi lühike nimi. Mingi alžeerlane on ka, kuid nime ei tea. Aga Moskva olümpia 800 meetri paremusjärjestus? Steve Ovett, Sebastian Coe, Nikolai Kirov, Agberto Guimaraes. 1500 meetrit: Coe, Jürgen Straub, Ovett, Andreas Busse. Mnjah, omal ajal olid suured sportlased, nüüd võidab ühel hooajal üks, teisel teine, kolmandal kolmas... lihtsalt nimed, mis vahetuvad. Miks peaks neid meelde jätma? Miks peaks need üldse meelde jäämagi?

Olümpial on palju minu jaoks täiesti ebaolulist ja mõttetut. Näiteks naiste poks, mille kohta The Guardian avaldas liiati loo, et seal osaleb kaks naist, kes eelmine aasta ei läbinud naiseks olemise testi. Näiteks 3x3 korvpall, kus Läti meehed on küll tugevad, aga kui seda vaatad, siis see on nagu mingi lohutusturniir nõrgematele mängijatele – ei ole ju loogiline, et favoriidiks peetavas Läti meeskonnas on üks tegija hiljuti Kalev/Cramos mänginud mees. Ja siis kõik need vaatemängulisusele pretendeerivad uued alad, nagu 4x400 m segateatejooks, kus paljud panevad välja B-koondise. Lühidalt: palju on sportlikku müra ja ebaolulist. Või teisisõnu: olümpia on nagu mingi veebiväljaanne, kus asjalikud lood on kõrvuti Elu24 lugudega mingite naiste lõputust omavahelisest kismast, mis on nii tüütu, nii tüütu, aga mida, kahjuks, suur osa lugejaid huviga jälgib, olgugi et pelgalt meelelahutuse eesmärgil.

Olümpia pole veel poole pealgi, aga on juba hakanud tüütama. Lülitad teleri vabal hetkel käima, vaatad, mis sealt tuleb – tuleb taas midagi sellist, millest ausalt öeldes on kama kaks. Võid ju vahtima jääda, aga iseloomu peab olema – pead endalt küsima, milleks sa seda vahid, mida see sulle annab, kas see pole aja kulutamine millelegi, mis on sulle tegelikult ebaoluline, selle asemel, nagu ütlesin, et võtta ise Eestimaa suvest, mis võtta annab.

Üks suur hea asi on see, et venelasi on minimaalselt. Ja needki ei paista silma. Nagu näha, mitte keegi maailmas ei tunne neist puudust.

Foto 1: Hispaania rannavõrkpallurid Paula Soria Gutierrez ja Liliana Fernandez olümpia alagrupimängus Egiptuse vastu. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: USA korvpallurid (vasakult) Kevin Durant, LeBron James ja Anthony Davis olümpia alagrupimängus Lõuna-Sudaani vastu. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Egiptuse rannavõrkpallur Marwa Abdelhady olümpia alagrupimängus Hispaania esindaja Liliana Fernandezi vastu. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 4: LeBron James mängimas olümpia alagrupiturniiril Lõuna-Sudaani korvpalluri Nuni Momoti vastu, kes oli tolles kohtumises oma meeskonna resultatiivseim. Foto autor: ChineNouvelle/SIPA/Scanpix
Foto 5: Hiina 3x3 korvpallimeeskonna mängija Zhu Yuanbo üritamas olümpia alagrupiturniiril saata midagi korda lätlaste vastu. ChineNouvelle/SIPA/Scanpix
Foto 6: Prantsusmaa rannavõrkpallur Clemence Vieira olümpiaturniiril palli järele hüppamas. Foto autor: ZumaPress.com/Scanpix

43 Kommentaarid:

At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Rahu, rahu. Õige olümpia algabki homme kergeraksuga.
Aga kõrvalpõiked meeste ragbisse ja naiste maahokisse nt on igati tervitavad.
Meeldiv on vaadata ka mõnes mõttes marginaalsete alade suurt publikuhuvi ja kaasaelamist. Olümpia võlub endiselt, rääkigu A.Tiisler oma lapsikut Õhtulehele kõneldud juttu edasi, et jalka EM ja MM on nagu hoomatavam ja huvitavam, ja et olümpia tunnet pole. Jalka tiitlivõistlustel on huvitav osa algrupiturniir, ülejäänud turniir venib kui kaameli tatt ettevaatliku mänguplaaniga.

 
At 19:19, Blogger Priit Pullerits said...

A. Tiisler räägib seda sellepärast, et ETV-l olid jalka ülekannete õigused, olümpiaga on aga erakanalitelt pidevalt kotti saadud, mille tulemusena on ERRi reporterid saanud valusa laksu ego pihta: nad on nagu vaesed sugulased uhkel peol, mikrofon näpus kusagil suvalises kohas rääkimas väheolulist ja sageli mitte midagi ütlevat juttu, püüdes samas teha nägu, et on sündmuste keskel, kuigi näiteks olümpiaujula asemel on nad ujulast väljas tänaval x-kohas. Muidugi ütled siis, et olümpiatunnet pole, sest sind pole õieti ju peole lastudki!

Aga võrrelda olümpiat jalka EMi või MMiga - selle kohta on muidu lolli ja nõmedat juttu ajavatel venkudel küll tabav ütlemine, et see on nagu sõrme võrdlemine teadagi millega. Sõrm on ses võrdluses jalka EM ja MM.

Ja tõsi on ka see, nagu kirjutab eelmine kommentaator, et õige olümpia algab kergejõustikuvõistluste alates. Muu kõik on sellele soojendus ja kõrvaline.

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

Blogiperemehe viimasele kommile pole vaja midagi lisada, nii on!
Pavarottile võiks kogukond teha kaastundeavalduse, ehk hakkab noormehel kergem.

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond tänab ilusate rannavolle piltide eest!

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

Ja kui siis A.Tiisleri heitlikule jutule Õhtulehe ajakirjanik nentis, et järgmine kord teeb ju ERR ise olümpialt (mis polevat enam see) ülekannet, siis tolle märkuse peale vastas ennast ässaks pidav spordiajakirjanik, et jaa, siis paneb ta täiega. Ma juba kujutan õuduses ette, kuidas Tiislerid röögivad Los Angelesis nagu laskesuusa- või jalgpallivõistlustel. Rasva on ta ka läind, ehk edutatakse EBUsse või laskesuusaföderatsiooni.

Kommentaatoritest kiidan sport/riistvõimlemise mehi.
Taavi Libe on endiselt ka spordis tasemel.
Ader kaaskommentaatoriga kõrgemal tasemel.
Ma kiidan ka ujumise kommentaatoreid. Paatost oli vast palju, kuid mulle tundus, et poisid olid ette valmistunud ja jutu läbi mõelnud.

Teleka nuppu sundis vajutama pulmaisa Rinaldo eetri täisrääkimine. Kurb eneseimetlus, andnud Kusti Nõlvakule kui tegijale rohkem sõna.

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

PP, tõmbab nüüd bravuuri maha, ja palju! Kainelt kalkuleerida suutev spordisõbrast televaataja mõistab väga selgelt, et parima tulemuse saab reklaamivaba telepilti pakkuvalt. Ehk siis selgemas keeles - olen nõus kinni maksma telepilti, mitte seda vahendava ettevõtte rasvast omanikukasumit. Olümpia teleülekanne tagasi ERR-i! K2 ülekandes sisalduvad 5 minutilised reklaamipausid sõid ära minu lemmikala ülekande mitmed kõige olulisemad hetkel. Seda ei andesta ja see jääb meelde! Igavesti!

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

21:47, kas üks prohmakas oli maastikurattasõidus?

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake Eurospordist, siis pole meie kommentaatorite plära vaja kuulata. Ja näidatakse ka huvitavamaid alasid (nt. süsta- ja kanuuslaalom).

 
At 07:06, Anonymous Anonüümne said...

Jah, err kirjutas loo kuidas nad õues prantsuse ujujat (Marchand vms) ootasid ja ta kõndis neist mööda. Olympiale minna selleks, et kirjutada muude seas selline lugu on sama nagu ringrajabikeiga maanteel 90 -ga sõita.

 
At 07:50, Anonymous Anonüümne said...

Juhiks tähelepanu, et kehvema mäletamise põhjuseks võib ehk olla ka vanus mälestuste tekkimise ajal. Olles isa blogipidajast mõnevõrra noorem olen hakanud ennegi märkama, et varasemate aegade OM/MM/EMide tulemused aga näiteks ka Riigikogu valimiste omad on märksa paremini ees kui viimased. Puudutab isegi mitte ainult neid võistlusi mida olen ise vaadanud (1982/3/4-st) vaid ka meie "vana kooli" olümpiaraamatute kaudu tuttavaid. Mainitud Müncheni OM-st rääkiv teos oli mul üks peamisi lapsepõlveraamatuid ning võin selle pealt ka täna järele vaatamata täpsustada, et odas oli vahe just 2cm, minimaalne, ja tulevad ette isegi konkreetsed tsitaadid (tabada "rasvatatud kuuepennilisse" odavõistluse juures). 4x400 m teatest võin lugeda üles kogu finaali pluss kirjeldada ka võistluse käiku. Aga kes võitis 4x400 Tokyos, Rios või Londonis ei mäleta.

 
At 07:52, Anonymous Anonüümne said...

07:50 parandus - "olles ise" pidi olema.

 
At 10:42, Blogger Priit Pullerits said...

Täna algab siis kümnevõistlus. Kas jälle nii, et parim eestlane neljas? Et Erm neljas, Tilga kuues, Õiglane kuskil teises kümnes, sest võitleb vigastuse või selle ohuga või katkestab sootuks.

Palju räägitakse Leo Neugebauerist, kes teinud 8961 punkti. Aga summal ja summal on vahe. Vaadake, kus ta selle tegi - Ameerika võistlustel. See suurt olümpial ei maksa. Miks? Taustatöö! Lasin Erki Noolel endale seletada. Nool rääkis, et USAs on võistlused tehtud mõnusaks, sportlased tulevad poolest lõunast staadionile, kõik toimub kompaktselt. Aga olümpia on sootuks teine tera. Olümpial on pikad päevad, alustad vara ja lõpetad hilja, pead arvestama teiste aladega, mis segavad. Seepärast need, kes teinud USAs imesummasid, suurtel võistlustel nendeni enamasti ei küüni. Eriti hull ja kriitiline on teine päev, seletas Nool, sest 400 meetrit lõpeb õhtul hilja, sealt läheb veel tund, et jõuda ööbimiskohta, seal on vaja saada massaaž, süüa, nii et kui magama saad, on aeg üle südaöö, kuid hommikul tuleb väga vara tõusta, seega uneaega jääb napiks, ja kohe tuleb teha terav tehniline ala, 110 m tõkkeid. Kellel selliste võistluste kogemust ei ole, rääkis Nool, neid taba see kõik paratamatult valusalt. Seega, Neugebauer võib küll teha hea tulemuse, aga ei maksa arvata, et ka olümpial on ta 8900 punkti mees,

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Tilga võib paraku juba peale kaugust maha kanda.

 
At 12:57, Blogger Priit Pullerits said...

Mnjah, olin optimistlik, et tuleb 4. ja 6. koht. Kahe alaga kõigil me meestel juba paras miinus.
No ja Pihela... ainult 1.83. Vahetagu treenerit! Ütlesin juba mullu, et need isehakanud treenerid kaugele ei vii. Vt ka G. Tugi.

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

4. koht on jama ja 7. koht on jama. Kõrgushüpe näitab meie kümpimeeste kohad kätte.

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Kummaline kuulata Noole kiitmist kolme ala järel, et kui head ja korralikud tulemused meie meestelt kui rekordgraafikutega võrreldes miinuseid juba 73, 96 ja 134. Isegi Pihela mannetu esituse järel leidsid kommentaatorid, et korralik tulemus, vaadates, kes veel ebaõnnestusid! Veider on täiskasvanud sportlaste puhul selline ninnu-nännutamine.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Minu arvates on just hea olümpiat vaadata, kui see on nii suur ja nii palju vaatamisvõimalusi. Järelikult on inimese enda peas midagi valesti, kui ta ei suuda endale sobivat programmi kokku panna. Keegi teine sinu eest seda ju ei tee. Kui tahad, siis vaata, kui ei taha, ära vaata üldse. Mina vaatan pea KÕIKI alasid, seni 6 päeva kogu aeg 3 ekraani korraga töös. Mul ei ole ajast kahju, sest minu jaoks on see puhas nauding. Jõuan päevas end korra tunnikese ka liigutada ja elu on lill.

Teisi spordialasid on ka väga põnev vaadata, kasvõi purjetamist. Neid alasid on ka äge vaadata, mida näedki vaid korra nelja aasta tagant, saabki end harida. Kergejõustikku vaatasin hommikul ka 3 ekraanilt: Kanal 2 ja siis GO3 pildid kaugusest ja ka naiste kõrgusest. Jah, ma kõiki korraga ju ei vaata, aga silmanurgast ju näen ja tean millal keegi võistleb. Eriti kergejõustikus on seda tühja aega palju. Suurepäraselt olen kõikide asjadega kursis ja panen endale ise olümpiaprogrammi 100% kokku.

Kui vaataja ei suuda palju vaadata, siis ei ole ta suur spordihuviline. Reeglina need ei vaatagi palju, kes ise pole kogenud erinevaid alasid piisavalt. Pallimängudes on ka alagrpimängud üliolulised, samahästi võib öelda, et kümnevõistluses pole ka pointi esimesi alasid vaadata :). Kui ise rannavollet mänginud pole, siis ongi end raske samastuda ja ei viitsi suvakate mänge vaadata. Loomulikult vaatan ka mina kõikide alade finaale ja kui aega on, siis vaatan ka muud. 12 tundi päevas aega vaadata kolmelt ekraanilt. Mina naudin :).

Eesti sportlastel suht hästi läinud, sest OMile enam nii lihtsalt peale ei saa, seega turiste vähem. Mulle meeldisid Erki Noole kommentarid, et Erm teeb ok võistlust. Teebki, sest ei saa eeldada, et ta tase nüüd ongi pea 8800p. Teoorias muidugi võimalik, et iga võistlus uus isiklik. Pole see Elisabeth Pihela sugugi halvemini teinud kui Erm. Tema hooaja mark on 1.90, täna 1.88 üle ei saanud, aga võistlus oli ka hommikul. Pigem tänane 1.88 olekski võrdne õhtuse 1.90ga ehk siis hooaja parimaga. Tegi ühe kõrguse vähem, see pole ju põrumine, see on tema tase. Erm on KÕIK 3 ala kehvemini ju teinud.

Ermi ma ise ei usu, sest 100 start oli kehva ja see tuli tal närvidest. Kahtlustasin seda kohe ja kui kauguses ta nägu nägin, siis sain aru, et ta närv ei pea vastu, hoolimata Raul Rebase kiitusest, et tal närve pole ja suudab end kokku võtta. Siiski, OM on OM ja kui lähed nii suurte ootustega peale, siis võib kärsahaisu tunda. Kui Erm saanuks EMil pronksi 8600-ga, siis olnuks tal OMil suuremad võimalused. Visuaalsel vaatlusel ei jää Ermil füüsise taha midagi. Sajas ju korralik jooks, kui start välja jätta. Kauguses ainult otsis tehnikat, kuulis samamoodi. Aga näha on, et pauk sees, aga pea ei luba paremat sooritust.

Kes siis Pihelale parem treener oleks? Viru? :) Ta ju Mägide grupis, seal arutavad nad kõik ju neid teemasid.


jätkub...

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

...

Vaatasin üks päev Kanal2-s spordipsühholoogi intervjuud, mind ajavad nad väga närvi. Endrekson siis ütles, et tal pole seda abi vaja olnud ja siis spordipsühholoogid kohe, et mehed ju ei tunnista et neil abi vaja ja plaa plaa plaa. Nad nagu ei saa aru, et kõik inimesed ei vajagi psühholoogi. Kes siis kiitis psühholoogi? Reena Pärnat. Mis temaga juhtus, tegi väga korraliku võistluse, keskmine lask oli isegi 9 kümnest. Ja siis see otsustav nool mõlemil, vastane alustas ja tegi kehva soorituse - 8, ja mida tegi Pärnat - veel kehvema. Mida tegi Endrekson. Tõid B-finaali võidu. Sõudjad tegid täielikult oma ära, sest nende sees polnudki rohkemat peidus. Spordipsühholoogid arvavad, et KÕIK sportlased vajavad nende abi ja kui mõni mees ei vaja, siis kohe hakkab see pask juht pihta, et Eesti mees ju ei tunnista jne. Aga seda juttu ma ei kuule, et äkki Endreksoni sugune tõesti ei vajagi. Aga enamus spordipsühhologe on naised ju ka ja aitavad naisi.

Kristin Kuuba kaotas väga kindlalt India mängijale, kes omakorda järgmises ringis kaotas ka väga kindlalt. Kuuba tulemuse mõttes tegi oma ära. Aga mängis väga kehvasti, oli näha, et polnud peas valmis mängima India sportlasega. Oma taseme ta teinuks siis ära, kui saanuks minggi 15-16 punkti geimi kohta. Üksikud pallivahetused tõestasid, et see on ta sees olemas, kui pea teda ei segaks.

10-võistluses võiksid kõik kolm meest saada 10 sisse ja üks 6 sisse ja kaks 8 sisse.

EOK-l võib minna rahaliselt raskeks. Suure tõenäosusega on nii, et OMilt medalit ei tule, küll aga B kategooria toetusi tuleb palju maksta. OMi esimesed 10 saavad selle.

Praegult juba 10 sees: 4 sõudjat, 2 ujujat ja Differt. Kokku 7
Lisanduda võivad kõik 3 kümbevõistlejat, Rasmus Mägi, suure tõenäosusega ka Nabi, selleks piisab ühets matšivõidust (palju sõltub loosist). Mart Seim võib ka saada, sest ka seal osalejaid liiga palju üle 10 pole. Miks mitte ka laskjad. Selles mõttes võib tulla aegade edukaim OM, kus rohkem kui pooled Eesti sportlased on TOP 10s.

jätkub..

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

...

Kuna nüüd on enamus aladel raskem OMile pääseda, siis on Eesti sportlaste tase suht hea, mida ei saa öelda küll ajakirjanike kohta. Kui OMil kohtuvad KÕIGE-KÕIGEMAD, siis ajakirjanikest läheb riigi 3-4 ešelon, kui sedagi - kohutav. Martinsoni pahameel ujumise hüsteerilise kommentaari kohta oli väga õige.

Tee mis sa teed, ei saa keegi Osila ja Kilumetsale kergejõustikus vastu. Nemad peaksid selle saama. Ujumises peaks ka Osila peal olema. Paljudel aladel vaid spetsialist kommenteerimas, aga sinna oleks vaja kõrvale ka päris spordikommentaatorit, see tandem töötaks. Krdi erakanalid, ahnitsevad omale OMi ja siis saadavad mingid algajad peale. Mul pole nende vastu midagi, nad teevad oma parima. Kui keegi mind OMile saadaks, ma teeks ka oma parima, aga kes seda vaadata tahaks :) ? Vahet pole, kelle need õigused on, tuleb niipalju koostööd teha, et parimad saaksid kommenteerida. Miks ei võiks näiteks Osila kommenteerida ujumist? Kui Erri boss ja Duo meedia boss sellega nõus on, siis ju saab. Ma ei usu, et ROK keelab Osilal Kanal 2 kommenteerimist :) Kui Pihela läks mõne arvates lati alt, siis OMi endale hankinud läksid kommentaatorite tasemega veel rohkem lati alt. Kõik nad teevad oma parima, aga meil on palju selliseid, kes vääriksid kommenteerima, aga neid seal pole. Küll aga on kõik parimad sportlased OMil.

Meil on OMil natuke üle 20 sportlase, nendest pooled on omal ala maailma TOP 10 seas. Ajakirjanikke kommentaatoreid on suht sama palju, kui paljud neist on maailmas omal alal TOP 10 seas :)??? Paljud ei saaks eestikatelgi 10 hulka. Nt see ujumise kommentaator, no see energia kuulutaja. Tore poiss, inimesena kindlasti meeldiv, aga kuda krt sellist saab eetrisse lasta, mingit eeltööd ei tehta? Kui Osila on eetris, siis ma ei kuule jutte, et Jefimova paneb trikood selga 15 minutit ja 32 sekundit vmt :).

Karl Rinaldo on võrkallis väga hea. Tiisler sobiks ka sinna, spetsialistid kõrvale näiteks nagu Kais ja oleks hiilgav kommentaar ja ala kaetud.

Kossus Jurtšenko on hea, tänavakossus Raudla ka ok, aga sinna oleks veel võtta Kalev Kruus, Tarmo Paju, ka Kalkun, Tiisler. Spetsialistid kõrvale ja supertase. Praegu kossus

Vehklemine mulle ei meeldinud, eriti Kuusk, nii enesekindlalt kogu aeg väidab, et Kuusk võidab ja tema näeb tal variante, no mina ei näinud ja lõpuks läks ikka nii nagu ma tajusin tunnetasin. Kust selline optimism? Sageli oli seis suht viigis ja KOGU AEG nad ütlesid, et meie omal eelis, no ei saa nii läbi sinimustvalgete prillide ju ka kommenteerida.

Ragbi ja sulka, sinna oleks vaja juurde kommentaatorit ja olekski hea.

Uba peaks tennises olema, mitte kuskil mujal.

Maastikuratast tegid Lood, üks Loo pidanuks olema ja Jurtšenko ka. Aga kui õiget kommentaatorit pole, siis on see IGAV.

Sportvõimelise vanakesed on lahedad :)

Kes siis Eesti tippudest puudu on, kes seal kommenteerima peaksid? T. Tiisler, Kalkun, Säärits, Kilumets, Vedru, Osila, Kruus, Paju. Olemas on Jurtšenko, Rinaldo, Libe, Uba (tennis), Ader, Järvelainen. ilma eelnimetatute ei tohiks ainsatki ala eetrisse lasta. Eelmine kord ujumist toodi kommentaarima ka Järveläinen, ta ka väga hea.



Kes muud sporti ei jaga, minge rattaga sõitma ja olge omaette :). Rohkem positiivsust OMi suhtes. Äge spordipidu.

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaatoritest - muidu ok, aga palun mitte Sääritsat.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Pole nõus Padrega. Korvpall on ala mis tehakse kõikjal maailmas. Läti on väikeriik. Mis keelab USA-l Hispaanial prantsusmaal Lätit võita? Neil küll neetreid kes täiskorvapalli mansasse ei pääse. Mis neil viga 3x3 pallis särada? Eriti mingi läti vastu?

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Sukles ajas ka seda debiilset juttu, et vaat need sportlased, kes olümpiale saavad, on kõvad, maailma parimad, aga kuidas ajakirjanikud saavad? Kas peaksid siis Pulitzeri preemia mehed kommenteerima-kirjutama. Või kes peaks pea soe 3-lt ekraanilt mänge vaatama?

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

Tänavakoss on kõvema tasega kui vehklemine.

Väike lõik Delfist Differti intekast

"Minu loogika ütleb, et kui teha sporti töö kõrvalt hobina, siis võiks just olla vähem pinget...
Pigem pidi arenema mõtlemine vehklejana ja tegutsemine rajal. Loomulikult tehnilised oskused ajaga täienevad, aga paljud asjad jäid vaimse valmisoleku taha. Kuid vehklemine on ala, mida saab teha millegi muu kõrvalt. Ka maailmas osa koolkondi vehkleb väga palju ja osa palju vähem. Näiteks prantslased kogunevad kolm korda nädalas, aga neil on 12 tugevat sportlast ja nad saavadki ühe trenniga suurema mahu.Väikeses riigis saad treenida iga päev natuke ja samade vehklejate vastu, mistõttu peab tegema rohkem. Kuid üldiselt on see ala väga tunnetuslik. Kui sa treenid palju ja väsid, siis võib tunnetus kaduda."

Mäletatavasti Novosjolov tuli kaa maailmameistriks peale seda, kui oli alaliidu peaskretärina töötanud.

Ehk siis vehklejad väga trenni ei tee, seetõttu on ka seletatav kuidas Embrich tuli EM võitjaks nii vanalt, samal ajal annab veel lastele trenne. Prantslased treenivad 3x nädalas. Novosjolov töö kõrvalt maailmameistriks. Differt tuli töölt ära ja kohe kõik aastad maailma TOP 8s. Kummaline, kas pole.

Mis te arvate, kui Madis Mihkels samamoodi treeniks :) ?

Nii et OM ongi selline, kus teatud aladel pole erilist konkurentsi.

Vehklemisega tegeleb ju vaid käputäis riike ja selles riigis omakorda käputäis linnasid, seal ei saagi ju taset olla võrreldes korvpalliga ja nt rattasõiduga.

Milleks ujumises nii palju distantse, 100m rinnuli ja 200m rinnuli, sisult ju samad näod võistlevad ja 100m võitja oli 200s hõbe. Rootsi tüdruk ei pidanud ühel alal võistlemagi algselt, aga kogemata sai just sel alal kulla :). Ärge nüüd siunake tänava kossu. Areneb samamoodi nagu iga teine ala. Ja tasemelt seal kõvemad mehed, kui enamustel muudel aladel. Lihtsalt see esiots on megastaare täis, milliseid enamus aladel pole olemas. Kui laskesuusas on üks Johannes Bö, siis kossus on selliseid 30 maailmas ja see ongi alade vahe.

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

Vehklemises on hiina ja Venemaa kõva ehk suured riigid ka itaalia ja prantsus. See et Eesti naiskonnaga kulla pani on ülikõva. Meeste 4 paat väikeriigilt on super. Tänavakoss on kõva konkurents.

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Tänavakossus on konkurents veel väiksem, kui 4-paadis. Sõudmine on vähemalt klassikaline olümpiaala.

 
At 19:12, Anonymous Anonüümne said...

Ärge unustage, et on olemas mitut sorti neljapaati, nii paaris kui ka üheaerulist. Kossus saab riigi eest korraga mängida 8 mängijat, 5 saalis ja 3 tänavakossus. Sõudjaid saab kõvasti rohkem peale. Ja harrastajaid kossus 10 pluss korda rohkem. Nii et tänavakoss igal juhul kõva.

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Kui tänavakoss oleks kõva, ei mängiks kullasoosiku satsis Cramo pingimees Raimo.

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsuga nõus. Olümpiamängud on selgelt oma varasemat tähtsust kaotamas. Kuid mitte selle tõttu, et olümpia ise oleks alla käinud või kuidagi kehvemaks läinud vaid konkureerivad asjad/huvid on üha jõulisemalt esile kerkinud. Konkureerimine publiku tähelepanu pärast järjest karmistub ja kehvemad turundajad kaotavad. Olümpia on selgelt kaotamas tiktokkeritele võitluses ekraaniaja kontekstis.

Vanast harjumusest veel kuigipalju olen eestlaste etteasteid jälginud, kuid sedagi rohkem juhuslikult. Kõik muu olümpia jääb jälgimata. Pigem lähen teen ise sporti, kui et raiskan aega spordi vaatamisele.
Olümpia avamise vaatasin üleskerkinud kumu tõttu tagantjärgi ära ja kulutatud ajast kahju polnud. Oli vaatemängu, põnevaid allegooriaid ning kultuurigurmaanidele igati apetiitset omapärast ümberütlemist ja -mõtlemist. Defilee oli samuti üle prahi.

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Kanal 2 ülekanded suht head, isegi endale üllatuseks. ERR oma sporditoimetusega ei teeks midagi paremaks. Jah, Osila ning Kilumets kergejõustikus on omaette tase. Hea et pavarottidest puhkust saab.

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Jube kõvad sportlased siin paljud, pole aega 4 aasta jooksul korra OMi vaadata, parem teed ise trenni. Ehk siis trenni tehakse katkematult. Isegi Johanna Talihärm ja Dorothea Wiere naudivad OMi, ja nüüd siis rahvasportlased nii kõvad mehed :) trenni saad hommiku 7st10ni ka teha. Kui on huvi ouudus, siis on huvi ouudus. Õige spordimees võtab OMi ajaks omale puhkuse ja leiab ka trenni tegemise aja. Kui ei saa sellega hakkama, siis oled lihtsalt jutupaunik. Meeldib edeva ja kalli rattaga eputamas käia, mitte reaalselt trenni teha.

 
At 23:58, Blogger Priit Pullerits said...

Eespool oli juttu telekommentaatorite ääretult kiitvast suhtumisest Eesti sportlastesse, olgu tulemus milline tahes. Arvan teadvat, mis on selle üks põhjusi. Duo Media juht Jüri Pihel rääkis mulle PMi loo tarvis, et on andnud juhised reporteritele süstida/korrata ülekannetes seda, et olümpia on väga suur pidu. Oletan, et sellega käib iseenesest kaasa see, et tuleb kiita ka peole pääsenud Eesti sportlasi, et hoida positiivset fooni, sest kes tahab vaadata pidu, kus eestlaste kohta öeldaks, et jälle läksid alt, ei teinud oma ära, valmistasid pettumuse jne.

 
At 01:06, Anonymous Anonüümne said...

Noh, lisaks kohustulikule Duo pesulõksunaeratusele annab Erm meile veel väikest päris peo lootust ka laupäeva õhtuks tänu oma õnnestunud kõrgushüppele.

 
At 07:48, Anonymous Anonüümne said...

No PP ei saagi ju Duo Mediat kiruda, tema tööandja ju ka, kui sellise soorituse teeks ERR, siis saaks ERR niimoodi puid alla, et sure ära. OMi suureks rääkimisel ja peo meeleolu hoidmisel pole mingit seost sellega, et kommentaator oleks "kuiv" või siis kutsuma rahvast head energiat Pariisi poole saatma :). Vaatasin nii Tarve kui ka Aderi kommentaaridega sõudmist. Üks neist rääkis pealtnäha igava sõudmise põnevaks, teine inimene on juba oma olemuselt "kuiv". Osila on mõnes mõttes ka kuiv, aga ta on lihtsalt niivõrd täpne ja asjalik ja Kilumets ta kõrval ka hiilgav. Nende tase on võrreldes Uba Ja Tarvega lihtsalt nii palju parem. Naiste kõrguse kvalifikatsioonis, kus oli ka meie neiu, siis seal oli Sloveenia staar Topic hädas vigastusega ja sai kõrguse 1.92 üle 3 katsel, sai üle ka 1.88 kolmandal katsel. 1.95 ületas 11 naist. 1.92 kõrgusest sai üle 14 naist. Neist 3 kolmandal katsel. Sloveenia neiul oli ühe teise neiuga kõik võistluste katsed samad ja üks neiu neist eksis veelgi madalamal kõrgusel ka. Tema kõige esimesena ajas 1.95 peal 3 katse maha, siis oli selge, et lõppvõistlustel on ju 13 naist, sest alla 12 sinna ei lasta ja kui kõik katsed on sama, siis saavad ju mõlemad sinna. Isegi OM kuldasid jagati hiljaaegu topelt. Pole variantigi, et ränkigu alusel selgitatakse viimane finaali pääseja või siis ümberhüpetega. Vahe ongi selles, et Tarve ja Uba seal ajasid jama ja kas saab või ei saa, aga oli kindel üks hetk, et saab. Osila ja Kilumets märkavad selliseid asju, teised ei märka, see ongi nende vahe. Isegi kui selline eksimus tundub väike, siis üks duo teeb selliseid OMi jooksul nt 20, siis teine duo 2.

Meeste kümnevõistluse kauguses ja ka kõrguses ei suuda Kanal2 näidata kahte pilti korraga, oli paar hetke, kui mõlemas sektoris oli meie mees korraga võistlustules. Rahvusvaheline telepilt ei näita kõike, aga mugav ju seda usaldada, meeste kuulis ei näinud kvalifikatsioonis tõukeid. Aga Kanal2 pildid ju olemas. Seal on ju võistlustules mingi ligi 30 nägu, aga ca 6 meest selliseid, kelle katseid ma vaataks, krt küll, tee nendele rist peale ja kui see mees tuleb ja parasjagumeie meest või muu jooksu lõppu pole, siis näita Kuulis maailmarekordimeest otsepildis. Aga no nad ju ei viitsi. Seda mida rahvusvaheline telepilt toodab, seda näitavad. Meie meestest pilt küll tuleb, aga mitte korraga. Peale katseid liiga kiirelt läheb pilt Noolele. Idee on ju hea, aga miks nii kiirelt, las Nool vaatab katse ära ja ka katse kordused, siis on tal parem pilt ees milline hüpe oli. Ja ka televaataja saab ise enne vaadata analüüsida ja peale kordust siis Noole arvamust kuulda. Läbimõtlemata on ka see, et kui 2 meie meest järjest tuleb, siis pole ju pointi minna Noole arvamust kuulama&vaatama minna, kui ta ei jõua seda ära teha, enne kui uus mees katsele tuleb. Ehk siis selliseid jurasid on nii palju. Mille poolest Duo Media eriline on? Tänapäeva tehnoloogia juures ja need pildid, mis neil kasutada, on seis väga halb. Kuigi mõte ei ole neil halb, aga detailid on läbimõtlemata või lihtsalt ei viitsita sellistele asjadele keskenduda. Ja kui erakanal ja Jüri Pihel tahab OMi näidata, sisi teda ei kotigi tõsine spordifänn, pilti toodetakse ju Rakvere tädi Maali jaoks, kes tahab OMi suurust ja pidu näha, kes detaile ei oska märgata. Seepärast tulekski ära keelata OMi näitamine erakanalites.

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

Eelmine pikk jutt, aga oluline faktiviga sees. Mis ajast on Topic sloveen?

 
At 08:48, Anonymous Anonüümne said...

Tarvel käib üle jõu arusaamine, mis meetrite peal on kümpi kuuli jooned maha pandud. Kaamera näitab, kuidas Skotheim juubeldab üle 14m tõuke üle, Tarve sokib ebaõnnestunud sooritusest jne jne. Kogenud kergejõustiku kommenteerija ju, kas närvid annavad järele? Ubast pole tuge, tal oma plaat käiata. Jah, pole vaja iga Noole kommentaarisutsu pärast pilti tribüünile tõsta, võib ka ilma. Kui on sportlane mikrite ees, siis palun väga, näidake ka pilti intervjuualalt, aga mitte nii, et sportlane on kaadris koos Noole poolpeaga ja kõrval vilksatab ahvivaimususes K2 reporter, tema I.Vigla ajastust prilliraamid ja mikrofon. Kogemust võiks K2-l suurvõistlustega ju juba olla, kuid tulemus on kui amatööridel.

PS. Lugege L.Leesi arvustust avatseremoonia ülekandest.

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

Sloveenija sport on ikka hämmastaval tasemel. OMil 90 sportlast neist 40 võistkonnaaladel ja 50 individuaalselt. Maailma mõistes neil staare ka. Rattur Pogacar, Kanteri endine hoolealune jne. Sellised staarid, keda meil ei ole olemas. Kui Ceh peaks võitma Pariisis, siis on tal nii EMi, MM kui ka OMi kuld. Sellist sportlast pole Eestil olemas. Reaalne võimalus on, et Cehist saab kõvem sportlane kui Eestis eales olnudki. Lisaks neil palju muid meie jaoks tundamtuid, kes medaleid toovad nt judo kuld nüüd Pariisist. Lisaks sellele jäi esimesena OMilt välja Sloveenia kossukoondis, mis on megastaare täis eesotsas Luca Doncisiga. Koondis oleks veelgi suurem. Pole ratturit Roglicit. Ja nende rahvaarv vaid kolmandiku jagu suurem kui Eestil. Meie võrgukoondise endine peatreener Cretu pani oma alagrupi võrgus kinni, viimases mängus võideti eelmist olümpiavõitjat võõrustajat Prantsusmaad duellis alagrupi esimesele kohale. Ja selles riigis jätkub superstaare ja hulgi sportlaseid ka talialadele (viimaselt OMilt võeti 7 mealit).

Sloveenias pole lihtsalt halli massi, aga seal on maailma mõistes superstaarid, keda Eestis pole ajaloos olnud mitte kunagi. No ei saa Palusalu ja Sokk vastu Doncicile ja Pogacarile.

Sloveenia lihtsalt ei osale OMil võistkonnaaladel, vaid on medalinõudleja.

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

👍👍👍

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Võrdleme näiteks Soomega. Meist kordi suurem riik. Tokios said pronksi naiste poksis. Kogu lugu. Eesti kuld naiste vehklemises läti kuld 3x kossus, vaene Valgevene kuld naiste 4 paadis. Meie paneme vanad mehed suurde paati sõudma olümpiale

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

12:14

Vaata suurt pilti. MItu medalit sai soome 2022 OMilt? 8. Niskanieni kuld ja hoki kuld. Hokis on meeletu mass spordirahvast, erinevalt meeie jalkast tuleb selat ka tulemust. Eesti täna parim pallimäng on koss, aga kossus on Soome kõvem kui Eesti ja ka nende superstaar Lauri Markkanen on 10x parem kui meie Henri Drell.

Vehklemise sugustel nišialadel ongi lihtne medaleid toote, sest konkurents nt korvpalliga on olematu. Vehklemist harrastab vaid käputäis riike ja käputäis linnasid. Päris konkurents on siis, kui igal pool pikkade traditsionidega ala harrastatakse.

Võtame näiteks käsipalli, OMil on pidevalt peal Norra, Taani, Rootsi. Usat ma seal ei näe. Kas tõesti arvad, et kui usas ala harrastatakse tõsiselt, siis nad ei saaks OMile peale?

Aga kossu/võrku harrastatakse pea igal pool maailmas ja seepärast ongi see sõel mega tihe.

Ma pole sugugi kindel, et Henri Drell on tasemelt kehvem kui Nelli Differt, aga üks on maailma TOP 10 piirimail viimase paari aasta tulemuste järgi. Aga NBAs on pea 30 klubi, igas 10 mängijat. TOP 300 sisse ükski eestlane maailmas ei kuulu. konkurents on vehklemises OLEMATU võrreldes kossuga.

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

12:58

pane tähele see kus soome edukas on taliolümpia. Aafrika Ladina-Ameerika Aasia täiesti puudub. Okei lumemaa jaapani kiiruisutajad. Talialasid teevad Euroopa alpi maad. Hispaania näiteks puudub taliolümpialt. Austraalia on aga vaid uutel vigursuusatamise aladel. Soome peab õnne tänama et taliolümp olemas. Vehklemine väga kõva rahvarohkes Hiinas. Hiina mõnda ala teeb siis edu tuleb kuna mõne andeka ikka alale leiavad.

Vehklemine on kõva Lõuna-Ameerika kolombia, venetsueela, brasiilia. Rahvast on seal palju. Kui need saaks lund ja suusatama siis oleks sommidel puuks. Hoki on nagu käsipall vähene harrastus.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Vehklemine on esindatud esimesest olümpiast saadik. Koss tuli 1936. Muidugi uues maailmas lähevad jalka hoki ja korvpall mööda sest need on tehtud äri aladeks. Betting ja puha lisaks. Hokist saad endale ameti teha. Soome andekad lähevad kergej asemel hokisse sest seal on lootust profiks saada. See siiski ei tähenda et hokimeeste tase vehklejatest kõvem.

Eestiski on korvpall äri ega klubid asjata neegripoisse välismaalt sisse ei osta.

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsule jäägu viimane sõna tema on proff .

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

🤣

 

Postita kommentaar

<< Esileht