neljapäev, juuli 04, 2024

Pullerits: Jalgpalli tekitatav kahju on Eestis suurem, kui oskame arvata

Oeh, kuidas ma eksisin, kui olen näinud ainult seda, et jalgpall röövib lapsi teistelt spordialadelt.

Rääkisin just äsja ühe Tallinnas juba ligi kaks tosinat aastat tegutseva erahuvialakooli juhatajaga. Kool pakub lastele muusikaõpet. Muu jutu sees mainis juhataja, et jalgpall võtab neilt kohutavalt palju lapsi ära.

Võtab lapsi ära muusikakoolist, küsisin igaks juhuks üle, et ega ma valesti kuulnud või aru saanud.

Jah, nii see on, kinnitas ta. Korrates, et võtab tõesti ära palju lapsi. Ning küsis siis:

"Ja kus on tulemused?"

Kas kellelgi on siia veel midagi lisada?...

Foto: Lapsed tagumas jalgpalli Väätsa staadionil. Foto autor: Dmitri Kotjuh, Järva Teataja / Scanpix

36 Kommentaarid:

At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Millised tulemused on muusikakoolide lõpetajatel? Ma pole ajakirjandusest lugenud ühtegi kiidulaulu, et tänu muusikakoolile on elu lill. Palun, edulood letti. Siia ongi koer maetud. Iga põnn teab, et vutimängijad teenivad enam kui pillimängijad. Seega on see atraktiivsem kui nt lõõtsa kuskil süldikal või jaanitulel tirida. Tegelikult on vutt ja pilli näppimine rohkem nagu kutsekool mitte aga huvi õpetus. Ei mängi 50+ mehed iga nädalaselt usinalt muruväljakutel vutti, ega võta ka viisijuppi olengutel üles. Need ei ole nagu hobid hobi mõttes. Neist pole mõtet selles kontekstis üldse rääkida. Pigem on ikka tegu nagu kindlustuspoliisiga, et kui koolis väga häid hindeid ei suuda saada, siis äkki saab neil aladel leiva lauale. Teine küsimus on, et kas hobisid peab üldse kellegile kuskil koolis õpetama? Võib-olla tõesti, et näiteks kuidas koguda marke või münte või kasvatada kaktuseid aga mis on selle laiem eesmärk.

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Mind kui lapsevanemat huvitab, palju näiteks futbolist saab siis palka Paide linnameeskonnas või Pärnu Vapruses. Olgem ausad, keskpäraste massist parimad saavad "au" võistelda sellistes mannetutes võistkondades. Viiulikääksutajast saab vähemalt intelligentne inimene, mitte kubeme lakkumist imiteeriv poolahv.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Hea küsimus - 14:16 Vaatasin just 19 aastase väravavahi turuväärtust ja see kasvas 1,5 aastaga 10k€ pealt 150k€-le. Äkki midagi sellest väärtusest kukub ka talle taskurahaks?

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Palju tuleb siis taskuraha? Turuväärtus ei ütle mulle midagi, see on vist klubide orjaturu mõõt?

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpalli mängimine aastaringselt kunstmurul lõhub meeletult jalgu, eriti muidugi põlvi. Negatiivne mõju on eluaegne. Lisaks jäävad omandamata muude spordialade põhitõed ja nii ongi 20a. suusataja TM tänasel päeval haruldus kui just suusamehega pole tegemist.

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Ilmselgelt peab taskuraha olema motiveeriv, et mehel oleks orjaturul selline hind. Et kui tõesti muud ei oska ja ei taha teha siis on vähemalt leib laual aga rikkaks ei saa. Lapsevanemal soovitaks ikka mõelda, et miks noore inimese vaba aega on mingite lisakohustustega vaja koormata. Mis on selle sunni mõte? Kahtlane, et akordionist väga intelligentsusega peab hiilgama. Pilli näppimine ei ole just kõige taibukam tee inimese kasvatamiseks. Vaatame, et kust see komme pärti on. Vanasti oli inimestel igav, nutiseadmeid ja arvuteid ei olnud. Olid teatrid ja kodukontserdid ajaveete olengutel. Siis oli tohutu nõudlus igat masti moosekantide järgi ja see tegi muusikud popiks. Nüüd on olukord muutunud. Selline nõudlus puudub. Võid oma larfi panna suvalisele kehale külge ja AI paneb seda laulu lõõritama või pilli mängima. Ühesõnaga jama. Ehedaid pisaraid tahavad aga kõik vaadata nii teleekraanilt kui otse staadionilt. Seega nõudlus selliste tüüpide vastu püsib. Gladiaatoreid on ikka vaja. Loogiline, et isegi kui täna ei saa taskuraha suurust teada, siis tuleviku vaatevinklist on targem gladiaatori treening.

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

Ootame dr Ripsi sisendit teemasse, mis spordiala kõhreid ja konte enim murrab.

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Aga palun. Dr Rips jagab matsu:
"Sporditraumatoloogina teate, missugused sportlased vaevlevad enim vigastuste käes. Kas need on kergejõustiklased?

Ei, ei ole. Pigem on nad tervemad, sest kergejõustik on üks kõige ühtlasema ja süstemaatilisem spordialade kogumik. Ükski sprinter ei tegele vaid sprindiga. Kergejõustikus on jooksud, hüpped, visked, heited ning see aitab sportlasel luua väga hea ja laia vundamendi. Eesti mitmevõistlejate tulemused kinnitavad ju seda ja on olnud maailma mastaabis märkimisväärsed. On näha, et oleme võimelised mingitel aladel silma paistma. Jalgpallis ei jõua me sellisele tasemele ilmselt kunagi.
Aga tõesti, kergejõustik ei ole number üks vigastuste hulgas, pigem on seda pallimängud. Golfi jätame siinkohal välja."

https://tartu.postimees.ee/8026821/reedene-room-ortopeed-leho-rips-ajateenijad-ei-peaks-50-aastastelt-pahe-saama

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Õpetaja Laur õpetas tee ühte asja aga tee hästi, milleks meile võrkpall ja käsipalli? See viib pikad poisid ära. Tavai korvpall, leedu ja Läti näite peal näeme et pikaldased baltlased on täitsa konkurentsis. Treenid hoolega saad Lietkabelisse, veel saad baskoniasse, veel natuke ja NBA aga seal ole lahke on motiveeriv palk. Porzingis ei viitsi palju mängida aga 36 milli USD aasta. Põrgatad ja triblad hästi pole 75 milli mingi probleem.

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea 75 milzoka pole häbi palk saab koju emale ja vanaemale saata paar sotti.

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Mnjaa, mis see Kaja uus palk ongi? Vale ala, oleks võinud sooopi teha ja rõhuda medikamentidele, et pikkust saada. Saaks praegu head pappi ja võiks ka Siimule kohviraha visata. Pallimäng ruulib.

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Vanaemale pane 300 ära koonerda rott

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

No olgem ausad, kes meist põngerjana oleks tahtnud kohustuslikus korras klaverit klimberdada või viiulit kääksutada kui alternatiivina võib vutti taguda? Nii nagu ei saa 99,9% trenni minevatest lastest kõrgel tasemel jalgpallureid või mis iganes teise ala profisportlasi, ei saa sama paljudest ka heal tasemel elukutselisi muusikuid. Laias laastus vahet pole.

 
At 22:56, Blogger Priit Pullerits said...

Ega ei peagi kõgist, kes klaveri- ja viiulitunnis käivad, saama ERSO liikmed. Nagu ei saa enamikust poistest isegi Levadia pingipoisse. Kuid ega muusikaline väike haridus mööda külgi maha jookse. Ega siis ainult vutti tagudes või joostes või suusatades ka kaugele jõua, nagu teame - šansid elus suurenevad, mida mitmekesisema ettevalmistuse ja kogemusega oled. Ma olen ka seitse aastat klaverit õppinud - midagigi musikaalset minu muidu vähemusikaalsele loomusele. Jah, võib ju spekuleerida, et oleksin sel ajal 800 meetri trenni teinud, kes teab, mis kõik veel oleks saanud. Muide, Soonets on ka klaverit õppinud ja kui ma ei eksi, siis Laidvee on kõva laulumees. Nii et näete, ei ole see muusika sugugi liiast.

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Allakäik. Pallimängudes saadetakse nõrgad sportlased farmklubidesse tagasi või madalamasse liigasse. Suured ajalehed tagandavad enda reporterid maakonna lehtedesse. Näiteks Lõuna-Eest lehte. Blogi viimane sissekanne aitab tõmmata paralleele. M.O.T.T.

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

No kui huvikoolis muusika õppijatelt me tulemusi ei nõua, siis miks nõuab tulemusi muusikaõpetaja jalkatrennis käijatelt?

 
At 06:59, Anonymous Anonüümne said...

Kiun ja hala kui maailmavaade. Muusikakoolides on praegu umbes 12000 õpilast. Kõikide spordialadega kokku tegeleb 125000 õpilast, neist jalgpalliga 21000, ujumisega 15000, võimlemisega 11000, järgnevad fitness, võimlemine korvpall ja kergejõustik. Aga veel pealkirjaideid: Issaristike, ujumine võtab akordionistidelt leiva. Viiuldajad kaotavad jõutreeninguga tegelejatele sadu lapsi. Jne jne.

 
At 09:25, Anonymous Anonüümne said...

7 aastat - selline pikk õppimisperiood on tüüpiline valdkondades, kus nõutakse sügavat erialast kompetentsi ja kus töö iseloom on äärmiselt spetsialiseeritud või vastutusrikas. Mahavisatud klaveriklimberdamise ajale oleks võinud Priidust saada tunnustatud arst, jurist, arhitekt või insener, kelle teod paistavad silma ka reaalset väärtust omavatena aastaid või aastakümneid hiljem ja ei kolleta kuskil leheservas või filmiriiulil.

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ja tema sõbrad peavad nüüd hundisaluudiga ettevaatlikud olema. Türgi futbolist sai tisklafi nagu nätaki.
https://em2024.postimees.ee/8053478/kurjakuulutava-zesti-teinud-turklane-sai-emil-mangukeelu?

 
At 11:40, Anonymous hillar said...

Suures plaanis liiguvad meie noored/lapsed siiski pigem vähe ja on ka sageli ylekaalulised, nii et igasugune fyysiline liigutamine on teretulnud. Elektritöuksiga klaveritundi ja tagasi pole ka hea variant. Muusikat ja sporti saab amatöörtasemel mölemat teha, tipptasemel pigem mitte.
Eesti 400 m rekordinaine Egle Uljas jagas end ka muusika ja spordi vahel, ehk oleks muidu puhta spordiga 400 m tulemus parem tulnud.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult pole probleem mitte selles, et klaveri klimberdamine röövib Eestilt 800m rekordid ära vaid selles, et liiga palju on erinevaid ajaveetmise harrastusi noortele välja mõeldud. Kas keegi on teinud uuringu, et kuidas saavad noored hilisemas elus haljamale oksale ja kas nooruses huvialadega tegelemine on aidanud sellele oluliselt kaasa või üldises elus on tublimad need kelle hobiks on sotsiaalne hängimine?

Pakun, et need, sotsiaalses dzunglis asjatajad on kõrgema lennuga. Võtame kasvõi Putja. Oma trennikaaslasi on tal vaja vaid niipalju, et neid usaldusväärsetele kohtadele panna. Sotsiaalne kapital aga tekkis hängimisest. Jah seal on vaja ka kakluskunsti osata aga judos kaklema ei õpetata, seal omandab lihtsalt kehalise füüsilise kontakti tunnetuse.

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Misso paksus metsas viska hundi saluuti palju ise tahad. Aga Tallinnas ei tohi.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Uhh, hangisin Narvast Jõesuusse video abil, oli see alles krõbe katsumus. https://youtu.be/ysT0jUdfPgY?si=uju-P9s8PJtlvxWE Ikka muidugi sama jama, et 4k-ga koonerdatakse. Aga rada, oih, tekitas küsimusi, miks nii keeruline, ja miks tanki koht välja jäi? Igatahes tänud, et Priit selle uudistamisest koha peal meid säästis. Sellist padrikut leiab igal pool Eestis jõekallastel. Minge metsa!

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Soonets viskas Tartu Raekoja platsil 3 korda hundisaluuti aga ta on kõva mees ka. Ükski nahleeb ei julgenud vigisema tulla.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Soonets on alati kõva mees.

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

On puhas õnn olla kõvade meestega ühes bloogis.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Ma tean Soonetsit ma olen ta sõber.

 
At 23:01, Anonymous Anonüümne said...

👍👍👍

 
At 00:23, Anonymous Anonüümne said...

Mu meelest pole türklastel siia blogisse asja. Pullerits ka ei käruta Türgi huntide seas. See ütleb kõik.

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas sa metsas sidet pead? Kui mitte hundi moodi ulgudes? Sa ei hüüa kamraadidele et let's go. Vaenlane saab kohe teada.

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Ainukesed hundid meie metsades ongi sinusugused terroristlikud partisanid.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

12:42 küsi Soonetsi ja Kägu käest.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Igasugustele ulgujatele lastakse Eestis tuli peale. Ole ettevaatlik kui ulud.

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Kui Eestil kahureid ja laskemoona ei ole siis peab ulguma hakkama. Või anda ennast vabatahtlikult vangi? Soonets ja Pullerits küll nii ei teeks. Nemad ja õiged patrioodid võitlevad viimse hingetõmbeni

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Hundi moodi ulgumine on pool kaotust, tuleb märkamatult ja vaikselt kulgeda kui puuma.
Mehed, puuma on blogiloom!

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb ühendada hundi kavalus ja puuma sitkus. Kõrvad kikki ajada ja hiilida sala nagu puuma vaenlase selja taha viimaseks hoobiks.

 

Postita kommentaar

<< Esileht