teisipäev, juuni 18, 2024

Pullerits: Millega lõppes rattaduell Madis Mihkelsiga?

Elu ei olnud mind veel Eesti parima ratturi Madis Mihkelsiga – arvestades, kes Eesti rattureist osales viimati maailma suurtuuril – kokku viinud, kuni Alar Nigul, Eesti parimaid rattureid oma, sh minu vanuseklassis üritas kaks nädalat tagasi viia. Õigemini: andis selleks impulsi.

Strava rakendus näitas, et juuni algul lõin üle Mihkelsi tulemuse Tartu ja Ilmatsalu vahele jääva Rahinge järve (fotol ülal vasakul ja all paremal) 430-meetrisel keskmiselt 1,1-protsendilisel tõusul. Läbisin selle 37 sekundiga, s.o kolm sekundit kiiremini, kui on Mihkelsi tulemus 2021. aasta novembrist. Nigul, saanud sellest teada, küsis tallinlasena, mis lõigust ikkagi jutt käib. Seletasin talle, lisades: „Peaks olema Mihkelsile sobiv, kerge tõusuga.” 

Ja siis läks lahti! Tarmo Mõttus Võrumaalt teatas: „Kardan, et Madis ei teagi, et ta seal nimekirjas on või teda lihtsalt ei huvita.” See, rõhutan, oli Mõttuse arvamus, mitte fakt.

Vastasin Mõttusele ausalt: „Arvan ka, et ta ei tea, et ta seal nimekirjas on, ja kui teab, siis on tal kama kaks, kes temast eespool on. Mis muidugi ei tühista must valgel fakti, et ta on minust seal tagapool. Ja miks mulle ei peaks see fakt meeldima, olgu asjaolud selle fakti taga millised tahes?!”

Ja siis ühtäkki teatas Mihkels, et tuleb uuel nädalal Tartusse ning siis teab, mis ringi sõitma minna.

See tähendas otsest väljakutse esitamist.

Nigul sattus ilmselt segadusse, et kes kellele nüüd pähe tegema peab, ning pidas vajalikuks Mihkelsile teada anda, et tema see pole, kes oma aegu tema tulemustega võrdleb, „vaid kõikvõimas Priit Pullerits”.

Mihkels teatas seepeale lakooniliselt: „Tean.”

Kuna Nigul oli oletatavasti endalegi üllatuseks seadnud püsti vastasseisu Mihkels versus Pullerits, ei jäänud mul üle muud, kui Mihkelsiga telefonitsi ühendust võtta, et mõõduvõtu aeg kokku leppida.

See, mis ma siiani olen edastanud, on avalik info, kõigile kättesaadav, mistõttu ei ole selle reprodutseerimine siin ühegi kirjutatud ega kirjutamata reegli rikkumine, ent selle sõnumivahetuse, mille pidasin järgnevatel päevadel Mihkelsiga, jätan küll enda teada. Sest mul pole Mihkelsilt mingit luba seda teistele avaldada ning kui seda küsimata teeksin, „tulistaksin” selles mõttes endale jalga, et edaspidi ei julgeks keegi minuga enam mõtteid ja sõnumeid vahetada – kuid ükski ajakirjanik pole teatavasti parem, kui on tema allikad. Antud juhul oleks ka Mihkels käsitletav allikana.

Nii palju saan öelda, et läbirääkimised näisid kulgevat minu hinnangul edukalt. Vahepeal ajasin Mihkelsi jaoks latti ka kõrgemale, kui viisin Rahinge järve tõusul oma isikliku margi 33 sekundini (keskmine kiirus 47,4 km/h), mis oli juba tervelt seitse sekundit parem Mihkelsi parimast tulemusest.

Aga vahepeal lülitusid konkurentsi mõned teisedki. Näiteks Kristian Kool, kes tänavu ja mullu saanud Transtari temposarjas ridamisi 4. kohti, sõitis 13. juunil seal lõigul aja 34 sekundit, mis paigutas ta pingereas otse minu selja taha. Kuid samal päeval pani Karel Tammjärv maha veelgi kõvema margi – 30 sekundit! Keskmine kiirus 52,1 km/h. Sellega ületas ta seni kogu pingerea parimat tulemust tervelt kahe sekundiga. Ja Mihkelsi rekordit koguni kümne sekundiga. Seega, ühtäkki ei olnud Mihkelsi ülesanne lüüa üle ainult minu aeg, vaid mängu läks maailmaklassi ratturi au endise suusataja vastu; liiati oli 30 sekundit aeg, mida vaevalt saaks minna mütsiga lööma.

Kelle uut aega Rahinge järve tõusul aga pole, see on Madis Mihkels. Käisin eelmisel nädalavahetusel kontrollimas, kas ta on üritanud. Kuna ta oma vana tulemust ületanud ei olnud, siis vaevalt seal käis. Kuigi lootus oli suur, et ikka teeb seda. Ju siis tuli midagi vahele, st profil on ikka muud teha, kui käia amatööridele ja harrastajatele oma võimu näitamas.

Fotod 1 ja 2: Rahinge järv. Fotode autor: Priit Pullerits
Fotod 3 ja 5: Teed Vooremaal. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 4: Prossa järv Jõgevamaal. Foto autor: Priit Pullerits

54 Kommentaarid:

At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Seda oligi arvata. Õnnitlen Pulleritsu võidu puhul!

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Mihkels on eelmine nädal jah, 2x Rahingelt läbi sõitnud aga seda lõiku pole julgenud ette võtta ilmselt.
Aga siin on PP'le järgmine purikas pureda, üks segment Mihkelsi eelmise nädala sõidust: "Ihaste silla tõus mööda kergliiklusteed /suunaga Vanglast Ihaste poole". Mihkelsi rekordist on PP juba niigi kiirem, 33 vs 30 sekundit. Aga segmendi rekord - Markku Ainsalu, 15 sekundit. Publik ootab huviga PP tegusid!

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

UEFA ei huvitu vist enam jalgpallist, vaid eelkõige rahateenimisest. Peasponsor on Hiina autotootja, staadionireklaamid kutsuvad reisima Katarisse. Solidaarsusklipi peaosaline on araabia tüdruk. Kui me vaatame naiste jalgpalli, kus mängivad naised, kohtunikud on naised, kommentaatorid, stuudiokülalised on naised, siis EM puhul pole fookus Euroopal, vaid hakkab silma hoopis multikulti ja globaalsus. Vaat et aastal 2032 peetakse EM Saudi Araabias.

 
At 07:24, Anonymous hillar said...

Tulemus söltub märkimisväärselt tuule suunast ja tuuletugevusest ja ehk vähem ka ratta kvaliteedist, nii et väga objektiivset vördlusainet need ajad ei pruugi anda. Tartu meestel oleks aega ja vöimalust tuuleolusid jälgida e minna rekordkatsele tugeva taganttuulega. Mihkelsil sellist aega ja vöimalust ilmselt pole.

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

Ei hakanud üldse lugemagi. See oli teada et Pullerits võidab ja Mihkels lahkub saba jalge vahel

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Üks mis kindel - kui Pullerits pundis, siis võit kindel. See on võidu valem.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Rattasõit on ikkagi tarkadele. Kui sobivaid olusid ei ole siis pole mõtet ka rekordit punnitada.

 
At 12:16, Anonymous MargusM said...

Nii on, 11.22.
Priit unustab mainida et kohe on Eesti Meitrivõistlused tulemas ja sekundaarsete ajakirjanikega mikrodistantsidel võistlemine pole kindlasti esilehel.

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Mihkelsile (IWA) oleks Rahinge ITT olnud heaks lahtisõiduks eestikatele. Paraku pani Pullerits Mihkelsi taskusse, nagu inglise vutifännid domineerimise kohta ütlevad.
Kes siis Padre taskus on tipptegijatest: Veerpalu, Mae, Olle, Beljajeva ja nüüd Eesti rattalootus Mihkels. Võimas!

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

13:32 nii on.

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Ansip tipptegija on ka taskus.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi tahtis Pullerits Nibaliga matši võtta (oleks võitnud vabalt) aga sitsiilia hai lõi kartma.

 
At 14:42, Blogger Priit Pullerits said...

...ja ärge unustage Moabi puumasid!

Mis sekundaarne ajakirjanik, MargusM?! Viisakalt öeldes: valige väljendust! Kui ma oleks sekundaarne, siis valitsuse liikmed ja muud otsustajad mu kõne peale toru ei tõstaks. Kui tõsta ei saa, helistavad tagasi, nt just äsja rahanduskomisjoni esimees.
Aga rohkem pole siin aega seletada, nüüd ootab "sekundaarset ajakirjanikku" kõne kaitseväe juhatajale.

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Priitu iseloomustav väljend on siiski "oma määratult ego imetlev ajakirjanik", mitte "skandaalne ajakirjanik". Olgem faktitäpsed nagu ka Priit ise rõhutab.

 
At 17:24, Anonymous MargusM said...

no sel juhul faktitäpsust taga ajades ma väidan et skandaalne ja sekundaarne on erinevad tähendused.
Ja Priidul nn. "toru tõstmise" järgi tähtsust hinnata on rohkem kui sekundaarsuse tunnus!

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Kõik vabariigi juhtivad jõud käivad siin blogis infot hankimas. Siin seatakse suund, määratakse kurss ning kirjutatakse ajaloo kaunimad peatükid. Suurte lavade kangelannasid ja kitsaste võimukoridoride kangelasi on siin rohkem kui tähestikus tähti.

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei tea, tuumavaba Eestit ei kavatse peale sotside üksi partei endale lipukirjaks panna. Peab blogi autoriteetsuse taset tõstma.

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Suured lavad. Jäänud õhku küsimus kes on Liivimaa ja Põhjamaa hall kardinal? Ühed ütlevad Kadastik teised ei ole hoopis ... teate isegi

 
At 18:06, Blogger Priit Pullerits said...

Nii see on, 17:28, ega teisiti olla saa, ent 16:24 ei ole faktitäpne: ma ei viitsi oma ego imetlemise peale aega raisata. Asi on selles, et siin on kahetsusväärselt neid, kes kadestavad, selle asemel et ise ka vaeva näha, et midagi korda saata, st protsesse mõjutada ja niite tõmmata.

Näiteks täna: kui palju infot on mu käest läbi käinud seoses laskemoona hankimise ja selle rahastamisega. Kui nt rahanduskomisjoni esimees teab mulle rääkida, kuidas selleks raha kokku aetakse (ja ta teab seda paremini, kui poliitikud, kellele sel teemal sõna antakse), siis ta ei tea, mida selle eest saab, mida räägib mulle omakorda mees, kes siinkohal peab jääma avalikkuse eest varjatuks (kuni lugu ilmunud), kuid tema jälle ei tea, kuidas vastavad tööstusalad toimivad, mida räägivad mulle need, kellel omakorda seal käsi sees (ja kui ei saa parajasti rääkida, sest on Pariisis maailma kaitsetöösturite suurimal messil, siis helistavad tagasi õhtul, nagu lubasid), ning tagatipuks mahub siia sisse ka pikem vestlus kaitsepolitsei hiljutise tähtsa tegelasega (taas: nime saan avaldada alles pärast loo ilmumist; kapo praegustel tähtsatel tegelastel on suu rohkem seotud), kellega toimub infovahetus väga laias teemade ringis. Püüdke nüüd ette kujutada seda hulka infot eri valdkondadest, mis mulle üheainsa päevaga kokku jookseb - ja ma ei jõudnud loetleda kaugeltki kõike - ja mis tuleb läbi töödelda ja selliseks vormida, et iga supilontrus ka aru saaks.

Vaat siis, selline sekundaarne töö mul. "Ilgelt tahaks" oma ego ka imetleda, aga krt ja rsk, pole aega. Ja ausalt - pole huvi kah. Kui ego imetlemine huvitaks, tuleks ronida telesse. Aga palju rahuldustpakkuvam on protsesse suunata nii ja neid kanaleid pidi, nagu mina teen.

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Nonoh Köniksbergi Toomkiriku hall kardinal Waldemar Joakim von Kenckroff kellele andis punase rubiiniga sõrmuse pitsati ja kredetsiaalid.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Noh, sellisel mõõduvõtul ju keegi purki ei sunni kusema, pole ime, et vana suusahunt pika puuga kinni pani.

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

1,6 miljardit on nii suur raha, et sellega tehakse hankel samamoodi nagu idanaabril kombeks, olenemata sellest, mis inffi allikad niristavad. Ei tasu üle mõelda, keegi seda infot ei suuda läbi hekseldada ja selgeks rääkida. Aetakse ümargust mulli. Selge see, et piima hinna üle on igaüks spetsialist ja kedagi sellega ära ei peta. Samas paned piima hinnale portsu nulle taha ja mitteüks tegelane ei oma enam selget pilti.

 
At 19:30, Blogger Priit Pullerits said...

...nii räägib tüüp, kes pole teemaga kursis, ja kahjuks leidub velgi rohkem neid lolle ja lihtsameelseid, kes seda kõike usuvad, mis suvaline tegelane suust välja ajab.

Jah, kõikse kõige targemad on ikka need, kes asjadest kõige vähem teavad. Aga fantaasia on neil see-eest rikas.

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Ja kõikse targemad on tegelikult need, kes oma infot ajakirjanikega ei jaga!
Antud teema on siiski poliitikute üksteisele ärategemise lugu, mitte riigikaitse asja ajamine.
Herem pole oma avaldamisväärset infot kunagi varjanud, vaid poliitikud ja ajakirjanikud hämavad ja tekitavad klikke.

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Kes oli see mees kelle õlgadele laoti tohutu vastutuse koorem?

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Kui loo allikate seas on ka endised kapokad, siis paistab tulema tummine artikkel. Kes peaks selle loo ilmumist kõige rohkem pelgama?

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Mees kelle õlgadele laoti tohutu vastutuse koorem on see mees.

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

See mees on meil peos.

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu naiivsus 1,6 miljardi jagamisel. Tahaks näha kui usutav legend paberile tekib. Panen selle raami ja arhiivi. Edu!

Uskumatu Toomas

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Teadjad mehed jälgivad mängu, itsitavad vaikselt pihku ja vaatavad kuidas etturid rivistuvad.

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Mees kes teadis ohtlikku saladust põgenes läbi akna 3 eriteenistuse agenti tihedalt kannul ja hiljem hüpates julgelt kärestikulise jõe külmadesse laintesse.

 
At 08:26, Anonymous Anonüümne said...

Stirlitz väljus sissepääsu kaudu ja jättis gestaapo jälle pika ninaga.

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas see julge mees külmas jões mitte Laidvee polnud? Kehaline tublidus ja vaimne vaprus. Hea et päästis riikliku saladuse salateenistuse agentide küünte vahelt

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Kes võivad olla isikud, kellega Padre komandopunktis sidet peab?
Rahanduskomisjoni esimees on Akkerman.
Relvamessile arvatavasti sõitsid droonitöösturid. Nende nimed võiks kätte saada EASist, mille kaudu relvatöösturid Pariisi sõitsid. Kes aga valdaks relvatööstusharu toimimist? Eks ikka see, kes teeb juba koostööd saudiaraablastega. Kas Väärsi?
Kellega Kapo-meestest peab Padre sidet? Teada on, et mees on endine kapolane. Kas Sinisalu, Arpo või Toots. Kõige ägedamat infot saaks Tootsilt, aga antud teema puhul pakuks pigem esimesena või teisena nimetatu.

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Kaua meie hai seda artiklit viimistleb? Tänapäeval ei tohiks ju see kaua aega võtta kui motti on. Ju siis mingi konks on jutus sees, sellele on vaja ussike otsa sokutada, et välja ei paistaks. Võib-olla on konks nii pirakas, et sinna peab lausa mingi siputava kala otsa munserdama. Paistab, et sobitamine võtab meeletult vaeva ja asi ei edene kohe üldse.

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Laidvee on kõva mees. Karastatud.

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Laidveega läheks luurele küll. Konspiratsioon ja vaenlase hanitamine tippklassi.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Luurel käiakse nüüd droonide mitte inimestega. Võtke ennast kokku, käige ajaga kaasas!

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

No kurat!

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

Kas meie seast on reetur?
Kahtlused ja kõvad kõhklused on, aga tuleb veel andmeid koguda enne kui süüdistus lagedale tuua.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa aru, et mida Priit magab oma jutukesega. PM on oma sõna öelnud:"Peaminister ütles, et tekkinud on arusaam justkui peaks Eesti olema valmis üksinda Venemaale vastu seisma ‒ tegelikult mitte, sest oleme NATOs. Kallas ütles, et me ei suuda üksinda Venemaaga võidelda ja pole sellele kunagi panuseid pannudki. " https://www.aripaev.ee/uudised/2024/06/20/kallas-tormiliseks-kiskunud-kaitsedebatist-meenutab-kuldkala-kulgemist-akvaariumis

Ehk siis on selgelt tunnistatud, et plaan on tegutseda ainult Nato toel ja kuni Brüsselis langetatakse otsus aktiivse kaitsetegevusega alustamiseks, peab Eesti kergerelvadega sissisõda. Nii on lootust, et kõiki olulisi linnu ei valita vaenlase poolt ennetavaks sihtmärgiks.

Sellistes oludes on meil vaja mitte luuremansasid, kellega koos kuskil siiberdada, vaid vaja on PP laadseid Dzeims Bonde, kes pekki minevate luureaktsioonide käigus tekitavad lokaalset kaost ja armagedonit.

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Kuskilt tilgub inf läbi. Tuleks teha sise audit ja seejärel armageddon launtšida.

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures ega sissisõda pole ka veel kindel. Kes ilma presidendi korralduseta paugutama hakkab läheb tribunali alla.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

16:07 selline isetegevuslik partisan tuleb kohemait arreteerida.

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Unustage ära sissisõda. 1,6 dziljardi eest tulevad kaugele-kaugele lendavad mürsud, sealhulgas varitsev õhuründemoon. Vaenlane saab hävitatud sügaval vaenlase territooriumil veel enne, kui ta on otsustanud meile kallale tungida. Sissisõda on nüüdsest ai-tših, ai-tšah, ai-tšah, ai-velled romantika!

 
At 17:14, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge ilkuge! Asi on tõsine. Poliitikud ei räägi päris adekvaatset juttu, sest nad ei kuula neid allikaid, kes on mul. Mul on head allikad, aga mis peamine - ma kuulan neid! Erinevalt poliitikutest ei arva ma, et olen kaitseväe juhtidest ja kaitsetööstuse juhtidest targem ja tean neist paremini. Minu pluss on see, et ma oskan kuulata. Ajakirjanik on nagu hea luuraja, jah, nagu James Bond, kui tahate - ta peab oskama kuulata ja peab muidugi oskama inimesed rääkima panna; selleks tuleb osata nendega suhelda, et võita nende usaldus. Kõik algab sellest, et ma ei sea end kunagi oma allikatest targemaks ega püüa eales näidata milleski oma üleolekut.
See on journalismuse A ja B ehk 101.
Õppige, s***k***d!

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

Nonoh, allikad või asjad.

Punkt 1 - Lugege huultelt: "Maksud ei tõuse!"
Punkt 2 - Eesti ilma liitlaste otsuseta Artikkel 5 alusel palve kohta, ei plaanigi sõdida.

Kas need 2 punkti ei selgita piisavalt detailselt, et mis tegelikult saab kui meie piirist marsib armaada üle? 1,6 dziljonit moona võib mõned kindralid panna kontrollimatult tegutsema kuna selleks on realistlik võimalus. Kuskil Euroopas oleks vaja pidada taktikaline tuumalahing, et näidata kellele tuleb kuuletuda. Eesti ei ole selleks just liiga hea paik eestlaste jaoks, samas kuskil on kange soov seda tehnoloogia rakendada neil kel see jõude seisab ja vajab oma autoriteetsuse kinnitamist rahvaste mälus. Seetõttu on arusaadav miks pigem eelistavad poliitikud tegude tegemist vältida.

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Seletagu raketiväelane Pullerits kogukonnale Eesti sõjaplaani rakettidega vaenlane põrmustada.

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Sendisaagijate ja sekundisehkendajatega luurele ei läheks.

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

Turmtuli valitsuse suunas on katkematu. Kõik suurema kaliibriga platvormid ja väiksemad süsteemid on andnud mitmeid tabavaid lööke valitud sihtmärkide suunas.
Tänaseks on juba selge, et valitsus on ennast lõplikult barrikateerinud Stenbocki maja keldrikorrusele ja avaldab veel vaid viimast vastupanu. Vaikselt omakeskis arutatakse juba alistumise tingimusi.

Ettevalmistav tuli, kujundavad tegevused ja hoogsad manöövrid on loonud soodsa hetke, et Pullerits saaks anda otsustava hoobi oma looga. Kui lugu ilmub, variseb Toompea vaimne alusmüür ja vaprad vastupanuvõtlejad põgeneva kabuhirmus kes kuhu.
Mõned loodavad saada Brüsselis poliitilist varjupaika ja sooja sööki, teised asuvad tootvale tööle majandusrindel ning peavad leppima põhjakõrbenud pudruga. Kui see kõik on juhtunud määratakse uued juhid ning tehakse kiirelt vajalikud otsused. Kuid enne kui see kõik teoks saab tuleb veel viimane hoop ära oodata. Olge mureta, Pulleritsu käes on võidu valem.

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Mürsuartikkel on päris kõva kärpe saanud, osa olulisi allikaid pole mainitudki. Ootus oli pisut teine. Et tuleb kõva litter võimude pihta.

 
At 10:07, Blogger Priit Pullerits said...

Esiteks, kõik allikad ei mahu loosse. Osa on taustaallikad.

Teiseks, ma ei ole sotsiaalne sõdalane, et käin ajakirjanduses litreid panemas. Ajakirjanikutööd tuleb teha kvaliteetselt, siis säilib usaldus nii allikate kui rahva hulgas. Nii kui hakkad literdama, on sinuga finito. Minu asi on kuulata kõiki pooli, mitte võtta ainult ühe poole versioon ja siis sellega äsada. Kui nii teeks, oleks see kindlaim tee pressinõukogu ette, kus kaotus oleks samuti kindel.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Selge. Edu!

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa absoluutselt ajakirjandusest aru. Kes kurat legend? Legend on Talts Pikkuus ja Erki Nool. Veerpalu ja Pullerits ka. Legendid ei ole mingisd itaalia futbolistid ja soome rallitolmutajad. Kas ei saa juba selgeks see lihtne asi? https://em2024.postimees.ee/8045315/itaalia-jalgpallilegend-langes-emi-ajal-roovlite-ohvriks/

 

Postita kommentaar

<< Esileht