reede, mai 24, 2024

Pullerits: Kuidas spordireporter Alvar Tiisler ERRile mütsi silmini pähe tõmbas?

Tuleb ju vahel kuulata ka seda, mis lugejail hingel ja mureks? Selle nädala algul juhiti siin kommentaariumis minu tähelepanu pildile, kus Vikerraadio spordisaate „Võimla” 21. mai saate reklaamfotol kannab ERRi spordireporter Alvar Tiisler Adidase logoga nokamütsi. Enamik küllap mäletab, kuidas veebruari lõpus pakkus palju kõneainet, kui ERR hägustas „Ringvaate” saates kahevõistleja Kristjan Ilvese dressil logod, seletades, et nende näitamine ERRis ei ole põhjendatud ning on vastuolus ERRi põhimõtetega.

Sellega seoses saatsin ERRile kolm küsimust.

Esiteks, kuidas on Tiisleri (fotol ülal vasakul ja all paremal) nokats Adidase logoga ERRi käsitluses põhjendatud?

Teiseks, kas ERR on muutnud oma põhimõtteid seoses logode eksponeerimisega väljaspool spordiülekandeid? (Ilvese puhul kõlas logode hägustamise põhjendusena, et tegemist ei olnud spordivõistluse ülekandega, kus logode sattumine ekraanile on paratamatu ehk käib võistlusega kaasas.)

Kolmandaks, miks ERR laseb läbi selliseid eksimusi, nagu on Tiisleri Adidase logoga müts, arvestades, et see teema sai just hiljuti, tänavu veebruari teises pooles avalikult ja põhjalikult läbi lahatud, mis lubab oletada, et teema peaks ERRis olema kõigile selge?

Sain sellised vastused. (Jätan vastajad nimetamata seetõttu, et algne plaan oli kirjutada Postimehele uudislugu, mistõttu küsisin vastuseid Postimehe ajakirjanikuna; siin blogis avaldamiseks pole minu hinnangul seetõttu eetiliselt 100% põhjendatud vastajate nimede väljatoomine, vaid olulisem on vastuste sisu.)

Esiteks: „Võrdlused „Ringvaate” looga on kohatud. Kui ühel juhul oli tegemist sponsorlogodega, siis antud juhul räägime argirõivastusest, mille puhul oleme korduvalt viidanud, et täielikku logovabadust me ei suudagi tagada. Veelgi enam, tegemist on raadiosaatega ja antud foto on tehtud eetriväliselt. ERR-i põhimõtted pole neis küsimustes vahepealse ajaga muutunud, küll on need praktika põhjal täpsustunud.”

Teiseks: „Igas olukorras logovabadust eeldada oleks arutu ja ebarealistlik. Logod on meid ümbritsevas keskkonnas üha enam kohal. ERR-i jaoks on vajalik hoiduda suurte ja pealetükkivalt mõjuvate logode ja reklaamsõnumite eksponeerimisest. Antud foto puhul probleemi pole.”

Mis mul jäi selle peale öelda? Kirjutasin vastuseks järgmist:

„Ma saan aru, et tuleb leida igale olukorrale põhjendus ja õigustus – kes siis seda ei teeks!

Ent siiski on olemas ka logovabad riided. Teiseks, kes ja mille alusel eristab, mis on sponsorlogod ja mis on argirõivastuse juhulogod? Kuidas saan olla kindel, et Tiisleri müts ei ole sponsorlogoga, seda enam, et ta on juba pakkunud väljaspool ERRi oma teenuseid (ERR lükkas vastuskirjas ümber, et tegemist ei olnud teenuse pakkumisega; teenuste pakkumist ei käsitlenud ma juriidilise mõistena, vaid tegevuse lühikireldusena. – P.P.), kui tutvustas IBU kongressil Otepää kandidatuuri MMi läbiviimiseks. Ja on varasemaltki olnud küsimusi seoses ühe tuntud telemehe riietusel olnud Fila-logoga, mis näitab, et teema on tegelikult vana ja teema ei ole olematu.

Liiati, kes kannab siseruumis peakatet?! Ükski viisakas inimene seda ei tee. Peakatet, eriti nokamütse, kannavad need, kellel on vaja näidata otsa ees sponsorlogosid, näiteks sportlased siseruumides pressikonverentsidel. Mis oli Tiisleri vajadus kanda siseruumis mütsi?

Ehk siis ükskõik kui palju leida põhjendusi, miks ERRi arvates ei ole probleemi, suudan ma leida argumente, mis tekitavad küsimusi ja näitavad, et probleem siiski on.

Selle üle arutamine aitab veelgi reegleid ja tavasid täpsustada, misjärel peaksime jõudma olukorda, kus enam selliseid täpsustusi teha ei ole vaja ja küsimusi esitada ei ole samuti põhjust.”

Postimehele ei teinud sellest lugu sellepärast, et see on liiga kitsas ja nüanseeritud teema, mis ei pruugi laiemale üldusele huvi pakkuda. Kuid selle üle arutada huvitatud seltskonnas, näiteks siin, võib sellegipoolest.

Kokkuvõttes saab öelda seda, et Alvar Tiisler oma nokamütsiga tõmbas tööandjale, ERR-ile mütsi ikka silmini pähe – et teeb seda, mida tahab, kuigi see tekitab kriitilisi küsimusi, ja saavutab selle, et ERR viskub veel tema kaitsele ka, selle asemel et juhtida noorreporteri tähelepanu, kas logoga peakatte kandmine ehk selle eksponeerimine on rahvusringhäälingu esindajale kohale.

Alvar Tiisler on mõjuvõimas tegija.

Foto 1: Alvar Tiisler mullu Tallinnas Eesti Vabariigi 105. aastapäeva pidulikul üritusel. Foto autor: Konstantin Sednev, Postimees Grupp / Scanpix
Foto 2. Alvar Tiisler tunamullu 10 märtsil Otepääl laskesuusatamise MK-etapilt ülekannet tegemas. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

16 Kommentaarid:

At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Selge see, et kui Mis jutt see on Priit. Siseruumis kannavad rullnokka need, kes soovivad oma pilku teiste eest varjata. Kes on väga tuntud inimesed ja keda segab see, kui ümbritsevad inimesed neid jõllitavad. Seda tehakse muide ka Tartus. Nad eelistaksid vaba aega veeta püsivalt välismaal, kus neid mitte keegi ei pane tähele olenemata peakattest. Mäletad kuidas Michel Jackson käis koroonamaskiga 30 aastat enne koroona levikut maailmas. Veebi lehel logostatud mütsi kandmine pole nii suure kõlapinnaga kui eetri auditoorium. Samas on siin ainult üks küsimus, et kas logo omanik hüvitas kuidagi materiaalselt või mittemateriaalselt selle logo presenteerimist (nt kinkis nimetatud nokatsi ja veel mõne hilbu kandjale). See on ainuke küsimus millele me printsipiaalselt vastust tahame.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Mõni bränditundlikum oskab ehk öelda, mis ajastu Adidase märk see on - taoline kujundus oli 70ndatel, 80ndatel. Dasslerite ajastul.
ERRi spordiosakonna kutid on tõesti liiga mõjukaks saanud. ERRi juhataja härra Roose ei kõhkle lisafonde ja -liimite eraldada, kui sporditoimetus vaid küsib, ja seda ka vajadusel teiste toimetuste arvelt. Näiteks kultuurisaadetelt. Kuigi kultuurisaadetega on ka ERRis üpris hästi ja neid on võib-olla üleliiagi. Lipulaev on kahtlemata Plekktrumm, ka OP on õnnestunud, kirjandusminstri saadet vaatan, kuigi poleks ka midagi katki, kui härra Juur käiks saatest saatesse Prillitoosist lastesaadeteni juttu puhumas. Saade, kus Maarja Vaino ja teised on, võiks rahumeeli kustu panna ja raha Saarnale ja Tiisleritele allokeerida.

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Kas tänapäeva digiajastul logode hägustamisega mitte algoritm ei tegele? Küsimus siis selle jutu peale, et nemad ei jõuagi kõike ära hägustada. Igatepidi idiootsus kuubis.

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Aga kellal olev logo? Prillidel? Tossudel?
Tean ka ühte igal pool nokatsit kandvat tüüpi, ta varjab oma kiilanevat pead sellega.

 
At 08:57, Anonymous Anonüümne said...

Aga tegelikult ka, milleks Tiislereid ERR nii pingsalt kaitseb? Spordiajakirjanikena on nad täielikud diletandid. Vanemal on pensioniiga juba ammu käes ja noorem ei ole kõigi nende aastate jooksul vaevunud isegi ühte võõrkeelt omandama. Erafirmast oleks sellised ammu juba kinga saanud.

 
At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

Pensioniiga käes? Ta on alles 55 aastane.

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

8:57 väga õige

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Välimuse järgi pakuks 75. Ta nooremana pani kõvasti tina ka.

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Err'i sporditoimetuses on asjad hapud aga aegade olulisim spordiuudis tuli siiski Delfist: https://sport.delfi.ee/artikkel/120295657/tattari-vigastusest-saadi-valesti-aru-parastamine-ja-spekuleerimine-on-taiesti-ebavajalik

Sellist jama lugedes tekib tunne, et nüüd ma jäin küll konkreetselt rumalamaks. Aitähh, Pahv!

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

EOK andis teenetemärgi, EOK kõrgeim tunnustus, teiste seas T.Tiislerile ja I.Kelgule.

https://www.eok.ee/organisatsioon/uudised/eok-teenetemargi-palvis-tosin-sporditegelast

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Eks Priit P oskab ikka tühjast kohast intriigi välja imeda.
Aga no mis teha kui Priitu ennast eriti kuhugi ei kutsuta ja arvamust ei küsita. Tuleb siis oma ego turgutamiseks tasakesi blogi pidada ja blogis ärbelda, et kui kõva mees ta ikkagi on ja kuivõrd vähe teda huvitab teles ja mujal avalikkuses esinemine...
Priit Pullerits ja tagasihoidlikkus -- seda ei saa kuskilt poolt tõsiselt võtta.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

11:02 Need kes tina panevad, need saavad õige tämbri ja tooni kätte. Vanutavad häälepaelad ära ja siis mõjub juba noorest peast vana ja elukogenud inimesena. Klassikaline turundus. Propaganda abc.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures huvitav ongi see, et noorem Tiisler teadlikult teeb oma häält madalamaks. Otseülekannetes ja intervjuusid tehes tal aga vahepeal läheb see meelest ära ja hakkab normaalsel häälel rääkima. Ise ta on aga kindlasti väga rahul.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Laulumeestel on teised nipid ka kuidas tämbrit reguleerida. See on individuaalne. Priit võiks teha inteka, et kuidas ilma alkota selle õige hääle resonaatori kombinatsiooni tööle saab. Talle endale ka väärt kogemus. Kui see värk selge, siis võib blogi asemel juba talkshow formaadile mõelda.

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Legend Urmas Otil läks hääl tavaliselt falsetti kui saade jõudis haripunkti ja jutt jõudis rahani. Sama sümptomi all kannatab Kaljuveer- varem või hiljem tema kommenteeritud spordiüritusel jõutakse rahani ja mees muundub kastraadiks.

 
At 23:55, Anonymous Anonüümne said...

Need pseudo kastraadid ei kõlba kuulata. Naised teevad neile iga kell ära falsetis. Ja kui tahan kuulata head falsetti, siis parem kuulan valitsuse pressikal Kaja.

 

Postita kommentaar

<< Esileht