neljapäev, mai 16, 2024

Pullerits: Miks oma peaga mõtlemine viib alati rappa ehk kogu tõde jalgpalli EM-i teleülekannete rahastamisest

Mulle räägiti nädala algul, et Aivar Pohlak (fotol paremal) pidavat käima mööda Tallinna ja müüma ETVsse jalgpalli EM-turniiri ülekannetesse reklaami. Põnev vihje, kas pole?

Aga just siit lähebki minu tee teiste teest lahku. Nood teised, tavainimesed, võtavad sageli kuulujutte tõe pähe ning arvavad, et nii asjad ongi, nagu keegi kusagil mingi olukorda kuskilt kuuldu põhjal kirjeldas. Kurb, et nad isegi usuvad seda, ja on veendunud, et need, kes räägivad teistsugust juttu, on lihtsalt lollid ja äraostetud.

Mina räägin teistsugust juttu. Sest ma teen reporteritööd, ja mitte vähe. Ses punktis lähebki minu tee enamiku teiste omast lahku.

Esmalt võtsin ühendust mulle räägitu allikaga, kelle juurde juhatas kolleeg, kes oli juttu Pohlaku ja Eesti Jalgpalli Liidu teemal kuulnud just temalt. Oi, kui ägeda loo saanuks, kui oleksin lähtunud kuulujutust ja selle ära trükkinud, klikke tulnuks nii palju, et olnuks raske loendada.

Mis siis selgus? Allikas rääkis, et ega tema ka täpselt tea, mis toimub, ta on linna pealt igasuguseid jutte ja vihjeid kuulnud. Ja kui ta mulle seda kõike rääkis, mida ta teadis ja oli varem mu kolleegile rääkinud, rõhutas ta korduvalt – kordan: rõhutas korduvalt –, et ühe või teise käsitluse puhul on tegemist puhtakujulise spekulatsiooniga. Ehk meelevaldse järeldusega.

Näete nüüd, mis juhtub, kui hakata kuulujutte kontrollima!

Ent võtsin sellegipoolest teema uurida, sest tekkis huvi ja pikapeale hasartki. Alustasin off-the-record vestlustega: helistasin tuttavatele allikatele, kes on seotud televisiooni ja jalgpalliga, ning palusin neil rääkida, mida nemad asjast teavad. See on hädavajalik eeltöö, et teemast rohkem sotti saada. Kuid tuleb olla tähelepanelik, et oletusi ja hinnanguid tõe pähe ei võtaks. Faktid tuleb eristada arvamustest.

Isegi Kuku raadios leidus sel teemal uljaid spekulatsioone. Just niimoodi, uljaks spekulatsiooniks, nimetas saate „Olukorrast ajakirjanduses” üks juhtidest, Väino Koorberg (vasakpoolsel pildil paremal), kaassaatejuhi Rein Langi (pildil vasakul) mõttearendust teemal, mis roll on Eesti Jalgpalli Liidul jalgpalli EM-i teleülekannetes ning mis kasu EJL sealt võib saada.

Kui pilt hakkas pärast pool päeva tehtud telefonivestlusi klaarimaks saama, asusin järgmisel päeval põhiallikate usutlemise juurde. Nende hulka kuulusid ka ERRi juhatuse esimees Erik Roose ja ERRi spordiuudiste juht Rivo Saarna, TV3 Grupp Eesti tegevjuht Signe Suur ja Go3 tegevjuht Jan Wykrytowicz. (EM-i pooli mänge kannab üle TV3, ülekandeõigusi vahendab Go3.) Tänu eelmise päeva eeltööle teadsin, mida neilt, ennekõike Rooselt ja Saarnalt küsida, ja eeltöö käigus olin end varustanud ka faktidega, mis muutsid küsimused palju täpsemaks. Näiteks olin leidnud ERRi tänavusse eelarvesse eelmise kuu keskel tehtud muudatuse, millega oli sporditoimetus saanud juurde üle 260 000 euro.

Nii mitmegi allikaga tegin mitu intervjuud lähtudes sellest, mida teistelt allikatelt vahepeal teada sain. Alatasa tekkis täpsustavaid küsimusi. Need lisausutlused kinnitasid juba ammuilma teada tõde, et ära kunagi tee ühtegi järeldust oma peaga. Veel kord: ära kunagi tee ühtegi järeldust oma peaga. Mitte kunagi! Sest see on kõige kiirem ja kindlam tee eksimuseni. Alati tuleb uurida, kui miski paistab kuidagi, mis on selle põhjus ja seletus ning kuidas on asjad tegelikult. Lihtsustatult: sulle võib tunduda ilmselge, et auto sõitis kraavi sellepärast, et rehvid olid kulunud ja kiirus liiga suur, kuid tegelikult tuleb reporteritöö käigus välja, et auto sõitis kraavi sellepärast, et eespool jooksis teele laps, autojuht pidurdas järsult, teel juhtus olema õliloik, auto kaotas juhitavuse ja põrutas seepärast kraavi.

Mis veel on kõige selle loo juures, mille eilseks tegin, õpetlik? Aga nimelt see, et kuigi on teada, et ma ei ole jalgpalli pooldaja ning olen arvamusel, et ETV näitab seda liiga palju, tuleb oma arvamused uudislugu kirjutades kõrvale heita ning olla maksimaalselt erapooletu ja neutraalne. Kui vaatate lugu, siis seal ei ole ühtegi hinnangut. Isegi saateverbid on hoolitsetult neutraalsed. Samuti pole kallutatust sellega, et oleksin loo algusse paigutanud midagi sellist, millega lugejaid soovitud suunas mõjutada.

Lühidalt: eeskujulik ja korralik klassika. Nii, nagu peab.

Foto 1: Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak pressikonverentsil FIFA presidendi Gianni Infantinoga 1. oktoobril 2021 Tallinnas. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix
Foto 2: Saksamaa ja Ungari mäng 9. mail. Foto autor: www.imago-images.de/Scanpix
Foto 3: Saate „Olukorrast ajakirjanduses” vedajad Rein Lang (vasakul) ja Väino Koorberg. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 4: Rivo Saarna jaanuaris 2011 suhtekorraldajana transiidi-teemalises vestlusringis. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix
Foto 5: Belgia koondise mängija Romelu Lukaku tähistamas telekaamera ees värava löömist Venemaale EM-finaalturniiri mängus 12. juunil 2021 Peterburis. Lõpuks võitis Belgia 3:0. Venemaa jäi alagrupis viimaseks. Foto autor: EPA/Scanpix

4 Kommentaarid:

At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Aivar Pohlak ei pea midagi müüma. Tema minioonid korraldavad kihlvedusid, kust tuleb stabiilne papp, mille eest saab kinnisvaraga ärida.

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Loodetavasti järgmises Olukorrast Ajakirjanduses saab PP saatejuhtidelt kiita. Aga eks teiste tegemised panevad ikka kripeldama. Vaadatavus/klikid on see, mis loeb.
Jalka suudeti ERRi ja TV3 kanalite vahel ära jagada. PM-Grupil selleks enam raha polnud.
Eurovisiooni ülekandeid vaatas ETV kanalitel kokku ligi pool miljonit inimest! Erakanalite hüppa ja karga saated, kus žüriis sageli istub, tema enda sõnul väga tagasihoidlik inimene, Mart Juur, ei kannata võrdlust. Tuleb vaid kahetsedes Rahva Oma Kaitse euroülekandeid meenutada.
Kuid olgu, PMil on ju olümpia ees! Tehke üks väärt meediasündmus veel enne õiguste üleminekut ERRile.

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Üritasin 2x lugema hakata PM lugu, aga no ei. Kuiv ja nüri. Skrollisin lõppu, ei mingit kokkuvõtet. Brh. Lähen parem vutti taguma.

 
At 13:45, Blogger Priit Pullerits said...

Kiitus, 13:21, et vähemasti üritasite! Klikid kirjas!

Nagu ütlesin, siis selliseid kuumal teemal lugusid, kus on palju eri huve ja pooli, tulebki kirjutada äärmiselt neutraalselt, eriti kui paljudele on teada, mis positsioonil on autor antud teemas.

 

Postita kommentaar

<< Esileht