neljapäev, aprill 18, 2024

Pullerits: Miks ei maksa eestlastel Pariisi olümpiast erutuda?

Kas tõesti läheb jälle nii, nagu läks viimati Atlanta olümpial 1996?

Et mis siis juhtus Atlantas? Juhtus see, et midagi ei juhtunud – Eesti ei saanud ühtegi medalit. Parimaks jäi kaks viiendat kohta, epeenaiskonnal ja -meeskonnal, ja kaks kuuendat kohta, Erki Noolel ja Erika Salumäel. Kuigi Eesti esindus oli Atlantas suur, 45 sportlast (üks neist oli varus ja üks ei võistelnud).

Peale tõsise-tõsise kahtluse, et Pariisi olümpialt ei saa Eesti ainsatki medalit, on selge, et sinna läheb meie taasiseseisvusaja väikseim koondis. Eilse seisuga, mil mängude alguseni jäi vaevalt sada päeva, oli Eestil vaid kümme olümpiakohta. Tegelikult piisaks ka ühest kohast, kui saaks olla kindel, et see üks tooks medali. Aga ei paista sellist sportlast.

Seni on üks altminek ajanud teist taga. Olümpiale püüeldes põrusid naisvehklejad. Põrusid maadlejad, ehkki väike lootus on veel jäänud. Tõstja Mart Seimile käisid samuti olümpiaraskused üle jõu.

Aga medalid? Vehklemine on Nelli Differti tasemega sportlasele puhas loterii – võid langeda juba esimeses ringis, ja kui sealt edasi jõuad, saad hiljemalt teises või kolmandas ringis vastase, kes sind konkurentsist välja lülitab. Rasmus Mägi lagi, nagu teame, on nibin-nabin finaali jõudmine. Isegi kui seal üks rivaal teeb valelähte ja teine tõkkel kukub, ei aita see teda medalile. Sama, et finaali pääs on lagi, kehtib Kregor Zirgi kohta. Janika Lõiv (fotol ülal vasakul) on maksimaalselt teise kümne keskpaiga tasemega sõitja. Madis Mihkels näitas Pariis-Roubaix ühepäevasõidul, et suudab ässadega koos sõita küll, aga temalt medalit loota, olgem realistid, on sama, kui loota lotoga suurt võitu. (Hasartmäng ei ole lahendus finantsprobleemidele, nagu ei ole maantee grupisõit lahendus Eesti medalilootustele.) Purjetajad Ingrid Puusta ja Karl-Martin Rammo, kui nad üldse olümpiale pääsevad, võivad parimal juhul sihtida kohta esikümne piiril. Sõudjate seas pole nende viimaste aastate tulemuste põhjal olnud koosseisu, kes medaleile kandideeriks. Muude alade tegijaist ei maksa medalinõudluse kontekstis rääkidagi.

Nii jääb loota kümnevõistlejatele ja rinnuliujuja Eneli Jefimovale. Aga kümnevõistluse tase on viimasel ajal kõvasti tõusnud. Isegi 8600 punkti ei anna ilmselt medalilootust. Lisaks on kõik kolm tõenäolist olümpialast, Johannes Erm, Karel Tilga ja Janek Õiglane (fotol vasakul), vigastusaltid. Õiglane just katkestas kannakõõluse häda tõttu ühe võistluse. Kui Tilga ja Erm teevad n-ö oma ära, siis mis kohaks sellest piisab? Elu näitab, et pilvedesse ei maksa tõusta. Alati leidub kolm-neli, kes suudavad teha neist suurema summa. 

Sedasi jääb Eesti suurimaks medalilootuseks Jefimova (parempoolsel fotol paremal; aga kes on vasakul?). Ta sai küll mullu juunioride MMil pikas basseinis kulla, hõbeda ja pronksi ning lühiraja EMil kulla ja hõbeda, aga olümpia on ikkagi võistlus täiskasvanuile kogu maailmast. Kindlasti on ta võimeline jõudma Pariisis finaali, kuid medali eest võitlemine ameeriklannade, austaallannade ja aasialannade vastu eeldab hoopis teist taset.

Nii et ei maksa lähenevast olümpiast liiga erutuda.

Foto 1: Rasmus Mägi mullu augustis Budapestis kergejõustiku MMil 400 meetri tõkkejooksu finaalis. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Maastikurattur Janika Lõiv juulis 2020. Foto autor: Madis Veltman, Postimees/Scanpix
Foto 3: Eesti kümnevõistlejad (vasakult) Johannes Erm, Karel Tilga ja Janek Õiglane mullu Budapestis kergejõustiku MMil. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 4: Eneli Jefimova (paremal) tänavu 24. veebruaril Eesti Vabariigi aastapäeva kätlemistseremoonial Estonias. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix

53 Kommentaarid:

At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa aru, et mis medalihullus see siis on?

Olümpia on pidu.

Odavaim pealtvaataja pilet maksab ka rohkem kui pronksmedal. Tähtis on, et kui maailm pidutseb, siis ka Eesti ajab seal oma lipu uhkelt püsti nii kõrgele kui võimalik.

Medalitest pole mõtet midagi rääkidagi. Olete vaadanud võistlusi, siis teate, et võitja ja kaotaja sooritused on samast klassist ning pakuvad ühtlast vaatemängu. Pealegi on kõige igavam hetk staadionil just medalite jagamine. Seal pole tõesti midagi vaadata ega kuulata.

Täna ruulib ikkagi kollane meedia. Meie omad peavad olema lihtsalt silmapaistvad. Selleks on vaja pidada nõu PR spetsidega. Kindlasti oskab ka Priit olümpial osalejatele head nõu anda Eesti hüvanguks pro bono.

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Jah palju riike ei saa medalit. Vaja oleks olümpiakülas püksid maha võtta siis meedia kirjutab rohkem kui kahekordsest võitjast.

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Kubeme paljastamisest jääb viimasel ajal pildile pääsemiseks väheks.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Jah, ühest paljastamisest võib väheks jääda. Aga kui paljastaks kollektiivselt, kohe kogu koondisega (olgugi väiksearvulisega), siis võiks vast pildile saada küll, ehk koguni rahvusvahelisel tasandil?

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Ülehaibitud olümpia. Tõeliselt kõvad võhmamehed-naised osalevad sellistel võistlustel - https://live.enabledtracking.com/ozark2024/

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Ka grupiga läbimurdmine on ikka kuradima keeruline: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Stanford_mooning_crop_vignette.jpg

Soonetsil selliseid pilte loomulikult hulgim.

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Teiste riikide sportlastele tasub ka kaasa elada, kui omadelt pole midagi oodata. Sport on rahu ja sõprus. PP lemmikmaa Eesti ees või järel USA on kergejõustikus naiste spordipüksikud disaininud selliseks, et näiteks teibaga hüppajad ei julge nendega sooritust teha. Tasub vaatamist. Järgmiseks, kossusats saadakse kokku vingetest staaridest. Kas mõni kaotus ka tuleb?
Palju virutab Alekna poiss ketast staadionikatlas?
Mitu medalit saab madalmaade jooksuäss Femke Bol?
Kuidas läheb norra jooksustaaridel?
Kas keskmaas on valged mustadelt maa lõplikult tagasi võitnud?
Mitu medalit võidavad venelased ja valgevenelased?

On, mille üle erutuda, kuid kahjuks jah, seda ei kanna üle ERR. Kannatust järgmise korrani.

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Mooning on jah liiga lihtne, anasyrma peaks mõjusam olema, kindla peale minek.

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kahjuks sport ei ole nii lihtne nagu väidad, et vaata edetabelit ja selle põhjal anna või stardis medalid kätte. Tuleta meelde viimase laskesuusa MM naiste teadet. Saan aru et need karvajalad kes 15 sekundiga 100m eeljooksus tuiskavad või kes ujumises esimest korda pukist peakat hüppavad võib juba eos maha kanda.

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et alekna poiss virutab kulla ära. Vahet pole mis meetriga. Balti härjad las võidavad. Ka lätlastele soovime medalikuhja.

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Savusanna tüdrukud ja velled tuleb olümpia staadionile lähetada, need toovad tähelepanu koju - https://kultuur.postimees.ee/8003460/savvusanna-velled-anna-hints-porutab-uhiuue-filmiga-cannes-i

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Kes on Eesti pusletükk ?
https://sport.delfi.ee/artikkel/120286492/selgus-pariisi-olumpiale-soitva-usa-korvpallikoondise-viimane-pusletukk/

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Soomlaste olümpiavorm on sinimustvalge värvid. Kas keegi argpüks julgeb selle välja öelda? Soomlased irisevad küll iga asja kallal mida märkavad.

 
At 17:18, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 15:54, üllatusmedal või luuavarrest pauk võib tulla ainult alal, kus pole rekordeid. St kui oled rinnulidistantsil 60 sekundi ujuja, siis ega ikka paugust 58-59 ei uju. Sama 400 meetri tõkkejooksus, näiteks: kui oled veidi üle 48 sekundi jooksja, siis 47 algusse, kus üldse võiks tekkida medališanss, ei lenda. Nii tekib ainus variant, et medali võiks tuua Differt, kui on õnne ja loosiga joppab, ja Mihkels, kui saab vähetuntud mehena õige jooksikute pundiga minema ja siis kinni ei püüta. Aga tavaliselt Eesti sportlasi sellised õnnemedalid ei taba. Oskate nimetada mõnda Eesti sportlast, kes on tiitlivõistlustel medaliga üllatanud?

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

👍

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Nool, kui pakku puudutas, oli õnnemedal, rääkige mis tahate..!

 
At 18:18, Anonymous 15.54 said...

Kordan ennast, et stardis on kõik võrdsed, ei tasu alahinnata vastast. Tiitlivõistluste üllatusmedaleid ei pea kaugelt otsima-näiteks kodanikud Liiv ja Selevko aasta algusest, eelmisest aastast kodanikud Lillemets ja Erm, Olesk, 2022 Õiglane.

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Kes vastutab?

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Süüdi on sitt propa. Sport ei ole au sees. Palju on meil sportlasi riigikogus? Peaks olema vähemalt 10, siis oleks sportimisel mingi mõju ja tuleks ka medalid.

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Mida head tegi näiteks keskerakondlane Barutšik riigikogus?

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Mida head teevad riigikogulased kui nad on kummist templid. Nende asi on kindralile kulpi lüüa ja tembeldada. Selleks on vaja sportlikku visadust. Spordis on vähe alasid kus tippu saab onupoegade abil. Vähemalt on nad töökad nagu Peipsi Leida. Ja kui neid saab sinna palju korraga, siis hakkab juhtuma. Paar üksikut hunti ei ole piisav.

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

👍

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

21:35
Vaatasin üle. Maailma tippu jõudnud sportlastest on hetkel RK-s ainult Šmigun. Eesti tippudest on Tartu kossulegend Tein, äsja lisandus ministri kohalt kunagine kümnevõistleja Madis Kallas, kes ka paar korda Eesti meistriks tulnud. Ratas mängis kunagi Eesti kossu noortekoondises (koos Teiniga). No ja siis veel mototsiklist pr Kõlvart ja rohkem nagu polegi ( kui mitte arvestada rahvaspordilegendi hr Ligit).

 
At 01:28, Anonymous Anonüümne said...

Susliku jätsid vahele. Näiteks. Ja varro on rajooni meister sängisambos.

 
At 11:34, Anonymous Kägu said...

Tõepoolest Varrol on 8 last. See on väga kõva sõna. Kui iga Eesti mees võtaks kätte ja teeks kas või poolgi sellest. Siis kui suureks võimsaks Eesti peagi saaks. Oleks olümpial kellele kaasa elada ja Venemaad poleks ka vaja karta. Mida on Pulleritsul Varrole selles vallas vastu panna? Sisuliselt ei midagi.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Aga sul endal, käopoeg?

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Kui kasvatus on õige, siis see teeb 9 putinisti kui abikaasa välja jätta.

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Väike kaabu on kurtnud, et tema lapsed saavad koolikuisu nende isa ja vanaisa sigatsemise tõttu: https://kroonika.delfi.ee/artikkel/92695345/martin-helme-lapsi-kiusati-isa-poliitkarjaari-tottu-uks-tudruk-naiteks-utles-otse-valja-et-ta-tahab-meie-tutart-lihtsalt-luua

Vaevalt, et Varrogi järeltulijaid eakaaslased paremini kohtlevad...

 
At 12:53, Anonymous sotside sabarakk said...

Mida isad mõtlematult külvavad, seda lapsed valuga lõikavad.
Elu seadus.
Huvitav, et muidu end nii strateegiliselt mõtlevaiks pidavad mehed sellise asja peale ei oska tulla. Laste kaudu kättemaks on valus, aga mis teha, kui muud moodi asjast aru ei saada.

 
At 13:37, Anonymous Anonüümne said...

aga sul endal, anonüümse anonüümiku pojal?

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

SinuTorus on dokumentaal Bin Ladenilt konfiskeeritud arvuti kõvaketastest ja muudest andmekandjatest, mille USA valitsus üsna pea pärast Ossama likvideerimist avalikustas. Tal oli teatavasti kolm naist, kari lapsi ja kari lapselapsi, kellest nii mõnigi sai surma juba Bin Ladeni elu ajal. Ühes videos ta ütles umbes midagi sellist, et meie lapsed on meie nõrkus. Selles mõttes, et lapsed võivad teiste lastega läbi käies koduseid saladusi välja lobiseda. Selle pärast oli Bin Ladeni alaealistel järeltulijatel side välismaailmaga täielikult välistatud. Telekast ainult videolt multikad, ei mingit telefone, ei mingit internetti. Nii nad seal siis vangistuses elasid- lubatud oli õhupüssist lindude tapmine, kariloomi võis igavusest kividega loopida ja kristlaste vaenamisest luuletusi sai pähe õppida.

Bin Laden kahtlemata armastas oma lapsi ja lapselapsi aga mis elu ja mis võimalused ta neile jättis? Sellistest inimesi ei tee enam mitte mingi valemiga. Sama moodi on Varro geelisoenguga sõber rääkinud sellest, kuidas ta oma väiksele lapsele seletab, et kuri valitsus paneb sinu issi varsti vangi. Milline katkine inimene räägib sellist juttu lapsele? Välismaal on ütlemine, et ära valmista lapsele ette elu, valmista laps eluks ette.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Läheme nüüd, mehed, kristliku kasvatuse juurest tagasi olümpiarõngaste võlu manu.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:57, Blogger Priit Pullerits said...

Oli aeg taas sanitari- ehk koristustööd teha.

Jääb nii, nagu 14:29 ette pani.

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul on närvid läbi? No pole ka ime reede õhtu juba.

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Priit kiusab. See ei ole ok.

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Padre omasid ei puutu.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Narri kogukonda üks kord, kogukond .....

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Priit kiusab jah, sellepärast naudivadki nüüd kõik selle viljasid. Keegi ei viitsi siia jonnipunni blogisse enam midagi asjalikku kirjutada. Aksepteeritavad on ainult lipitsevad kommentaarid. Oponeerivad kommentaarid, mis tekitavad mingi diskussiooni on lubatud vaid seni, kuni oponent kirjutab lollusi. Intelligentsemad kommentaarid, mida Priit ühe-kahe lausega ümber ei suuda lükata, tempeldab ta lolluseks ja tavaliselt kustutab

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Horvaatia rallil tehti intervjuu Adrien Fourmaux'ga, kes ralli sõitmiseks jättis pooleli õpingud ülikoolis (õppis arstiks). Intervjueerija küsis, et kas tulevikus saab näha ka doktor Fourmaux'd? Vastus oli, et kui võimalus spordis avaneb, siis tuleb sellest kümne küüne ja hammastega kinni haarata, sest muude asjade jaoks leiab aega alati hiljem, spordi tegemiseks on aga konkreetne ajaaken. Meil Eestis on näiteks nurjunud talent Talihärm, kes oma karjääri parimad aastad istus istmiku laiaks USA ülikoolis ja nüüd vananeva atleedina käib välja põhjuseid, miks asjad ei lähe nii nagu tahaks. Sellise suhtumisega ei olegi olümpiale asja. Tahad rallit sõita siis sõida rallit mitte ära raiska ressurssi äritsemiseks.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Ei maksa sportlaste USA ülikoolide kutseid võrrelda PP Columbia ülikooli omaga. Sportlased teevad ikka USA ülikoolides peamiselt sporti, õpingud on vormiline ja vormistamise küsimus, kaasnähtus. Sealt võid naasta sama lollina nagu Kägu on.
Tälihärmi ainus võimalus vananeva sportlasena on lõpetata pirtsutamine ja liituda Lindingeri tiimiga. Möödunud hooajal ebaõnnestunud ja ohtralt jama juttu ajanud Zahkna ja tulevikulootus naistest Kaasik liituvad. Siimeri ja Ermitsa positiivne talv võiks ju inspireerida.

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on tõesti loll. Aga noori treenivad Ermitsad? Ja nende pulma kontvõõras Pavarotti?

 
At 00:34, Anonymous Anonüümne said...

👍

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

Ärge arvake et asju otsustab Sõõrumaa ja Ansip. Padre küll mingil määral oma sala sõpradega.
https://arvamus.postimees.ee/7932562/heido-vitsur-peapiiskopi-soovitus-oleks-majandusele-ehk-abiks

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Ma ikka imestan, kuidas on elu läinud nii, et kui inimene teeb oma saavutuse ära, siis auhinnaks on kõigest soe õhk, käepigistus ja väänatud plastik. Millist motilaksu see pakub? Tõenäoliselt on see jumalike organisatsioonide hoiatus oma peaga mõtlevatele rottidele, et ärge üldse üritagegi. Isegi kui nö juhudlike takistuste kadalipust läbi saate, siis see on maksimum mida võite saavutada. Hoidke mokk maas.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

10:50 õige, moka peab maas hoidma.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Sa kas hoiad moka maas või lendad siit nagu kanteri ketas.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Alekna ketas lendab rohkem.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

12:50 kas see oli Pulleritsu hoiatus sitakottidele?

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

16.14 See on sitakottide hoiatus lõdvikutele

 

Postita kommentaar

<< Esileht