teisipäev, märts 26, 2024

Pullerits: Kuidas ma üritasin päästa Andrus Veerpalu dopingukaristuse alt?

LISATUD ASJATUNDJA SELETUS!

Me kõik saime hiljuti lugeda, kuidas kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu tuli 53-aastaselt Eesti meistrivõistlustel teatesprindis kolmandaks. Vähesed aga teavad seda – ja mina ka ei teadnud –, millele juhtis tähelepanu mu blogi üks lugeja: rahvusvahelise suusaliidu FIS koduleheküljel on Veerpalu nime juures märge, et tal on dopingureeglite rikkumise tõttu keelatud võistlustel osalemine (kuvatõmmis ülal paremal).

Sportose tulemuste arhiiv kinnitab, et lõppenud talvel osales Veerpalu ka Alutaguse ja Tartu maratonil (fotol all paremal), kus sai vastavalt 7. ja 5. koha, ning Haanja maratonil, kus ta fluoritesti järel diskvalifitseeriti.

Saatsin eile, esmaspäeva hommikul meilitsi küsimuse teemas selguse saamiseks Eesti suusaliidu tegevjuhile Kristjan Kollile ja spordidirektorile Eno Vahtrale, et on siis Veerpalul võistluskeeld või mitte, ja kui on, siis kuidas ta sai osaleda Eesti meistrivõistlustel (kuvatõmmis vasakul). Samuti helistasin eile hommikul Kollile, kellel, nagu kuulsin, polnud FISi kodulehel näidatud võistluskeelu kohta teadmist, ning ta ütles, et tal ei ole esmaspäeval ka aega selle teemaga tegeleda. Kuid ta saatis mulle omapoolse seletuse täna, teisipäeval enne tööpäeva lõppu, ning lubas selle ka siin avaldada. (Vastuse leiate sissekande lõpus.)

Edasi küsisin esmaspäeval selguse saamiseks EADSE juhilt Henn Vallimäelt, kes vastas:

„Andrus Veerpalu võistluskeeld, antuna FIS-i poolt, lõppes 27.09.2021 ning ta on sealt alates vaba osalema suusaspordi alastel üritustel, sh võistlustel.
FIS kodulehel kirjeldatut oskab kommenteerida FIS ise, tegu võib olla aegunud kandega.”

Otse loomulikult saatsin seepeale küsimuse FISi meediakontaktile, et nad seletaksid, miks on Veerpalu nime juures võistluskeeld, kui tegelikult on see väidetavasti juba kaks ja pool aastat tagasi aegunud. Vähemalt Sportose andmeil on Veerpalu ka keelust korrektselt kinni pidanud: pärast 2018. aastat, mil ta sai jooksul ümber Pühajärve 11. koha, pärineb tema järgmine tulemus aastast 2022, mil ta sai Haanja maratonil 3. koha.

Rahvusvaheline suusaliit pole mulle täna hommikuks vastanud ega ole ka eemaldanud oma koduleheküljelt märget Veerpalu võistluskeelu kohta.

Siin on veel üks nüanss. Kas FISi keeld peaks kehtima FISi kalendris olevatel võistlustel? Kui nii, siis on huvitav märkida, et seal on Eesti-sisestest võistlustest lõppenud hooajast kirjas vaid kolm (kuvatõmmis ülal vasakul). Nende hulgas ei ole ühtki maratoni, rahvaüritust (popular race) ega ka teatesprinti. (Tunnistan, et FISi otsingusüsteem tekitas minus kimbatust; seetõttu oleks hea, kui mõni entusiast oma käega järele prooviks, ega siin ole probleem selles, et jäin otsinguga jänni, sest täidetavaid välja on seal üksjagu.)

EADSE vastus mulle on piisavalt selge ja konkreetne, kuid FISi koduleheküljel olevad andmed külvavad endiselt segadust. Kui FIS vastab, annan teada. Siin ESLi esindaja Kolli vastused.

1. FISi kalendris (sh sportlase FIS ankeedi all) kajastatakse ainult neid võistlusi, mis on FISi võistlused. Eesti meistrivõistlused võivad, aga ei pruugi olla FISi võistlused ja see taandub sellele, millisena me neid korraldame. FISi võistlustel osalemiseks on vajalik FISi litsents, Eesti meistrivõistlustel osalemiseks on vajalik ESLi litsents. Sealjuures võib olla ka selline olukord, kus sama võistluse raames peetakse nii FISi võistlust kui mitte-FISi võistust. Näiteks Alutaguse ja Tartu maraton on sellised võistlused. Need, kellel on FISi litsents, võistlevad FISi kategoorias ja saavad FIS-punkte, need, kellel ei ole, võistlevad lihtsalt Alutaguse maratonil või Tartu maratonil. (FISi kalendris mõlemad võistlused sees). Teatevõistlused võivad kajastuda FISi kalendris juhul, kui need on osa FISi egiidi all peetavatest võistlustest (näiteks Põhjamaade noorte meistrivõistlused), kuid seal ei jagata FIS-punkte ja ei kajastata FISi lehel ka tulemusi (v.a MK- ja tiitlivõistluste puhul, kus kajastatakse protokolle).

2. Kus kehtib dopingukaristus/võistluskeeld, kui see on määratud – kõikjal! Rohkem midagi lisada siia ei ole.

3. Andrus Veerpalu võistluskeeld – Veerpalul ei ole kehtivat võistluskeeldu.

4. FISi lehe uuendamine – FISi leht ei uuene automaatselt ja Eesti Suusaliidu prioriteet on tegeleda meie praeguste sportlastega. Kõigi endiste sportlaste küsimused on nende enda initsiatiiv ja tuleb anda Eesti Suusaliidule [millegi FISi küljel muutmiseks] endast märku. Kuivõrd Andrus Veerpalu ei ole pärast võistluskeelu ja dopinguga seotud karistuste kandmist Eesti Suusaliidu poole pöördunud sooviga oma FISi litsentsi aktiivseks muuta, siis ei ole [FISi lehel Veerpalu nime juures olev keelav] märge ka kuidagi [ESLile] välja tulnud.

Fotod 1, 2 ja 4: Kuvatõmmised Eesti suusaliidu ja FISi koduleheküljelt.
Foto 3: Andrus Veerpalu tänavuse Tartu maratoni finiš. Foto autor: Margus Ansu, Tartu Postimees / Scanpix

51 Kommentaarid:

At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Miks Veerpalu enda käest küsida ei saa? Vahest juhtub, et sportlane ise manipuleerib statistikaga ja siis vahele jäädes kehtestatakse sanktsioonid.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Küsiks isade käest mis toimub postimehe spordi toimetuses? Uudised on et jalgpalli superstaar puhkes nutma ja jalgpalli legend päästeti vanglast välja. Kas on see sport või kroonika? Superstaaridest peab muidugi kirjutama aga kuskil on piir?

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Veerpalu enda käest pole ajakirjandusel mõtet küsida, viimase sisulise vastuse andis ta aastaid tagasi ja sellest peale enam ei vasta.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Kas AV on karistust korrektselt ikka kandnud? Kõigepealt mille eest sai karistada. Dopingu tarvitamisele kaasa aitamises treenerina, juhendajana, eks? Karistus mälu järgi tähendas sportlaste juhendamise ja abistamise keeldu. Kuidas sellest kinni pidas? Kuses kõrge kaarega. Oli võistlustel raja ääres ja arvatavasti mitte pealtvaatajana, mida peeti kahtlaseks nii siin kui sealpool piiri. Spekuleerin, FISi keelumärge ei pruugi andmeviga olla.

 
At 16:21, Blogger Priit Pullerits said...

Peale Veerpalu tuleb tegelda teistegagi. Siin mu tänane litakas:

https://www.postimees.ee/7987509/haridusminister-kallas-esitas-johvi-gumnaasiumi-kohta-ilustatud-ja-eksitavaid-andmeid

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Tubli Padre, väga õige litakas, rahvuslik ja sinimustvalge.

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

15:41, ära spekuleeri ja plähmerda nii palju.

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Veerpalule tuleks kehtestada range omakaristus, et sellisel spordipetturil ei tekiks elusees tahtmist suusaradadele tulla. Loomulikult seadusevastane, aga see süütute silmadega libedik on ikka kogu rahvale jama toonud. Lähen Norra suusatama, siis alati kuulen isegi seal suusaradadel temast, sama Rootsis, või Šveitsis...teda vihatakse, ollakse pettunud!

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

17:17 ära nüüd hambasse puhu

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh Priidule postitust uuendamast ja täiendamast! Kes see muu ikka kvaliteetset reporteritööd tee. Ootame FISi reageeringut.

 
At 20:10, Anonymous Anonüümne said...

Einooh, väga tasemel asju ilmub siin viimasel ajal, enne seda siis Tominga analüüs ja Veerpalu suusaalune fluoor ja üldse kogu talvine suusasaaga on tipptase Eesti ajakirjanduse foonil, eriti arvestades, et seda on tehtud hobi korras palgatöö kõrvalt. Ahjaa, madin Saarnaga oli ka äge ja kaasakiskuv!

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

FIS on ülbama hakanud aga õnneks on mees kes võib litaka panna.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Nii on, 20:17, blogikunn on meil tasemel ja FISi plähmerdised on sunnitud alandlikult vabandama, sabad sorgus.

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Huvipakkuv teema EMV teate kohta algab 8min40s

https://youtu.be/W6Kw6jgIyT8?si=gjwWOtApf6A_p1Yn

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Keemia Mati õpilaste tase.

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

Ränkel lõpeta karjääri pauguga.

 
At 08:41, Blogger Priit Pullerits said...

22:18, vaatasin ka Martin Himma reportaaži, hästi tehtud.

See, mida ta räägib uisusammu kasutamisest klassikavõistlusel, on ikka masendav. Kiitus, et ta toob nimeliselt patustajad välja ning räägib sellest avalikult. Sest sageli on nii palju neid, kes on valmis teisi kritiseerima, kuid seda oma nime alt teha ei julge. Vaadake kas või siinse blogi kommentaatoreid!

Tubli töö, Martin Himma!

Ja kahju, et Eesti võistluste korraldajad erinevalt Martin Himmast nii munadeta on, et vajalikke otsuseid ei julge langetada ega tõstatud teemasid isegi uurida ei taha.

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond kiidab Himmat, hea töö ja julge ülesastumine!

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Himma, maladets!

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Himmast võib saada kogukonna liider kui Pullerits ja Kägu vanaks jäävad.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ja Kägu võivad vanaks jääda, aga liidri positsiooni hoiavad ikka. Vaata Netanyahu 76 aga kõige kõvem liider. Putin ka, 71, aga liider nagu kuningas Alexander. Trump 75 ja kõik kardavad.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Kui suured rahad on mängus siis ikka tasub sohki teha. Ränkel riskeeris teadlikult.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Himma on veel liiga noor. Aastaid vaja Pulleritsu juures õppida.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Potentsiaali noormehel on, aga kas ka Maestro haaret ja sügavust?

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Ma loodan et paari hooaja pärast tuleb ka Himmal tulemus ja arengu hüpe, mahud ju suured ja õiges suunas mees liigub.

 
At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

Ei aita õiges suunas liikumine, õiged sõbrad peavad olema ja kogukonna toetus, siis on edu tulemas.

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit on nüriks jäänud. Kahju. Tallinnas tehti ajalugu aga Priit songib ikka mulluses lumes. Praegu on tähtis, et tõmmatakse maha jääretke obelisk ja viisnurk Tartusse suunduva tänava majalt. See oleks sotsiaalne isamaaline reform mis annaks indulgentsi nii mõnelegi tehtud jamale. Panite tähele, et isegi EOK president valas selle sündmuse puhul pisara? Loodetavasti muutuvad nüüd kunstlumerajad tasuliseks, lrajatraktorid saavad uued freesid ja rada saab valmis kiiremini kui ealeski varem. See on spordiblogi programm, eks!

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Miks ETV ajab mingit jalgpalli jura täna spordisaates. See on nukker ja kurb.

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Mis ajalugu sealt Tallinnas tehti siis? Roti erakond tegi keskerakonnale ära ? Tõepoolest ajalugu. Nüüd saab veel jultunumalt riiki varastada ja eestit maha müüa

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

Suur respekt Martin Himmale ägeda reportaazi eest, vot sellist materjali ja muud materjali oleks siin rohkem vaja!
Martin, oled käpp uuel hooajal natuke detailsemat infot jagama, Padre võtab ühendust ja peale videpostituste oled äkki nõus meid võhmamehi ka natuke rohkem harima suusamaailmas??
See oleks kõva sõna!!!!
Kogukond toetab igaljuhul ja eelkõige oma nime ja näoga mehi, mitte suvalisi anonüümseid lõdvikuid!!!

 
At 08:22, Anonymous Anonüümne said...

Kui rotid obeliski nurgakivid dopingu abil läbi närivad ja sama ka viisnurkade kinnitustega teevad, siis võib vähemalt öelda, et liberalismi idud ruulivad ja asi ei olegi Eestis lootusetu. Enam pole ühtegi vabandust seda enne europarlamendi valimisi tegemata jätta. Probleem on aga jah selles, et kesikud on oravarottidega ühes fraktsioonis. Viimane aeg on tõestada, et neid omavahel eristab midagi maailmavaatelist. Võimuvahetus Tallinnas on lakmuse test. 3 kuud on piisav, et näidata.

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige, 23:40, Martin Himma tuleb võtta järgmisel talvel selle blogi erikorrespondendiks. Siis me alles näeme ja kuuleme, mis Eesti suusatamises tegelikult toimub.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Tuleks kaasata ka all-round võhmamehed Taaramäe, Piiroja, Ansip. Kostja Vassiljev ka.

 
At 12:57, Blogger Priit Pullerits said...

Piiroja on Blogipoeg, tema on juba kaasatud.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Ansipit ärge võtke.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Igaühe panus on oluline.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Sellised on ühed õiged ja vankumatud võhmamehed.
https://pohjarannik.postimees.ee/7989213/kohtla-jarve-abilinnapea-laks-volikogus-eelnoude-ettekandmise-asemel-jooksuvoistlusele

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

14:43 - ja oluline on tähele panna, et kotitakse võhmameest, kes pole paindunud parteide surve all ning on siiani apoliitiline. Selliseid mehi peaks rohkem olema linnavalitsustes juhtival positsioonil. Tubli mees.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

See tubli võhmamees tegi kaksikduubli.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Martin ja Deniss, olete teretulnud kogukonda!

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu dream teami kuulub kindlasti ka võhmamees Jürgen. Kui Laidvee ka kambas, peaks punt koos olema.

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Jürgen kindlasti, toob löögiteravust juurde. Ühele savisaarlasest pekinäole äsas ju küünarnukiga makku.

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Igat nahlebnikut ärge võtke. Pullerits tehku korralik kontroll ja katsed et sisse pääseks ainult kolmikduubli mehed.

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Jürgen paneb iga päev seitse duublit. Soovitan teda.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Nõukogu las otsustab. Pullerits üksi võib eksida või mõne nullduubli mehe sisse lasta. Pole vaja.

 
At 18:31, Blogger Priit Pullerits said...

Kelle nõukokku võtame?

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

võiks esmalt panna paika struktuuri, et nõukogu esimees, ase esimees ja siis liikmed, aga mitu liiget?
Kui kogukond ära otsustab, siis võiks hakata valima ase esimeest ja liikmeid.
Minu arvates 6 liiget oleks juba täitsa piisav!
Nõukogu esimehe tiitlit ei valita - see oli, on ja jääb hr Pulleritsule!!!

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

minu valik oleks järgmine:

1. Esimees Padre
2. Ase esimees - Andres Pae

Liikmed:
Jaanus Laidvee
Raio Piiroja
Martin Himma
Kehakultuurlane Kägu

Viimast kahte liiget kohe ei suudagi pakkuda, äkki kogukond paneb selle ise ikkagi kollektiivselt paika ja pakub omad variandid??

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

Organisatsioon olgu struktuurilt lame. Olgu üks suur juht, füürer, ja me kõik teame, kes see on, ning vaadetelt kirju kogukond, kelle ühendavaks kriteeriumiks on sport. Me oleme spordimehed, veel parem kui võhmamehed. Kui füürer annab meile lahendada ülesande või probleemi, siis tõmbame isekeskis nii kuis saame, et tõde välja selgitada. Eksinud seltsimehed suuname lõpuks õigele rajale tagasi. Aga kui tuleb rünnak, eriti isiklik rünnak väljastpoolt, näiteks rahvusringhäälingust, siis paneme seljad kokku ja joondume füüreri kaitseks võimsasse löögirusikaks. Lööme esimesena!

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Väga sobib selline nõukogu koosseis. Doktor Kuljabin ja Kadastiku Mart võiks olla nõukogu emeriit nõunikud. Siis on täiega kõva.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Kadastik on kõva vana aga tema nõuanded võivad olla noortele võhmameestele veidi tinosaurus. Las Padre otsustab, halastab või saadab kukele.

 

Postita kommentaar

<< Esileht