neljapäev, märts 21, 2024

Pullerits: Kuidas ma õõnestan sportides valitsuse koalitsioonilepingut

Ei, ma ei ole riigivastane, kaugel sellest; ja suhtun mõistvalt ka valitsuse tegevusse, ehkki mõned asjad nende puhul ei meeldi – aga kellele kõik meeldiks? Kuid ühel päeval avastasin, et pahaaimamatult ma ei aita kaasa koalitsioonilepingu elluviimisele (ehkki ega mul selleks mingit sundi ega kohustust ole).

Koalitsioonilepingu 8. peatükis «Liikumine ja sport» on kogu lepingu ühe vähese arvulise eesmärgina kirjas:
Soosime Eesti inimeste suuremat liikumisharjumuse kujundamist. Laiendame seniseid laste liikumist soosivaid programme kõikidesse koolidesse eesmärgiga, et lapsed liiguks koolipäeva jooksul vähemalt 60 minutit.

Jajah, ma ei ole enam laps ega isegi mitte koolilaps. Kuid ega täiskasvanud peaks lastest kehvemad olema, vaid neile eeskuju pakkuma – nii et nende liikumiseesmärgid võiks olla märksa ambitsioonikamadki. Ent mis välja tuleb, kui vaatasin, mida kolmel eelmisel nädalal tegin! (Trek on 2012. aastal Salt Lake Citys ostetud 15,5-kilone maastikuratas ning Cube on mitmed aastad tagasi Art Soonetsilt ostetud umbes kümnekilone maastikuratas.)

E, 26.2. ---
T, 27.2. Trek 14,4 km, 48.25
K, 28.2. Trek 17,8 km, 56.00
N, 29.2. Trek 18,8 km, 58.50
R, 1.3. Trek 12,6 km, 40.40
L, 2.3. Cube 32,2 km, 1:17.15
P, 3.3. Cube 26,2 km, 1:08.20

Nädal kokku 6:22.15, rattasõit 138,4 km

E, 4.3. Cube 25,3 km, 55.55
T, 5.3. Cube 24,1 km, 1:01.05
K, 6.3. Cube 23,1 km, 56.05
N, 7.3. ---
R, 8.3. ---
L, 9.3. suusatamine (kl) 16,1 km, 1:15.05
P, 10.3. suusatamine (kl) 19,6 km, 1:31.20

Nädal kokku 5:39.25, rattasõit 72,5 km, suusatamine 35,7 km

E, 11.3. suusatamine (kl) 11,0 km, 46.45
T, 12.3. suusatamine (kl) 10,4 km, 45.05
K, 13.3. suusatamine (kl) 10,8 km, 46.40
N, 14.3. Cube 14,8 km, 37.40
R, 15.3. Cube 19,7 km, 53.05
L, 16.3. Cube 20,2 km, 52.05
P, 17.3. Cube 26,1 km, 1:04.10

Nädal kokku 5.45.30, rattasõit 80,8 km, suusatamine 32,2 km

Niisiis, nagu näete, täitsin valitsuse seatud eesmärki kolme nädala jooksul ainult kuuel päeval. Mis viib kahele järeldusele: kas on valitsuse soovid liiga lennukad või polegi nende soovide täitmine üldsegi lihtne. Olgu lisatud, et liikumisena ei lähe kirja see, kui sammute päeva jooksul ühest toast või kontorist teise, ega ka see, kui teete seda kõike jupiti. Kirja läheb see, kui liigute järjest, nii et tekib mõõdukas hingeldamine ja kehasoojuse eritumine ehk kerge higistamine.

Kusjuures 60 minutit – see on ainult miininum. Nagu mulle seletas aasta tagasi haridus- ja teadusministeeriumi liikumisõpetuse ainevaldkonna peaekspert Kertu Tort: «Ainult 60 minutit on kitsas lähenemine. See kindlasti ei ole piisav. See on minimaalne, mida õpilased peaksid tegema.»

Ega muud kui lööge oma viimase kolme nädala andmed letti: vaatame neid ja võrdleme ning selgitame välja, kes siin veel valitsust õõnestab (peale minu). Praegusel pingsal ajal tuleb valitsusvastased jõud paljastada, teenime plusspunkte vähemalt sellegagi.

Fotodel mälestus lõppenud talvest. Tähtvere spordipargi suusarajad eelmise nädala algul, 11. ja 12. märtsil. Kõigi fotode autor: Priit Pullerits

55 Kommentaarid:

At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Kas koalitsioonilepingus oligi kohe sedasi kirjas, et 60 minutit peab toimuma mõõdukas hingeldamine ja higistamine? Ja "mõõdukas" on muidugi jube hägune mõiste, peaks ikka kirjas olema minimaalne higi kogus (massi või mahuna).

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Suusaspordihuvilistele kasuliku või kasutut(?) infot Norrast. Homsele Norra MV 10 km eraldistardist sõidule stardib 379 naist ja 557 meest.

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

Ja siin räägitakse, et suusatamine hääbub! Mingi lumelaud, laskesuusk ja mis veel ruulib.

 
At 00:16, Anonymous Anonüümne said...

Murdmaasuusatamine hääbub Eestis ja kuni Teppanite kamp ei võta vastutust st.ei lahku juhtpositsioonidelt...ei ole lootustki lähikümnendil edulooks. Priit, sinu sõbrad on omakasupüüdlikud ja edendamine on kattevari. Kus on need noored nüüd kellele on antud võimalusi kogemusi hankida jpm.?
Pereema Mannima on hea näide et enam noored ei treeni, sest kaotavad kalendriga

 
At 09:00, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 21:22, vastus teie küsimusele mu mullu mais sel teemal ilmunud loost:

Kusjuures liikumiskiirus, mida koalitsioonileping ei maini, pole suvaline, vaid peab olema vähemalt mõõduka intensiivsusega – selline, mis paneb kergelt hingeldama ja põhjustab keha soojenemist. Üksnes sel juhul, märgib sporditeadlane Priit Kaasik, Tartu Ülikooli funktsionaalse morfoloogia professor, aktiveerib liikumine ainevahetuse ning pakub tervistavat kasu.
Sama peab vajalikuks välja tuua ka Tort haridusministeeriumist: «60-minutiline liikumine ei tähenda kõndimist ühest kohast teise, vaid peab tekkima pingutus, et vereringe ja kopsud saaks areneda. See ei ole plank liikumine ükskõik mis viisil.»

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Blogiomanikul on suusarada praktiliselt kodu kõrval, aga endiselt vaja autoga kohale tossutada. Väga eeskujulik liikumisharjumus.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

Mis asi on kerge higistamine? Mul on ainult blogi lugemisest higi kaenla all ja kubeme piirkonnas. Peab minema supsutama neid stikiga. Ehk siis mul nagu piisab lihtsalt 60 min PP blogi lugemisest päevas, et olla truualamlik valitsuse juhiste täitja.

 
At 10:53, Blogger Priit Pullerits said...

Hea tähelepanek, 09:52. Aga nagu ikka, on igal asjal seletus ja põhjendus.

Need äripäeva suusasõidud on tehtud hommikul enne tööpäeva ja koosoleku algust. Siis on iga minut arvel, et õigeks ajaks tagasi jõuda. Autoga liikumine aitab aega kokku hoida, sest saan juba kodus end nii valmis seada, et jääb ainult suusad alla panna. Kui läheksin jalgsi, kuluks edasi-tagasi vähemalt 20 minutit (olen mõõtnud), lisaks aeg jalatsite vahetamiseks ning pärast suusasõidu lõpetamist ka riiete vahetamiseks (olen paaril korral saanud külma ning köha-nohu, kui olen pärast suusasõitu jalgsi, riideid vahetamata koju tulnud).

Niisiis, aja võitmiseks ja haigestumise ohu vähendamiseks olen käinud suusatamas autoga. Kui see tundub kellelegi keskkonna liigse saastamisena, siis palun võrdleme läbisõitu: meie peres jäi mullune autoga läbisõit alla 8000 kilomeetri. Kui suur on teie aastane autoga läbisõit pere kõigi autodega?

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

ca 2000 km

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

to 10:53
Neil asjaoludel on põhjendus arusaadav aga näib et sa ei käi jalgsi ka siis kui selliseid piiravaid asjaolusid ei ole. Sa jätad end nii ilma iga trenni juurde kuuluvast soojendusest ja pärast mõnusast lõdvestusest. Kui nüüd koera ka veel ei ole pead hakkama tõsiselt vaatama kust füüsilist liikumist juurde saada-jäta igapäevaselt auto ja ratas rahule ja käi rohkem jala!

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Eeskujuks kooliõpilastele https://www.youtube.com/watch?v=tgUC0zyu4p0 .Meil keskeas papidel enam liikumis harjumuste mõtekuse leidmiseks väga tagautsitamist vaja pole.Enesetunne on parim indikaator ,mis ei lase pikalt istuma jääda.

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi ammu, kui PP polnud enda jalgu oma trennidega tuksi keeranud veel, oli küll ta treeningpäevikus "jooksuga suusarajale" kirjed ka sees. Vanaks ja aeglaseks on lihtsalt jäänud härra, tulebki autoga sõita.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Unustage jala käimine, see ei lahenda kaalu muutuse probleeme. Tehke ikka õiget sporti. Siis on veel lootust. Vähemalt olete vormis ja ei raiska defitsiitset aega vaikselt kulgedes. Jalutamine on ju maha visatud aeg veresoonkonna probleemide seisukohast. See aitab ainult tekitada väljas liikumise harjumust, ehk siis kõige esimene samm vajalike sammude seas. Aga tõeline edu saabub siis kui ikka enne uksest väljumist ka spordiriided selga panna ja ei pea muretsema kui kaenla all või kubemes higi voolama hakkab.

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul, Kägul ja Kuntsil on veel niipalju autoriteeti et suurde mängu sekkuda ja nahlebnikutele koht kätte näidata. Kogukond peab muidugi toetama siis tõmbame mütsi.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Eilsest Jalgpalli (koosast) ei taha keegi sõna poetada. Vaht oli üles klopsitud, et pääsemegi edasi…Täna ootan, mida ETV s sporditoimetus asjast arvavab. Siit saab ainult paremaks ja edasi minna.

 
At 16:39, Blogger Priit Pullerits said...

Jalgpallist... Heh, no mida sa maaslamajast ikka taod...
Kas tõesti ei näinud Eesti jalgpalliajakirjanikud seda kõike ette, mis eile Poolas toimus? Kui kaua võib astuda muudkui ühele ja samale rehale, kloppides enne mänge üles vahtu ja asjatuid lootusi, et siis saada see, mis on paratamatu - külm dušš? Küsige pigem mult enne Eesti koondise mänge arvamust: ma ei ole küll jalgpalliasjatundja, maa isegi ei vaata jalgpalli, aga see-eest olen kahe jalaga maa peal - mu prognoosid on alati olnud spetside omadest kainemad ja täpsemad.

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Telfis oli lahe kärn - eesti jalgpall on ainulaadne, seda mängitakse ainult ühel väljakupoolel.

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

5:1 on parem kui sagedased 5:0-id. Ei saa öelda, et arengut pole.

 
At 17:55, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

See liikumise mõiste on üsna udune. Higistamine? Kui olin 20-30 aastane siis higistasin nagu loom. Nüüd näiteks ei aja kõrge intensiivsusega treening jõusaalis mind üldse higistama, madala intensiivsusega ja suurte raskustega trennist rääkimata. Huvitav kas hommikune jooga kombineerituna plankude ja erinvate korsetilihaseid ja tugevdavate harjutustega (mõni mees ei saa endale pehmet ja lõtva vööd lubada,sest selg hakkab valutama) läheb liikumisena arvesse. Igaõhtune jalutuskäik koos hingamisharjutustega? Kas jääaugus suplemine on liikumine või mitte? Higistama seal krt küll keegi ei hakka. Raskemast treeningust taastumiseks suusatan või sõidan ratast vahel tunnikese 110-120 se pulsiga .(pulss puhke olekus 32-34) Sisuliselt higi sellise tegevusega ei eraldu, järelikult pole ka liikumine vist. Üldiselt üritan elada nii, et perse peal veedetud aega oleks ööpäevas võimalikult vähe. Kas füüsiline töö kvalifitseerub liikumiseks? Puude lõhkumine, labida töö jne .peaks vist küll. Arvan, et sellist päeva minu elus pole, kus ma koalitsiooni lepingut vähemalt minimaalsete normatiivide järgi ei täida. Isegi kui viibin pikemal lennureisil üritan vahekäigus siiberdada ja kui läheb lennuki vahetuseks, siis püüan lennujaamas sees liikuda.

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Kägu,sul siis pulss rahulikus olekus madalam,kui aafrika mustadel maratonimeestel!!!!!!!!!!!!???????

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Jooga ja jääauk on kekutamine, madala pulsiga aja surnuks löömine on tiksumine. Kägu, sinu kui spordimehega on kõik, aga koalitsioonilepingu järgimisega on kõik hästi. Nii jätkata, mää-mää!

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Plank on loll nali. See on test mitte treening.

 
At 18:27, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

To 18:05 Ma olengi kõigest kehakultuurlane, mitte sportlane.Loomulikult ma teen kõrge pulsiga trenni ka. Midagi ei ole teha me kõik muutume vanemaks ja meie keha vajab järjest rohkem aega taastumiseks. Kõrge ja madala intensiivsusega trenne kombineerides, lihaseid ja liigeseid regulaarselt venitades kestab keha kauem. Pidevalt mahvi andes kurnate ära kesknärvisüsteemi, immuunsus muutub nõrgaks. Te vaid vaadake kuidas tippsportlased koguaeg haiged on.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

18:24 Dünaamiline plank ei ole mingi nali. Pealegi kui tundub liiga lihtne tõstke sirge vastasjalg ülesse. Olete minut vahaldumis ühe ja teise jala peal. siis ajate käed sirgu ja laskute alla nii, et triitsepsid jäävad tugeva pinge alla ,olete minuti poolteist ja teete sujuvalt ühele küljele minuti ja teisele (külje plank), noh ja siis puhkate tavalises plangus 3 minuti otsa. Tehke mõnda aega selliseid harjutusi (lisaks ka tavalisi kõhulihase ja alaselja harjutusi) ja igasugused seljavalud jms. on teie jaoks olematud asjad. Kägu.

 
At 18:36, Anonymous Anonüümne said...

Ülesse tuleb tõsta vastaskäsi ja vastasjalg, st parm käsi ja vasaks jalg ja vastupidi

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on eeskujuks kõigile võhmameestele ja jõustikumeestele, koos Laidveega.

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

Õige mees teeb plangu testi nii, et keskmine jäse on asendis ja ülejäänud on õhus. Soovitavalt iga õhtu minut järjest ja hüpetega.

 
At 21:40, Anonymous Anonüümne said...

Sa võid planku teha kahe näpu otsa peal nagu Kägu, aga kui tahad suures mängus sees olla siis hangi infokanalid nagu on Pileritsul.

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

Hankida pole vaja. Sobiv info lekitatakse sulle siis kui on õige hetk. Ei tasu muretseda. Tähtis on panna paika fookus. Olla terav. Näidata nagu asi on.

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

Äge! https://sport.postimees.ee/7985616/andrus-veerpalu-tuli-eesti-meistrivoistlustel-taas-medalile

 
At 09:16, Anonymous Anonüümne said...

Vanameister on hoos.

Andmebaasi Sport24 väitel on tänavune medal Andrus Veerpalule murdmaasuusatamise Eesti meistrivõistlustelt täiskasvanute arvestuses järjekorras 49. Otsa tegi ta lahti 1990. aastal kui tuli Pärnumaa meeskonna koosseisus meeste 4 x 10 km teatesõidus pronksile.

Esimese kuldmedali teenis ta 1993. aastal, kui võidutses meeste 50 km vabatehnikasõidus. Tema seni viimane kuldmedal pärineb 2014. aastast, kui vanameister oli parim 15 km klassikadistantsil.

https://sport.postimees.ee/7985616/andrus-veerpalu-tuli-eesti-meistrivoistlustel-taas-medalile

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

1 - 21 märtsi vahel läbisin 545 km jooksuga, käimisega (selline tempokas kõnd, paar korda keppidega, pikim ots 66 km seljakotiga) ja paar korda suusaga. Tean ka inimest (mees 60+), kes enda väitel läbib kuus kuni 1600 km jalgsi käies, kuigi gps andmeid ta ei esita ,ainult exceli tabeli.

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

Andrusel on pohhui, tema paneb ikka topingut ja määrib suuska flooriga. Vanakooli mees.

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Kes tahab suures mängus sees olla peab Pulleritsuga sõber olema, muidu läheb rong mööda.

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Peab ikka päris rikas olema (või siis lihtsalt puruloll), et sellise olematu läbisõidu korral üldse autot osta.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Ole mureta, Priit on mõlemat, mööndustega.. : )

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

To: 11.37

Aga miks mitte?

 
At 08:48, Anonymous Anonüümne said...

Kes on hetkel resistaansi hääletoru? Kägu? Pullerits? Ansip?

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Kõvad , panid eile Rootsis 220km...........

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Ansip on kõigi rinnete liider ja juht. Ilma tema loata ei kasva rohi ja sirgu kari Eestimaa kevades.

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Ansip on kunn.

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Ansip juba vabandas meie ees. Aus mees nagu Gräzingi. Ikkagi vanad head kommud. Ootaks PP-lt kui Ansipi ihuintervjueerijalt lühikest, ent toetavat postitust, milles ka valitsusvastane steitment.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd ei teagi kas olla Ansipi ja Pulleritsuga resistaansi poolel või koos Käguga koalitsiooni poolel. Valik on raske aga esmaspäevaks peab ära tegema. Muidu tulevad järgi ja viivad külma kambrisse.

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Ilma Ansipita ei tee me midagi. Ilma Pulleritsuta oleme kui peata kanad. Ikka nende meeste selja taha tuleb joonduda.

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Õige! Ansip on vana kommunist ja Pullerits nõukogude raketivägede komandöri asetäitja, küll nemad juba välja veavad.

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd puhuvad uued tuuled. Ansip ja ilmselt ka Pullerits on ebasoosingus, nendega KOOS pildile jääda on mainele halb,

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits pole kunagi ebasoosingus olnud. Kui on vaja, on Katjuuša rattasärgis defileerinud, kui vaja, siis Ukraina värvides Idi nahhui maikas esinenud. Nina on õiges suunas. Ma ei usu ealeski, et Ansip asub vanaisa rolli täitma - nii kurja ilmega vanaisa, nii tänapäeval ei sobi. Sai komparteid seestpoolt õõnestatud, saab ka oravaparteid õõnestada. Küll meeste missioon Eesti elu edendamises jätkub.

 
At 23:05, Anonymous Anonüümne said...

Tõsi see on, kui nende seljataha poed oled vähemalt peaga kana.

 
At 09:30, Blogger Priit Pullerits said...

Küll teil siin on ikka nuputamist, kuidas ja kellega ennast positsioneerida.

Küllap aitab õige positsiooni valikul kaasa see:

https://www.postimees.ee/493132/room-ansipi-taandumisest

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

Veerpalu meistriks.
Kas eestikad on FIS võistlus?
Veerpalu nime järel on ikka "Not allowed - doping offence"
https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=CC&competitorid=63811

Mis nipp siin on?
Kas see, et Status on "Not Active"? ja siis nagu võib FIS võistlustel osaleda?

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Ansip on löödud kaart. Pullerits peab kas Kägu liini minema või arendama täiesti uue makroskoobi.

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits arendab patroskoobi. Loodame et enamus spordimehi tuleb üle ja tekib võimas patribaalne blokk mida ei murra ükski kibernäär.

 
At 10:32, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh küsimuse eest, 09:34.
Küsin suusaliidust järele.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks ka kuuluda võimsasse tribaalsesse blokki koos Pulleritsu ja tema sõpradega aga tugevat piitsepsit pole ja võhma on vähe.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

11:35 arvesta et kõva tahtejõud peab ka olema.

 

Postita kommentaar

<< Esileht