reede, märts 08, 2024

Laidvee: Kuidas ma sõitsin Vasaloppetil välja oma parima tulemuse

Juba enne väljalendu Rootsi, neljapäeval, oli teada, et seekordne, 100. juubelimaraton tuleb mitte just parimate raja- ja libisemisoludega, kuna kõikideks järelejäänud päevadeks, sealhulgas maratonipäevaks, lubas prognoos sulailma, ka öösiti. Lisaks vihm, mis laupäeval veel tugevamalt sadama pidi hakkama. Pühapäevaks siiski sadu ei lubatud. (Fotol vasakul Jaanus Laidvee Vasaloppeti stardialas.)

Vasaloppetile lendasime 10-liikmelise Suusasemude sõpruskonnaga nii nagu ka aasta varem. Sinnalend ei kulgenud aga viperusteta, kuna otselennul suudeti kaks meie suusakotti Tallinna maha jätta. Pidime neid Arlandas kuus tundi järele ootama. Sihtkohta Sälenisse jõudsime neljapäeva õhtul kell 23. See röövis ka võimaluse teha reisijärgne mõnus, lõdvestav sörkjooks; keha, eriti jalad, olid magama minnes liiga pinges.

Reede oli mõeldud suuskade testimise (fotol paremal) päevaks ja kergeks aeroobseks liigutamiseks värskes õhus. Mul oli kaasas kaks paari suuski, teistel semudel kolm või rohkem. Suuskade määrimise korraldasime nii, et igaühe ülesanne oli enda parim suusapaar ise välja testida, misjärel see läks määrdemeistrile määrimiseks. Selleks et suusad oleksid testis võrreldavad ja saaks adekvaatse ülevaate suuskade erinevusest, mitte millestki muust, tegime suusad juba Eestis vanadest määretest puhtaks ja panime kõigile alla Rexi sinise parafiini.

Kui reede hommikul kell 10 maratonirajale testima jõudsime, olid olud küllaltki muutlikud. Oma osa mängis selles kindlasti hommikul startinud teatemaraton, kus oli tublisti sõitjaid, kes nühkisid neli tol päeval sissetõmmatud jälge muudkui libedamaks. Meie jaoks liigagi libedaks, sest eest startijatel pole sulaga maratonipäeval nii läikivat jälge.

Huvitav oli veel see, et rada polnudki nii pehme ja vesine, kui suure sula ja eelnevate päevade vihmade tõttu võis karta. Soonepõhi oli üllatavalt kõva. Üks põhjus oli kindlasti paks lumekiht nii rajatrassi all kui ka raja kõrval, mis suutis suure koguse vett vastu võtta ja selle pealmisest lumekihist alumistesse minema juhtida. 

Testipäeva (fotol vasakul) lõpuks hakkas selgeks saama, et sulailma klassikasuusad libisevad nendes oludes väga hästi, paaristõuke- ja uisusuusad üldiselt mitte nii hästi, kuid meeldivaid erandeid oli mõistagi ka nende hulgas. Minu sulailma paar töötas väga hästi ja oli meie suusapargist nendes oludes kindlasti top-3 suusk.

Lisaks pidin otsustama, kas lähen pidamismäärdega või ilma. Prognoosi kohaselt sai pidamiseks ainuke töötav variant olla kliister, mis pehmetes oludes on kindlasti suuremaks kiiruse surmaks kui näiteks tahke pidamismääre tugevates rajaoludes. Kuna olin eelmisel aastal Vasat sõitnud uisusuuskadega, st ilma pidamismäärdeta – ehk teadsin värskest kogemusest, mida see tähendab –, siis tuli otsus küllaltki kergelt, et ka sel aastal on targem sõita pidamismäärdeta.

Kui suusatest tehtud ja igaühel üks paar välja valitud, andsime need määrdemeistrile, kes suusad laupäeval võistluseks ette valmistas. Kuna eelmise aasta Vasal osutus suuskade määrimine meile parajaks peavaluks (kes lasi määrida või määris Eestis, kes tegi kohapeal ise, kuid väga ei läinud täkkesse jne), siis kohe pärast eelmise aasta sõitu otsustasime, et kui vähegi õnnestub, kutsume järgmisel korral endaga kaasa oma ala professionaali, kes määrete ja määrimise mure meie õlult ära võtab. Me ikka rohkem harrastajad kui määrdespetsid ja nii saame keskenduda peamisele, enda sportlikule sooritusele.

Esimese ühise valikuna kerkis kiiresti üles Andrus Veerpalu nimi, sest aastate jooksul on ta Suusasemudele võistlusteks aeg-ajalt suuski määrinud või suusa- ja määrdenõu andnud ning tema professionaalsus ja teadmised antud valdkonnast on avaldanud meile sügavat muljet. Õnneks oligi Andrus valmis reisiga liituma. (Pildil ülal paremal: Andrus Veerpalu testimas suuski Vasaloppeti rajal.)

Nüüd tagantjärele saan öelda, et jah, on ülimalt nauditav oma ala täielikku proffi ja fanatti tegutsemas näha – nii määrderuumis suusapõhjade kallal kui lumel suuski ja määrdeid testimas. Millise põhjalikkuse, taustateadmiste ja detailitäpsusega ikka töö käib! Üldisel taustal kahtlemata harvaesinev vaatepilt. (Fotol vasakul stardiala nr 2.)

Laupäeval, mil ilm oli veelgi märjem ja vihmasem, tegin tavapärase võistluseelse lahtisõidu, mille sees mõned 4–5-minutilised tempolõigud.

Vasaloppeti start antakse pühapäeval kell 8, kuid stardikoridorid avatakse juba 5.30. Kuna suur osa Suusasemudest startis 1. grupist (fotol ülal paremal), siis mõtlesime, et läheme kohale mitte nii vara nagu eelmisel aastal 2. grupist startides (kella 6-ks), vaid natuke hiljem, kuna grupp on väiksem, järjekord oluliselt lühem ja oleme juba nagunii eespool. Esimesest grupist startis 470, teisest 852 ja eliidist 325 suusatajat.

Kell 6.29 olime eliidi parklas, kohe 1. grupi kõrval. Eliidist startijatele antakse vastav automärgis ning kuna Taavi Kaiv ja Andres Juursalu startisid eliitgrupist, olid meil load olemas. Stardiväravas järjekorda peaaegu polnud ja juba kell 6.35 olin suuskadega 1. grupis sees (fotol vasakul) ning asetasin suusad üheksandasse ehk esimesse vabasse ritta kõige vasakpoolsemale rajale koos ülejäänud viie Suusasemuga, kelleks olid Peeter Poopuu, Alar Savastver (fotol all vasakul), Rimo Timm, Ragnar Kaasik ja Endrus Arge. Kui arvestame, et stardialas oli 49 rida (eelmisel aastal lugesin üle), startisin umbes 750. kohalt. Sel aastal ei hakanud meist keegi ennast suuskadel soojaks sõitma, vaid võimlesime ja jooksime keppidega. 

Kuna vihma sadas, oli ka küsimus, kas sõita prillidega või ilma. Vasal on pikki ja kiireid laskumisi üksjagu, seetõttu otsustasin, et lähen ikkagi prillidega, saan vajadusel silmi kaitsta. Stardis pidin aga  prillid asetama mütsile, sest nähtavus läbi märja klaasi oli väga halb. Kuna prognoos lubas varsti saju lõppemist, mis tegelikkuses nii ka läks, siis oli lootus, et saan mõne aja pärast prillid ette panna, kuid  ainult lootuseks see jäigi. Kaks korda proovisin laskumiste alguses prille kasutada, kuid hoolimata saju lakkamisest olid need suure õhuniiskuse tõttu piisku nii täis, et nendega polnud võimalik sõita.

Startisin nimelt vasakpoolseimal rajal, sest siis jääb ummiku või külakuhja korral võimalus äärest ikkagi edasi liikuda. (Fotol paremal Vasaloppeti stardimass; foto autor: EPA/Scanpix.) Ainuke häda oli selles, et erinevalt eelmisest aastast oli rajaserv palju pehmem ja tuli olla ülivalvas, et vasakule kepile selle liiga sügavale vajudes jõud peale ei jääks, vastasel korral poleks kepi murdumisest pääsu. Niimoodi, mitte täit jõudu rakendades edasi liikumine aga ei saanudki olla sellise kiirusega, nagu ma soovinuks, ning mäe otsa raja kõrgeimasse punkti (528 m) 3. kilomeetril jõudsin 808. kohal, ajaga 21.27. Olles isegi kümme sekundit aeglasem kui 1300 kohta tagantpoolt startides eelmisel aastal. Mis näitab, et vaba ääre eelist polnud võimalik nii pehmetes oludes ära kasutada; vastupidi, see osutus pidurdavaks asjaoluks. Samas oli äärest ülesminek küllaltki sujuv, ei ühtegi suuremat troppi või seisakut ja vaid mõni üksik kepilõhkumine. Samuti jagus jõudu, oleks ainult rakenduspunkti, millele seda rakendada.

Enne tõusu lõppu märkasin samal vasakul pool rada Andrus Veerpalu, kes hüüdis kuidagi nii, et omi mehi on alati hea rajal näha. Andrusele olime igaüks andnud varukepipaari, et kepi purunemise korral oleks kiirelt võimalik õige asendus saada. Õnneks sain üles kadudeta ja varukeppe vaja ei läinud. (Fotol vasakul ja all paremal Vasaloppeti start; fotode autor: AFP/Scanpix ja Reuters/Scanpix.)

Esimestel laskumistel sain kohe aru, et suusk on suurepärane. Paremini libisevat suuska naljalt ei näinud, väga mõni üksik. See andis enesetundele ning enesekindlusele palju juurde, et täna on kõik eeldused heaks tulemuseks olemas.

Järgnev umbes 20-kilomeetrine platoo osa on Vasaloppeti raja vaat et ilusaim lõik. Eriti nauditav on sõita mööda sealseid soid ja rabasid päikesepaistelise ilmaga, kuid pühapäeval valitses enamusel rajast paraku tihe udu, mis pea kogu ümbruskonna loodusvaated enda alla mattis. Õnneks olen saanud kaks varasemat osaluskorda sõita lauspäikese käes ja seetõttu oskasin vähemalt enam-vähem ette kujutada, mis seal uduloori taga peitub.

Hoolimata sulast ja eelnevate päevade vihmadest olid korralikud jäljed suures osas olemas ja soonepõhi ka üllatavalt tugev, kuid kepiala oli peaaegu igal pool pehme. Eriti tõusudel tuli kogu aeg hoolt kanda, et ise oma keppi ära ei lõhuks. Veelgi suuremaid kepikulpe oleks vaja olnud, kuid minu teada Swix vähemalt kaubandusvõrgus suuremaid ei paku. (Fotol vasakul Jaanus Laidvee.)

Paremini libises enamasti vasakpoolseim rada, sest seal oli kõige vähem sõidetud ning kohati oli soonepõhi sellel eriti tugev ja kandev. Minu meeldivaks üllatuseks ei tabanud enamik sõitjaid seda ära, mis võimaldas just laskumistel muretult eesliikujatest mööduda ilma rajavahetusmanöövreid tegemata ja kiirust kaotamata.

Heale sõbrale Endrus Argele (fotol vasakul) jõudsin järele natuke pärast Mångsbodarna TP-d 24. kilomeetril, kus olin tõusnud 645. kohale. Sõitsime teineteist ergutades ja innustades päris pikalt koos peaaegu kuni Evertsbergini 48. kilomeetril, olles selleks ajaks tõusnud 600. kohale, mil Endrus hakkas vaikselt, aga kindlalt eest ära vajuma. Mitte laskumistel, sest suusk oli meil mõlemal väga hea ja libises võrdselt, kuid tõusudel nendes pehmetes oludes oli Endrus tsutike igal meetril efektiivsem ja sellest piisas. Pärast Evertsbergi oli mõnda aega ka rada väga kehv, ainult pehme lumepuder ilma ühegi sooneta ja lumi kliimaaktivistide meelehärmiks väga määrdunud.

Endrusega oli seotud mu sõidu tõenäoliselt ka ärevaim hetk, kui umbes 40. kilomeetril tema ees paremale reavahetust tehes astus ta nii tugevalt mu kepikulbile, et peast käis läbi mõte: nüüd on kõik, kepp läinud! Võib-olla oli natuke mu enda viga ka, et oleks pidanud paremini veenduma, kui kaugel kõrvalrajal sõitja täpselt on, kuid õnneks jäi Swixi toode imekombel terveks. (Fotol ülal vasakul ees Jaanus Laidvee.)

Selgi korral kasutasin Everviti pakutavat joogi- ja geeliteenust. Vasaloppeti kodulehelt ostsin selle eelnevalt 550 Rootsi krooni (49 euro) eest. Hind on aastaga kroonides tõusnud märkimisväärsed 10%, eurodes märksa parem seis – 6%. Teenus sisaldab vastava käepaelaga võistleja jootmist-söötmist viies punktis alates 29. kilomeetrist, mis ei asu ametlikes TP-des, vaid nende vahel vastava märgisega 200 meetrit enne punkti. Sõidu ajal pakutakse geele ja tablette, lisaks antakse geele ja joogipulbrit tarbimiseks enne ja pärast maratoni. Seega ei pea enda geele nii palju kaasa tassima, lisaks annab see ka ajalise võidu, kuna geelid ulatatakse lahti keeratuna ja sõidu pealt joodavana. (Fotol ülal paremal Jaanus Laidvee.)

Evertsbergis (48. km) tarbisin lisaks oma esimese geeli – keha andis kergelt märku, et üks täiendav litakas kuluks hästi ära. Ja see läks kümnesse! (All fotol vasakul kõige ees Alar Savastver.)

Enesetunne ja jõuvarud olid muidu poolel maal väga head, kuid pikematel laskumistel, mis just Evertsbergist alla tulles teele jäävad, hakkasid laskumisasendis puusad ebameeldivalt tunda andma ja laskumise lõpuni ei saanudki samas asendis olla. Mis tähendas, et pidin laskumisasendit pidevalt korrigeerima. Õnneks on mul painduvusega suhteliselt hästi ja suudan ka täiskiiruse pealt ennast tugevalt kandadele toetudes täiskükki viia – see venitab liigeseid teise nurga alt – ja kobarat panemata jälle tagasi laskumisasendisse tõusta. Vahepeal tuli laskuda ka täiesti sirgete jalgadega keha täisnurga all ette kallutatult, mis avaldas puusaliigestele jälle teistsugust ja leevendavat survet. Evertsbergist laskudes saavutasin ka sõidu suurima kiiruse – 50,6 km/h.

Keerulisemaks ja raskemaks hakkas minema Oxbergile lähenedes, kus kilomeetritel 55–60 on ikka haiged tõusud, muudkui roni ja roni, eriti veel nii pehme kepialaga sõitmisel. (Fotol paremal Andres Juursalu.) Kurvilised, pikalt ette ei näe, kui palju jääb veel minna, kurvi taga loomulikult selgub, et ikka palju… Sellistel tõusudel hakkas ka liiga palav, sest peaaegu mingit tuult polnud, mis oleks natukenegi jahutanud. Õnneks tõusudele järgnenud head laskumised jahutasid kuumeneva keha uuesti maha. (Fotol all vasakul Rimo Timm.)

Nendel tõusudel, nagu ka mitmetel teistel, tegid vaatlusi tehnikakontrollid, olles tõusu eel lumme pistnud suure pilkupüüdva sildi kirjaga: Teknik-kontroll. Mitmed Suusasemude seast märkisid pärast sõitu, et silte oli rohkem kui varasemalt. Mulle tundus sama: isegi umbes kümmekond võis neid olla, kaks viimast veel 3 km ja 2 km enne lõppu. Ning iga sildi taga mitte ainult ei vaatle, vaid ka filmib kohtunik iPadiga, et sõidustiil jääks reeglipäraseks kuni sõidu lõpuni, ka nendel kõige raskematel hetkedel. Ma ei tea, kuidas on olnud varasematel aastatel, kuid sõidutehnikareegli rikkumise eest lisati seekord finišiajale 15 minutit.

Kahjuks sai ka üks meie pundist (Ragnar) selle ajakaristuse. Kusjuures ühtegi märget protokolli ei lisatud ega ka teadet saadetud, ühel hetkel ta lihtsalt avastas, et koht ja aeg on muutunud. Esmaspäeval helistas korraldajale ja siis sai teada, et tehnika rikkumine, kuid palvele vastav videotõendus saata või ka küsimusele täpse koha kohta kõlas vastus, et žürii on vastavad materjalid läbi vaadanud ja rikkumise tuvastanud, kuid rohkem infot välja ei anta. (Fotol ülal paremal Taavi Kaiv.)

15 minutit ajakaristust lisatakse ka vales kohas prügi, näiteks geelipakendi maha viskamise eest. Vähemalt üks eestlane sai ka selle karistuse, kuid hiljem korraldajale helistades ja olukorda üle rääkides ennistati tema tulemus. (Fotol vasakul Andres Juursalu.)

Kuna rada polnud jäine ega väga kiire, siis ärevaid hetki oli vähem kui varem. Nägin kolme kergemat kukkumist – kõik sõitja enda tähelepanematusest või veast tingitud üksikjuhtumid –, nelja katkist keppi ja rajaservas kolme suuskadel kusemisentusiasti. Viimaseid oli küll tublisti rohkem, kui mullu silm seletas. Palju nemad trahviminuteid said, on teadmata.

Enne Oxbergi TP-d (72. km) on tagasipöördega ja ülesmäge sissesõit, kus rajast oli järel ainult puder ja seal tuli pressida, sumbata… Seal, mäletan, tekkis ka mentaalselt raskem hetk. Õnneks sai kohe juua ja see parandas olukorda omajagu. Oxbergi läbisin 589. kohal. (Fotol paremal Jaanus Laidvee.)

Kui lõpuni jäi 25 km, olid käed juba nii palju vatti saanud, et tahtmatult küsisin endalt: mees, kuidas sa siit küll lõppu saad?! Sest ka tõuse jagub kuni lõpukilomeetriteni. Raiusin aga paaristõukeid edasi ja seis polnud tegelikult kehv, sest käed suutsid veel suuski edasi lükata küll. Suusk töötas samuti endiselt väga hästi. Samas pidin järsemate tõusude lõpus kehaasendiga natuke mängima, et kõht liiga pingesse ei läheks ja sealt edasi võimalikud krambid kimbutama ei hakkaks. Mõned otsad astusin ka kääri, väga ettevaatlikult, et iPadi-mehega ei tuleks hiljem maid jagama hakata.

Huvitavalt on mul Vasal iga kord olnud nii, et kui näen rajatähist 16 km lõpuni, tuleb kohe Palu TP silmade ette (mis asub Tartu maratoni rajal finišist sama kaugel). Kuna ka profiil on küllalt sarnane, rohkelt lausikut lühikeste tõusupõksudega, millest mõned küll keskmisest järsemad, siis tuletab see meelde, et väga hull ei saa enam olla ja lõpp pole kaugel. (Fotol ülal vasakul: Torleif Syrstad Norrast võitmas Vasaloppetit; foto autor: AFP/Scanpix)

Viimases Enerviti punktis 77. kilomeetril oli silm vist juba nii ähmane, et sõitsin sellest tuimalt läbi ja varsti hakkaski energianälg tunda andma. Kui kätte jõudis viimane TP, Eldris 81. kilomeetril, siis veaparandusena tarbisin seal oma teise geeli ja jõin peale kaks topsi spordijooki. (Kui muidu jõin igas ametlikus TP-s ühe topsi spordijooki või vett, siis Oxbergis ja Eldrises kaks.) Pärast viimast tankimist hakkas energiatasakaal kiiresti paranema ja lõpukilomeetrid tulid juba vägagi mõnusa fiilinguga, kuid siiski kindlalt töötegemise tähe all. (Fotol ülal paremal embamas naiste arvestuse teine, Magni Smedas Norrast, ja kolmas, Kati Roivas Soomest; foto autor: EPA/Scsanpix.)

Finišikaare alt Moras sõitsin läbi (fotol vasakul) ajaga 5:21.31 ja kohal 646 (meestest 607.). Emotsioon finišis oli ülev ja rahulolu sooritusest suur. Tegemist oli mu parima tulemusega Vasal, sest 2013. aastal olin lõpetanud 903. kohal.

Suusasemudest tegi parima eestlasena ülikõva tulemuse Andres Juursalu, lõpetades 76. kohal. Samuti tegid märkimisväärse tulemuse Peeter Poopuu (135. koht), Alar Savastver (296. koht), Rimo Timm (366. koht koos haamriga), Ragnar Kaasik (+15 min; 695. koht) ja Endrus Arge (561. koht). Tiit Arus (1576. koht) võib ka rahule jääda, kuid Suusasemude eestvedaja Taavi Kaiv endaga kindlasti rahule ei jäänud, sest läks suusavalikuga täielikult alt, finišeerides 268. kohal.

Vasaloppetil on eriline koht ja ajalugu suusaspordimaailmas ja on ülimalt tõenäoline, et see ei jäänud mu viimaseks teekonnaks Sälenist Morasse.

Fotod: Scanpix, Jaanus Laidvee, Ergo Kukk ja Vasaloppeti ametlik pildigalerii

112 Kommentaarid:

At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Hea jutt Jaanus! Siiski, kas suusk oli pehes lumes jäik või soft parema lippe saavutamiseks? Tore tõdeda, et AV ka oma panuse sai meie meestele abiks pakkuda.

 
At 22:36, Blogger Jaanus said...

Tänan, 21:59!
Mul oli selles mõttes lihtne, et kaasas oli ainult 2 sulailma suusapaari ehk mõlemad softid ja ka teine paar töötas küllaltki hästi.
Enamus rajast (jäljepõhju pean silmas) seal eespool sõites tegelikult polnud pehme ja töötasid olenevalt suusast nii pehmemad kui jäigemad paarid. Väga palju olenes nendes oludes suusapõhjast endast ja ka mustrist, mis parasjagu all ning libisesid isegi sellised kombinatsioonid, mis teoorias sellistes oludes ei tohiks nagu libiseda.

Pehme või väga pehme oli aga kepiala ja see tegi just tõusude võtmise vägagi keeruliseks ja nõudlikuks.

 
At 23:02, Anonymous Anonüümne said...

Hea, et AV-d rajalt maha ei võetud. Eestlased tänavad.

 
At 00:52, Anonymous Anonüümne said...

Vähemalt ühte Suusasemu kombes venda nähti veel tõusul uisku laskmas. Näe, ei saand iPadi mehed kõigile jaole. Eestlane, kaval, võib enda üle uhke olla.

 
At 08:34, Blogger Priit Pullerits said...

Palun tõendeid ehk fakte, 00:52! Vastasel juhul on see sama, kui öelda, et keegi kuskil väitis, et mingi iPadi meest kommentaaris maininu on puhas idioot.

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

Vot mehed, mis tuleb teha. Igale tõusule iPad ja nii saavad ausad suusa semud suurel mõõduvõtul kümneid kohti kõrgemale. Ei tohiks olla keeruline.

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

Laidvee on tubli mees, sõidab ja üldse ei hädalda.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Eesti suusakoondise karm argipäev: "unerohud ja pool pudelit viskit olid too hetk normaalsus"

https://www.ohtuleht.ee/elu/1102721/5-aastat-hiljem-anti-saarepuu-meenutab-seefeldi-dopinguskandaali-algusaegu-koik-jai-minu-olule-unerohud-ja-pool-pudelit-viskit-olid-too-hetk-normaalsus

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

Miša Kõlvart koos kogukonnaga tegi Tallinnas maailma rekordi. Naised olid ka demokraatlikult kaasatud protsessi. Mis on Pullerits Kägu Kelk Laidvee vastus? Liivimaa kunnide au pihta läheb selline.
https://sport.postimees.ee/7976155/video-mihhail-kolvart-aitas-maailmarekordit-pustitada?

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Rekord on rekord. Liivimaa kunnid said seekord 10 : 0 karmahhi. Miša on kogukonna liider.

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Ainus rekord mis loeb on Pulleritsu nimelise ovaali läbimise rekord suuskadel. 800 meetri jooksu aeg ka loomulikult. Muud rekordid on kehv aseaine sellele ja soov kummaliste tegevustega pildile saada. Las teevad parem klounide konkursi.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

@ See ka mingi rekord? Aga pilti vaadates tundub et Külvart hakkab tasapisi emaseks muutuma:)

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits meelitagu Miša oma meeskonda. Kägu õpetab talle paaristõuke tehnikat ja läheb nagu mürinal. Kus on Miša seal on võit ja glamuur ja meedia huvi karanteeritud.

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Oletame, et keskmine rootslane Vaasal on ausam suusataja kui suusasemu. Kui 1 10st sõidab klassikal uisku, siis see teeb ligi 1600 valemängurit pühas ürituses. Meil on klassikamaratoniga probleem! Võib olla ka teisiti ja probleem on teravamgi - rahvasportlane petab tehnikaga rohkemgi kui tulemussporti rühmav harrastaja. Rahvasportlane, jälle oletan, läheb keelatud võttele üle kurnatuse või valesti määritud suuskade tõttu. Olen ise maratoni sabas täheldanud, et küngastest üle saamiseks läheb uisusamm käiku. Eliitharrastaja ajab sekundeid ja minuteid ning kohta taga, see võiks rohkem motiveerida pättust. 15 min trahvi taolisele on hea karistus, parem kui disklaff, on ju ürituse jaoks raha maksnud, reis ja muud seonduvad kulud, DSQ korral hakkab ehk osalustasu tagasi nõudma, et ää-ää-ää näidake filmijuppi rikkumisest. Kui on kohtunikud lõiku valvamas, siis mida möliseda enam.

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Pagana põrgumasin. Miks ei olnud inffi, et see käiku läheb? https://sport.delfi.ee/artikkel/120276521/andrus-veerpalu-diskvalifitseeriti-haanja-maratonil

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

No vot. Eile õhtul avaldasin lootust, et AV disklaffi ehk ei saa aga ära sõnasin. Vanale pätile uusi trikke juba ei õpeta.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Kõva 4x10 teate meeskond oleks Pullerits, Mae, Kägu, Kõlvart. Isegi Laidveel oleks raske sisse saada.

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Vaadates lõpuprotokollist DSQ-sid, on pooled naised, sh Mannima, samas kui osalejatest on neid palju, 10%? Mis see siis nüüd ütleb meile, ah?

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Ootaks Pulleritsult ja Kuntsilt õigustust, kas peab ikka olümpiavõitjat põrgumasinaga kottima. Teiseks ootaks hr Pilvelt ametlikku käiku DSQ tühistamiseks.

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

Nonii, et siis viimasel maratonil sai Põrgumasin korralikult täistuuridel tööle aetud. Ise õnneks pääsesin. Priit oleks võinud võhmamehi rohkem ettehoiatada, et selline lauskontroll tuleb. Õnneks tundub, et kontrolliti ainult eliiti, I grupist startijatel arvatavasti 70% fluor all.

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Kristjan ilves 8 koht. Kõigi austerlaste ja norrakate käest saab kaela. Kahevõistluses ainult austerlased ja norrakad ongi võistlemas.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Raio Piiroja nüüdsest ka Eesti meister suusatamises (M45)!
Palju õnne!

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Naised Haanja saunas rääkisid, et Estoloppeti naiste liidri suusa alt leiti täna floori molekul.

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Piiroja - mitte ainult suusatamises, 2020.a. ka M40 klassi Eesti meister orienteerumises pikal rajal.

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

Piiroja ongi tegija, paneb igal pool täiega. Suusatab, orienteerub, püüab kala, päästab teisi kalamehi lagunevalt jäält jne. Jalgpallurina tormas ka sõna otseses mõttes pea ees võitlusesse. Pärast oli küll tihtipeale seotud peaga platsil, aga pani ikka sama kompromissitult edasi. Meie praegused jalgpallurid seda ei suuda, kardavad soengu sassi minekut.

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Mäesuusatajad on vist kõige õigemad sportlased, ühtegi dopingujama ei tea. Fluoriga vist paar seika on olnud, aga seal ei anna nagunii eelist va.GS.

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Oled harrastaja, teed hea sõidu ja võetakse pulbri pärast maha, si.. maitse võib suus küll olla. Õnneks algab ratta hooaeg.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Rattavõistluste korraldajatel oleks ka viimane aeg rohepöördega ühineda. Keelame võistlustel ära nafta baasil toodetud rehvid ja õlid-määrded. Lubame ainult looduslikust kautšukist kumme ja toiduõlisid ning margariini.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

On sümboolne, et Saarepuu hooldatud ja majandatud Haanja spordikeskuses AV jt rajalt maha võeti.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Selle peale võtame. Jälle.

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Vaatame reeglitest natuke sügavamale.See fluori keelustamine on sama aventüür nagu covid.Kellegi kõrgetel kohtadel olevate olendite pojad tütred on sirgunud sellisesse easse ,et pole veel kohta leidnud oma elus ja vanemad siis aitavad püünele, et tekitada jutumärkides töö,easy many.Mis ma sellistest tegelastest arvan.0. Jumal hoidku neid kui minu ja nende suguste teed ristuvad.Laidvee lugu on asjalik ja väga hea eeskuju millise suhtumisega tuleb sportliku elustiili korraldada.

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

18:35 maksa niristamine kahjulike aineid toob tulu mõõdukas koguses võhmasportlasele paariks päevaks,esimene päev rõõm,teine päev rõõm trennis ,et valu ei tunne,edasi on palju füüsilisi kui ka vaimseid allaminekuid.Milleks,pead vastama ise.

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

19:07, tore on see, et sinusugune trehvabki rohkem omataolistega, nagu Laidvee kirjutab. Siin blogis oled samuti enamasti sarnase hoiakuga tegelinskide seas.

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Viiendik põrus põrgumasinatestis. Nende näidud ei olnud natuke piirist üle vaid selgelt üle.
Järgmine aasta tuleb suusameestel veel kibedam:

"... uuest hooajast peaks Eesti suusaorganisatsioonidel olema juba oma masin. „Täpset kuupäeva ma välja ei ütle, aga järgmiseks talveks on see olemas. Hind on suurusjärgus 40 000 eurot, hangime selle koos Eesti laskesuusaliidu ja teiste toetajatega, kes panid ausa spordi nimel õla alla. Meie eesmärk on kaitsta sportlasi, et nad saaksid oma kohad võrdsetes tingimustes, kus kellegi pole mehaanilist eelist,“ lisas Koll.

https://sport.delfi.ee/artikkel/120276546/suusaliidu-tegevjuht-veerpalu-ja-mannima-disklahvist-noiajahti-polnud

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Tõenäoliselt oli Saarepuu rajale floori puistanud, küll Pilv selle asja korda ajab.

 
At 20:31, Anonymous Anonüümne said...

18:35 kahju eestis on tüüpe kes jooksevad nahast välja ,et saada oma noos mitte millegist.0.Selgitan mis on 0.Null on põrgu eeskoda milles anti hoiatuseks -minut viibida peale südame seiskumist.Kuna see on tõe foorum sellest 0 kohast,põrgu eeskoda päästis lause -millega ma olen hakkama saanud.See on kahetsuse ja shoki noot.Elu on eksam kõige parema juurde jõudmiseks.

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Andrusele sai räägitud, et sohki teha poe mõtet. Kahjuks ta langes jälle Annuse ja Merko ehitamise ohvriks.

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

siin räägiti paar päeva tagasi ajakirjanike küsimustele vastamisest. Et keerutavad raisad. Tegelikult on ju selle probleemi kunna ja kuninganna samal ajal AV, keda ei suutnud ÜKSKI eesti ajakirjanik isegi möhhi ütlema. Kõrgem pilotaaž ja kogu eesti ajakirjandusele näidati koht kätte. Hetkega.Ja nüüd jälle.
kah priit

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Tea kas koondtulemused ei mängita siis ümber? Noh umbes et kui oled dopsi pruukinud, siis tühistme ainult käesoleva tulemuse, mitte eelnevaid lisaks. Huvitav oli see et TOP 6 naistest 3 olid fluoristid ehk tort ja lilled ümber jagada.

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

Nonii siin on näha kes kes lepivad sellega ,et kuskilt tulevad reeglid ja kes need üldse on kes neid kehtestavad.Mul tekkib küsimus milleks te tahate oma parimad minad olla kui keegi ütleb teile sa ei tohi.Naeruväärne enda alandamine.Sportlane ei pea ori olema.Tegelikkuses on jõuvahekorrad hoopis vastupidised.

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

20:31, Kägu juba ajab soodat juttu, teistel rohkem pole mõtet ajada, kobi tagasi sinna, kust tulid.

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

21:52 Me aitame sind ka järgi kui sa leiad südame hääle.Teatud vanuses peaks see tulema iseenesest..Mul oleks rõõm ,et sellest kogukonnast saab just sellele toetuv.Sa ei ole programmeeritav?

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

Inimese kuppu võib istutada mida iganes kui ta on lammas.

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, et Tartu maratonil oli põrgumasin kohal aga mitte ühtegi DQ-d ei tulnud. Haanja maratoni järgselt arvasid kontrollijad, et 35% patustajaid on vähe. Kas Vasaloppetil polnud floori kontrolli? Kas eestlased on ka siin ülitublid ja ainukesed, kes Worldloppetil ja lisaks Estoloppetil suuski kontrollivad? Võib-olla oleks siin samamoodi mõistlik panna trahviks 15 minutit, mitte tulemus tühistada?

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Suured Tänud Jaanus hea ülevaate eest, asja võetakse ikka tõsiselt ja lausa profesionaaalselt. Sa läksid klassika suusaga, pidamisalal libisemismääre v oli see ala kergelt karestatud? Hinnanguliselt, palju sinu stardigrupis pidamismäärdega suuski oli, Vasa tõusud on päris pikad, proovis keegi ka karestatud suuska.
Vasa edu võti on stardigrupp. Minul õnnestus TM ajaga 3.30 saada 5 stardigruppi. Kauplesin mis kole, tõin ka välja varasemad Vasa tulemused, tädi oli nii kuri …hea et kümnendasse ei pannud. Natuke tilga tõrva valab see, kui vaatad kus mõni Eesti mees startis oma tm ajag 4h ja peale olid, varasema Vasa kogemuseta jne. Oli mehi kes ronis ka lausa 2 stardigruppi (sic!). Rootsi inimene on aus, küsib su aja ja paneb su koridori selle järgi, fluori teema selle pettuse kõrval kahvatub….Ronitakse sinna ette ja tullakse selg ees hiljem uisutades vastu.
Minul läks 2,5 h meeletu energia paari tuhandest suusatajast olematul pehmel rajal mööda hüppamine ja pressimine, mis jätab oma jälje, 5000 +enam rada pole.
Kahju oli nendest uisumeestest e paaristõukega tulnud seal 3-4 stardigrupis sõitma. See pehme rada tappis nad 50 km ära, viimased 40 km mindi sageli uisutades v tammuti üles. Seal sai ikka kliistriga kümnetest igal nukil mööda.
Sel korral oli palju jama, reedene lend tühistati, starti hilinemine, stardis meeletud ummikud, mis oli tingitud ka sellest et autod olid parklates muda sees kinni ja blokeerisid teised. Sai joostud viimasel minutil starti (u 2 km), läbi sopa ja muda, läbimärjad varbad külmetasid 6 h;)
Tuleb uuesti minna ja rohkem trenni teha;)

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Fluoripettusele tuleb ikka disklaff anda, sest taoline suusamees kasutab ju kogu distantsi vältel keelatud võtet. Klassikamaratonil uisutaja kogu aeg ei kasuta keelatud tehnikat, nii et siin 15min või muu ajaline trahv on omal kohal - trahv peab olema nii suur, et resultaadi mõttes rikub sõidu.
Fluoripettust võetakse praegu sarnaselt suusahüppajate ebareeglitepärase kombe kasutusega, kuigi teisel on mu arust hinnangulisust tublisti rohkem. Mõlemad saavad DQ vaid ainult antud võistlusel. Haanja sahmakat oli vaja. Veel parem oleks, kui keegi vahelejäänutest vaidlustaks. Vaidlustaks näiteks nii: testis põrunud suusataja laliseb, et tema pole teadlikult valemängu teinud, keegi Toilast määris mu suuski. Professor Eamets pääses korruptsioonikuritöös süüst, sest ta oli keelatud tehingut tehes hoolas ja küsis nõu juristilt, kes otseselt ei keelanud tegu tegemast. Süü jäi ses segaduses leidmata, kui mitte arvestada juristi nõuannet. Ma näen spordimeestel võiduvõimalusi ja tulemuse ennistamise varianti.

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Flooripetistel tuleks ikka terve hooaja tulemused annulleerida ja järgmisel hooajal stardivad kõikidel rallidel tagareast. Olgu see siis hoiatuseks teistele petistele. Veerpalu loomulikult aga huiab elu lõpuni, tema teisti lihtsalt ei oskagi enam.

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Haanja maraton oli ka Eesti MV suusatamises. Sellest vast ka karmim kontroll eesotsas olijatele.
https://www.suusaliit.ee/et/uudised?news_id=22338
https://www.suusaliit.ee/et/uudised?news_id=22338

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Professor Kuljabin Rahvatervise Instituudist ütles ka et rohkem peab trenni tegema. Iga päev, siis lükkab finišini ilma uisusammu kasutama ja konkurente kraavi surumata ja muid kahtlasi edutehnikaid mandraseerimata.

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

Tark mees too Kuljabin.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Ega ometi Laidvee konkurente kraavi ei surunud?

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

To 11:56 ja 12:10
Mille alusel Te väidate, et floori kasutajatel on eelis ja saab tänu sellele kiirema aja. Siiani on siin blogis olnud ainult üks väide, et 40km jooksul sõidab flooriga 7 minutit kiiremini. Faktilist tõestust sellele ei ole olnud. Ühtegi teaduslikku artiklit selle kohta pole. Räägime faktidest- Tartu maraton võideti sellel aastal floorivaba määrdega, Tartu maratonil sõideti rajarekord. Seega fakt on see, et floorivabad määrded on juba kiiremad kui flooriga määrded. Kas Te tõesti olete nii naiivsed ja arvate, et kunagi arendatud määretest polegi enam võimalik kiiremaid määrdeid arendada? Seal, kus on nõudlus, on ka pakkumine. Praegu käib võidujooks uute kiiremate määrete välja arendamisel ja kes esimesena parima tulemuseni jõuab, see riisub koore. See, mis oli 6 kuud tagasi, on üle-eilne päev ja see, mis oli 1 kuu tagasi, on eilne päev. Toodetakse keskkonnale vähem ohtlikemaid tooteid kui floor ja olen enam kui kindel, et toodetakse keskkonnale rohkem ohtlikemaid tooteid kui floor. 5 aasta pärast hakatakse testima juba järgmist floorist veel kahjulikumat ühendit. Nüüd kui kiiruse teema on valemist välja võetud, siis jääb keskkond. Täiesti nõus, et floor on kahjulik ja peab kaduma. Tehased rohkem ei tooda, poed enam ei müü ja tootjad leiutavad kiiremaid ohutuid määrdeid. Seega pole põhjust enam floori kasutada ja testida. Mis saab toodetud flooriga määretest? Keskkonnale on kõige vähem kahjulik kui need kõik ära kasutatakse. Okei, ütleme, et Suusaliit teeb nii lolli otsuse, et ostabki endale 40 000.-€ maksva põrgumasina. Ühelgi võistlusel järgmisest aastast floori kasutada ei saa aga pole ka vajadust, sest juba on uued kiiremad määrded. Okei, mida teeb harrastaja, kes on soetanud endale kallid flooriga määrded, kaasa arvatud pidamismäärded, mida ei kulugi? Võistlustel kasutada ei saa aga siis avastavad, et neil on ju treeningsuusad. Neid peab ka hooldama ja kui võistlustel kasutada ei saa, siis läheb treeningsuusale alla. Seega ei hakka keegi neid utiliseerima või ära viskama- ikka kasutatakse rajal ära. Täiesti mõttetu teema võidelda selle floori vastu ja raisata ilma asjata 40 000.-€ , et soetada kasutu masin. Täiesti mõttetu on anda disklahv ja kottida. Ainuke Worldloppeti maraton, kus floori testiti- Tartu maraton. Tulge nüüd mõistusele ja laenake seadet ikka edasi.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Nii et te arvate, et Veerpalu pani fluori alla, sest tahtis loodust reostada või vanu määrdeid Haanja radadel utiliseerida? Huvitav mõte.

Mürgised ained - vanad värvid, õlid jms - on mõttekas jäätmejaama viia.

Kindel on see, et fluorile leiab paremini libiseva lahenduse. See teeb küsitavaks vanade määretega edasi mäkerdamise.

Kas Tartu maratoni kui ainsa WL sarja kuuluva suusamaratoni fluorikontrolli saate kuidagi tõendada?

 
At 18:14, Blogger Jaanus said...

Tänan, 09:35.

"Sa läksid klassika suusaga, pidamisalal libisemismääre v oli see ala kergelt karestatud?"
Läksin n-ö klassikalise pehme ilma klassikasuusaga ja kogu suusa ulatuses oli libisemismääre all, ka pidamisalal.

"Hinnanguliselt, palju sinu stardigrupis pidamismäärdega suuski oli, Vasa tõusud on päris pikad, proovis keegi ka karestatud suuska."
Kuna ma ei näinud tegelikult enamust 1. stardigrupi sõitjatest suusatamas (ca 500 in), siis ma ei saa sellele küsimusele vastata, aga nendega kellega koos sõitsin, oli enamusel pidamismäärdeta suusk, kuid oli ka omajagu pido-mehi. Raske öelda, palju, võib-olla 20% kandis, aga ei tea...
Tean ühte meest, kes sõitis karestatud suusaga ja ütles, et täitsa töötas - jäljes enamuse ajast, kuid pudrulumes mitte eriti. Aga sai üldiselt hakkama.

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks tänada Pulleritsu, Laidveed Vaasa kunne Haanja krahve ja kõiki kes kogemust ja õpetust jagasid floori ja karestatud suusa mehi kes tugevaid tulemusi tegid. Aitäh.

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

19:41 võta heaks kilu.

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin täna toimunud Engadini suusamaratoni (uisk) tulemusi ja protokolli sirvides oli seal 12 sõitjat kelle tulemuse taga DSQ. Ajaline kaotus näitab et tegemist korralike suusameestega.
Poele Tartu ainuke kes kontrolli teostas.

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Inimene 17.01 kas sa tõesti oled nii rumal ja arvad, et florita suusamäärded on kiiremad? Vaata...TM oli erakordselt kiirel jäisel rajal ja oludes kus fluorisisaldusega määrded erandkorras efekti ei anna sisuliselt üldse. Rajarekord tehti, aga suuresti tänu oludele, sest tasemelt oli võitja ikka suht nõrgavõitu vs.maailma paremikku kuuluvad nt.A.Aukland jpt....

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Inimene 20:39 kas sa tõesti oled nii rumal ja arvad, et flour on ainuke võimalik määrde komponent, ilma milleta ei ole võimalik enam kiiremini liikuda? 2019 olid sarnased olud ja TM kuulus Ski Classic sarja- aeg 4min aeglasem.

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Tõepoolest floriühenditega määretest ei ole käesolevaga kiiremaid alternatiive! See et ilma fluorita sõideti TM-il põhjad, seda tingis ikka tõepoolest erakordselt jäine rada ja väita, et 2019 olid ka jäised nõustun, kuid mitte nii jäised kaugeltki mitte! Aastal 2019 sai isegi tahkega pidama kui oskust oli, seekord ainult jääkliistriga. Esiots lükkab nagunii paaris.

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Haanjas oli tugev rajapõhi ja kliister. Veerpalu kasutas flouri ja oleks pidanud Henrit võitma aga ei võitnud. TM-il kaotas Veerpalu Peebul (39km ehk samal maal kui Haanja finiš) Henrile 4 minutit. See tähendab, et flouriga oleks pidanud ta Henrist Haanjas kiirem olema. Kuidas Te tõestate, et Veerpalul oli flouri kasutades Haanjas eelis? Kuidas testijad tõestavad, et Veerpalul oli Haanjas eelis? Kui võtta keskkonnahoid ja kehtestatud reeglid, siis küll.
To 17:46 Mida Teie arvates jäätmejaamas flouri sisaldava jäätmega tehakse?

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Ega Veerpaludest keegi Henri vastu ei saagi ausaid võtteid kasutades, sest Henri on treenitum. Peab ikka rumal olema, kui arvata et ilma fluorita libiseb paremini.

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

To 11:43 Peab ikka rumal olema, kui arvata, et ainult flouriga libiseb paremini.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen natuke hämmastunud, et petturite õigustamine on jätkuvalt nii tugevalt üleval. On selgelt öeldud et fluor on keelatud, mida siin rääkida on? Selge on et raske on muutuda ja osad enam ei suudagi või pigistavad viimasest veel viimast välja seni kuni kestab hall ülemineku aeg. Nüüd on kõigil aega järgmiseks aastaks ausaid võtteid omandada ja edaspidi fluoritajatele disklahv! ka Suusasemudele!

 
At 12:15, Blogger Priit Pullerits said...

Mind hoopis huvitab Jaanuse kogemusest, kust leida vaimujõudu ja tahtmist, et üle viie tunni maksimumpingutuse lähedal kühveldada. Kas vahepeal selliseid mõtteid ka tuli, et miks ma küll siin olen ja miks ma seda teen? Nõrkusehetked?

Teiseks, tunde ja tunde järjest sama liigitust tehes, ja maksimumilähedaselt tehes, kas see lõpuks tunda ei hakka andma? Näiteks randmed ja künarnukid?

Fluori teemal: minu hinnangul positiivne, et Eestis ei ole seni kotitud tavaharrastajaid, sest nagu oma suuskadega enne TMi näitasin, siis ei ole harrastajal kuidagi võimalik kindlaks teha, kas ta suusad on puhtad. Vt:

https://www.youtube.com/watch?v=pBdm5C3vjZY&t=4s

Teine asi on nendega, kes sõidavad päris esiotsa kohtadele. Nagu Jaanus Laidvee meile oma Vasa reportaažiga näitab, on nemad ettevalmistuselt vähemalt poolprofessionaalid, kellelt pole seega palju ka nõuda, et nende suusad vastaksid igati reeglitele.

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Õige Pullerits kogukond toetab.

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

"Mida Teie arvates jäätmejaamas flouri sisaldava jäätmega tehakse?"

Väga hea küsimus, ma vastan teile. Aus suusamees viib oma vanad fluorimäärded jäätmejaama (te teate, mis on jäätmejaam, eks?). Kui fluorimääre kuulub olmekemikaali alla, siis jaam võtab kodanikult tasuta kuni 5 kg vastu. Jäätmejaam viib suusamäärded Epler and Lorenz kompaniisse. Epler & Lorenz viib omakorda suusamäärded Tartu maratoni suusaturule, kus muuhulgas kaubeldakse ka Venemaalt pärit suuskade ja asjadega. Härra Kunts ostab suusaturult hea hinnaga fluorimäärded kokku. Pullerits viib suusad laululava alla krõbeda hinnaga määrimisele. Sõidab palju-palju ringe kuulsal ovaalil. Pulleritsu ovaali vahetus läheduses kasvab pea sama kuulus konnatiik umbe.
Ma viisin ükskord huvi pärast oma vanad ja kulunud talverehvid jäätmejaama (kodanik saab tasuta 8 rehvi aastas ära anda). Tegin markeriga märgid peale. Muidugi sai neid rehve juba nädala pärast Anne turul tagasi osta, hind soodne. Vihastasin. Jäätmejaama ei vii ma enam midagi. Lakkugu panni! Kõik rehvid panen jaanipäeval lõkkesse. Lõke tuleb uhke ja vanakraam saab utiliseeritud.
Nii on lood, mehike. On veel küsimusi?

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

to 12:48

Kui sa oled jäätmejaama üldse käinud, siis oled ilmselt näinud või tead, et sealt saab töötaja nõusolekul sinna toodud asju endale küsida.
Ei ole vaja süüdistada jäätmejaama. See, mida teeb saadud asjaga kodanik, on juba kodaniku otsustada.

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Võta, aga pane tagasi.

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Normaalne

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Kui see floor nii ohtlik oleks, tuleks selle müük lõpetada. Punkt. Praegu müüa tohib, kasutada tohib ka, trennis ja ka võistlustel (va. FIS kalendrivõistlus).
Kuidas selline regulatsioon looduse hoiuga seostub, ei ole võimalik aru saada. Mingi segane harrastajate peedistamine. Kui on ohtlik loodusele, siis keelake müük ja ongi varsti need määrded ise kadunud.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Keelata ikka tuleks tootmine. Seal ongi "point". Suurtel määrdefirmadel hakkasid tulud kukkuma, sest ka väiksemad leidsid üles keemikud, kes 3-4 libisevat varianti neile tegid ja (tulu-)pildi kirju. Ja siis suur(t)el FISis käsi sees, öeldi, muidu pappi ja toetust ei saa, kui fluori ära bännite. Me seni lollikestele toodame legaalselt "pool-põranda-alust" kaupa kui defiotsiiti aga edasi. Alustati VALEST otsast! Tootmisele first bänn, siis müümisele ja alles siis tarbimisele.

 
At 14:36, Blogger Priit Pullerits said...

Aitan teil jätkuvalt erutust tekitavas fluoriteemas siseallika abil asja selgemaks saada:

Juhin tähelepanu sellele, et FIS kehtestas fluori keelu 2 a tagasi. Selle rakendamine lükkus edasi usutava testimetoodika puudumise tõttu. Siseinfo ütleb, et kogu seda keelustamise protsessi juhtis määrdefirmade poolt /koostöös FIS-ga!/ Swix. Viimane oli määrdeturu ümberjagamiseks kõige paremini valmis, suunas arendustegevuse aegsasti perspektiivsele rajale. S.o. miljonite ümberjagamise bisnis.

Pragmaatiliselt lähenedes: seda otsust on FIS-l raske tagasi pöörata ja Swix naudib edumaad

Samas on mul siseinfo, mille kohaselt fluoritootjate rahvusvaheline ühendus on pöördunud FIS-i otsuse vastu ühte EU arbitraažikohtusse. Selle positiivse otsuse korral on nende huvi naasta suusamäärete-parafiinide-pulbrite-kiirendite jne turule.

Väidetavalt Swix enam fluorimäärdeid ei tooda. Kas ja millises mahus teised määrdefirmad seda täna ja lähitulevikus teevad, vajaks eraldi täpsustamist. Turult võib kerge vaevaga hankida kõigi juhtivate firmade parimaid fluorimäärdeid.

Kogu see "fluori keelu" olukord on keeruline ja kohati jabur, kõige jaburam muidugi Eestis. Näitena see, kuidas erinevates suurtes suusamaades keeldu rakendatakse:

NOR - keeld ja kontroll
SWE - keeld ja kontroll
FIN - pole keeldu ega kontrolli. Ka FIN MV-l mitte
EST - on keeld, aga kontrolli pole.

FIS peaks konkurentsivõime tõstmiseks fookusesse tõstma fluorikeelu asemel kaks teist teemat.

1. Kulude, ennekõike hooldekulude piiramine. Norra saadab USA-CAN turneele ainult kuuma rühma sportlasedm kelle eest maksab FIS, sest neil pole raha. Soome ei kasuta üle aastakümnete nn täiskvooti ja saadab üle lombi ainult viis naist ja ajaloo pisima, 5-liikmelise hoolderühma. Kasvanud kulude foonil on pidevalt vähenenud MK-sarjas osalevate riikide arv. Eriti silmatorkav on see teatesõitudes, kus naistel on 8 riiki juba supertulemus.

2. Võistlusformaatide ja kalendri stabiliseerimine eesmärgiga kaasata rohkem erinevatest riikidest sportlasi. Siin on lahenduseks rahvusvaheliste tiimide arendamine ja neile startimisõiguse andmine MK-sarjas. Hea näide on Team AkerDählie, sisuliselt samanimelise VISMA SKI-CLASSIK sarja profimeeskonna farmklubi. See kindlustab ettevalmistuse professionaalsete treenerite juhendamisel ja kõrgetasemelise hooldetöö MK-sarjas ja tiitlivõistlustel. Sellesse tiimi kuuluvad USA Laukli (võitis TdeSki lõputõusu), LAT Eiduka (TdeSki 8.koht), CZE Janatova, GB Musgrave.

 
At 14:42, Blogger Jaanus said...

Priidule, 12:15:

Kui teed ala, mis endale sünnist saadik väga meeldib, siis ei teki selliseid mõtteid, et miks ma küll siin olen ja miks ma seda teen. Nõrkusehetked? Kui pidasid silmas vaimset poolt, siis ei, selliseid hetki (n-ö vaimseid kriise) pole ma kunagi tundnud.
Seda, et pikematel sõitudel on raskemaid, ka raskeid hetki, seda tuleb ikka ette, aga see on siis seotud füüsisega ja füüsilise väsimusega ning on normaalne, loomulik. Pingutades keha väsibki, siin nagu polegi alternatiivi. :)
Kuid kõik need raskemad hetked korvab pärast finišijoont saabuv emotsioon ja rahulolu tehtust. Mida parem tulemus (enda kohta), seda suuremad need reeglina on.

"Teiseks, tunde ja tunde järjest sama liigitust tehes, ja maksimumilähedaselt tehes, kas see lõpuks tunda ei hakka andma? Näiteks randmed ja küünarnukid?"

Vahel ikka hakkab, kuid mitte alati. Vasal näiteks sinu nimetatud kohad ei andnud üldse kuidagi ebameeldivalt või valusalt tunda. See on kindlasti palju seotud ka rajaga, kui kõva see on. Kuna Vasal oli kepiala pehme või väga pehme, siis põrutusfaas oli kätele palju väiksem kui jäisel rajal või näiteks asfaldil rulle sõites.

Aga et nii pikal sõidul midagi tunda hakkab andma, on pigem reegel ja seotud iga inimese enda füsioloogiaga ning vigastuste ja nende ajalooga. Mul, nagu loos kirjutasin, hakkasid puusad ühel hetkel tunda andma ja natuke jalalaba, mis oli seotud TM-il kukkumisega ning polnud veel täielikult tervenenud.
Üks levinumaid kohti, mis maratoonaritel (eriti juba kogenenumatel) hakkab tunda andma, on alaselg, kuid mul on sellega siiani küllalt hästi olnud ja selg ei häirinud mind sõidu ajal ka seekord.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

(Ma olen natuke hämmastunud, et petturite õigustamine on jätkuvalt nii tugevalt üleval. On selgelt öeldud et fluor on keelatud, mida siin rääkida on? Selge on et raske on muutuda ja osad enam ei suudagi või pigistavad viimasest veel viimast välja seni kuni kestab hall ülemineku aeg. Nüüd on kõigil aega järgmiseks aastaks ausaid võtteid omandada ja edaspidi fluoritajatele disklahv! ka Suusasemudele!

12:00)
Soovitaks teil endale lähiajal aju osta või rentida. Tehisintellekt näe ei vea alati välja.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Laidvee on õige mees. Kange ja vastupidav. Kogukond kiidab.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Tõenäoliselt järgmine hooaeg saabki olema oluliselt fluorivabam. Hooldemeeste varud on lõppemas ja lihtsam on uusi üsnagi konkurentsivõimelisi (arendusjärgus) fluorivabasi määrdeid kasutada. Loomulikult on Priidul suuresti õigus et tavaharrastajat ei tasuks kohe risti lüüa, aga esiotsale kül karmimad sanktsioonid.

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Rahvasportlasele tuleb lajatada sama lauaga. Keeld ja kontroll kõigile. Vahelejääjate nimed suusablogisse üles.
AV ütleb, et Haanjas läks halvasti puhastatud lumelaudadega trassile. Määre, mille ise alla pani, oli fluorivaba. Vaid poegadele keevitab fluori alla, kui nad Soomes võistlevad. Kuid siin eksivad nii Andruss kui ka PP.

"Eesti võistlustel Veerpalu enda sõnul enam fluori ei kasuta, kuna teab, et see on keelatud. Küll aga määrib ta fluori oma pojale Andersile Soome võistlusteks. „Seal ei ole see keelatud ja seal võisteldakse ikka veel fluormääretega,“ väitis ta.

Eesti suusaliidu tegevjuhi Kristjan Kolli sõnul ei vasta Veerpalu väide siiski tõele. Fluorimäärded on sellest hooajast keelatud kõigil rahvusvahelise suusaliidu (FIS) egiidi all toimuvatel võistlustel – nende hulka kuuluvad ka Soome juunioride meistrivõistlused, kus Anders viimati pühapäeval osales –, kuid seda lihtsalt ei kontrollita."

https://sport.delfi.ee/artikkel/120276902/keelatud-fluorimaarde-tottu-disklahvi-saanud-andrus-veerpalu-suusad-olid-kehvasti-puhastatud

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Tühi jutt lgp 16.12. Vaatasin oma fluorivarud üle ja tõdesin et sellest piisaks umbes-täpselt 16 maratoni läbimiseks. Kui aastas sõidan 2-3-4 maratoni siis sellest jagub 4-5 aasataks. Ja usu mind, on isikuid kel palju suuremad varud olemas.

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Laidvee Jann oli selle hooaja kunn. Peaks talle kuld või saarepuust mehikese kinkima asja märgiks. Mis kogukond arvab?

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Järgmine hooaeg tuleb välja suusa pöhja alla kleebitav ,sarnane materjal mida kasutatakse mobiil telefoni ekraanidel kaitsena.Kriimu kindel sisuliselt mittepoorne materjal.Kiirused tõusevad 50 protsenti ja määrdeid pole enam vaja, kui siis ainult pidamismääret:)Elu on võitlus igal tasandil;)

 
At 17:09, Anonymous Vetle Landmark-Telemark Kristjansen Amundsen Böö said...

Veerpalu:

positiivne fluorinäit oli tingitud kehvasti puhastatud suuskadest.

Tõsi või?

Eesti Suusaliidu tegevjuhi Kristjan Koll:

Kontrollisime 35 paari, neist seitse osutusid positiivseteks ehk fluori kasutamine oli selgelt tuvastatav. Ametlikult ei tohi näit olla üle ühe protsendi, piiripealseks loetakse ühe ja kahe protsendi vahele jäämist. Täna oli kõik vahelejäänud sportlased keelatud piirist mitte natuke, vaid selgelt üle.


 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Laidvee väärib kogukonna kiitust, ootame reportaaže ka ettevalmistusperioodilt, olgu siis kaunist Livignost või jooksurajalt.

PM oleks pidanud usaldama aga blogi kangelase Piiroja persooniloo tegemise Padrele. PM Sport poisid on küll naksid, kuid kalur, elupäästja, võhmamees, fluorivaba suusamees ja võitleja vajanuks pöördkäikude ja ootamatustega feature lugu USAs õppimas ja töötamas käinud mehelt.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks kõigele tegi Piiroja Pohlakuga kahasse Norra maksuametile korraliku tünga. Kõva mees igatepidi.

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Jah. Flora/jalgpalliliidu maksupettuseskeem oleks just see üks pööre artiklis olnud.

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Laidvee on kiiduväärt aga kuld ja saarepuust auhinna mehike kellele? Miša Kõlvart pani ujumises maailma rekordi see on ka kõva sõna.

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Ninaga naeri lükkamine on kah rohkem sport kui see taliujumise maailmarekord.

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond otsustagu kellele auhind, Laidveele või Kõlvartile. Kolmas kandidaat on Piiroja. Raskeks läheb.

 
At 20:50, Anonymous Tehniline delegaat said...

Selles küsimuses, lugupeetud 20:37, ma usun, nõustub Sinuga terve kogukond.
Sellist kämarajura nagu seal Miša toretseval kaasabil tehti on isegi kõrvalt piinlik vaadata, rääkimata veel siis hingeseisundist, kui oleks mingis meeltesegaduses osalenud.

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Kes naistest Estoloppeti sarja võitis või võidab, kui kahel parimal oli floori molekulid suusa all?

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

Naistest võitsid valemängurid. Palju õnne!

https://www.estoloppet.ee/et/koondtulemused

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, 2 eelmist.Igas riigis ja igal võistlusel, mis toimuvad FISi egiidi all, fluori või saastunud suusa tõttu saadud DQ ei mõjuta ühtegi muud võistlust ega hõlma endas ka mingit muud karistust.
Võiks edaspidiseks nüüd meelde jätta, ei näeks teinekord enam nii loll välja.

 
At 23:52, Anonymous Anonüümne said...

Seepärast ongi õnnesoovid. Sa, 23:29, ei arva ju, et Mannima on muidu olnud aus suusataja ses sarjas.
Too teine näitsik hakkaski lalisema a la Pullerits, ise ei määri, viin suusad boksi, seal spetsialistid siluvad suuski nii nagu vaja. Õppetund olevat, edaspidi ütlen määrdeboksmeestele, et flourimäärdele ei.

 
At 02:24, Anonymous Anonüümne said...

Kägule, Pulleritsule ja paljudele teistele printsipiaalsetele meestele mõeldes, kas kõva käega spordi- ja laulumehe haige lugu võiks olla suusablogi hümn?

https://www.youtube.com/watch?v=wQWauR8wZfs

 
At 07:32, Anonymous Anonüümne said...

See on nii haige vend ja lugu, 02:24, nüüd selgus et veel ka räime naise ja lastepeksja/vägistaja, et paluks seda debiili enam mitte kunagi spordi ja spordimeestega seostada. Vaimust nõder lisaks ka, algkooli tase...

 
At 08:40, Anonymous Anonüümne said...

Selline muusikaline väljalase on võimalik ainult Eestis. Pole kuulnud, et välismaal midagi nii debiilset väljastatakse. Puhas pask.

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Kui suured rahad on mängus siis tasub riske võtta küll. Suusasemudele respekt, et nemad juba põrgumasina ees ei kohku ja teevad sohki tuimalt edasi.

 
At 11:37, Anonymous Hingega spordimees said...

Vaata, 09:10, sellega on nii, et kui kehtestatakse reegel, siis sellega peab käima käsikäes ka adekvaatne kontroll. Nagu on SWE ja NOR maal.
Kui seda pole, siis ma võin aus olla, ja olengi, kuid minu ausat hinge ei pane ei Peets, ei ESL ega keegi teine uskuma, et nendes tingimustes minu konkurendid ei kasuta fluoriga määrdeid.
Ja kuna ma tean, elukogenud mehena, et enamus neist seda sellistes tingimustes teeb, siis kui ma olen poodiumikohtade eest võitleja või üldse saavutussportlase natuuriga spordimees, kellele on ka tulemus tähtis, siis ma peaksin olema täielik lollpea, kui ei paneks ka fluori alla. Selleks, et mitte kaotada võistlus konkurentide vastu juba stardis.

Kui korraldaja annab mulle kindlustunde (läbi piisava kontrollmehanismi), et konkurendid võistlevad reeglitepäraselt või kui ei võistle, siis saavad 99% tõenäosusega bänni, siis sama teen ka mina. Asjad on väga lihtsad tegelikult.

 
At 13:58, Anonymous to: Hingega spordimees said...

Sa oled kas valemängija või mitte, nii lihtne see ongi.

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Kes kirjutab kommentaari numbriga 100?
Uups, juhtuski endal vist... :D

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

13:58 sa oled kommunist. Ainult kommunistlikus utoopias on võimalik, et kõik suusaraja kasutajad teevad rada korrastavale spordikeskusele iga kord 5 eurose annetuse kui rajale lähevad kasvõi selleks, et rajamasinale uus lumefrees osta. Palun mine aja oma jura mujal. Fluoriga on lihtne, kõigepealt peavad alternatiivid olema nii palju paremad, et kaob vajadus ebaefektiivse lahenduse kasutamiseks. Siis hääbub selle kasutamine nagu sisepõlemismpptpriga autode kasutaminegi. Progress on ainuke toimiv lahendus. Bürokraatia ilma toimiva kontrollimehhanismita on 0 efektiivsusega.

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Hea näha, et kogukonnas on endiselt ka väga teravaid pliiatseid (14:17), kõik ei ole nii eluvõõrad utopistid ja naiivitarid nagu 13:58, kellel elust arusaamine tundub olema keskkooliõpilase tasemel.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits tehku ausate suusameeste list kes kunagi flooriga ei kohmerda. Siis on hea vaadata kes on sõber ja kes nalbajoob.

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

https://www.delfi.ee/artikkel/120277226/venemaa-kehtestas-koige-vaenulikumatele-eestlastele-sissesoidukeelu-nimekirjas-on-kaja-kallas-kersti-kaljulaid-juri-ratas-jt.
Enamus lihtsaid eestimaalasi maksaks vist venelasele pealegi, et 3 esimest sellest nimekirjast venemaale koliks

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Eesti Keele Instituut võib ju Pulleritsu halvustada ja nimetada teda kileviineriks, kuid meie ikka armastame, austame ja pisut ka kardame teda.

https://sonaveeb.ee/search/unif/dlall/dsall/kileviiner/1

 
At 15:49, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Taas on rahvale räägitud vaid pool tõde nende fluori määrete kohta, eks ikka selleks, et neil ole lihtsam õiget seisukohta võtta. TO 15:15 Vabatahtlikult ei annaks ma nendele tegelastele punast sentigi "reisikuludeks". Pealegi mida see muudaks? Edevaid lolle on meil riigis küllaga. Upitatakse lihtsalt järgmine kloun asemele ja ajalugu näitab, et iga järgmine on eelmiselt veel edevam, ahnem ja lollim. Euroopas on sajandeid verepilastajate järeltulijad võimul olnud, seda mustrit ei tohi ometi muuta.

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Kägu jälle levitab siin riigi ja valitsuse vastaseid meeleolusid. Õige võhmamees austab ja armastab härdalt meie kodumaad ning selle instantse tingimusteta.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Fluoristide elu läheb veel keerulisemaks. Engadini maratoni naiste võitja jäi fluoriga vahele. Karistus DQ ja 2-aastane võistluskeeld Engadini maratonil.
Asjad liiguvad õiges, st karmistamise suunas.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Ootame mis Laidvee ütleb, jaa või ei

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

16:34. See on teil küll kenasti öeldud! Ma lisaks veel, et mida rohkem need instantsid teda suhu , silma ja varbavahele k*****d seda hardamalt võhmamees neid austab ja armastab

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Arvestades,et Laidvee määrdemees oli Veerpalu, siis pole vaja pikalt mõelda, kust ja mille arvelt need rajarekordid tulid.

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Kileviinerit veel polegi mainitud v.

 

Postita kommentaar

<< Esileht