laupäev, märts 02, 2024

Pullerits: Mida peab ette võtma Tartu maratoni päästmiseks?

Teadagi: kuhu sitta viskad, seal taim kasvab. Fakt on see, et Eesti Vabariigi parim, põhjalikem ja asjatundlikem Tartu maratoni eelne, aegne ja järgne kajastus on olnud siin blogis. Ütleme otse ja häbenemata: siin on seda teemat lahatud sisukamalt kui kogu Eesti elukutselise ajakirjanduse peale kokku.

Ja ma ei ole koos teiega veel lõpetanud.

Sest sitta on siin visatud nii agaralt, et taim on jõudsalt kasvanud ja hakanud õisi ajama. Ja jätkab kasvamist.

Sita viskajaid (see on siin mõeldud viljastava, mitte reostava tegevusena!) on olnud palju – vaadake kas või kommentaariumi! – ja neid tuleb muudkui juurde. Näiteks sain lakoonilise, kuid argumenteeritud analüüsi, mis oli selle autori sõnul inspireeritud minu maratonijärgsetest blogilugudest – mis näitab, et seal, kus midagi on, sinna tuleb juurde.

Analüüsi saatja, kes on Eesti spordis väga tuntud, ütles, et talle teeb muret Tartu maratoni põhisõidul, 63 km distantsil osalenute väike arv. Tulemuse sai kirja 2992 suusatajat. Seda olukorras, sedastas mulle kirjutanu, kus suured suusamaratonid, nagu Vasaloppet, Marcialonga, Birkebeinerrennet, Engadin, ei suuda kõiki soovijaid vastu võtta. Ja seda olukorras, lisas ta, kus ka suured jooksumaratonid ei suuda kõiki tahtjaid osalema võtta. „Vastupidavusalade populaarsus on kõigi aegade tipus,” nentis ta.

Kuid mitte ainult seda, mis toimub välismaal, ei pea me vaatama, märkis analüüsija. Ta tõdes, et Eesti rahva elatustase on läinud aina paremaks ning sellest tulenevalt on võimalused rahastada oma spordiharrastusi samuti paremad kui kunagi varem. Oluliselt paremad, väitis ta, kui Tartu maratoni tippaegadel. (Aegadel, mis jäävad minu noorusaega, mis jäi omakorda sügavasse nõukogude aega.)

Liiati on Eestis panustatud nii spordi harrastamisse kui sporditaristu arendamisse miljoneid eurosid. Varsti pole Eestimaal suusatamiseks sobivat kohta, kus poleks oma kunstlume tootmise süsteemi. Isegi Hiiumaal, Kärdla lähedal Pala kandis, kuulsin, on talvel korralikult ette valmistatud valgustatud suusarajad.

Aga ikkagi ei näita Tartu maratonil osalejate arv suurenemist, seda isegi hoolimata tänavusest heast talvest, mil sai harjutama asuda juba detsembri algusest.

Mulle kirjutanu esitas küsimused:
Kas vastupidavusalad on liikumisharrastusena Eestis ebasoosingus? (Omalt poolt lisan mõtteainest: kui suur roll on siin jalgpalli ilmselgel eelisarendamisel ning saalitrennide levikul?) Aga triatlon ju õitseb!
Kas vastupidavusalade turundus on nõrk? Rattamaratonid on ka vist kaotamas populaarsust? Aga triatlon ju õitseb!
Kas Tartu maratoni turundus on nõrk? Aga triatlon ju õitseb!

„Fakt on see,” resümeeris mulle kirjutanu, „et millegipärast ei saa me osa või ei oska osa saada maailmas valitsevast vastupidavusalade ja maratonide buumist.”

Seejärel ütles mulle kirjutades sõna sekka veel üks Eestis väga hästi tuntud ja väljaspool sporti pikka aega edukas olnud mees, kes nüüd liigitab end tervisesportlaseks. Enda sõnul võinuks temagi minna Tartu maratonile, sest treenib juba neli aastat 3–4 korda nädalas: talvel suusatab, suvel jookseb. Sel talvel oli ta veebruari lõpuks käinud suusatamas 26 korda, mis on ainult kümme korda vähem, kui mina, ent see-eest oli ta jaanuaris-veebruaris teinud kaks korda nädalas jõutreeningut – erinevalt minust, kes seda üldse ei teinud. Ta väitis, et 63 km läbisõitmine ei ole probleem, aga ikkagi ei läinud Tartu maratonile. Miks?

Las ta seletab oma sõnadega. „Esiteks on see üks hull võiduajamine. Miks ma pean 4,5–5 tundi võidu sõitma? Ära on kadunud selline matkameeste tase. 50-aastastel on liibuv vorm seljas ja kõik kütavad. Aga rõõmu ei ole. Tahaks matkata kuue tunniga, aga kõik võistlevad. Ja siis peab ka alla viie tunni sõitma.”

„Teiseks ei ole suusatamine nii kõva kampaaniat teinud kui triatlon. Samas on see ju lausa kuritegu, mida Raivo E. Tammega tehti. Kuidas ta triatloniks valmistus... Suusatamisel ei ole ka sellist eeskõnelejat nagu tratlonil. Ja Tartu maraton vajaks uut juhti.”

„Kolmandaks: spordimeestel tervikuna ei ole sellist mainet, nagu oli 40 aastat tagasi. Nohikutest IT-mehed on tänapäeva kangelased.”

Nende kahe mehe tähelepanekud ja arutluskäigud, ühel n-ö üldplaaniline, teisel personaalsem, ei kata kogu Tartu maratoni osalusprobleemistikku – midagi jäägu ka teile kaasa öelda –, sest asjad on elus komplekssed, kuid nad annavad hea lähtepunkti, et küsimusega tegeleda, kui muidugi soovi sellega tegeleda asjaomastel isikutel on.

Foto 1: Tänavune Marcialonga maraton. Foto autor: IMAGO / IPA Sport / Scanpix
Foto 2: 2021. aasta Marcialonga maraton. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: 2020. aasta Marcialonga maratoni start. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 4: 2022. aasta Engadini maraton. Foto autor: EPA/Scanpix
Foto 5: Soome kaitseminister Timo Kivinen, Rootsi kaitseminister Micael Byden Norra kaitseminister Eirik Kristoffersen lõpetamas tänavuse Vasaloppeti 90 km avatud raja sõitu. Foto autor: AFP/Scanpix

85 Kommentaarid:

At 01:03, Anonymous Anonüümne said...

Reklaami, reklaami ja reklaami on vaja teha. Aga. Vasat sõidavad eelkõige Rootsi kuninga alamad. Tõsi 2000 nägu on väljaspoolt põhjamaid. Nemad ilmuvad kohale 90 km peale. Nagu mehe mõõt või nii. Naisi on seal vaid 10 prossa rootslannasid. Suhtarvuna on Eestis sama tase. Väljamaalaste peale ma väga ei panustaks. Uhke oleks, kui me oleks nii atraktiivsed kasvõi Lätiga koos. Üldiselt aga on märksõnadeks ürituse toimumise garantii ehk kunstlumi. Harjutame kunstlumel ja kui ka maraton toimub kunstlumel, siis ei ole põhjust miks mitte iga päev pool tunnikest suusatada ja maratonirada läbida. Kas tartlased saavad sellega hakkama? Vist mitte. Siin on vaja õlg alla panna riigi tasemel. Teha sellest uus Eesti märk või tuulpoks Welcome to Estonia ja kivirahnude asemel. Riik on aga pankroti eelses seisundis, seega tuleb leppida, et asjad on edaspidi veel kehvemad. Tegelikult mulle meeldis, et riietuda sai soojas telgis. Ruumi oli. Sai ka kiiresti süüa. Kahjuks ei antud finišis mustikajooki magustoiduks. 4 -5 tunni jutt tuleneb eelkõige sellest, et lühema raja rahvas songib raja ära. 6 tunniga pudru sees tammuda ei ole tore. Ehk siis lühirada rikub mängu ilu. Paras logistiline košmaar. Tegelikult võiks olla nii, kõik stardivad Otepäält ja kes vähemalt Kuutsekani välja veab saab omale korra kirja ja medali kaela ning võib uhkelt bussi astuda ja koju minna. Protokolli läheb läbitud maa ajaga. Siis saavad kõik matkata kes tahavad rahulikult pikka maad. Pole enam kiiret.

 
At 07:09, Anonymous Anonüümne said...

Hiiumaal Kärdla lähedal on Paluküla (mitte Pala) suusa-, jooksu- ratta jms rajad. Muide, Eesti ühe parima hoolduskvaliteediga (sõitjaid pole ka liiga palju) ja nauditava reljeefi ja maastikuga. Nii et kui järgmine talv saarele satute võtke ka suusad ja lapded kelgumäele kaasa. Nautige :))

 
At 07:50, Anonymous Anonüümne said...

Mingu Tartu rajameistrid õppigu parimatelt. Põltsamaal iga sügis esimesena suusarada valmib, sest lund toodetakse talvel ja hoitakse üle suve!
Rada hooldatakse õigel ajal, ka öösiti ja see tagab kvaliteedi ja lume säilimise kevadeni. Ka praegu on rada ideaalne ja puhas! Seal saab isegi mäesuusatada!

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Kelk teeb täpselt seda Mõõduvõttu, millest Padre unistab - kohalike külameeste suusasõitu, millel kohalik kajastus.
Ässad sõidavad ikka Ski Classicsi brändi sarjas. Eestist oli sel aastal SC Challangeri nimistus Alutaguse maraton. Eesti ässad said kogeda, mis tase on maailma kõige kõvematel klassikameestel. Kvaliteetsari seab maratonile kõrgemad tingimused ka kontrollile. Peets suudab, aga Kelk ei suuda (ei taha). ERRgi ei näe Kelgu TMis potentsiaali või ei soovi mehega maid jagada.
Näis, kaua Kelgu kestlikult kahanemise strateegia vastu peab? Kelk on kui Eesti suusatamise Pohlak.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

No ärge siin Kelgu kallal küll norige,toompeale tuleb kive loopida.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

TM on allakäimas juba pea kümme aastat. Praegune esikümme mahtunuks napilt esi 70 hulka kümme aastat tagasi.
Raha on vähe, aga sedagi kulutatakse kohutavalt halvasti. Kelk on väsinud, võiks minna eest kel silm särab.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

ERR eilses laskesuusa ülekandes üks kommentaator proovi korraks juttu viia järgmisel päeval toimuvale Vasaloppetile. Aga vanem Tiisler pareeris selle teema kohe ja siis tegi veel kohatut nalja, et ju siis seal osalejad vaatavad laskesuusaülekandeid tagant järgi. Kui juba ERR kui rahva suurim suunamudija suhtub vastupidavusalasse kui mingisse tühisusse, no mida siis tahta rahva poolehoiust suusatamisele.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Kindel tee hukatusse on minna võhmameestega tülli. Tiisler seda ei tea aga kohe varsti avastab

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Tiisler pani tänasele ülekandele punki - haige finiš.

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

PP kogus veebruari lõpuks 26x10=260 suusakorda, võimas!

 
At 18:28, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ära karda võhmamehed toetavad sind.

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

Kalamehed Peipsi rannalt on ka Pulleritsu poolel.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Kelgu aeg on selgelt läbi.
Tema kohus on raha juurde tuua, mitte viriseda, et keegi saab rohkem.
Skiclassicsi sarjast eemale jäämine on selgelt Kelgu feil ja halb läbirääkimiste oskus.
Viimase baasilt ei imesta, et IM ja TLN Maraton koore riisuvad.

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

Vene poistel Tallinnas on sportlik-patriootiline klubi Tasuja. Rääkisin nendega eelmisel sügisel, ütlesid et on Pulleritsu poolt ja Kägu on ka õige mees. Lai toetus on.

 
At 07:46, Anonymous Anonüümne said...

Laidvee sõitis võhmameestele kohaselt ikka väga korraliku aja Vasal 5.21. Rada oli pehme ja raske, tagumised sõitsid vallide vahel ja peal. 253 eestlast stardis.

 
At 08:01, Anonymous Anonüümne said...

Saan aru, et Vasa rada oli perses ja tavalisel matkarotil ei ole sinna asja kui sadomaso mehega tegu ei ole.

 
At 08:58, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond kiidab Laidveed. Tubli Eesti mees, tõeline eeskuju.

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Munadega mees. Kogu respekt.

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Kas Laidvee on Pulleritsu kool? Ilmselt on.

 
At 11:39, Blogger Priit Pullerits said...

Laidveega käisime 2012 kolm nädalat Moabis ja hiljem sõitsime korduvalt ühises teatemeeskonnas. Siis hakkas ta väga kõvasti trenni tegema ja on nüüd minu silmis tõusnud üldist kontektsi arvestades poolprofessionaalseks suusatajaks. Kahju, et ta suvel jooksu harrastab, sest kui ta tegeleks selle asemel maastikurattasõiduga, siis tema jalgadega oleks ta ohtlik konkurent kõigile, v.a ehk kahele esimesele.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Kui Laidvee trenni teeks saaks tast võibolla kümpimees, olümpia hõbe. Selliseid muskleid ja loomulikku plahvatus võimet ei tohi raisku lasta.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Ka TM boss oli Vasa 100 sõidu. Priit võiks lepituseks mõne kommentaari saad (TM 50 ja Vasa 100). Laidveelt ootame põhjalikku uurimislugu mudarallilt, anname mõned päevad puhkuseks.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Hea näide kuidas hea asi rikkuda ära. Tartu Lumeparki ehitati mäesuusanõlv ja see suleti ajal kui valitsevad parimad olud! Parki ei hooldatud sisuliselt üldse ja pandi lihtsalt kaks solgitoru. Kas tõesti trikisuusatajad ei vääri rohkemat? Mingu vaadaku Soomes palju obstaakleid on ühel nõlval ja rajameister on täiesti ebapädev kui rada tegi hommikuti. Isegi enne Mäeslaalomi sarja võistlust vahetult läks soojakraadidega freesima ning rada tuli tõsta kõrvale. Linna noorteni ei jõua info, et Tartus on mägi! Kus on suusabussid...ok ühe linnaliinika nr 25 võiks panna ikka teate Ski Bus vms.
Tartus noori küllaga, aga miks linn ei tee midagi et midagi korralikult toimiks. Poolik lahendus võtab raha, aga noori ikka mäele ei saa...kahju.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Kas jooksmiseks pole jalgu vaja või kuidas annab maastikurattasõit nii palju suurema eelise jalgade treenitusele suusatamise vaatevinklist?

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Lumepark lubas ju hoida märtsi lõpuni lahti mäge, müüdi ju hooajapiletidki. Ja nüüd suletud...kahju! Vaevalt needki vähesed järgmine aasta hooajapileteid julgevad ostagi, kui mägi nii vähe lahti.

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Nägite nüüd, tahate saada heaks, tuleb minna Priiduga koos Moabi ja areng tuleb mis mühiseb. Saate sellise motivatsioonilaksu, et Vasal saate ka ÕIGE medali kaela. Priit peab hakkama korraldama Vasa medali huvigruppidele seal motivatsioonilaagreid kobrade ja puumadega. Nii tuleb särts jalgesse, vaim püsib virge ja eesmärgile pühendatuna.

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Puumaga kohtumisel pole jalgadest kasu. Külma närvi peab olema ehk suured munad ja kiire reaktsioon, tšahh nuga puumale kaela.

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Vasa oli tänavu eriliselt igav, hall ja emotsioonitu, kui viimasel kilomeetril sündinud kliimaaktivistide aktsioon välja arvata.

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsule ja tema õpilasele Laidveele suur tänu ja edu järgmisteks võitudeks.

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Puuma õpetas Pulleritsu, Pullerits Laidveed ja Laidvee meid kuidas sõita ja kõva tulemus panna isegi sula ilmaga.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Vasal mune pole eriti tarvis, on vaid "kühveldada" vaja.

Kuulus Risbergi laskumine, selleks pole Moabi vaja minna. Rootsi huumor.

https://www.youtube.com/watch?v=B9hvacvWNCc

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Tiislereid pole kunagi vähe. Vikerraadio toob kuulajateni uue spordisaate Võimla, mida veavad igati vinks-vonks mehed Vedru ja Kilumets, ainult...Esimeses saates on külas A.Tiisler, kes räägib laskesuusatamisest ja kodusest jalgpallist?! Kindlasti tuleb külla ka T.Tiisler. Uskumatu!

https://sport.err.ee/1609271289/vikerraadios-tuleb-eetrisse-uus-spordisaade

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea kas Laidveel oli sinimustvalge ja Estonia kleeps üle kombe kintsu läikimas ja konkurentidele hirmu naha vahele kasvatamas.

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Õige kah. Mis sest spordist ikka rääkida kui saab kajastada Tiislereid, kes ise sporti tegid viimati võibolla algkoolis.

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond ootab ka AlarS-i tähelepanekuid Vasaloppetilt.
296. koht (meestest 280.), aeg 4:56:19, keskmine kiirus 18,36 km/h.
Väga kõva!

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Ainus, mida kogukond ootab, on kokkuvõtet Tamsalu maratonist, mis sõideti Alutagusel. Kõvemad mehed olid seal kõik esisaja sees, erinevalt Vasa meestest, kes vaevu mahtusid kolmesaja piiresse.

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

Siis Alutaguse oli see aasta kõvem kui Vaasa.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea midagi. Ma loodan, et Priit kasutab oma sarmi Grete Vasalopeti kogemusloo eksklusiivseks avaldamiseks siin blogis. Saaksime teada, et miks demotiveerib sea songermaa visasid matkaselle ja milles eksis Olle oma hoolealuse ettevalmistamisel. Täna on fakt, et Grete lõpetas ammetlikult suusatamise. Kelk ise moosis teda ja nüüd selline motivatsiooniprojekti läbipõlemine. Eduloost sai draama. Kes on süüdi???

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Tuubitamine on seal vist põhi bisniz, võibolla on linnaga mingi diil et tilulilu saab toetust aga sportlik osa mitte?
Igaljuhul amatöörid!

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge tuulelipud!
Kas siin polnud mitte protektsionistlikku konsensust et ei käi välismaal litutamas ja neid siia ka ei lase? Mille peale see selgroog nüüd keedunuudliks muutus? Krdi tallalakkujad, andke selgitust!

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Tubli mees, 21:20, pragamast! Jõle lihtsalt saab nn kogukonna uude suunda ründama saata. Varsti ei paku blogi Padrele ka enam professionaalset naudingut, kus ideid testida ja meeleolu tunnetada, mis "põllul" toimub. Kõlakojastumine? Peataolek? Sitapükslus?

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

21:20 väljas tohib käia see on kogemuste omandamine sisse ei tohi kedagi lasta riik ja rahvas vajab kaitset ja turva.

 
At 23:18, Anonymous Anonüümne said...

Las Padre ütleb kuidas jääb.

 
At 02:01, Anonymous Anonüümne said...

Õhtune vöönd.
Kes meist ei ole imetlenud Helgi Erilaiu raadiohäält. Tema saatest kuulsingi esimesena rock'n'rolli kunni vahvat esitlust, kui entusiastlik back tegi esinemisest esinemise. Hoiame oma kunne ja hoiame oma taustajõude.

Are You Lonesome Tonight - Elvis Presley

https://www.youtube.com/watch?v=8oK0Wl7_MXk&list=RDMM

 
At 02:18, Anonymous Anonüümne said...

veel 4 lugu Elvis Presley'lt

https://www.youtube.com/watch?v=A1sasglxDPs

 
At 07:14, Anonymous Anonüümne said...

Katsuks nüüd vähem siirupit valada. Näljase puuma möiret olete kuulnud Moabi kõrbes? See ajab ihu värisema. Aga kunnile on see muusika kõrvadele, saab lahingu ette võtta.

 
At 07:29, Anonymous Anonüümne said...

võtan ette selle postituse esimese lause, sest nagu öeldakse, kui eeldused on valed, siis ei saa ka järeldused õiged olla. Seega, jutt sellest et viskad aga sitta ja taim kasvab ei päde,sest
värske sitt sisaldab alati tohutus koguses umbrohuseemneid, mis hakkavad seal tavaliselt vohama ja matavad kultuuri, mida tahetakse kasvatada. Rääkimata sellest,et kui sitta visata valel ajal siis ta lihtsalt leostub mulda, sealt vette ja hakkab meid köiki mürgitama.
kah priit

 
At 07:37, Anonymous Anonüümne said...

Sellised kangelased on tõelised võhmamehed ja blogipojad. Samal ajal kui Laidvee kühveldas vasal elusõitu, päästis Piiroja merel inimesi. Müts maha mõlema ees. https://parnu.postimees.ee/7972739/video-vutilegend-paastis-merel-jaavangi-jaanud-tosin-kalameest-ja-nende-tehnika
Sellised lood toob inimesed suusatama, kujutan ette, enne mereleminekut hooldas Piiroja ka Reiu rajad üle.

 
At 07:55, Anonymous Anonüümne said...

Praegu peaks kohapüügiaeg olema?
Blogipojale oleks palju küsimusi, aga las ta olla. Tubli mees.

 
At 08:16, Anonymous Anonüümne said...

Tubli jah kiidame.

 
At 09:04, Anonymous Anonüümne said...

Kes see loll Emajõest vett joob, see ju sitast läbi ja lõhki koosnebki. Ja ei ole nii, et valel ajal on lihtsalt visatud. Ikka sihipäraselt selleks, et oder kasvaks ja pärast rõõmu pakuks. Juba keskajal teati, et tavaline vesi joogiks ei kõlba, ikka peab õlle mekk küljes olema kui tahad terve olla. Ja kus oli maksumaksja päästetehnika, et võhmamees pidi oma elu ja tervisega riskima aru kaotanud kalurite päästmisel? Imelik värk, midagi siin ei klapi. Lihtsalt ahnus ja argus ametivõime teavitada. Ma ei nimetaks seda päästmiseks vaid kamraadluseks ja vennastumiseks.

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

Tervist võhmamehed!

Mis suusk ja määre Haanja maratonil alla lähevad?

 
At 10:07, Blogger Priit Pullerits said...

Hea uudis!

Jaanus Laidvee andis eile õhtul Arlanda lennujaamas, kus valmistus pärast Vasaloppetit Eestisse naasma, lubaduse oma sõidust siin kirjutada. Vaat seda lugu ootan põnevusega! Ja küllap siis ka Alar Savastver panustab, kuidas läks nii, et Tartu maratoni 20. koha järel tuli Vasal napilt kolmesaja sisse mahtumine.

Grete Lõbu rääkis oma katsumusest eilses "Ringvaates", see on järele vaadatav. Aeg oli üheksa minutit alla 13 tunni. Tegelikult üllatav, et ta leidis endas jaksu lõpuni sõita. Kuid samas kergitas tahtmatult ka küsimuse, mis on selle mõte. Ise ka tunnistas, et kui peaks uuesti sama läbi tegema, siis ei teeks. Mõtlema panev on ka see, et ta kuulutas oma sportlaskarjääri lõppenuks. Ent jäi täpsustamata, kas see tähendab ka, et tõmbab suusasõitude ja muu liikumisega vähemaks ja kui palju vähemaks. Kui see jäi ühekordseks projektiks, et teen Vasa läbi ja siis on kõik, ei ole see teistele eeskuju pakkuv, sest selliste maratonide eesmärk peaks olema mittesportlastes ikkagi liikumisharjumuse tekitamine. Kui asi päädis vastikusega või isegi ainult sellega, et nüüd liigun palju-palju vähem, sest motivatsiooni ei ole ja eesmärki ka mitte, siis oli see pelgalt turundusprojekt või kehvemal juhul oma ego upitamine, ei enamat. Seda me ei tea, aga ei teeks paha, kui saaks teada, et võistlustega on küll lõpp, aga liikumisharjumus jäi sisse - kas jäi? Juba selleks, et inimesed ei teeks siit valesid järeldusi, oleks vajalik, et Grete Lõbu, igati suurepärane saatejuht - kord, kui ta mind "Ringvaates" usutles, mainisin talle, et see oli parim intervjuu, mis minuga kunagi tehtud -, siin selgust aitaks tuua.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Just selles on küsimus, et kas Grete liigutab edasi või sai siiber. Tekkis mõistmine, et sport ei ole tark tegevus. Kui nii siis tuleb ta mentorid pilbasteni lahti võtta ja panna neid kahetsema tõeliste pisaratega, et nende projekt pekki läks.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Grete Lõbu sai Vasaloppetilt elamuse terveks eluks. Kas ta teeb seda sõitu uuesti või mitte pole enam oluline. Saadud emotsiooni on juba keeruline ületada. Kõik järgnev oleks mannetum.

Seevastu Jaanus Laidvee ja Alar Savastveril on veel kuhu pürgida. Kaldun arvama, et nende meeste jaoks oli saadud koht pigem vist ikka kõva altminek, erinevalt Grete Lõbust, kes tegi tulemuse, mida ta poleks osanud oodatagi.

Kõlab kummaliselt, kuid ma pigem ütleks, et saavutuse mõttes pani Grete Jaanusele ja Alarile ära, kuigi nad sõitsid tast kaks ja pool korda kiiremini.

Mida võhmamehed arvavad, kas Jaanus ja Alar peaksid lõpuks hakkama ikka trenni tegema, et tulemused tuleksid, kui Grete võib hakata teenitult, nüüd kui suusataja karjäär on absoluutses tipus, pigem pühapäevasõitjaks?

 
At 10:46, Blogger Priit Pullerits said...

Siin tekibki küsimus nn mentorite motiividest. Arvan, et enamikku huvitab see, et tuua oma võistlustele juurde osalejaid (ja raha), kelleks siis kaasatakse maskotid (Avandi, Tamm, Lõbu, L. Rõivas jt), kes oma tuntuse kaudu loovad avalikku tähelepanu. Seega, minu meelest on peamine turundus. Kas need inimesed, maskotid, ka pärast seda üritust, mille turundamiseks nad osalema kutsutakse, treeningutega jätkavad, pole enam korraldajate nn rida (kas peakski olema?). Pole ka teada, kui palju kõik need maskotid on osalejaid juurde toonud (kas üldse on?). Mis, kui taas järeldame, tähendab seda, mida väitsin, et peamine on maskottide abil korraldatava ürituse meediapilti saamine - mida rohkem pildis oled, seda kergem on ka sponsoreid leida. Igatahes on see esmane. Kuivõrd aitavad maskotid kaasa liikumisharrastuse süvendamisele, on juba keerulisem küsimus kaheldava vastusega.

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Sport on karm. Eesti eesmärk peaks olema, et rahvas liiguks ja oleks terve, mitte ei persetaks tv ees või mobiilis. Kahju, et selle eesmärgi saavutamine ei ole tänaste populaarsete ürituste abil võimalik. Ilmselt on see võimalik muud moodi aga kahjuks muid võimalusi ei suuda keegi promoda piisavalt. Hea näide on aga Kanaaridel looduskaitsealale kohvri peitmine 1000 euroga, mis ajas rahva täiesti pöördesse. Vaadake kui odavalt on võimalik rahvas liikuma saada. Siin on mõtteainet persetajate kaasamisel.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Et rahvas liiguks ja oleks terve siis vaatame kuhu siis riik raha 2024. aastal suunab.
- saavutussporti arendamine – 43 miljonit
- organiseeritud liikumisharrastuse edendamine – 3,2 miljonit.

Spordi tulemusvaldkonna mõõdik:
Liikumisharrastusega regulaarselt (2x nädalas 30 minutit) tegelevate inimeste osakaal 16-64 vanusegrupist 50%.

Vabandust, kui eesmärk on, et pool inimestest teeb nädalas kaks korda 30 minutit liikumisharrastust, siis tuleb tõdeda, et mingit sporti tegelikult ei teha. Või vähemalt sellist eesmärki riigi tasandil pole. Pigem kütame raha Tervisekassasse juurde. Kuhu kulub seda pea 2 miljardit. 150 miljonit rohkem kui eelmisel aastal. Jääb veel puudugi, sest rahvas on haige ning valudest vaevatud.

Igasugused riiklikud toetused a la Rally Estonia, tenniseturniirid, Ironman jms ei ole kuidagi seotud niivõrd mitte spordi ega tervema rahvaga vaid puhas bisnis, kuidas korraldajatele rahavoogu genereerida. Loomulikult saab riik sealt ka maksude ja läbi tarbitud teenuste raha tagasi. Enamasti rohkem, kui sisse pani. Mis on hea, sest raha on vaja, kuna rahvas on haige ja Tervisekassa vajab eelarvet.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Tervist!

Priit, kas on infot Haanja maratoni ja Põrgumasina seal viibimise kohta?

Tänud!

 
At 13:17, Blogger Priit Pullerits said...

12:54, uurin homme, täna veel vara.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Nii on, süsteem on tugevalt silmakirjalik. Aetakse vahtu aga lahendusega ei soovita tegeleda. Ja tegelikult. Kogu loppetite kaammajaa peasüüdlane on põgenik Vasa kes Taani kunni eest tahtis Norra putkata kuid tänu pikamõtlemisega Mora kaevuritele Sälenis kinni püüti ja suunati rootslasi taanlaste alandavast ikkest vabastama. Ehk siis nagu laulva revolutsiooni tähistamine lauluhääleta rootslaste poolt sõnade asemel matkamisega. Kõik on nagu lahe aga miks peavad Rootsi kaevurite pikatoimelisust teised rahvad kah tähistama? Rootslastele on see omariikluse verstapost. Tegelikult pole meil mingit asja sinna sumpama minna kui rada korrast ära on ja korraldaja rahvast ei hooli. Sama jutt ka Tartu maratoni kohta. Kui kvaliteeti ei ole, siis tuleb alati raha rahvale tagastada. Medali eest ja bussisõidu eest võivad masohistid südametunnistuse järgi annetada aga kohustust olla ei saa. Siin peab tarbijakaitse sekkuma kehva ürituse tarbijate kaitseks.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

13:19 vohh väga õige. Saite nüüd sitakotid.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Saavutusspordi lõpetanu GL mainis, et rajamasin ajas trassi lõpuosas (ca 20 km kuni finišini) matkarahvale klassikajälje uuesti sisse. Kui see nii oli, siis rootslastele küll tugevad plusspunktid. Kelgul on TMi kulgejatest pohh, sõidu vältel loeb vist juba teenitud raha.

 
At 17:32, Anonymous Anonüümne said...

to 13:57

Suusaraja korrastamine võistluse ajal on tavaliselt keelatud. Võistluse ajal peaks rada jääma muutumatuks, et kõik osalejad saaksid võrdsed tingimused. Kui rada on eelnevalt ettevalmistatud ja märgistatud, siis võistlejatel ei ole lubatud seda muuta. Kui tekib vajadus rajal midagi parandada (näiteks ohtliku olukorra kõrvaldamiseks), siis tuleb sellest teavitada võistluste korraldajaid või kohtunikke. Kui rada on liiga halvas seisukorras, võib võistlus tühistada või edasi lükata. Seega, suusaraja korrastamine võistluse ajal ei ole lubatud, välja arvatud erandjuhtudel, kui selleks on ametlik luba või vajadus. Kui sul on veel küsimusi, siis võid julgelt küsida! 🎿

Copilot

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

Ometi ka huvitavaid spordiuudiseid PMs: https://sport.postimees.ee/7973297/suusataja-avameelselt-mk-karussellist-koik-magavad-uksteisega-see-oli-taiesti-hull

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Meeste ja naiste laager peaks olema eraldi. Kui magavad siis mehed meestega kas too britt on omoks hakanud nagu rootsi ja norra konkurendid ?

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Copilot, sinu jutu järgi on aus võistlus see kui klassikasõidul pole ka esimestel suusajälge ning rada on eelnevalt pudrustatud. Siis on reeglipäraselt aus värk.

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

Tehnika on ju nii või teisiti võistluste ajal võistlusrajal - TV-kaamerasaanid, med.brigaadid jt. Raja korrastamise vajadus võis tulla ka ohutuse vajadusest. GL läbis viimased kilomeetrid hämaruses ja pimeduses. Klassikajälg on siin abiks, et nt võssa ei sõidaks, samuti tuub matkasellid kiiremini kohale. Kas selline võiks põhjendus olla, Copilot?

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits las uurib välja temal on kanalid.

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Kui meessuusatajatega magama ei pea, siis kenade sitkete suusapiigadega pisut vallatust teha ei tundugi kõige hullem asi või mis kogukond arvab? Kas härra Pullerits oleks sellise asjaga nõus või õnnelikus abielus oleva mehe jaoks ei tuleks kõne alla vahel noort naist maitsta?

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Kogukonnas on mitmeid fraktsioone. Osa peab väga normaalseks, kui treener (õppejõud) magab õpilastega, sportlased võivad sportlastega magada fraktsioon, samasooliste spordirahva vabaduste ees seisev fraktsioon jt. Peale magamist on ju veel väärtus- ja eetilisi valikuid - sülitamine, ropendamine, spordiinventariga viskamine, löömine. Üks võib olla mitmes rühmituses. Nt treener Kriisk võib olla suisa kõigis, väljaarvatud geisportlaste omas.

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Treener Kriisk kes on isamaalane on igati geisportlaste kogukonnas.

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole. Kriisk, Nool, PP, Viru, Kägu on kõik vana aja väärtuste eest seisjad. Kägu on lisaks ka vaktsiinivabade spordimeeste grupis.

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Põhiosa sportlastest on magamise pooldajad. Kui trenn tehtud, siis kohe magama. Päeval lühike uni ja öösel pikk. Naised ja teised ainult segavad magamist.

 
At 11:25, Blogger Priit Pullerits said...

Sekka avalikku meediakriitikat kah:

https://arvamus.postimees.ee/7973968/priit-pullerits-rahva-lollitamise-meistriklass-etv-ekraanil

 
At 12:12, Anonymous Avo Kirsipuu said...

Tartu Maratonil ja Hr. Kelk ning Co-l pole häda miskit. Ajakirjanikud ise peaks rohkem maratonile ja teistele rahvaspordiüritustele reklaami/positiivseid kajastusi tegema. Mingil hetkel oli Hr. Pulleritsul juttu vaid panemisest või siis, et sinna rahvaspordiüritusele pole mõtet, et vaata kui palju see aega ja raha röövib.
Mis puutub aga TM osalejate arvu, siis kui võrrelda seda rahavarvuga, siis Tartu Maraton on täitsa esirinnas:
Tartu Maraton - 2000 in/1 milj. kohta
Engadin - 1750 in/1 milj. kohta
Vasaloppet - 1300 in/1 milj. kohta

 
At 12:31, Blogger Priit Pullerits said...

12:12, Vasaloppetile ei mahu rohkem osalejaid peale, see suhtearv saaks olla kindlasti suurem. Meil aga on reservi - kuid tahtjaid pole.

Sain huvitava mõttearenduse nimekalt suusaveteranilt, kes kirjutas:

Veel 60-ndatel jagunes maraton kaheks osaks - sõiduks ja sõidujärgseks afterskiks, mis sai teoks suures Kääriku ühissaunas ja kus paljud tahtsid kuulda, mida ikkagi Herbert Abel sõidust arvab. Nüüd lüüakse suusad tasahilju kotti ja minnakse oma lihassoorituse tagajärgi praavitama. Suur maratoni VOX POPULI pole enam see, mida vajataks, sest paljud asjad on lihtsalt raamid ümber saanud.

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Katsuks ühe teema lõpetada. Kui meie naissuustajad Peeter Nortugiga ühes laagris käiks siis saaks tublimat järelkasvu mõne aja pärast ja olümpia medalgi hakkaks paistma. Mõtleme pika perspektiiviga riigi ja rahvuse peale.

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Sa Priit mine tee parem üks suusaring laululava taga, läheb tuju paremaks , rajad on vaat et talve parimad.

 
At 13:47, Blogger Priit Pullerits said...

Pole vaja, tuju on niigi hea. See, et tabasin tänase kriitikaga taas kellegi närvi, ei saagi muud kui tuju tõsta. Loetavus on ülisuur ja kommentaaridki toetavad.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Toetame jah. Kuigi vanad pujäänid Laidvee, Teppan, Pärtel torpedeerivad.

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kes on need suhtekorraldajad kes suunavad teemast mööda keerutama. Kõik hakkab ülikoolist. PP õpetab ise tõdesid ja nupukamad saavad sellest selgeks keerdkäigud. Ajakirjanikud on ise PR halturtsikud ja räägivad raha eest, et kuidas koolitatud sjakirjanikest demagoogiliste võtetega selili ajada. Kahjuks nii on, et vorsti raha leivale tekitatakse hämamise abil. Kes on süüdi? Süüdi on kommerts. Kommerts ruulib. Inimlik elukorraldus ja õnnelik tulevik ei koti. Vaja on elamiseks pappi täna, et tasuda eilsed võlad.

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Vana võlg tasutakse uue võlaga. Väike võlg on laenuvõtja probleem, suur võlg on laenuandja probleem. Keda huvitab riigi võlakoormuse kasv? Ei kedagi. Kuid kõik huvituvad maksukoormusest. Tark ja populistlik poliitik teeb siit omad järeldused.

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits tee rohkem meediakriitikat. Näiteks me ei taha näha postimehe uudiseid Latvalast, soome rallimeestest, (aitab meile tänakust ja neuvillest) Therese Johaugist ja sellist suhkurdatud paska.

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Triatlon õitseb ainult tänu ühe mehe sihipärasele tööle. Kuna ta kõvasti varasemalt harjunud kannatama, siis kannab ka vilja triatloni populariseerimisel.

 

Postita kommentaar

<< Esileht