neljapäev, veebruar 29, 2024

Pullerits: Mis saab Estoloppeti kahest viimasest etapist?

Nüüd, kus Jaanus Laidvee on asunud teele Vasaloppetile, ei tähenda, et teised, kes kodumaale truuks jäänud, peaks mullasuusad välja otsima. Samal päeval, kui Rootsis toimub järjekorras sajas Vasaloppet, toimub Eestimaal Tamsalu-Neeruti vabatehnikas maraton, seda küll Alutagusel, kinnitas mulle eile Estoloppeti peakorraldaja Kunnar Karu. Olge mureta, ära see ei jää, lubas ta hoolimata üleeilsest ilmaprognoosist, mis lubas pühapäevaks kaheksa soojakraadi. Tõsi, eilne "AK" ilmaprognoos korrigeeris pühapäevast temperatuuri kolm pügalat madalamaks.

Tamsalu-Neeruti maraton sõidetakse kolmel 11 km pikkusel ringil (lühema maa sõitjad teevad ühe 11 km ringi), sest esiteks läheks neli ringi tüütuks ning teiseks, mis seal salata, läheks rada liiga pehmeks. Ja olgu mureta need, kes juba Alutaguse n-ö pärismaratonil sõitsid: te ei sõida seda teist korda, sest ringil liikumine toimub sedapuhku vastupidises suunas. 

Algselt oli variant, et Tamsalu-Neeruti maratoni saab Alutagusel läbi viia 22 km pikkusel ringil, kuid seal on üks 300-meetrine lõik, kirjeldas Karu, mis on kehvas seisus ning seda polevat praegustes ilmaoludes otstarbekas ega mõttekas lund täis loopida - pole kindel, kui kaua lumi seal vastu peaks. 

Neile, kes kahtlevad, kas pühapäeval Alutagusele minna, kinnitas Karu (vasakpoolsel fotol vasakul), et seal on võrreldes eelmise pühapäeva maratoniga Kõrvemaal palju rohkem lund, sest rada kulgeb valdavalt metsa all, ning pole jääd, mis paljusid hirmutas. Alar Savastver saatis mulle väikse videolõigu, kuidas ta tuli Kõrvemaal alla Venemäe laskumiselt, toetades väliskurvis suusa imeõhukesele lumevallile, et mitte metsa sõita. Ta rääkis, et esimesel ringil, kui tuli mäest alla normaalse hooga, näitas kell maksimaalseks kiiruseks 57 km/h. Teisel ringil pidurdas ta üleval hoogu maha ja piirdus maksimaalkiirusega 43 km/h. Alutagusel niisuguseid olukordi pelgama ei pea, sain Karu jutust aru.

Küsimus on selles, mis saab järgmise nädala lõpus Haanja maratonist. Karu teadis rääkida, et enamasti on seal lund endiselt kuni 30 sentimeetrit, kuid mõned kohad kipuvad sulaga siiski märjaks minema. Vee sees vaevalt keegi väga sõita tahab, jalad saavad märjaks. Karu sõnul on Haanjas varuks plaan B: kui pikem ilmaprognoos paika peab, et märtsis tuleb veel külmemaid ilmasid, ei ole välistatud, et Haanja maraton tõukub 9. märtsilt 16. märtsile. Igatahes kinnitas Karu, et Haanja maratoni on veel vara maha kanda.

Tamsalu-Neeruti maraton Alutagusel toimub pühapäeval igal juhul.

Fotod 1, 2 ja 4: Kõrvemaa matka- ja suusakeskus. Fotode autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Kunnar Karu (vasakul) 50. Tartu maratoni finiš Tartumaa tervispordikeskuses. Foto autor: Margus Ansu, Tartu Postimees / Scanpix

1 Kommentaarid:

At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Õige maraton on selline, kus osalustasu on vähemalt 1000 €. Alla selle ükski endast lugu pidav võhmamees rajale ei lähe.

 

Postita kommentaar

<< Esileht