teisipäev, märts 12, 2024

Pullerits: Kuidas ikkagi sai fluor sattuda Veerpalu suuskade alla?

ERRi spordiuudiste juht Rivo Saarna kirjutas jaanuari lõpus, et „murdmaasuusatamise fännina on Pullerits olnud "usume Andrus Veerpalu" tuline toetaja”, mis on faktiliselt täiesti vale ja millele juhtisin tähelepanu ka talle saadetud e-kirjas, kuid millest hoolimata pole ta siiamaani oma valeväidet parandanud – mis iseenesest näitab ERR spordiuudiste juhi eetiliselt kipakat ja moraalselt süüdimatut taset. Ega siis jää üle muud, kui tuleb oma arvamust ja seisukohta korrigeerida, et Saarna püstitatud väitesse sobituda, mistõttu pean kuulutama, et tõesti, usun Andrus Veerpalu (fotol ülal paremal).

Küsimus on selles, mis asjus usun.

Vastus on see, et usun, et Veerpalu (vasakpoolsel fotol vasakul) teab kauase määrdemehena, mis eelise annavad fluori sisaldavad määrded, sest ega muidu oleks eelmisel laupäeval Haanja maratonile saabunud fluorikontroll tuvastanud tema suuskade alt fluorimääret. (Fluori eelist tõendab ka see, et fluorikontrolli ühe põhjendusena on toodud, et keegi ei saaks konkurentide ees keelatud eelist – eelist fluori kasutamisest.)

Teine huvitav küsimus on see, kuidas fluori sisaldav määre Veerpalu suuskade alla sai. Millele vastus on elementaarne: ju Veerpalu ise pani. Sest vaevalt ta andis oma suusad kellelegi teisele määrida.

Delfist sai lugeda, et Veerpalu väitel oli tema positiivne fluorinäit tingitud kehvasti puhastatud suuskadest.

Mul on seda raske uskuda kahel põhjusel. Esiteks lähtudes sellest, mida on Delfile öelnud Eesti Suusaliidu tegevjuht Kristjan Koll (fotol paremal): „Kontrollisime 35 paari, neist seitse osutusid positiivseteks ehk fluori kasutamine oli selgelt tuvastatav. Ametlikult ei tohi näit olla üle ühe protsendi, piiripealseks loetakse ühe ja kahe protsendi vahele jäämist. Täna oli kõik vahelejäänud sportlased keelatud piirist mitte natuke, vaid selgelt üle.”

Püüdsin teada saada, kui palju näit lubatust üle oli, kuid Koll ütles, et neid andmeid suusaliit ei avalda. Suusaliit puutub asjasse sedapidi, et Haanja maratonil selgitati ühtlasi Eesti meistrid pikamaasuusatamises. Aga nii palju Koll lisas, et kõik tuvastatud näidud olid kordades lubatud piirist üle. Piir on 1,0.

Kas kehvasti puhastatud suuskadel võib näit tõepoolest olla piirist kordades üle, on teema spekuleerimiseks. Igatahes oli Haanja maratoni juhendis 25 punkti seas juba kolmandana kirjas: „Vastavalt FIS võistlusmääruste punktile 222.8 on kõik flooriühendeid sisaldavad suusamäärded ja suusahooldusvahendid keelatud.”

Teiseks on mul põhjust Veerpalu sõnades kahelda sellepärast, et minuni kahest allikast jõudnud info räägib teistsugust lugu. Sellegipoolest rõhutan, et tegemist on ametlikult kinnitamata teabega, mistõttu ei soovita seda mingil juhul võtta puhta kullana, aga lugu olla lühidalt järgmine, et Are Mets (parempoolsel fotol vasakul), Veerpalu kauane määrdemees ajast, mil ta tegeles veel tippspordiga, olla kuuldavasti kolm päeva enne starti helistanud Soome suusaliitu ja uurinud, kas nad saadavad oma kontrollimasina Eestisse. Soomlased olla öelnud, et nemad masinat ei anna. Mis on iseenesest imelik, sest kuigi Soomeski on fluori kasutamine keelatud, siis nemad seda väidetavalt ei kontrollivat – seega, milleks neile see põrgumasin?

Kust teadis Mets (vasakpoolsel fotol vasakul) üldse sel teemal Soome helistada, võib mõni lühema taibuga kodanik küsida ja seada oletatava kuulujutu kahtluse alla. Kui teadis, siis küllap sellepärast, et Eesti suusaliit oli juba eelmise nädala esmaspäeval saatnud liikmesklubidele info, et Haanjasse tuleb fluorikontroll. Kolmapäeval saatis suusaliit sel teemal ka meeldetuletuse. Nii et mingil juhul ei olnud põrgumasina tulek varjatud info, mida nii mõnedki on püüdnud väita. Liiati oli Haanjas võitluse teadustaja enne starti mitu korda öelnud, et pärast finišit ootab fluorikontroll.

Nüüd saab vaid oletada, kas Mets, juhul kui ta Soome helistias, jäi soomlasi uskuma või soomlased puhusid talle hambasse ehk bluffisid. 

Minu silmis annab sellele kuulujutule alust juurde tõsiasi, et lisaks Veerpalule jäi Haanjas fluoriga vahele ka Tatjana Mannima (fotol vasakul), kes on Metsa elukaaslane.

Kokku kontrollis FISi litsentsiga Robert Peets Haanjas fluori tuvastamise masinaga üle 25 parema mehe ja 10 parema naise suusad. See oli Kolli sõnul jooksvalt langetatud otsus, mis oli tingitud sellest, kui suur on ühe kontrollimasina jõudlus, et kontroll saaks lõpetatud enne autasustamise algust.

Igatahes pean kokkuvõttes siiski tegema taas kannapöörde ja tunnistama, et ma ikkagi ei usu Veerpalu – ei usu tema antud seletust. Mis omakorda tähendab, et jään ootama, kas Saarna millalgi oma rämeda vea ikkagi parandab või n-ö paneb tuima edasi.

Fotod 1 ja 2: Andrus Veerpalu (nr 4) tänavuse Tartu maratoni finiš. Fotode autor: Margus Ansu, Tartu Postimees / Scanpix
Foto 3: Kristjan Koll 2017. aasta veebruaris Lahtis suusatamise MMil sprindisõidus. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 4: Eesti suusakoondise määrdemeister Are Mets (vasakul) ja suusataja Jaak Mae 2002. aasta jaanauris Otepääl. Foto autor: Ain Protsin, Postimees/Scanpix
Foto 5: Eesti suusakoondise määrdemeister Are Mets (vasakul) ja suusataja Meelis Aasmäe 2002. aasta jaanauris Otepääl. Foto autor: Ain Protsin, Postimees/Scanpix
Foto 6: Tatjana Mannima 2020. aasta märtsis Tamsalu-Neeruti maratonil Pariisi terviseradadel. Foto autor: Marianne Loorents, Virumaa Teataja / Scanpix

102 Kommentaarid:

At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Miks Laidvee (Suusasemud, kellest 2-l 35-st kontrollitust vahele jäid, lisaks nende teenuseosutaja) Haanjas ei võistelnud?

 
At 19:17, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei ole Jaanus Laidvee kõneisik, aga et siin asjatud spekulatsioonid ei leviks, siis niipalju saan öelda, et ta ütles mulle juba eelmisel päeval, et ta ei lähe Haanjasse võistlema, sest pole saanud Vasast piisavalt taastuda ja tööpäevad on ka olnud väga pikad (mida omakorda pikendas siia Vasast reportaaži kirjutamine).

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Andrus pettis kogu rahvast ja jättis rahvusele häbipleki. Rahasummadest mis pettis saaks noortekoondis kambapeale mitu hooaega treenida alpides.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Mis valu see peab küll olema, mis sunnib mingisugusel Haanja maratonil sohki tegema? Ja seda veel nii organiseeritult? Neil inimestel kõrvade vahel ikka kõik päris korras ei ole.

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Kas siin pole tegu kerge ebakõlaga. Te deklareerite, et Veerpalu ei usu, kuid fluori keelamise suhtes olete pigem selle vastane.
Fluoristide põhilised argumendid on olnud:
1. Mõttetu on keelata, sest poest saab ikka osta (kasvuhormooni saab samuti osta),
2. Mõistlik on fluorivarud ära kasutada (Kunts jauras siin mitu raundi järjest teie pooldaval suhtumisel), seejärel puhtamatele määretele üle minna,
3. Fluorist on tõsisemaid loodusreostuse tekitajaid suusamaratonidel,
4. Kogu see jama on põhjustanud kellegi ärihuvid.
Jne.
Ilmselt kirjutate kõigile väidetele ja enamalegi alla. Sellega te pisendate ja naeruvääristate fluori keelu kehtestamist. Kui fluori keelamine on jabur teie meelest, siis mis tähtsus on sellel, kuidas see Veerpalu suuskade alla sai?!

 
At 20:11, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

TO 19:35 Ma küsiks pigem mis valu see on, mis sunnib inimesi lollusele alluma ja absurdseid nõudmisi täitma? See fluori teema on muidugi ainult üks väga väike absurdsus meie maailmas. Pullerits seletas hiljuti üsna lihtsalt ja hästi selle teema lahti. Isegi kui sellel tõepoolest oleks mingi mõju keskkonnale ja meie kõigi tervisele, siis aetakse seda asja täiesti valest otsast. Miks peavad taas eraisikud kahju kandma? Määrete tootmine ja müük käib täie hooga edasi, aga inimesed visaku oma vana määrdebaas minema (maksku veel utiliseerimise eest peale ka) ja ostku aga uued, mis taas niikuinii peagi keelatakse. Kui see krdi fluor tõepoolest nii ohtlikult mürgine on peaksime me kõik juba surnud olema, sest iga jumala hambapasta sisse seda topitakse. Pole mõtet jura ajada, et erinevate ühenditega koostöös on ka mürgisus erinev. Fluor on fluor! Ma arvan, et asi ei olegi pelgalt tahtes sohki teha vaid selles, et aastaid on nende määretega määritud, määrded on ostetud ja olemas ja oskused nendega töötada ka. Pigem on see majandulik põhjus. Kui vaadata mis toimub maailmakarikal nii tavasuusas kui laskesuusas, siis pole need kiirused sugugi alla läinud ja TM il sõitis keskpärase tasemega mees sellel aastal suisa raja rekordi. Siin on korduvalt öeldud, et kuna kontroll on olematu ja nõue on uus siis paljud üritavad, sellepärast, et usuvad, et ilma fluorita määrides annavad nad konkurendile eelise, sest see niikuini tüssab samuti. Osa rahvast kindlalt paneb fluori alla, sest see on omale kalli rahaeest soetatud ja narr teist niisama seista lasta või minema visata. Keegi krt ju ei fluorita oma suuski selleks, et minna piritale või kõrvemaale niisama suusatama. TM il sõitsin tavaparakaga ja peale seda riputasin suusad varna,sest sai suusatamisest kopp ette. Kui selline olukord nagu praegu kestab ka järgmisel hooajal, siis panen jonni pärast fluori alla

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Normaalses maailmas keelustaks fluorimäärete tootmine ja müümine, kollektiivne aju arendaks välja uued samaväärsed ja võibolla isegi paremad määrded ja kogu see teema kaoks iseenesest. Milleks nii palju vahtu ja mõtetut ressursi raiskamist?

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Debiilsuse meistriklass, Kägu, kirjuta veel.

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Olen Kägu, Kuntsi, Pulleritsuga jne. nõus, et nii üllas kui see fluori keelustamine esmapilgul ei tundu, on seda siiani aetud suurfirmade huvidest ja hiigelkasumist lähtuvalt.

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole Priit midagi fluori poolt kes esiotsas võistlevad, kül aga pigem mõistab auväärseid kes kulgevad triikides mõni tund tagapool fluoriga.
Lisaks Andrusele tuleb ka teistel dopsisemudel oinatund

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Kui krdi hästi toimivad tänapäeval kõikvõimalikud ühsikonda lõhestavad võtted. Antivaxxerid, putinistid ja näe nüüd on veel fluoristid. Kui ruttu käib mõnel see seisukohtade muutmine ja uuendustega (loe uute lollustega) kaasa minek.

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

To 20:38 Küll tuleb ka sinu sugustel oinastel see oinatund.

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Kas Laidvee on koostöö suusasemude fluoristidega lõpetanud?

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Miks 20.46 te õigustate dopingupatuseid? See on nagu kuritegu kui keegi röövib ja varastab, aga teie õigustaksite. Iga aus sportlane vihkab kui keegi saab ilmselgeid eeliseid dopingust. Ka praegu kui karistused kantud, avaldab saadud eelis mõjuefekti! Vaikselt imbuvad tagasi nagu prussakad ööpimeduses endised dopinguvennad...see ei ole normaalne, aga neil puudub süütunne nagu kroonilistel varastel, ning neid tuleks ravile saata.

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Kes teeb fluoristidega koostööd on ka ise fluorist

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Kust küll tulevad sellised sinisilmsed lollikesed nagu 21:01. Vaadake, kui suurfimad ja riik inimeselt varastab, siis peab ka inimene varastama, et oleks midagi sellele riigile taas anda, kui see jälle süüdimatult käe talle rahakotti ajab. Teiseks endise tippsportlasena ma väidan, et ilma dopinguta tippsporti ei eksisteeri. Vähemasti jõu ja vastupidavusaladel mitte. Maailm on üks suur teater, kus me teame asju, aga teeskleme pidevalt et neid ei ole. Me varjame ja ilustame tegelikust. Vaadake kas või, kui palju hinnatuid ja lugupeetud inimesi osutub pedofiiliks, perverdiks, pikanäpumeheks jne. Muster ja etalon sportlased osutuvad lihtlabasteks petisteks. Elu siin ilmas on üks suur mäng. Kõik tahavad raha,saavutusi, glamuuri jne. , aga keegi tegelikult ei taha ausat ja lolli tõde.

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Endine tippsportlane, te suhtumisest on palju kasu huijamise jätkamisel. Leiad õigustusi varastamiseks, küll leiad õigustusi ka perverssusteks. Doping on spordi valupunkt, see on fakt, kuid sellega leppimise asemel tuleb valemängijatele valu anda.

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Võidu nimel, nii sõjas, armastuses, kui Haanja maratonil, on kõik lubatud. Esikoha eest olen alati nõus riskima fluori ja dopinguga. Kui vähegi võimalik ja keegi ei näe, siis lõikan rada lühemaks, mäest üles panen uisku, vajadusel surun kiirel laskumisel konkurendi rajalt välja ja kogemata astun ikka rivaali suusakepi pooleks.

Aus sport on kaotajatele, selles saab kõigi eelkõnelejatega ainult nõus olla. Ärge alluge reeglitele, hakake vastu ja võit, au ning kuulsus on teie!

Kägu, kuigi ta ajab sassi hambapasta ja suusamäärde ning päris täpselt ei tea kumba kuhu pannakse, on tark mees, teda tasub kuulata.

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Kägu tabab piiti nagu alati. Lõpetame keskkonnale ohtliku fluori suusa alla paneku, siis saame seda veel rohkem hambapasta sisse panna. No ja maailm saabki parem, puhtam ja ilusam. Edasi seltsimehed!

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Andruse vanim poiss on juba 29 aastane. Noorim tütar üritab laineid lüüa laskesuusatamises. Paneb mõtlema....

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

To 21:55. Kägu ei aja midagi sassi! Seda teete Teie, õigemini küll on enne Teie eostamist teinud Teie vanemad.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Erki Noolel oli vanasti komme halvustava alatooniga küsimustele vastata,et tema on olümpiavõitja, aga kes küsija õigupoolest on. Kui AV seda ila siin loeks, võiks ta samamoodi küsida. Mida oma elus on saavutanud mõni siinne kommentaator. Noh muidugi, eks igasuguste reeglite , seadusesätete, eurodirektiivide,ametnike soovituste jne. ülipedantne järgimine ole muidugi ka saavutus. Siin blogis klähvimisest ja targutamisest rääkimata.

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Siin blogis klähvida ja targutada on täitsa lubatud. Kui enam ei ole, Padre paneb diliit ja adjöö. Fluoristidele kõigepealt.

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

AV võitis oma olümpia Keemia Mati ja Anuse Toomase poolt pakutud turboga

 
At 22:30, Anonymous Anonüümne said...

Erkiga küll vaielda ei julge. Tal on ikkagi olümpiakullaga tagatud autoriteet. Kes aga varastas ära kulla kuldmedalist ja miks vaatamata sellele kõik nimetavad kullalaadset ripatsit kuldmedaliks on lihtsalt ühiskonna valelikkust demonstreeriv arusaamatus. Kas inimene kellel pole kullast medali on üldse autoriteet? Sajandivahetusel olid autoriteedid need kellel olid kaelas sõrme jämedused tõelisest kullast keed. Need olid autoriteetsed mehed. Milline on olümpiavõitja tähendus tõeliste kulla kandjate seas?

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Kui õigele mehele turbot pakkuda tuleb olümpiavõit muidu mitte. Hea geneetika,kõvasti trenni ja turbo, selline see võidu valem on.

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Mis te jaurate siin, aasta kahe pärast ei tea fluorist keegi midagi, tulevad uued ja veel paremad määrded peale.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

Kurb on lugeda kuidas õigustatakse spordis lubamatut. Väga vale suhtumine, et teised näed teevad ka...aga ära sina tee! Oma lapsele soovitate ka, et tõmmake süstal veeni, sest teised ju teevad ka...? Tegelikkuses saab ka ilma, trenni tehke ja käige Macis vähem.

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

Erki olümpiakulla võit on kui elu ise - kui alandlikult, anuvalt ja algelises inglise keeles käed palveks asetanud ta ketta kohtunike ümber püüdis veenda. Oli kui vana pask. Seejärel, kui kohtunikud tegid meie mehe õnneks positiivse otsuse ja mis tipnes alade järel võiduga, oli väärikus kardinaalselt muutunud. Väsinud ja võidukas, võistluskombe õlgadelt maas torso paljastatud enesekindlus ise.

 
At 23:47, Anonymous Anonüümne said...

TO 23:17 Õpetades oma last nende põhimõtete järgi tuleb temast tubli ja seadusekuulekas kodanik, aga mitte kunagi suurt juhti või olümpiavõitjat. . Kui te pole valmis riskima, võimalusel reeglitele sülitama ärge tegelege tippspordiga, jääge kehakultuuri juurde. Reeglid on keskpärastele ja rumalatele.

 
At 07:22, Anonymous Anonüümne said...

Õige, 23.47. Seadustele kõrge kaarega siristamine on tugevamate eesõigus. Eriti hariv on jälgida kui elegaantselt ja külma kõhuga teevad seda olümpiavõitjad ja EOK teenetemedalite omanikud.

 
At 07:42, Anonymous Anonüümne said...

23.47 Siinjuures ma ise olen samuti maailma tippu kuuluv sportlane, aga ei pidanud reegleid rikkuma. Treeningutele pühenduma aga peab

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Jätke Nool Kägu Laidvee Kunts ja Andrus rahule. Tublid Eesti mehed kes vajadusel lahingu löövad. Haanja mehed ka.

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

Haanja mehed pagevad Lätti peitu enne kui lahing algab.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

22:26 Eksite, Andrus võitis oma kuldmedalid tänu väga tugevale treeningule ja pühendumisele! Kui isegi harrastajana ultrajooksul osalemine nõuab minult 6500 joostes/jalgsi/suusaga kilomeetrit aastas, siis milliseid mahte nõudis olümpiakuld? Jätaks selle Andrus Veerpalu juba lõpuks rahule. Oli ka võimalus aastate eest temaga paar sõna vahetada ja nii viisakat ja tagasihoidlikku inimest annab küll teist otsida.

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits pangu kord majja ja rivid sirgeks siis ei page keegi kuhugi. Kas raketivägede ohvitseri sõna ei maksa enam?

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

10.27 Sinu arusaam on vildakas ja pooldad dopingu kasutamist. Loomulikult treenis Andrus kõvasti ja saigi seda teha tänu keelatud vahenditele. Öela et oi kui viisakas ja ilus suusasamm...see kõik on tühine, sest korduv tõestatud dopingu kasutamine ei ole ok! Tema tulemused on pettuse teel saadud! Loomulikult seda ei saagi andestada, kuna kõik on olnud korduv. Ta oli Eesti rahva rahadega ülalpeetav, pettis meilt raha välja ja nüüd itsitab ka veel nurgataga pihku...et kül jälle kõik unustatakse ja ikka leidub kes imetlevad ettekujuteldavalt ilusat Veerpalu suusasammu...

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Fluor sattus Andruse suuskade alla 30g fluoritopsist. Esmalt sulatas Swix sinist ja sikeldas, harjas. Lisas Start Hf -2...-7 ning 180°-185° määrderauaga pressis Rex TK 245 fluoripulbri katteks. Harjas hobujõhviga ja tõmbas lineaarse struktuuri. Puudus täpne info kontrolli kohta, kuid tõenäosus oligi väike ja tuli süütute silmadega vaid viia suusad stardikoridori...naeratades teistele nagu teinud aastakümneid. Põhjus on lihtne. Võimekus on habras ja fluoripulber aitas püsida konkurentsis.
Kes mäletab skandaale, siis paraku ei arvestanud ühe kogu looga seotud endise suusatajaga, kelle eluolu Andrus rikkus ja nüüd oligi tulnud tõetund kus "tehniliselt" sai kõrvaldada petise. See suuskade halb puhastamine on häma neile kes suusahooldusest ka midagi ei jaga, ammugi põrgumasinast.

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

👍

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Keegi peaks kokkuvõtte tegema, kui mitte Pullerits siis keegi teine. Keegi

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Eestlased on leiutanud uue põrgumasina nimega Robi, mis võtab stardikoridorist suusad ja läheb kõrval asuva künka otsa. Paneb need kordamööda alla ja vaatab kui kaugele nendega liugleb. Tolerants on 2 meetrit. Kõik suusad, mis seda ületavad, saavad disklahvi. Kõik, mis jäävad allapoole, saavad uue võimaluse määrimiseks. Ülejäänutega võib siirduda maratonile. Sama test kordub finišis. Ainult nii saavad kõik võrdsetel alustel võistelda!

 
At 14:07, Blogger Priit Pullerits said...

Uute määrete väljatöötamine Eestis juba käib:

Tehnoloogiainstituudi teadlased Janno Torop ja Kaija Põhako-Esko said koos murdmaasuusatamise eestvedaja Anti Saarepuuga TÜ eksperimentaalarenduse toetuse fluorivaba keskkonnasõbraliku suusavaha väljatöötamiseks.

Vt: https://tuit.ut.ee/et/sisu/tohusa-ja-keskkonnasobraliku-suusamaarde-arendamine

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Arvata oligi, et AV mahavõtmise taga oli ikkagi Saarepuu.

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

TÜ on väga kahtlane kontor. Kunagi pesti seal AV-d kasvuhormoonist puhtaks.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Kindral kiitles et TÜ -s tehti uurimusi saavutusvõime dresseerimiseks.

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Katsuge mehed ära leppida, pole mõtet viha kiskuda. Padre või Kägu kes võiks lepitaja rollis olla kes on neutraalse positsiooniga autoriteet?

 
At 18:07, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Need, võtavad sõna mõnede sportlaste aadressil ja peavad neid petisteks ,võiksid märgata, mis toimub igapäevaselt riigijuhtimises ja suunata parem oma auru sinna. Need summad mille need tegelased teilt välja petavad on oluliselt suuremad kui see pisku mis sportlastele kulub. Mäng käib jõupositsioonilt ja süüdimatus aina kasvab.
Jõu ja vastupidavusaladel on kõik olümpiavõitjad alates ca 1952 ndast kas suuremal või vähemal määral keemikud. Mitte keegi pole enam nii andekas, et suudaks ilma spordifarmokoloogiata tipptasemel konkurentsis püsida. Andekas peab olema ja kõvasti trenni lõhkuma, aga sellest ei piisa. Kogu probleem on koormustest taastumises. Naturaalse inimkeha võimed selles suhtes on väga piiratud, kasvuhormoonid, steroidid, nende taastootmist kiirendavad ained, kõik see on vajalik, et inimkeha suudaks ennast kiiremini pärast tugevaid koormusi taas terveks lappida ja ära taastada. Mäng käib lubatu ja mitte lubatu piires. See mis täna lubatud on homme keelatud. Ühele, kes teistest võrdsem on lubatud, teisele keelatud. Tipus on need kellel kõvemad ja osavamad keemikud. Need kes oskavad paremini ühe või teise aine kasutamist peita, kes sünteesivad pidavalt uusi ja uue nimega aineid, mis veel ei ole dopingu nimekirjas saavutavad edu. Kui ühel päeval hakkaksid sportlased taas tarbima vaid naturaalset toitu ning selle pealt sporti tegema, siis kukuksid tulemused kolinal. Tipus aga oleks ikka need samad vennad, kes muidu. AV on kõva vend, kes julges võtta riske ja võistelda kõigi nende venelaste, norralaste, sakslaste austerlaste jne. samadel alustel nagu nemad. Põhimõtteliselt tarbisid kõik maailma tipud samal hetkel neid samu aineid või vähemasti analoogse toimega aineid ,mida Andruski. Mõned jäid vahele mõned mitte. Unistage vaid sellest, et keegi keda pole vahele võetud teile ise laulma tuleks, et kuidas tema omal ajal dopsi pani. Miks peaks keegi oma kuulsuse särast ja heast elust loomuma. Ainult orja geene kandev eestlane jahub oma aususest ja puhtast südametunnistusest. Kuhu ta sellega jõudnud on? Eurooplased ja slaavlased on teda on teda sajandeid kui looma eksplateerinud ja ekspluateerivad edasi, sest arvavad, et eestlane on rumal, arg ja nõrk.

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

Jutujätkuks hr Kägu poolt kirjapandule oleks hea näide UKrainas toimuv. Progresiivsemad riigid kasutavad seda konflikti rikastumiseks, aga eestlane on pannud oma maksumaksja seda kinni maksma

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Venelased kaitsevad ja austavad oma dopingupatuseid spordisangareid ikka, sest need on ju omad. Põhimõtteliselt teevad seda sama ka norralased. Natuke tehakse avalikusele teatrit, mõeldakse välja mingi absurdne põhjus, kuidas doping organismi sattus ja elu läheb edasi

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Pärtel on toktor, las tema lepitab. Tunneb asja ja kirjatähte.

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Rõõm on lugeda tarkade meeste kommentaare, Kägu, 18:16 ja teised. Respekt.

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Pärtel on kommunist tema ei sobi.

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

Ise oled kommunist.

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

Vahendajaks sobib valge lipu mees Rooma paavst. Tema institutsioonil on võime väetitele ja lollidele lohutust anda.

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Kadastik las vahendab tema on autoriteet ja võhmameeste usaldusmees.

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Rohkem tuleks rõhku panna usalduslikele suhetele.

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Ansip võiks vahendada kui ta parasjagu Berliinis pole. Kiirete liigutustega mees.

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Ansip on kiire jah, tegi 800 1.59,7. Kõvade meeste sekka ta selle ajaga muidugi ei pääse, nii et piiss.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Ansip unustage ära, võhmamehed teda ei usalda ega Haanja mehed ei usalda.

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Pärtel on ka ise kõva spordimees, muidugi sobib lepitama ja kuna ta on arukas ka, siis suurepärane mõte ja ootame mida ta arvab. Jooksmas näeb teda pisut harvem, poliitikas nüüd rohkem.

 
At 09:54, Anonymous Anonüümne said...

Olgu siis Pärtel võhmamehed jäävad ootele.

 
At 10:15, Blogger Priit Pullerits said...

Üks kõnekas võrdlus, mis näitab fluori keelustamisele pühendatud energia ebaproportsionaalsust.

Põhi- ja esmase põhjusena on toodud keskkonnakahjulikkus ja inimeste tervise kahjustamine. Kui nüüd vaatate, millise jõulisusega suusatamises fluori vastu võideldakse, siis kas ei oleks targem, kui samasuguse energiaga võideldaks ka suitsetamise keelustamise vastu? Suitsetamine kahjustab tervist palju-palju rohkem kui fluor. Aga ei, tubakatooted on jätkuvalt müügil ja kel vanust vähegi piisavalt, võib neid tarbida, kui palju vaid tahab, ilma et keegi tuleks tööpäeva algul mõõtma, kui palju on väljahingatavas õhus tubakatoodete tarbimise jääke, et siis anda disklaff ehk mitte tööle lasta ja lõpuks ka vallandada puudutud päevade eest. Et tubaka tarbimine ei anna eelist? No ja mis siis? Mõned ju juba väidavad, et ega fluor ka anna eelist. Teiseks, see eelise jutt poogiti muude fluori keelustamise põhjuste külge, et saada jõudu juurde keelu maksma panekuks, sest kui kõik saaksid tarbida fluori, ei annaks ju fluor samuti eelist.

Kokkuvõttes: see jõudlus, millega võideldakse fluori vastu suusatamises, on sama, kui saata asjapulgad jälitama ja trahvima neid, kes rannas kommipaberi maha poetavad, samal ajal kui sealsamas kõrval jookseb vette mitu solgitoru, millele keegi tähelepanu ei pööra.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Pärtel on liiga pehme. Vaja oleks meest kes armutult litakaid jagab, muidu hakkavad jälle ülbitsema.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Pärtel on ladna mees aga selline tagasihoidlik, ta ei hakka kellelegi litakat panema, räägib vaikselt tarka juttu et lambad terved hundid söönud.

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Pange Miša Kõlvart, tema on Tallinnast ja erapooletu. Lahendab õiglaselt lõuna meeste tüli, nagu lambad terved ja hundid ka.

 
At 12:33, Blogger Andres P said...

Vabandust aga Kägu on keemia kohalt ikka täis loll (pigem kahtlustan,et topeltloll). Loomulikult on sama aine erinevatel ühenditel erinev mõju ja võrrelda mingi aine erinevate ühendite sisaldusega eri suunitlusega tooteid puudulik kooliharidus kuubis.
Kõige lihtsam (ja ilmselt ka üleekspluateeritud näide) Naatrium - metallina, on ohtlik ? Kloor - gaasina,on ohtlik? NaCl - lauasool, on ohtlik (isegi samade koguste puhul)? Fluor elemndina on väga levinud, kuid äärmise aktiivsuse tõttu esineb ta ainult ühenditena. Ka inimkehas on teatud fluoriühendid vajalikud hammaste, luude, karvade struktuuris ja tugevdamiseks. Samuti on hambapastas olev ühend selle jaoks ja lisaks bakteritsiidsetele omadustele kaariese pidurdamiseks. Liigne hambapasta söömine on samas kahjulik (vt fluoroos, aga siin on ka muud liigse fluoori allikad põhjuseks).

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu kokkuvõttes on oluline tarkus. Seni kuni suured probleemid pole lahendatud, pole vaja väikestega tegeleda.

Põrgumasina purustamine oleks vähim mida praeguses olukorras teha annaks. Kui see tegemata jääb on ainult aja küsimus kui Haanjas peetud suur sõda saab järje. Jälle näeksime kuidas andekate võhmameeste karjäärid kukuvad kolinal kokku, suhted rikutakse, spordiblogi õnnelik pere kistakse kahte leeri laiali ning võidu maitset ei saa keegi suhu.

Kes võtaks selle põrgumasina purustamise töö enese õlule? Kellele paneme vastutusekoorma? Kes meist on kõige laiemate õlgadega?

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Miša on raske käega, nooruses sambot ja karated teinud. Ta võib kogemata Pulleritsule litaka panna. Aga seda me keegi ei taha. Nii et parem ei.

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Suitsumehi on niigi juba ahistatud, nii et aitab. Suits ja sport on alati käsikäes käinud. Siis kui Nool näis välja targem, kuna tuli rohkem hüpata ja karata, oli tema kõvaks konkurendiks Lukashenko riigi alam Eduard Hämäläinen - kõva suitsumees ja kümpimees. Alade vahel tegi oma harjumuspärased mahvid ära ja kedagi suurt ei seganud. Kui enne esimese päeva lõppu enne 400m suitsu teha ja parimal hetkel alla 47s joosta, siis kus see halb mõju on, millest kaagutada.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi 1980-tel oli keegi taani maratoonar kõva suitsuvend olnud. Tegi olümpianormigi ära ja komitee mõtles saadaks võistlema aga paneb tubaka näkku kah ei ole ilus.

 
At 14:46, Anonymous Vetle Landmark-Telemark Kristjansen Amundsen Böö said...

Aitäh, Andres P meid siin harimast. Mulle on ka kogu aeg tundunud, et Kägu paljusõnalistes seletustes midagi ei klapi. Nüüd sai see välja toodud, mis ei klapi. Sellist jama nagu Kägu hakkavad inimesed ajama siis, kui nad arvavad, et ainult neil on õigus, sest nemad mõtlevad oma peaga ja kõik teised, kes kasutavad teiste kogutud tarkust, on ajupestud ja massiga pimesi kaasajooksikud. Kahjuks on Kägu suutnud oma primitiivsete lollustega kahetsusväärselt palju võhmamehi siin ära tinistada ja omale pimedusega löödud jüngrite armee kasvatada. Sellest on tõesti kurb.

Seda suurem tänu Andresele kogu selle mõtle-oma-peaga kupatuse propageerija lolluse paljastamise eest!

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Amundsen Böö, kui Kägul õigus on, kuidas tal siis õigus ei ole?

 
At 16:06, Blogger Priit Pullerits said...

Minu meelest oleme suures fluoridiskussioonis üldse ära unustanud ja kahe silma vahele jätnud, milles on suusatamises fluori efekt ehk mõju ehk toime.
Oleksin tänulik, kui mõni teadjamees seda meelde tuletaks, kas efekt on selles, et paranevad libisemisomadused, ja kui, siis tänu millele, või et lihtsalt püsib määrde positiivne toime kauem.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Kas sa Kuntsilt ei saa seda küsida?

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Kunts firma saladusi välja ei anna. Õige mees.

 
At 17:23, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Et sellised Andres P sugused supikuked ei kekutaks ja inimestel oma pooltõdede ja nõukogude ajal pähe õpitud loosungitega päid sassi ei ajaks, siis paneme natuke asjalikku juttu ka. https://www.nahrin.ee/blog/fluoriid-selle-kasu-ja-kahjutegurid/#Kus%20Veel%20Fluoriidi%20Leidub? Allikas ei ole kõige parem, aga kellel huvi see loeb. Lihtsalt ja lühidalt fluorist meie kehas.

 
At 17:46, Anonymous Dr Ai-Bolit said...

Kägu, sa oled ikka uskumatu tüüp! Mis kuradi lugu see on? Allikas Nahrin! Ei tahaks pahasti öelda, aga pea ütlema: Nahrin, idi nahui.
No vähemasti Sa ise ka möönad, et allikas pole kõige parem. Aga miks sa siis seda meile topid? kas tõesti midagi usaldusväärsemat ei leidnud?!

See on ju samasugune pask, nagu see meiegi keelde tõlgitud Anthony William, kes on võtnud endale kõlava nime Medical Medium ja kellel pole mingit medharidust, aga targutab ja õpetab kogu maailma. Tema õpetus taandub lühidalt sellele, et peaaegu kõiges on süüdi maksarasvumine ja maksa kogunenud ained ning Epstein-Barri viirus. Või tood tema kiituseks ka selle välja ja soovitad teda:
https://ersen.ee/index.php?route=product/manufacturer/info&manufacturer_id=17

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Fluori kasulikust ja kahjulikust on uuritud erinevate teadusgruppide poolt ja saadud nii ja naasuguseid tulemusi, aga fluori ühest kõrvalmõjust inimeorganismile väga avalikult ei räägita. Paljudes maades on riiklikul tasemel hakatud fluori joogiveele lisama, et muuta inimesed leplikumaks ja taltsamaks, avalikult tuuakse põhjenduseks muidugi hambad. Suusa alla käivad fluoriühendid muudavad suusa rohkem vett ja mustutust hülgavaks. Effekt tavamäärete ja fluoriga töödeldud suuskade vahel tuleb esile just distantsi pikenedes mustemal ja märjemal rajal. Esimestel kilomeetritel ei pruugi erilist vahet olla.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

To 17:46 Ausalt öeldes ei saa aru millega te rahul ei ole. Täiesti adekvaatne jutt ju? Kas kui postimees või päevaleht seda pisut toimetaks ja oma nime all trükkiks oleks parem? Kulla mees tähtsam on ikka sisu mitte vorm. Kiitus Kägule, hariv ja asjalik lugemine.

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Olen 17:46 ühte meelt s**t artikel. Puhas reklaam. Tegelikult on kõik need fluoriga hambapastad paras saast. Organismile on neist hoopis rohkem kahju kui kasu. Vajaliku väikese koguse fluori (ja rohkemgi veel saab inimene toidust ja veest) Kes tahab terve olla hoiab saastast eemale.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Kas Andres P käis veele kasulikke fluoriide lisamas? https://arileht.delfi.ee/artikkel/120277804/maximas-sustis-mees-veepudelisse-tundmatut-vedelikku-jaekett-kinnitab-et-toode-leiti-ules-ja-eemaldati-muugilt

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Andres P on viisakas ja haritud mees, lisaks spordimees. Kägu fluori udujuttu ei suutnud temagi teisiti taluda, kui et selle autor on arvatavalt topeltloll. Hästi öeldud! Kõva litakas! Käed eemale Andresest.

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Fluoripulber hülgab vett mis tekib lume hõõrdumisel suusaga. Eriti suur efekt on märjemates olides, aga ka tippkiiruse juures. Kulumiskindlus ja mustuse hülgavus suurepärased. Praegused alternatiivid on üsnagi head ainult sprindis st.konkurentsivõimelised.

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

Too Epstein-Barri viirus võib ka pähe lüüa ja siis on asjad halvasti. Padre peab jälgima.

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

Kas sellel va põrgumasinal mingi litsents või CE märgis ka peal on? Tuleb maratoni stardis mingi inspektor kes soovib masinaga suuski kontrollida aga kas kodanikuõigus ei maksa midagi (mingu kukele oma masinaga, mul keldris omatehtud masin millega just kontrollisin, pääsesin ilusti läbi, sina kontrolli oma sõbra suuski olematu litsensiga). Palju on olemas ametkondasid kes võivad teostada järelvalvet?

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

To 18.25 Kindlasti on Andres P tubli spordimees. Tema harituse kohta ütleks, et siinsete sõnavõttude järgi otsustades on ta eilsesse kui mitte öelda üleeilsesse päeva kinni jäänud. Mõningase puudujäägi teadmistes kompenseerib emotsionaalsuse ja enesekindlusega. Tubli mees, sobiks hästi poliitikuks. Pullerits võiks ta endale õpipoisiks võtta, saaks ehk mehest asjagi.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Kirjutame nüüd ikka teemasse ka. Vastus pealkirjas sisalduvale küsimusele võiks olla et rajal vedeles hambapastatuub millest üle sõites kleepus selle sisu Veerpalu suuskade külge. See oleks versioon mida tasuks kaaluta ja kõvemad keemikud (tundub, et neid on siin hulgi) võiks seda võimalust analüüsida

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

Enne kui tagasi teemasse saame, tuleb aru saada, miks Kägu külma ilma Rex fluoripulbriga hambaid valgendab.

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Kes on kõikse suurem supikukk: Kägu, Andres või Pullerits?

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Ärge mölisege, saate veel kõik bänni, vaat siis on pill lahti. Aga hilja...

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

PP on suutnud siin aastatega tervemõistuslikusele ikka korraliku karuteene teha. Igasugu kägudele, uhh-uu meestele ja lamemaalastele korralik portaali loonud. Tubli PP, ilmselt usud, et et oled maailmaparandaja?

 
At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Üpriski hämmastav ja naljakas mäherdune ulg ja hala selle süütu fluori ümber on tõusnud. Vean kihla et süüdistatav itsitab kuskil nurgataga pihku. Kodanikel muutuvad näod vihast siniseks kui keegi neist allamäge mööda tuhiseb. Aga kui dopsi kurguni täis härg tõusul teist mööda pühib nagu postist siis ei midagi? Tegelikult on muidugistki ääretult oluline oma lapselastele kunagi kauges tulevikus härdusest väriseval häälel marineeritud kaanetatud ja hoidlasse pandud sentimeerteid sekundeid ja sente serveerida pühaduste pähe.

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Ainus portaal kus konservatiivse bloki võhmamehed saavad tsensuuri kartmata mõtteid, tarkusi ja kogemusi vahetada. Liberaalse tiiva müügimehed Port, Piirimäe, Ansip, jne on edukalt vaigistatud ja nii peabki olema, sinimustvalge lipp masti igal hommikul.

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond ka toetab.

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

President Ilves ütles et ei tohi endasse sulguda vaid kõik arvamused ausalt välja öelda. Võhmamehed siinkohal nõustuvad härra presidendiga.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Võhmamehed peaks Pulleritsu, oma leivaisaga nõustuma.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Võhmamehed on selline ruibe seltskond kes rohkem maksab sellega nõustuvad.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Kas võhmamehed on kõik Võhmast?

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Üks õppetunde Haanja vahelevõtmise juhtumist on: luure peab kvaliteetne olema. Padre on võhmameestele tasuta jaganud infot põrgumasina asukohast. Selleks küsitlenud maratonide korraldajaid; uurinud süsteemi, mille alusel masinat võistlustele kohale veetakse; kes on võtmeisikud masinavärgis. Kõik see nõuab aega, allikaid ja taiplikkust. See on kui napsusele autojuhile tuledega vilgutamine - politseipatrull on ees. Haanaja kohta oli raske midagi kindlat väita, Are Mets kasutas oma sidemeid, kuid põrus saatuslikult. Põrgumasin tariti ikkagi kohale ja AV-ga seotud sporditaristu (Jõulu, Karupesa, Suusasemud) spordimehed ja -naised jäid häbiväärselt vahele. DQ maratoni protokollis on kui nõukogude aja O-numbrimärk roolijoodiku autol.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

See et köik norralased sakslased meie ausa Av-ga keelatud vahenditega vöistlesid. Kas endal sellest mölast syda pahaks ei lähe.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits peaks võhmameestele hoiatuse tegema. Ei ole siin midagi ebalojaalset sefti panna.

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Padre võiks võhmameestele andestada.

 

Postita kommentaar

<< Esileht