esmaspäev, aprill 15, 2024

Pullerits: Häda käes - kust saada rattasõiduks vaheldust?

LISATUD VIDEO.

Nüüd, kui on kulunud üksjagu energiat, et muude teemade seas hoida suurendusklaasi all nii Konstantin Vassiljevi võnklemisi hallil alal kui Eesti spordi ülempreestri kohale pürgijaid, oleks aus vastata kriitilisele küsimusele, kui palju olen ise sporti panustanud.

Aga palun, alates veebruari ja märtsi vahetusest (aeg on sportlikuks liikumiseks kulunud aeg):

9. nädal (al. 26.02): 6:22, rattaga 138,4 km
10. nädal (al. 04.03): 5:39, suusatades 35,7 km, rattaga 72,5 km
11. nädal (al. 11.03): 5:45, suusatades 32,2 km, rattaga 80,8 km
12. nädal (al. 18.03): 4:19, rattaga 93,6 km
13. nädal (al. 25.03): 6:08, rattaga 150,9 km
14. nädal (al. 01.04): 5:54, rattaga 161,1 km
15. nädal (al. 08.04): 5:29, rattaga 149,4 km

Viimase seitsme nädalaga on rattasadulas kogunenud peaaegu 850 km. Seda on piisavalt palju, et tekiks vajadus vahelduse järele. Kust seda saada? Eestis on maastik paraku üksluine ja vähe põnevust pakkuv. Eriti võrreldes näiteks vaevalt 20-kilomeetrise sõiduga ümber selle kummalise ja radioaktiivse mäe. Omal ajal, tosin aastat tagasi, üritasime Jaanus Laidveega sõita ümber selle Templimäe rendimaasturiga (fotol ülal vasakul), kuid loobusime, sest tee muutus masinale ohtlikuks.

Ohh, kui meil Eestis oleks ka midagi ligilähedastki nii värvikirevale ja põnevale rattaringile (fotol paremal ja marsruut all vasakul)! Algul tuleb vändata mööda kruusast vadi, mis muutub ajapikku, mida lähemale kiviseinad tulevad ning mida järsemaks need kerkivad, nii kitsaks, et vastutulev auto mööda ei mahuks. Õnneks oli see ring tol korral, kui seal sõitsin, totaalselt inimtühi – ei ainsatki hingelist. See lisas ainult põnevust, aga ka pinevust ja ärevust, mis omakorda elavdas ja teravdas elamust. Asi lõppeski raja kõige kaugemas punktis sellega, et eksisin ära – kuigi tundub absurdne, kuidas saab ära eksida teekonnal ümber mäe, eriti kui silmapiiri ei varja mingid kõrged metsad. Aga näe, saab!

Lisaks leidsin teel kaks sõelapõhjaks tulistatud autovrakki.

Selleks, et paremini kaasa elada saaksite, olen lisanud nii suulised kui kirjalikud kommentaarid.

Magustoiduks, nagu näete, oli mäe põhjakülje all laskumine käänulisel, kohati kivisel ja lõhedega kitsal teel, kus pidi olema ekstraettevaatlik, et lohkudest läbi sõites sadulast ei lendaks ning kividel ja kurvides külge maha ei saaks. Minu jaoks oli see niisuguse kiirusega veel talutava riski piiril sõitmine.

Nagu öeldakse: enjoy the ride!

Foto 1: Priit Pullerits sõitmas rattaga 5. aprillil Tartus Toomemäel. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht
Foto 2: Priit Pullerits uurimas 2012. aasta kevadel teed ümber Templimäe (taamal). Foto autor: Jaanus Laidvee
Foto 3: Kuuliaukudega autokabiin Templimäe all 2023. aasta sügisel. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Priit Pulleritsu rattaring ümber Templimäe, all vasakul lühike põige Behind the Swelli teele. Kuvatõmmis Priit Pulleritsu Strava ekraanilt

63 Kommentaarid:

At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

Kas panite tähele , kui stiilselt ja taktitundeliselt jättis Pullerits kommenteerimata tõsiasja, et üks suur vene küla sai endale viimaks venelasest külavanema. Enne kui hakata antud küsimuses seisukohta võtma tuleb ära oodata millise seisukoha võtavad autoriteedid. Tahad kaua hästi elada, ära kiirusta!

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

Venelane on ikka samm edasi kui põhjakorealane.

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Järgmine samm edasi (või tagasi?) võib olla moslem?
Kui Londonile sobis, siis kilulinn võib ka üllatada tulevikus.

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Usutunnistuselt Vene õigeusku isik on samal pulgal moslemiga - fundamentalistid, püha sõja kutsungile ärksalt reageerivad issanda alamad. Viilma sekti kuuluv persoon oleks edasiminek. Agnostik oleks suisa õnnistus.
Tallinna orjamärk on ikkagi Nevski katedraal. Seda plekki juba maha ei pese.

 
At 17:40, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmised kommentaatorid, te olete valesse kohta eksinud.

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Me oleme õiges kohas. PP blogi ei saa vale koht olla.
Te lingite ka ju Jüri Ratase edukat some kampaania uurimuse mõõtu artiklit. Õige on, sest europarlamendi valimisi saavad valida ka 18 aastased noored, võib-olla tuuakse valimisiga alla 16 aastani nagu KOV-valimiste puhul. Kes Isamaast suudaks noortega sellist kontakti saada kui Ratas? Solman? Seeder? Sibul? Tore (nagu Saarel öeldakse) Palts? Lubage naerda. Isamaa poolt geniaalne käik.
Mis minu soovitus on rattasõiduvaheldusele. Tundub üllatav, aga uuesti kepid kätte ja maastikule. Imikas Vooremäel on väga mõnus vaheldus: 1. keppidega treenid ülakeha, 2. Nuusuta ja pildista kevadet, 3. jälgi, kas on juurde tekkinud raismikke, 4. kuivõrd laiutab kettagolf spordiradade ääres. Saad trenni, saad võib-olla loo lehte, saad sadulale vaheldust.

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Varro läheb oma kehaga Nevskit kaitsma. Nii püha koda.

 
At 18:40, Anonymous Anonüümne said...

Kuda need katoliiklased viimasel ajal nii alla on käinud (Varro, paavst jt), et nüüd lausa moskalite ette maoli viskavad?
Õndsal Ordu ajal meil küll sellist pulli ei olnud. Siis võideldi koerakoonlastest väärusulistega vahvalt ja hoiti kenasti Peipsi taga, mitte ei lastud Toompeale laiutama.

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Varro on tõeline mees. Põhimõtetega! Julge ja Tark

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Varro sugust meest nii lihtsalt ära ei tinista. See mees haistis koheselt koroona pettust ja nägi läbi ka selle ukride ja vantide sõda tegelikud tagamaad. Mees ei karda hüsteeriliselt Putinit ja samas ei lõmita ka lääne ees. Aga noh mida tänapäeva pehmomehed ka sellest teavad. Koogutavad lihtsalt peavooluga kaasa ja karjuvad lolle sisutuid loosungeid. Täpselt nagu rahvarämps siis käitus kui venelane sisse tuli. Kes venelase ees ei lömitanud, see oli ebaintelligentne, see oli verejänuliste kapitalistide tööriist ja nõukogude korra õõnestaja jne. Kurb küll, aga alati on nii, et mida lollem inimene, seda valjuhäälsemalt ta oma tõde kuulutab.

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

18:40 õige jutt. Ja väga tark. Koerakoonlased nahhui ja katoliiklased sama teed. Mujal maailmas näiteks katoliiklikul Iirimaal läheb rahvas tagasi ja teevad n-ö uuspaganismi. Mul on tunne et vaikselt hõõruvad sedasama asja Ansip, Pullerits ja Pärtel.

 
At 19:23, Blogger Priit Pullerits said...

Ikka valed teemad vales kohas, eelmised. Palun ärge reostage. Te ei pea siin kommenteerima, kui ei ole midagi asjakohast öelda. Aga palun ärge tehke siinset kommentaariumi mölakojaks. Oodake järgmise korrani, kui jälle mõni skandaal tuleb; kui inspireeriv värviline keskkond teid ei inspireeri.

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ära pahanda, võhmameestel on mure, näed ...... verejanuliste kapitalistide tööriist ja käsilane.

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa aru, miks peab Varrost siin pidevalt seletama. Kas tegu on pilkamise, hirmu või millegi kolmandaga?!

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas nii? Vanasti olid need lollid, kes vaheldust otsisid. Kindlasti tuleb sõita Tartu ümbruses, sest mujale minna, sõita on mõtetu aja- ja rahakulu.
Midagi suurt on juhutnud!

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Vahetas naist?

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

Varro ja tema geelisoenguga "sõber"...

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

Häbematud olete! Piitsutage ennast!

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Vaatan siia blogisse ja oleks justkui prügikasti sattunud..

 
At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

Ei, blogi on kõva, PP on tasemel. Aga kommenteerijad on alla igasugust arvestust. Palun kord majja lüüa, käod ja varrod minema peksta.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Kas varro on mõne maratoni nüüdseks läbi teinud või tema ärplemine härra Kelguga ainult ärplemiseks jäigi?

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Käin siin blogis aeg-ajalt, et lugeda sporditeemalist arutelu. Praegu on tunne, nagu oleksin sattunud Delfi kommentaariumisse (prügikast tõesti).

Ise hakkasin ükspäev mõtlema, et huvitav mis on saanud kunagisest Eesti kergejõustiku põnevaimast tulevikulootusest Luna-Aleksandra Lagodast?
Äkki oskab Pullerits oma kontakte kasutades selle välja uurida või ehk teab mõni kaaskommentaator midagi? Kust siis mujalt vastuseid otsida kui mitte siit blogist.

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits on pehmoks muutunud?
Lubas siin korra majja luua, kas see tundub sedaviisi: "Palun ärge reostage. Te ei pea siin kommenteerima.."
Tõesti huvitab kas Delete nuppu ei leia üles.

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Delfi kommentaarium ei ole prügikast seal anonüümsed panevad ausat juttu, kui just tiblatrollid ja refitrollid ei kargle. Seetõttu on ka suusablogi õige asi. Võhma mehed tahavad kuulda tõde ja Pullerits oma parimate liitlastega pakub.

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Luna Aleksandrast tahaks kuulda jah. Andke ette.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Viimane bastion kus ausat rahvuslikku tõde kuuleb on PP suusablogi ärge pange seda kinni ja las inimesed elavad. Varro on tubli võhmamees ja seega oma.

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

VV tubli võhmamees?? Nalja teete või? Vt Sportos, seal tal vaid 1 tulemus, 10 km jooksu 58 mintsaga. Pullerits näiteks lidus samavanalt 37ga. Vahet näete? Ei näe! Sest vahe on niiiii suuuuuuur.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Ikka see "oleks", "paneks", "teeks". Loeb see mis on täna.

 
At 14:25, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Toreda vahelduse saab, kui minna näiteks kanaaridele ratast sõitma. Kui ratta sõit üldse ära tüütab, siis teha vahelduseks midagi muud. Võtta eesmärgiks Jüri Ratasele lõuatõmbamises ära panna või üritada rinnalt oma kehakaalgi sirgetele suruda. Üheülbaline treening viib teadagi kuhu.

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Varro Kunts Pullerits Teppan Ansip isegi Soonets kes kogukonnale noa selga lõi on tublid Eesti mehed ja meie austuse ära teeninud.

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Kägu ka.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Rattasõidukultuurist tuleb kirjutada, mitte vinguda vahelduse üle.
Miks professor Hennoste peab Kassitoomel jalutades jalgrattureid pelgama? Kas üha uued ratturid ei mõista liiklusreegleid ega pea kaasliiklejatest lugu? Vaatasin teleuudist ja mõtlesin, et lähen uurin lähemalt, tiirutan seal rattaga. Tõepoolest, pilt on trööstitu. Too Kassitoomel looklev Baeri tänav on ühesuunaline, kuid ratturitele on eraldi teega tehtud kahesuunaliseks. Tolles teeosas, mis mõeldud ratturitele üles sõitmiseks, sõidavad osad ka alla. Kõnniteedel sõidavad samuti eri oskustega sõitjad - tõmbavad kaapekat ja turnivad, nagu Pullerits piltidel. Rattateedel vales suunas sõitjaid vaadates jäi silma, et nad on pigem nooremad naised, võibolla tudengidki või gümnasistid. Kõnniteedel möllavad nagamannid, mõni eksinud töömees meestekal. Ülekäiguradadele sõidetakse hooga ja jalutades sammu aeglustamata (minul on eesõigus!). Ohtlik kant jalutamiseks ja sõitmiseks.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Üldse kultuurist peab kirjutama, Ameerika räppar teeb lõpparve ja suusablogis ei poolt sõnagi. Miks?
https://kultuur.postimees.ee/8001669/uhe-ajastu-lopp-naitlejast-rappar-teeb-muusikaga-lopparve?

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Ühte asja tahaks veel mainida. Rattakella kasutamine. Toda võiks julgelt tilistada, sõbralikul moe, ja see oleks just vaid märguanne teisele ratturile või kui on juhtumisi samal teel jalutajaga, et tagantpoolt liikleja tuleb. See ei peaks tähendama - teelt eest! Vaid tilinat kuuldes liikleja teaks oma liikumisteed hoida, või pool sammu tee äärepoole, et juhuslikult ette ei astu ega keera. Sõbralik tilistamine vajab harjutamist, nagu ka auto signaali andmine - väike törts, mitte kümme sekundit käsi rooli muljumas.
Pullerits, kas teil on tuled ja viled linnasõiduks rattal peal?

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Täna riigikogus arutati natuke seda spordi värki ja kõik ikka endistviisi- raha tuleb eraldada "kauaoodatud" laskesuusa MM'i korraldamiseks ja Rally Estoniale ja siis loomulikult veel ka jalgpalli siseväljakuid tuleb juurde ehitada ja nii edasi sest paks laps, ilus laps.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Kriiskilt konstruktiivne EOK kriitika. Sõõrukas saab teenitult litakaid.

https://arvamus.postimees.ee/8001654/jaanus-kriisk-saame-taasiseseisvumisaja-vaikseima-olumpiakoondise-kuidas-nii-sai-juhtuda

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Terekest!

Alustada tuleks kõige lihtsamast - tutvumisest liiklusseadusega:
(2) Kui jalgrattaga sõiduteel, teepeenral või jalgrattarajal sõitmine on selle seisukorra või liiklusolude tõttu oluliselt raskendatud ja puudub ka käesoleva paragrahvi lõike 1 punktis 2 ( jalgrattatee) või 3 (jalgratta- ja jalgtee) nimetatud tee, tohib jalgrattaga sõita jalgteel ja kõnniteel.
(8) Jalgrattur, kergliikurijuht ja pisimopeedijuht peavad vahetus läheduses olevast jalakäijast möödumisel sõitma kiirusega, mis ei erine oluliselt jalakäia kiirusest ja mis võimaldab jalakäijast ohutult mööduda. Tööülesandeid täitev politseiametnik, abipolitseinik ja kiirabitöötaja peavad jalakäijast mööduma ohutult.

Lugupidamisega
Rein Valdmaa

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

Kõik õige, Rein. Kuidas aga saavutada olukord, kus iga tõuksi peale hüppav poisiraisk või loengule lehvlev tudengineiu, oleks liiklusseadusega kursis. Kes kontrollib, nagu PP õigesti küsib?

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Lehvlevat tudengineiut kontrolliks hea meelega. Otsiks läbi et ega ta järsku terrorist ei ole. Kunagi ei tea.

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Paluks ka blogisse rohkem fotosid kevadiselt lehvlevatest tudengineiudest. Priitu ja tema marsistlikku maastikku on nähtud küll juba.

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Kevadised meeleolud siin mõnel mehel. Paraku, paraku...Püha Tool saadab Pribaltikasse uue nuntsiuse piiskop Georg Gänsweini. Konservatiivse suuna mees. Kas kogukond kiidab heaks? Samas konservatiivsust pole kunagi liiga palju.

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Eksinud tudengineiud tuleb jaoskonda viia ja seaduse täie karmusega ette lugeda võimalikud repressioonid.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul linnasõidurattal tuled on, ees ja taga, vilesid aga mitte.
Soonets ei löönud nuga selga, Soonets kutsub Euroopas oma Ukraina särgis venelasi korrale.
Kriisk teab, kellele litakaid anda. Hästi annab.
Aga mida kõik teised sepad ja jorsid teevad? Piidlevad lehvlevaid tudengineiusid?...

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Nuntsius on informeeritud mees. Ta kindlasti teab kelle Köniksbergi peapiiskop Lucius Pacius Von Beckensdorff Liivimaa kubermangu esimeseks intendandiks määras.

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Gänswein on ju maakeeli Hanevein. Seega sobib imehästi hanerasvaga. Konservatiivne kogukond kiidab kindlalt heaks!

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Fon Beckendsdorff teab et Gänswein ei pea kaua karmis põhjamaa kliimas vastu, hakkab koju tahtma.

 
At 08:01, Blogger Priit Pullerits said...

Mis mõttetut jampsi te siin ajate?! Palun lõpetage ära, see ei ole naljakas ega ammugi mitte asjakohane.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

On kättejõudnud hetk kus Elu24 ja Nelli teataja on kvaliteetajakirjandus siinse blogiga võrreldes! Kes oleks sellist langust osanud arvata.
Quo vadis..

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Siin aetakse juba täielikku kelbast. PP aga vaid palub, et lõpetataks 😂
Jama ära kustutada samas ei saa, sest siis jääks kommentaaride arv olematuks aga seda PP ego üle ei elaks.
Wannabedest võhmameeste foorum, my ass.... 🤣🤣🤣

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

😂👍

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Aga kust leida parem kogukond, kes Moabi lohutuid sõite ka mitmekordse kordusena heaks kiidaks?

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 17:05, Blogger Priit Pullerits said...

Eks ikka proovid algul heaga, 16:06.

Kui sellest aru ei saada, lähebki kustutamiseks, vt kolm eelmist.

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Julm.

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Kahju, kõvad kommentaarid olid ala spetsialistidelt.

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Äkki refereerite olulisemaid kustutatud jutumulle?

 
At 21:04, Blogger Toomas said...

See oli suurtest härradest Püha tooli nuntsius ja Köniksbergi piiskop tema kõrgeausus ise. Need mehed on ikka kordi kangema kraadiga kui euro komissar härra Ansip olgu ta lugupeetud ja Juri Ratas iga tantsusaate staar ja all-round jutupaun.

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea vaheldus oli, täpselt teemasse. Aitäh diliititud kristlikele meestele!

 
At 01:32, Anonymous Anonüümne said...

Teemaks on suusatamine ja rattasõit, seltsimehed kristlikud sotsiaalnatsionalistid.

 
At 06:18, Anonymous Anonüümne said...

Suusatame ja ratast sõidame kogu aeg aga kui võhmamehed õhtul koju lähevad on nad konservatiivsed pere inimesed ja osad hardad kristlased. Nende tublide meeste toeks saabub nuntsius Gänswein, vana spordimees isegi ja armutu kommunistide vaenlane. Ütleme tere tulemast.

 
At 18:07, Anonymous Anonüümne said...

Nuntsius mingu sinna kus tuli. Võhmamehed teevad õhtuti tunnikese paaristõuke-naisekande intervalle!

 

Postita kommentaar

<< Esileht