reede, mai 10, 2024

Pullerits: Kas ETV sporditoimetus teeb haltuurat?

Pärast Sõprade sõitu, mille eel sain legendaarselt rattatreenerilt Rein Kirsipuult kingituseks Estonia kirjaga valge nokatsmütsi Läänemere maade Sõpruse velotuurilt aastal 1988, millel on Aavo Pikkuusi, Riho Suuna, Erika Salumäe ja Ants Väravase allkirjad ning lisaks veel kolm, mille andjaid ma ei ole suutnud tuvastada, sain siin oma blogis igati asjaliku ettepaneku, et toogu ma müts kogukonna ette, küll selle liikmed aitavad asjas selgust luua. Nüüd on asjatundjate tund tulnud! Tuvastamist vajavad kahel alljärgneval fotol vastavalt ülemina ja alumine allkiri ning ülemine allkiri.

Samal ajal... tegi ETV eile pika-pika uudise sellest, kuidas nad hakkavad koos TV3ga üle kandma jalgpalli EM-võistluste finaalturniiri. Isegi ERRi spordiuudiste juht Rivo Saarna tuli ekraanile veenma, mis moodi nüüd saab vaatajaile asi selgemaks. (Kuidas küll, selle avamiseks talle alluvad aega ei eraldanud, mistõttu jääbki mulje, et tegemist oli klassikalise corporate bullshitiga, kus mis tahes sõnumile tuleb igal juhul anda positiivne spin ehk vint peale.) Ent mida ETV ükski õhtune spordisaade eile ei maininud, oli see, et ratturid sõitsid Giro d’Italial järjekordse etapi, kus Eesti noor mees Madis Mihkels sai võitjalt rohkem kui 20-minutilise paki.

Üks asi on see, et Eesti igaõhtune põhispordisaade ignoreeris parajasti maailma tippkonkurentsis osaleva Eesti sportlase sõitu täiega, aga teine asi on see, et ETV isegi ei vaevu tegema elementaarset reporteritööd. 20-minutiline kaotus on suur kaotus ja tekitab küsimuse, miks ja kuidas nii juhtus. Siin aidanuks üksainus lühike telefonikõne, kus Mihkels saanuks selgitada, miks nii läks. Kas sellepärast, et säästa jõudu etappideks, kus saab taas näidata sprinterivõimeid? Või sellepärast, et kahel eelmisel etapil, kus ta sai 9. ja 10. koha, pingutas ta liiga palju, et enam hoogu ei jätkunud? 

Sisulistele küsimustele ETV spordisaadetest kurvaks tegevalt sageli vastuseid ei saa. Aga eile magas ETV Mihkelsi tulemuse sootuks maha. Jalgpallist, kus ükski Eesti mängija ei osale, saab ja annab aga alati heietada.

Niisiis tuleb pöörduda blogi kogukonna poole. Küsin: kas teile ei tundu, et tänavusel Girol on sprinterite konkurents hõredavõitu? Minu arvates on paljud teravama jalaga mehed puudu. Mis paneb küsima, kas Girol on midagi paigast ära. Eile õhtul juhtusin vaatama Ungari velotuuri etapi viimast tosinat kilomeetrit ja seal jäid kõrvu paljud tugevate sõitjate nimed.

Jalgpallist ainult nii palju, et see toob inimestes eile tumedaid tunge ning ässitab vägivallale. Ühest sellisest juhtumist ühes Eesti koolis, mis lõppes eile 4. klassi poisile sellega, et ta tuli viia lausa teise linna emosse, kirjutasin tänasesse Postimehesse ka loo. Jube lugu, kas pole?

Foto 1: Vahur Teppan (vasakul) ja Priit Pullerits laupäeval Tartus Rüütli tänaval Hugo Treffneri gümnaasiumi ees enne Sõprade sõitu. Foto autor: Tiia Teppan
Fotod 2 ja 3: Läänemere maade Sõpruse velotuuri (1988) nokatsmüts. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 4: Grupijuhid Priit Pullerits (vasakult kollastes vestides), Gert Prants ja Jaanus Teppan laupäevase Sõprade sõidu järel Hugo Treffneri gümnaasiumi ees. Foto SuusaAkedeemia arhiivist
Foto 5: Võru lähedal Parksepa keskkoolis eile palliga pähe saanud 4. klassi poiss ootas veel täna hommikul, et saaks Tartu ülikooli kliinikumis MRT-uuringule, mis tuvastaks, kui tõsine on saadud trauma. Foto autor: Sille Annuk / Tartu Postimees / Scanpix

34 Kommentaarid:

At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Ungari ikka.

 
At 14:55, Blogger Priit Pullerits said...

Muidugi, 14:53!
Vaat mis juhtub, kui ingliskeelsed nimetused liiga palju silme ees virvendavad...

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Imelik jutt. Noormees ei suutnud üle tara ronida ja kukkus maha. Seda lugedes jääb mulje nagu lugejad on segased ja ei saa aru, et kui teel on tara, siis tuleb sellest loomulikult üle ronida ning kui ronimise käigus kukutakse siis kukkumise fakt on ebanormaalne ja põhjustatud kindlasti veerand tundi varem toimunud vuti tagumisest. Väga raamist välja lähenemisnurk või mis? Milleks minna väravast või sealt kus aias on ava, ei see on nõrkadele. Kõvad mehed lähevad otse ja kui ei saa hakkama siis on süüdi need kes vutis palli tagusid. Eilse Eesti Euroloo edu kõrval on tegemist ajakirjaniku poolt väga normaalse raamidest väljuva jutuga. Milleks meile riik ja reeglid, paneme alati otse. Raamid on nõrkadele. Ja ärme "neid" narkootikume tee. Kas avalikus ruumis veel mõni tabu ka on?

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks Postimehes pole TÄNA eilsest Girost midagi? Ja ma veel maksan selle lugemise eest. Samas Delfis pole ka miskit. Kui tulemust pole, siis pole. Rattasõidu kümneski koht on sama mis suusatamise 60s koht - st polegi midagi väärt? Äkki trehvab uudistesse, äkki mitte.
Aga hea, et ikka jalka EM üle kantakse vabalevis, üldse ei mõista, miks kunagi TDFi ETV näitas...

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Ka Giro GC konkurents kiita ole. Arvati, et Pogacar võib algusest lõpuni roosas panna. Noh, esimesel jäi 3-ndaks. Vigastusele loota on halb tava.

Kui allkirjamüts on RK-lt, siis võiks loogiliselt võttes üks allkiri kuuluda ka Oleg Ljadovile - mõlema pildi ülemine võib olla?

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Matimees tegi jälle häbi, eelmises sessioonis sai venelaselt pähe, nüüd sai valgevenelaselt pähe. Teksariided ja Pariis hüvasti.

 
At 00:38, Anonymous MargusM said...

Priit, kui sinujaoks on rattasport nii tähtis et jälgid seda ainult AK Spordisaatest siis oled oma huvi suurusega proportsionaalselt informeeritud, rohkem pole mõtet sinusuguste jaoks aega kulutada.
Mihkels kaotas 20min sest oli kukkumises ja tuli siis grupettoga lõpuni. Tempos sõitis keskmiselt ja homme raske mägede etapp, eks näis kuis selle lõppu jõuab.

 
At 11:05, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, MargusM, selle info eest!
Kas on ka teada, miks Mihkels jäi temposõidus kõige viimaseks?

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Padrega ei ülbitse.

 
At 18:39, Anonymous MargusM said...

Mis vahe seal oleks olnud kui on tagant 5-s? Pole tema etapid, sellepärast sõitiski nii ja täna ja homme ka.

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

Padre kirjutab Postimehes, et "Tänavu aprilliks oli Iisraeli armee rünnakutes Gazas hukkunud vähemalt 30 000 inimest". Kust selline number, kui küsida tohib? Ega ometi vana hea Hamasi "tervishoiuministeerium" kui absoluutse ja ümberlükkamatu tõe allikas?

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

Mihkels jäi viimaseks planeeritult. Ehk siis teadlikult ei kulutanud ennast.

 
At 19:06, Blogger Ants said...

Täna 6 es jA andis intervjuu.....

 
At 09:04, Anonymous Anonüümne said...

Ütleme nii, et poodiumile on pikk arengutee ees. Kui ikka õigel ajal, õiges kohas õigele possale murda ei suuda siis väga nagu lootust ei ole.

Vaatame parem Tartu maastikujooksu pilte. Kas keegi teab kedagi, kes nägi seal kolme triibuga tosse? Võtad suvalise pildi ette ja kõigil linnukesed jalas. Just nagu heade mõtete linnast polekski kedagi kohal. Mis värk selle Tartu vaimuga on, jooksurajal linnukesega aga pidudel triipudega?

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju on neid eesti sportlasi, kes Eurospordile on intervjuud andnud?

 
At 10:36, Blogger Ants said...

Kirsipuu,..........

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi hea inimene oleks nii hea ja paneks palavalt armastatud rahvasaadiku sõnumi eesti keelde ümber?: https://twitter.com/evateemad/status/1789664278632386948?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

11.08 Parem ärme risusta ainukest normaalset spordiblogi mõttetustega.

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

9:04 väga õige teema püstitus. Kord on käest ära mitte ainult Tartus vaid kogu Liivimaal. Autoriteedid peaks asja ette võtma

 
At 12:18, Blogger Priit Pullerits said...

Kas Tartu jooksumaraton kaotab hoogu?
Ma ei näinud sellest sugugi eelkajastust ega ka reportaaži ega ole näinud järellugusid kangelasjooksudest, kannatustest ega rekordiületustest. ETV pühapäevases spordisaates oli see ka kuskil teises pooles vaikselt ja tagasihoidlikult. Postimehe veebis ei näinud ka mingit kajastust. Pole tuntud tegijaid? Fosti sai küll kolmanda koha, aga sellest ei aita, sest tema on loobunud suurest spordist ja kõik teavad, et laseb vana rasva pealt - sedasi tähelepanu ei tõmba.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Ja polnud ka taolist meest, kes lidub ja võidab ilma Nike tossudeta ehk sokiväel, nagu Nurme sõber Mukunga. Nüüd on üks tasapaksu panemine - nurgatagune metsajooks ilma ažiotaažita.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Padre peaks blogis pressingut tegema. Youtubest saab vaadata Tommy Cash ütleb ka et kolm triipu peab puhtana hoidma. Seda peab austama. Three stripes ....

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Jah on asju mida peab austama. Adi dassler on saksa rahvuslik kaubamärk seda ei saa odavalt müüa ja peenrahaks vahetada.

 
At 08:10, Anonymous Anonüümne said...

Tänases Võimlas on PP vihavaenlane Saarna. Juttu tuleb muuhulgas Mihkelsi senisest sooritusest Girol. Saarna tunneb arvatavasti rattasõitu tunduvalt paremini kui Pullerits. Kas ERRi saates suudab Saarna oma paremuse samavõrra esile tuua, kui konkurentsis sporditoimetuse juhi kohale Pulleritsuga?

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Kuule eelmine, sa ikka üldse ei jälgi mängu või? Ainult kirjaoskamatu ei tea, et Pulleritsu kandideerimine ERRi spordijuhiks oli ajakirjanduslik eksperiment, millest sündis vaimustav reportaaž, mitte tõsine üritus, sest Priit poleks mingil juhul pealinna kolinud ja spordiajakirjandusele pööras ta selja juba tudengina, kui Karuks Istus Vangitornis oli teda õpetanud, et ei ole pointi elu lõpuni sekundeid ja sektimeetreid lugeda.

Saarnale pöialt hoida sa muidugi võid. Aga jama ajamine faktide pähe ei ole ilus.

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Kolmetriibumeeste rügement toetab Pulleritsu. Saarnal pole võimaluse poegagi.

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Jumal tänatud, et PP pole äriplaani esitlemise võimet. Sellest kirjutas juba Kadastik oma memuaarides. Saarnal on. Kõigevägevam olgu tänatud selles mõttes, et me, kogukond, Eesti, oleksime kaotanud väga hea kirjamehe. Milleks, nagu ütleb Freddie Mercury vaibal lebav Kersna.

Kas te Eurovisiooni vaatasite? Ja lugesite tülgastava Lauri Vahtre arvustust, mida kiitis oma saates R.Lang. Kahtlemata võib lauluvõistlust vaadelda läbi kultuurisõdalase prisma. Naljakas oli lugeda Vahtre artiklit, millest kumab rahvuskonservatiivi vaikne palve - et see komorra lõppeks kord. Kuid tühi lootus. Õudsed esinejad ja õudne muusika. Omal ajal oli ikka Freddie Mercury ja Vello Orumets. Kui kena oli aeg siis.
Milline tuleb vaatajareiting?

Paistab, et Mihkels on valel ajal vales kohas. Selles mõttes, et kui täna Girol peaks Jass maid jagama, siis punkte tuleks kui oavarrest. Mihkels pigem tugeva klassikumehena on õnnetu. Van der Poeli ja van Aerti suguste eriliselt kõvade meeste kõrval pole šanssi. Igal ajastul on omad kangelased, kahjuks Mihkels on tänases. Kuigi, Jass saatis omal ajal perse isegi Cippolini, kes oli sprindistaar ja keda vedas lahti Andrus Aug.

https://sport.delfi.ee/artikkel/93651499/kuula-andrus-aug-liidu-juunioride-koondis-hirmus-maavarin-armeenias-cipollini-ja-petacchi-rongid#article-image-id=160873c0-c4a6-11eb-a699-fdd134728f04

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

11:42 Ruttad sündmustest ette. Pole veel see aeg käes, et hakata Mihkelsit Kirsipuuga võrdlema. Ainuke õige väide on sul see, et igal ajastul omad kangelased. Aga isegi see on poolik tõde, sest Mihkelsi kangelastegude ajad pole veel saabunud. Täna kõik näitab, et kangelasteod on tulemas. See võtab veel aega. Kõigepealt on vaja saada korralikku profitiimi aga see on juba samahästi kui saavutatud.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Mihkels on juba ammu kangelane, tema teod ei unune.

hiinlane

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Ma mõtlen võrdluse Mihkels ja Sagan peale. Kas see on sõitjaprofiililt õige võrdlus? Mihkels kindlasti pole Alaphilippe, kes saab teravast mäest üle. Või saab? Viimane nädal Dolomiitides näitab, kuigi siis vist tal on eesmärgiks vaid ajalimiiti mahtumine.
Põrgu värk, ehk näitab oma võimeid hoopis olümpiarajal! Igatahes on, mida oodata.

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Ühe tagasiside tahaksin veel lisada. Kas te vaatasite M.Raudsaare intervjuud T.Mägiga Postimehe veebis? Õnnestus keskmiselt. MR oli liiga kinni oma märkmetes, ja noored nagad, ajakirjanikuhakatised, näete ja aimate, kui palju on tegelikult vaja eeltööd teha. Kuid intervjuu tundus pingutatud. TM vastas, või õigemini kinnitas varasemaid lausungeid, lisas napi kommentaari. Ilmselt meie üks vabaduselaulik ei saa täna piisavalt tähelepanu, seetõttu oli PMi intervjuust mõnevõrra loksutatud. Tänutäheks kinkis härra Raudsaarele oma venekeelse plaadi. Paras!
Härra Raudsaar, võtke vabamalt, me teame, et te tegelikult olete tubli mees!

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Mihkelsi võrdlemine täna suurte tegijate ja kõlavate nimedega pole veel kohane. Ei tasu unustada et tegemist on vastupidavusalaga ning Van der Poeli ja van Aerti mahud on vaja alla sõita. Küll siis tulevad ka tulemused, kui keha ja vaim vastu peab.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Mahud peavad olema juba all. Mis 20-21 aastane enam ootab, nüüd tuleb paugutada. Targalt.

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

Ei Van der Poeli ega van Aert ei olnud 20-21 aasta vanuselt veel tegijad. Vaadake nende tulemuste lehte, siis näete kunas tulemused tulid. Viimane saab tänavu 30 ja teine 29.

 

Postita kommentaar

<< Esileht