esmaspäev, juuli 15, 2024

Pullerits: Kuidas jalgpallitulemuste ennustajad pidevalt n-ö puusse panevad?

Ma ei vaadanud jalgpalli EM-turniiri finaalmängu. Milleks?! Mis vahe seal on, kumb võidab. Kui ausalt tunnistan, siis pigem olin Hispaania poolt – aga küllap sellepärast, et Inglismaa oli kuuldavasti hambutum meeskond, ja selline ei peaks võitma, ning teiseks sellepärast, et arusaamatult palju on Eestis neid, kes hoiavad fanaatiliselt pöialt Inglismaale, nagu oleks ise inglased, lootes, et lõpuks ometi pärast 1966. aastat Inglismaa midagi võidab. Miks ei võida, selle kohta esitan teooria allpool pärast seda, kui olen teile näidanud, kuidas need, kes jalgpallis midagi ennustavad, kapitaalselt mööda panevad.

Vaatasin vahetult pärast turniiri algust ühe suure ja tuntud ettevõtte ennustustabelit seoses jalgpalli EMiga ja sain välja kuulutada, kes kindlasti seda ennustust ei võida. Etteruttavalt olgu öeldud, et mul oli kapitaalselt õigus.

Ennustuste võiduvõti raskesti ennustatavate alade puhul, nagu seda on jalgpall, seisneb selles, et ennustusi ei võida nn kindla peale välja minnes ehk ennustades seda, mis tundub kõige turvalisem/raudkindlam/tõenäolisem/ootuspärasem. Vaatasin ennustustabelit, kus olid kirjas kõigi pakkumised, ning sain teatada, millise tulemusega EM ei lõpe (sest vastavaid ennustusi oli liiga palju). Nimelt sain välja kuulutada, et ei võida Prantsusmaa (10 pakkumist) tulemusega 2:1 (10x), et enim väravaid ei löö Mbappe (15x) ja suurim ühe mängija löödud väravate arv ei ole 6 (9x). Resümeerisin: „Need on kõige sagedasemad pakkumised, mis tähendab, et kellel selliseid pakkumisi on palju, ennustust ei võida.”

Nagu nüüd teada, oli mul õigus. 

Kes ennustuse võitis? See, kes pakkus ainsana, et võidab Hispaania ja võidab skooriga 2:1. Seda, et enim väravaid lööb Saksamaad esindav Jamal Musiala, oli samuti pakutud üks kord (ja siin ei suurendanud täppi panijate arvu isegi see, et kolme värava lööjaid, nagu Musiala, oli kokku kuus), aga et suurimad väravakütid piirduvad kolme tabamusega, ei ennustanud mitte keegi.

Teisisõnu ja veel kord: et ennustusvõistlusi võita, ei tohi enamikku panuseid teha sellele, et võidab see, kes tõenäoliselt võidab enamiku arvates, vaid tuleb võtta teatud riske.

Kui mängu tulemus 2:1 olnuks lahti seotud sellest, kes võidab, oleks tabamusi olnud rohkem. 2:1 oli tõepoolest ülekaalukalt populaarseim skoor: play-offi 15 mängust 7 lõppes 2:1.
Finaal Hispaania-Inglismaa 2:1
Poolfinaalid Inglismaa-Holland 2:1 ja Hispaania-Prantsusmaa 2:1
Veerandfinaalid (4 mängu) Holland-Türgi 2:1 ja Hispaania-Saksamaa 2:1
1/16-finaalid (8 mängu) Türgi-Austria 2:1 ja Inglismaa-Slovakkia 2:1

Miks siis Inglismaa ei võitnud seekord ega ole võitnud varem? Kuigi Inglismaal on väidetavalt tugevaim liiga. Aga kas selles asi polegi, et liiga on tugevaim? See tähendab, et liiga on täis välismängijaid. Kui meenutame eelmisel nädalal Eesti klubide etteasteid eurosarjades, siis valdavalt Eesti mängijatest koosnev FC Flora sai kaotuse 0:5, aga teised meeskonnad mängisid edukamalt (olgugi eeldatavalt nõrgemate vastaste vastu), kusjuures väravaid lõid nende eest ainult välismaalased. Ma ei kavatse siin esineda spetsialistina, sest seda ma ei ole, küll aga annan mõtteainet neile, kes sel teemal otsuseid teevad, et kas välismängijate sissetoomine, mis tugevdab klubisid ja liigat, tuleb ikkagi riigi koondisele kasuks. Ega vist.

Foto 1: Mikel Oyarzabal lööb palli Jordan Pickfordi selja taha ning viib Hispaania EM-finaalis Inglismaa vastu 2:1 võidule. Foto autor: DPA/Scanpix
Foto 2: Inglismaa jalgpallur Jude Bellingham pärast kaotust EM-finaalis Hispaaniale. Foto autor: DPA/Scanpix
Foto 3: Hispaania mängija Dani Olmo lööb EM-finaalis Inglismaa vastu palli oma väravajoone eest tagasi. Foto autor: DPA/Scanpix
Foto 4: Nico Williams viib EM-finaalis Hispaania Inglismaa vastu 1:0 juhtima. Foto autor: Chine Nouvelle / SIPA / Scanpix
Foto 5: Hispaania mängija Alvaro Morata abikaasa ja lapsed pärast EM-finaali lõpuvilet. Foto autor: Chine Nouvelle / SIPA / Scanpix

41 Kommentaarid:

At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Inglismaa on väidetavalt tugevaim liiga? Kes seda väidavad, Inglise fännid? Selle aasta Meistrite liigas, mille Madridi Real võitis, ei jõudnud ükski Inglise klubi isegi nelja hulka ehk poolfinaali. Tõsi, kaheksa hulgas oli neid kaks, aga Hispaania klubisid oli kolm! Nende välismängijatega on ka nii ja naa. Flora sai jah hiljuti korraliku kolaka oma kohalikega, samas eelmine aasta õnnestus kohalik "Premmi" tiitel kätte saada ja nt Paide, kus oli reaalselt 7 neegrit , lõpetas 4. kohal.

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Flora võitis süsteemi abiga ehk keelatud võtteid kasutades.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Udune lugu, ei saanud mõttest aru. Ennustadki kas emotsiooni/lemmikute najalt, või siis just seda, mis on "ootuspärasem". Ma sõprade pundiga EM/MM ajal korduvalt ennustusi teinud, igaüks viskab kümneka potti (viimased 2x on küll vahele jäänud). Ennustused enne algust, ja siis lisaks peale alagrupi/veerandi jne lõppu. Ma ei ole üldse eriline jalkahuviline, aga enne turniiri sai siis tunnike võetud ja eluga kurssi viidud end (väljamaa portaalide neutraalsed spordianalüütikud, mitte mingid PM/Delfi lood). Emotsioonid olen kõrvale jätnud 99%. Ja kõik korrad olen TOP3 olnud ja raha mitmekordselt tagasi saanud ennustusest. Hakka või päris sportsbettingut tegema, eksole.

https://sport.delfi.ee/artikkel/120307595/conor-mcgregor-tegi-tanu-hispaania-em-tiitlile-83-500-eurost-miljoni

 
At 17:05, Anonymous Anonüümne said...

See sissekanne oli üsna segane. Tundub, et blogiomanik ei saa aru statistika põhireeglitest.

 
At 18:54, Blogger Priit Pullerits said...

Mis puutub ennustamisse statistika???

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Statistika (kasvõi statistical modelling peenemalt võttes) alusel spordiennustamine on laialdaselt tehtav ja loomulikult puutub ennustamisse, mida üks filoloog ikka sellest teab. Kokkuvõttes on sportsbetting ikkagi random, aga statistika põhjal saab teenimisvõimalusi märgatavalt kergitada küll. Kaotatakse ka muidugi, küsimus on ikkagi statistika kasutamises ja rakendamises. Seda teavad muidgi ka sportsbetting pakkujad ja selle pealt tulevad võidukoefitsiendid ja tingimused jne. Statistika + konkreetse spordiala mõistmine + sportsbettingu korralduse mõistmine võimaldab huvilistel (riskides) teenida.

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

21:03 lõpeta see sisuturunuss siin. Enamasti on hinnangud, et vaid umbes 1% kuni 5% panustajatest suudavad pikemas perspektiivis kasumlikud olla. See väike protsent, kes tulu teenib, kasutab tavaliselt põhjalikke analüüse, järgib kindlaid strateegiaid ja haldab oma rahalisi vahendeid väga distsiplineeritult.

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Kogu maailma meedias käis läbi kohustuslik "spordiuudis" et Ralf Suumahher on gei. Postimehes muidugi ka. Delfis näiteks ei ole. Delfi on ses suhtes kõvasti postimehest parem. Miks?

https://sport.postimees.ee/8059585/legendaarne-vormelisoitja-avalikustas-49-aastaselt-et-on-gei/

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

21:57, koli oma geiuudistega mujale.

 
At 08:27, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult ilmus see "rõõmusõnum" lõpuks ka Delfis. Pole midagi parata see kuulub peavoolu ajupesutehnikasse.

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Peaasi et Pullerits ja Soonets keiks ei hakka see oleks konservatiivse spordi ja poliitblogi lõpp ja hukk.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond saaks šoki.

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Mis šoki, kogukond armastab palavalt blogipidajat ja teeb grupikalli. Geistumine on selle loomuldase protsessi osa. Miks mehed käivad meestesaunas? Sellepärast, et on homod.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Me ei elaks seda üle.

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

@12:24
Kui lubataks, siis käiks enamus mehi ikka naistesaunas:)

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake kuidas vutimängijad värava löömise järel autorit kallistavad ja külakuhja teevad. Kas nad ei olegi geid? Olete tööjuures kunagi tööalase õnnestumise puhul sellist grupikallit teinud koos naistega? Geistumine on siinjuures täiesti normaalne asjade kulg.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

No kui normaalne siis teeme ära. Pullerits ja Soonets avalikustagu oma poissõbrad ja lähme eluga edasi. Kiidame heaks.

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Jalkamees on kole olla, kui joppab ja lööd värava, hüppavad semud selga, mõni õnnitleb misjonäripoosis. Treener ja seeniorkamraadid silitavad käega põske tunnustuseks, aga ka kukla paitamine näib olevat normaalne, rääkimata laksudest tagumiku pihta. Lähedasem mängumees teeb munapiiksu. Iseenesest mulle jalka meeldib, kuid komberuum on mulle kui tavalisele spordimehele tülgastav ja vastuvõetamatu. Piinlik on kohe sellest vabariigi parimas spordiblogis rääkida, kuid rääkimata ka ei saa.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, keegi peaks esinema kainestava sõnavõtuga. Nii ei saa.

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Grupikalli on oluline spordi osa. Seda harrastatakse lisaks jalkale veelgi enam jäähokis ja eriti intensiivselt võrkpallis. Seal on veel selline omapärane komme, et kallistatakse ka kaotatud puntki järel, see on siis nagu lohutuskalli.

 
At 15:44, Blogger Priit Pullerits said...

Ega jalgratturid ka sellest surmapatust vabad ole. Kes etapi ära võidab, saab kindla peale meeskonnakaaslastelt kõva kalli, st kuuma süleluse. Vist ainult jooksjad ja suusatajad ei ole selle kombe ohvriks veel langenud.

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Jalg hoki võrkpall ja jalgratas on võistkonna spordid, oma mansafti tublile tehakse kalli. Ei teagi mis edasi saab. Katsuks võhmameestega mitte liimile minna. Kui kedagi silitada hellalt siis võhma naisi.

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Kes vastutab?

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Kas Eesti lugejat see uudis kotib? Ei tea, vist mitte. Grupikalli sai kindlasti higine tuhandeid inimesi. Ausad võhmehed oksendavsd selle loo peale.
https://sport.postimees.ee/8060167/fotod-ligikaudu-85-000-inimest-tervitasid-madridi-realiga-liitunud-kylian-mbapped/

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Võhmameestel viskab harja punaseks sellise pederulla peale iga kell.

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Vaja oleks süüdlast kelle peale kei viha välja valada.

 
At 18:13, Blogger Priit Pullerits said...

Tõepoolest, 17:21, Eesti lugejaid see Mbappe-uudis ei koti - sellel on ligi 20 korda vähem lugejaid kui minu uudisel noorte naisklaveriõpetajate "kaklusest":

https://www.postimees.ee/8059365/klaverituli-pealinnas-opetaja-kahtlustab-ametikaaslast-loata-kopeerimises

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Miks kahju? Vana mees lõpetab vuti ta ise pere ja fännid on õnnelikud et saab puhkama. Keegi ei viruta putsaga vastu põlve ka. Tore või kahju?
https://sport.postimees.ee/8060193/kahju-prantsusmaa-rundetaht-lopetab-koondisekarjaari?

 
At 19:34, Anonymous Anonüümne said...

Süüdlased peab vastutusele võtma.

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

Suusataja ei saagi kallistada, külm aeg, minnakse ruttu riideid vahetama… Ja kui norrakas finišis, ei tema jõua seda eestlast ära oodata, munad lähevad ennem härma…..

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

Kas Flora lööb Sloveenia klubile 6 kohe algavas mängus ära ja liigub järgmisse ringi? Jaa-jaa-jah, it's coming home, naa-na-na-naa-na, naa, naa, naa, la-la-lalaala, nah-nah-nahhui, naa-na-naa-naa-na, la-la-laa-la-laa, jee, jehhui, ooo-oo-ooo-o, paa-paa-pah, la-la-la-la-laa-laa, oo-oo-oo, uhh.

https://soccernet.ee/artikkel/otsepilt-kas-uue-peatreeneriga-flora-suudab-sloveenias-lahingu-anda

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Lahing antakse alati aga lahingu võib vabalt 0:6 kaotada.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Oo-oo-o-o, poo-po-po-poh, la-la-lal-laa, po-po-ph-poh-lak, naa-naa-na-naa, nah-na-na-nahhui, ilusti, kenasti 7 korda järjesti, oo-oo-oh-oh, naa-na-nanaa-nah, je-je-jee.
Kokkuvõttes sai meie meister 1:7. Mängis ka meie Kostja, laa-la-la-laa, na-nana-naa, nah, hah, na-na-na-nah-hui, la-laa.

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Eesti futbolistid Rafaello Pullerits ja Rudolfo Soonets tahtsid vene koondisega olümpiale sõita et medali lõhna maitsta aga kohalikud patrioodid said väga vihaseks ja ütlesid no pasaran! Jääte koju!
https://em2024.postimees.ee/8060212/foto-ootamatu-kaks-hispaania-sangarit-said-kodus-vaenuliku-vastuvotu-osaliseks/

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Naisfutbolistid näitasid sisu, kuid EM-finaalturniirile edasi ei pääsenud, sest alagrupis jäädi tugevate jalgpalliriikide - Albaania, Luksemburg - järel viimaseks.
Oo-oo-oa-aa, naa-naa-naa-naa, je-je-je-jee, oh, oh, la-laa-la-laa, oo-o-ooo...

 
At 08:36, Anonymous Anonüümne said...

Ei see pole küll üks puhastverd jalgpallivastane, kes on siiski pigem Hispaania poolt. Edasiminek on toimunud, hr. Pullerits, järgmisel MM- l hakkame siin foorumis Teiega taktikalisi nüansse arutama.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Jah, MM ajal koguneme juba Priidu taktikalaua ümber.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Taktikat peab sihtima iga päev. Loodame et Padrel on oma meeskond kellega plaane arutada.

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Tehku taktikat peaasi et rassistlikke nalju ei teeks.

 
At 19:00, Anonymous Anonüümne said...

Kui taktika nõuab rassistlike nalju, siis tehtagu, ja mitte pärast vabandagu ja etendagu põlvitamiste, "ei rassismile" siltide šoudega valekahetsust. Jäägu ikka iga mees oma tõdede juurde väärikalt.
Aga Padre taktikalaua ideed ja teravamate kogukondlaste koondumist sinna ümber toetan ma palavalt. Saagu see teoks!

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Priit käis Kolumbia ülikoolis seal ei räägitud rassistlikke nalju. Tagatoas küll.

 

Postita kommentaar

<< Esileht