kolmapäev, juuli 17, 2024

Pullerits: Kohutav, mille peale Eesti spordis aega ja energiat raisatakse!

Lootsin tõemeeli, hingest ja südamest, et mõni jalgpallipooldaja, kellest meil Eestis ju sugugi puudu pole, tuleb välja oma argumentidega, et kummutada mu Postimehes avaldatud ja paljuloetuks osutunud arvamuslugu, et see oleks õudus, kui Eesti pääseks jalgpallis ime läbi EM-turniirile. Aga ei midagi. Vaikus. Tean küll, miks. Esiteks sellepärast, et vastuargumente, vähemalt selliseid, mil oleks pisutki kaalu, ei ole. Ja teiseks sellepärast, et kogu lokulöömine jalgpalli ümber keskendus EM-turniiri ajal võõrriikide koondistele, mille varjus oli ju nii mugav ära unustada see, kui mannetu on Eesti jalgpall; selle asemel sai taktikalaua kõrval tähtsa näoga olla osaline suures jalgpallis ning seletada, kuidas Hispaania või Inglismaa tegelikult mängima peaksid.

Kuid siit, nagu selgus, saab veel hullemaks minna. Eesti naiste jalgpallikoondise kaaspeatreener Sirje Kapper ütles pärast Eesti eilset 1:1 viiki Tartus Luksemburgiga – jah, oli tõepoolest selline mäng –, et peame naiste jalgpalli rohkem panustama ja veelgi enam töötama.

Peame naiste jalgpalli rohkem panustama ja veelgi enam töötama? Milleks?! Mille nimel?

Ahastus tuleb peale, kui loed ja kuuled, mis on inimeste elu eesmärk ning millele nad oma kordumatut aega ja suurt vaeva kulutavad. Öelge mulle üksainuke põhjus, milleks on meil vaja  naiste jalgpalli rohkem panustada ja veelgi enam töötada!

Kas lihtsalt sellepärast, et teistel riikidel on naiste koondis ning seetõttu peame nendega ilmtingimata mõõtu võtma? Aga mis siis juhtub, kui meil ei oleks naiste koondist? Kas keegi arvab, et keegi kuskil Euroopas paneks seda tähele? Kes panid Euroopas tähele, et Eesti naised mängisid kaks korda Luksemburgiga viiki?

Saan aru, et mul on siin ebatüüpiliselt palju emotsionaalseid küsimusi, aga see jutt, et „peame naiste jalgpalli rohkem panustama ja veelgi enam töötama” ongi sedavõrd irratsionaalne, et selle peale on võimatu midagi mõistlikku kosta. Veel kord: milleks on meil vaja arendada naiste jalgpalli?

Igal ettevõtmisel, mis haarab kaasa paljusid inimesi ning kulutab ressurssi – ressurss on ka nende noorte naiste aeg, mida nad kulutavad palliplatsil, ja tervis, mida nad palliplatsil ohverdavad –, peab olema selgelt sõnastatud eesmärk. Mis on Eesti naiste jalgpalli eesmärk? Et võita Luksemburgi ja seejärel veel mõnda paar astet tugevamat koondist? Hüva, aga kuhu me seejärel jõuame?

Kokkuvõtvalt: kui naised tahavad mängida jalgpalli, siis las mängivad. Ega seda keelata maksa, kuigi mõtlema tasuks neid suunata küll, milleks nad seda teevad ehk mis on selle mõte. Kuid üles ehitada suur süsteem, mis on ju hädavajalik, et naiste jalgpalli rohkem panustada, on küll tühja tuule tallamine. Otse öeldes elude raiskamine.

Fotod 1-4: Eesti naiste U17 jalgpallikoondis mängimas 2022. aasta oktoobris Tallinnas Ukraina vastu. Fotode autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 5: Eesti naiste U17 jalgpallikoondise peatreener Aleksandra Ševoldajeva 2022. aasta oktoobris Tallinnas mängus Ukraina vastu. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

38 Kommentaarid:

At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Sellepärast, et meeste jalgpallis on palju raha ja äkki tuleb naiste jalgpalli ka palju raha. Ehk tuleb siis päev, kui saame maailmale näidata, et näe, siin on meie jalgpalli "Kristin Tattar". Oot, aga miks meil peab olema jalgpalli "Kristin Tattar", meil on juba originaal Kristin Tattar olemas?
Ehk ikka siiski sellepärast, et jalpallis on palju raha. Aga miks on jalgpallis palju raha, kuidas sinna saab palju raha? Sellepärast, et sinna pannakse palju raha, lootuses, et tuleb kokku veel rohkem raha.
Ja siis läheb mull lõhki . . . kas kas küsimus või millal küsimus?

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpalli Tattaril on mõnevõrra laskem esile kerkida, sest esiteks on rahvusvaheline konkurents isegi naiste jalkas palju tihedam kui kettagolfis ja teiseks eeldaks see tugevat kohalikku klubi ja koondist, kus maailma tippu on võimalik võrsuda. Kui kaaslased on kõik küündimatud, siis see paratamatult mõjutab ka andeka meeskonnamängija arengut.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Vahet pole mis ala, panna tuleb!

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Ei no see tots ütleb ju selgelt, et tuleb panustada. Mida panustada saab? Ikka totalisaatorit. Siin ongi mõte. Tüdrukud annavad endast kõik totalisaatori nimel. Ju siis komp on vägev. Visamad ja õpihimulisemad saavad uuteks koondise peatreeneriteks ja jätkavad panustamise iba ajamist. Nii see käibki.

Arvestades Priidu rahvuslikku põlve epopöad siis pole nagu eriti mõtet tervisest ja sportimisest kobiseda vähemalt oma nime all. No ei kõla normaalse kooslusena kui papp räägib, et käige minu sõnade mitte tegude järgi.

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Miks jalkafinaali vaadati ETV, mitte TV3 vahendusel? Miks TV3 põrus? Kas Tiislerid ja Süvari ja stuudiokülalised olid nii oluliselt paremad kui Kruus, slaavi vutti hinges hoidev Kink ja nende stuudiokülalised? Ei, kõik on kinni reklaami näitamises, kuigi erakanal mängu ajal seda ei näidanud. Karm tõdemus erakanalitele - mis neile on õhk, see vaatajatele pisargaas.

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Kui vaadata kõvemate naiste koondiste rahvast siis tooni annavad võimsad lesbid, n-ö lesbopaari meespool. Kas Eestist leiab neid küllalt arvestatava koondise jaoks vähe tõenäoline.

Katsuks ühe asjaga, naiste võrkpall tasemele upitada. Korvpallis vist ei õnnestu seal juba mustanahaline rahvas ees panemas.

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

Meie võrgunaistel on ka juba lopsakas pepu taga. Ei päästa vollegi enam, pole enam sihvakaid gaselle ega soorebaseid pallimängudes. Fitnessis on grillkanad. Võibolla jooksurajal ja kõrgushüppes näeb veel naise tõelist ilu.

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Mitmel spordialal näeb naiste ilu aga probleem on võistkonna spordis. Peab kõvasti punnimw etsiurte riikidega vähegi võrdselt tea. Ja siit tuleb küsimus, milleks? Mis on lõpp eesmärk? Täna mängime saksaga 0:8. Homme ehk 2:4, aga selleks peab panustama raha ja aega, tõstma laste noorte täiskasvanute taset klubides ja koondises. Kust leida sponsoreid kust maksumaksja raha ehitada uued platsid staadionid hallid, treenerid koolitused ametnikud ja kogu muu staff. Punnitame ja võidame Balti turniiril Läti ja Leedut. Mis sellega peale hakata?

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Saksa alistamiseks taristusse punnitamine oleks hullus. Neid hulle on, kes kutsuvad üles maa jalgpallihallistama ja talvel murumänge pidama. Need ideed tuleb eos maha killida, jah, ka naiste jalgpallivõistkonna treeneri unelmad. Julmalt maha.

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priit nii ennastunustamatult jalgpalli trummi taob siis võib kindel olla et hapukurgi hooaeg on käes.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Kuid siiski Priidul ongi õigus!
Seetõttu tulekski rohkem individuaalsetesse spordialadesse pisut rohkem panustada, luua treeningvõimalusi. Tohutult kulutatakse raha pidustustele, aga spordile mitte.
Kiirtoidukohad tuleks päevapealt sulgeda, et paksenemist ohjata...
Linnas on mitmeid treeningvõimalusi, aga mahub juurde...ja lapsevanemad ikka ise ka peavad lapsi sportima viima. Tean mitmeid peresi, kus hämmastavalt sporditakse ja lapsed tänu eeskujudele- ikka vanematele.

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Meist 5x suurem soome pole ka normaalsetes mängudes mitte keegi. Hokis on aga see pole globaalne ala.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits koos oma paremate sõpradega on alati sündmuste tulipunktis. Värisege putinistid ja sitakotid.

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

TÜ Spordihoone kõrval on burksi jm.cräpi toidukas. Lapsed tulevad trennist ja kohe Coca-Cola ja kiirtoit kõhtu...no ahvatlus suur sest kõht ka tühi. Mitte esimene söögikord, vaid üleüldse toitumine peaks tervislik olema kõigil.
Iga spordiväljaku kõrval pitzakohvik ei ole hea mõte...

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis arvad kui kaua Pohlak võimul püsib? Kas tema lahkumine eemaldaks meie jalgpallilt tumeda varju?

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Pohlak on nagu Putin või Brežnev, see lahkub ainult jalad ees. Pohlak kinnitab EJL juhatuse liikmed ja need valivad presidendiks Pohlakut, lollikindel nõiaring. Stagnatsioon ja mudas tammumine jätkub.

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Pohlak või mitte Pohlak, eesti jalgpallil pole väljundit, rohkem kui tulevaste mumumbude integratsioon, need siis mängivad.

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Küsime et keda kotib postimehe uudis. Mitte esimene suvaline futbolist kes viina joob. Vana suusahunt Vjatšeslav Vedenin jõi ka viina aga pani 4 olümpia kulda. Õppige sitakotid. Pullerits joob kapteni viina ja paneb noortele 15 minutiga iga maraton. Tase.
https://sport.postimees.ee/8061257/endine-tippmangija-langes-taas-alkoholi-kuusi-varem-voi-hiljem-joon-ma-end-surnuks?

 
At 17:02, Blogger Priit Pullerits said...

11:41, püsib nii kaua, kui tahab.

Aga kes see tema asemele tahaks tulla?
Ja teiseks, mille poolest see järeltulija parem võiks olla?
Ehk teisisõnu: mida saaks järeltulija paremini teha ning kas te usute, et tal oleks tahtmist midagi paremini teha?

Kokkuvõttes: kes iganes Pohlaku lambavesti pärib, see ei mängi rolli, sest ega Eesti jalgpall sellest kusagile kaugemale jõua. Mööngem ausalt, Pohlak on siiski teinud niigi väga palju, katnud märgatava protsendi Eestimaa väärtuslikust pinnast kunstmuruväljakute ja sisehallidega. Kedagi kiiremini jooksma või rohkem väravaid lööme Pohlak ega ükski teine president ei pane.

PS. Üks tuntud jalgpallitegelane, kogemust selles vallas pikalt, tunnistas eile mulle ausalt üles, miks on Eestil vaja naiste jalgpalli. Ma poleks selle peale tulnudki! Ja ei oleks tulnud sellepärast, et ta rääkis asjadest väga ausalt, mitte ei ajanud juttu sellest, mida võiksin isegi eeldada. Niisiis taas kord (taas kord kirjutatakse lahku, nagu ka veel kord - see on tüüpilisi vigasid, et kirjutatakse kokku): ükski ajakirjanik pole parem, kui on tema allikad!

 
At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

Sebastian Kou on vist magama jäänud. Pullerits helista talle ja ütle karmid sõnad otse näkku
https://om.postimees.ee/8061676/karm-tode-pariisi-olumpiale-lubatakse-paljud-soda-toetavad-venemaa-ja-valgevene-sportlased?

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Kõu magab jah. Pullerits peaks rohkem litakaid jagama.

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Seb Coe ütles juba ammu agressorriikide esindajatele - idite nahhui. Kergeraks on tibladest puhas. Bachi rahutuvilikud alaliidud saavad selle, mida oli oodatagi - vene ja valgevene sportlased, kes tulevad olümpiale, kusevad ROki kriteeriumitele kõrge kaarega.

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit, hästi paned! Edasi samas vaimus.

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit on konkurentidest 3 sammu ees.

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

See on loll jutt, et Eestil on vaja naiste vutti. Vutti on vaja ikka naistel endal. Alternatiiv on Kaagvere. See on omamoodi maffia. Andke pappi, et naiste hakatised ei satuks halvale teele. Kas me peame kaakide türanniat tolereerima?

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et Pullerits kõigile kes ülbitsevad

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

.... litaka ära paneb.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Millal Seb Kou oma kätte saab?

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Ära vingu Pulleritsu kallal, eelmine mees! Kui Priitu poleks, laseks jalgpall mugavalt oma ajupesuga edasi ja trukiks kõiki süüdimatult. Nüüd on vähemalt üks mees Eestis, kes asja luubi all hoiab ja kriitilisi küsimusi esitab. Tuletan meelde, et ka Konstantsin Vassiljevi kevadise kaasuse puhul oli Priit peaaegu ainus, kes teemat jõuliselt ülal hoidis, teised spordiajakirjanikud lasid sel sõrmede vahel mugavalt välja pudeneda, sest tahavad kõik olla jalgpallurite sõbrad. Pullerits ei taha olla nende sõber ja seetõttu on ta ka ainus, kes Eestis jalgpalli kohta asjalikku kriitikat teeb. Vaat see on ajakirjaniku sõltumatus! Oleks suur kaotus, kui meil terve Eesti peale kedagi sellist ei oleks.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

13:08 -- kriitikale ja vingumisel on siiski vahe. Kriitika on vajalik ja teretulnud aga kui enam midagi positiivset ei leita vaid ainult poris tuhnitakse, siis on tegemist kasutu ja sisutu vingumisega. Just seda kahjuks viimasel ajal Priidu lugudes järjest rohkem leidub...

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Nimetatud koolipapa soovis märtsipommitamise päeval nõukogude estraadi esitleda, peab ikka peast soe olema.
Teiseks, 12:54, kus on teie argumendid Eesti jalka taseme, Pohlaku, Kostja ja teiste futbolistide toetuseks?

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Leian, et kui Postimehe ajakirjanik läheb (küll oma blogis) joonelt halvustava Eesti naiskonna treeneri soovi edasi areneda, siis võiks vananev ajakirjanikuhärra esmalt peeglisse vaadata. Minna lapsi ja noori halvustama kuna nende sportlikud valikud ei ühti end üheks maailma nabaks pidava kirjatsuraga on lihtsalt lame ja nõme.

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

13:26 -- Eesti jalka tänane tase on olematu, Kostja ja Pohlaku teguviisid arusaamatud. Aga see ei tohi olla ega ole põhjus jalgpalli kui mängu ja noorte jalgpallurite kui sportlaste pidevaks alavääristamiseks, mida Priit siin ja Postimehes viimasel ajal järjekindlalt teeb. Ise väites, et jalka teda ei huvita...

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin ka lausa tagantjärgi neid tosinkonda priskeid pajatusi. Vuti mängimine pole oluline. Ka vuti vaatamine pole oluline Vuti asjatundjate arvamused pole olulised. Mina kui ka vutikauge inimene tahaks samuti saada universumiüüberarbiitriks jalgpalli alal. Milliseid koolitusi tuleb läbida ja kus saab erialaeksamit teha?

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Kes vastutab?

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Tundmatu ja peata kanakari kaagutab, mis ta kaagutab, aga kedagi ei koti, sest Pullerits kui Universumi pidurdamatu jõud läheb kindlalt edasi, pohlakutel ja kostjadel silmad hirmul ja siinsed sitakotid oma abitu viha ja vingu roojavires väänlemas.

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits karistagu süüdlased ära siis vaatame mis edasi saab.

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

👍

 

Postita kommentaar

<< Esileht