neljapäev, november 27, 2008

Pullerits: Kes on suusatamise "Tõehetke"-Lilit?

Kohe kuidagi teisiti ei saa, kui tuleb ühte vana lugu meelde tuletada. Nimelt, kui pärisin kord Mati Alaverilt, kas see, kui Andrus Veerpalu end võistlusvälisel ajal ninaotsani ja kulmukaarteni sisse pakib, on professionaalsuse tunnus - selles mõttes, et nii saab vähendada riski haigeks jääda -, vastas Alaver: "Jah, võib ka nii öelda."

See tuleb mul alati meelde, kui näen sügistalvisel ajal palja peaga sportlasi. Näiteks eelmisel nädalavahetusel telepildis poolkaitsja Sander Puri, kes andis pärast 1:1 viigiga lõppenud Eesti-Leedu jalgpallimängu tuulisel Kuressaare staadionil intervjuud, pea täiesti katmata. Aga mis seal imestada, kui telepilt näitas, mis moodi juhendas mängu treeneripingilt Tarmo Rüütli - samuti palja peaga. Nagu treener, nõnda õpilased.

Mul ei tule meelde, et oleksin näinud Alaveri talvistes ilmastikuoludes kunagi palja peaga. Nagu ka tema hoolealuseid mitte. See võrdlus viib paratamatult mõtteni, et ju on jalgpallurid siis tõesti kõva peaga, kui nad sedasi hooletult oma tervisega ringi käivad. Ebaprofessionaalsuse tunnus, mis muud.

Samas ei saa ma aru ka nendest suusatajatest, kes end hiljuti mõne miinuskraadiga või nullilähedase temperatuuriga pealtpoolt õlgu nii sisse pakkisid, et vaid silmad, nina ja suu näha. Kas tõesti on juba külm? Ei usu. Pigem näib tegu olevat mingi moeröögatusega, nagu jalgratturite mitmevärvilised piraadirätid, mille nad turueitede kombel kiivri alla seovad. Sest need suusatajate mütsi alla käivad tont-teab-mis-asjad on samuti kirjud hilbud.

Kas teile ei tundu, et siin on tõsine sport pöördumas naiselikuks ilulemiseks ja eputamiseks? Nagu oleks tegemist "Tõehetke"-Lilititega, kelle aur, kui tsiteerida viimasest Kroonikast tema lahutatud meest, kulub juuste hooldusele, solaariumis päevitamisele, šoppamisele või küünetehniku juures käimisele.

Nüüd küsivad ilmselt mõned, miks mina olen jällegi sõitnud paaril viimasel päeval nokamütsiga - on see ka mingi moeröögatus või, mis veel hullem, mingi ärimehe mängimine? Ei, põhjus on proosaline ja praktiline. Olen elus väga palju lugenud, et mitte lolliks jääda, ja selle eest silmanägemisega maksnud. Ilma prillideta võin ma kraavi või võssa põrutada. Aga kui lund tuiskab, siis saavad prillid hirmus märjaks, nii et pole vahet, kas nad on ees või mitte. Nokamütsi nokk aga kaitseb prille palju edukalt kui silme ette käiv sirm, sest see saab ju samuti märjaks ja hakkab nägemist takistama. (Kusjuures, pange tähele, oma Björn Daehlie firma nokamütsil keeran alati kõrvad ka alla. Enamgi veel, kui on külm ilm, siis panen suusatama minnes isegi vatid kõrva, sest kui laskumisel tuul kõrvus viliseb, on kõrvad kerged haigeks jääma.)

Tõsisel sporditegijal, nagu isegi teate, pole midagi tervisest tähtsamat. Ja ilu ega mood ei aita küll tervist säästa.

Lõpuküsimuse esitab aga olümpiavõitja Erki Nool: kumb on järelkasvuga tehtava töö tulemuslikkuse poolest edukam - kui võtta aluseks noorte tiitlivõistlustel saadud kohad -, kas Eesti Suusaliit või äsja 120-aastaseks saanud Eesti Tõstespordi Liit?

Nool väidab, et tõsteliit.

Ja kõige lõppu üks teade Meelis Minnilt, kes mind jooksmise alal juhendanud.

Algab loengusari jooksuhuvilistele: "Optimaalne jooksutreening". Esimene osa toimub 6. detsembril kell 13.30 Valtu Spordimajas. Alateema: "Milleks tegeleda jooksmisega?" ehk "Jooksuharrastaja ABC". Loengud ja praktilise osa viib läbi jooksutreener Meelis Minn (EU 4. tase). Pärast teooria- ja praktikatundi on osavõtjatel võimalus kasutada ujulat ja sauna. Osavõtutasu 200 krooni saab tasuda kohapeal. Info: www.raplamsl.ee
******
Elephant Hill, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 2. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Eeskujulik sportlane Andrus Veerpalu, ka koera Hannibaliga mängides müts ilusasti peas ja krae üles keeratud. Foto autor: Sille Annuk, Postimees / Scanpix
Foto 2: Hoolitsev peremees ei lase isegi koera talvel paljalt välja. Neljajalgne inimese parim sõber Östersundis laskesuusatamise MMil. Foto autor: Marianne Loorents, Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Jaak Mae on saanud tänavusel Otepää MK-etapil teise koha - müts korralikult peas, aga ei mingit kirju rätti kusagil. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht / Scanpix

11 Kommentaarid:

At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

Selle moeröögatuse nimi on Buff ning seda saab igast endast lugupidavast spordipoest. Maksab natuke üle 200 eegu ning on oma omdadustelt vägagi multifunktsionaalne. Kodulehekülg: www.buff.se

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

Mitte buff.se vaid buff.es

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et lugemine pole vähemalt aidanud lahmimisest hoiduda. Ratturitel käivad igasugused lisapeakatted kiivri alla väga praktilistel põhjustel- suvel aitab rätik higi silmatilkumist ära hoida, jahedamal ajal aga pead soojas hoida. Või olete näinud mõnd ilma õhuaukudeta kiivrit? Või ongi nii, et suusatajad peavad oma peanuppu ja tervist hoidma, aga jalgratturid mingil põhjusel ei pea?

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks kui mingi herilane kinni jääb sinna õhuauku ja tigedaks saab siis pole just meeldiv pähe nõelatud saada.

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

"Olen elus väga palju lugenud, et mitte lolliks jääda, ja selle eest silmanägemisega maksnud."
On vist valesid asju loetud, tulemus võiks olla parem.
n. teadmine, et nägemisteravuse muutumisel on enamasti teised põhjused.

Mike

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Kui rätik aitab jahedamal ajal ratturit pead soojas hoida, siis kas ta suvel seda mitte üle ei kuumenda:).
Või on see tõesti vähem tähtis kui higi silma minek. Ja kui pea kuumab siis on ka higi kergem tekkima, mis lõpuks ikka rätiku alt silma hakkab nirisema.
Ja paljudel ratturitel ainult rätikud peas ongi (või mütsikesed), et hoolitseda eelkõige tervise eest, sest kiiver ju sooja ei anna ja putukaid ei pea.

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Vabandust, mai bääd, paar sõna jäi vahelt ära. Põhjusmõtteliselt on nii, et rätik on higi vastu ning ei hoia sooja, külma aja jaoks on mütsid jms peakatted. Parematel (loe: kallimatel) kiivritel on tihtipeale muidu ka spets putukavõrgud olemas, endal nii peent kiivrit pole. Miks paljud ratturid ilma kiivrita sõidavad- ei oska mina küll öelda, mu meelest suht rumal variant.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

No jumal küll, mis see ühe spordisõbra asi on, mis teisel spordisõbral seljas-peas-jalas on?
Kui mõni laps oleks palja pea ja kõriga lumes, siis soovitaks küll mütsi. Aga pole välistatud, et tänapäeva noorsuga saadab su seepeale ... (riimub sõnaga "mütsi").

Mis sest kirevusest, peaasi, et sporti teeb ja tahtlikult või lollusest teisi rajalolijaid ei sega.

Natuke teemavälist mett ka Priidu mokale. Mõtlesin ükspäev, et miks Priidul on siin suur hulk püsilugejaid (sh. ka mina). Kommentaaride põhjal võiks arvata, et paljud ei pöördu selle blogi juurde enam kunagi tagasi. Aga ei, samad nimed jätkuvalt kirumas ja karjumas. Mulle tundub, et asi on kires. Kirega tehtud asi paneb vaatama. See võib küll mitte meeldida, aga vaatamata ka ei saa jätta.

PS. Jaanus Piirsalu (EPL) blogis saab jätta küsimusi, mida ta laupäeval Raissa Petrovna Smetanina käest küsib.

Tervitades,
Jüri

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Mina loen seda värki siin ainult kommentaaride pärast. PP jutust umbes 30 prossa on ka midagi lugeda aga kommentaaridest olen päris palju head värki saanud.

kah Jüri

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Jooksjana mind see suusateema väga ei koti. Panna ropp raha hakkama, selle peale et aastas umbes 10 korda lumel olla....no ei tea. Paistab mõttetum harrastus, kui jalgrattasõit. Praegusl raskel majanduslikul ajal on jooksmine tunduvalt parem ala harrastamiseks. Varustus on lihtne ja odav ning ka kõige hullema tormi ja veest üleküllastunud tänavatel annab liikuda.

Rax

 
At 10:18, Blogger miki said...

0815jejeLes vêtements robustes vente chaussures running asics et de qualité pour enfants de Champs retiendront votre famille grandissante asics basket bleu de pantalons d'inondation, de chemises révélatrices de poignets et baskets nike femme pas cher de chaussures de sport qui fourreront des orteils nike air jordan rouge Nike Shox R3. Nike Shox Qualifys est très clair, achat chaussures tennis asics les baskets sont l'artiste de la Nike Shox chaussure nike roshe run junior Qualify et sont devenus très populaires, qui a beaucoup basket nike homme tn plus que l'athlète. Les variations de couleur ne sont rien nike air jordan basketball shorts d'exceptionnel.

 

Postita kommentaar

<< Esileht