esmaspäev, november 17, 2008

Pullerits: Kes saboteerib treenimist?

Eile keskpäeval nühkisin veel möödunud aasta suvel Frode Estili jalge all veerenud Swenori klassikarullid tolmust puhtaks ja sättisin trenni minema. Eelmisel päeval olin käinud Lõunakeskuses Silja Spordis, kus lasin One Way keppidele uued teravad otsad panna. Aeg on jalad kõhu alt välja võtta. Mis siis, et kui Silja Spordi poistelt küsisin, kas suusakundesid, kes varustust käivad sättimas, on palju, sain vastuseks, et vastupidi - ilmselt on mullune talv paljud ära ehmatanud, kõlas vastuseks, nii et oodatakse esimese lume saabumist, et treenima hakata.

No nii see ka päriselt pole. Neljapäeva õhtul käisin koos Margus Aderiga Tähtvere dendropargis imitatsiooni tegemas. Esimest korda sel sügisel. Oli seal alles rada! Mõned laskumiste allosad olid nii niisked, et kolmandaks ringiks olid mõlemad jalad läbimärjad. Ja Asicsi tossud roppmustad. Lisaks on maaülikooli uue spordihoone ehituse tõttu imitatsiooniringist ojaäärne haak välja lõigatud - kas keegi teab, kui pikk see uus ring nüüd on?

Igatahes ei lasknud Ader mul tempot teha. Jälgis, et rõhutaksin tõusudel tõuget, ja manitses, et pulss püsiks all, mille kontrolliks oli see, et vesteldes ei tohtinud sõnalõpud kaduma minna. Tõuse võtsime seega sammudega, lausikul ja laskumistel lasime kerget jooksu. Tulemus: nii aeglaselt ei olnud ma veel kunagi imitatsiooni teinud.

Kui Ader ära kodu poole läks, ilmusid kohe rajale uued mehed. Esmalt Teet Jagomägi, 2006. aasta Tartu maratoni 52., kes võttis ka tõuse sammuga, aga lausikul arendas minust vähemalt silmaga hinnates kiiremat tempot. Peagi liitus temaga Rannar Raantse, kes Estoloppeti maratonidel on korduvalt teise ja kolmandasse kümnesse mahtunud. Nii et mõned hakkajamad siiski treenivad.

Aga pühapäeval, pärast Marko Reikopi raadiosaates käimist, ei saanud esimesest plaanitud rullitrennist asja. Nii kui õue astusin, kogunesid taevasse tumesinised pilved ja algas padusadu. Otsustasin teha kiire alavahetuse. Viisin rullikud ja kepid oma kohale tagasi ning panin kotti ujumisasjad, mis olid samuti pikka aega jõude seisnud. Kohe nii jõude, et kui ujumismütsi Arena basseinis pähe hakkasin sikutama, rebenes see pooleks. Sain ujuda vaevalt 50 minutit - see-eest ihuüksi -, kui pidin veest välja ronima: algas poiste ujumistrenn.

Sedasi kujuneski möödunud nädala tegevus selliseks (ei hakka siin kirja panema soojendusjookse):

E - 40 minutit jõudu (keskmised raskused) ja 2x2000 m sõudeergomeetriga
T ja K - töö tõttu Tallinnas jäi trenn tegemata
N - 1:41 imitatsiooni
R - 40 minutit jõudu (suuremad raskused) ja 2x2000 m sõudeergomeetriga
L - 42 minutit jõudu
P - 50 minutit ujumist

Pole just hiilgav treeningsüsteem. Aga olud ei võimaldanud eelmine nädal enamat. Või pidanuks oludest üle olema? Sest kui Ader kuulis, et vihm segas treenimast, andis ta korralduse:

"Ilm ei tohi segada trenni tegemist! Mahtu oleks vaja ikka teha, kui rulli ei saa, siis tuleb joosta - kui teha jooksu ja jõusaale kolm korda nädalas, pole ka paha variant. Tuleb teha seda, mida siin üldse saab."

Näis siis, mis täna saab. On kellegi seis palju parem kui mul?
******
Green River Overlook, Canyonlands National Park, Utah. 1. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Frode Estil 2007. aasta Sapporo MMil 15 km vabatehnikadistantsil. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 2: Aivar Rehemaa Swenori klassikarullikutel tänavusel Saku Suverullil. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits sõudeergomeetril MV Spordiklubis viis aastat tagasi. Foto autor: Lauri Kulpsoo, Postimees / Scanpix

25 Kommentaarid:

At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis ajast sind on vihm segama hakanud? Minu mäletamist mööda sind varemalt küll ilm ei seganud.
Tallinnas on rullsuusatajad küll igasuguse ilmaga rajal (no peaaegu igasuguse)

Jõudu!
Eero

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

"...Frode Estili jalge all veerenud Swenori klassikarullid tolmust puhtaks ja sättisin trenni minema. Eelmisel päeval olin käinud Lõunakeskuses Silja Spordis, kus lasin One Way keppidele ..."

Keda huvitab see, et sul swenori kepid ja myway rullid on? See pidev reklaam ja promo tüütab ära Priit. Piisab sellest, et sa ütled, et panid hooldatud kepid ja rullid alla läksid trenni vms. Samuti tüütab ära juba jutt valgetest asicsi tossudest. Saa ükskord üle, et spordi tossud lähevad varem või hiljem mustaks ja märjaks, kui midagi hingega teed.
Sport on oluline, mitte see mis esimesest lausest vastu vaatab. Esmamulje kohe jama ju nii.

edu ja parimat

 
At 12:14, Blogger Priit Pullerits said...

Tervist peab ka hoida oskama. Kui kallab vihma ja puhub vali tuul, on väga suur tõenäosus haigestuda. Risk kahju saada on suurem kui lootus tulu lõigata. Lisaks oleks vihmatreeningu kvaliteet oluliselt madalam.

 
At 12:16, Blogger Priit Pullerits said...

12:07 - mul puudub igasugune seos Swenori ja One Way ja Silja Spordiga, mistõttu ma ei tegele nende promomisega, vaid see, miks neid nimesid kasutan - see on ajakirjandusele omane tarvidus rääkida detailide keeles. Liiati, usun, on siin üksjagu treenijaid, keda väga huvitab, millist varustust keegi kasutab. Näiteks Art Soonets on kindlasti üks seesugune.

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Saan aru, et E ja R jõusaalis oled tunnikese. Hakatuseks sõidad 1000m sõudeergomeetril soojaks(5 min) ja lõpus lõdvestuseks teise tuhande(5.min) Aga mis jõudu sa jõuad arendada 40 minutiga? Mind kohe tõesti huvitab, kas M.A. plaanides ongi jõutreening 40 min.??? Kui teha 3x15 seeriaid ja ka iga seeria vahel puhata 1-1:30 min., siis ainult 10min. kulub ühele lihasele!

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit nõrkust näitab see!! Õiged suusamehed käivad nt. Vooremäel imikat tegemas,mitte ei loksu Dendrokas ehitusplatsi taga luhal.

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Minule isiklikult väga meeldib, et Priit mainib kaubamärke, mida kasutab, loodan, et ta jätkab seda rida. Väga positiivne on ka see, et Priit jutustab oma tegemistest spordialal, seda on alati mõnus lugeda. Eks ta tõsi on, et kõik kõigiga nõus ei ole, samas elan Priidule alati kaasa. Tublid on kõik need, kes ennast viitsivad liigutada, süstime ikka üksteisele motivatsiooni. Loodan, et see blogi ei muutu lahmivaks. Viimasel ajal on palju mõnusaid kommentaare tulnud! Edu sportimisel!

Villu

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

40minutit jõusaalis on täiesti piisav kui seal tegeleda sihiotstarbeliselt, mitte juttu vesta ega aparaatide taga tukkuda.

 
At 13:11, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Villu, aga teised - ärge üritagegi mind meelitada oma libedale teele, nt kusagile Vooremäele koerte kätte pureda. Ei lähe läbi!

Aga tõsisemalt. Vaadake, 40 minutit jõudu on mulle praegu paras, sest ma ei tee vahele mingeid pikki pläkutamise pause, nagu paljud need mehed, kes kasvatavad lihast. Tempot tuleb hoida, tempot! Olen sel sügisel teinud ainult kuus jõutrenni ning lihased pole tunniseks pingutamiseks veel valmis. Alles olen jõudmas nende raskuste ja nende korduste arvu juurde, mida eelmine aasta samal ajal kasutasin. Hea märk on juba seegi, et pärast jõutrenni ei jää lihased enam põrmugi valusaks ega kangeks.

Ja muide, Soonetsi Art ei teinud nädalavahetusel üldse trenni. See, kui kaks-kolm meest on Vooremäel, ei anna veel põhjust järeldada, et küllap on kõik Vooremäel. Vean kihla, et enamik on veelgi kõhklevamal ja äraootavamal positisoonil kui mina.

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Austet PP!

Lihast kasvatavad mehed ei tee pikki pläkutamise pause. Nad teevad seeriaid üle 1-1,5 minutise pausi. Ja pärast kangiga kükkimist või jõutõmmet ei ole ühelgi lihasekasvatajal pläkutamiseks tükk aega jaksu. Kui ei usu, küsi vastse 10-kordse Eesti meistri käest.
Lobiseda ja naisi vaadata on aega kaunismeestel, kes teevad algul mõne seeria rinda ja siis kuni äraminekuni biitsepsit ;-)

Agu

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

mind valdavad kahetised mõtted. ühest küljest elan kaasa, et 43 aastane mees viitsib trenni teha. teisalt paneb mind hämmastama priidu mugavus. vihmaga trenni ei lähe??? voorekale ei viitsi sõita??? mugavustsoonis harjutamine on samuti priidule omane, kui just autoriteet pole plaani konkreetseid numbreid kirjutanud. nüüd tegi lõpuks margusega ühe normaalse intensiivsusega imikatrenni. ka enda tagasi hoidmine on kunst.

 
At 14:27, Blogger Vana Kala said...

Ilma vastu on Maarjamaal imerohuks Gore-Tex (R). Kokkuhoidlikumad mehed kasutavad siin geneerilise aseainena igasuguseid analoogsete omadustega materjalidest tehtud matka-, treening- ja töörõivaid ;) Kusjuures üks sinu kodulinna ESL-i ametlik rõivatootja pakub kah miskit huvitavat (sutsu kallist) sellest liinist.

Aga suhtumine on sul õige, kui ikka ei saa või on vastik, siis ninast verd ka väljataguma ei hakka. Nii ei teki varajast moti põuda meie kevadeni kestvas sügisilmas.

 
At 15:28, Blogger Priit Pullerits said...

Võta nüüd siis kinni, kus siin see õigus ja tõde on. Eelmine aasta siunati, et teen trenni liiga palju ega anna endale armu. Nüüd kirjutakse, et miks ei tee piisavalt kõvasti trenni ja annan endale mõnikord armu.

Vaadake, olen eelmine aasta kõvast hakklihamasinast läbi käinud, tean, kui raske see on. Pühendusin maksimaalselt, kodus peaaegu ei olnudki. Aga nii ei saa ju lõpmatuseni kesta. Lõpmatuseni võib see kesta ainult juhul, kui oled poissmees.

Nagu Margus Ader mult küsis: kas naine ikka lubab trenni teha? Ütlesin ausalt, et ega ma küsi. Ega teist ju ka enamik küsi, vaid lihtsalt lähete, on ju nii? Pigem vaadake endale ausalt otsa ja küsige endalt, milline naine on rõõmus ja õnnelik, kui mees tuleb õhtul koju ja teatab, et läheb nüüd kahetunnisesse trenni - ja nii päevast päeva -, lisaks tulek ja minek ja pesemine ja venitamine. Ütlesin Aderile, et selliseid naisi pole olemas, ja olgu mainitud, et ta ei vaielnud mulle vastu.

Kui kellelgi on selline naine, siis ärgu tundku sellest heameelt, vaid mõelgu, miks ta naine on ta nii hüljanud, et mehe pidev äraminek ja äraolek ta rõõmsaks teeb.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

mnjaa, vene hing on vene hing, sellega nalja ei ole. ma mõtlen sellise naisega.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Muideks selliseid mehi ka ei ole, kes oma naise õhtuti rõõmsalt ja õnnelikuna trenni saadavad :P Eriti karm on veel siis, kui naine õhtul jõusaali läheb, kus kari musklimehi ees ootab :)

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Trenni peab nautima, mitte iga ilmaga hambad ristis verd niast välja ajama.

Muide, palju Arenas ujumine maksab?

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Kurb tõsiasi, et vaatamata eelmisel aastal K.T. plaanide järgi tehtud suurele ja mahukale tööle, pole P.P. organism uuele tasandile tõusnud! Mis näitab tehtud töö ebaefektiivsust(pigem ikka mõtlemise) ja aja raiskamist, või siis on vahepealsest nõrkushetkest tulnud suvine paus nii pikaks lastud, et nüüd tuleb uuesti nullist alustada! Kui oleks suvel kasvõi moepärastki üle päeva 10 kükki ja 20 kättekõverdust teinud, oleks loogiliselt suutnud nüüd sügisel jätkata 10-15% suurema võimekusega. Ja olen kindel, et jõusaalis jooksed masinate alt nii kiiresti läbi, et negatiivsest tööfaasist, millest tulebki see magusam osa lihase arengu juures, pole Sa Priit halligi kuulnud-lugenud. Olen kõigi eelkõnelejatega nõus, et 40min. jõusaalis = 10 küki ja 20 kätekõverdusega suvel, see äärmisel juhul säilitab mingi taseme! Küll aga on suureks ohuks enese vigastamisel. Pole midagi ohtlikumat, kui külm lihas ja kiired seeriad jõusaalis - kuule mees, räägi kellegagi!

Ja vaatame nüüd kalendrisse, Viru maratonini on jäänud 8 nädalat, heal juhul on Sul jäänud jõusaalis käia 12 korda!!! Mis M.A.poolt plaanitud suurema osatähtsuse pööramisele jõu arendamisel Sa Priit räägid? Ettevalmistus talveks oleks pidanud algama kohe peale sügisjooksu, septembris!
Spordis pole võimalik viisaastakuplaani, kolmega ära teha. A. Rehema näide on nädalavahetusest võtta!

Aga vahva Sell oled sellegipoolest, kuna tänu Sinu blogile saab nii mõnigi mees targemaks. Jõudu ja tervist!

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Näed Priit kus ,kohe kui hakkad kirjutama asjast,st. konkreetsest treeningust , tuleb ka huvilisi ja arvamusi ! LAs olla pos. ja neg. ,oluline ,et teema pakub huvi ja siit tekib ka tulu paljudele kes treenivad! Paneb mõtlema ,noh :)) (Vooremäel ei ole koeri,vähemalt ei puuduta nad sportlast) Ja usu,kalender juba niikaugel ,et mingi jõusaaliga ei ole sul mõtet täna enam jännata.Tee väljas erialast lihast(rulli,imikat) ,lao madalas pusitsoonis mahtu,saad rohkem kasu! Samuti on M.A.-l õige ,pööra tehnikale suurt tähelepanu!

RVW

 
At 16:31, Blogger Rivo said...

15:54 anonüümsele, et võistlusel suudaks teistega võrdsetel tingimustel, veri ninast väljas panna, tasub teinekord ka halva ilmaga trenni teha. ega stardijoonel või võistlusrajal konkurent end tuisus ja vihmas sellest häirida lase, kui sa terve talve vaid hallis kilomeetreid oled kogunud.

 
At 17:02, Blogger Vigurivänt said...

Mulle on ka varasemast mulje jäänud, et sa Priit trennis vähe üle pingutad ja kohati leiad seal lausa võistlusmomendi. Siis kui number ees on, siis tuleb täiega anda. Seepärast tundub mulle praegune suhtumine õigena.
Ei saa ma ka kuidagi aru nendest kellele pidevalt mingid väljendid ja nimed ette jäävad. Keegi ei sunni ju lugema, kui ei meeldi. Ja mis seal siis nii närveldama ajavat on, kui Soonetsi Ford või Silja Spordist ostetud Swenorid liialt tähelepanu saavad, ma sõidan oma jaapani autoga ikka edasi ja olen 3 korda odavamate suuskadega Priitu isegi korduvalt võitnud ;-)
PS. Aga Priit, mina läheksin hetkel ka rahega trenni, sest istun kodus ja taastun mandlioperatsioonist.

 
At 17:29, Blogger Priit Pullerits said...

Väga hea, et siin meestel elu on sisse tulnud, kohe hakkame asju klaarima.

Esmalt, 15:41 - palun mitte kahtlustada mu naist vene hinge omamises. Ta on 3/4 puhas eestlane ja 1/4 on kuskilt pidi lätlane, nii palju olen ma aru saanud. See, et tal on sugulasi Venemaal (ema venna lapsed), ei tee temast veel mingit venelast. Nii et jätame selle rahvuseasja siin, eks.

Jõusaalis käijatest. No mina olen Arenas küll üks kiirema tempoga mehi. Higi ikka saab alati lahti ja jooksma. Aga ma ei aja raskusi taga, sest korduste arv on oluline, nagu mulle on seletatud. Aga muist mehi on küll nii, et üks teeb harjutust ja kolm vaatavad pealt.

Arena ujumise hinda ma ei tea, saan seal Postimehe töötõendiga tasuta käia. Aga vabu aegu on seal vähe, radu vaid kaks ja needki vaid 20 m pikad.

Ja mis jutt 20 kätekõverdusest siin lahti läks?! Olen suvi läbi teinud neid ikka 35-40, praegugi teen, samuti käsivarre tagaküljelihastele toengistes pumpamist, see pidi ju peamine suusaõlalihas olema. Aga, jah, väikest või madalat hitlerit ei ole küll teinud.

Vigurivändale head paranemist! Tõsi see on, et ma pole teda kordagi võitnud, ehkki kahel korral ei ole temast just palju maha jäänud, minutitki mitte.

Näis, kas täna saab rullitada?

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Copy-Paste 12.11.08 kommentaaridest:
Ega pimedal ajal on Tartus heade trennipaikadega nii nagu on ehk ega teisi õieti pole. Kui tahta maanteelt (kus PP seni treeninud) ja linnatänavatelt maastikule, siis ainuke alternatiiv on dendropargi imika rada-momendil 1,3km pikk ja 50 tõusumeetrit. Kuna PP tahab trenni alustada koduukse eest, siis on suhteliselt keeruline talle kuskilt maastikku leida. Väga hea rada on Vapramäel (max 20 min autosõitu)- 5 km kuue korraliku tõusuga, tõusumeetreid 180.
Ja rullitreeningud tuleks aeg-ajalt Raadile viia, võrreldes Raadi ja Supilinna ringi pulsigraafikuid on tegemist täiesti erinevate trennidega.
Aga ühes pole ma küll MA-ga nõus. Minu arvates on PP suurim miinus just see, et ta ei püüa aru saada miks trenni tehakse nii, mitte teistmoodi.

Ain

 
At 21:53, Blogger sk8erboi said...

hehe pp jälle oma intrigeerimisega. räägi siis teistele ka mismoodi "Lisaks oleks vihmatreeningu kvaliteet oluliselt madalam."? ma siin olen mitmed korrad möelnud, et kuidas seda põhjendada, kui üldse ei viitsi trenni minna, a nüüd vist saan seda edaspidi kasutada...

 
At 09:16, Blogger Priit Pullerits said...

Igaüks, kes on teinud trenni vihmas ja kuivaga, saab aru, et kuivaga on parem, sest liigutused on kontrolli all, ei pea tegema kõrvaljõudude vastu võitlemisega, mis kõik viib põhitähelepanu treeningu peaeesmärgilt kõrvale. Kas pole nii?

 
At 14:40, Blogger Rivo said...

jooksu saab samas vihmaga teha ;)

 

Postita kommentaar

<< Esileht