reede, november 07, 2008

Pullerits: Hoidke alt, suur spordidepressioon tuleb!

Jah, ajad on rasked. Siin on karm tõde sellest, mis hakkab juhtuma ühel eestlaste lemmikalal. Küsimus on vaid selles, kui valusalt tabab samasugune stsenaarium ka kõiki teisi alasid. (Kirjutis ilmus tänases Tartu Postimehes minu traditsioonilise kuukommentaari kohal.)

Oodata pole jäänud enam kaua. Eesti korvpall, olles käitunud kui ärahellitatud laps, kes on nõudnud üha uhkemaid mänguasju, aga hinded tunnistusel pole selle eest parandanud, läheb peagi pauguga lõhki. Sest järeleandlikel vanematel saab raha otsa ja katkeb kannatus. Peatselt saabub Eesti korvpalli Suur depressioon.

Jah, ajalool ei ole kombeks korduda, aga ajalugu pakub õpetlikke paralleele. See, mis viimastel aastatel Eesti korvpallis on toimunud, meenutab 1920.-1930. aastate Ameerikat. Aktsiate väärtus ehk mängumeeste hind on muudkui tõusnud. Aga ettevõtete ehk klubide tulemused pole sellest teab mis paranenud. Rääkimata rahvusliku koguprodukti ehk Eesti korvpalli üldtaseme kasvust.

Eesti korvpalli mull on paisunud nii suureks, et edaspidi saab see üksnes lõhki minna. Eriti ajal, mil finantskitsikus surub kõikjal peale nagu üleväljapressing.

Kõik on saanud alguse mängijate palkade mõõdutundetust kerkimisest. Seda on tagant kütnud heade korvpallurite nappus, mis on sundinud klubisid ka keskmike värbamiseks üha suuremaid summasid kulutama. Eesti korvpalli telgitagustes dikteerivad mängu juba pikemat aega sportlased, mitte mänedžerid.

Sellises olukorras on paratamatu, et korvpallureil kaob vajadus rohkem pingutada, kõvemini treenida, kõrgemale püüelda. Globaliseerunud korvpallis pole normaalne, et Eesti koondislastest mängib piiri taga vaid üks mees, ja temagi on veteran – Tarmo Kikerpill. Nii et eksport, iga majanduskasvu alus, on kahanenud miinimumini.

Samas pole import ehk võõrmängijate sissetoomine andnud loodetud tulu: Eesti korvpalli üldine professionaalsus, kodumängijate võimekus ja oskused pole sellest paranenud. Tartu Rocki peatreener Üllar Kerdegi on pahvatanud, et paljud siinsed mängijad on profid vaid üks kord hooaja jooksul – siis, kui saabub aeg lepingule alla kirjutada.

Nüüd, pole kahtlustki, on piir käes. Kiire kasvu ajastule – näiteks Tartu Rocki eelarve on kaheka aastaga paisunud ligi kuus korda, kolmelt miljonilt kroonilt 17-le – järgnevad lihtsa majandusloogika alusel vältimatud tagasilöögid. Klubide finantsasju ajavad mehed tunnistavad, et raha tuleb kaukasse raskemalt kui eales varem. Isegi kui Tartu ja Tallinna klubid saavad hiidpingutusega vajaliku summa kokku, siis väikseid paiku esindavad Pärnu, Rakvere ja Valga meeskonnad hakkavad juba lähiajal nägema näguripäevi.

Eesti korvpallureil ei maksa loota, et investoreil, sponsoritel, jätkub raskeil aegadel nende vastu kaastunnet ja halastust. Seda pole juba praegugi enam. «Miks pean mina, endal nina pingutusest tatine peas, maksma 100 000 krooni, et korvpalluril lahe elu oleks?» küsib üks rahastaja. Teine sekundeerib: «Milleks ma hangin miljoneid kroone, kui vennad mängivad platsil lolli?» Mõlemad mehed möönavad, et korvpallurid kasseerivad ju suuremat tasu kui paljude suurte ettevõtete tippjuhid.

Raskes, koguni lootusetuna näivas olukorras oleks ootuspärane, et nii nagu Suure depressiooni ajal ulatas abikäe valitsus, sekkuks nüüdki kõrgem jõud – Eesti korvpalli käekäigu eest vastutav Eesti Korvpalliliit. Miks aga alaliit, kelle kasutuses on kolm uhket sõiduautot, pole pikkade aastate vältel roolinud Eesti korvpalli jõudsamale tasemele, on küsimuste küsimus ka informeeritumaile allikaile.

Hoolimata sellest, et korvpalliliidu eelarve paisus mullu 19-lt 28-le miljonile kroonile, ja vaatamata tõsiasjale, et BC Kalev/Cramo sai peaministri nõuniku Remo Holsmeri osava vahendustegevuse abil riigieelarvest toetust viis miljonit krooni, ähvardab Eesti korvpalli depressiivne tulevik. Korvpallimull peab lõhkema, mis tähendab, et mängijate palgad vähenevad, osa klubisid läheb hingusele, võib-olla tuleb loobuda koguni rahvusvahelistest sarjadest. Küllap viskab osa mängijaid seepeale ketsid sootuks nurka. Eesti korvpall kannatab igal juhul.

Suure depressiooni puhkemise järel kulus veerand sajandit, et majandus endisele tasemele tõuseks. Eesti korvpalli suureks väljakutseks saab tolle taastumistempo ületamine. Oodata jääb igatahes kaua.
******Skyline Arch, Arches National Park, Utah. 30. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: BC Kalev/Cramo tantsutüdruk - kas pidutseja katku ajal. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Gert Kullamäe viimas Tartu Ülikool/Rocki võidule Riia ASK üle. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: BC Kalev/Cramo päästmiseks toodud neegermängija John Linehan on surutud põlvili. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht / Scanpix
Foto 4: Gregor Arbet ja BC Kalev/Cramo kaotamas Vilniuse Lietuvos Rytasele. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix

7 Kommentaarid:

At 00:34, Anonymous Anonüümne said...

Nii hea ja täiesti õige lugu et pole isegi millegi kallal iriseda.100% tõde.Korvpallurid on üle makstud.Kaua selline olukord kestab ei oska keegi arvata,võib olla sama kaua kui meie majanduslik madalseis.Kui majandus kerkima hakkab,tuleb raha juurde ja makstakse jälle samas vaimus edasi.

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Korvpall mulle meeldib ja sport üleüldse ka. Mul on tuttavaid nii meistriliiga korvpallurite seas, kui ka vähem populaarsete alade tipptegijate seas. Paraku peab tunnistama, et kui võrrelda vähem populaarsete alade sportlaste pühendumust suhtes nende tasuga, siis korvpallurid on selgelt üle makstud või teiste alade tegijad alatasustatud. Korvpallureid endid ma ei süüdista. Süüdi on sponsorid, kes majandusbuumi ajal raha mõtlematult paremale ja vasakule loopisid. Mitte kuidagi ei tule Eesti korvpalli üldisele arengule kasuks see, et 99% palluritest rahuldub Eesti meistriliiga klubidega. Aga noh, nüüd asjad loksuvad ise paika tänu majanduse jahtumisele ja paljudel "korvpalluritel" tuleb labidas kätte võtta.

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Priidu seekordne arvamus on küll väga halvasti ajastatud - Rock ja Kalev on ju Balti liigas võitnud neli mängu järjest. Seega ei saa rääkida, et meie klubidel pole taset, kui alistatakse Riia ASK, Barons ja tänavu juba paar korda ülaatanud Valmiera, võib meestega rahul olla. Tundub, et Rock, aga võimalik, et ka Kalev, on varasematest aastatest paremini komplekteeritud.
Veel kohatum on jutt mingist ülemaksmisest - palga taseme määrab turul valitsev olukord. Kui mängijatele makstakse tatud summa, siis järelikult peavad klubi juhid kulutust põhjendatuks. Meeskond mängib hästi ja inimesed tulevad saali. Kas tõesti keegi arvab, et ainult odavaid mängijaid koduklubides hoides, oleks tribüünidel nii palju inimesi? Kahtlen.
Erinevatel aegadel on välisklubides mänginud kõik Eesti koondise põhitegijad. Selles, et nüüd pallivad nad Balti liigas, pole midagi hullu. Tasemelt on see kindlasti tugevam, kui mõne suvalise Euroopa riigi liiga. Kui mängija ei pääse Venemaa, Itaalia, Hispaania või Kreeka liigasse, pole mõtet välja ronidagi. Siin saab piisavalt häid mänge.

Peep Pahv

 
At 09:42, Blogger Priit Pullerits said...

Kolleeg Pahviga arutame need asjad avalikult kogu rahva ees sirgeks kolmapäeval Kuku raadios Postimehe pooltunnis. Loodetavasti saab Karel Loide korvpalliliidust ka kampa lüüa.

Ärge siis maha magage!

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Peep.Mulle tundus et herr Pullerits rääkis Eesti korvpallist.Klubikorvpall on midagi muud.Ilma võõrmängijateta ei oleks Cramol ega Rockil selliseid saavutusi ette näidata.Muidugi mis seal salata võõrmängijad on vajalikud et sponsorite reklaame kusagil näidata ja neilt raha välja meelitada.Turg paneb kõik paika,õige,aga mis oleks see jõud mis paneks korvpalli paika?Aga kas meil ikka on nii palju raha et kogu seda jama kunstlikult üleval hoida ,et siis lõplikult kokku vajuda.Mina pole küll ei majandus ega korvpalli spetsialist,vaid lihtne sportlik kõrvaltvaataja,aga sellisena need asjad mulle näivad.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Kui jutt käib Eesti korvpallist, ehk siis koondisest, pole mingist ülemaksmisest võimalik üldse rääkida. Koondises mängimise eest palka ei maksta, kogu tasu seisneb vaid päevarahas ning see on pisku.
Järelikult vajub kogu teema sootuks kokku.

Peep Pahv

 
At 07:17, Blogger Unknown said...

canada goose outlet
dior sunglasses
valentino outlet
ugg boots
adidas trainers
canada goose outlet
nike roshe
oakley sunglasses wholesale
uggs outlet
ugg boots
chanyuan11.18

 

Postita kommentaar

<< Esileht