esmaspäev, november 24, 2008

Pullerits: Kuidas tõsta treeningmahtu oluliselt?

Nädalavahetuseks sai mul mõistus otsa. Aga ei saa ju Margus Aderile pettumust valmistada nagu üle-eelmise nädala järel, mil, kui ta kuulis, et treeningtunde tuli kokku vaid 5:43, ütles: "Ei saa kuidagi rahul olla! Nädala lõpp peab olema kaks erialast trenni. Neli tundi kokku vähemalt." Mida teha?

Ader ei pidanud imitatsiooni laupäeval mõistlikuks, sest olin seda teinud neljapäeval ja ta väitis, et kaks samasugust trenni nii lähestikku ei anna midagi. Soovitas rullidega sõita, aga kui seda ei saa, siis teha pikema rahuliku jooksu.

Võtsin siis Swenori klassikarullikud näppu ja jooksin Tähtvere spordiparki - ning mis ma nägin. Ring jumala jääs. Lootusetu, et seal sõita. Keerasin juba otsa ringi, et tagasi koju minna, kui mõtlesin, et vaatan korraks Herne tänavat. Ja mis ma nägin - tänaval on suurepärased rullitamise tingimused. Läks lahti!

Tegin 32 Herne tänava pikkust, 16 korda edasi-tagasi, kokku kulus 2:06, kilomeetreid tuli 27. Herne tänav on sama pikk kui Tähtvere ring, 0,85 km. Ühe otsa sõitsin ühesammulist paaristõuget, teise otsa puhtalt paaristõuget, ja loomulikult jälgisin, et tempo üles ei läheks. Korra kukkusin otsa ringi keerates asfaldile ka külili, aga muidu läks trenn igati täie ette.

Pühapäeval, kui algas lumetorm, oli mõistus aga veel rohkem otsas. Jälle helistasin Aderile. Mida teha? Ta ütles, et peaks suusatama. Oo mai gaad! Mis moodi ja kus? Ader ütles, et läheksin siiski välja ja prooviksin kas või tuiata suuskadel, sest ka raskusega võitlemine läheb trenni ette. Mis mul üle jäi kui võtta suusad näpu otsa ja minna taas Tähtvere spordipargi ringile.

Umbes 15. meetril kukkusin kõhuli. Fischeri kombisuusk jooksis paksu lumme kinni. 250. meetril kukkusin taas, kui üritasin paksus lumes uisku sõita. Tundus, et seekord trennist küll asja ei saa.

Aga alla annavad ainult nõrgad, äpud, luuserid, hädavaresed, nannipunnid, memmepojad, s***varesed, kobakäpad. Lükkasin ringi jõepoolsel sirgel läbi paksu lume jälje sisse. Iga ringiga läks see üha paremaks. Töötasin ainult kätega. Eriti intensiivselt sai seda teha pargipoolsel sirgel, kus tuul raius metsikult vastu, nii et ühe tõukega oli edasiliikumine kohati ehk pool meetrit. Aga kiirus pole tähtis, oli Ader öelnud.

Pooleteise tunniga tegin lumetormis paaristõugetega 13 ringi ehk 11 km. See peaks rääkima enda eest, mis oludes tuli võidelda. Mõni mees ilmus veel rajale, aga kõik nad kadusin pärast ühte-kahte ringi (nagu sitt lehma ihust, kui Art Soonetsit tsiteerida). Kuid ma ei saanud ju katki jätta, sest poole trenni ajal Ader helistas ja kontrollis, kuidas mul läheb. Kui kuulis, et olen rajal, hüüdis, et tubli, pane aga edasi!

Lõpuks oli nähtavus nii hull, et kui parklast autoga välja hakkasin sõitma, siis teed ei näinud ja sõitsin kahel korral hange. Õnneks sain oma jõuga välja. Kui õhtupoolikul naisega teatrisse hakkasime minema, jäi aga masin kodu juures kinni. Õnneks astus ligi endine kümnevõistlustreener, nüüdne Eesti Võrkpalli Liidu peasekretär Henn Vallimäe, kes pakkus lahkelt, et viib meid ära. Suur aitäh talle! Pärast kulus tal 4:14, et Tartust Tallinna jõuda.

Niisiis, kokkuvõte eelmisest nädalast tuli selline:

E - 1:35 rullidega ühesammuline paaristõuge, 22 km + 2 km jooksu
T - 1:50 rullidega paaristõuge, 19 km + 2 km jooksu
K - puhkepäev
N - 1:47 imitatsioon + 2 km jooksu
R - 0:46 jõutrenn saalis + 2x2000 m sõudeergomeetril + 1,5 km jooksu
L - 2:06 rullidega 1/2 ühesammuline paaristõuge ja 1/2 paaristõuge + 2 km jooksu
P - 1:28 suusatamine paaristõugetega, 11 km

Kokku tuli treeningtunde 10:44, mis on juba sinnakanti (11-13 tundi), mis Ader on eesmärgiks seadnud. Näis, mis ta nüüd ütleb, kas pahandab, et 16 minutit jäi ikkagi puudu. Aga kui siia juurde arvestada õhtused kodused jõuharjutused, siis peaks ikka 11 tundi täis saama küll.

Lõppu kaks uudist ka:

Esiteks see, et Jaanus Teppan palus kõigile tervitustega edasi öelda, et Türgi eelmise aasta maratonile, kus peaminister Andrus Ansip sai mu mälu järgi kolmanda koha, tuleb tänavu 8. märtsil lisa. Lähemalt saab lugeda www. anamar.org.tr - muuseas, ka eesti keeles. Registreerimine algab 1. detsembril internetis.

Ja teiseks see, et mu üle-eelmise nädala keskel ilmunud raamat "Ameerika. Idaranniku pilvelõhkujatest Metsiku Lääne kanjoniteni" tõusis eelmisel nädalal Apollo raamatumüügi edetabelis varasemalt 9. kohalt neljandaks. Kui ma suusatamises etteotsa ei küüni, siis vähemast raamatuäris läheb pisut paremini. Lohutus seegi.
******
Delicate Arch, Arches National Park, Utah. 1. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Rootsi suusataja Marcus Hellneri stiilinäide. Foto autor: Marie Birkl / Scanpix
Foto 2: Rootslane Marcus Hellner võitmas suusatamise MK-sarja avaetappi Gällivares. Foto autor: Anders Wiklund / Scanpix
Foto 3: Jaanus Teppan 2006. aasta Tartu maratoni finišis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 4: Priit Pulleritsu raamatu "Ameerika. Idaranniku pilvelõhkujatest Metsiku Lääne kanjoniteni" esikaas.

22 Kommentaarid:

At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Huhuh! Huvitav kas Ader naeru ka suutis pidada, kui ta Sinuga poole trenni ajal juttu rääkis... : )

 
At 18:13, Blogger Vigurivänt said...

Tublid ponnistused. Aga et korralikult mahtu tõsta, tuleb ka muud tegevused ja harjumused üle vaadata, kusagilt tuleb ju aega näpistama hakata. Muide ratturite hulgas populaarne J.Friel-i Maastikuratturi treeningpiibel annab soovitava treeningplaani töötavale harrastajale kahe treeningkorraga päevas. Esimene on varahommikul ja teine pärast tööd. Aga see tundub omale küll vähe karm.
Lumi tuli nagu õnnistuseks maha, naudi seda seni kuni on. Vaatasin ka täna valusalt pealt, kuidas tütar trenni suusatama läks.
Ise saan juba leiget tahket toitu süüa, enesetunne on hea. Eile käisin Tartus lumega võitlemas, kannatas kaevata küll. Alles õhtul tuli meelde, et pingutada ju ei tohi. Veidi üle nädala veel kannatada.

 
At 00:26, Anonymous Anonüümne said...

Tervitused,


Pean tunnistama, et PP on mind üllatanud, tahet tal jätkub, seda on ta viimaste raskete ilmadega tõestanud. Ja olen veendunud, et väga vähesed on vedanud kiiremaid ringe rullidel HERNE TÄNAVAL(kas seal üldse keegi sõitnud on?), kui seda tegi PP! Mitte midagi pole tegelikult teha, Eesti kliimas tuleb harjuda trotsima raskusi,-kannatusi, sellest pole vist ükski vastupidavus ala tegija pääsenud, kui välja jätta need, kes treenivad siis kui on vaid ideaalsed tingimused, neid päevi on vähe. IDEALISTID ei löö Eestis treenides vastupidavus aladel läbi.Peavad vaatama saali poole.Suusameestele,-ratturitele,-sõudjatele
,-aerutajatele ja muidugi lihtsatele suusahuvilistele(harrastajetele nagu ma ise)kes ikka ja jälle leiavad tee suusarajale soovin lumist talve, mis meid täna üllatas! Lund ei saa ootama jätta, nii võtsin ka suusad ja panin need JURIDICUMI ees alla ja tõukasin laululava poole teele(Tartu tänavatel pole iial suuskanud), et näha kui palju rahvast rajal on ja teha ka ise treening, sest tunnistan tõsiasja, pikemad,-tõhusamad kestvus tr. on jäänud ajalukku, kuid pisut ikka peab tegema!
Imestus oli suur, kui sai sõita lausa pikal ringil, mis Dendro pargi tõusud oli ka siise võtnud.
JA SEAL TA OLI Hr.Pullerits küttis oma vanal armsal ringil rullirajal...27 ring oli käsil, siis küll mõtlesin, et kaua see mees jaksab, kas eelmisest aastast pole see pähe kulunud! Hea, et mees vedas Laupäevase trenni Herne tänaval, sai vähegi vaheldust...
Ei jäänud muud üle, kui teha noomitus, sellist lund ja rada tuleb kasutada igaljuhul pikal ringil sõitmiseks, mida täna ka väga paljud kasutasid.
PP juures jäi silma eelmise nädala treenitus(mis on täitsa OK-väsimus peab tekkima, kuid mitte selline, mis viib mehe Jõuluks rajalt), mees rammis ikka nii, et pidin korrale kutsuma, väsimust(st ka mõningast pullsside tõusu oli tunda ka lähedal sõites...peab hoida takti kaks tagasi! KESKTSOONI EI VÕI PALJU SATTUDA, kui tehakse nn. mahu nädalat(seda küll harrastaja jaoks).
Lisaks jäi silma Priidu , suusk mis tänaseks valitud oli painete(vististi universaal, millega ka KL saab sõita). TUBLI! Et Priit tahab, jaksab sõita sellise suusaga, kuna paine puudumine suusal, eriti F-tehnika suusal ei anna juurde midagi edasiliikumiseks-vastupidi! Nii, et taas raskem variant, kuid sellega ma rahule ei jää, kuna rahulik sõit heal lumel, peaks eelkõige täitma kõige tähtsamt ülessannet. NR.1 TEHNILINE SOORITUS, seda on aga raske teha suusaga, mis alt ära libiseb ja tõusul kaasa ei aita ja ohumärgina NR.2 viib PV treeningu tsooni, kus see olema ei peaks.
Ja lõpetuseks, trenni lõppedes pani PP sellise jooksu tempo peale( mis teda kodu poole viis, et pidin taas tõdema...nats liiga kõva hoog). Pole midagi, küll õpetame Priidu ka sõitma nii, et saab nautida mööda sõitjate tehnikat!
Kõigile suusameestele hyva libisemist ja nautige seda ootamatu lund ja kes vähegi treenib rohkem, kui tava kodanik...ärge innustuge liiga!

Margus Ader

 
At 08:02, Anonymous Anonüümne said...

See on kiitust väärt, et MA viitsib sõna sekka öelda!

Aga... Kus olid laske suusatajad kui teised kooli pinki nühkisid eesti keele tunnis? Vastus: nemad olid trennis...

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

Helistas poole trenni ajal ?! No ei saa aru neist mobilohoolikutest, kel isegi trennis telefon taskus ...

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Treenimise maailmameistrid pole millegipärast kunagi võistlustel tegijad! Vaatamata tohutule tehtud tööle, peaks sellise tahtmisega vennad(PP.kaasaarvatud) olema ennem tähtsat etteastet vanarahud ise, kõik onju tehtud... Aga kus sa sellega, nii nagu nad ajavad taga "raskuste- ja mahutäiust", hakkavad nad 48-24h ennem suursündmust tegelema viimasehetkeeksperimentidega. Ka seda on PP. meile tõestanud; võistlevad öösel võistluse ära, proovivad midagi uut toitumise vallas, jooksevad kannad veriseks, või üritavad sooritust parandada minestamapanevate aurude mõjul:)jne.jne.jne.
Margus, kui Sa veel ei tea, siis PP. kõige suurem ja võimsam "vastane" on võistluseelsed 24h! Räägi Talle ja kirjuta ka meile, kuidas suured suusaässad ennem võistlust käituvad, mida teevad!
Edu tandemile MA-PP!

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

MA,kas eilne PP tehnika Tähtvere trenni viimasel ringil oli sinumõistes OK???? Kui jah, siis peaksite mõlemad asja vähe õpikutest uurima! Aga sellegi poolest edu sulle MA sellise isepäise ,nagu seda on PP, treenimisel ja õpetamisel tegema tööd madalal intensiivsusel ja kestvalt.(Ja PP, laupäeval oleks olnud ikka targem sõita Otepääl suuska,mitte Tähtvere tn.rull!!!)

 
At 16:14, Blogger Priit Pullerits said...

Täna on meil Aderiga kavas klassikatrenn. Kaks tundi ja 15 minutit.

Eile väsisin tuules rassides pisut ära, ei salga (30 ringi 2:05ga). Aga kuulge - see oli ka alles tänavune esimene korralik sõit suuskadel, sest pühapäevane müttamine ei lähe küll erilise suusatamisena kirja.

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Kõva vend oled, kui peale tööd iga päev paned 2h trenni!!?? Või on siis töö nii lihtne??

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

Tahtmist(eesmärk) peab olema. Ilma tahtmiseta(eesmärgita) jäädakse otsima põhjusi, miks seda või teist ei saa teha. Kui on eesmärk, siis otsitakse võimalusi selle saavutamiseks.

Rein Valdmaa

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

robustne poncik oled :))))

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

PP viga on see et alati on vaja mingit aega võtta konkreetse km kohta, ja seepärast ei raatsi mees minna rajale mille pikkust ta ei tea (pigem kihutab om 850 m ringe edasi), sest siis ei tea kui kiiresti ta sõitis, ning siis ei saa seda projekteerida TM ajaks ümber. Aga tundb, et MA paneb sessuhtes talle mõistuse pähe, et treenitakse aega mitte km'eid

 
At 06:08, Anonymous Anonüümne said...

Ader võib küll mida tahes kirjutada, aga kuulasin kord vist eelmisel kevadel meie suurima suusamaratonari Raul Olle loengut ja tema küll ütles, et pigem sellise ülimalt s...a ilmaga mitte trenni teha ja mulle tundub, et selles oli suur tõde sees. Kõik need jutud tahtelis- moraalsete omaduste arendamisest jne. on puhas jama. Võtke vaid sellises lumesupis sumamise tehniline pilt ja teile saab selgeks, et liigute nagu kana takus. Kui koormust tahate, siis saab seda igal muul moel , aga lume sees kakerdamine on see viimane variant.
Aga nagu PP puhul ikka, on tema põhipõhjuseks n.ö. lolli peaga trenni lõhkumine. Vaatame kui palju ta tänavu kestab, ehkki Aderi näol on ta endale uue iiidoli tekitanud. Ader on aga liialt impulsiivne kuju ja sellest nõustamisest võib saada suht närviliselt treeniva PP kannatuste rada.
Nii praegu tundub, seda PP blogi lugedes.

 
At 09:52, Blogger Priit Pullerits said...

Vastan kõigile järgemööda:

06:08 - ei, kõik on kontrolli all, plaan on ka olemas. Ja halvas ilmas treenimine pole paha, vaid vajalik - meenutage, kuidas Myllylä soos sumpas, näiteks. Ja Rein Valdmaa on ka rääkinud, et kui vanasti tehti karmis lumes jooksutrenni, siis nüüd minnakse mugavasse halli ja tulemus on, et mugavuse pealt ei suudeta korralikult võistelda.

22:56 - jah, see kipub mu viga olema, et tahan aega võtta. Aga hakkan tasapisi sellest vabanema. Aega ju võib võtta, aga oluline on, et ei lähe kellaga võistlema, on ju?

21:46 - ma ei saa aru, kelle või mille kohta see käib.

16:59 - ega töö konti murra, see on tõsi. Ja nagu Rein Valdmaa järgnevalt märgib: eesmärk peab olema, see aitab tööpäeva lõpus end mobiliseerida.

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Täis Bobby Coach oled:)))

 
At 09:42, Blogger Unknown said...

5.05lllllyuannew york jets jerseys
pittsburgh steelers jersey
seattle seahawks jerseys
washington redskins jerseys
arizona cardinals jerseys
baltimore ravens jerseys
denver broncos jerseys
chicago bulls jersey
cleveland cavaliers jersey
golden state warriors jerseys
los angeles lakers jerseys
oklahoma city thunder jerseys
san antonio spurs jerseys
new york knicks jersey
miami heat jersey
boston celtics jersey
los angeles clippers jerseys
cincinnati bengals jerseys
carolina panthers jersey
bears jerseys

 
At 17:09, Blogger xjd7410@gmail.com said...

20161118 junda
michael kors canada
louis vuitton sunglasses
louis vuitton outlet
hollister canada
canada goose outlet
swarovski uk
ghd hair straighteners
cheap jordans
polo ralph lauren
uggs on sale

 
At 05:11, Blogger Unknown said...

nike air max
kobe shoes
authentic jordans
nike air max 2017
true religion jeans
links of london outlet store
air jordans
http://www.jordanretro.uk
kobe bryant shoes
kyrie irving shoes
320

 
At 05:44, Blogger raybanoutlet001 said...

nike outlet
ugg outlet
broncos jerseys
coach outlet
louis vuitton sacs
ray ban sunglasses outlet
gucci shoes
coach outlet store
ugg boots
oakley sunglasses
2017.7.5

 
At 04:42, Blogger Unknown said...

golden goose sneakers
led shoes
adidas tubular
adidas stan smith shoes
dior sunglasses
retro jordans
michael kors factory outlet
yeezy boost 350
five finger shoes
adidas superstar

 
At 05:19, Blogger jeje said...

yeezy boost
true religion jeans
louboutin shoes
nike air force 1 high
curry 4
adidas ultra boost
michael kors handbags
longchamp
chrome hearts online
christian louboutin shoes

 
At 05:15, Blogger jeje said...

Je conçois beaucoup ceci est accompli avec des nuances de la couleur au lieu de la couleur complètement air jordan pas cher femme diverse mais trois conceptions de couleur sont toujours bien-aimées au sujet du Web et si fait usage de correctement peut sembler excellent. Développé par l'excellent empereur Napoléon, la grande et colossale structure de 164 pieds de haut, l'arc symbolise la victoire militaire de l'empereur et de la France. Juste ce qu'est la créativité Encore une fois, en tirant Dictionary.com j'ai trouvé trois définitions, et toutes sont utiles dans ce contexte Obtenir la flexibilité ou la puissance électrique pour créer Les êtres humains sont des animaux inventifs. Des chaussures classiques, solides et confortables, qui valent la peine d'être vôtres. Si l'attrition est inévitable, vous devriez souvent changer vos chaussures souvent et leur permettre de se reposer après le port et de revenir à un état de santé avant la prochaine utilisation. Des chemises de golf aux sacs d'entraînement, des chaussures de course au manteau d'hiver; Nike asics gel glorify homme avis soutient fermement sa devise et continue à «FAIRE CE QUE C'EST.

 

Postita kommentaar

<< Esileht