esmaspäev, detsember 22, 2008

Pullerits: Kuidas saada jagu Noole Erkist?

Erki Nool on oma 800 meetri Challenge'iga ehk väljakutsega kõik sassi ajanud (vt eelmine postitus). Laupäeval, sellal, kui teised suusatrenni tegid, pidin minema Tartu Ülikooli kergejõustikuhalli lõike jooksma. Eelteadmine oli selline, et Nool oli viimati jooksnud 5x200 meetrit 34 sekundiga üle minutilise pausi.

Noolel kui 400 meetri 46 sekundi mehel on kerge selliseid aegu joosta (minu mark: 51,7 aastast 1988 või 1989). Lisaks ei ole ta teinud nii suurt mahutrenni nagu mina (50. nädal näiteks 12 tundi).

Alustasin oma lõike kergel ja pingutamata sammul, et teada saada, mis mu suutlikkus üldse näitab. Esimene lõik tuli 33ga. Siis tegin ringi sörki (ca 1.45) ja jooksin teise ka 33ga. Kolmanda lõigu aeg jäi fikseerimata - stopper streikis (viskas pildi eest). Kuna arvasin, et eks ajapikku hakka ajad kukkuma, panin neljanda lõigu ajal pisut juurde ja sain kirja 31,2.

Pavel Loskutovi ja Tiidrek Nurme juhendaja Harry Lemberg oli soovitanud mul joosta 2x(5x200 m), aga see tundus asja saboteerimisena. Ma ei jooksnud omal ajal keskmaajooksjana ka mitte 10x200 meetrit, nii et nüüd vanuigi ja igasuguse eriettevalmistuseta tundus see mõrvarlik. Omaaegne kümnevõistleja Jaanus Kriisk, kes hallis teivashüppepoisse juhendas, ütles, et ärgu ma Lembergi soovitusi väga uskugu, ta on Noole sõber.

Kui olin teinud ära neli lõiku, mitte viis, võtsin ette 10-minutilise puhkuse, nagu Lemberg oli soovitanud. Siis otsisin oma 1980. aastate lõpust pärit valged Karhu naelikud välja ja proovisin, kuidas nendega minek tundub.

Teises seerias alustasin 31,6ga. Pärast sörgiringi tegin teise lõigu 31,8ga. Hoidsin sellist tempot, et lõpus ei kangestuks ja kiirus alla ei vajuks. Kolmanda lõigu aeg läks vett vedama, sest stopper viskas taas pildi eest. Aga ei usu, et see kahest eelmisest viletsam olnuks, sest pingutasin normaalselt. Seejärel tõmbasin kriipsu alla, sest ei saa ju end lõigutrenniga ära tappa. 7x200 meetrit on ka piisav, kas pole?

Mida kogesin? Sain jalad kergelt liikuma küll (ehkki Kriisk märkis, et jalad on jämedamad kui mu noorusajal). Kangestumist ei tekkinud. Taastumine tundus üllatavalt kiire - ju see on suusatamise mahutrenni positiivne tagajärg. Ainus häda: parema jala sääremarja alumine ots jäi pisut kangeks, on tundlik tänagi, aga õnneks on võistlusstardini veel 48 tundi aega.

Kuidas Noole vastu joosta? Selge on see, et lõpuga ma teda ei võida. Isegi kui ta viimaseks ringiks minust rohkem kangestub, lööb ta mind lõpuspurdiga kindlalt üle. Tema absoluutkiirus on lihtsalt sedavõrd palju suurem. Luureandmed sosistavad, et Nool ei pidavat seedima tempoga kõigutamist. Aga halb asi on see, et kõigutamine ei meeldi mullegi. Olen tempojooksja, mis tähendab, et minu ilmselt ainus šanss on võtta kohe algusest kiirus üles ja üritada vahe sisse joosta ning siis püüda lõpuni kannatada. Aga ma tean väga hästi, mida 800 meetri teine pool tähendab, kui raske on surnud punktist üle saada, mitte alla anda - eriti veel olukorras, kui peaksid jääma üksinda ette pingutama.

Millised on asjatundjate arvamused, milliseid taktikakäike võiksin Noole vastu kasutada? Ja kuidas see võistlus üldse lõpeb?

Eelmise nädala treeninguaruanne on aga selline.

E - puhkus (tööl Tallinnas)
T - 1:17 - jooks 1,5 km + 0:45 jõuharjutused + 3x2000 m sõudeergomeetriga
K - 1:47 - jooks 15,5 km + 2x(2x2000 m) sõudeergomeetriga
N - 1:59 - suusatamine (vaba) 26,5 km (sh 20x10-15 sek spurdid) + jooks 2 km
R - 1:41 - suuatamine (kl - paaristõuked) 17 km + jooks 2 km
L - 0:45 - jooks 5,5 km + 4x200 m + 3x200 m
P - 2:20 - suusatamine (vaba) 31 km

Kokku tuli nädalas treeninguaega 9:49, suusakilomeetreid kogunes 74,5, jooksukilomeetreid 28 ja sõudeergomeetril 14.

Aga esmatähtis, nagu öeldud, on see, mis juhtub kolmapäeval kell 11 TÜ spordihallis.
******Mexican Hat Rock, Utah. 3. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Erki Nool 2005. aasta jaanuaris korvpalliplatsil. Foto autor: Tiina Kõrtsini, Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Erki Nool Osakas kergejõustiku MMi avatseremoonial. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees / Scanpix
Foto 3: Erki Nool 2006. aasta augustis Tallinna linnavalitsuse ja Tallinna linnavolikogu sõpruskohtumises jalgpallis. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 4: Erki Nool tegemas 2005. aasta veebruaris Status Clubis veejooksu. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht / Scanpix

15 Kommentaarid:

At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Minu arust erineb su treening väga oluliselt Lembergi soovitatust. See, et lõikude tempo oli kiirem, pole probleem, kuid milleks nii pikk taastumispaus? Idee oli arvatavasti joosta iga järgnev lõik mittetäieliku taastumise foonil ja üritada siis tempot hoida. Praegu, eriti arvestades su kiiret taastumist, tegid lihtsalt 7 ergutavat kiiremat lõiku, kuid laktaadi talumise võimet sa vaevalt stimuleerisid. Positiivse poole pealt oli see treening sulle ilmselt kerge koormus, vähemalt liiga endale ei teinud, mis on kõige olulisem. Puhtalt minu arvamus, jaksu Noolega kemplemisel ja soovitan loomulikult kohe tempo peale panna!

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Kui võtta arvesse sinu aeroobsed treeningud ja ehk ka teatavad kogemused kunagi joostud poolmiilidest, ei tohiks Erkil erilisi šansse olla.. Taktikaliselt on aga halli 800m küllaltki vaimuvaene, tempoga võid sa Noole küll "kinni" joosta aga ka endale liiga teha,siis sõltub juba tahtelistest omadustest,mis olümpiavõitjal kindlasti kõvemad.., vahespurt ei pruugi ka tulemust anda, jääb üle "pikk lõpp" ehk viimase ringi või isegi 300m täiega spurtimises, mis peaks ju sulle paslik olema, kuna aeroobne põhi kindlasti parem, kui Noolel.. Võid ka üle vaadata valgete meeste võidud olümpiatel 1972,1980,1992-2004.. Ja ennekõike - külma pead..kolmapäevaks!

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Karta on, et Priit saab ringiga pähe ...

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

See "parema jala sääremarja alumine ots" osutub saatuslikuks, kahjuks...
Tean oma kogemustest - paljude vanade jooksumeeste häda:(

Aadu

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi filmimees saaks selle võistluse internetti ülesse riputada?
Hoian sulle, Priit, pöialt.

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

bl0ogi on oluliselt asjalikumaks muutunud viimasel ajal. Kui ikka 10 t nädalas tehakse pole aega niisama jutustada. Kiitus.

 
At 00:46, Anonymous Anonüümne said...

Kohe alguses plagama.

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Lahe vaadata,et hetkel huvitab siin vaid PP suusatrenn .Kõik muud postitud ei too eriti mingit reaktsiooni,mis on ka normaalne!

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Eesti Ekspress pani Pulleritsu kah jälle paika. Ei muutu mõni asi siin ilma peal kohe üldse ;)

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Nii, alustuseks vastus küsimusele- kiiremini oleks pidanud jooksma.
Nüüd mitteametlikud tulemused. Stardist läheb PP juhtima, Nool võtab kohe sappa ja nii lastakse kolm esimest ringi. Ringi ajad 32,1-34,7-35,3. Kohe neljanda ringi alguses möödub Nool PP-st, viimane laseb kohe paari-kolmemeetrise vahe sisse tulla. Tagasirgel korraks nagu tundub, et PP on vahet vähendamas, kuid katseks see ainult jäigi. Viimane kurv ja sirge olid vaid vormistamise küsimus, lõpus oli PP kaotus kuskil viis meetrit. Viimase ringi aeg 32,8 ja kokku siis 2.14,9 (ma loodan, et punktid ja komad said õigesse kohta, muidu PP jälle tänitab, et ta pole küll kahte tundi rajal olnud).

Anonüümne vaatleja

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Masendavalt nõrk sooritus Priidu poolt. 2.10 pidanuks talle küll jõukohane olema. Ju siis mõtles üle jälle. Hea vähemalt et pilti eest ära ei löönud nagu eelmisel aastal Otepääl.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

3nda ringi oleks pidanud kiiremini jooksma mitte hoidma teise ringi tempot, siis oleks Noole ära lüpsnud, ma tõmbaks siin paralleeli 200m ujumisega mida olen ise teinud, esimene 50 inertsist, teine 50 tuleb end tagasi hoida, 3as tuleb vajutada täiega (kuigi see on raske ja tahes tahmatult tahaks selle spurdi jätta 4dale) ja 4jas kannatada.

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult müts maha mõlema mehe ees, ühel pealagi paljas, teisel pea pool juustest hallikarva. 2.15 ei ole niisama lumme k---a, vaid on üsna valus.
Minust jäi PP raja veerde üsna hädises seisus, eks ta ise seletab, kui palju süda paha oli, pidin ise bussijaama ämmale vastu minema, jäin 10 min hiljaks, õnneks buss hilines 15 min, nii et lõpp hea, kõik hea.

Ain

 
At 02:13, Anonymous Anonüümne said...

mnjah. elu on õiglane.

 
At 03:42, Blogger Unknown said...

fitflops shoes
yeezy boost 350
nike huarache
michael kors
ferragamo outlet
michael kors outlet online
tods outlet
canada goose jackets
cheap snapbacks
oakley sunglasses
chanyuan12.29

 

Postita kommentaar

<< Esileht