reede, oktoober 29, 2010

Pullerits: Kes on Eestimaa tuntuim suusataja?

Sõbrad olid leidnud sellise imeliku loo ja saatsid mulle edasi. Ma ei oska sest midagi arvata. Kes oskab?

TALLINN, Estonia (Oct. 29; URGENT: not to be taken seriously) -- Turu-uuringute firma TSN Emor avaldas värsked avaliku arvamuse küsitlused, millest selgub, et Eesti tuntuimad suusatajad on koondise vanad kalad Andrus Veerpalu ja Jaak Mae, kellele järgnevad suusad nurka visanud Kristina Šmigun-Vähi ning need sealt hiljuti üles korjanud ja endale alla pannud Priit Pullerits.

Kahekordse olümpiavõitja Šmigun-Vähi abikaasa Kristjan Thor-Vähi ütles, et ei ole küsitluse tulemusi küll näinud, aga igal juhul on sellist jama isegi võimatu kommenteerida. "Olgu Veerpalu ja Maega kuidas tahes, aga kes, kurat, on Pullerits?" küsis ta. "Võtke teadmiseks, et Kristina on ikkagi meie primadonna."

Veerpalu, samuti kahekordne olümpiavõitja, ütles uuringu tulemustes koos Šmigun-Vähiga kolmandat kohta jaganud Pulleritsu kohta: "Ei noh... no jaa... tegelikult on hea, kui noori mehi peale tuleb." Veerpalu saab järgmise aasta veebruaris 40, Pullerits on 45.

Kui harrastussuusataja heast kohast kuulis olümpiapronks Jaak Mae, hüüatas ta: "Eks sa kae!" Ta tunnistas, et teab Pulleritsu küll, meenutades, et on talle kunagi õpetanud, millist suusakepi käepidet tuleb kasutada pikal uisutehnikadistatantsil ning kuidas arvutada kaotusprotsenti võitjale FIS-punktideks, ent lisas, et ta pole päris kindel, kas "ajakirjanikuhärra sellest lõpuni ja õigesti ikka aru sai".

Samuti ei salanud Mae, et on näinud Pulleritsu korra isegi võistlustel, nimelt Tamsalu-Neeruti maratonil, kuid sellal, kui Pullerits finišisse jõudis, oli tema juba duši alt läbi käinud, riided vahetanud ja isegi auhinna kätte saanud.

Igipõline paljulubav suusalootus Aivar Rehemaa avaldas Pulleritsu sitkusele siiski tunnustust. Ta väitis, et Pullerits peab olema igal juhul äärmiselt visa, püsiv, kannatlik ja vastupidav, sest kuidas muidu oli ta paar aastat tagasi jaksanud tervelt kolm tundi ühtejutti kuulata tema monoloogi sellest, "kuidas mul hooaeg jälle beesse läks".

Samas ei varjanud Rehemaa oma nördimust, et tema esinelikust välja jäi. "See kõik on Toliku süü!" väitis ta treener Anatoli Šmiguni kohta. "Ma olen iga aasta rääkinud, kas on ikka mõtet käia kogu aeg Ramsaus ja Olosel, kus keegi sind ei näe, treeningutega ülepakkumas. Tolik on selle peale öelnud, et nado, Fedja, nado. Mis nado!? Nüüd on tulemus käes! Tulemust ei ole."

Eesti sprindikoondise nimel uuringut lahanud treener Björn Kristiansen tunnistas, et küsitluse tulemustest ei vaata vastu päris need kohad, mida ta oma hoolealustelt on lootnud, ent avaldas veendumust, et millalgi peavad juba enam kui kolm aastat tehtud rasked treeningud hakkama ka vilja kandma. Sellegipoolest lubas ta kokku kutsuda meeskonna kriisikoosoleku, et ühiselt arutada, kuidas ja kas üldse edasi minna.

Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver ütles Pulleritsu kolmanda koha jagamist kommenteerides, et ootas temalt sellist esitust tegelikult juba ammu. "Pole paha!" sõnas ta. Siiski nägi ta veel kasutamata reserve tulemuse saavutamise kuuendas sektoris. Mis on kuues sektor ja kuidas sinna jõuda, seda keeldus ta täpsustamast, mainides vaid, et norralased loevad ka Eesti blogisid, ja üleüldse on see miljoni krooni küsimus.

Harrastussuusatajatest said lisaks Pulleritsule rahvalt hääli ka peaminister Andrus Ansip ja rahandusminister Jürgen Ligi.

Ansip kinnitas, et Pulleritsu tõusmine kõigest paari aastaga Veerpalu ja Mae kannule on tõeline Eesti ime, mis näitab veel kord tasakaalustatud lähenemise ja eesmärgipärase töötegemise tulemuslikkust, täpselt nagu tasakaalustatud eelarve püüdlemine ja euro-eesmärgi täitmine on näidanud valitsuse poliitika ainuõigsust.

Ligi aga märkis vastupidiselt Ansipile, et Pulleritsu lähenemine spordile on hirmus ühekülgne. Ta lubas poolpikas triatlonis võita Pulleritsu vähemalt kolm korda suurema vahega, kui Pullerits võidab teda Tartu maratonil. Lisaks väitis ta, et Pulleritsu lubamine igasugustele võitlustele, kuhu ta pääseb tööandja sponsorluse arvelt, kõigutab Eesti rahanduspoliitika aluseid, sest stardimaks jääb maksmata ja maksutulu riigikassasse laekumata.

President Toomas Hendrik Ilveselt ei õnnestunud kommentaari saada. Presidendi kantseleist vihjati, et Ilves on pühendunud rohkem rulluisutamise kui murdmaasuusatamise jälgimisele.
******Rovinj, Istria poolsaar, Horvaatia. 23. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Kristina Šmigun-Vähi oktoobri keskel Eesti Toiduainetööstuse Liidu konverentsil. Foto: Eesti Toiduainetööstuse Liit
Foto 2: Jaak Mae suusakoondise pressikonverentsil hooaja alguses. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Treenerid Anatoli Šmigun ja Mati Alaver suusakoondise pressikonverentsil hooaja alguses. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Tartu linnapea Urmas Kruuse (vasakul) ja peaminister Andrus Ansip Tartus korvpalli vaatamas. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

27 Kommentaarid:

At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

krt, siin lõhnab ASNi või suisa kohtukulli järele. oi posid, nüüd PP näitab teile, kuidas luukas õlut teeb.

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Haile Gebrselassie esinemistasu 7.11 joostaval New Yorgi maratonil on $400,000. Milline on populaarsuselt Eesti 3. suusataja Priit Pulleritsu stardihonorar Tartu Maratonil?

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits kirjutas följetoni, mis ei kukkunudki kõige halvemini välja.
Alaver ütleks: "Pole paha."
Millegipärast võtavad kommentaatorid seda tõepähe ja lähevad leili.
Võtke lõdvemalt, reedeõhtu ikkagi.
T

 
At 19:54, Blogger Mairo said...

Sellist jama on tõesti raske kommenteerida. Töö, mida esisuusatajad teinud on, pole tõenäoliselt Pullerits unes ka näinud. See küsitlus näitab selgelt ju Emori uuringute vildakust. Viimati kui Emori tädi 30min asemel 1,5h mul kodus istus, kuna nende küsimustik ei kannatanud kriitikat ja osa küsimustest tuli ümber formuleerida, ei saa selliseid uurimusi tõsiselt võtta.

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Lahe lugemine, võtke nüüd kommijad lõpuks vabalt ja saage ka aru. Nalja peab ka saama.

 
At 23:54, Anonymous Anonüümne said...

Naljalugu küll aga seksistlikud ja poliitilised traagelniidid on nagu ikka - torked "pehmete" naiste (Smigun, pr Ilves) ja "pehmevõitu" meeste (hr Ilves) vastu.

 
At 23:55, Blogger Madis said...

Oh teid sapiseid küll ;-)

Tänapäeva lugeja pinnapealsus on juba hämmastavad mõõtmed saanud.
Kes ei saanud aru sellest teksti lõigust?

TALLINN, Estonia (Oct. 29; URGENT: not to be taken seriously)

Muhe lugemine.

 
At 00:35, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa usutav stoori. Ainult esimeses lõigus on üle pingutatud: "Sõbrad olid leidnud sellise imeliku loo ja saatsid mulle edasi." Priit Pulleritsul on sõbrad? Priit Pulleritsul on sõbrad!

 
At 02:01, Anonymous Anonüümne said...

Smigun on olümpiamängudelt ja MM-delt võitnud 9 medalit; Veerpalu - 6 medalit; Mae - 2 medalit. Aga Pulleritsul on muidugi oma kriteeriumid..

 
At 02:21, Anonymous Anonüümne said...

Veerpalu ettevalmistus ebaõnnestub; Mae ei ole vormis. Keda saata rahvusvahelistele võistlustele? Eesti rahvusvaheline maine on tõsiselt ohus kõneleb peaminister Riigikogus. Palavikuliselt otsitakse meest, kes eesti spordiau päästaks. Alaver laiutab käsi. Valitsus koguneb kriisiistungile. Jürgen Ligile meenub sihvakas ajakirjanik, kes teda hiljuti intervjueeris. Priit.. Pullerits! Kähku antakse korraldus Pullerits üles otsida. Suusaliidu tegelased jõuavad Tähtvere spordiparki hilja õhtul. Puude vahel on vilksatamas võimsate paaristõugetega 3:30 tempos 55-ndat ringi tegevat üksikut rullsuusatajat. KAS EESTI SPORDIAU SAAB PÄÄSTETUD?

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Tartus on alati naljamehi ikka olnud. Mäletate küll. Erki Kölu. Valdo Jahilo oli ka millalgi Tartus. Mõned head esitused on neil olnud. Enamus on ikka igavus. Naljamehed, kes rõhuvad kestuvusrekordile, isegi rekordit üritasid :) ? Siit ei tule midagi head. Aga veidrikud ikka tuntud!
Priit Pullerits on nende tegelaste järglane. Mõned head lood on olnud, ülejäänu on kräpp. Pullerits samamoodi rõhub kestvusele. Ja veidriku tuntus on ka.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Oh seda paljasjalgset küll ;-)

Tänapäeva kommenteerija kergeusklikkus on juba hämmastavad mõõtmed saanud. Arvas, et not to be taken seriously oli postituse algusest peale tekstis sees.

 
At 11:49, Blogger Priit Pullerits said...

See on tõesti hämmastav, et leidub neid, kes ei saa ka siis aru, kui vastav märge on ette lisatud, millega on siin tegu. Hämmastav on ka see, et too märge tuli üldse lisada, sest algusest peale kommentaariumis vastu vaadanud mõne lugeja suutmatus eri stiile eristada ja mõista, mis on nali ja mis tõsi, on lihtsalt rabav. See kõik, mida mõned lugejad kommentaariumis enda kohta paista lasevad, võiks olla koomiline, kui see poleks tegelikult sügavalt traagiline. Ja selles, usun, et on mõistlikud lugejad minuga ühel meelel.

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Palun täpsustage arusaamatuste vältimiseks, mitmes kommentaator pole siin naljast aru saanud. Minu meelest on asi selge. Terve see ajaveeb on naljanurk. Pullerits aeg-ajalt väidab muidugi puhtalt nalja pärast, et mõni artikkel või mõtteavaldus on tõsimeelne seisukoht või suisa uuriv ajakirjandus.
Oh seda vigurivändast Pulleritsu!

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sul peaks see võimalik olema. Lase see lugu Postimehes ära kirjutada, kas või netis.
Ma usun, et seal kommentaariumis võib pärast ikka väga kõvasti nalja saada, kui ärritunud omaarustlugedaoskavad lugejad kommenteerima kukuvad.

Priit

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Inimene õpib kogu elu - Priit Pullerits on õppinud nalja hindama. Varasematel aastatel oli nii, et iga Eesti Ekspressi tögamise peale mindi kohe kitule.

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Maksumaksjana ma ei ole nõus, et minu raha eest jooksjaid kümnekaupa Keeniasse treeninglaagrisse saadetakse. Tulevad tagasi ja siis ei ole neist kippu ega kõppu. Samuti suusajaid Portugali jms.

 
At 18:07, Anonymous Anonüümne said...

Ega see "küsitlus" nii väga ei eksigi, sest Pulleritsu suusatamine on meediast päris palju läbi käinud ja igat laadi vastukaja leidnud. Samas usun, et Ansip peaks siiski selles tabelis Priidust ees olema.

Lahe lugu! :)
Erki

 
At 20:05, Blogger Mairo said...

Tunnistan, et ei märganud algul hoiatust tekstis. Mis näitab, et suures infotulvas loetakse teksti diagonaalis läbi ilma süvenemata. Süüdi ei keegi muu kui ajakirjanik kes tihti on harimatu või lihtsalt peab midagi kirjutama olenemata, kas loos sisu ka on :)

 
At 22:10, Anonymous Anonüümne said...

Lugu tore. Priit oma vastuokslike kirjutiste ja oma tegevuse, et mitte öelda tulemustega on tõepoolest üks enim hammaste vahele jäävaid suusaspordi harrastajaid.
So what?
Mulle meeldib et Priit suusatamist harrastab ja sellest kirjutab. igal juhul on Priidu kirjutised rohkem looming kui pärisspordiajakirjanike oma. Kes tavaliselt kirjeldavad ja parimal juhul küsivad miks.
Isiklikult ei küüni kahjuks Priidu tasemele ent esche ne vecher.
Seniks jõudu ja jaksu nii blogipidajale kui ka lugejaile.
võistlusrajala näeme rsk!
päikest teile hinge
terv
Peip

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Nõustun Peibuga, Priidu kirjutistes on rohkem loomingut kui fakte ja teadmisi. Kui midagi ei tea, siis ta kasutab loomingulist lähenemist, st. mõtleb midagi välja. See et see mõte vigane on, ei oma siinjuures tähtsust, looming maksab.

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Krt Peip, esche ne vecher on tuntud Vysotsky loominguna ja selle mõte antud kontekstis on selge - (rahva)sport see on jerundaa. Pagan, sportlikus ärapanemise blogis tullakse välja luuserlike üleskutsetega, no ma ei või!

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

Oma kodu aknast nägi Stirlitz inimesi, kes liikusid kõveraotsalistel puust laudadel, hoidsid käes keppe ja olid väga tõsiste nägudega.
Pulleritsu spordiblogi lugejad, taipas Stirlitz.

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

No ma ei või! Pole ammu nii kõvasti naerda saanud ja nii hea tujuga on lust pimedase õhtusse trenni minna. Mõnus lugu ja veel mõnusamad kommentaarid.

 
At 21:15, Blogger MK said...

Pulleritspoiss, võiksid kirjutada taimetoitlaste sporditegemisest ehk siis kuidas joosta ilma liha tarbimata parema enesetundega kui lihasööjatel.

*Kala ja kana arvestame liha hulka.

Aitäh.

 

Postita kommentaar

<< Esileht