teisipäev, oktoober 19, 2010

Pullerits: Mida teha ootamatult tekkinud sponsoriga?

Eile tuletasin meelde, mida Kalmer Tramm, Eesti naiste suusakoondise treener, oli mulle paar aastat tagasi sügisese ettevalmistuse kohta õpetanud. Nimelt, kuidas reielihaseid tugevdada. Selleks ajasin naise Optima õhtul välja - tegelikult ajan seda välja igal hommikul, kui tööle lähen (mis tekitab muidugi küsimuse, kas see ratas ikkagi on enam naise oma), ent neid kilomeetreid treeningmahu sisse siiski ei arvesta, nii et ärge kahtlustagegi, nagu ma teeks sohki - ja suundusin selle seljas Tähtvere spordiparki. Seal olid Jaak Teppani õpilased rullidel sõitmisega juba täies hoos. (Muide, ei tohi kasutada sõna rullikud, tegi Jaak Teppan mulle selgeks - see oleks sama, kui öelda suusakepi kohta kaigas või roigas.)

Seekord läksin hoopis 1,25 km pikkusele sprindiringile. Tegin 25 tiiru, kella järgi kulus ringile keskmiselt 3.30-3.35. Päris hästi sai jalgadele mahvi ning senisest rullsuusatamise ja jooksu rutiinist vaheldust, kui pidi tõusupõntsudest üles pressima. Koos trenni ja koju sõiduga kulus 25 ringile ehk 35,35 km-le 1:36, mis tegi keskmiseks kiiruseks 22 km/h. Kaks aastat tagasi samal ringil minu korraldatud šõuvõistlusel läbis Allan Oras 80-90 tuhande krooni ringis maksva rattaga ringe stabiilselt minuti jagu kiiremini ehk 2.30-2.35ga ja sai keskmiseks 28,5 km/h. Näete, kui suur on arenguruum! Aga särgi sain ikkagi märjaks.

Kuid mõni aeg tagasi, kui Tallinna toimetusse tööle läksin, leidsin töölaualt oma üllatuseks Saku õlletehasest saabunud nimelise koti. Selles oli kolm õllepudelit uuest gurmaanide kollektsioonist. Selge märguanne, et Saku tehas, nähes, et Eesti tippsuusatamine eelmise hooaja teisel poolel enam telepilti ei mahtunud, on otsustanud leida uusi tegijaid, kelle abil end kodumaal rohkem nähtavaks teha.

Aga öelge nüüd, mis ma nende õlledega peale pean hakkama? Kas need tõesti aitavad tulemust paremaks teha? Ei usu. Liiati, ärgem unustagem, et ajakirjanik ei tohi vastu võtta tasuta kingitusi. Nii on need pudelid mul siiamaani, ausõna, täiesti avamata. 1990. aasta sügisel, kui mõned siinsed lugejad veel sündinudki polnud, aga mil õppisin New Yorgi Columbia ülikooli ajakirjanduskoolis, mäletan, et ühe tudengi tehtud loo kangelane oli talle tänutäheks kinkinud kalli tikanditega käekoti. Too tudeng sammus tolle kotiga siis terve saali ette - seal õppis korraga umbes kakssada inimest - ja teatas, et tema seda vastu ei võta ning kas kinkis või annetas selle kusagile edasi, seda enam päris täpselt ei mäleta. Igatahes olen otsustanud, et minust ka selle gurmaanide kollektsiooni tarbijat ei saa. Proovin anda endast parima, et leida väärikaim variant, kuhu need eksklusiivsed õlled panna. (Aga enne pean läbi lugema kotis kaante vahele pandud paberid - äkki on seal mingi lepingu projekt.)

Ent põnevaim uudis on hoopis see, et Art Soonetsil, kes siin lugejaile ju tutvustamist ei vaja, on reedest peale koer - Norwichi terjer Kuti. Hea valik kindlasti! Ta ise palus küll rõhutada, et tema seda koera ei valinud. Parem, kui ta koer seda siit ei loeks, või muidu... niigi Soonets kurtis, et koer eriti ei haugu, ent küllap on ta sellegipoolest võimeline hambaid ka näitama.
******Poreči vanalinn, Istria poolsaar, Horvaatia. 23. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Saku õlle gurmaanide kollektsioon. Foto autor: Teet Malsroos, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Thomas Jeffersoni ausammas Columbia ülikooli ajakirjanduskooli hoone ees New Yorgis. Foto autor: RIA Novosti / Scanpix
Foto 3: Columbia ülikool keskväljak New Yorgis. Foto autor: Reuters/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei jõua enam su blogi lugeda. Esimese lõigu lugesin, aga ära väsisin. Kahju. Vahest on ka häid lugusid. Miski häirib, aga mis ?
Loobun kogu lugudest, mis siis et kaotan ilmselt ka head. Parimat.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Õlled võiks sümboolselt panna "auhindadeks" Priidu blogis tavakommenteerijatele ja kohe kolmes kategoorias:
punane - kõige maniakaalsemale
valge - kõige rohkem vahutavale
roheline - kõige loogikavabamale 8)

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

Joo õlu ära või anna kolleegidele. Ei huvita see teema. Mind huvitab rohkem, mis järeldused sa minu treeningmahust (200 km jooksmist kuus) ja eesmärkidest spordist tegid. Nuiasid, nuiasid ... Said oma vajaliku teadmise ja järsku jätad asja katki. Ega alt ära hüppamine just tõsiseseltvõetavusele kasuk tule.

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Sa siis Priit, õlut kohe üldse ei joo, või mis? Ei taha, või ei oska, või on mõru? Siis Sa pole saunamees ka, ja kui Sa pole saunamees, siis pole Sa ka suurem asi spordimees.

On ka muidugi variant. et oled "täielik kanapea" ja hommikul on ka ÜHEST ÕLLEST ilge pohmakas(tean ühte sellist ca. 80 kg kaaluvat selli). Siis parem ära tõesti joo! Tee kolleg P.Pahvil üks esmaspäev rõõmsaks ja kingi need talle!

 
At 18:41, Anonymous hd said...

200 kuus j.on juba päris tegija,oleneb muidugi tempost ,räägi veel.

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Ei noh, nüüd keeratakse jutt konteksti väliselt juba vabameelse sponsori ajurakke valgustavale õllele - kas see on võrdne teema eile sündinud spordinädalate kokkuvõttega? Nagu näha on. Ja ainuke põhjus miks see teema peaks võrdne olema on see, et ajakirjanik teavitab meid, et sellest ülikoolist kus Barack Obama ja T H Ilves on ülikoolivennad koos blogi autoriga, ei saa enam 3 õlle ega keerukate tikanditega sumadaniga asju ajada. Nii madalalt juba need vennad ei lenda!

 
At 20:12, Anonymous Anonüümne said...

> suundusin selle seljas Tähtvere spordiparki. Seal olid Jaak Teppani õpilased rullidel sõitmisega juba täies hoos.

Õpilaste suusatund algab vist 16.00. Tööandjaga on ikka tõesti vedanud, kui juba pärastlõunal hoogsalt trenni saab minna (pärast sellest lehes kirjutada ja veel ka makstud saada). Neid motivatsioone ja võimalusi tuleb tavalise harrastaja treeningute võrdlemisel Priidu omadega kindlasti silmas pidada. Päris õhtul pimedas üksinda 25 ringi teha on hoopis teisest ooperist.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

"Tähtvere spordipargi järjekindlaima treenija" tiitlist ei soovi PP mingi hinna eest vist loobuda, on ikka tahtmist seal jalgrattaga uhada :)

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

to 17:51

PP ise võidab auhinnad kõigis kolmes kategoorias.

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

25 ringi, poolteist tundi jutti.. karm värk - eriti mentaalselt

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Umbes 5 minutit kilomeetrile. 10 kilomeetrit korraga. Eks tempo ja distants natuke varieeruvad. Päris viimaseks rahvaspordivõislustel üldjuhul ei jää. Tegelikult üks juhus on olnud.

 
At 22:11, Blogger Madis said...

Priit, viktoriiniküsimus:
miks enamus õllepudeleid on tumedad?

Spikerdada ei tohi!

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

21:21-le võib vist ära vastata ja Pulleritsu enda sõnadega: "

• harjutavad süsteemitult (treeningute vale ülesehitus), • spordivad monotoonselt ja ühelaadselt nn mugavas tsoonis,
• alahindavad soojendust ja lõdvestust (sh venitused),
• treenivad vale tehnikaga,
• ei kasuta otstarbekat varustust,
• võrdlevad oma saavutusvõimet teiste omaga liiga vara,"

http://www.tartupostimees.ee/?id=80683
"Treener lõpetab spordihuvilise piinad", 11.02.2009, Postimees

 
At 22:33, Blogger dr Holden said...

Mul just auhindu puudu - nimelt 30. oktoobril Haanjas toimumas mentaalsete ringitajate ravikuur - Haanja Jala100. Start on hommiku kell 6 ning eesmärgiks on õhtul kella 22-ks läbida jalgsi-joostes 100km. Võistlus toimub 6,25km pikkusel ringil, mille profiil on selline.
Pane nt see 3-pakk välja kiireimale üle 100kg mehele - jah, ka selline võistlusklass on olemas.
Või äkki tuled ise ja teed kõva trenni....
Niipalju veel vihjeks, et näiteks Eesti tuntuim ultrajooksja Peeter Vennikas ütles, et tema stardib kell 8.00, sest 14 tundi peaks olema piisav aeg 100km läbimiseks. Täpsem info kogu asja kohta ikka hullude kodukalt!

 
At 02:16, Anonymous Anonüümne said...

Super auhind 8) Pärast 100 km läbimist kulub pudel õlu ära küll

 
At 08:58, Anonymous Anonüümne said...

Saan aru, et Priit õlut ei joo.
Kui talle oleks pakutud midagi talle väärtuslikku (n.jooksutossud), siis ei kirjutaks ta siin juttu ajakirjaniku äraostmatusest.
Viinamarjad on hapud, mis muud.

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Ole mureta. Ma jätsin mõnded detailid välja toomata. Pulleritsu käest õpitud meetod :) 10 km kiirusega kilomeeter 5 minutiga on baastreening. Loomulikult on ka pikemad otsad ja lühemad kiiremad treening. Ikka võimlemine ka. Viimaseks ei jäänud ma mitte rahvaspordi suurüriusel. On ka pisemaid võsitlusi, kus nõrgad üldse ei osalegi.

 
At 14:04, Blogger Priit Pullerits said...

to 20:12 - mu trenniaeg rattal oli õhtul kella poole seitsmest kaheksani, niisiis enamik pimedas. Ju Teppanil on mitu gruppi, minu arust üks peaks tal olema 18.30 grupp.

to 21:07 - aitäh idee eest, nüüd saan siis õlled südamerahuga endale jätta :) Sorry, dr Holden... Aga mida ma nende õlledega peale hakkama peaks?

Madis, mul pole aimugi, miks õllepudelid on tumedad. Kas äkki mitte seepärast, et muidu paistab uriinivärvi sisu liiga kirkalt silma?

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Kui pimedas, siis 25 ringi ja 1:36 väärib igati tunnustust!

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

Ülemus kutsub alluva kabinetti ja pärima:
-kas sulle maitseb soe õlu?
-ei
-aga higised naised?
-ei
-ok, puhkusele lähed talvel...

 
At 06:51, Anonymous hd said...

to 17.54,21.21-kas Priidust oled eespool olnud.

 
At 06:56, Anonymous hd said...

9.21-sama küsimus

 
At 09:18, Anonymous Anonüümne said...

hd.
Mis tähtsust sel on?
Ela oma elu.

 
At 11:23, Blogger Priit Pullerits said...

...ja elage te ise ka.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

to 17:47 rajad on ju valgustatud

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

He does a powеr of attоrney. Υοu can аlso work
with an acciԁent that somеone ωho has good expeгiencе.
Unlikе a motion to hοld them acсountablе, or, in June 2009, when you be
able to sсrutinize each and every point raіsed by the Trustee.


Herе іs my webpаge - yourpants.org
Have a look at my page ; Try This Site

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Health Issues in Usa Bulldogs

my homepage - legal leads
my web site :: attorney leads

 
At 01:48, Anonymous Anonüümne said...

Get More Information

Here is my webpage :: lawyer leads
Also visit my page : seo for lawyers

 
At 10:36, Blogger Unknown said...




I really like all the points you have made
http://www.prokr.net/2016/09/thermal-insulation-companies-16.html
http://www.prokr.net/2016/09/thermal-insulation-companies-14_15.html
http://www.prokr.net/2016/09/thermal-insulation-companies-14.html
http://www.prokr.net/2016/09/thermal-insulation-companies-13.html

 
At 21:12, Blogger lamiss ibrahim said...



I definitely love this site.
http://prokr.webstarts.com/blog
http://prokrservices.bravesites.com
https://prokr.dreamwidth.org/
http://alsoltanh.com/

 

Postita kommentaar

<< Esileht