reede, oktoober 15, 2010

Pullerits: Kuidas ma Veerpaluga norralasi hirmutasin?

Norras salaluuret tehes ja lisateavet hankides juhtusin telerist nägema Petter Northugi sõjaväevormis. Küsisin kohalikelt, kas ta on nüüd armeeteenistuses. Ei, see on mingi reklaamitrikk (publicity stunt), ütlesid nad. Aga mul oli neile Northugi teemal veel teinegi küsimus varuks, ja see oli õige kaval küsimus.

"Is he a smart guy?" - "On ta ka taibukas sell?" - see oli küsimus, mida norrakatelt Northugi kohta pärisin. Ja oleks te näinud norrakate nägusid! Oh, I loved this! Selliseid norrakate nägusid polnud ma veel eales kohanud.

Lühidalt öeldes olid nad üllatunud ja jahmunud. Kurat, kuidas see vend meile nüüd sellise paugu pani, oli nende ilmele suurte tähtedega kirjutatud. No kuulge - ma ju lihtsalt küsisin, ei midagi enamat. Ja mida sa muud ikka teed lõunasöögilauas, kui lõunasöök on pehmelt öeldes pehmes karbis ja vähepakkuv, nii et kalorite hankimisega tekib probleem.

Norrakatel läks ikka tükk aega, et ennast koguda. Ja siis tulid sellised defensiivsed küsimused, et what do I mean by being smart. Kui vastasin, et I mean, what you very well understand, what I mean - pean silmas seda, millest te väga hästi aru saate, mida ma silmas pean -, siis hakkas tulema: jah, ta jättis kooli pooleli; jah, ta arvas, et hakkab suusatajaks ja loobub õppimisest; jah, ta on cocky (ülbe).

Ja et parim kaitse olla rünnak, küsisid norralased Andrus Veerpalu kohta (ja paar neist pärisid ka Jaak Mae kohta), et kas ta võistleb ikka edasi. Muidugi võistleb, teatasin neile võidukalt. Ja teie kodusel MMil Holmenkollenis, pange tähele, teeb ta teie Northugile ja teistele suusatajatele tuule alla, sest see ei ole mingi mass-stardist sõit, kus võitja otsustavad nahaalsus, sh cockiness, ja kiirendus viimasel 300 meetril, vaid kus peab suutma end stardijoonest finišijooneni piitsutada, ja selleks pole Veerpalust kedagi paremat - küll näete. Nad kuulasid, ja et argumentatsioon kõlaks veelgi veenvamalt, siis põhjendasin edasi, miks.

Liiati küsisid norralased ise, miks ja kuidas küll eestlased hooajal vaid üheks võistluseks vormi saavad. Seletasin neile, et vaadake, meil on esiteks smart peatreener Mati Alaver; teiseks, meil ei ole hooajaks kontrollvõistlusi, vaid Veerpalu ja Mae ongi Eesti koondis ja nad ei pea novembris kellelegi oma headust tõestama ega pea seetõttu hooaja jooksul end kahel korral kõvasse vormi ajama; ja kolmandaks, nagu ma ütlesin, et Alaver on very smart ja teab, et sponsoreile, kes Eesti suusatamist rahastavad, ja rahvale, kes Eesti suusatajaid armastab, on tähtis ainult tiitlivõistluste medal, ja kas MK-sarjas või mujal ka midagi võidetakse, ei lähe kellelegi suurt korda.

Niisiis, laiendasin rahvusvahelist arusaamist Eesti asjast, sest mõned norralased ja ka teised põhjamaalased ei saa maailma asjadest üldse adekvaatselt aru. Mõnel neist tekkis küsimus, et kuidas on Eestil suhted Venemaaga. Pingelised, ütlesin neile. Miks küll, ei saanud mõned neist hästi pihta. Tegin neile kiire poliitõppuse, kellele meil siin üldse loota on: USA-le ja Inglismaale, Poolale ja Rumeeniale (nagu varem kord ütlesin, siis need andmed on Eesti julgeolekustruktuuride hästi informeeritud allikaist). Seal laua taga istus ka teiste Euroopa riikide esindajaid, kes vaatasid, et miks ma neid ei maini. Ma siis mainisin: ütlesin, et itaallased ja hispaanlased, sorry, te võite küll mängida hästi jalgpalli, aga te mõlemad olete "no fighters!". Nad ei vaielnud vastu. Hollandlased - "cowards!". Keegi ei tormanud neid kaitsma. Ja rootslased - nende kohta polnud üldse midagi öelda.

Nagu ütleb Hardo Aasmäe, ja õigustatult: Euroopa probleem on sotsiaaldemokraatia. Just! Üks norrakas rääkis, kuidas 9/11 järel oli tema õe lapse koolis toonud ühe Pakistanist pärit poisi, vist oli ta nimi Ahmed, isa sel puhul tundi tordi - ta oli nii rõõmus tolle rünnaku üle. No näete siis, vastasin, vähemalt tunnistate, et sellistega on teil probleem. Milline vale järeldus minult! Probleem on hoopis selles, seletas norrakas, et ilmselt ei ole nad Norras toda Pakistanist tulnud meest ikkagi piisavalt hästi kohelnud, ja leidis, et nüüd on nende püha ülesanne Norras selles, et päästa väike Ahmed oma halva isa käest.

Džiizös kraist! Kas te näete nüüd, kuhu viib soltsiaaldemokraatia liiga agar viljelemine. Mina räägin siin teile Veerpalu võitlusest kellegi Northugiga, kui norrakad ise näevad oma elu võitlust hoopis väikse Ahmedi vabastamises oma paha isa mõju alt. Mõelge selle üle, kui nädalavahetusel trenni lähete.
******Kommimüüja Porečis Aadria mere ääres, Istria poolsaar, Horvaatia. 23. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Petter Northug mängimas suvel Las Vegases pokkerit. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Petter Northug kätlemas Norra kuningliku perekonna liikmetega. Foto autor: Scanpix Norway / Scanpix
Foto 3: Petter Northug eelmise hooaja lõpus MK-sarja võidukarikatega. Foto autor: Ulf Palm/Scanpix
Foto 4: Petter Northug pressikonverentsil. Foto autor: Anders Wiklund/Scanpix

22 Kommentaarid:

At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

aga kui norralsed oleks sinu käest küsinud - a you a smart guy? kas sul poleks mokk töllakile jäänud? milliste argumentidega oleksid vastanud?

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Aga kuidas töövestlus Norras läks?

 
At 19:11, Blogger sebija said...

No see on juba patoloogiline juhtum. Esitada loll küsimus ja pärast vestluspartneri soovi täpsustada, olla lihtsalt üks “smartass” edasi.
Võimas! Isegi Chuck Norris poleks suutnud ühe lõunaga alistada Itaalia, Hispaania ja Hollandi korraga. Tegelikult Priidul lihtsalt vedas, et ta ülbas seekord kultuursete inimestega, kes lähtusid selles olukorras põhimõttest “never argue with an !d!ot, they drag you down to their level and beat you with experience”.
Ja miks oli vaja selle jaoks üldse nii kaugele sõita. Balti jaamast trammiga Koplisse ja laduge oma cowardid ja nofighterid tänaval letti, saate oma elamused palju vahetumalt kätte.
Üleüldse on sellist jama väga keeruline kommenteerida, tahaks lihtsalt küsida, et mis lahti on?

Peace.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Üks parimaid sissekandeid, mida viimasel ajal lugenud.

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Norralastele lõbus vahejuhtum enesekindla pärismaalasega. Nalja kui palju! ? Oleks norrakad teadnud, et tegu on ajakirjanikuga oleks nad kindalsti vastu küsinud are you literate? See on umbes sama, kui Pulleritsu käest, kas sa oled kirjaoskaja

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

(norrakad pärast omavahel)

-- Mati Alaver! The Estonian team is F*CKING good!

-- And look at that Pullerits! Oh boy, he's SMART!

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Üle tüki aja üks parim lugu siin! Tõsiselt.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

No kurat. Norrakatel on ju Thorkildsen. Peaks ju nii palju taipu olema et juudi moodi vastuküsimus esitada.

Oot mis see teie odaviskaja nimi oli ?

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Kui see mees on ülikooli õppejõud, siis on ülikool kõvasti alla käinud. Kahju.

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Kui PP läheb nüüd Schibstedi särgis oma maailmatuurile "How to Make News When There Are No News", siis teame, mis plaat käima pannakse. Küsimus "Is he a smart guy?" mistahes riigi mõne tuntuma sportlase kohta tekitab kindlasti debati. Venemaa teemadel diskuteerimine on arusaadavalt PP-le hingelähedane ja samuti garanteerib publiku. Lisame veel lasteaia siselistides sorimise praktikumi ja mõned näpunäited, kuidas kiirkorras olümpiaraamatut kirjutada. Ja ongi show valmis. Mulle isiklikult sobiks, kui sellist lähenemist propageeritaks väljaspool Eestit ja Postimehe tegijatel oleks võimalus tagasi pöörduda ajakirjanduse juurde. Priit Pullerits, palun, lahku Eestist!

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Tegemist tavalise meetodiga partneri stampvastustest väljalöömiseks. Norrakad mängisid lolli ja kvaldasid Pulleritsu labaselt üle lihtsalt.

 
At 15:57, Blogger Priit Pullerits said...

Muide, kas olete tähele pannud, et lisaks mugavusspordile (rulluisutamine ja suuresti ka mnt grupisõit) on juurde tekkinud mugavuserakond - need on meie sotsid. Nii et mu loodud termin hakkab juba võrseid ajama.

 
At 16:06, Blogger Priit Pullerits said...

12:02 jt pahatahtlikud skeptikud - ega ma vist maininud, et Norras sain taas kuulda häid ja tunnustavaid sõnu tolle ettekande kohta, mida neile Tallinnas pidasin, ja samuti tolle erilehe kohta, mille Schibstedi ürituse kohta kokku panin? Te võite siin ju lahmida oma pahatahtlike ja informeerimata mõtetega, aga reaalsus on teie kahjuks ja meelehärmiks hoopis teine. Elate oma peakeses loodud maailmas, uskudes, et nii ongi, nagu teie arvate? Ilusat sügist sellegipoolest kõigile!

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Erilehed on üldse huvitavad asjad - Leninile näiteks tehti Gorkisse ka erilist Pravdat - ühes eksemplaris.

14.10 ei leidunud PM vahel küll mingit Pulleritsu kokkupandud erilehte. Vähemalt ühes kohas, kuhu PM käib. Jääb muidugi teoreetiline võimalus, et keegi oli erilehega jooksu pannud..

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

Elate oma peakeses loodud maailmas, uskudes, et nii ongi, nagu teie arvate?

Sina ju elad oma elu niimoodi. Miks siis teised ei või elada?

Pugemine on Sulle alati kontimööda olnud - alates sõjalise kateedri õppejõududest kuni Schibstedi pomodeni.

Are you a gnathonic guy?

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit termin "mugavus" kasutati juba ammu enne seda kui sinust sai mugav mees.

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

Priit, asi ei ole pahatahtlikuses. Sina üritad lugejatega manipuleerida, kui keegi sinuga sama teeb, siis on see millegipärast sõim ja pahatahtlikus. Vaata parem peeglisse.

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Mina hääletaksin küll mugavuserakonna poolt. Ma olen lihtsalt nii mugav inimene. Aga kas ma 40+ (50+ veel hullem) keskea kriisis oma kõvadust vastupidavusaladel tõestava poliitiku poolt hääletaksin? Väga küsitav - sest 40+ mees on 20+ vanusega võrreldes füüsiliselt kööga. Kui ta seda ei taipa, mida ta siis veel poliitikast peaks taipama?

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

Kui oleks valida, kas olla mingi suvaline äpu, kellel kõrgharidust tõendav paber taskus või mees, kes on maailmas number 1, siis mida valiksid?
On ka võimalus, et oled esimene variant aga teed looma moodi trenni, et keskea kriisi leevendada ja nimetad omaala tegijat rumalaks.
Kuidagi on vaja oma kompleksid välja elada. Ja miks mitte teha seda raha eest.

 
At 20:25, Anonymous Anonüümne said...

NSVLiidu lõpp tuleb meelde. Siis ka kommunistid viimse hetkeni punnitasid. Õigustades umbes samamoodi nagu Pullerits

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Mis ülesande sai Pullerits Norrast?

 
At 10:22, Blogger Priit Pullerits said...

Mehe-mehed, te jutt kisub mölaks. Vahetame teemat. Avame uue sissekande ja siis saame sõnade asemel tegusid võrdlema hakata.

 

Postita kommentaar

<< Esileht