kolmapäev, september 22, 2010

Pullerits: Kui suured olid rattamaratonil inimkaotused?

Pühapäevasel Tartu rattamaratonil juhtuski see, mida ürituse meditsiinipealik Andras Laugamets oli aastaid peljanud. Teoks sai tema hirmuunenägu. Ja see pole liialdus - just niimoodi ta mulle juhtunut kirjeldas.

Esiteks juhtus see, et üks 50ndates eluaastates mees, kes oli nädal varem saanud kerge insuldi, sai rattamaratonirajal taas miniinsuldi. Teda tabas ühe kehapoole halvatus. Hull oli aga see, et õnnetus juhtus rattamaratonil kohas, kus valitses suur sopp ja muda ning kuhu isegi neljarattaveoga kiirabiautol oli ligipääs võimatu.

Kuid pelgalt sellest üksikjuhtumist ei piisanud, et kogenud medpealiku hirmuunenägu ellu viia. Selleks oli vaja veel ühte õnnetust - ja see juhtuski.

Vaevalt 20 minutit pärast seda, kui oli tulnud teada maas lebavast insuldiga mehest, saabus medteenistusele uus sõnum, et umbes kilomeeter eemal lebab veel üks võistleja. Selgus, et too 40ndates eluaastates välismaalane oli vigastanud kukkudes kaelalüli ja samuti õlavarreluud.

Sellistes olukordades, kuhu kiirabiauto ega reanimobiiliga ligi ei pääse, lähevad käiku ATVd. Neid oli Tartu rattamaratonil väljas kuus (kiirabiautosid ja reanimobiile oli kokku viis). Laugametsa sõnul kulus tund, kuni kaelalüli vigastanud meest sai pärast tema kohta teate laekumist hakata haiglasse sõidutama.

"See oli üks tõsisemaid situatsioone läbi aegade," tunnistas Laugamets. Esmane info oli, et mehe seisund on hirmus hull. Haiglas ilmnes siiski, et seljaaju kahjustada saanud ei ole. Laugamets prognoosis, et mees hakkab igal juhul omal jalal liikuma, kuid tõenäoliselt teevad teatud kohad talle edaspidi valu ning sportimist tuleb tal tõsiselt korrigeerida.

Rattamaratoni kokkuvõte oli selline: kaks rangluumurdu, kaks õlavarremurdu, üks küünarluumurd. "Olime hullemaks valmis," lausus Laugamets. Pühapäeva õhtul viibis haiglaravil viis osalejat. Kevadisel Tartu rattarallil on tema sõnul hospitaliseerimist palju rohkem.

Sellegipoolest väitis Laugamets, et teist nii ekstreemset rattamaratoni maailmas ei leia, v.a üks jõuproov Norras.
******Vooremaa. 14. mai 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Priit Pullerits (keskel) Tartu rattamaratoni finišis koos oma abistajate Art Soonetsi (vasakul) ja punase risti märgiga sõitnud arsti Leho Ripsiga. Foto autor: Karli Saul, Scanpix
Foto 2: Järjekordne mudaauk Tartu rattamaratonil. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Erki Pütsep Tartu rattamaratonil. Foto autor: Karli Saul, Scanpix

48 Kommentaarid:

At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

See iganädalse insuldiga mees on muidugi ise süüdi, ega rumalust ei saa õppida, see antakse kaasa ütleks ma.
Mul on üks küsimus, kuidas sa nii puhas oled, tulid enne sopaloike rattaseljast maha või sõitsid neist kaarega mööda?

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Ekstreemne? Mis osas?

 
At 15:22, Blogger Priit Pullerits said...

Et kuidas ma nii puhas olen? Ma ka ei tea. Eriti kui arvestada, et kolm korda kukkusin ju külili. Aga sopas olin ju enamasti kõndija, teistele vändates tagumikku ka väga ei roninud, sest siis ei näe ju, mis takistus järsku ees on. Ehk see, et aeg oli 4:23 ja et hoidsin eessõitjatega sageli väikest distantsi, seletabki suhtelist puhtust.

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

Ma loodan, et nüüd on kõigil selge, et Tartu Maratoni massiüritustel pole osaleda mõistlik. On ohutumaid sportimisviise. Rada planeeritakse sohu ja siis laiutatakse käsi, et meditsiinilist teenust ei annagi hästi korraldada.

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

noojaah, ratas on ikka sõitmiseks aga mitte soos tammumiseks

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

Maailmas osavõtjate arvult teine MTB maraton. Laulurahvas on end jälle tõestanud. Hiina võiks kergesti teha 100,000 osavõtjaga ürituse. Aga hiinlastele masside kokkuajamine vist ei paku huvi.

 
At 23:27, Anonymous Kaarel said...

Hiinas saavad sellised massid igal hommikul kaevandustes kokku. Veedavad rõõmsalt 12 tundi, mõni seltskond jääb tõelise enduro-võistlusena kuudeks koos lõksu. Järgmiseks aastaks asendatakse viimased sujuvalt uute "võistlejatega".
Me peaksime olema õnnelikud, et siin vanas heas Läänes inimelu nii palju väärt on, et igast murtud kaelast ja saadud insuldist eraldi kirjutatakse. Mulle endale on oluline ju isegi suhteliselt kerge põlvevigastus ühest lõppeva kümnendi Tartu Rattamaratonist, mis kunagi päriselt ei paranenudki...

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

"Teoks sai tema hirmuunenägu. Ja see pole liialdus - just niimoodi ta mulle juhtunut kirjeldas."

Huvitav lähenemine, kust sa tead, et tema ei liialdanud?
Kas see ongi nüüd fakt?

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

See tuleb sellest, et inimesed hindavad ennast üle. Mõned kihutavad autoroolis, hinnates üle oma sõiduoskust, teised lähevad rattamaratonile vaevumata eelnevalt maastikul treenida ja siis leiavad, et korraldajad on käkki keeranud.
Kas tasub oma lollust ikka kõigile kuulutada?
Paul

 
At 09:16, Blogger Priit Pullerits said...

Oh jeerum küll, jälle hakkab - 08:51, räägin teiega, kas kuulete! Võtke juba ükskord teadmiseks, et kui kirjutan teistelt saadud infost, siis kirjutan ainult ja üksnes sellest, mida reporteritöö käigus teada sain. Nüüd pean aga lollaka remargi peale jälle seletama:

AL ütles, et teoks sai tema hirmuunenägu. Kui ma kirjutan, et "Teoks sai tema hirmuunenägu. Ja see pole liialdus - just niimoodi ta mulle juhtunut kirjeldas." - siis pange tähele, et hirmuunenäo lauses puudub allikaviide, kelle sõnakasutusega on tegemist. Kuna see on autorilause (s.o minu lause), on vaja koheselt juurde kinnitust, et see pole minu luul ega liialdus. Seda ma järgmise lausega teengi: annan kinnituse, et just sõna "hirmuunenägu" AL kasutas. Jah, muide, see on fakt! - AL kasutas olukorra kirjelduseks just seda sõna. (Mis on ajakirjanduslikus tekstis [NB oma arust terastele tüüpidele: mitte ajada ajakirjanduslikku teksti segamini ajakirjandusega] fakt, selle kohta võin teile tuua kodunt riiulilt korraliku välismaise uurimuse, mis kogu selle asja geneesi lahti seletab.)

Palun õppige ükskord ometi korrektselt lugema. Seda esiteks. Ja teiseks, palun ärge raisake enda aega igasuguste mõttetute küsimuste ja kahtluste tõstatamisega, ja eriti ärge raisake minu aega, et pean norivaile lollidele (kasutan siin nimme seda sõna, sest teisiti nende toimise peale lihtsalt ei saa) nagu alghariduseta jõmpsikaile seletama, kuidas lugema peab. Võtke teadmiseks, et olete kirjaoskamatu - ja kui te ei tea, mida see tähendab, siis see tähendab võimetust loetust aru saada.

Rääkigem ikka asjast!

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas rattamaratoni reklaamis oli kuidagi mainitud, et maratonil minekuks peaks treenima? Tervisekontrollist oli juttu. Ma saan aru, et spordihundid teavad seda, aga massimeediad vaatavad ju kõik. Kogu rahvas ei pruugi seda teada. Suitsupakkidel on silt, et suitsetamine kahjustab tervist. Miks ei ole sprodivõistluste reklaamides kirjas, et totaalselt valesti sporti kahjustab jäädavalt tervist.

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

18:53
Tänan info eest, ka mulle on nüüd selge, et sul pole mõistlik nimetatud üritusel osaleda.
Mis ma selle infoga nüüd peale hakkan, ma ei teagi kes sa oled?
Paul

 
At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

Kahju,kui sportides sellised õnnetused juhtuvad. Samas kas ei peaks korraldajatele olema nõue,et võistlus mis viib sportlased kaugele autoga ligipääsu kohtadest ,peaks olema turvatud nt. päästeameti helikopteriga.Ehk teisisõnu sellisel üritusel peaks helikopter kohal olema. Loomulikult tekib kohe rahaline küsimus kes maksab jne.,kuid massiüritusel võiks selline nõue olla.

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Vägev küll, kui kopter taevast tiirutab. Kopter maanduda nii ehk naa ei saa. Nööri otsas kõikumist ei ela kannatanu üle.

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Tere,
Panen siia vast mainimata trauma, mis kohapeal ei registreeritud - Mu kolleeg - loodan, et ta pahaks ei pane oma kaudset ära mainimist- kukkus 50km kandis ja katkestas valu tõttu rindkeres. Kõndis omal jalal transpordini ja kobis koju. Õhtul traumapunktis ei tuvastatud suurt midagi, kuid esmaspäeval kutsuti tagasi peale röntgenipildi korduv-uurimist spetsialistide poolt ja pandi mingi dreen (pole meedik, vabandan kirjaviisi pärast) kopsu, et õhku välja lasta vms... Nii ta lamas 2 päeva haiglas ja nüüd käib veel iga päev sidumas.

Kuigi ta kõlas telefonis rõõmsana, siis ega see hea juhtum polnud. Aga vähemalt korraldajaid ta ei süüdistanud, sest oli vägagi teadlik riskidest. Lisaks oli veel nädal enne avatud raja läbi sõitnud ning ka teadlikult märganud nädala jooksul sadavat vihma, mis tegi olud veel libedamaks.
See on lihtsalt illustreerimiseks, mis juhtub isegi teadlikul sõitjal.

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

Hea ja oluline postitus! Lükkasin ka oma ratta sellest mehest mööda, kes fooliumi all soojas oli. Selle nägemine võttis vist kõigil olemise tõsiseks. Arvestades seda, kui rahulikud olid meedikud seal juures, siis midagi eluohtlikku/ebastabiilset olla ei saanud. Vastasel korral oleks vist kõige mõistlikum lähimast ligipääsust ratturite pealesõit peatada ning ATV-ga kannatanu välja tuua.

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit !

Ära unusta. Sa ei suuda maailma nii ära parandada et see korda saab.
Aga parandada saab seda jooksvalt ikka. Ise tead kus su piir on.
Edu

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Nn fooliumi sees olnu oli parajas pära põrgus, muda mülkas metsa sees, kus isegi atv liikus nibin nabin kohe kinni jäädes. Kopteriga teda sealt välja poleks tõstnud.
See on rumalus kuubis, kui nädal varem saada kerge insult ja siis lähed sellisele ränk raskele rajale. See on hullumeelsus.
Nähes rajal palju oli kukkumisi, siis on raskeid vigastusi üllatavalt vähe, sellise hulga osalejate kohta. Eks väike kiirus ja pehmelt tervendav muda päästis paljusid.

 
At 12:29, Blogger Silver said...

Hr Laugametsa väide, et teist nii ekstreemset rattamaratoni maailmas ei leia on küll lapsus. Isegi Eestis on mitmeid selgelt keerulisema trassiga maraton alates Haanja 100st, rääkimata mujal maailmas mägedes toimuvatest võistlustest. Porisel metsavahel kukkumine ei tundugi enam nii jube kui kukud kuristikku teravatele kividele.

 
At 17:08, Blogger Priit Pullerits said...

Käisin spordipoes. Töö asjus. S.t kogusin ühe väljaande tarvis materjali. Vaatasin, et Salomoni maastikujooksujalatsid müüa. Hind oli varem üle 1800. Nüüd oli 1100. Kätte sain tuhandega. Scotti maanteratta talvekorda tegemine pealekauba. Algul ei tahetud selle eest miskit võtta. Käisin peale, et võtke ikka. Lõpuks siis pisut võeti. Kõik läks kokku 1100 - ehk Salomoni jalatsite algne allahindlushind. Big deal või no big deal?

Have a free ride, but stay civilized!

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

Poeks oli AT sport!

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Kas spordipoodide omanikud on andnud käsu, et Priit Pulleritsu välimusega kliendilt ei tohi raha küsida? Sest kirjutis maratonide headusest Pulleritsu väga jälgitavas blogis võib AT Sport tüüpi firma käivet väääga palju mõjutada.

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

MAASTIKU JOOKSU JALATSID? Vau. Vooremägi, roagain and XDream - be prepared, Pullerits is coming!

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Rahu, tegemist on ainult ajakirjandusliku eksperimendiga, nagu Priit ütleb.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Paul, mina ei osalegi. Vaba maa, tee infoga mida tahad. Sinu tervis.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Kas selleks väljaandeks on "Jooksja". End ajakirjana positsioneerides peaks "Jooksja" ka jälgima ajakirjanduseetikat, mis nõuab reklaami ja muu content'i eristamist. Lugupeetud Ants Nurmekivi, Rein ja Jaan Kirsipuu, Andrus Veerpalu, Meelis Atoneni jt objektiivsed, asjatundlikud ja häid nõuandeid sisaldavad kirjutised on "Jooksjas" läbisegi ulmelisi väiteid sisaldavate peitreklaami artiklitega. Näiteks väidab "Jooksja" viimases numbris, et MTB jooksukingad aitavat viit kõige sagedasemat jooksuvigastust ära hoida. Kahju ekspertidest, keda sellises ebateaduslikus supis lihtsalt ära kasutatakse.

 
At 11:09, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, see ajakiri ei ole Jooksja. See on üks väljaanne, mida Postimees teeb ja kus ma olen peavastutaja.

Aga ma unustasin eile mainida, et lisaks Salomoni jalatsite soetamisele alla allahindluse hinda sain ostu eest preemiaks veel Buffi ka. Ma ei tahtnud küll võtta. Sellepärast ei tahtnud, et buff - see on ainult nõrkadele. Mida see Eestimaa külm minusugusele miinus 41-42ga vene armees põhjapolaarjoone taga karastunule ikka teeb? Aga ikka sokutati buff jalatsikarbi sisse. Milles mina süüdi olen?

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Vene armeel oli kombeks nekrutitel realistlik mõtlemisvõime aastakümneteks kinni külmutada ja panna nad suurte ja võimukate onude soove täitma. Ilmselt see Buff ongi nende sündroomide eemaldamise abivahendiks mõeldud ning kuna tervishoid on Eestis tasuta, siis heatahtlikud spordikaubaärikad andsidki selle tervise turgutamiseks kaasa.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

"Sellepärast ei tahtnud, et buff - see on ainult nõrkadele."

Selline lause tuleb ainult lollidelt ja ülbikutelt.

 
At 13:38, Blogger Madis said...

Jah, Priit, buff on nõrkadele. Sina ei ole nõrk. Kingi siis kellelegi nõrgale. Või kasvõi siinse blogi-mängu auhinnaks :-D

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Väga selge tarbijakaitse teema - klient ei soovinud boonusena pakutud asja, kuid ikkagi pandi kaasa.

Mees, kes tavaliselt ajab kasvõi juuksekarva lõhki - näit kaebleb Avaliku Sõna Nõukogus, et Jaak Kanepi ei tohi oma tütart kaitsta -, võiks ka antud kaasuses tegutseda oma tüüpilisele käitumismallile vastavalt. Peaks kaebama tarbijakaitsesse või vähemalt tegema Arterisse loo, et spordipoe müüjad ei arvesta kliendi soovidega.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd oled buffi omanik ja ka kohe väga nõrk, nagu paljud, kes selle headuse on juhuslikult avastanud.

Lisaks pulsikellale on nüüd nõrkasid võimlaik eristada buffi järgi.

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

Mulle kohati meeldib siinse mängu ilu. Lausa pakub naudingut. Priit viskab mõne lause nagu leivapalukese vaestele välja ja kohe läheb pööraseks nokkimiseks. Kõik kogunevad sööda ümber targutama ja lokku lööma. Huvitav, et muidu on siin enamikus mõistlikud mehed, aga paljud kaotavad kaine mõtlemisvõime kohe, kui Priit pisutki teatud nuppudele vajutab. Ma arvan, et Priit teeb siin sotsiaal-ajakirjanduslikku eksperimenti, kui kerge on inimestega manipuleerida ja neid suunata sinna, kuhu vaid tahad.

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 20:16, Anonymous to 17:14 said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Mis on buff?

 
At 20:27, Blogger Tarmo said...

Laugamets on kindlasti pädev meditsiiniasjatundja, aga tema väide maratoni ekstreemsuse kohta ei aja isegi mitte naerma. Mees võiks jääda oma liistude juurde.

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldib, kuidas blogipidaja mittesolvavaid kommentaare kustutab. Kui blogija esimese lugemisega ei suuda kommentaaris solvanguid leida, siis jääb komm puutumata, kuid kui lõpuks keegi blogipidaja tähelepanu juhib, et tema "sõbead" on jäänud kommentaaris tule alla siis toimub sellise jutu armutu kirurgiline eemaldamine, mille mälestuseks jääb arm kuupäeva ja märkusega kirurgilisest sekkumisest. Kuhu me nõnda jõuame Priit? See blogi peaks olema ju vabaduse viimne kants aga tuleb välja, et leivaisa käsilaste võim ulatub isegi siia. Millal saabub vabadus? Kuhu on kadunud arvamuste vabadus? Siin hakkab elu võtma juba pimeda keskaja mõõtmeid, kui ainuke vaba sõna oli see, kui papp kantslist jumalat kiitis (ullikestelt saadud annetuste eest)!

 
At 15:56, Blogger Priit Pullerits said...

Minu arusaam vabadusest ei ühti ilmselt teie omaga. Minu käsitluses ei ole vabadus see, kui mulle siin näkku sülitatakse ja situtakse. Ja sellele ei ole mul rohkem mitte kui midagi seletuseks lisada.

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 20:21, Anonymous Wend Grimm said...

mis ühele tundub näkku .ittumisena, võib teisele paista hoopis süütu tegevusena. lihtsalt tõlgendatakse asju erinevalt. olgu selle kinnituseks alljärgnev lugu.

Hunt lohistab Punamütsikese metsas põõsasse.
"Anna!"
"Hunt, mis sul hakkas?"
"Anna, ma ütlen!"
"Kle, ära hakka.."
"Anna, rsk, muidu saan vihaseks"
"Ok..ok" Punamütsike kergitab siis seeliku üles, hakkab aluspükse alla laskma
Hunt: "Krt, ega ma sind siia sittuma ei toonud. Pirukad anna siia!"

 
At 09:35, Blogger Priit Pullerits said...

Tore jutt küll, aga sel pole midagi ühist sellega, mis siin minu aadressil on käiku lastud. Lisaks on minu aadressil öeldu väga isiklik, see jutuke siin puudutab kolmandaid isikuid.

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit oli esimene kes Krivoshapka teema sisse tõi. Nüüd tuleb tagajärgedega leppida.

 
At 20:44, Blogger Unknown said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne
nädalas.

 
At 04:01, Blogger Unknown said...

qihang0630burberry outlet online
coach factory outlet
nike tn pas cher
gucci
air force 1
oakley sunglasses discount
fitflops outlet
coach outlet
longchamp pas cher
coach outlet store online
michael kors outlet
michael kors outlet online
oakley sunglasses sale
mcm outlet
sac longchamp
prada handbags
ray ban sunglasses
toms shoes outlet
ray ban wayfarer
burberry sale
true religion outlet
pandora charms
coach outlet online
nike blazer
oakley sunglasses outlet
ray ban sunglasses
mont blanc pens
toms shoes
gucci outlet online
cheap ray ban sunglasses
cheap snapbacks hats
cheap soccer shoes
cheap ray ban sunglasses
hollister clothing
michael kors bag
chaussure louboutin
mont blanc pen
louis vuitton pas cher
kate spade handbags
nike tn
ralph lauren
q

 
At 05:31, Blogger Unknown said...

20151127xiaodaige
camisetas futbol baratas
tiffany outlet
swarovski crystal
oakley sunglasses
ferragamo shoes
moncler outlet
discount oakley sunglasses
michael kors outlet online
cheap ray ban sunglasses
longchamp handbags outlet
nike air max
cheap ugg boots
rolex watches
gucci,borse gucci,gucci sito ufficiale,gucci outlet
black friday deals
christian louboutin outlet
nike air huarache
michael kors handbags sale
new balance shoes
oakley sunglasses wholesale
north face outlet store
michael kors outlet sale
cyber monday 2015
michael kors handbags wholesale
hollister canada
mbt shoes outlet
canada goose outelt
tiffany and co
tods shoes
pandora outlet
ferragamo outlet
coach outlet online
ray ban outlet
tory burch outlet online
chanel handbags outlet
cheap nba jerseys

 
At 10:55, Anonymous Justin said...

Want interesting and up-to-date information please visit our website, Visit Here,,,!!

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

I know this web page provides quality based articles and additional material,
is there any other web page which gives such things in quality?
http://www.gamcare.org.uk/users/stellakehl
https://www.studiopress.com/forums/users/eliciamel/
https://www.ifixit.com/User/2469582/ranthiardhira
http://blurpalicious.com/u/nikitaaa/

 

Postita kommentaar

<< Esileht