kolmapäev, september 08, 2010

Pullerits: Kuidas treeningul vandenõu korraldada?

Algatuseks: ma tean, et paljud panevad pahaks minu loodud sõna "mugavussport" ning on soovitanud mul sellega tagasi tõmbuda, ent nende kurvastuseks pean ütlema, et seda mugavusampluaad tuleb hoopis suurendada. Näiteks jalgrattasõidu trenn suures grupis on nii mugav, et on tekkinud oht: mulle on grupisõit maanteel juba meeldima hakanud. Ja teate, miks? Loomulikult seepärast, et see on kerge. Isegi siis, kui võtad traumatoloog-ortopeed Leho Ripsile tuulde ja kulged seal pingevabalt kiirusel üle 50 km/h, nagu eilses Tartu Velo klubi trennis. Ja kui kergel tõusul kiirus 46 km/h ligi langeb ning tagant väike veloklubiliste rong tuleb ja mööda läheb, haagid mõnuga selle sappa ja lähed taas edasi, senisest veelgi suurema kiirusega. Ja isegi kui peaks hakkama raske, siis annad tempot veidi järele, puhkad ning mõne aja järel vajutad taas. Aga katsuge te jooksus teha midagi samasugust, et teete poolekilomeetrise kiirenduse - sellest küll niisama lihtsalt ära ei taastu, vähemasti mitte nii palju, et siis uus supersurakas otsa teha. Enam-vähem sama lugu on suusatamises. Aga rattasõit - see on nii lahedalt mugav.

Ent teema ampulaad laiendades: meil ei ole enam mõtet rääkida ainult mugavusspordist, varsti vist saame rääkida ka mugavuskoolist. Svenssonite riigi eeskujul püüdsid mõned hiljuti üles tõmmata teemat, et meil ka põhikoolis hindeid ei pandaks. Et lastel oleks koolis ikka mõnus. Samuti püüti üles kruvida diskussiooni, et koolis peab üleüldse olema mõnus, et lapsed oleksid seal õnnelikud. Ühesõnaga, et meilgi tekiks mugavuskool. Kui see saavutatakse, siis selle hinnaga, et Newsweeki riikide edukuse edetabelis kukub Eesti hariduse vallas maailma 7. kohalt kolinal, mis siis, et lapsed on õnnelikumad. Sellest kirjutas Postimehes suurepäraselt mu koolivend Toomas Kiho, ajakirja Akadeemia peatoimetaja.

Mis see siia puutub? Aga puutub sedavõrd, et kui juba maast madalast hakatakse taga ajama mugavust, siis ei tasu meil enam loota, et Eesti riigis tulevikus tublisid sportlasi võiks kasvada. Sest mugavus tapab kõik selle, mis on spordis edu saavutamiseks vajalik.

Eile õhtul rattatrennis püüdsin ka rutiini lõhkuda. Grupi tagaotsas, kus on minusuguste koht, üritasin punuda vandenõud. Püstitasin loosungi "Aita Viljaril võita!". Kui alliteratsiooni taga ajada, siis olnuks parem "Vea Viljar võidule!", aga see ei tekita ühe teise spordiloosungiga tuttavlikku assotsiatsiooni.

Plaan oli lihtne. Püüdsin ära rääkida traumatoloog-ortopeed Ripsi ja kamraad Art Soonetsit, et veaksime lõpuspurdis noore terava ratturijalaga Viljar Kannimäe Velo klubi meeste ees võidule: võtame lõpusirge alguseks rivvi, mina vean kõige ees maksimumiga, siis võtavad juhtimise üle kas Rips või Soonets ja lõpus tuleb Kannimäe tuulest välja ja vormistab asja ära.

Aga traumatoloog-ortopeed ei olnud mu plaanist vaimustatud, tunnistades, et on selleks liiga arg. Ta seletas, et on oma ameti tõttu näinud piisavalt mehi, kes on vajanud pärast sporditraumat pikaaegset taastusravi. Soonets aga hakkas pajatama mingist kangest enesetundest. Kannimäe väitis, et on hiljuti tõbine olnud. Ja selliste meestega pean ma kaupa tegema!

Jätsin Soonetsi ja Ripsi grupi lõppu sitsima, aga ise seadsin lõpusirge alates end grupi vasakule serva Kannimäe selja taha maantee keskjoone lähistele, siis võtsin tema kõrvale, andsin märku, et haakugu sappa, panin tempo peale ja tõmbasin grupi nina eest kõigist mööda paremale tee äärde. Kaks meest olid selleks ajaks juba punuma pistnud ja saavutanud 15-20 meetrise edumaa. Surusin neile 90-95 protsendilise pingutusega järele. Aga just siis, kui Rips või Soonets pidanuks töö üle võtma, ei jäänud Kannimäel muud üle kui ise ette minna. Selge see, et niisugusest olukorrast ta ei võida. Muidugi minu viga ka, et ma tagant kahe mehe eestmineku maha magasin.
Kannimäe järel läks terve rivi veloklubilisi. Arusaadav, et lõpus neelasid nad ta alla. Meie mees jäi kuuendaks. Öelge nüüd, kus oli peamine viga?

Ikkagi oli trenn mõnus. Ja mugav. Mis siis, et minusugune seal lõpus kunagi mitte midagi ei võida. Rõõmu teeks seegi, kui õnnestuks kedagi oma plaani ja tegevusega võidule aidata.
******Pühajärve puhkekeskus. 21. juuli 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Jalgrattur on jõudnud USA kõige lõunapoolsemasse punkti, Key Westi Florida Keysi saarestikus. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Jalgrataste skulptuur Poolas Gdanskis. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Inglise näitleja ja modell Kelly Brook, jalgrattur Londonis. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 4: Keegi Tami Erin sõidab jalgrattal Los Angeleses Santa Monica rannas. Foto autor: Henry Flores / BuzzFoto.com /Scanpix

24 Kommentaarid:

At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

isegi Soonets ja Rips ei võta sind tõsiselt.

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Tore Priit. Hakkad vaikselt rattasõidu võlule pihta saama.
terv
Peip

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas aeroobses tsoonis treenimine on mugavustreening?

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ära palun kooli teemal sõna võta, sellest ei tea sa kohe midagi,
psühholoogiast samuti mitte.
Kui sulle ei meeldi õnnelik olla, siis see on sinu probleem, aga ära tule seda teistele ära keelama.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Priidul unusnes vist sel korral Soonetsi amet ja firma kirja panna.

 
At 11:54, Blogger Priit Pullerits said...

Peip, sinusugust organisaatorit oleks vaja olnud, kes oleks "mu mehed" teisipäevases trennis õigesti tööle pannud, et tulemus ka oleks ikka tulnud.

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Irw, trennis tulemus?
Mul on muidugi rattavõhikuna jäänud mulje, et päris sportlased teevad oma treeningu kava enne valmis kui nad sadulasse istuvad, mitte ei mõtle poole sõidu pealt välja, et "nüüd teeme nii"
Nagu näha, mehed, kes teadsid enne trenni algust, mida nad tegema tulid ja siis ka seda tegid ühe diletandi hetkeideega kaasa minemata, osutusid PP arvates mõttetuteks meesteks.

 
At 15:35, Blogger Priit Pullerits said...

Kas pole naljakas, et kirjeldad siin ühte lustakat trennisituatsiooni ja siis tulevad targad kohale, kes hakkavad tegeliku olustikuga kursis olemata surmtõsise näoga ja asjatundlikult seletama, kuidas asjad tegelikult olid ja on.

Aga asist lõpusirge kriitikat, mis lisaks midagi minu öeldule, ei suuda siin ükski "olen-tark" teha.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks keegi "olen-loll" jutule midagi lisama?

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

15:28 ja 16:25-l, näib on raskusi grupis püsimisega. 8) Lugege uuesti pealkirja - postituse teema oli kuidas treeningul improviseerides koostööd korraldada, kuidas üksteisega kiiresti läbi rääkida ja kokku leppida. Rohkem sisu, vähem personaalseid rünnakuid!

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Ma küll mõtlen kyll treeningu ajal mida ma teen,olenevalt enesetundest!Muidugi midagi mõtlen ma ka enne ära,aga ma ei jälgi seda kunagi 100% ja vahepeal täiesti suvalisi kiirenudsi jne tuleb ikka!

 
At 11:34, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 20:02 ja 22:45, vale mehe grupist välja puksimise eest. Toosuguste ninatarkade lähedusse ei taha vist küll keegi sattuda, sest kaugelt ju näha, et toosugused äsavad sulle personaalselt jalaga, kui vaid saavad.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Aga asist lõpusirge kriitikat, mis lisaks midagi minu öeldule, ei suuda siin ükski "olen-tark" teha.

Miks peaks keegi "olen-loll" jutule midagi lisama?

Siin on PP juttu peegeldatud.
Mis see grupis jalaga äsamine siia puutub.
Priit võiks ikka enne lugeda, mida ise kirjutad, mitte kohe äsama hakata.

 
At 20:19, Blogger Priit Pullerits said...

Hurraa, Viljar Kannimäe võitis neljapäevases trennis ikkagi lõpuspurdi ära! Palju õnne sel puhul talle.

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

PP blogib mais 2007 V.Kannimäe kohta:
kui ta ka pärast gümnaasiumi lõpetamist rattasõitu jätkab, korralikku tiimi ning professionaalse treeneri käe alla pääseb, siis usun, et sellest noormehest kuuleme edaspidi ka suures meedias.

Kulus kolm aastat ja PP ennustus lähebki täide. Kaheksajalg Paul on saanud tõsiseltvõetava konkurendi prognoosimise vallas!

Teisedki Postimehe spordihärjad panevad ülitäpseid diagnoose. Oliver Lomp Kuku raadios: võrkpall on marginaalne spordiala.

 
At 14:48, Blogger elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Juudid ei ole võimelised erastama päikest ja tuult...ja see on meie õnn sest muidu nad kehtestaksid pärisorjuse:
http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/09/mida-tahendab-vabadus-ja-soltumatus-ehk.html

 
At 08:21, Blogger Unknown said...

louis vuitton outlet stores
coach outlet
louis vuitton outlet store
coach outlet store online
coach outlet online coach factory outlet
ray bans
tiffany and co
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
20170214lck

 
At 11:37, Blogger Unknown said...

giants jersey
cleveland cavaliers
nike trainers
tennessee titans jersey
jimmy choo shoes
michael kors handbags
cheap ray ban sunglasses
dolce and gabbana shoes
cleveland cavaliers jersey
gucci sito ufficiale
20170317

 
At 08:10, Blogger Unknown said...

air presto
nike dunks
michael kors
birkin bag
vans shoes
kobe shoes
Kanye West shoes
hogan outlet online
adidas nmd
adidas yeezy

 
At 04:05, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
true religion jeans
seahawks jersey
coach outlet online
oakley sunglasses wholesale
clippers jersey
cheap nba jerseys
jordans
canada goose uk
coach outlet
nike shoes

 
At 10:30, Blogger xjd7410@gmail.com said...

20180518 xiaoou
uggs outlet
nike foamposite
cheap jordans
true religion jeans
ugg outlet online
tods outlet
michael kors outlet
longchamp outlet store
cheap jerseys
ferragamo shoes

 
At 06:00, Blogger Unknown said...

www0912
coach outlet factory
michael kors outlet
true religion
salomon shoes
skechers shoes
converse trainer
moncler jackets
jordans
canada goose outlet
ugg boots clearance



 
At 04:28, Blogger Unknown said...

jinyi921
nike outlet factory
coach outlet
kate spade handbags
nike shoes
nhl jersey
jordan clothing
canada goose outlet
kate spade outlet
tod's outlet
ugg boots clearance

 
At 09:03, Blogger Unknown said...

www1006
christmas presents
coach factory outlet
skechers shoes
canada goose
off white shoes
ecco shoes

christian louboutin
canada goose outlet
stussy

 

Postita kommentaar

<< Esileht