neljapäev, september 16, 2010

Pullerits: Kas võidurõõmu saab tõesti ainult spordist?

Rõõmustav uudis pühapäevastele Tartu rattamaratoni konkurentidele: mu selle nädala treeningmaht on null minutit ja null kilomeetrit. Ei, mitte et ma jalga väristaks ja, nagu ratturid vist ütlevad, mandražeeriks. Lihtsalt aega pole olnud. Ja kas te tõesti arvate, et sport peaks olema elu kogu sisu? Kas muust ei võikski võidurõõmu tunda?

Loomulikult võib! Ja kuidas veel. Selle nädala esmaspäeval oli mul Tallinnas esinemine Schibstedi juhtide konverentsil (268 osalejat 22 riigist) ajalehtede peatoimetajate foorumil. Umbes 20-minutiline ettekanne "How to Make News When There Are No News". Nelja kaasuse analüüs. Pärast tuli Svenska Dagbladeti peatoimetaja Lena Samuelsson kättpidi tänama, et oli väga innustav ja talle meeldis. Sama tegi Jan Erik Knarbakk, Schibstedi Senior Vice President. Loomulikult oli mul selle üle hea meel. Miks peaks seda varjama? Kui teil midagi hästi välja tuleb ja tunnustust avaldatakse, kas teil siis pole hea meel, mida tahaks ka teistega jagada?

Aga tõsisem katsumus ootas alles ees. Kahe päevaga pidin panema Schibstedi ürituse põhjal kokku 12-leheküljelise ingliskeelse Postimehe eriväljaande. Ausõna, see oli palju pingelisem ettevõtmine kui mingi Tartu rattamaraton. Enamik tekste tuli mul kirjutada - inglise keeles, mõistagi. (Hea inglise keele valdamine sõnas ja kirjas oli ka üks põhjusi, lisaks pikaajalisele meediakogemusele, miks lehe kokkupanemine mulle usaldati. [Ja-jah, ega see korralikult tasustamata ka jää, loodetavasti.]) Teise päeva teisel poolel oli üksvahe küll selline tunne, et närv ütleb pingest üles ja leht valmis ei saa. Aga sai. Öösel kella 12ks sai pandud punkt. Hommikul, kui osalejad lehe said, oli see neile suur üllatus - veel kunagi varem polnud ühegi Schibstedi juhtide konverentsi korraldajad nii ambitsioonikat asja ette võtnud. Päeva alguseks, nagu kuulsin, oli Schibstedi CEO Rolv Erik Ryssdal korraldanud tunnustuseks ja tänutäheks koguni aplausi. Jah, see on meeldiv, kui su tööd märgatakse ja tunnustatakse. Meie argielus saab ju positiivset tagasisidet nagunii hirmus vähe.

Tõsi, vaevalt need pingelised päevad Tallinnas mu tulemusi spordirajal paremaks aitasid teha, aga samas andsid nad midagi muud vajalikku ja väärtuslikku. See on eneseusk, et saad ka kõige keerukamates ja kohati isegi võimatuna näivates olukordades hakkama, ja isegi olukordades, mis, olgugi et Tallinnas, on sama hästi kui võõramaised (keele tõttu). Kui sellistest olukordadest puhtalt välja tuled, on võidurõõm eriti suur - jess, hakkama sain!

Ja veel ühes asjas sai hiljuti võidurõõmu maitsta. Olen raudselt veendunud, et inimene peab julgema oma veendumuste eest seista, ja minu veendumus on, et homod abielluma ei pea. Vahepeal aga läks meedias lahti rünnak, et peaks küll. (Ent kui selle värava lahti teeme, siis järgmiseks murtakse lahti värav, et nad peavad saama ka lapsendamisõiguse, aga laps sünnib teatavasti ainult mehest ja naisest - ning seetõttu ei ole siin rohkem millegi üle vaielda.) Kuigi avalik arvamus on küsitluste järgi homoabielude vastu, on homod suutnud oma agressiivsete rünnakute, ähvardamiste ja sildistamistega luua õhkkonna, kus keegi ei söanda sel teemal enam arvamust avaldada. Seega, oleme teel ohtlikku vaikivasse ajastusse. Selleks, et arvamust pöörata, ja anda enamusele, kes on vaikima ehmatatud, tagasi usk, et kõik ei ole veel kadunud, avaldasin ühtejutti kaks kirjutist, ühe Arteris http://www.postimees.ee/?id=308362 ja teise Postimehe arvamusküljel www.postimees.ee/?id=310086. Paar päeva hiljem sekundeeris mulle oma arvamuslooga koguni advokaat Leon Glikman www.postimees.ee/?id=311197. Loodan, et pärast neid on see teema nüüd tükiks ajast päevakorrast maas. Kui keegi küsib, kas olen uhke nende üle, siis jah, olen uhke selle üle, et julgen avalikult oma seisukohti kaitsta ja kõhklemata oma sõnavabadusega garanteeritud õigusi realiseerida. Paljud, vaadakem tõele näkku, seda ei julge. Ja sellest on kurb.

Aga spordimehed peavadki julged olema. Siiski ei tähenda see, et elu on üksnes sport. Ja et võidurõõmu saab vaid spordirajalt. Head valmistumist rattamaratoniks!
******Keerdus mänd, Sillaotsa, Alam-Pedja looduskaitseala. 8. august 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Priit Pullerits alustamas ettekannet Schibstedi juhtide konverentsil peatoimetajate foorumil. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits vestlemas Schibstedi juhtide konverentsil Rootsi juhtimisguru Kjell A. Nordströmiga. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix
Foto 3: Rolv Erik Ryssdal, Schibstedi CEO. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix

36 Kommentaarid:

At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu, aga lõpuks oleme ühel meelel - homod EI PEA abielluma.

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

kas kogu aeg peab võidurõõmu tundma? kas on vaja mittemillestki uudiseid teha? kui pole, siis pole. mittemillestki uudiseid on vaja shibsteditel, et raha teha, mitte lugejatel. nüüd teed siis kohe 12 lk uudiseid eimillestki?

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

"Aga spordimehed peavadki julged olema."
Mis see siia puutub, Sinu kohta see ju ei käi. Alles Sa väitsid, et ei ole sportlane.

Miks peab tundma võidurõõmu (üleoleku tunnet)? Piisab kui saad tunnustatud hea töö või saavutuse eest?

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Jah, nii see on. Kui sul hakkab milleski hästi minema, saad sellest energiasüsti ja eneseusu järgmiseks hästiminekuks jne. Muidugi töötab ka vastupidine - läbipõrumine tekitab edasiviivat viha -, kuid minu meelest halvemini. Jõudu maratoniks!

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Kuigi ma pole homo, mulle need argumenteeritud artiklid meeldivad!

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Ise ole süüdi, et oma töö sisse tõid.
Jamps! Sellist asja, kui uudiste puudus pole olemas. Olemas on, et lihtsalt tölplus, kuid olulisi asju ei näha. Muidugi ka , kui "uudiste" avaldamise eest ei maksta.

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

hästi välja tulemine = võidurõõm

kas ikka on nii? võit kelle üle? iseenda üle? sel juhul pidi eelduseks olema, et tööga ei saada hakkama. ja kui asi õnnestus, siis on võidurõõm enda üle. ahhaa, nüüd sain aru.

PS Ettekanne teemal "How to Make News When There Are No News" on tavainimese jaoks ikka täielik ajuvabadus. Ja nii nad meie ajusid komposteerivadki.

 
At 12:58, Blogger Priit Pullerits said...

Remargi korras nii palju, et pealkiri peab seesugustel avalikel esinemistel olema alati intrigeeriv. Sisu oli tegelikult selles, et kuidas leida originaalseid ja paeluvaid uudiseid ajal, mil ühesugune info kõikjal uputab. Jah, muidugi oleks võinud olla ka pealkiri "The Development of Interpretive Fundamentals in the Mutual Communication Process of the Post-Postmodern Global Society" vms mõttetus, mis juba esimesel minutil haigutama paneb. Need, kes ettekandeid pidanud, teavad, et peamine on võita auditooriumi tähelepanu ja siis seda hoida. Kui te seda ei tee, on kogu te ettekanne mõttetu. Niisiis, taas, nagu näete, on sin mitmed kolistanud seda ämbrit, et on esinenud suurejoonelise kriitikaga ilma, et asjaoludest ja taustast vähimatki aimu oleks. Pole hullu, peaasi, et nad õpivad oma veast.

Ja neile, kes on siin avanud peatüki, käivitades otsapidi juba kandidaadi dissertatsioonini küündiva arutelu võidurõõmu ja heameele mõiste üle - jah, see oli võit iseenda üle ja hea meel, et teistele on tehtu korda läinud. On seda nii raske mõista? Ja peab selle üle siis targutama? Ikka otsima mingit konksu, mille abil kõike alla kiskuda? Muide, veel tänagi hommikul tuli Schibstedi peakorterist kiitev e-kiri mu kokkupandud lehe kohta.

Rõõmu kõigile!

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Omapärane arusaamine - ei ole oluline kas sinu jutus ka mõte või sõnum on, peasi, et auditooriumi tähelepanu suudad võita. Sama ka ajakirjanduses, sõnum pole oluline, peasi ei kedagi võita või kellegi tähelepanu saab. :(

 
At 14:47, Blogger Priit Pullerits said...

...järjekordne näide poolikust ja vildakast arusaamisest või tahtmatusest aru saada. Kirjutasin: tähelepanu on vaja võita ja hoida. Aga tähelepanu ei ole võimalik hoida sisutusega või mittemillegagi. Samas, sul võib olla maailma kõige targem ettekanne, aga kui sa tähelepanu ei võida ja seda hoida ei suuda, siis ära raiska kuulajate aega ja pigem pea oma ettekanne kodus seintele.

Ma vist pean järeldama, et üritate oma nokkivate kommentaaridega minu tähelepanu võita :) Aga püüdke nüüd seda hoida ka...

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Tähelepanuväärsed ja muigama ajavad on need nüansid, mille pärast sa enne (ja ka pärast) ettekannet pabistad.

Raul Rebane ei pea nahast välja pugema, et kuulaja jaoks põnevalt ja pointiga rääkida. Priit Pullerits peab alustuseks kollase värviga üle kallama ettekande teema. Seejärel sõna otseses mõttes võimlema kogu esinemise aja selle pärast, et tähelepanu ei hajuks. Sest vastasel juhul võivad kuulajad aru saada, et ettekanne on mõttetu.

Kas oled kaalunud võimalust elada ja käituda nii, et sind tõsiselt võetaks ja arvestataks? Siis pole kunstlike vahenditega vajadust end huvitavaks teha. Kui sa elad ja esined väärikalt, siis küllap ka inimesed kuulavad.

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Probleem ongi, et eesmärgiks on trikitamine. Ei käi konverentsidel. Ajaraisk. Olen ajakirjanike ja konverentsitajate trikid selgeks teinud, ausalt ei paku põnevust. Lisaks trikitamisele on ka sisu tarvilik. Loomuikult profesioonalne ajakirjanik võib ükskõik mis asja huvitavaks teha (nagu Kersna teeb), kuid seejuures ei tohi inimesi lollitada ja manipuleerida (mulle tundub, et vahel Pulleritsul on säärane eesmärk).

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Miks on alati vaja võita?
tähelepanu jne.

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

võistlus läbi. kehv tulemus. pahv tuleb juurde. pistab käe pihku. tunnustab. hakkab küsimusi küsima. tema jaoks on käesurumine ja õlale patsutamine rutiin. käib igapäevase töö juurde. ka halva tulemusega.

PP lõpetab ettekande. pomod tulevad tänama. loogish. elementaarne. nad teevad nii aastast aastasse. ei ole kuidagi seotud esinemise tasemega.

väikest inimest on korraks märgatud. väike inimene on õnnelik. rügame edasi.

MI

 
At 16:35, Blogger Priit Pullerits said...

...küsige Veerpalult ja Šmigun-Vähilt ja Kanterilt ja Kanepilt. Mati Alaver: Jaak Mae ei lähe kunagi starti mõttega, et tuleks Veerpalu järel teiseks.
Loodetavasti saite vastuse.

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Millele vastuse, kas pealkirjas esitatud küsimusele?
Et siis ainult spordist?
Või miks Sa ennast Veerpaluga võrdled?

 
At 16:59, Blogger Priit Pullerits said...

Mõtlesin oma eelmise kommentaariga kell 16:35 vastust 16:16-le, aga 16:34 jõudis vahele susata. Küll ebaõnnestunult, aga jõudis. Ebaõnnestunult ses mõttes, et taas halvustades, lahmides, situatsiooni tundmata. Arvates, et tegemist oli vaid pro forma õlale patsutamisega. No aga las ta arvab! Miks pean ma talle tõestama, et see ei olnud nii?! Ei pea ju. Tähtis on, et ma ise tean, et see õlale patsutamine ei olnud vormiline. Et kust tean? Aga sellest, mida osalejad pärast teistele ja omakeskis rääkisid ja mida veel teada tahtsid ja küsisid.

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

Mõtle, Priit, homode poolt kirjutades võiksid oma populaarsust palju rohkem tõsta. Ja sind kutsutaks hoopis peenematele gay publisher-ide konverentsile Londonisse ja San Franciscosse. Pumpa kumm täis ja tee üks tugev lugu rattamaailma homoküljest!

 
At 07:57, Blogger Priit Pullerits said...

There isn't any gay side in the bicycle world, at least not in Estonia. Unless you don't give the names here, your remark is a pure f***ing bull***t.

 
At 08:14, Anonymous Anonüümne said...

16:59 Et siis Priidul on vaja alati tähelepanu võita, sest Mae ja Veerpalu lähevad väidetavalt alati starti võidumõtetega.

 
At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

aga viimasel ajal on postimehes häid spordiartikleid olnud. ühe kena neiu poolt. palju huvitavamaid, kui pp intriigiotsimisega jutukesed. tubli postimees, ärge pp-d enam spordiuudiste ligi laske. kuigi huvitav oleks olnud teada, kuidas pp veerpalu trenni mägedes kaasa oleks teha suutnud. aga selline asi jääb talle unistuseks.

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

eino kui osalejad rääkisid, et uvitav ettekanne, siis see ongi lõplik tõde. vox populi! a kui kommenteerijad arvavad, et blogipidaja on soperdanud... siis ei saa ka seda hinnagut ümber lükata. onju?

 
At 10:20, Blogger Priit Pullerits said...

Hei, mis teil viga on! Kas mandross on enne TRMi nii kõva, et peab pidevalt segast ja sogast peksma?

Muideks, Peep Pahv nõustus, et ilma piisava ettevalmistuseta noorajakirjanikke enam ässadega laagrisse saata ei tohi.

Sellised lood, nagu eespool viidatud, tuleb noorajakirjanikel ikka läbi teha. See kuulub kohustuslikku initsiatsiooniprogrammi. Selliseid lugusid on teinud kõik vanad kalad, meid need enam lihtsalt ei morjenda: been there, done that.

Aga lugudel loomulikult polnud häda midagi. Kahju vaid, et Eesti tippsuusatamise langeva trendi pealt tehtud. Aga see pole kirjutaja süü.

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

kas keegi oskab juhatada mõnda mandrossivaba spordiblogi?

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Ole nüüd mõistlik Pullerits. Tartu Rattamaraton ei paku mingit huvi. Kunagi sõidetud küll. On ka huvitavamaid võistlusi.

 
At 12:02, Blogger Priit Pullerits said...

...mulle on ka pühapäevane võistlus tüdimussport, aga ometi on see klassika. Nii et peab osalema.

 
At 12:05, Blogger Priit Pullerits said...

Näiteks täna hommikul tuli Schibstedi peakorterist mulle selline kiri:

Unfortunately, we didn’t meet personally at the K3 conference, but I would like to congratulate you with the wonderful newspaper you made from the event, I am truly impressed with how much you managed to make out of it, and the editorial content is very good!

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pulleritsu toodud meilile järgnevad tormilised kiiduavaldused. Kõik tõusevad püsti. Kestvad kiiduavaldused lähevad üle ovatsioonideks... ja ovatsioonid lähevad üle lärmiks... ja lärm paistakse kommentaariumi nn ebaõnnestunud arvamuseavaldustena...

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Ettekandjate kiitmine käib etiketi sisse. Isegi, kui ettekanne läks totaalselt nihusti. Nende põhjal ei saa kaugeleulatuvaid järeldusi teha.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Siin hinnatakse Priidu ettekannet Priidu enda hinnangu põhjal. Vähe rumal lähenemine. Kui ettekanne siin ära tuua, siis vast saaks midagi objektiivsemat öelda. Praegu antakse hinnang mitte ettekandele vaid Priidule ja seda selle põhjal, millise mulje ta on kellegile jätnud. Inimesena on ta päris tore, aga selle põhjal, mida kirjutab, eriti siin, on tekkinud inimestel negatiivsed hoiakud. Paraku saab seda muuta ainult Priit ise, kui ta muidugi seda tahabki?

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

On üks viis kuidas hinnata inimese ettekannet. Seda saab teha selle järgi kuhu ja kui palju teda peale seda esinema kutsutakse.

 
At 14:44, Blogger Priit Pullerits said...

14:38 - täitsa nõus. See on vist universaalseim ja adekvaatseim kriteerium kõigist võimalikest.

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Kas teie tunnete mõnda edukat inimest, kes loeb Eesti päevalehti? Mina küll ei tunne. Mõned aastad tagasi oli kriisis, siis lugesin ka mina neid EPL ja PM artikleid ja arvamuslugusid. Siis lõpetasin ajalehtede lugemise ja kohe hakkas paremini minema.

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Räägitakse, et Priit Pullerits loeb ajalehti. Mõned eriti õnnelikud inimesed on isegi näinud, kuidas Priit Pullerits teeb ajalehte. Ise teeb ja ise loeb. Ise sööme, ise joome, ise nõud ka ära toome.

 
At 20:45, Blogger Unknown said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne
nädalas.

 
At 06:00, Blogger Unknown said...

20151127xiaodaige
fitflops outlet sale
giuseppe zanotti outlet
longchamp handbags
nike air max uk
kobe 9
michael kors outlet online
michael kors canada
discount ugg boots
michael kors online outlet
mlb jerseys
mcm backpack
michael kors outlet online
polo shirts
swarovski outlet
ferragamo outlet
cheap nike shoes
tory burch outlet
lebron shoes
oakley sunglasses wholesale
snapbacks wholesale
true religion outlet
kobe shoes
north face outlet
michael kors outlet
ugg outlet
coach outlet online
nfl jerseys
ray ban sunglasses
oakley,occhiali oakley,oakley italia,oakley occhiali,oakley sunglasses
louis vuitton bags
michael kors outlet
nike free
moncler jackets
michael kors outlet
hermes birkin bag
celine outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht