teisipäev, september 28, 2010

Pullerits: Mis küsimusi tekitavad nelikürituse tulemused?

Pärast seda, kui Klubi Tartu Maraton töötajad olid kaks päeva Tartu rattamaratoni finišisalvestust uurinud, jätkus kukkumine. Elvas saadud diplomil oli mu kohaks 692. Kui koju jõudsin, oli sellest saanud protokollis juba koht 698. See püsis päris mitu päeva, aga vastu lõpuks ikkagi ei pidanud. Lõplik koht on 711., mis peaks tuleval aastal tähendama stardigruppi 701-1000 ehk ühe grupi jagu taandumist.

Arvestasin juba suve lõpus, et rattamaraton langetab mind nelikürituse pingereas märgatavalt tahapoole. Ei oleks imestanud, kui oleksin saja hulgast välja pudenenud.

Nüüd on nelikürituse tulemused ka välja arvutatud. Selgub, et olen saanud 31. koha (kuigi punkte on sama palju, 4,889, nagu 30. koha saanud Märt Küüdil). See ei ole ju halb tulemus?

Aga vaatame ühte näitajat veel - sünniaastat. Ilmneb, et ettepoole tulid vaid kaks meest, kes on minust vanemad. Oleg Kovaljov (1964) Tallinnast sai kümnenda koha ja omaaegne koolivend Tartu 2. keskkoolist (nüüdne Miina Härma gümnaasium) Aivar Veri, kel on minuga sama sünniaasta (1965), kuid kes on siiski pool aastat vanem, sai 18. koha. See ei ole ju üldsegi halb tulemus?

Kuna pärast finišeerimist ettepoole nagunii nägema ei küüni, siis vaatame selja taha, kes tulid hiljem. Minust 15 aastat noorem Sulev Kraam Võrust oli 43., isegi viis aastat noorem Alar Savastver jäi seekord maha (44.), 22 aastat noorem Viljar Kannimäe, kellest siin seoses rattasõitudega päris palju juttu on olnud, lõpetas 46. kohaga. Ei tahaks seda küll väga esile tõsta, sest olen aru saanud, et paljudel ajab see mingi närvi krussi, aga lõpuks jäi ühes protokollis ka parim naine kaugele selja taha - Signe Parm oli 65. Kõva suusamees Priit Rooden sai 87. koha. Art Soonets, minu vedaja rattamaratonil, mahtus samuti esisaja sisse - sai 91. koha.

Kindlasti jäi nii mitmelgi mehel palju varu või oli nii palju ebaõnne, et võinuks mulle tihedamalt kandadele saada või koguni mööda pääseda. Aga ärme sellest siin teemat teeme, sest ka mul oli palju nn olekseid. Ainsa maksimumtulemuse tegin suusamaratonil (146.). Aga nn jooksumaraton nurjus (157.), sest ettevalmistus pärast aastast absoluutset jooksupausi piirdus vaid viie nädalaga ning tulemuseks oligi esimest korda esisajast pudenemine. Rattarallil jäin Otepää-eelsetel kitsastel teedel monstroosses grupis tagaotsa ning talvepealinnast laskudes, kui grupp paratamatult rebenes, pääsesid sealt kaks väiksemat gruppi eest minema. Koht alles 368. Ja rattamaraton võõra rattaga ning üldse sel aastal esimest korda maastikul sõites, eriti veel mudas, milles sõidu kogemus üldse puudub, ei saanudki seetõttu tuua paremat kohta kui 711.

Rõhutan veel kord: ma ei toonud neid tõsiasju siin vabanduseks, et vaat, kui poleks nii läinud, küll ma siis alles..., vaid selleks, et kindlasti jäi kõigil mõnel alal parasjagu reservi ning sellele siin apelleerimisel pole mingit mõtet. Kui Tarmo Mõttus alias Vigurivänt sai rattarallil alles 202. koha ja edestas mind kõigest kümne minutiga, siis tuleb tal leppida neliküritusel kuuenda kohaga, millega ta kindlasti ka lepib (nagu mina oma 31. kohaga), mitte unistada, et oleks ta sõitnud võimete kohaselt vähemalt saja piirile, oleks neljas olnud tema, mitte Sigvard Kukk.

Aga kõige lõpuks kerkib nelikürituse tulemusi vaadates paratamatult veel üks küsimus. Siin blogis on aegade jooksul küllap kümned ja kümned mehed väitnud, et see, mis ma teen, ja see, mida ma räägin, on enamalt jaolt vale ja eksitav ning vajab tugevat korrigeerimist, sest kirjutatu käib vastu igasugustele põhitõdedele (sa pead ostma pulsikella ja jälgima pulssi! sa pead trennis pidevalt jooma! sa ei tohi kiiresti trenni teha! jne, jne - you name it) ja seda ei tohi mingil juhul tõsiselt võtta, sest see kõik lihtsalt ei saa töötada ega tulemust tuua.

Ma nüüd siis tagasihoidlikult küsin: kui tõe kriteerium on praktika, ja praktika on selline, nagu siin eespool sai kirjeldatud - liiati maksab spordis ainult tulemus ja see on must valgel protokollis kirjas -, siis kuidas saab väita, et mu kirjutatu on vale ja sobimatu ja tulemust ei too? Kus on siin need mehed, kes on väitnud, et õigus on neil ja minul mitte, ja lõpetasid seejuures nelikürituse minust parema tulemusega? Kui neil on õigus, siis peaks nad ju olema kõik eespool. Sest kuulge, ega siis minusugune ole mingi standard: vastupidavust mul pole (juba 1500 meetrit oli omal ajal mulle liiga pikk, 3000 meetrit aga lausa ületamatu raskus), jõudu samuti mitte (eks küsige Erki Noolelt, millised mu rinnalt surumise näitajad on), kiirust ka pole (parimatel päevadel oli keskmine 100 meetri aeg 12,4 kandis), isegi parimat varustust mitte (laenatud maastikuratas, suusatamises olen ajanud läbi kombisaabaste ja uisus ning klassikas samade keppidega). Vanust, nagu sai viidatud, on ka tunduvalt rohkem kui enamikul konkurentidel. Ja trenni tegemises on minust palju vintskemaid selle. Eks vaadake mu eelmise nädala mahtu: kokku nelja jooksutrenniga 39 km, treeningaega 3:06. See oligi kõik, ausõna.

Aga võib-olla selles, et teen kõike omatahtsi, mitte mingeid keskmisi ja kulunud ja universaalseid äraleierdatud tõdesid jälgides, ongi asja otsustav tegur? Või leidub kellelgi parem seletus?
******Pühajärve puhkekeskus. 21. juuli 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Kruusane lõik Tartu rattamaratonil. Foto autor: Karli Saul, Scanpix
Foto 2: Tõus Tartu rattamaratonil. Foto autor: Karli Saul, Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits Tartu rattamaratoni lõpetamise järel. Foto autor: Karli Saul, Scanpix
Foto 4: Palu toitlustuspunkt Tartu rattamaratonil. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 5: Ukerdamine Tartu rattamaratoni porimülkas. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

69 Kommentaarid:

At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit ! Üle mitme kuu taas vaatan sinu blogi ja tegemisi. Viimases üllitises vaagid enda ja oma saavutuste tagamaid. Esmalt peab mainima ,et tulemused on head, isegi väga. Kuid viimases lõigus toodud justkui vabandavad asjaolud(vanus,vastupidavuse puudus,jne.) on küll natuke ülepaisutatud ja nagu ootaksid enda kiitmist. Arvan ,et kõik need head tulemused on tulnud tänu pikale ja järjepidevale treeningule. See on see ,mida peaks igaüks sinult õppima ,tahtes parandada oma vastupidavuse näitajaid. Tee mida sa teed ,aga kui nii visalt kuust kuusse ,aastast aastasse laduda treeninguid ,siis saavutab paremaid tulemusi igaüks- oluline on vaid tahtmine ja aja leidmine selleks.
Puhka nüüd ka vahepeal ,sest ma üritan peale pikka logelemist ennast käima saada ja ehk õnnestub talvel rindapista.
RVW

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Koht neliküritusel näitab mõningast majanduslikku edukust ja rumalat järjekindlust. Sportlik võimekus polegi nõnda tähtis. Kuna Pulleritsul on osalemine tasuta, siis tal on ilmselge ebaaus konkurentsieelis. Seda enam, et osa varustus on ka laenatud. Sportlikkus mõttes ei näe mingit pointi neliküritust läbida. Seepärast ongi veteranid suhteliselt eestotsas. Tõttöelda üldse ei imestaks, kui Pulleritsul on klubis Tartu Maraton osalus? Tasuta ei reklaami tänapäeval keegi midagi. See on muidugi puhtalt oletus, mingit tõendeid mul selle kohta pole. Pullerits ise ütleb kogu aeg, et see ongi ju selline koht, kus kõik pöörasemad mõtted saab välja käia.

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

Ja kui ei saa vastu rinda taguda, et olin PP eespool, siis tulebki sellist mõtetut iba ajada nagu 10:33 siia sodis.
Kuigi olen PP paljudes asjades eriarvamusel, tuleb seda saavutatud kohta kõrgelt tunnustada, eriti kui veel enda passi vaadata.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Mida siis muud kosta kui juba eelöeldut. Nelikul hea tulemuse saavutamine on oma vaba aja hukkamine. Nagu juba isegi märkisid on vaid 2 vanakest sust eespool, seega nemad teevad trenni süsteemsemalt kui sina ja tulemus ka parem. Ülejäänud ei tee trenni isegi niipalju tunde kui sina ja seetõttu pole kellegil ka miskit norm tulemust kokkuvõttes, sest nelikus on oluline mitte esisada vaid esikümme. Ülejäänud meeste puhul on näha, et keegi pole normaalset trenni viitsinud teha ja milleks? Mis pagana kasu saab rahvasportlane tipptulemuse tagaajamisest? See on puhas eneseraiskamine. Noored veel võivad pingutada, et vaadat mis alal on nad paremad aga vanakesed on juba piisavalt targad ning teevad kõike ainult fanni pärast. Kui PP mulle järgmise aasta neliku välja teeks, siis ma võin osaleda ka nii, et ei tee üldse eelnevalt trenni ning panen kõik suvealad ilma treeninguta ära. Siis saaks näha kui palju on pulleka trennist kasu. No õnneks on viimane aga sihuke koooner, et ei raatsi isegi oma buffi loosiauhinnaks annetada ja vaevalt ta siin neliku pileti väljakäristamise konksu hakkab alla neelama. Minu õnneks, mul lihtsam saan 4 nädalavahetust olulisematele tegevustele pühendada.

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Hee, 11.10 on vist küll meel mõru Priidu tulemuste osas. Võimalik, et nutab taga oma enda ebaõnnestunud (kui seda üldse oli)sportlaskarjääri (vabandan kui eksin), aga kahtlemata on tegu kõva sportlasega, väga kõvaga, et selliseid lubadusi pilduda. Aga paneme talle raha kokku üritustel osalemiseks ja enese tõestamiseks, et Priidu tulemused on ületatavad ka ilma trennita.
Kes on poolt?

Jarek

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Võib üsna veendunult öelda, et nelikus on sadu (üle saja) osalejaid kellel on treening tunde ja km tunduvalt rohkem kogutud, kui Pulleritsul. Aga paraku on nad kõik taga pool, kuigi on nooremad.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

Ärgem unustagem, tegemist on lihtsalt vahu üles löömisega eesmärgiga põhiprobleemidest tähelepanu kõrvale juhtida. Pulleritsu artikleid on teaduslikult uuritud ja jõutud just sellisele järeldusele: http://www.jrnl.ut.ee/MKUM/tekstianalyys/Diskursusanalyys_naidis1.pdf
Ärgem laskem seda juhtuda.

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

http://www.jrnl.ut.ee
/MKUM/tekstianalyys/Diskursusanalyys_naidis1.pdf

 
At 12:52, Blogger Priit Pullerits said...

Jess, mina olen selle poolt, et 11:10-le teha nelikul osalemine välja! Aga see konks võiks asjal sportliku hasardi mõttes ikka juures olla, et kui ta ilma trennita (just: ilma trennita, nagu ta lubas; selle tõestuseks tuleb eelnevalt võtta tema sportliku suutlikkuse näitajad (VO2max, laktaat jms), sest kui siis ilmneb, et need on mõne kuuga oluliselt paranenud, on selge, et ta on sohki teinud) mulle ära ei tee, siis maksab meie annetused tema osaluseks meile tagasi (don't worry, intressi me ei küsi). Nii et, 11:10, kui oled mees, teata siin meile oma nimi ja minult tuleb esimene annetus.

Samuti tahaks 11:10-le ja ka teistele öelda, et ega mina tee neliküritust samuti millegi muu kui funi/fanni nimel. Kuidas saabki seal muu eesmärk olla, sest esikümnesse, mis pidi olema ainus arvestatav siht, nagu keegi ütles, ma kunagi vaevalt et jõuan. See on ju tõeline fann/fun, kui saad hea koha.

10:33-le kinnitan, et mul pole Klubis Tartu Maraton mitte mingit osalust. Milleks siin levitada selliseid alusetuid kahtlusi? Tean-tean, milleks - et kui muud moodi vastu ei saa, siis lihtsalt hakkan lambist teise inimese nime määrima.

Ja tere, Rein, taastulemast spordimeeste rivvi! Ega tali ole enam kaugel.

 
At 12:58, Blogger Priit Pullerits said...

12:44 ja 12:45 - aitäh viite eest, ma ei teadnudki, et selline töö on tehtud. Mis saab veel ühele kirjutajale olla suurem tunnustus, kui tema argitöö põhjal tehakse teadustöid. Aitäh tegijale! Kui pealkirja ilmselgelt sildistavast hoiakulisusest kaugemale vaatate, siis järelduste osas näete, et teksti koostamise meisterlikkuse tunnustamise üle võin ainult heameelt tunda. Veel kord, aitäh!

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Võta heaks. Pulleritsu tunnustuseks peab nentima, et minu tekste ja kirjavigu keegi tõesti teaduslikult uurima ei hakka.

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

No ma ei mõista, miks Te hakkate väänama siin sulaselges Eesti keeles minu antud lubadust: "Kui PP mulle järgmise aasta neliku välja teeks, siis ma võin osaleda ka nii, et ei tee üldse eelnevalt trenni ning panen kõik suvealad ilma treeninguta ära. Siis saaks näha kui palju on pulleka trennist kasu." Võib-olla teeb mõni TÜ tudeng ka selle lubaduse lingvistilise analüüsi nö tunnikontrolli raames ning selgitab välja, kas selles lubaduses on räägitud ainult osavõtutasust nagu väidavad Jarek ja PP või osavõtukuludest koos kohalesõidu ja majutusega mis peaks olema loogiline arusaamine sellest jutust ning kas siin on lubatud PP-le ära panna või arvutada PP treeningutest saadav kasu.

Lisaküsimus on aga selles, et kuna PP lubab tasuda murdosa osavõtukuludest kohustusliku arstliku kontrolli tingimusega, siis kes tasub selle arstliku kontrolli? Teatavasti on vabatahtlik spordiarsti külastus suurusjärgus € 150.- Seega mitut külastust PP oma sponsorabi andmiseks nõuab ja kes selle kinni plekib.

Siin on nüüd siililegi selge, et tuleb juba suurem korjandus teha.

Kui aga vastused tulevad esitatud küsimustele normaalsed, siis loomulikult panen PP-ga võidu. Kardetavasti aga rahameestel on nüüd toss väljas ja jutuks Teie lubadused finantsidest ainult jäävadki.

Lubaja mees 11.10

 
At 13:29, Blogger Priit Pullerits said...

No minu mõistus on sellise kapitaalse jutu peale küll täitsa otsas. Kui keegi selle tõlgendamisel appi ei tule, siis jääb vist asi küll katki.

Aga üleüldse - miks peaks siin niiviisi ärplema? Kui olete kõva mees, kes trenni ei vaja, tulge ja tehke niisama meile enamikule siin pähe. Muidu on see jutt umbes selline, et mehed, andke mulle Hispaania kodusõda ja Harvardi ülikooli kursus loovkirjutamises ning ma teen Hemnigway-le ilma tema eelnevaid romaane lugematagi ära.

Ehk jätame ärplemise, see ei ole üldse spordimehelik.

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Juba rahamehed põlvili, ainult poole tunnise targutamise peale, ähh?

Palju oli nelikul osalejaid? Vastan - 528. Järelikult enamus oli see aasta alates 264 kohast. Paned 264-le ära ja oledki pannud ära enamusele osalejatele. Kas keegi kahtleb, et seda tulemust on võimalik lüüa treenimata kujul? nt nii:
1473 5:00:06.0 1,478
1226 2:14:44.0 1,758
1136 4:12:44.0 1,49
731 4:24:36.0 1,399 6,125

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Teeme asja oluliselt lihtsamaks - Minu poolt tasuta kaks koormustesti koos laktaadianalüüsiga ettevalmistusperioodi algul ja teine ettevalmistusperioodi lõpul. Nimetame siis seda tinglikult niimoodi, ehkki antud juhul nagu ettevalmistusperioodi, kui sellist ei eksisteeri. Ja boonusena - peale viimast võistlust veel üks test, et näha, kas kolm võistlust aastas kuhugi suunas töövõimet muudavad.

Jarek

 
At 14:33, Blogger Priit Pullerits said...

jah, Jarek, teeme asja lihtsamaks. Ma püüan omalt poolt aidata nii palju kui võimalik nime kirja panemisel võistlusteks, rääkides läbi Klubiga Tartu Maraton ja Postimehe kui KTMi sponsoriga. Mingi variandi kindlasti leiab.

Kui nüüd siin oleks tol tublil spordimehel nii palju mehisust, et ta siin teada ka annaks, kellele me siin seda asja orgunnime. Me ei saa ju suvalisele anonüümsele teste teha ega suvalist anonüümset kuskile kirja panna.

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Nii saan aru, et rohkem kaasalööjaid selles ärplemises nii varakult ei leia. Samas Jarek on andnud oma lubaduse ja Priit on oma lubaduse ära kärpinud, lisaks jääb selgusetuks veel see mani päkk jutt ning tulemuse arvestus. Võib-olla Priit täpsustab seda nõuet ja seejärel selgitame välja, et millistel kuupäevadel toimuvad koormustestidm, et Priidult pappi saada ja millised on laktaadi näitajate tõlgendamise kriteeriumid. Nohh Priit oled valmis oma välja hõisatud tingimusi fikseerima?

Lubaja mees

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Ähh mehed mis te kemplete.
Kui üleüldse ilma ei saa lükake lauapeal tikutopsi.
mina võin tikutopsi välja teha.
terv
Peip

 
At 15:55, Blogger Priit Pullerits said...

Minu arust ka Lubaja mehe tähenärijalik suhtumine näitab, et see on rohkem ärplemine kui miski tõsiseltvõetav ettepanek. Mulle aitab. Kui ta on kõva mees, tulgu joonele ja tehku mulle pähe, trenniga või ilma, kuidas aga tahab. Aga siin sedasi ärplemine on tõesti mõttetu. Mina selles diskussioonis enam ei osale. Ja üldse on kahju, et see kõrvalteema nii kaugele arenes. Aga olin heauskne kaasarääkija antud juhul.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Tüüpiline ajakirjanik. Lubadused käivad ainult koos tingimustega ja nii kui nõuad lehemehelt tingimuste selget fikseerimist on mees laua tagant kadunud. Aga kiitlema on küll mihkel, et vaat kui kõva vanamees ma olen. Meenutad mu kadunud ämma, kes pärast vanaisa matust teatas, et ta on nüüd kõige vanem suguseltsi liige ja seega kõige auväärsem, kellesse tuleb suhtuda väga austavalt.

Tulles nüüd tagasi joonele astumise juurde, siis milleks suga võidu liduda? Mina käisin välja konkreetse lubaduse, mida sa kõigepealt püüdsid omale sobivaks väänata ja siis üldse loobusid kui pärast rahulikult lugedes said aru, et olid hasardist reha otsa astunud. Võttes aga sõnasabast kinni, et panna PP-le ära - nohh, võiks isegi kaaluda seda varianti aga motivatsioon jääb siiani arusaamatuks - ära panna kellele? Kes on PP, et ta väärib ära panemist?

Tead mul oli au nädalake tagasi osaleda mängus last män ständing - kahjuks tulemust ei selgunud, sest kontrollaeg sai ennem otsa, kuid mina võtsin targemana esimese mehe rolli kes maha istus! Milleks ennast koormata kui isegi auhinda ei vaevuta välja panna ja tollel juhtumil oli küsimus ainult selles, et kellel on pikem kannatus, kuid selle eest ei jagatud tõsti mingit auhinda ega isegi mitte au.

Tulles neliku juurde siis no ma tõesti ei tea miks need üritused alati peavad nii nõmedatel aegadel algama, et ühistranspordiga pole kunagi võimalik Tallinnast hommikul kohale minna, see jama ajab ju nii kopsu üle maksa, et tõesti ei viitsigi Tartu kanti jalga tõstagi sest alati peab kohalejõudmiseks eelnevalt kas sebima või ise rooli keerama. Tahaks tunda päevake lõdvalt fanni aga alati läheb terve nädalavahetus pingutamisega tuksi.

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Priit.
Valan õli tulle.
Sa ju ei tea milliseid ulmelisi tulemusi oleksid Sa veel siis saavutanud kui oleksid treeninud nimeta meeste arvamusi arvestades!
ic, ic
Peip

 
At 17:44, Blogger Priit Pullerits said...

Jess, Peip, ära jõudsin oodata! Juba mõtlesin, et millal see kaart välja käiakse. Aga Peip, ei ole Sinust ilus seda kaarti välja käia, mitte ei ole. Sest kujuta ette, kui peakski olema nii, et nimetameeste nõuannete järgi oleks tulemus veelgi parem tulnud - no mis siis veel üldse teistele üle jääks? Ei lootusepoegagi. Ai-ai, Peip, ei ole nii ilus teisi traumatiseerida.

Ja Lubaja mehele: mina olen selles ärplemismängus esimene, kes targu maha istub :)

Nüüd trenni, mehed!

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

No aga nimetamehed ju tegelt enamasti nõuandeid ei jaganud, ainult kriitikat.
Ehk teemat edasi arendades, peaksid vastupidavusalade harrastamisele lisaks, nüüd veel nõid Nastja juurde mõtetelugemise trenni ka minema.
okas päkka
Peip

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Kas sa Priit tõesti arvad, et ma oleks oma nime öelnud ja lisanud, et palun Priit maksa minu eest 1300 krooni ära? muhahhaa. See oli tavaline duell selle peale, et kui kiiresti PP-d on võimalik ära rääkida ja araks lüüa ning teda kõrvale astuma sundida. Pooleks päevaks oli nalja nabani :)

Nimeta lubaja

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd trenni, mehed!

Hooaja lõpus tasuks siiski väike hingetõmbeaeg võtta..
Eelmine nädal 0 trenni, sel nädalal katsun sama tubli olla, kuigi pagana raske on. Sõltuvus või nii :)

nimetamees

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd on lubajal mehel juba hotelli vaja. Selle olemasolul teataks ka veel hotelli tingimused, tärnid ja muud tingimused rattale.
Oled nõrk anonüümne keerutaja, kes otsib aina vabandusi, et mitte seda lubatud nelikut kaasa teha.
Kui oled spordimees, näita tulemused ette, või tule joonele. Ära vingerda ja kerja siin raha nelikul osalemise jaoks. Et tehtagu mulle välja küll ma siis näitaks PP. Hale lausa lugeda ja nii mõni isegi annab.
PP selle aasta hea tulemuse kohta ütled, et andke raha siis võin ka osaleda. Miks?

Kas loed ka mida kirjutad,oled nagu vinguv eit ruudus.
"Miks need üritused alati peavad nii nõmedatel aegadel algama"
"Tahaks tunda päevake lõdvalt fanni"

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Viimasel pildil nüüd Pühajärve puhkekeskus küll ei ole :)

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

(146 + 157 + 368 + 711) / 4 = 346 koht.

See "31. koht" näitab ainult seda, et oli palju neid, kes pidasid mõtekaks osaleda vähemal kui neljal üritusel.

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Eks neliku peale tule oma 100 osalejat, kes katkestas ühel või teisel põhjusel.

Tegelikult võiks rullimaratoni ka sisse tuua. On keegi sellise viisikürituse tabeli teinud ja kes siis võita oleks?

 
At 00:48, Anonymous Anonüümne said...

Sisse võiks tuua veel Malemaja välkmalemaratoni, ralli- ja õllemaratoni ja veel palju muud - see ainult kinnitaks selliste edetabelite meelevaldsust.

 
At 08:51, Blogger Priit Pullerits said...

nimetamees 18:18 - vaadake, asi on selles, et minu vanuses ei saa pausi võtta. Suutlikkuse langus oleks selle ajaga sedavõrd suur. Meelis Minn kirjutas oma blogis suvel pikalt sellest, kuidas vanuse lisandudes spordipausi tehes võimekus kiiresti kahaneb ja selle taastamine muutub üha vaevalisemaks. Aga ärge arvake, et ma uhaks praegu trenni teha. Ei, hoian põhivastupidavust. Eile näiteks jooksin tunni, kokku 12,4 km hästi kerges tempos. Koguni nii kerges, et hakkasin mõtlema, et damn it, jooksmine võib ka ikka teatud tingimustel mugavusala olla. Umbes 5 min/km tempo juures.

 
At 09:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit, küsid oma sissekande lõpus, kas on mõni teine seletus?
Seletan: kolmekümnes koht neliküritusel ei ole sportliku tulemuse näitaja, omavanuste hulgas kolmas samuti mitte. Saad ju ise aru, et olles erinevatel aladel kohtadel teisest sajast kuni kaheksanda sajani ja kokkuvõttes kolmekümnes, näitab seda, et neid, kes neliküritusel osalevad, eriti ei ole. Tegijaid nende hulgas ainult üksikud. See nelikürituse "edetabel" on pigem usinuse näitaja. On mõnisada rahvasportlast, kes viitsivad selle kõik läbi teha (loe, sellele oma aega energiat ja raha kulutada).
Et mitte päris anonüümne olla, olen olnud neliküritusel kolme hulgas, seda üksikaladel vist kordagi kolmekümne hulka tulemata
See ei olnud sportlik tulemus, see näitas seda, et olin kõik alad juhuslikult läbinud. Ära tee oma kohast neliküritusel osalejate nimekirjas valesid järeldusi. Sina oled ikka see, mis on Sul kõrvade vahel. Koht nimekirjas ei muuda Sind ei paremaks ega halvemaks.

PS Tänud Lubajamehele sõnavõttude eest, muutsid siinset meelelahutust lõbusamaks.

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Mind üllatas (teised vist juba teavad) Priidu kooner loomus.
Kui oli Lubajamehe konksu otsa hakkamas, siis ei mõelnud ta , et maksab kokkuleppes pakutud summa, vaid kuidas sellest kõrvale niverdada.
Priit kirjutab siin, et otsiks sponsori, kes tema eest ta kaotuse kinni maksaks.

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Näen siin juba kolmandat pilti kus PP limonaadi reklaamib. Kas tal on mingi leping, et seda teeb? Spordimehele on see jook küll sobimatu.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Nelikul oli regajaid üle 750, mitte mõnisada rahvasportlast.Ja see on kasvav trend.
Nelikus on kolm ala, ratas, jooks ja suusk. Neid võistlusi võib võtta kui triatloni, kus ka kolm ala. Kui oled kõigil aladel keskpärane, siis on eri alasid hea vahelduseks teha. Pühajärve TriStar111 oli üle ootuste populaarne.

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Meelis Minni kuulad, aga kevadisest jooksutempo valiku teemast pole ikka üldse õppinud mees?

 
At 10:26, Blogger Priit Pullerits said...

09:35 - kas teie tahate öelda, et annate suvalisele tüübile, keda te isegi ei tea, mingite lisaküsimusteta mitusada krooni? Vaevalt ju! Aga kõige suuremad koonerid on meil tippsportlased: saavad sponsoritelt suuri summasid, mille eest ehitavad uhkeid maju, aga treeninglaagri raha ja söögiraha ja bensu kulusid käivad ikka kult-min-ist ja EOK-lt ja alaliidult ja ei tea kust veel küsimas. Keegi neist ei pane selleks oma raha mängu, kusjuures see sportimine on ju nende töö! No andke andeks: mina pean küll end tööloomana ise ülal pidama. Ja mingi limonaadivabrikant, nagu siin viidati, ega ka keegi teine ei ole mu sponsor ehk rahastaja.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

No see väide vajab nüüd küll tõestamist. Kes ehitab uhket maja ja söögiraha KÄIB KÜSIMAS Kultuuriministeeriumist?

Aga kõige suuremad koonerid on meil tippsportlased: saavad sponsoritelt suuri summasid, mille eest ehitavad uhkeid maju, aga treeninglaagri raha ja söögiraha ja bensu kulusid käivad ikka kult-min-ist ja EOK-lt ja alaliidult ja ei tea kust veel küsimas.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

2010 a. 711. koht peaks ikkaga 2011 a. veel ilusti andma koha 501-700 stardikastis. 2010 andis viimase koha selles stardikastis 2009 a tulemus 774. koht. Tõsi, 2009 oli ka EM-i tõttu tipptegijaid rohkem, kes 2010 starti ei tulnud. Samas paarkümmend tegelast kukub ikka eest ära.

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Mina igaljuhul tänan PP-d tippsportlase tiitliga ülistamise komplimendi eest, sest tõsi tõsi -minu puhul läheb see jutt peaaegu täppi ("Aga kõige suuremad koonerid on meil tippsportlased: saavad sponsoritelt suuri summasid, mille eest ehitavad uhkeid maju, aga treeninglaagri raha ja söögiraha ja bensu kulusid käivad ikka kult-min-ist ja EOK-lt ja alaliidult ja ei tea kust veel küsimas.")

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas Sinu suvalised süüdistused tippsportlaste aadressil peaksid õigustama Sinu soovi sponsorite raha peale kihla vedada?

Lõbus

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

"09:35 - kas teie tahate öelda, et annate suvalisele tüübile, keda te isegi ei tea, mingite lisaküsimusteta mitusada krooni? Vaevalt ju! Aga kõige suuremad koonerid on meil tippsportlased:"

Mis häma see veel on?

Tahan öelda, et kui kellegiga kihla vean, siis maksan ikka ise, mitte ei poe kellegi seljataha.
Mis need tippsportlased ja suvaline tüüp siia puutuvad?

 
At 12:53, Blogger sk8erboi said...

nii nii. aitäh priidule äramärkimise eest! 31. koht (3. omavanuste seas) väärib äramärkimist ma arvan. õnne ja jõudu!

kui treeningu ja tulemuse vahelisest seosest rääkida, siis tartu neliku arvestuses loeb lõpuks ikkagi see, kui palju mahtu all on. ja noh, neid sellise mahuga harjutajaid nagu pp ei olegi nii palju. näiteks ma arvan, et see velo meestega grupis tiksumine oli just parajasti see, mis sulle rattasõiduks vajalikku baasi andis.

ise ma jään oma kohaga rahule, lõpeks olen ma rattatrenni 2010 teinud hädised 1200km - koos TRMiga ning jooks on minu jaoks pigem "ebamugavusala". Savastverile tervitused, pärast jooksu ja suuska polnud küll erilist lootust teda nelikus edastada :)

ega's muud kui puhkama! nv treeningprogramm näeb ette raviseanssi haanja100l (tõstab rattakilometraazhi ligi 10% (Y) ning siis juba tõsisemalt vasaloppetiks valmistuma :)

ps. rattaalade ülekaal on ikka ebanormaalne. kas neliku kokkuvõttes esi 30s mõnda mitte-ratturit peale Olle ka on?

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

"tartu neliku arvestuses loeb lõpuks ikkagi see, kui palju mahtu all on"

Ei sullike! Mahu ja üldse treeningu ning tulemuste vaheline korrelatsioon on väga nõrk. Olgu siis näiteks kasvõi PP ise, kes täiesti olematu trenni pealt suudab kordi rohkem treeninuile pika puuga ära panna ; või ürita jõuda mingi loogikani selle foorumi põhjal:

http://velo.clubbers.ee/foorum/viewtopic.php?f=9&t=30900

Ka selle postituse piltidel figureeriv mees ,peale järjekordse elioni aasta üldvõidu saamist, tunnistas ausalt-"ma treenin teistest tunduvalt vähem".

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

PP on loodus oma vanuse kohta tunduvalt rohkem kaasa andnud ja mis seal salata, eksole iga tema ala ka nõustanud pea parimad, kes siin võtta on olnud.

Vennad käivad lõuna laagrites,kasutavad toitumisel kõikvõimalikke abiaineid, omavad PP poole suuremat aasta km ja väntavad talvel pukki. Ja siis tuleb PP oma väikese läbisõidu ja tagasihoidliku rattasõidu oskusega ja lõpetab nendega samas grupis maanteel. Ja seda ka suuresti sellepärast, et ta on arg ja ei ole lihtsalt nii nahaalne. Ajab ikka noorematel s... keema küll selline lugu.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Ei no võtame nüüd asja ausalt kokku. PP on staazikas neljavõistleja. Neliku hea tulemuse aluse loovad suusk ja jooks. Jooksus on oluline kaalueelis ning suusas maht. Rattas on oluline hea ratas. Mäletame ju kõik kuidas PP oma naise Optimat vägistas ning siis kahvatute tulemustega esines. Oleks ta kohe korraliku voki otsa istunud oleks ta juba esimestel nelikutel ilma teinud. Aga inimene ju on kangekaelne ja ei kuula nimetameeste arvamust enne kui lollused omal nahal on läbi teinud ja siis ikka siirdub masside poolt sissetallatud radadele. Mööd rada saab ju väiksema vaevaga kui otse pannes, isegi kui rada kaarega läheb. 31. koht, noh jah. Eputamiseks see number ei sobi kuid rahuloluks on igatahes põhjust. Samas pole vahet, sest see number võib rahulikult olla ka 231 ja juhul kui selle tulemuse saaja on terve, õnnelik ning puhanud siis on kõik ju ok.

Tõsisem küsimus tekib minul aga selles, et palju see hooaeg Pulleritsule siis letihinnas maksma läks? Mis on 31. koha hind võrreldes nt 2008 aasta 39. kohaga või lausa 2007 Optimaga tehtud 56. kohaga. Lööks nüüd ausalt oma eelarve kokku ja tutvustaks tervisliku eluviisi hinda ning seda mitu kasti suitsu, õlut või viina seetõttu ostmata jäi?

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

14:13 vaata üksikalasid, mitmes Priit oma vanuseklassis? Kuskilt ei paista, et talle on palju kaasaantud.
Loe tema juttu ja kommentaare siin ja siis samavanuste härrasmeeste juttu, siis saad aru kui palju talle on vaimses mõttes kaasa antud.
Sellises vanuses piisab natuke liigutamisest, et distantsi jõuaks läbida ja oledki tegija, sest ka teised vanamehed liigutavad ainult natuke.

 
At 14:52, Blogger sk8erboi said...

to 13:51

ajad sassi aastase (ratta)kilometraazhi ja mahu, mis on aastatega kogunenud. jass või oll võiks terve aasta rannas peesitada ja teeks ikka kõigile anonüümikutele pika puuga.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

14:50, pidasin silmas pea poolem nooremaid ja poole rohkem treenivaid harrastajaid

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Ega triatlonis ei pea ka kõiki alasid võitma, et lõpuks head kohta tagada.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

15:08 Oluline ei ole poole noorema juures poolerohkem treenimine vaid see, et ta on vähem aastaid treeninud, elik tema kogumaht on väiksem ja seetõttu ta saabki kehvema tulemuse. Ega üheaastase treeninguga ei saa 200 huka sõita või saab?
Priit on ilmselt rohkem treeninud kui Sinu pakutud poolenoorem ja see on määrav. Mis asi siin erilist antust näitab?

15:20 Triatlonis lähevad kõik starti eesmärgiga kolm ala lõpetada. Neliküritusel see nii ei ole. Võrdled võrreldamatuid.

 
At 16:41, Blogger Priit Pullerits said...

14:50 - see on hea mõte kulud kokku lüüa. Jah, uue maanteeratta ostsin, küll kasutatu. Uued rattakingad ja kiivri ja rattakindad ka. Ikka täitsa uued. Suusad ja suusavarustus on varasemast. Ei, oot, ostsin uued klassikasaapad, kasutatud, Savastveri käest sain 400-ga. Pluss suuskade määrimine muidugi. Suusatama ja üldse võistlema sain sõpradega, kellest paljudele tasusin sõidukuludest oma osa (v.a Soonets, kes on transasponsor). Jooksutossud on vanad, tjah, peaks uuendama. Maastikuratta sain Hindrek Riikojalt agromin-ist. Nii et ei ole nagu erilisi suuri kulusid. Ujumismüts läks katki - selle asemel, et uus osta, otsustasin, et loobun pigem ujumisest :) Dexali geele sain Soonetsilt kuus krooni tükk. Mõned batoonid pidin ka suurema rahaeest ostma, nii 25-30 krooni. Jook, õunamahl punasesõstra seguga, on olnud omast käest. Ma arvan, et näiteks kultuurisõbrad kulutavad kultuurile küll palju rohkem kui mina spordile. Need siin on faktid, teie kommentaar on vaba,
Ahjaaa, Tartu Maratoni üritustele ja Estoloppetile oli priipääse, sest Postimees kui tööandja on meediasponsor ja saab vastu paar tasuta kohta - kõik on legitiimne, ärge siin küll kusagile mõttetult kaevuge oma maksu jms küsimustega. Oi jah, ühe kuu käisin mullesügisel jõusaalis ka, sinna läks 450 krooni. No nüüd on küll enam-vähem kõik.

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

15:41 on siin mitu eelmiste sõnavõtjate loogikaviga nii hästi lahti seletanud, et lisada polegi.

Ühe mõtte lisaksin aga siiski. Tavaline harrastaja pühendab 8 parimat tundi oma päevast tööle, ärile jms. Priidu töö aga ongi suures osas spordi sees olemine ja spordi lahtimõtestamine, lahtikirjutamine. Selle pinnalt saab ta oma trennid ka ilmselt efektiivsemalt ära teha.

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

Hea algus Priit. Puudu on ainult summa. Lisaks peab vaatama veel kui palju tunde sa võrreldes oma kehvima neliku tulemusega seekord rohkem/vähem trenni tegid. Siis on asi selge, et mis on koha paranemise hind.

Kui ma ei eksi, siis peamine areng tuli siiski sellest, et loobusid jooksutreeningutest, mitte aga tarkadest nimega nõuandjatest :)

 
At 23:02, Anonymous Anonüümne said...

"Eile näiteks jooksin tunni, kokku 12,4 km hästi kerges tempos. Koguni nii kerges, et hakkasin mõtlema, et damn it, jooksmine võib ka ikka teatud tingimustel mugavusala olla. Umbes 5 min/km tempo juures"

Lahe, see on pea Tartu Jooksumaratoni keskmise Eestlase võistlus tempo, hing nööriga kaelas, nüüd siis mugavus tempo.

 
At 23:18, Anonymous Anonüümne said...

Priidu mälu veab teda veidike alt:

"Võtsin naise kümne aasta vanuse Optima ja lasin Tähtvere rattapoes kulunud pedaalid ära vahetada." /27.04.2010

"Ostsin oma võidukale uued rehvid, ikka võistlusrehvid (spetsiaalselt Peip Reedile: ei, ma ei tea, mis marki need on, aga maksid kokku üle tuhande krooni), lasin vahetada piduriklotsid," /27.05.2010

"Seetõttu läksin reedel apteeki ja ostsin ligi 250 krooni maksva elastse randmetoe." /22.02.2010

Massööri ja füsioterapeudi teenused?

Ei usu ka, et nii mitmekülgne harjutaja aasta jooksul ühtegi uut spordirõivast ei vaja. Nii et tegelikud kulud on ikka tükk maad suuremad.

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

15:41, Need keda silmas pean on NMT PP kordi kauem ja rohkem sõitnud. Pole mõtet siin aina pakkuda, et "Ega üheaastase treeninguga ei saa 200 huka sõita"
Loe vanemaid postitusi, seal seda piisavalt lahatud.

Et regad neliküritusele kohe sellise plaaniga mõni võistlus mitte lõpetada? Pole küll kedagi sellist kohanud. Huvitav lähenemine.

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Mis selle kulu numbri teadsaamisega peale hakata? On ta siis 10K või 25K. See on ju nii või teisiti kõik odav, see on ainult raha.
Või tuleb mõni tark ja ütleb, et oma valemi põhjal saavutas parema koha, kuna kulutas vähem, või et jookseb paljajalu Pulleritsust kiiremini ja veel tasuta ka. Totrus.

 
At 00:57, Anonymous Anonüümne said...

to 23:21

misse regamine siia puutus? jutt käib ju nelikürituse üksikute ürituse kohtade ümber. või sinu arvates läks AV suusamaratoni starti mõteega kaasa teha JM ja RR ja RM? alati tasub enne mõelda kui kirjutad. erandid on lubatud ainult neile kelle nimi algab põhh tähega.

 
At 08:23, Anonymous Anonüümne said...

23:33 mitte ainult raha - PP kaotas oma tarkade nõuandjatele toetudes ka achilka või põlvemeniski. See on juba hind tervise arvelt ja tervis ei ole kunagi odav. Kui sa ikka metsas s.tud ja karu korraga seljataga on ning siis achilka või põlv enam hädast välja ei vea nau Siberis ühle naisel mõni nädal tagasi siis laulame siin kommentaaarides vaid RIP, RIPP, RIPPP!

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti huvitav pakkumine. Kui palju kulus TM ürituste ettevalmistuseks ja osalemiseks raha, õigemini palju see maksma läks. Arvutama peaks ka oma palgast tuleva tööaja hinna, mis kulus treeninguteks ja nende ettevalmistuseks. Samuti toidus suureneva kalorite hulga ja rohkem magatud tunnid. Siis võtame sellele kulule kõrvale kohad protokollis ja leiame efektiivsuse näitajad.
(sellist metoodikat kasutades leitakse näiteks, et Soomes on maailma parim haridussüsteem)

Ja ilmselt ei kesta ettevalmistus ainult üks aasta, mingi kulu tuleb kaasa ka eelmistest aastatest. Ühe aasta kulu saab kuidagi arvestada koha parandamise hinnaks protokollis, võrreldes eelmise aastaga (kui seda üldse oli)
Ja mõistlik on arvestada letihindu, sest sellesse kui PP saab midagi odavamalt, on ka varem juba panustatud ning see on samuti rahasse arvestatav (katab vähemalt selle hinnavahe, mille võrra odavamalt saadi) Priit ka tasuta osavõtupileti oled tööandjale oma tööga juba kinni maksnud (ära arva, et kapitalist Sulle kui töötajale peale maksab)
Lühidalt kui investeerida eesmärgiga saada (head)tulemust neliküritusse protokollis, siis see on väga kallis investeering. Kui on muud eesmärgid, siis ei tarvitse asi nii olla.
Kuna PP-le on kõige tähtsam tulemus, siis võib küll väita, et ta on vahenditega ebaotstarbekalt ringi käinud. Tema kulutatud vahendite hulgaga on kindlasti paremaid tulemusi saavutatud.
Kasvõi näiteks mingi vastupidavusala sportlane, kes ei investeeri spetsiaalselt neliküritusse, valmistub muudeks võistlusteks ja võtab TM üritusi treeninguna (n. Veerpalu)
T

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

00:57,Kuidas puutub siia AV suusamaratoni starti minemine? Pole vähimatki seost, kuna ta ei reganud ega osalenud teistel neliku üritustel. Räägime nendest, kes maksid 1200 eeki ja osalesid neliku üritustel.
Ja selle erandi alla kuulub küll ainult 00:57. Aga eks vaielge ise nüüd edasi siin.

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

PP on üks kokkuhoidlikumaid harrastajaid seal neliku tabeli esisaja sees. Tal ei olnud ju pikka aega oma ratastki, millele raha kulutada. Kas leiab sealt kedagi kellel polnud oma ratst? Samalajal on enamusel maante ja maastiku rattad mis maksavad ja kuluvad. Ainuüksi klassika suusapaare on paljudel 100-150 kohal sõitjatel rohkem kui üks, rääkimatta keppidest. Kokkuhoidmises on PP musternäide.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Nojah- nüüd võiks PP ikka ausalt kribada ühe korraliku uurimusliku suunitlusega kirjatöö, et mis maksab rahvale PP lemmiku - presidendiproua poolne promo, et rahvas peab oma tervise eest seisma ja tervisesporti tegema selleks, et vältida paari aastaga ülerasvumist. Ega sellise jutuga rikkaks ei saa aga pagana huvitav oleks lugeda, et mis järeldusele PP jõuab.

 
At 15:32, Anonymous Anonüümne said...

Kui arvutad oma treeningutele kulutatud aja maksumuse, siis jalgratta ja teiste vahendite hind moodustab sinu ettevalmistusest marginaalse osa.
Võid ju ennast edasi petta odavalt saadud või laenatud varustusega sõitmise tohutust kokkuhoiust.

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

Tere,
Avastasin arhiivist, et Teie "Kommentaar viimase pildi all - Pühajärve puhkekeskus" on tegelikult GMP Clubhotel & Pühajärve Restoran. Puhkekeskus ja SPA jäävad pildistaja seljataha paarisaja meetri kaugusele.

Parimat,
Kohalik

 
At 20:44, Blogger Unknown said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne
nädalas.

 
At 13:41, Blogger Unknown said...

Uskumatu, aga tõsi Jumal on alati suur. Pärast mitmeid releases minu taotlus, mille pank, ma laenu saanud läbi väga lahke daam. Täpsema info saamiseks palume pöörduda oma e-maili teel aadressil: marilinetricha@mail.ru see pakub laenude € 3000 kuni € 3000000 kellelegi suudab seda tagasi maksta koos intressiga madal 2 % ei kahtle, et sõnum. See on ideaalne reaalsus. Levitada oma sõpradele ja perekonnale, kes seda vajavad.
tagasimaksmine algab viis kuud pärast oma krediidi
Jumal õnnistagu teid.

 
At 08:57, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
pandora
ray ban eyeglasses
fitflops
moncler outlet
longchamp bags
off white shoes
christian louboutin outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht