neljapäev, oktoober 28, 2010

Pullerits: Mis mulle suusatamises närvidele käib?

Olin eile läbinud Tähtvere pargis rullsuuskadel 15 ringi ehk 12,75 km 53 minutiga ja läksin joogipudelit võtma ning küsisin Jaak Teppanilt, kas nüüd näevad sõiduliigutused veidi paremad välja kui eelnevatel kordadel, mille peale ta vastas, et seda küll, aga tempo on eeldatavasti punases - südamelöögisagedus on 150-160, pakkus ta. Ilmselt oligi, aga ma ei saanud jätta ütlemata: "See ei ole minu süü. See on noorte meeste süü - nemad ajasid tempo üles."

Need noored mehed olid Janek Truu (38), kes mullu jäi vähese treenituse tõttu (kümme tundi kuus, ütles ta) mulle maratonidel alla, aga varem on alati ees olnud, ning Arvi Suurpere (40), kes on olnud kindel esisajamees rulluisumaratonidel ning näidanud head minekut ka rattavõistlustel ning kes sel nädalal sai üle Eesti tuntuks oma plastpõlvega, millest kirjutas teisipäeval Tartu Postimees. Ütlesin Truule juba rullsuusasõitu alustades, kui läbisime esimese 850-meetrise ringi 3.40ga, et see on liiga kiire, aga kui Suurpere ka kampa lõi, siis tõusis tempo vist juba kiiremaks kui 3.30. Vaat siis, miks on ohtlik kambakesi trenni teha.

Teppan on lubanud mul tehnikat sättida. Niisiis võtsin kepid käest, et harjutada vahelduvtõukelist sõiduviisi. Olen seda teinud vähemasti igas teises trennis, aga välja ikka ei tule. Teppan on mulle mitu korda näidanud ja seletanud, kuidas tuleb libistada, kuidas tuleb keha puusa peal hoida, kuidas ei tohi põlvest kõverdatud jalga ette viia - see olevat jooksjate tüüpviga. Kogu aeg, kui keppideta vahelduvtehnikas sõitu teen, mõtlen tema nõuannetele - sealhulgas sellele, et ma ei kiirustaks -, aga ikka ja jälle midagi ei klapi. Lõpuks väsivad selg ja puusad ära. Ja tulemust ei tule. Ajab ikka närvi küll.

Siis olen lohutanud end sellega, et paljukest seda vahelduvtehnikas sõitu maratonidel ikka ette tuleb, seal on peamine ju paaristõuketöö. Aga on siis paaristõugetega asi parem?

Nii palju olen oma arust Teppanilt ikka õppinud, et keppe liiga ette enam ei löö ja liiga loiult neile ei vajuta. Olen jälginud, et raiuksin need asfaldisse teravalt ning võimalikult saabaste ligidale. Kuid see, mis pärast tuleb, sain eile aru, on ikkagi vale mis vale.

Teppan näitas, et kui olen kepilöögi ära teinud, pean kiiresti lähteasendisse tagasi saama ja siis, kui käed ette viin, saan kergelt lõdvestuda. Kuidas ma seda eile viimastel trenniringidel proovisin, aga välja ei tulnud mitte midagi. See tundus mulle täiesti ebaloomulik rütm, ja seetõttu ka kurnav. Palju lihtsam oli sõita nii nagu varem, et teed löögi ära, tõukad korralikult lõpuni, ja siis tood rahulikult käed ette. Aga Teppan rõhutas, et ei tohi sinna taha munema jääda. Ajas ikka närvi küll, kui kohe miski ei õnnestu.

Kui asi nii edasi läheb, et midagi selgeks ei saa, siis vist tuleb talvel raskusi Tartu maratonil isegi esimese kuuesaja sekka jõudmisega. Sest kõik, vaatan, et harjutavad nii püüdlikult ja hoolega. Niisama ühtemoodi nühkimisest, nagu Teppan on seletanud, pole kasu - ja selles olen temaga igati päri. Seetõttu olengi toonud varasemaga võrreldes trennidesse vaheldust ja püüdnud tehnikaelementide kvaliteedile tähelepanu pöörata, aga seis, mis seal salata, on halb. Võib-olla on isegi esikuussada liiga palju tahetud. Äkki peaks lati esikaheksasaja kohale nihutama?

Üldnäitajad pole iseenesest pahad. Eelmisel nädalal, mil ilm oli ju väga sant, kogunes viie harjutuskorraga puhast trenninguaega ikkagi 8:29. Nelja rullsuusatrenni kõrvale mahtus ka üks maastikurattatrenn. Rullidel läbisin kokku ligi 82 km, sel sügisel on rullide kogukilometraaž koos eilsega jõudnud 250 ligi.

Üleeile tegin vahelduseks ka 12,4 km pikkuse jooksuringi (vahepeal oli jalg pisut kahtlane, seetõttu jooksust hoidusin - kusjuures ortopeed-traumatoloog Leho Rips väitis Tartu Postimehe põhjalikus vigastusteteemalises loos, et minuvanustele on jooksmine enamasti üldse vastunäidustatud), läbisin selle kergel sammul kiiremini kui eales varem sel aastal, 56.14ga ning lõpus polnud väsimust ega hingeldamist peaaegu mingisugust, ehkki tegin nimme nii, et tõstsin viimasel pooleteisel kilomeetril tuntavalt tempot. Kas see on märk, et mahutreeningud hakkavad vilja kandma, või ongi platoo juba käes, ei see selgu varem kui talvel.
******Poreč, Istria poolsaar, Horvaatia. 23. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Jaak Teppan vaatab Tähtvere spordipargis, kuidas hoolealune harjutab. Foto autor: Margus Ansu, Tartu Postimees / Scanpix
Foto 2: Arvi Suurpere näitab oma plastsidemetega põlve. Foto autor: Sille Annuk, Tartu Postimees / Scanpix
Foto 3: Traumatoloog-ortopeed Leho Rips. Foto autor: Margus Ansu, Tartu Postimees / Scanpix

25 Kommentaarid:

At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Korraga liiga palju uusi aspekte tehnika lihvimise muutmise juures ajab kõik parasjagu segamini.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

mees koostab rahvasportlase vahelehe. mees kirjutab aeroobse treeningu olulisusest. mees ise uhab trennis punases tsoonis. mis mehest on jutt?

 
At 16:53, Blogger Priit Pullerits said...

Pühendunud spordimehest!

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Õige Priit, just pühendunud treenerid ei suuda ülemotiveeritud lammastele selgitada, et liigne pingutus päädib raskema vigastusega. Oi kuidas ma olen neid treenereid verbaalselt materdanud ja oi kuidas minu sõnavõtte on rahajõu mõjul tegutseva meedia poolt ära killitud! Alles tänases Tartu Postimehes loen esmakordselt ühe mõistusega treeneri juttu sellest kuidas harrastajad ennast sandistavad ja kuidas inimesed peaks õppima ennast tagasihoidma. No aga kus sa saad - kõigil harrastajtel on ju üks kilust ajakirjanik silme ees, kes on teeninud endale Laululava taha ühe ausamba, kellest on vaja ju parem olla! Vigastused on ju ainult tippspordi teema arvab igaüks kes PP blogi on pikalt oma treeninguprotsessis aluseks võtnud ja kes ei suuda tõde blogi kommentaaridest otsida :D

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

>> olnud kindel esisajamees rulluisumaratonidel ning näidanud head minekut ka rattavõistlustel

Tehiskehaosadega võistlusarvestusse lubamine olümpial juba problemaatiline.

>> südamelöögisagedus on 150-160

Rullsuusal saavutatud 150-160 pulss ei ole vist samaväärne jooksmisel 150-160 pulsiga.

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

Kui me ei tea tema pulsitsoone ega maksimumpulssi, siis ei ütle see 150-160 l/min mitte midagi. Kui sul on max 195, siis on 150 suht kerge treening, kui aga max 170 siis päris kõva uhamine.

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Just nii nagu esimene kommentaar ütles! Proovi neid aspekte ükshaaval harjutada. Proovid natuke aega põlve jälgida, siis jälgid puusa jne. Küll kunagi saad need asjad koos ka tööle. Alguses lihtsalt ei suuda kõike korraga jälgida.

 
At 00:53, Anonymous Anonüümne said...

to 17:48
näita mulle 45aastast meest, kelle max pulss on 195. vanuse lisandudes ei tõuse enam nii kõrgele. ja pulss pole ainus ;)

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Mis asja, 150 on kerge treening kui max on 195. Kerge ehk aeroobne oleks selle maximumi juures 135 pulss. Ja tegelikult on veel igal inimesel tsoonid nii erinevad, mul on üks tuttav kelle max pulss on 187 ja tema rattamaratonide keskmine on 155 kandis ja kergeid trenne teeb ta 125 pulsiga, ta sõidab minust kiiremini, minul max 200 ja rattamaratonide keskmine 178-182 ja kergeid trenne teen 135 pulsiga. Mõlema treenitus on hea.
Mingite pulsside võrdlemine on nagu siga ja kägu. Võistlustel pannakse mehed joonele ja siis on näha kas mehed on valmis või ei ole. Aamen.

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole vaja targutada müstiliste max-ide jm sarnasega-tähelepaneliku lugeja jaoks on kõik Priidu vastavad numbrid teada.

150-160 on Pulleritsu jaoks täpselt nn mugavustsoon*- aeroobsest lävest ca 10 lööki ülevalpool ja natuke alla anaeroobset läve.

* nimetatud ka kasutuks(no benefit zone) või treeninguks segareziimis.

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

"paljukest seda vahelduvtehnikas sõitu maratonidel ikka ette tuleb, seal on peamine ju paaristõuketöö."

SEE ON MÜÜT!
Soovitan järele vaadata mõnd varasema TM finishisalvestust!Ainult paaristõukespetsid(Rezac-Ahrlin)sõidavad keskpärastes oludes viimaseid laugeid finishieelseid kilomeetreid 99.9% ajast paaristõugetega, Veerpalu-Aucklandi sugused ~90%. Peale tippmeeste saabumist hakkab paaristõuke kasutus kiirelt langema ja juba 100.-nda koha piirimail on sõiduviiside kasutatavus praktiliselt võrdne.

Jah-paaristööd tuleb innukalt treenida aga täpselt sama tähtis on mitte unustada vahelduvtõukelist sõiduviisi.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin kommentaarid läbi ja saan aru, et artikli lugemisele pole jälle mõtet aega raisata.
Kui ühel mehel näpud sügelevad ja vaja neid pidevalt arvuti klaveril sügada, siis see on tema probleem, meie ei pea sellepärast tõmblema hakkama.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Lumi ei ole veel maha sadanud, kuid Priit ajab end juba tippvormi..

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Rips on läti nimi.

 
At 05:35, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet
michael kors outlet
kobe bryant shoes
adidas tubular
louboutin shoes
oakley store online
tiffany and co outlet
michael kors outlet store
hogan outlet
adidas stan smith uk

 
At 03:17, Blogger Unknown said...

ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
yeezy boost 350 black
ray ban sunglasses
san francisco 49ers jerseys
canada goose outlet
uggs outlet
nhl jerseys
ghd flat iron
salomon boots

 
At 08:16, Blogger Unknown said...

michael kors handbags
polo ralph lauren
beats by dre
cheap ray bans
gucci bags
longchamp outlet
hollister clothing
tiffany jewellery
nike free run
oakley sunglasses
20170214lck

 
At 10:13, Blogger raybanoutlet001 said...

sac longchamp
nike blazer pas cher
michael kors handbags
michael kors handbags sale
san antonio spurs jerseys
ferragamo shoes
bears jerseys
pandora outlet
replica watches
adidas nmd
2017.3.29

 
At 09:48, Blogger Unknown said...

ralph lauren outlet
converse shoes
nike factory store
washington redskins jerseys
air max 90
michael kors handbags
cincinnati bengals jerseys
coach outlet
christian louboutin shoes
ralph lauren polo

 
At 07:16, Blogger Unknown said...

nike air huarache
kyrie 3 shoes
adidas crazy explosive
roshe run
retro jordans
kyrie 4
hermes belt
yeezy
jordan retro 12
yeezy shoes

 
At 10:02, Blogger Unknown said...

www0416fitflops sale clearance
ray ban sunglasses
salomon shoes
ray ban sunglasses outlet
converse trainers
new york knicks jersey
mbt shoes outlet
cheap nike shoes
ferragamo shoes
polo ralph lauren outlet

 
At 04:30, Blogger Unknown said...

www0705
louboutin pas cher
michael kors outlet
jordan 32
pandora charms sale clearance
uggs
cavaliers jerseys
michael kors handbags
michael kors outlet
oakley sunglasses
true religion jeans

 
At 06:47, Blogger Unknown said...

www0803



canada goose outlet
moncler jackets
football pas cher
ugg boots
canada goose jackets
ralph lauren uk
ugg boots on sale 70% off
saics running shoes
louboutin shoes
ugg boots clearance

 
At 10:23, Blogger miki said...

0815jejeDes comprar tnis nike dynamo free infantil complications supplémentaires peuvent survenir en raison de la lenteur nike air jordan a talon pas cher des ordinateurs, des réseaux incompatibles asics gel lyte v rouge homme et du trafic autour du réseau chaussures de running homme internationalist nike (Mihhailova & Piiriste 2004).. Un type de baskets basses nike air max command leather traitement que les thérapeutes utilisent asics baskets est une marche nordique. Le musicien asics gel lyte v speckle sklep le plus largement utilisé Lily chaussure nike air max 95 ultra jacquard pour homme Allen a souvent vu prendre part à chaussures nike air max command leather des activités dans cette chaussure de fusion. asics gel stormhawk homme prix

 
At 05:29, Blogger yanmaneee said...

yeezy shoes
air max
adidas tubular
louboutin shoes
nike epic react
nike air max
off white jordan 1
nike air vapormax
yeezy boost 700
kd 11 shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht