kolmapäev, jaanuar 06, 2021

Pullerits: No nii ei saa! Radade ettevalmistus segab treenimist

Kurta küll ei tahaks, aga ütlemata ka ei saa jätta. Nimelt, et nii ikkagi treenida ei saa. Kui radade ettevalmistus käib samal ajal, mil peaks suusatama.

Esmaspäeva õhtupoolikul võtsin Supilinna spordipargi servas Teppanite suusamajast seal ligi kaks aastat lae all vedelenud Swixi klassikakepid, et lähen paaristõukeid edendama. Suuskadeks valisin siiski uisu-Atomicud, millest on saanud trenni- või siis kehvade olude võistlussuusad. Klassikasuuskadega, mis vajaks määrimist, ei ole seal lausikul midagi teha.

Lühidalt, olin optimistlik ja entusiastlik.

Kui spordiparki jõudsin, nägin, et kolm lumekahurit, neist üks ovaali peal, töötasid täiega. Üritasin tollest mööda sõita, aga sattusin paksu hirmniiskesse pehmesse lumme, kus tõmbas hoo nii kinni, et oleksin äärepealt ninali lennanud. Kohe sai selgeks, et ovaalile, mis paaristõugete ja rütmi lihvimiseks ideaalne, asja pole.

Kuna kilomeetrine nn Lauri ring ei kõlvanud samuti sõita, sest pinnas oli must ja mullane ning klassikajälge polnud, läksin dendroparki. Seal tegin kaheksa 1,7 kilomeetri pikkust ringi mööda laia jalutajate rada. Kohtasin ringil teisigi suuskadel liikujaid, isegi jooksjaid, sh ühte Luige-kolmikust. Aga hea seal sõita polnud, sest tee on tambitud kivikõvaks, on kalletega ja libe – suur hulk energiat ja tähelepanu kulub sobiliku trajektoori otsimisele ja hoidmisele. Lõpuks sõitsin 1:23ga 15,6 km, mis, vaatamata närustele oludele, ei ole mingi märkimisväärne saavutus. Sellega kaugele ei jõua.

Täna, kolmapäeval, olin sunnitud kasutama paaristõuketööks sama ringi ümber dendropargi, sest endiselt töötasid ovaalil kahurid, rääkimata voolikutest, mis samuti rajal vonklesid. Siiski avastasin, et Emajõe ääres on ligi kilomeetrisel lõigul mingigi klassikajälg sisse veetud, nii et kasutasin ka seda. Kokku sõitsin käte jõul 1:06.30ga 14,2 km. Kauemaks ja rohkemaks ei ole sellistes tingimustes lihtsalt indu ja sära.

Nüüd küsite oma tüütu stammküsimuse, miks ma Lõuna-Eestisse ei sõida. Kuulge, ega ma elukutseline sportlane ole! Mu elukutse on ajakirjanik ja õppejõud. Tund näiteks Tehvandile, teine tagasi, koha peal kaks tundi, sest alla selle pole mõtet – ja rohkem kui pool päeva vabast ajast on kulutatud. Võib-olla teie aeg maksab vähe, et saate seda endale lubada. Minu aeg on väga kallis, mina ei saa.

Seega, eks tule panustada selle peale, et kauaks äkki nagunii seda suusapidu ei jätku.

Fotod 1 ja 3: Tartu dendropark esmaspäeva õhtul. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 2: Tiik Tartu dendropargis. Küsimus suurele ringile: kes Eesti tuntud lauljatest filmis siin kevadel omakirjutatud loo video? See on nähtav ka Youtube'is. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 4 ja 5: Tartu dendropark kolmapäeva keskpäeval. Fotode autor: Priit Pullerits

43 Kommentaarid:

At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Ukerdamine hämaras on ebameeldiv. Sellest saab jagu oma väga võimsa laternaga, mis pea küljes asub. Sellisega ei teki loobumise mõtteid ja vaim keskendub panemisele.

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu me oleme jõudnud? Rajameistrid ei märka PP nimelisel ovaalil tema enda kohale ilmumisel kahureid seisma panna. Mingit austust enam pole, irvitavad lausa näkku. Täielik pardakk!

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Esimestel nädalatel on tund erialast trenni küllalt hea, isegi palju, rohkem polegi säraküünalt kulutada vaja!

 
At 20:12, Blogger Priit Pullerits said...

See erialane trenn, 20:05, on vägagi küsitava kvaliteediga - selles on probleem.

 
At 08:21, Anonymous Anonüümne said...

Laternast pole kasu. Võimsate paaristõugetega sõidab valgusvihust ette pole probleem. Tuleb vaid kasutada vana Koltšini tehnikat.

 
At 09:24, Anonymous Toits Pärnumaalt said...

Oot, kuidas selle trenniasjaga nüüd on? Kui Pullerits sõidab rattaga, siis ta trenni ei tee, lihtsalt sõidab- mõnuga, kiiresti, mõnikord piltlikult öeldes ninast verigi väljas. Aga kui suusatab, siis teeb trenni. Isegi siis, kui tempot pole ning suusad, lumi, olematu rada jms kõik seda tegemast segavad.

Oleks Pärnumaal ka sellised lumeolud nagu pea kõikjal mujal Eestis, üldse ei nuriseks.

Head seda aastat!

 
At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

Ootan huviga kvaliteetajakirjanduse postitust (tartu postimees) sellele teemal! Mis toimub! Kommentaar Kelgult!

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

ma arvan, et paljude nende, kes viitsivad Lõuna- Eestisse sõita, aeg on veel kallim, kui PP-l. ja nemad kulutavad seda kvaliteetsel rajal kvaliteetselt, mitte konarustel ebakvaliteetselt ukerdades trenni tehes. Tallinnast jah ei sõida LE iga päev või paar korda nädalas, aga Tartust pole probleem.

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Jalgrattal saab tirri lasta, ka lauskmaal, suusatades puhkad mäest laskudes, aga enne tuleb mäe otsa ronida.

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Mis arvab trikisuusatamise spetsialist Pullerits, kas endisel lapstähel on olümpial medali võimalus?

https://sport.postimees.ee/7149677/kelly-sildaru-joudis-pingelises-voistluses-napilt-finaali

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Lgp 11:55 mida rääkis president Meri? Iga päev tuleb võidelda vabaduse eest kuna see ei ole meie jaoks iseenest mõistetav ega kandikul toodud. Järelikult -- tirri ei saa lasta isegi mäest alla mitte.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

PP, mida maratoniklubi vastas, kas stardigrupp 1 kõigi osalejate ees tähendab, et kõik on virtuaalses 1.stardigrupis ja Suurt Mõõduvõttu traditsioonilisel kujul sel aastal ei toimu.

 
At 16:44, Blogger Priit Pullerits said...

15:58, ei me ette tea, aga see, et Kelly Sildaru ei suutnud teha sõitu, mis toonuks ta esimeste lähedale, paneb panustama sellele, et tema parimad päevad on möödas.
Mis veel selle variandi tõenäosust suurendab? Ma ütlen just, et siin räägime tõenäosusest, sest ei me miskit ette tea.
Suurendab see, et ta isa, kes on olnud ikkagi ta võitude arhitekt, on mängust välja puksitud. Poiss-sõbrast (on alles värdsõna!) treeneril ei ole pagasit, et sel tasemel sportlast ette valmistada. Küsitav ka, kui suur on taustatiim, mis niigi oli napp - aga nüüd pole ka Henryt mäe peal abis. Lisaks on kõnekad pildid, mis Sildarust viimasel ajal tehtud. Lühidalt öeldes on tütarlapsest sirgunud neiu. Let's face it!

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Ootamida? Suusamaratoni ei toimugi sel aastal?

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Kelk ütles,et 100% toimub,vaevalt ta meie kogukonna vaenlaseks ...............

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas jalgrattaga tohib suusamaratoni läbida? Kui ma võidaks,siis ega ma poodiumile ei roniks,las jääb teistele.

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisel jobul ei tohiks mitteühegi spordiala starti asja
olla siia blogisse samuti.

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Kelgu "100 % toimub" tähendab täna seda, et toimuda võib traditsiooniline suusamaraton, nn virtuaalmaraton, kus igaüks nühib ise kusiganes ja millal tahes nõutava arvu km maha ja laeb tulemuse üles või siis lume puudumisel toimub lihtsalt kas ühismatk või siis virtuaalmatk. Nii on hea lihtne seda 100% garanteerida.

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

Noo Kelk,hoia alt.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et Pullerits teeb Kelgule nii tihket pressingut et TM tuleb livena ja päris lihakehade liikumisena mitte virtuaalse krõbistamisena

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Keegi teab, et milline suusahunt häbenes neidudeks sirguvate tütardele näitamast lesbist sugulast ja miks nüüd häbi kadunud on? "1989. aastal käisime kahe lapsega, kaheksa- ja kaheteistaastasega esimest korda Ameerikas. Olime reisi lõpetuseks minemas vaatama Niagara juga, peatuma pidime sugulaste juures Torontos. Teel sinna astusime ühte hotelli sisse, seal oligi vaba tuba. Helistasime sugulastele, et pime juba, jääme siia. Ent päriselt oli asi muus. Me ei rääkinud sellest naisega, aga me mõlemad teadsime: asi oli hoopis selles, et me ei tahtnud oma lastele näidata, et kaks naist elavad koos. Magavad samas sängis."

 
At 13:37, Anonymous Anonüümne said...

Kas see on mingi retooriline küsimus? Eranditult kõik suusahundid häbenevad homodest sugulasi.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Ei tegemist on reformilise küsimusega, et kuidas on võimalik selline põhimõtteline seisukoha muutus, mis on selle põhjuseks ja kas sedasi riigi valitsemisega seotud näod ei parselda jälle Eestit maha nagu 70 aastat tagasi?

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Priit moonutab fakte.
Tehvandile ei sõida Tartust tund aega
Su tunnihind pole kallis, vaid tarvidus sellised tunnid oma nädalast ülesse leida.
Krobelisel, jäisel ära tammutud jalgteel on mõttetu klassikatehnikat harjutada.

Loodame et saab varsti oma ringi korda ja korralikul rajal tiirutama. JJa valmistuma selleks mis sõnul see aasta kuu tagasi veel kindlasti ära pidi jääma.

Hakkame tegema pakkumusi kas maraton toimub? Pakun ,et koroona keerab ka selle tuksi isegi kui lund on. Või siis saame selle vormis millele järgne Priidu sajatuste ja vande laviin.

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Suur Mõõduvõtt toimub virtuualsete paaristõugetega.

Kilba kah:
Mitu ringi peab tegema Pulleritsu nimelisel ovaalil, et 63 km kokku saada?

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

73.54 ringi.
Kui ehitus poleks olnud enne valimisi siis nüüd piisanuks 63 ringist :)

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

13:46 paned otse kümnesse,

loodame et Pullerits ja isakesed selle õnnetu suusahundi jubedale agitpropile oma ääretut põlgust välja näitavad

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits kirjutab homses lehes naistest või taimetoidust?

https://tv.postimees.ee/7150516/varskes-arteris-rita-ray-saladus-armutu-fitnessimaailm-ja-pseudoreis-tallinnas

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

https://tartu.postimees.ee/7151033/millised-tingimused-valitsevad-tartlaste-lemmiksuusaradadel

TOP 5:
5. Tähtvere spordipark. Tähtvere spordipark on kindlasti mugav valik neile, kes tahavad suusatiiru teha pärast tööpäeva lõppu.
4. Mammaste. Tartust umbes 40-minutilise autosõidu kaugusel.
3. Haanja. Kolmandaks jäi see paiks üksnes seetõttu, et jääb Tartust üsna kaugele - autosõit sinna neelab ligi 70 minutit.
2. Lähte terviserada on väga rõõmustav leid Tartust vaid 15 kilomeetri kauguselt.
1. Otepää. Kaugust artiklis pole, lisan ise - Dendropargist ca 45 min.

Sellest, et PP'd suusasõit oli lumekahurite poolt segatud, artiklis juttu pole.

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

See artikkel ei ole PP kirjutatud.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

https://www.youtube.com/watch?v=P5cPgofuNdU&list=WL&index=5 hääd panemise aastat mu pooltki kõigile.

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Aga kui tuleb pluss ja lumi sulab? Mis siis teha? Imitatsiooni või sõude trenasööri?

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Sõudetrenazööriga tegeleb rehvi Jaanson kes esitas just ettepaneku Eesti ühinemiseks Venemaaga. Protestiks rehvide ülbele Eesti riigireetmisele läheb sõudetrena variantide seast automaatselt maha. Siin pole isegi midagi arutada.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Ei vennad,jaanson tuleb sealt maha tõmmata ja ise peale istuda.......väga efektiivne pill,ligi kunagi proovis,aga kukkus sealt ise maha,aga kui valgust on,pange suuska.

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Jaanson rehvide karjapoiss. Aga on sport mida saab arrastada lumega ja lumeta. Ei mõtle lõuksi tõmbamist ja tiritamme. Eelmine aasta

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

Kes veel aru ei saanud, siis 16:40 pidas silmas rodeot.

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Ikka ikka, lõuksi on vaja tõmmata nii mõnelegi.

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Hea on eksellida mitmel spordialal. Näiteks kõva suusamees võib ka rodeos olla meistersportlase märgi kavaler. Mitmekülgsus tuleb kasuks talvel ja suvel ja soojal talvel ja külmal suvel kas see pole spordi abc ?

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Ei nii spetsialistiks ei saa. Igale alale kulub 20 aastat vähemalt, et sind tõsiselt võtma hakataks.

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

Kui Padre on 57 ja isakesed 65 siis neil on aega kolm ala omandada

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Mehed! Pealikul on mure. Toetame pealikku. https://leht.postimees.ee/7150312/unustage-koroona-eestlasi-niidab-palju-salakavalam-tervisehada?

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

Tähtvere rajameister vist luges seda postitust, sest nüüd vasta õhtat oli kogu ovaal blokeeritud, murra või suusad. Sähke nüüd blogijanimelist imelist ringi, kõik muu oli sõidetav peale selle. Kolm vana kimusid konteinerite vahel piipu ja kõhistasid naerda, lumeveskitest tuli ainult õhku. Vist tõmmati Emajõgi lohku ära.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Pole seal kõhistada midagi, noored vihased mehed ootavad ka PP ovaali ideaalset traksi löömist. Rajameister lugegu väga hoolsasti blogi

 

Postita kommentaar

<< Esileht