laupäev, detsember 05, 2020

Pullerits: Kuidas ma oma rattaretkedel korduvalt kurikuulsa Utah' monoliidi lähedusse sattusin

Lõpuks tekkis mulgi huvi, kus see viimasel kahel nädalal paljuräägitud Utah’ monoliit (fotol paremal) ikkagi asub. Teate ju küll, see on see kolme meetri kõrgune hõbedaläikeline kolmnurkne püstprisma kuskil minu lemmikosariigi kanjonite rägastikus. Õigemini – oli. Sest nädal tagasi tulid neli meest, tõukasid selle ümber ja vedasid tükid käruga minema.

Üllatuseks avastasin, et olin oma Utah’-seiklustel sattunud tervelt kolmel korral kummalise samba lähedusse

Ega selle samba asukoha väljapeilimine lihtne olnud, sest USA valitsusametite esindajad püüdsid monoliidi täpset asukohta varjata. Sellepärast, et tõenäoliselt tuleks varsti hakata otsima neid, kes on läinud monoliiti otsima. Sest sammas asub autosõidutundide kaugusel tsivilisatsioonist, keset inimtühja kõrbemaastikku. Aga tegin kindlaks, et monoliit asus seal, kus allpool näidatud kaardil osutab alumine pastapliiats, selle teravik.

Asukoha kindlaks teinud ja kaardil tuvastanud, nägin oma jahmatuseks, et olin monoloodi asukoha lähedale sattunud nii põhjast, lõunast kui idast. Läänest ei ole võimalik, sest seal on takistuseks Colorado jõgi.

Kaheksa aastat tagasi kevadel, sõber Jaanus Laidveega (fotol paremal) ratastel Canyonlandsi rahvusparki uurima minnes, ööbisime väikses telgis Hamburgeri kalju varjus (fotol all vasakul). Hommikul tulid mingid kutid, kes samuti telkisid, meilt küsima, kas külmusime kringliks, nagu nemad. Kõrbeööd on ju väga kõledad. Ei, polnud meil häda ühtigi.

Hamburgeri kalju asub Lockharti nõo lõunaservas. Sealt viib põhja poole 60-kilomeetrine käänuline, kivine ja astanguline tolmutee, Lockhart Basin Road, mille läbimiseks soovitavad džiibifanaatikud varuda kogunisti kuus tundi. Ja mitte mingil juhul võtta teekonda ette tavalise, linnas vuramiseks mõeldud maasturiga – too jääks jänni. Poolel maal, kus tee teeb teravpöörde läände, vedelevad tänini 1952. aastal alla kukkunud sõjalennuki rusud. Nii üksildane ja kauge on too paik lähimatest asulatest, et jäänuseid koristada pole mingit mõtet.

Kaks aastat tagasi, kui monoliit oli juba paigas – Hollandi uurivajakirjaniku läbiviidud satelliidipiltide analüüs näitab, et sammas pandi püsti neli aastat tagasi vahemikus juulist oktoobrini –, liikusin selle lähistelt mööda põhja poolt. Sõitsin rattaga piki Colorado jõe kallast mööda Chicken Cornersi džiibiteed sinna, kus kolme kümnendi taguse teekonnafilmi kangelannad Thelma ja Louise sõidavad lõpukaadreis politsei eest pagedes kuristikku. (Filmis on toda kohta esitletud Suure kanjonina.)

Chicken Cornersi teelt pöörab vadi põhjas liivane vaevumärgatav rada lõunasse (fotol vasakul; see koht on ülal näidatud kaardil tähistatud pliiatsi teravikuga) ning kaob peagi tumepunaste ja kruunide kaljude vahele. Esimesed kilomeetrid kujutavad järskude kallakute, kõrgete astangute ja kitsaste pööretega isegi kogenud džiibihuntidele peavalu. Ei hakanud rattaga toda jubedat teed uurima, sest esiteks polnud kellelgi tollal monoliidi olemasolust aimugi ning teiseks hakkas pikk päev päikse käes tekitama millegipärast külmavärinaid. Ütlen ausalt: tekkis väike hirm kõrbesse kõngeda, kui sealt kiiremas korras üle Hurrah’ kuru tagasi oma rendiauto juurde ei vänta.

Kolmandal korral sattusin monoliidi kanti aasta pärast selle tekkimist ida poolt, madala taimestikuga kaetud kõrgendikult, mille juurde viiv tee möödub hiiglasliku roosaka kivi sisse rajatud Rocklandi rantšost, mormooni mitmenaisepidajate kommuunist. Too oli perereis, mistõttu metsikusse loodusse sügavuti ei tunginud, vaid piirdusin piirkonna uudistamisega autoturistidele rajatud Needlesi platvormilt (fotol ülal paremal). Aga pilt, mis ülalt tillukesele osale Lockharti nõost avaneb, annab selge arusaamise, kui lihtne on peita kanjonite rägastikku mida tahes. Otsi seda nagu nõela heinakuhjas.

Kõigest sellest ja paljust muustki kirjutasin tänasesse Postimehe Arterisse loo.

Kes tahab näha, kuidas ma põhjapoolsemast otsast monoliidi juurde viivale teele lähenen, saab seda vaadata siit värviküllasest videost!

Foto 1: Utah' monoliit. Foto autor: Scanpix
Foto 2: Turistid Utah' monoliidi otsas ja lähistel. Foto autor: Emery House / Caters News / Scanpix
Foto 3: Jaanus Laidvee telkimisplatsil Hamburgeri kalju kõrval. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Priit Pulleritsu ja Jaanus Laidvee telkimisplats Hamburgeri kalju kõrval. Foto autor: Jaanus Laidvee
Fotod 5 ja 6: Chicken Cornersi džiibiteelt paremale hargnev Lockhart Basini raske džiibitee. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 7: Vaade Needlesi platvormilt väiksele osale Lockharti nõost. Foto autor: Priit Pullerits

61 Kommentaarid:

At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

Niipalju siis homoliidist.

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

Mis selles plekijunnis nii kuuma? Ufod?

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Haip. Üks ahv haipis uudise üles ja kõik ahvid läksid seda pulli kaema. Oleks siis olnud monoliit nagu uudises kirjas. Lihtsalt valetati rahvale näkku.

 
At 00:55, Anonymous Anonüümne said...

Priit, juuresolevat kaarti ei leia kuidagi.
Sama hästi ära peidetud kui monoliit ise?

Põnev lugemine, tänud!

 
At 09:49, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 00:55, tõepoolest, unustasin kaardi lisada. Nüüd panin juurde. Seal on olulised kohad ära märgitud, nii et kui seiklema lähete, siis on mul pool tööd teie eest juba ära tehtud.

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Tõenäoliselt on tegemist globalistide vandenõuga. See ei saa olla juhus, et resistaansi juht just selle objekti lähistele meelitati.

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Iga rahvas väärib viljaka riista fraternatsiooni ka ameerika rahvas. Kus on Suure Tõllu tõlvik? Kas saaremaal tallel voi kurikaelte poolt sisse vehitud? Nagu ameerika nonoliidiga juhtus

 
At 17:05, Anonymous Anonüümne said...

Suure Tõllu tõlvik on Tartus. Kui aeg käes ja rahvahääletusel asi käest kipub minema võetakse tõlvik välja ning näidatakse õhtustes uudistes rahvale. Näitajaks on resistaansi juht ise. Muul ajal saab odavaid koopiaid Tõllu tõlvikust näha õhtuses hämaras pargis mantlisiilude vahelt. Tallinnas, Kadrioru pargis tegeles tõlviku näitamisega viimati vist kuulus Igor Mang.

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Kumba siis näidatakse? Monoliiti või tõlvikut?

 
At 18:28, Anonymous Anonüümne said...

Eesti lipp tuleks maailma areenile viia mitte tõlvik.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Pargis on oluline ka tõlviku näitamise koht. Olen korduvalt sealkandis pargis luusinud aga pole märganud ei tõlvikut ega seda paika kah õieti. Praegu on pargis valgustatud ainult tee Russalkani. Peaks aga olema ka tõlviku näitamise kohani. Leiaks tee maagilisse resistaamsi kohtumispaika kergelt üles. Gepsu jörgi on pimedas see liikumune maru nõme.

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Ole pimedas ettevaatlik. Sinusuguse kommari kätte saame sunnime gepsi alla neelama.

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Ma külmavares, nüüd läheb korraks pakaseks. Hoian parem gepsi kuskil soojas. Tea kas resistantsi juht annab ka pakase ees alla või näitab tondina huntidega võideldes resistaansile suunda?

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

Resistaantsi juht näitab tõlvikuga suunda pakasest hoolimata.

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

mis tõlvikuga, rattaga ikka!

 
At 09:08, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvan, et peaks ikka suvel seal kohapeal käima, täpselt õiges kohas, analüüsima, et miks seal, mõõtma saadud kasu; ja seejärel taotlema rahasid mõnest fondist ja nt Soomaa kanti keset mõnda raba uhkema samba püsti panema. PP, teed ära? Reisirahad saaksid ka äkki projektirahadest siis, saab normaalsema auto rentida, talutava majutuse, telkimise jaoks pakikandjad jne.

 
At 09:11, Anonymous Anonüümne said...

Kes või mis see on? Käib ja käib aga kohale ei jõua.
Terv.Tom

 
At 09:26, Anonymous Vana kilbar said...

Tom, see on ju kell!

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

https://www.elu24.ee/7127111/utah-metallmonoliit-osutus-nutikaks-reklaamiks

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Õnge läksime.
Eesti noortele naistele on vaja päris tõlvikut, mitte mingit plug-in hübriidi. Mis on isakeste seisukoht?

 
At 11:51, Anonymous Toits Pärnumaalt, ratta- ja jooksusõber said...

11:39-le

https://sakala.postimees.ee/3073751/mehed-hakkasid-tegema-oravat-aga-valja-tuli-fallos?gallery=47511&image=3719119

Eesti noortele (ja miks mitte ka vanematele, juba üle 30-stele) naistele on Viljandi külje all tõlvik olemas. Või vähemalt on olnud. Ja kui enam pole, siis on prouade anda süü, et seda õigel ajal kasutamas ei käinud.
Kroomitud ameerikamaa kunstnoksid jäägu ameerikamaale.

Aga vaatan, et PP tegeleb kõrvaliste asjadega. Indrek Kelk lubas, et TM toimub igal juhul ja iga ilmaga- kas Pullerits viskab nüüd lõpuks ratta nurka ja ennetab auto alla jäämist Tartu pimedatel magistraalidel ning hakkab lõpuks ka asfalti toksima?

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt Toits

 
At 12:37, Blogger Priit Pullerits said...

Toit tormab sündmustest ette.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Toits on isake. Tänud talle karmi kommi eest.

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Ärge tormake jah karvajalad,varsti must jää ka asfaldil.Külmale asfaldile pikali käimine on tiba valusam kui soojale.Valu jõuab kohe kohale.Ja kes see pimedas ikka märkab hädas olijat.Rahulikku aasta lõppu.

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Tea palju Jeep peremehe kukrusse poetas, et lehes nii ägeda sisuturundusartikli nende reklaamikampaaniast kirjutas?

Eile promos Juur ei tea kui kaua aega tagasi salvestatud saates Priitu, et ta pidi tutvustama end kui Hundi õppejõudu. Sihuke värk. Sellega on tõestatud, et üliõpilane on tuntum kui õppejõud. Nüüd jääb kindlaks teha, et kas Hundi tuntus põhineb suu lahti usinal Priidu takseerimisel või on müsteerium kuskil mujal peidus.

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

13:36, müsteerium on peidus monoliidis, me kõik teame seda

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Isake Kägu teab monoliidi saladust, aga vaikib teine ära ootavalt, viskab trumbi lauda siis kui Padre on mustal asfaldil käpakile käinud, siin käib väga peen mäng ma ütlen teile härrased sitakotid

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Kes teist käis monoliidi lähedal? Padre üksi käis ja hingas müstikuse õhku sisse. Te ei tea asjast midagi ainult irvitate sitakotid

 
At 15:04, Anonymous Märt, hobikorras riistvõimleja said...

Jäin siin endamisi mõtlema, et millises püsti ajamise faasis spetsialistid adusid, et orava asemel paljastub ja sirutub taeva poole siiski tõlvik oma eheduses?

Ja veel heintest kottidega?
Et kas need pidid algselt olema orava käpad või kuidas?
Või jätsid spetsialistid siiski midagi olulist rääkimata. Väga segane lugu...

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

Segase loo peab selgeks rääkima. Kust saavad eesti naised vajaliku vaktsiini? Heinapallides on tolm ja heinapuru, sealt ei saa midagi

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Kas vanemreporter PP teeb järgmisesse Arterisse nüüd selle Jeepi samba kohta jätkuloo?

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Jätkulooks on ainest omajagu, kasvõi see, et kas Jeep'i meestel õnnestus kohe esimesel katsel monoliit püsti ajada või oli algne plaan ka midagi muud nagu Viljandi tublidel spetsialistidel, näiteks kõrbejänes või koiott või kukkurrott või mäger?

 
At 17:48, Anonymous Isake Zermuhhin said...

Tuleb teha monoliit mis toodab päevas 6kg värsket jogurtit. Püstitada Paidesse, sealt siis pritsib kõikidesse maakondadesse uusi orava seemneid ja krõbinaid eesti rahva rõõmuks

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Jeep ja monoliit...
Asi on tegelikult väga lihtne, kui teete your own search on Internet. Mina tegin ja mis leidsin: Priit on neli aastat tagasi Jeepi meestega Utah sammaste vahel kokku saanud, ilmselt seal see plaan idanema pandigi. Tõestus sellele on siin:

http://suusk.blogspot.com/2016/04/pullerits-kuidas-ma-sattusin-moabis.html

Isegi video on olemas:

https://www.youtube.com/watch?v=PCNOeByw4W0

Kurat, mitte Jeepi mehed ei teinud maailma lolliks, vaid Priit tegi meid kõiki lolliks. Saime, sitakotid!

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

Priidu vanas jutus olid väga karmid monoliidid.

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

Rääkides puufallosest
https://sakala.postimees.ee/3440069/hiiglaslik-puufallos-jai-kellelegi-ette

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Ju siis oli juba liiga pehme ja ei seisnud hästi. Võiks ikka teha sellise, mille juurde Jeepi mehed uhkusega sõidavad. Läikiv, sile, monoliitne.

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul pole ju Jeepi, millega tema sinna läheks?

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Maarjamäel on üks putitamist ootav fallos. Otsa võiks katta kuldlehtedega ja alt poolt peegelkõrgläikega metalse monoliitse metalliga. Odavalt saaks suurepärase asja valmis.

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Mul viimane 48h täitsa monoliitne kordagi pole nubuliidiks vajunud

 
At 21:00, Anonymous Anonüümne said...

48h? Äkki lähed arstile. Võibolla on see korontsi uus sümtom.

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Väga võimalik et koroonõts. Mul on hommikust saati monoliit ja ei näita kubuliidi märke. Mis teha? Masseerida?

 
At 22:24, Anonymous Anonüümne said...

See Pulleritsu ja Jeebi asi läheb järjest kummalisemaks. Ta on seal käinud 2016 kevadel, nagu videost näha. Ja ajanud Jeebimeestega korduvalt juttu. Vaadake ise. Nüüd kirjutas ise, et monoliit läks püsti 2016 suvel. Asi on väga otseses seoses. Seda emam et Priidu kohtumine Jeebivendadega toimus ju hiigelmonoliitide taustal. Vaadake fotot.
Lühidalt, Priit on kogu selle pulli orgunninud ja selle krooniks oli jälgi segav artikkel Postimehes, et tema ei tea midagi, tema ainult kaugelt ringi käinud. Ei usu, vaat ei usu!

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Korontsi jama lõppemisel tiirutab Priit Jeebiga Moabis. See on selge.

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

Keegi veel väntab kah? Hommikul vaatasin, et-4 kraadiga liikus jaaniussikeste rivi mööda sulgliiklusteed. Enamik läks tööle. Aga oli ka sportlikumas riietuses tööle tõttajaid. Priidu Endomondo on kutu. Ei tea, kas ta ikka sõidab veel tööle või on muutunud kaa bensularistajaks?

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Priit unistab kollasest Jeepist

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Suurema mootoriga variant võiks olla siis naised vaatavad ja ahhetavad

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Kabriolet peaks olema, siis naised vaatavad blogipidajat ja kilkavad.

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Ilma sadulata võiks olla - siis kilkavad ;)

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Kevadel kui Priit riia mäest üles kiirendab rrrrrrrrrhhh laiade kummide sahinal jääte kõik keeletuks sitakotid.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Peaasi, et on ilma usteta. Siis on minides tibid kohe tagaistmel.

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Ahhetavad ja kiljuvad kaa

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Väärikale mehele väärikas auto. Las paarutab

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Ilusa autoga saaks Alissa Netchaeyeva käest intervjuu

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

PP kui vana raketiväelane vajab ikka midagi sellist: https://www.ohtuleht.ee/427486/mis-juhtuks-kui-eestit-tabaks-venemaa-ullatusrunnak?mediaGallery=427486&mediaId=196185 .
KÕIK ahhetavad ja kiljuvad.

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Peaasi et oma uue autoga Emajõe luhale fallost ei joonista

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

15:39 see ilusti kikkis. Tegelikult on Luuga poistel näidis täitsa vinnas.

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Jeep peaks vanale hübriidi kinkima kampaania eest. Juhi istme asemel oleks rattapukk ja kogu juhtimine oleks nö fly by wire. Vana lükkab oma lemmiku pukki ja masin hakkab vänta andmise peale liikuma. Küla eided kiljuvad ja ahhetavad taga.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Tundub mullegi, et Priidu kohtumine Jeep'i meestega 2016 aastal (ja pigem mitte ainult tol aastal) kannab endas hoopis sügavamaid allhoovusi kui meile välja lastakse paista.
Kas rahvas saab ka kunagi tõde kuulda, vat selles on küsimus.

 
At 18:35, Blogger Gabriel said...

Illuminati on mind palju aidanud, mu ema oli väga haige ja mul oli operatsiooni jaoks vaja 40000 eurot, kuid arvete tasumiseks polnud raha, ma taotlen oma pangas laenu, nad ei saanud mulle seda laenu pakkuda, kui ma nägin Internetis illuminaatide kohta tunnistust, arvasin, et see oli nali, võtsin ühendust lord Edmundoga, kes selgitas kõike illuminaatide kohta, kui saan registri, saan 5 miljonit eurot, on uus liige, siis sain registri ja saan raha on nüüd mu ema korras, illuminaatide hea külg on see, et pole inimohvreid, elan parimat elu, mul on hea maja ja autod ning väga hea äri, olen väga edukas ja saavutan oma unistused , tulge liikmeks ja nautige oma elu täieliku kontakthärra Edmundo telefonil või WhatsAppi numbril +2348159768201 või e-posti aadressil Worldunitedpowersociety@gmail.com, võtke ühendust illuminaatidega juba täna ja muutke oma elu lõplikult

Hr Paul Finn

 

Postita kommentaar

<< Esileht