laupäev, november 07, 2020

Pullerits: Sellest, mida me ei tea ehk kuidas käib tegelikult naiste rattasõit

Neli aastat tagasi, mil Filtri maanteekarikasarja korraldaja Mihkel Reile otsustas teha naistele meestest eraldi võistluse, söandas ka Annika Tuul starti tulla. Seni oli ta sõitnud vaid maastikul – seal on ohutum. Asfaldil suures grupis kihutamise kogemus tal puudus.

Ega naisi tookord kevade algul Kuusalu rattarallil palju osalenud, kõigest 30. Noid, kes teistel eest sõitsid ja liidergrupi moodustasid, kogunes kõigest kümme. Mõni ime siis, et keegi tempot tegema ja ennast ohverdama ei tikkunud. Peale kahe keskealise, Annika Tuule ja Tea Langi. Enamik ülejäänutest kuulus alles noorteklassi.

Seda, milline passimine käib, nägi Tuul ilmekalt siis, kui grupi etteotsa liikus. Tal ei ole kombeks karjapoisi kombel nina üle õla nuusata. Selleks võtab ta viisakalt varrukast taskurätiku. Võttis tolgi korral. Kui nina puhtamaks ning taskurätik oma kohale tagasi sai, märkas ta rattakompuutril, et kiirus oli kukkunud 25 kilomeetrini tunnis. Ja ikkagi ei tahtnud keegi temast ette minna.

Kiireks läks alles siis, kui lähenema hakkas lõpujoon. Siis pistsid noored kergel tõusul viimaks oma nina Tuule selja tagant välja. Ja pressisid möödagi. Langist nad jagu ei saanud, aga Tuule jätsid kaheksandaks.

«Sealt tuli tarkus, et pole vaja alati tööd teha,» lausub Tuul (44), kes on puu- ja köögiviljade jae- ja hulgimüügifirma VegeLog osanik ja ostujuht.

Nii algab mu järjekordne lugu rattaajakirja Ma Olen Jalgrattur värske numbri (fotol paremal) omanimelises rubriigis «Pullerits tutvustab kõvasid harrastajaid». Seekord ajakirjas:

Eesti proff Martin Laas – muidu rahulik, aga sprindis nuga hammaste vahel.
Mis on Tartu rattaringluse eduloo taga ja selle varjus? Analüüs.
Jalgrattad seinal. Neljas lugu. Jaanuse tehtud Jaanused ning kuidas kaks neist Eestisse toodi.
Sügisene kolme pildiga rattanovell – mis juhtus Julian Alaphilippe’iga.
Aidi Gerde Tuisku ootab ees põnev esimene profiaasta.
Treenerilugudes räägib seekord Rene Mandri – vaid profitahtega noorrattur pälvib peatreeneri tähelepanu.
Mis kogemuse andis aasta 2020? Vastab Tartu Kuubiku peakorraldaja Indrek Kelk.
Kaks lugu elektrijalgratastest. Elektrilevi ja Ampler Bikes.
Adolf Schmal – vehkleja ja jalgrattur ühes isikus. Olümpiamängudel Ateenas nii sai.
Gerd Kodanik räägib lahti, kuidas tuuakse turule uusi jalgrattaid ja mis osa on selles Tour de France’il.
Mis seob omavahel BMXi ja „Troonide mängu“?
Kutsume spinningule.

Tänases Postimehe Arteris saate minu sulest lugeda, kuidas maailmameistrist Eesti modell pääses tööle Burberry moemajja (fotol paremal) mis moodi traagiline õnnetus Võrtsjärvel tõi Eesti modelli Hongkongist kodumaale, mil viisil Jaapanis kallite pruutkleitide kandja laiendas uue äri Lätti ja Leetu ning mis nipiga sattus Eesti veterannäitleja Netflixi väärtsarja.

Foto 1: Naiste grupisõit Belgias Driedaagse Brugge - De Panne, 156 km, 20, oktoobril. Foto autor: Zumapress.com/Scanpix
Foto 2: Jolien D. Hoore Belgiast võidab naiste grupisõidu Driedaagse Brugge - De Panne, 156 km, 20, oktoobril. Foto autor: Zumapress.com/Scanpix
Foto 3: Ajakirja Ma Olen Jalgrattur värske, järjekorras 25. numbri esikülg. Kaanepildi edastas Vahur Kalmre.
Foto 4: Endine iluvõimlemise maasilmameister Liis Teemusk Burberry vihmamantli ja käekotiga. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

61 Kommentaarid:

At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Naiste asi on köök ja lapsed. Ratas on meestele ja ka mitte kõigile vaid eliit meestele. Küsige Huu käest. Peame seda silmas pidama kui tahame tatise verdköhiva rahvusriigina jõuda 2022 kevadesse. Kommertsi aeg on ümber, peame koonduma ühe lipu, ühe kuninga, ühe idee ja õige usu alla murdmatu faalanksina purustama vaenuliku godsilla. Mehed on valmis, kus on juhtkond?

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

Naised teenivad kah armees. Snaiprite ja pommituslennukite pilootidena on naised tegijad. Kindlasti on veel alasid kus nad on mehe eest abiks. Iseasi, et kui kindralitel ajud väikesed, et kas kõik see mees võitlusse sööstab ilma selja taga toimetava hävituskomandota. Ja hävituskomandos on naised ideaalsed käsutäitjad kes põgenevatele omameestele kõmaka ära panevad.

 
At 18:36, Anonymous Anonüümne said...

Eile tuli uudis, et sel talvel Wasa loppet toimub, seda küll vaid 400-le, kutsetega. Suure Mõõduvõtu toimumisest pole mingeid kõlakaid liikvel?

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

Me peame rääkima faktidest.
Pullerits hakkab pidama suusablogi. Lumikate Eestis hakkab kaduma. Fakt.
Pullerits hakkab abielu eest võitlema, kuid abiellumine Eestis järjest väheneb. Fakt.
Pullerits valib spordiäpiks Endomondo. Endmomondo lõpetab tegevuse. Fakt.
Pullerits panustab Trumpile. Trump kaotab valimised. Fakt.
Pullerits teeb suure intervjuu Baibaga, Rail Balticu toonase juhiga. Baiba saab kinga. Fakt.
Ja nii edasi …

Just kõige eelneva pärast ongi Pullerits meie jaoks hindamatu väärtusega. Mees, kes alati eksib, ennustab tulevikku saja protsendise kindlusega. Mida ka Pullerits ette ei võtaks või arvaks, on meil olemas kindlus, et asjad on just täpselt vastupidi. Fakt.

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Suur Mõõduvõtt toimub virtuaalselt, võhmamehed saavad valida kus ja kellega paaristõukeid panevad.

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits võiks järgmises Arteris kirjutada Nuustaku miljonimasinast.

 
At 23:01, Anonymous Anonüümne said...

Jasssooo, Jalgrattur kirjutab naistest, proffidest, modellidest, tublidest bisnisinimestest. Aga kus on teistsuguse seksuaalse sättumusega inimesed? Miks nemad vaeslapse ossa jäetakse? Kus on õiglus ja võrdne kohtlemine? Kas tuleb kõrvulukustav vaikus?

 
At 23:36, Anonymous Anonüümne said...

Pidin juba peaaegu lärmama kukkuma, et millal Filtri naistele eraldi sõidud on olnud, kogu aeg ju meestega koos, aga siis igaks juhuks kontrollisin järgi. Ja tõesti, 2016-2017 oli lühikesel maal naistele omaette sõidud, vähemalt stardis olid meestest eraldi aegadel. Pikematel distantsidel oli veel selline omapärane olukorda, et kuna see oli neil aastatel nö ametlikult ainult meeste jaoks, aga otseselt naistel sinna keelatud registreerida ka ei olnud, siis need üksikud naised, kes seal osalesid, läksid protokollis M klassi.

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Seda, et naispresident, rattahuviline meil juba on. On ära pannud ka blogiperenehele endale suurtuuri rahvaetapi väga kiire läbimisega. Me ei tohi aga siin peatuda. Varsti antakse teatepulk üle uuele. See peab kindlasti olema samuti rattasõber. Sellest on sellises ametis maailmas silmapaistmiseks vähe. Uus peaks olema vähemalt kapist väljas gei. Miks mitte avalikult oma sättumust mittevarjav lesbi. Siis vast rahuneksid homoõiguslased maha ja jätaksid abieluseaduse rahule kuna näeksid, et Eestis neid reaalselt keegi ei ahista ja nad ei vaja oma sättumuse tarvis seadust, nad saavad ilma seaduseta rohkem kui nad ihkavad. Jänkid said esmakordselt naisasepresidendi ja loomulikult mustanahalise. Me peame neile naglalt ärapanema, nii tekib Eesti vastu reaalne respekt.

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Kui presidendi valimiseks läheb, siis Mart ei ole kunagi häbenenud tunnistada, et Jüri (Ratas) on tema sõber ja homod on talle ka alati sümpatiseerunud, nii et selles küsimuses probleemi pole - ekskrement Mart presidendiks!

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Kas Sander sõidab ka ratast?

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Kurat mehed ilus pühaba ommik riigile ja rahvusele ärevatel aegadel ei ole mahti neid kapis sees ja väljas probleeme arutada. Olukord on nagu punases oktoobris 1917 sa kas oled meiega või meie vastu. Valik on muidugi raske ja nagu näha paljud mehed on vaikselt dessertteerunud.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Eile maanteel.
No mida grimassi???
Mis krdi riietus? Hilpharakas!
Ja investeeri kasvõi 10 euri, et oma ratas teistele liiklejatele nähtavaks teha.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

1917 koputab uksele kas Suusabloog läheb haamri alla kui eraomanduslik subjekt?

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Matil raha on. Küll tema meid oma tiiva alla võtab. Ta ka nagu omamoodi rebel.

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Suusabloog pole juba praegugi iseseisev. Kogu see värk siin on ju ehe Postimehe ja Kalmre žurnaali reklaamikanal.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Südametunnistus koputab uksele.

 
At 15:32, Anonymous Anonüümne said...

14:05 ei ole kodus
Kes lõhestas seni nii ühtse suusa ja spordirahva rivid? Tundub et peab Mati leeri minema.

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

On olemas blogi ratas.blogspot.com

Brasiilia keeles. Ainult üks sissekanne.
Poisid .. kas olete märganud, mis oli meil (meestel) ilma meie "hiirte" sõpradeta?

Võrdlen seda varreta lille, kaelata kaelkirjaku, hammasteta krokodilliga, ilma .. homoga (ok oli kukkumas).

Head inimesed .. mul on tuju selleks tualetti minna.

Sa juba tead, milleks see on mõeldud.

 
At 19:27, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, hullud uudised tulevad Otepäält.

Vanuseklassikaaslane saatis video, et seal on kallis lumekahur juba tööle lülitatud ja kuhi kerkib. No kellele seda nüüd vaja on?

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

See on ju tiguvõimekusega aparaat. Jaanuaris võistluse korraldamiseks kasvõi nädalate pikkuse vihmase ilmaga, kulubki 2 kuud jäämasinaga lume jahvatamist. Aga suure mõõduvõtu jaoks jääb sellest väheks.

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Inimlik rumalus on piiritu. Jääb vaid loota, et järgmiseks hakatakse Emajõe vett talvel soojendama. Saaks ujuma minna, peale seda kui kümnekraadise soojaga Otepääl lumel suusatamas käidud.

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Mart tahab lõvikonservidega referendumi põhja lasta. Seni on välispoliitikas Eestis ikka ühtsuse printsiip kehtinud. Enam ei teagi, et kas naistel siis mehi enam vaja ongi kui see küsitluse plaan p-se keeratakse.

 
At 11:13, Blogger Priit Pullerits said...

Mart Helme: neli aastat mõnitasite Trumpi – ja see ei kahjustanud Eesti julgeolekut?!

Väga hea kontraküsimus! Lisaks:

Michigan Joint Senate and House Committee move to investigate voting fraud allegations

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

MAdisson väitis, et Biden keerab USA elu tuksi, kuna laenab juurde vähemalt 1,8 triljonit taala. Martin vaikis selle peale ja unustas ära, et Trump on juba laenanud juurde 5 triljonit taala. Ei ole just terava silmaga poisid.

Samas Helmed mõnitasid Eesti valimissüsteemi ning viitasid võltsimistele selles saates ja see on täiesti propaganda radaritest väljas. Kõige tähtsam on aga väidetav Eesti valimispettuste peenmehaanika, kus kõigepealt töödeldakse valijate ajusid libaküsitluste uudistega propaganda kanalite kaudu ning pärast valimispettuse korda saatmist lihtsalt väidetakse tuima näoga, et näete läkski nii nagu (petu)küsitlused ennustasid.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Milline Eesti minister on mõnitanud Trumpi?

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Kes ütles, et jutt on ministritest? Ärge viige fookust mujale. Jutt on sellest, kuidas Eesti liberaalpoliitikud pole jätnud kasutamata ühtki võimalust, et Trumpi suhtes põlgust välja näidata. Kes seda pole märganud, on kurt ja pime.

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Tundub et Putin tõmbab kõigil püksid jalast. Kelles peaks resistanss liitlast otsima? Kas Pullerits läheb kevadel Sajaani mägedesse krossima? Tähelepanelikult peab jälgima kes kambajõmmiks võetakse.

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Quod licet Iovi, non licet bovi! Minister ei saa endale lubada sellist retoorikat nagu tavapoliitikud. Kuna minister esindab riiki, siis tema öeldu loetakse riigi ehk meie kõigi ametlikuks seisukohaks. Ministrid ei peaks kõike, mis sülg suhu toob, välja ütlema, sest see võib riiki kahjustada. Diplomaatia on selle asja nimi.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

12:50
Sõnaseadmine + teietamine = pole kahtlust, kes on kommentaari autor

 
At 15:08, Anonymous MargusM said...

Mardilaupäeval Mardid jooksevad... mõned saba jalgevahel Lähtru mõisa.

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

Spetsialistid, Endomondo paneb poe kinni, kuhu ümber kolite?
Millise äppiga Pullerits meetreid ja sekundeid lugema hakkab?

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Kui Jaagul miljonirada valmis saab, kas Pulleritsu läheb pardakaameraga läbi sõitma?

 
At 18:49, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Maailmas tehakse suuri asju, aga siin räägitakse naiste ratta sõidust! Joppen puhh!

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Jah paljud mehed kaasa arvatud Pullerits komberdavad kommertsialismi kütkeis. Naiste jratas on nagu naiste jalgpall kedagi ei koti ja rikkaks sellega ei saa

 
At 20:17, Anonymous sotside sabarakk said...

Nõus, et naiste rattasõit on nišiala. Ma ütleks veelgi karmimalt, aga siis muutuvad mingid tüütud vähemuslased hirmaktiivseks ja see on nii väsitav nendega võidelda, nagu tüütute kärbestega, kes muudkui sumisevad, rahu ei anna, aga tolku ka neist ei ole. Lõpuks tuleb nad ikka maha lüüa, ega muu ei aita.

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

Nõuame Priitu siseministriks.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks teada kuidas jõuvahekorrad muutuvad? Kas Padre jätab resistansi ja avab end uutele väljakutsetele?

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Padre lähemad kaasvõitlejad on juba kindral Trankowitzi poolele üle läinud. Kaua Padregi enam üksi jaksab

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, tulge üle! Saate soojad sokid ja sada grammi viina. Pullerits ei anna teile midagi, saadab teid hoopis kindlasse surma, homoteerulli alla mõttetult koolema. Päästke ennast, kes veel saab, enne kui lillad brigaadid maa vallutavad. Eile langes Mart, üleeile Donald ja nüüd on kaotus ainult päevade kaugusel. Võimalik, et Tartu all saadakse rinne siiski pidama Pullerits juhtimisel. See on veel ainus lootusekiir roosas lägas.

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Ajalooliselt on Tartu alati langenud. RIP!

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Kui resistansi laiad massid on Padre selja taga ei saa vastu kardetud kindral Tarankowitz isegi kui ta on mestis admiral Furunkowitziga. Me teeme neist saepuru ja surume merre

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Kas kätte on jõudnud maskide langemise aeg?

 
At 15:21, Anonymous Paul,tulevane rodestaar said...

Mehed ärge pullige, pole teist vastaseid ei Tarankovitsile, ega ammugi mitte Furunkovitsile

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

II vabariigi alguses pandi paika, et Eestil on vaja võimekust kiiretele paatidele ja oma lennuparki eliidile siit jeehat tõmbamiseks. Siis aga selgus, et sellestki pole kindlat abi. Ainuke asi mis aitab on see kui mingid tüübid roteeruvad eksiilis. Sellisel juhul on võimalik taastada jama eelne olukord juhul kui suured poisid seda soovivad. Püssi paugutamine on närvirahustamiseks tore küll, eriti kui seda saab opositsionääre kujutavate märklaudade pihta isamaalise tuhinaga kõmmutada.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Ei, käes on maskide kandmise aeg.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi ei saa me verehimulise kindral Trankowitzi vastu. Tal on neli diviisi ja täppislaske rakettide patarei. Trikk on selles et reistansi mehed on igas linnas igas külas põranda all ja sealt annavad asümmeetrilise äkilise vastulöögi. Trahh trahh trahh. Õigel ajal kui regulaarväed magavad.

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

16:20 pidas põranda all silmas ikka teki all?

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

Veel tuleks kasutada vaikse kurnamise taktikaid ja kaevuvee mürgitamist. Trankowitzi mehed kõngevad nagu kärbsed. See ol resistansi taktika juba kapten Tenkeši ajal.

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

Tartus saame rinde pidama küll, kui ainult Pullerits Kindrali enda vägesid juhtima saadab. Kindral Trankowitzist pole Kindral Matile mingit vastast.
Näete kui peen mäng siin käib. Pullerits nägi kõike seda juba ammu ette, pole siin mingit allaandmist, hoopis detsembrikuine vastupealetung on kohe algamas. Otse Tartu raekoja platsilt peetavalt paraadilt, nii nagu 1941. aastal Moskvast, minnakse rindele ja lüüakse kõik homod voodist välja.

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Kindral Trankowitz on kaval vastane. Teda ei maksa alahinnata. Asetab oma väed faalanksi kujuliselt Vorbuse Puhja Kukulinna liinile. Katsuge siis välja murda? Muidugi võib Luunja kaudu ümber haarata nagu tegi kindral Karbõšev Emajõe forsseerimisel 1944. Loodame et Pulleritsu staabis juba nuputavad operatsioone

 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

See on muidugi hea et lisaks igas Eesti ministeeriumis susimisega, leiavad Lähtru mehed köögilaua taga et Ameerika peaks ka oma käpa alla saama.
Nagu Lenin ei vaimustunud niivõrd revolutsioonist Venemaal, vaid ootas kohe kohe algavat maailmarevolutsiooni.

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

Mart Helme: neli aastat mõnitasite Trumpi – ja see ei kahjustanud Eesti julgeolekut?!

Väga hea kontraküsimus!

Kas keegi poliitikutest nimetas Trumpi litapojaks või näruks. Või tema poega korrupeerunud tõpraks. Neid jutte on ja tuleb rääkida, kuid mitte otse eetris Eesti Vabariigi siseministrina. Kui kuradi loll saab üks vanamees olla?
Naeruväärsete süvariikide ja luuludele võib andeks anda, kuid lollus on küll andestamatu.

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

20:36 Kindral Karbõšev oli noor, kuid juba kogenud rebane. Žukov tahtis teda Berliini peale saata, kuid Peastaabis otsustati las mees küpseb veel, võtku Tallinn ja Riia, hiljem saadame ta Londonit piirama. Loodame et Pulleritsu ohvitserid on Karbõševi monograafia "Massovaja ataka na jevropeiskom teatre vojennõhh deistvii" kapsaks lugenud. Siis on Trankowitz nagu rannamees rotti ......

 
At 22:11, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, rahu! Ja ärge ülemõelge! Käisin täna Revalis olukorda oma silmaga hindamas. Raudtee igatahes toimis ja maantee ka, lausa pimedas. Sõitsin Revalis rattaga ka mitu olulist punkti läbi, et situatsiooni paremini tajuda. Kinnitan: paanikaks põhjust pole. See Jürmo Taristo, kes ähvardas mingid jõud kokku ajada ning on juba kümme tegelast enda ümber kogunud (aga tegelikult on neid sisuliselt vaid viis, sest pooled on ainult poolmehed, st no fighters), ei kujuta endast muud kui kõvatavat provokaatorit. Onu Donald, kellega koos pilti tegin - selle kohta tõend lähipäevil -, valmistub kohtulahinguks, nii et enne, kui kõik pole läbi, pole miski läbi.
Ahjaa, Kindral Mati saatis ka venekeelse meili. Seal oli uut infot norrakate positsioonide suhtes. Nagu näete, luure toimib.

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

Siseminister uskus kah vene päritolu luulusid ja sai vabatahtlikult kohustustest priiks. Hoidke sellest allikast eemale. Nad teavad kuidas asjad käivad aga õigusriikides teadmised ei loe, loevad faktilised tõendid. Kahjuks teadmiste otsad lähevad vette ja sellistest allikatest pole seetõttu reaalset tolku. Asi taandub usule ja pühasõduritega tuleb ainult suur jama. Mäletate veel jama mis oli pühameestega 9/11?

 
At 09:23, Anonymous Anonüümne said...

arvestades Tarmo Jüristo võitluskunstide tausta, siis pole PP lootuski...

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

Hea et luure toimib ja kurikaelad on paljastatud. Mitte ainult Trankowitz, ka kindral Ludojepowitz kavatses väikest Eestit alatult selja tagant rünnata

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits jagab matsu ja paugutab novembris jalgrattal.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Linnas sõidavad aegajalt mingid tondid, ühtegi tuld teed ei valgusta, helkurid on out ja heal juhul on miski pisipisikene haruharva vilkumist imiteeriv eriti udune seasilm, mida on võimalik märgata 11 meetri pealt kiirusel 10 m/s. Palju on oodata, et Revalis paarutades oli mahti midagi sellist oma rattale kruttida. Ilmselt me ei kohtunud. Hea on, see oleks tõenäoliselt meelde jääv sündmus olnud. "Issan hoidku" oleks olnud sellel kohtumisel leebeim väljend.

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Kas oht on selleks korraks möödas või luusib vaenlane piiride taga ja koduõues? Kes on kapten Trankowitz?

 

Postita kommentaar

<< Esileht