laupäev, oktoober 10, 2020

Pullerits: Kuidas ma näitasin Eesti sportlastele kätte tee võitudeni

Ega kõike ka suuda mäletada, mida omal ajal ülikoolis sai õpitud, aga vene kirjanduses olla üks lühiteos, kus kolm meest mängivad raha peale kaarte. Üks mängivat seltskonna pärast, teine ei tahtvat kaotada ning kolmas ihkavat alati võita. Kellel, mis te arvate, on kõige suurem tõenäosus võita?

Ütlematagi selge ju.

Eesti sportlaste häda ja viletsus on see, et puudub võidunälg. Sellepärast ei jõutagi enamasti tippu, vaid areng lõpeb siis, kui on saadud Eestis esimeseks. Sealt edasi tuleb aga veelgi rohkem pingutada, veelgi rohkem vaeva näha, veelgi rohkem kannatada. Sest nagu ütles mulle üleeile Erki Nool, olümpiavõitja, kes kahtlemata teab, mida räägib: «Võidab see, kes suudab kauem valu kannatada.»

Sel teemal kirjutasin ka tänase Postimehe spordirubriiki oma kolumni.

Võite ju vastu vaielda, et ega kõik spordialad ole sellised, nagu pikamaajooks, rattasõit või murdmaasuusatamine. Et näiteks kuulitõukes kestab sooritus vaevalt sekund-kaks. Aga Nool küsis selle kohta retooriliselt: «Kas keegi teab, kui ropp on kuulitõuke trenn?» 

Ja veel ühest mõtlema panevast asjast rääkis Nool. Ta tõi välja, et Eesti sportlased peavad sageli sünonüümiks sõnu «unistus» ja «eesmärk». Et kui räägitakse olümpiale pääsemisest, siis see on enamikule pigem unistus. Ma võin ju ka unistada Tartu maratoni esikümnekohast. Aga unistuseks see jääbki. See peab olema eesmärk. Sest eesmärk on see, mis paneb pingutama, roppu vaeva nägema, kannatustest üle olema. Sel teemal tsiteerin oma kolumnis ka Eesti kõige kaugemale jõudnud jalgpallurit Ragnar Klavanit.

Mu tänane kolumn, kinnitan, on väga õpetlik. Aga kahjuks jääb see Postimehe veebis Ott Tänaku ja Martin Järveoja nädalavahetuse sõitude varju. Arvaku me rallist mida iganes, kuid olgem objektiivsed ja õiglased ning nentigem, et Tänak ja Järveoja on praegu ainsad Eesti sportlased, kes küünivad maailma absoluutsesse tippu. Sest Tänak on sinna alati tahtnud jõuda. Tal on võidunälg.

Foto 1: Tartu Kõrgema Kunstikooli tudengid teevad 2017. aasta suvel Nõo spordihoone seinale Erki Noole supergrafitit. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Erki Nool tervitamas 2009. aasta Tartu maratoni finišis Priit Pulleritsu. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

38 Kommentaarid:

At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Mis absoluutne tipp? Autospordi alasid on nagu kirjusid koeri. Tehnikasport on õlide ja määrete MÜÜK.Tojoota Hjundai Ford soovivad et nende auto viiks finišisse võimalikult suure rahvuse esindaja. Igal juhul soodsam kui wrc mm meister on belglane või prantslane, olgu või poolakas. Toob reklaamiostjatelt ja bisniselt raha tagasi mis läks tootearengu alla. Eestlased ja soomlased kõvad sõitjad kahtlemata kuid ärimaailmale rohkem kivikesed kinga sees.

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Naiss, nüüd on lõpuks teada, mida tuleb teha, et hunnikute viisi väärismetalli koju tassida. Kuidas me ise selle peale ei tulnud???

 
At 00:06, Anonymous Toits Pärnumaalt said...

Pullerits! Vaadake nüüd proporortsionaalset suhet rahvaarvu ja tiitlivõistluste medalistide osas võrreldes teiste riikidega. (Juhul, kui vaatate), siis mida leiate?
Kas meie sportlased on ikka sellised olematu saavutusvajadusega lödipüksid?

Noolest jõudsin vahepeal juba paremini hakata arvama. Aga see intekas näitas jälle, et tüüp oli vist valel ajal trennis.

 
At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

"Eesti sportlased ei võida sellepärast, et puudub eesmärk ja võidunälg." Sellist jama on raske isegi kommenteerida.
Et siis Läti, Leedu, Soome, Prantsusmaa, USA jne sportlastel on see kõigil olemas? Eranditult kõik nad alati võidavad? Eesti sportlased on mingi eriline kaotaja tõug?
On sul oma emotsionaalse arvamuse tõestuseks mingi fakt ka tuua, et kuidas ja kellel konkreetselt meie sportlastest võidunälg puudub? Äkki on kaotamine kinni siiski mingitest palju laiematest tegurites.
Kui kasvõi natukenegi süüvida võrdlusse nt Rootsi, Taani jne sportlastega näed, et pole need Eesti sportlased kuidagi erilised, et just nemad alati kaotavad. 99 protsenti kaotabki alati.
PP, mitu võitu teil endal sel aastal ettenäidata on või olete ka tüüpiline luuserist Eesti sportlane? KUi oleks meeletu võidunälg, maailma parim treening plaan ja väga eesmärgistatud tegevus, siis hakkaksite kohe võitma?

 
At 11:25, Blogger Priit Pullerits said...

...Mina ei ole sportlane. Valelt inimeselt küsite.

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Priit pole tõesti elukutseline sportlane kunagi olnud ja kohalikel rattavõistlustel on hea kui omas vanuseklassis esikümne piirimaile jõuab. Küll aga teab täpselt, mis profisportlased võitmiseks tegema peaks ja kuidas Girol ässadel finišeerida tuleks.

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Ega omleti maitse hindamiseks pea tingimata kana olema.

 
At 14:11, Blogger Priit Pullerits said...

...ja ärme unusta ka, et Eesti kõige teravamad ja tabavamad ja karmimad jalgpallikommentaarid olen sageli kirjutanud samuti mina, kuigi jalgpalli ma ei vaata. Jalgpalli liidu esindaja tihti räägib minu kriitilistest kolumnidest, aga pole teda veel kordagi kohanud rääkimas mõne teise ajakirjaniku jalgpallikolumnidest.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Ka ajakirjanikul võiks olla võidunälg või vähemalt soov oma tööd professionaalselt teha. Võrdleme Pulleritsu 15 aastat tagasi ja nüüd. Vanasti vähemalt mees pingutas. Siis hakkasid sisse tulema faktivead. Edasi suunati ta väheoluliste teemade juurde. Aga kõige rohkem hakkab vastu see üheülbaline lugude ülesehitus - alguses omast arust vinge sissejuhatus ja pärast peab luheja pettuma, et polnudki midagi erilist.

Sõnaga - järjekordselt pole Pulleritsu sõnad ja teod kooskõlas. Ära tule rääkima võidunäljast, kui ise kipud ülejala laskma.

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Sa mine võrdle Pulleritsu lugude algust ja lugusid tervikuna teiste ajakirjanike lugudega. Kui nood küüniksid oma parimatel päevadel ka sinnani, kuhu Priit oma nõrgematel, võiks Eesti ajakirjanduse tasemega väga rahul olla. Kahjuks toodab enamik teisi juba esimesest reast alates igavust kuubis.

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

19:33 õige

 
At 19:49, Anonymous MargusM said...

Millal viimati sai Priit ajakirjanike kassikullast preemia?
..järelikult on paremaid ajakirjanikke.

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Aga millal viimati sai MargusM üldse midagi, hmm? Pole temast nagu üldse miskit kuulnud. Kui poleks Pulleritsu blogi, võiks vennike sama hästi kui olemata olla. Tema elu tähetund on siin mõnikord norivalt sõna võtta.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on sisu kunn. Tema kolumnid on tõlgitud balti rahvastele ja teda tsiteeritakse ameerika ja austraalia kontinendil. Nagu me hästi teame siis tänases tsombiaalses hüsteerias auhinnatakse kassi kullaga vaid liberastiale meelepäraseid tasku ajakirjanikke. PP on sõltumatu kotkas

 
At 21:00, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 21.41, teie kommentaari esimene rida on liialdus, kuigi väike, aga kahel järgmisel real ütlete küll täpselt nii ja seda, nagu asjad on.

 
At 07:03, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks on, nagu ikka, pealkiri eksitav.
Priit ei näidanud kuidagi kätte teed võiduni vaid üritas aru saada, miks mõned võidavad ja teised mitte. Tagantjärele tarkus ilma kõiki nüansse teadmata.
Aga tema arvates...

Oleks õigem olnud: "Mis, minu arvates, raskendab Eesti sportlaste tippu jõudmist."

 
At 08:45, Anonymous Anonüümne said...

Padrel on õigus.
Mis ralli teemast siis mis maailma tipp? Wrc väikeautode põristamine on üli nišiala. Ega seda mujal ei teata kui eestis ja soomes. Näiteks Ogier ja Neuville on kuulsad eestis ja soomes. Kodumaal ei tea neist keegi. Umbes nagu et maailmas teatakse Klavanit, Ot Ktooo? tuleb küsimus kui hakata kiitlema et Tänak on wrc meister. Mehed hoiame ikka hammastega reaalsusest kinni.

 
At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Seda on huvitav vaadata kuidas konnatiigis staare tehakse. Tänak vist ei tahtnud kaanepoisiks. Siis võeti kaardilugeja koos perega üles. Juttu jätkub kas Latvala pruta pettis teda juba nädala või kahe järel kihluse algusest. Mida hr Pullerits kui massimeedia spetsialist sellise tsirkuse kohta ütleb?

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

to 08:45
Ja mis meil sellest?!
Meie ei tea ka ühtki ragbi, ameerika jalgpalli, pesapalli, polo, kriketi või Nascari tsempionit kuigi tegu peaks olema nn "maailmaspordiga"...

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

To 10:05 las Pullerits räagib sulle mis on suur maailm ja mida peab tegema et sind teataks (Moabis maasturivendadele päkad silma ajama).

 
At 13:31, Blogger Priit Pullerits said...

Kurram jah, Moabiga on lood halvad, kui Ameerikas toimub novembri algul äkki riigipööre, siis lähevad asjad ikka väga käest ja enam minusuguseid sinn võib-olla ei lastagi, see-eest tehakse kohe moslemitele kõik piirid valla, nagu seniilsuse ilmingutega vanake lubas. et teeb seda "on day one". Kurb, kui Ameerikas asjad täitsa pekki lähevad.
Vaadake, siin pannakse asjad õigesti paika, ärge uskuge seda, mida Ilves hiljuti rääkis, asjad on ikka hoopis 180 kraadi teistpidi:

https://www.commentarymagazine.com/noah-rothman/bidens-repudiation-of-obamas-foreign-policy/?fbclid=IwAR3x3BZRccRW3cAzJWxjaDairh89h0j_ZabiCoTmNZbQtUN0Xp-Or7xrDoE

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Ehh isake Pullerits ei loe me Ilvest ei loe. Me teame isegi misasi on cuckonservatismus ja mis on selle järelmid ja tulemid valgete närukaelte jauks

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Ega siis Biden üksi. Ka Trump nuusutab jälge kuhu minema peab

 
At 17:07, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Enamikel sportlastel pole saavutusi, sest nad tegelevad vale alaga. Eestlase raske talupoja kont ei sobi jooksualadele. Jalgpalluril peab samuti olema graatsiat ja koordinatsiooni. Sünnipäraselt kohmakale pärsiorjade järeltulijale täiesti sobimatu ala. Eestlasel on sitkust, mehisust ja jonni, meie jaksame valu kannatada ja laudalehk tundub enamusele meist nagu lille lõhn. Väikesel Eestil oleks tohutult potensiaali särada ereda tähena Rodeo taevas. Kahjuks enamus põtkib sellele vastu ja ainult viskab sellel teemal nalja

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

17:07 üle pika asja asjalik kommentaar milles ürgne tõetera sees olgu see nii valus kui valus. Jah kas rodeo, või jääkeegel, selline kohmas staatiline uimerdamine. Aga sportmängud kus kiiresti mõtlema ja jooksma peab on no no. Ka korvpall pole eestlaste ala, vanad õnnestumised jäid tinosauruste aega, tänases atleetlikus kiires kossus ei lähe mingid kullami aegsed kombinatsioon 2 tüüpi teatraalsed hõljumised läbi

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Härra Kägu kirjutab õiget asja. Kindlasti olekski meil praeguseks hetkeks, mõni rahvusvahelise kaliibriga rodeostaar, aga kahjuks kevadine koroonahooaeg nullis tehtud töö ning ka hetkel on aeg uue ala arenduseks täiesti sobimatu. Sööme hapu kurki ja ootame paremaid aegasid

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

Tõde laksitakse armutult näkku Pulleritsu suusablogis. Kui kogu see üüratu papp oleks pandud rodeo või ammulaskmise kiikingu alla oleks meil maailma ja euroopa meistreid kõik nurgad täis.raisk

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

Esiteks eestlased ei jaga fussballi matsu. Jah oli meil Mõtsnik eesti maradoona aga selliseid mehi sünnib üks millenniumis. Kui räpsida siis treeneriks peab tooma ukraina juudi või sakslase serblase, oma juksid treeneriks on nagu pime juhatab jalutut. Pullerits oleks pidanud ammu JL ametnikud letti võtma tulemus käes eskimote Grööni amatöörid naeravad eesti koondist

 
At 18:14, Anonymous Anna Greet said...

Kas naised tohivad rodeo spordis osaleda?

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Kui ma õigesti aru saan,siis süüdistavad paljud spetsialistid meie nõrkades sportlikes saavutustes viletsat genofondi. Venemaal oli kunagi arutluse all projekt, mis seisnes selles, et hakata naistele jagama Putini spermat. Lisaks tõeliselt headele geenidele, oleks laps saanud ka täieliku riikliku ülapidamise. Ka meil oleks ju tegelikult selline asi vajalik. Meie niiöelda lihvimata teemant ja vaieldamatult Eesti kõigi aegade kõige andekam jooksumees on läbinud ilma igasuguse trennita 1500 meetrit kehvades jalatsites ja viletsa kattega rajal 1.55,9. Ma küsin, kas selliste geenide riikliku projekti alusel levitamata jätmine, ei ole mitte kuritegu, meie rahva sportlikule sooritusvõimele.

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Kui ameerika on pekkis siis oleme meie ka pekkis. Või kuidas?

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Täiusliku IQ-ga stabiilne geenius.

‘Tsunami of untruths’: Trump has made 20,000 false or misleading claims – report

https://www.theguardian.com/us-news/2020/jul/13/donald-trump-20000-false-or-misleading-claims

 
At 21:50, Anonymous Anonüümne said...

https://www.youtube.com/watch?v=n_0RDLQSPh8
Miks PP punti ei võetud?
Betsafe rekordid: Eesti kõige-kõige suurem kiirus jalgrattal

 
At 09:20, Blogger Priit Pullerits said...

Ma sõitsin paar suve tagasi oma Chrysler Pacifica taga 70ga, see tuli suht lõdvalt, olin juba ette sõitnud üle 20 km kuskil 50-60ga, nii et esimese värskuse pealt ei sõitnud. Pikemalt kohe uues sissekandes!

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

Ameerika kohta on hammas verel. Mis ajast ameerika pekki läks? Kas 1990 kui noor PP Park Avenue siledat asfalti tallas polnud veel pekkis? Nagu teame John Wayne aegadel kui maksis valge mehe rusikas p ei polnud ameerika pekkis.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

9:39 oluline inff jah sest kui Ameerika pekkis pea siis Eestigi pekkis pole sest ameerikalik fluff valitseb ka eesti vaimset konservatiivset konsensust

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

9:39 Suusablogi põmmpead ei taipa halligi konservatiivsest fluffist neile anna ainult rodeot ja mudaseid tõuse

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Nad on mudakid. Salongikõlblikud on vaid Kägu, Toits, ja Pulleritsu Priit

 

Postita kommentaar

<< Esileht