laupäev, november 14, 2020

Pullerits: Eesti mehe ränkraske rekordiline rattasõit vihmas ja pimedas

Nagu reeglitest, mis keelavad igasuguse kõrvalise abi, vähe olnuks. Nüüd hakkas ka vasak põlv valutama.

Olgu, magan öö ära, küll hommikuks läheb paremaks, mõtles Alo Alunurm, Ergo kindlustusseltside investeeringute juht, keset Soomet Kuusamos. 1200 kilomeetrit oli juba tuldud. Üle 800 oli veel minna. Rattaga.

Esimese eestlasena osales Alunurm sel sügisel veidi rohkem kui 2000-kilomeetrisel sõidul läbi Soome, Helsingi Senati väljakult põhja Barentsi mere äärde, Norra idapoolseimasse linna Vardøsse. Ei, see ei ole mees mehe vastu võistlus. Igaüks koostab oma marsruudi ise. Peaasi, et see läbib kolm kontrollpunkti. Ja kohale tuleb jõuda vähemalt kaheksa ööpäeva ja viie tunniga.

Aga selle kõige juures on üks suur «aga». Hakkama tuleb saada ihuüksi. Ise muretsed, kus ööbid, kust süüa ja juua saad. Ise parandad ratta, kui sel miski katki läheb. Ja ära mõtlegi kedagi teist tema hädas aidata – ei tohi! Lisaks arvesta, et Põhja-Soome – see on hõredamalt asustatud piirkondi Euroopas.

Lühidalt: igaüks vastutab iseenda ellujäämise eest.

*

Nii algab minu lugu Ergo kindlustusseltside investeeringute juhi Alo Alunurme Ruska 2020 rattasõidust läbi Soome. Kokku läbis ta kuue päeva, kahe tunni ja 59 minutiga 2080 kilomeetrit. Sõidu keskmine kiirus 26 kilomeetrit tunnis.

Lugege ja nautige! Sest vaevalt keegi teist sama katsumuse ette tahab võtta. Alunurmest sai maailmas 29., kes selle teekonna edukalt läbi teinud.

Foto 1: Alo Alunurm viienda päeva hommikul 1967. aastal rajatud Lokka tehisjärve ääres. Järvevee alla jäi mitu küla ning kodust pidi lahkuma üle kuuesaja inimese. Foto: Alo Alunurm
Foto 2: Hurraa, finiš! Alo Alunurm on jõudnud kuue päeva ja kolme tunniga Helsingist Vardøsse Norra idaservas. Foto: Alo Alunurm

43 Kommentaarid:

At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Mis marki jalgrattaga Alo sõitis?
Mitu kilokalorit energiat kulutas?

Kas Pullerits on Ruska2021 stardis?

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Ma teeks selle marsruudi nigu niuhti läbi. Autoga muidugi!

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Tehke enne Taliharja Vanakuri läbi.

 
At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

Vähe keda kotib. Rahvusele tuuakse au ja kuulsust maadlusmatil poksiringis ja jalgpalliplatsil. Vahest ka ringrajal 250 tuhat kihutades. Kui mägede poeg Nurgamedov lõi Las Vegases lääne lödipüksid ööbikuid kuulama siis see oli sõna ja tegu. Eesti mehed on hakanud tühja lakkuma. Kossus tehti imal kinessi rekord aga mängus ei suudeta põhja kemulandriat võita.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

9:36 õige jah. Ka Pullerits mandražeerib naiste jalgratast ja võrkpalli. Miks?

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Mägede poeg Nurmagomedov tegi oma tegusid siiski Abu Dhabis. Las Vegases on dopingu kontroll, see mägede pojale ei sobi aga Araabia Ühendemiraatides pane, mida tahad, kontroll sisuliselt puudub.

Huvitavad asjad hakkasid juhtuma juba UFC 253 võitlusõhtul- Habibi meeskonnakaaslane Zubaira Tukhugov ilmus kohale korralikus ülekaalus ega üritanudki kaalu saada. Karistuseks pidi ta osa palgast vastasele loovutama. Võitlus ise oli aga pehmelt öeldes kummaline: kaks esimest raundi oli korralik võrdsete meeste madin aga kolmandas raundis ei teinud Tukhugov ühtegi lööki, ainult istus umbkaitses või taganes. Ilmselgelt oli mees mingite rohtude peal, mis kolmandaks raundiks ära lahtusid. Ja Nurmagomedov oli Tukhugovi treeneri ametis tol õhtul.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Vahet pole kas dopsiga või ilma. Kuulsus on kuulsus ja klobaalne immits. Ole marakaana staadionil või mormoonide pealinnas Soolase Järve Sitis ja võta võidupärg. Normaalne koht on ka Moabi kuningriik. Kunnide sepikoda. Vaid isased pantrid võidavad seal lahingu

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Kui lööd Moskvas Spartakile ja Dünamole kolli oled elu lõpuni isane panter. Selleks ei pea ameerikasse sõitma. Suusablogi numpsikud ei tea mis on spordi kuulsus ja sangarlus. Lume triikimine see ei ole. Kui Soolase Linna pjedestaal välja arvata. Purjeta üksi ümber maakerra ja kõik rahvas tunneb sind. Tallinnas kuulsaks ei saa. Rio de Janeiro Kaplinn San Frantsisko ja NewJork, siinpool kera San Peterburg Köninksburg ja Bagdad

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Kui ma ei eksi siis Hackenschmidt maadles Bagdadi Lõviga, murdis selle pikali ja oligi maailma kuulus.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Kui ma ei eksi siis Erwin Klausner maadles Hélio Graciega. Kaotas. Aga ükski eestlane peale seda nii kõrgelt pole lennanud.

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Padre maadles Moabis maasturivendadega. Täitsa üksi. Ja võitis.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Suurus ega jõud ei maksa midagi noorekesed. Looduses on võimsaim füüsikaline nähtus kiirus. Sisuliselt võib pisikese õmblus nõelaga tappa suure tugeva mehemüraka ,kui saata see nõel teele piisava kiirusega. On vaja treenida väga spetsiifiliselt, ei aita siin üleilmne kuulsus ega miskised tavapärased treeningkavad. Ja ega neid kavasi avaldata ka, need on väljavalitutele.

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Aga kui nõela ei ole käepärast?

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Nõel on nüüd küll kõige raskem asi, mis kaasas kanda ja ega ta ei häiri ka kedagi🙂

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Väljavalitutele? Kes on välja valitud? Kas need kel õiges seitlis tööriist?

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt avalikus ruumis ei räägita neist. Neil inimestel on kahjuks või õnneks igapäevane koodeks jälgida ja üks punkt selles on kindlasti uudishimu tapab.

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Soonets las maadleb, tema on tugev

 
At 21:08, Blogger Priit Pullerits said...

Absoluutselt, 19:10! Nii oli! Maasturivendi oli kümneid ja kümneid, ja need riistapuud, mis neil istumise all olid, ei olnud mingid tavalised Jeep Patrolid, vaid ikkagi ümberehitatud tõelised loomad. Aga lutti said nad minu käest, kuigi mul oli vaid kondijõud ja -aur. Soonetsilt soodsalt soetatud kaherattaline Cube. Ja tõsi see on, olin täiesti üksi, ei olnud mul mingeid taustajõudegi kuskil nurga taga, nagu maasturimeestel, et kui miski katki läheb, siis teised lähevad linna ja toovad neile varujupi.

Täpselt, 19:54! Kas teate, mis pidi Vene armees igal sõduril pilotka serva all olema? Noooh, arvake ära või tuletage meelde!
Loomulikult nõelad. Lausa kaks nõela. Venelased teadsid ja teavad tänini, mis on vajalik salarelv! Mitte ameeriklaste MOAB, Mother of All Bombs, millega nood kuskil Afgaanimaal islamiste koobastest välja suitsetasid, vaid tavaline õmblusnõel.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Soonets on tugev aga maadleja peab olema välkkiire ja nõtke õlitatud kehaga nagu siug, et osavalt välja libiseda Bagdadi Lõvi kägistavast haardest. Maadlus pole sul sahkamine ja poogeldamine. Isegi nii nutikas vend nagu Kägu katsub maadlusest kui potentsiaalsest surmaspordist eemale hoida

 
At 23:31, Anonymous Anonüümne said...

Oi mehed jätke jama vähe sellest et raseerite kui hakkate veel torsot õlitama läheb homoerootika seier 120 tetsibelli peale

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Ärge mehed tüli kiskuge. Kes maadleb kes ujub kes ratsutab kes suusatab kõigile jätkub kulda ja kuulsust.

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Veider värk. Tour de France rattaproffidel kulus sama vahemaa läbimiseks 12 päeva mida Soomes amatööride poolt 6 päevaga läbiti. No ei kõla hästi selle juures veel miski suurtuuri üldvõitja tiitel, vähemalt seni kuni eestlane lõpparvestuses poodiumile ei mahu.

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu me nii küll jõuame ? Sel hooajal on võimalik Worldloppeti ilma-meistriks tulla ka kõigest rattaga rahulikult kodukamaral trippides (ametlikult pead küll teatama, et tegeled jooksmise või suusatamisega - seega pole mõtet Padre moodi liiga kiiresti vändata).
tartumaraton.ee/et/uudised/2020/11/16/

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

12:53 no näed siis hea näide ,et alati on kuskil vintskemad vennad kui kuulsuste areenidel.Samas päris ühte patta neid ka ei paneks igaks juhuks. Võib eksida.Eksida on lihtne kui pole mõlema distantsi läbimise kogemust.Neid asju ei võrrelda kohvipaksu pealt.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

10:59 Moabi Lõvi kuulsus särab kõike kirkamalt. Katsu seda ületada. Ei õnnestu.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Ei mäleta täpselt kust kohast lugesin ,aga meil siingi selliseid värvikaid legende tekkinud.Üks Kannimäe vendadest olevat mingil sõidul tehnilise probleemi tõttu kaotanud stardis üksjagu minuteid ja kui hiljem sõitma sai, siis oli pealtnägijate sõnul buldooserina sinna ikkagi suht etteotsa sõitnud.Teile sellisest aust ei piisa?Võitlus spordiga jääb alati üks aga ,mis saab hiljem.Pea on sama mis arvuti protsessor.Võtke arvuti lahti koputage sinna.Enam kui kindel ,et mõne aja pärast hakkavad anomaaliad.Inimese näitel langeb otsustus võime ja sada muud häda mis see kaasa toob. Algab niiöelda allakäik.Arvuti viskad minema,inimest mitte. Kuigi võiks ka selline võimalus olla.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

16:29 tahab öelda, et sportimine on nagu pea koputamine?

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Kõik spordialad kus jagatakse pähe lööke.Koputamine on pehmelt öeldud .Kasutasin seda arvuti protsessori näitel.

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

Susablogi kollektiivne aju on nii võimas et töötab kõigis tingimustes ja dimensioonides 3x kiiremini kui ameerika superarvuti ning mis peamine annab õigeid wastuseid

 
At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

Paljud meist ikka nii priviligeeritud on, et protsessorit saavad koputada. Mul telefoni kümneid kordi maha kukkudes koputada saanud aga töökusele ega sooritusele pole see mõjunud. Räägi mis brändi prosed koputamist ei kannata, saaks ka targaks? Vene aegne raud hakkab tavaliselt pärast koputamist paremini tööle. 40 aastat tagasi tõi füssi õps elulise näite, et inimesed kellele koputati õigesse kohta, muutusid fenomenaalse mäluga polüglottideks. Selle koputamisega tuleb jah ettevaatlik olla, muidu avalduvad anded mida koolisüsteem on järjepidevalt tasalülitada üritanud. Paljudel inimestel võib elu nii liiga keeruliseks minna, eriti neil kes pol koputada saanud.

 
At 21:40, Anonymous Anonüümne said...

Räägi palju tahad, pähe löömine on paha , keegi ikka tuleb ja oponeerib. See pärast ongi need õmblusnõelad ja mürgisüstid vahel ainus väljapääs, et vigade jadale joon alla tõmmata. Toome veelgi ebameeldivama näite. Arvan, et enamus inimestele ei meeldi mõte, et käputäis inimesi kelle käes on võim võivad oma peas genereerida igasugu perversseid mõtteid et saada haiglast meelelahutust kasutades selleks meid. Hakkad juba mõistma kuhu suunas jutt läheb? Sama on ka nende spordialadega. Selle vahega et ka lihtsurelik saab oma perversseid kalduvusi rahuldada. Nad saavad isegi panustada kes puuris matile langeb. Perverssne kas pole?. Ma arvan et siin on vastututus praegustel elavatel mõtlemisvõimelistel põlvkondadel sellele nähtusele lõpp teha.

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

19:32 Saa üle vene rauast. Sellega pole midagi muud teha kui üles sulatada.

 
At 01:09, Anonymous Anonüümne said...

21:45 vene raud lendas juba 1957 kosmosesse ja amerikossid lasid ahastusest püksid täis. Ilma 1970 opeci mandraseeritud naftakriisita oleks venelased tänaseks juba 6 korda Alfa Centaurile lennanud ja Jupiterile baasjaama ehitanud kui amerikossid rassisõda peavad. Isa Pullerits treenis ennast vene raua peal täpsuslaskuriks mis aitas tal Hõbenoole vennaskonna kapteniks saada

 
At 01:24, Anonymous Anonüümne said...

No aga räägime nüüd mis sest saanud on. Kasutab keegi praegu midagi mis pärineb venest. Isegi kui on siis kogub kuskil keldris roostet.

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Pikkuus võitis vene raua peal idabloki tuur de fraansi. Noor Pullerits jooksis vene tartaanil tänastele lödipükstele kättesaamatuid aegu keskmaa distantsidel. Ja palju muud

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Vene tartaan oligi parem kui saksa tartaan. Või olid mehed kõvembad?

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Ma läbiks kah selle maa rattaga aga ainult ratta paneks pagasisse ja sõidaks tee läbi rongiga. See on täitsa omaette teema, et miks peab aja peale sellist vahemaad läbima rattaga? Kui ikka on kiire siis peaks miski mootoriga instrumendi valima. 174 km/h tempoga, nagu jänkid sõidavad kaldast kaldani, läheks ainult 12 tundi. Isegi kui Helsinkist Vadsosse lennata ja lõpu ots 70 km/h teha bussi asemel rattaga, on väga raske üle 10 tunni ja 23 minuti seda distantsi läbida.

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Lihtsalt õienduseks et Pikkuus tol ajal sõitis punase Colnagoga.

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Vene raua fännidele situti hinge jälle...

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Vana vene raua peal kasvanud mehed on tänaseks teraseks karastunud. Vaadake Ansipit vaadake Padret. Asjata ei öelda nende kohta - the man of steel

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Munad peavad olema terasest kui kavatsed vändata 2000+ km maanteed.

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

2000+ on ikka ilge kepp.

 
At 09:47, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, küsime ausalt, kes meist tahaks seda teha, eriti sügisel. Vist vähesed, kui üldse keegi. Seepärast ma sellest ettevõtmisest loo tegingi, et see on eriline ja haruldane. Aga nüüd... järgmises sissekandes viin teid hoopis teistsugusesse, kallisse ja luksuslikku maailma. Erinevus ju rikastab!

 

Postita kommentaar

<< Esileht