reede, november 27, 2020

Pullerits: Miks on suusatalve tulekule panustada mõttetu?

Jüri Saar, kolleeg Tartu Postimehe toimetuses, küsis paar päeva tagasi, kas ma ei taha minna Tehvandile suusatama. Teatas, et Jaak Mae (fotol vasakul) on viiesajameetrise ringi valmis saanud.

Ütlesin, et ei taha. Teate, miks?

Sest plusskraadidega tehtud kunstlumi saab olla ainult jäine kunstlumi. Mis tähendab, et kui kukud, saad peaaegu samasuguse vopsu, nagu jalgrattalt lennates. Saad naha marraskile. Teiseks, Saar tunnistas, et Mae olla talle öelnud, et seal on laskumise järgne kurv, kus hoog läheb suureks ning vähekogenud võivad kurvist välja lennata. Mis iseenesest pole paha, sest kindlasti on pehmem maanduda märjale mullapinnasele kui jäisele kunstlumele. Ja kolmandaks: miks sõita autoga üle 40 km kodunt eemale, et poolekilomeetrisel ringil tiirutada? Saadav kasu on igal juhul väiksem, kui selleks kulutatud aeg ja raha.

Tagatipuks on küsimus, kui tõsiselt tasub üldse suusatamisse panustada. Eelmisel aastal samal ajal käisin juba sisetrennis, kogusin ülekehajõudu ja lihvisin suusaergomeetril paaristõuketööd. Ja mis oli tulemus – lund peaaegu ei tulnudki ning võistlustel jäi osalemata. Toimus ju üksainus, poolpidune Tallinna maraton, eks ju?

Ma ei näe märke, et suusavõistlusi soosiv tali võiks tänavu tulla. Ilm on jätkuvalt soe, kuigi praegu, reede hommikupoolikul, siin seda kirjutades, puistab Tartus Tähtveres akna taga lörtsilärtsakaid (fotol all paremal), ning parajasti möödus Vaksali tänaval sinna värskelt rajatud kergliiklusteel üks uisutehnikat viljelev asfalditoksija. Aga paksu ja püsiva lumekatte tekkeni on siit oi kui palju muutusi vaja! Isegi kui järgmisel nädalal tulevad külmakraadid, mis võib-olla lubavad ka Tähtvere spordipargis lumekahurid veidikeseks tööle panna, ei ole see kahtlemata piisav, et toota nii palju lund, millega annaks katta vähemalt 850-meetrise minunimelise ovaali.

Ja ega kunstlumest piisa, et maratone korraldada. Selleks on vaja looduslikku lund. Loodusliku püsilumekatte teket takistab tõsiasi, et ilmaolud on viimasel ajal väga kõikuvad. Isegi kui paar-kolm päeva tuleb miinuskraade, järgneb sellele, nagu küllap möödunud «talvest» mäletate, mitu päeva plusskraade, mis vahepeal sadanud lume halastamatult hävitavad. 

Praegu «suusatama» asumine on äärmiselt ennatlik, kõrge riskiastmega tegevus, mis oletatavasti ei vii järgnevatel kuudel mitte millenigi. Palju olulisem küsimus on see, kas juhuslikku lund ei puista vahel nii palju, et see võiks segada rattasõitu. Aga rattaga sõita tasub. Sest erinevalt küsitavast talvest – millele nüüd lisandub oht, et valitsus keerab koroonaviiruse leviku takistamiseks suurüritustele veelgi karmimad piirangud peale – on kindel see, et kevad ja suvi tulevad ning rattahooaeg ei kao kusagile. Meenutage äsjast suve – oli ju nii!

Nüüd, mil selle sissekande siin lõpetasin, lõppes ka lörtsisadu akna taga. Kümneks minutiks seda jätkuski. Jääb vaid loota, et tuul asfaldi kuivatab – saaks pärastlõunal rattaga sõitma minna.

*

Muide, võtke teadmiseks, et Eesti on palju parem maa kui USA. Nüüd on see faktidega tõestatud!

Foto 1: SA Tehvandi Spordikeskus juhatuse liige Jaak Mae eelmise nädala lõpus Tehvandi suusaradade Hobuseraua lõigu juures olevate kunstlumehunnikute vahel. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/ Scanpix
Foto 2: Henrik Bogdanov (vasakul) ja SA Tehvandi Spordikeskus juhatuse liige Jaak Mae parandavad kunstkunstlume tootmise torustikku. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/ Scanpix
Foto 3: Emajõgi novembri lõpus vaadatuna Kroonuaia sillalt. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Vähene lumesadu reede hommikul Tartus Tähtvere linnaosas. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Priit Pulleritsu võidusõiduratas eelmise nädala laupäeval Luunja sadamakail. Foto autor: Priit Pullerits

52 Kommentaarid:

At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Sa Priit informeeritud nägu, äkki tead, et millal hakatakse rattateid soolatama? Siis teaks millal tuleb ratas talvituma panna, saaks nagu ilus on öelda - planeerida. Või on äkki nii, et kergliiklusteid ikkagi ei soolatata, siis saab terve talv liuelda.

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Siin tuleks küsida suuri küsimusi. Talv suvi kevad tulevik ratas maantee lumi otepääh sport olümpia medalid tulevik eesti moab koroonja putin kas keegi välismaal teab misasi on Eesti?

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

Millal Priit suurtele küsimustele vastanud on? No ei mäleta.

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Suur küsimus. Mida tähendab "... sõitma kiirusega, mis ei erine oluliselt jalakäia kiirusest..." ? On siin mõni nutikas jurist Roosikrantsist, kes defineerib ära, et kui jalakäija kusetab koera ja passib teel, siis mis kiirus on legaalne, mitu korda kiiremini võib sellisest tuiajast mööduda? Millise kiirusega mööduda vastu tulevast jalakäijast, kas peab rattalt maha kargama, sest tobe oleks Teneti kombel tagurpidi ajas liikuda. Ilmselgelt on sellised kõlksud seadusesse kirjutanud filoloogid, kes ei oma füüsikast ettekujutust (koolis oli hinna suurte varvastega troika või plussiga puudulik). Selge, et reaalselt keegi seda kontrollida ei suuda ja kõik vilistavad seadusandja - st Eestis Riigikogu nõmedustele, aga mingi kommentaar kompetentsi omavalt paragrahvi väänajalt võiks ikkagi olla, et kuidas seda paragrahvi väänata nii, et kõik jokk oleks. Üks võimalus on alati gaasipasuna või sireeni abil ehmatada jalakäija Soodomast ja Gomorrast põgeneva Loti naise moodi soolasambaks. Seisev jalakäija ei ole ju käija vaid jalaseisja ja sellisel juhul ei pea piiranguid jälgima. On nii?

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

Suurtele küsimustele las vastavad isakesed. Vaimne pauer ja laiapõhjane kogemus peab ligi olema. Pupujukudel pole mõtet kiibitseda

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Kas sool takistab rattasõitu?

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Härra Kilp jäi kepi taha kinni ja kaugemale ei jõudnud. Aga tubli siiski.

Meeste finaalis on meie mehed ikkagi esindatud - Šveits, treener ja Vene, määrdemehed.

Kes Marko suusad määris, kas Aivar?

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

Jaak ei kutsunudki Priitu suusatama?

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Eesti talves kus asfalt on jääs ja metsas märg tuleb tegelda sise aladega mis arendavad ülakeha muskulatuuri ja alakeha nõtkust ja vetruvust ja lisaks erutavad pealtvaatajaid ja teevad kassat organisaatoritele. Arvasite juba ära et see sport on rodeo. Kui vara startida tõuseb Eesti euroopa tippu ja võib korjata punkte MM võistlustel.

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Miski pehmo jutt. Olete näinud budamunkasid kes külmas oma paljal kehal rätsepistes märja lina ära kuivatavad? Eestlane metsarajal on sitem või? Ei tasu eurovirvamugavustest ennast peibutada lasta. Iseseisvus on ikkagi peas ja mõtteviisis kinni. Märga trotsivaid isamaalisi eouroliberid ei alista!

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Märg peabki olema. Siis pole lubrikatsiooni juurde vaja. Tsihkat sahkat libisep palju rohkem

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Friktsioon ja lubrikatsioon on rodeos määrava tähtsusega. Kui nahkpüksid pulli seljas libiseb oled lupsti liiva sees maas

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Mehed jätke need nahkpükste jutud, te ju teate kes tulevad siia nahkerdama?

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

"Tartu raekoja platsile kolib pühi veetma kahe kukega kanapere" - kirjutab tänane ajaleht. Niikaugele oleme siis jõudnud. Ongi kõik. Pullerits on allaandnud ja Tartu on langenud vaenlase kätte.
Kes oleks osanud sellist ootamatut ja kurba lõppu oodata. Suur Juht ja Kodumaa Päästja osutus võltslootuseks. Kas panustasime valele kaardile? Kas oleks pidanud kohe sotside poolele üle minema?

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Häbi ja kannatused saavad meie osaks kui vaimu ja spordilinn Tartu liberastide kätte langeb.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Nahkpüksi jutud peab siiski selgeks rääkima kui on plaan eesti rodeo maailma areenile viia kus hiljuti nagu hästi teame oli murdmaasuusatamine ja täna vigur suusatamine. Nahkpüksi all ei saa olla sünteetilisest materjalist aluspüksi kuna peab täpselt tunnetama kuhu suunas liigub pusklev pull. See värk on nagu öeldakse murdosa sekunditest kinni.

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Jess, meie mehed esisajas! Osales 101 laskesuusatajat...

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Nahhui. Loen lehest, et Austria valmistab ette vaktsiinihoidlaid, Rootsis läheb vaktsineerimiseks jaanuaris aga Eesti??? "Vaktsiinide ja vaktsineerimiseks vajalike tarvikute hankimiseks on kavas taotleda raha Euroopa Liidu vahenditest." Meie valitsusel pole raha, et vaktsiini osta? Kogu papp pandi hakkama testide ja maskide soetamiseks? Mis meist saab? Persses oleme omadega.

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Kl 15 ajal pani Priit hirmsa hooga üle Variku viadukti. Maanteerattaga, ilma tuledeta. Tehke järgi

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Kiirustas enne ööd koju? Hirm pimeda peale jääda äkki. Kell 3 pole teda vastu tulevate autode laternate valguses enam näha. Ilmselt suur hirm on asja nimi. Sõitsin mööda rattateed kell pool kuus ja 3 sekki enne kohtumist kasvas nigu hauast välj muti kes oli täpselt märja asfaldi värvi. Täielik kamoflaaz. Mul oli veel 5W latern ees. Sittagi polnud näha. Pidur, põige jalgteele ja kohtumine läks õnneks. Peab vist 15 W ledvalgusti hankima.

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits paugutab Taaralinnas?
Kas treenib Suureks Mõõduvõtuks?

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Madison lubas kogu oma telefonide näppamisest üle jääva aja pühendada võitlusele homodega. Viimati nähti teda Reikopi käest peksa saamas. Või noh, mis võitlus see oli, pigem selline naiste kätš- küünistamine ja juustest kiskumine. Kogu selle kauniduse juures suutis Reikop kuidagimoodi oma telefoni ära kaotada. Swarovski kristallidega kaunistatud roosade kaantega iPhone. Vanal Mardil on täpselt samasugune, Jaak kinkis valentinipäevaks. Lubas veel Martinile samasuguse sebida. Igatahes kui keegi leiab, siis helistagu Reikopile. Või kui ta vastu ei võta, siis kohale viimiseks minge telemaja lähimale munakivi teele, ta pidi seal mingit osaluseksperimenti läbi viima.

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Kuule pedepoiss sina pole väärt Madisoni kusejugagi

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Ärge laske suusablogil roosablöga allavett minna. Kas tõesti pole enam ühtki südametunnistusega isakest? Padre ise on kibestunud ja käega löönud. Kihutab pimedas lumelögas ega hooli enam rahvast.

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Juba 2019 sügisel oli aimata et Padre ei hooli enam rahvast.

 
At 00:42, Blogger Priit Pullerits said...

Kuss, mis allaandlik jutt!

 
At 00:43, Anonymous Anonüümne said...

Mis siin aimata. Kui mees juba aastaid teenib truult roosa peavoolumeedia põhilist häälekandjat, siis millest me räägime? Sama hea kui mõni Breznevi aja Pravda ajakirjanik oleks hakanud seletama, et ta on tegelikult kõva dissident ja punaste vastane. No ei kõla väga usutavalt.

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

Kas liigume tagasi keskaega? Paljudele meeldib pugeda konservatiivide ees, aga nüüd hakkavad selginema tegelikud suunad, kuhu need tegelased meie riiki tüürida tahavad. Kõige rohkem katuseraha abordivastastele? Homopropagandast veel hullem asi on usupropaganda.
Kuidas kommenteerivad spordimehed ja muud alfaisased seda olukorda, kus sotsid jagavad enim eurosid linnaratturite liidule?

 
At 14:04, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Tean, et siin tooni andvad sotsiaaldemokraadid mõistavad mu nüüd hukka ja võibolla nõuavad vabandamist, aga viimasel ajal on rohkem asjalikku lugeda nendest põlualustest alternatiivuudistest kui seda postimehest ja teistest lillakuga sotside hääletorudest. Kahjuks kuulub sinna alla ka kogu riiklik meedia. Igatahes on härra Kivisildnik teinud toreda üleskutse, mis puudutab kõiki tõsiseid heteroid.
https://uueduudised.ee/arvamus/kivisildnik-annetagem-oma-vaktsiinid-rohutud-vahemustele/?fbclid=IwAR1u4Rg1XqcA0BfMyh1CnVLSjw4667CjaPjsX0dfEisACvBMEZBRHisgF7I

 
At 14:29, Anonymous MargusM said...

..pmst vasakukäelised ja sinisilmsed on ka vähemus ning blodid naised on pidevalt alavääristatud "naljaobjektid".

Hämmastab et justkui raha napib- õpetajaid jebitakse, päästestruktuurid jms on alarahastatud kuid siiski leitakse imeväel 6,7 miljonit mida laiali jagada ja oh üllatust, ~1 miljon usuühendustele. Neid paljude nullidega tsekke on kristlastel jagatud see aasta juba mitmeid, palju aasta peale kokku tuleb..
Kas võim on 21.saj ristisõdalaste poolt usurpeeritud!?

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Isake Kägu, tooni annavad meil siiski pseudoeestlased igast euro isamaa ja jesti200. Mida teha et need šaakalid põrmu paisata ja heisata suusablogi vardasse sinimustvalge originaal?

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Isakesed ja rahvuslikud suusa ja rattapoisid peab seljad kokku panema. Muidu neid šaakaleid ei võida. Patria o muerte!

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, äkki petitsiooniga saab miskisse programmi suruda annetuse blogipidajale rattatulede hankeks? Enne ei anna vähemustele sentigi kui Priit pole helendavaks objektiks ratta seljas muutunud. Seni aga tahaks põnevusega teada, et kuidas on kimada tondina hämaruses. Milliseis erilisemaid mälestusi see tekitab?

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Hoopis Pulleritsu käest peab andeks paluma. Mis ta teile halba tegi, sitakotid?

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

Isakesed peaks Padre käest andeks paluma. Rooskasid teda täitsa ilma asjata.

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Isakesed on häbelikult vait

 
At 12:51, Anonymous Rein said...

Ma pole küll isake aga teen otsa lahti ja palun Hr Pulleritsu käest andeks. Palun andeks!

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Milline on Pulleritsu valik?

https://aastasportlane.eok.ee/

 
At 15:27, Anonymous Isa Goriot said...

MIna olen isake ja keeldun Pulleritsu toetamast või temaga üldse suhtlemast, kui ta südamest ja avalikult ei vabanda

 
At 15:33, Anonymous Isa Vassili said...

Pole kahtlustki, et vabandama peab peab Pullerits ja tegema seda seekord lausa põlvili. Tallalakkujad ja selgrootud teisitiarvajad olgu parem vait

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits las vabandab. Kogu aasta mõnitas avalikult isakesi ja arvab et pääseb kuiva nahaga. Ei

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

See kuidas Pullerist on isakestega käitunud, on tõesti väga lugupidamatu ja inetu. Pullerits peab igal juhul südamest vabandama. Ma loodan, et isakestel on suur ja üllas süda ning nad võtavad vabandused vastu. siis saaksime kõik ühisel rindel edasi minna ja vaenlase purustada. Hetkel oleme kriisis

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Järgmine teema võikski tegelikult olla pealkirjaga ala "Kuidas ma isakeste ees vabandasin" vabandasin või siis " Kallid isakesed, võtke vastu minu kõige siiramad vabandused!", no ja selle viimase all siis vabandav ja pattu kahetsev tekst. vabandusi võiks olla vähemalt 3 kuvari täit. Ma arvan, et see oleks Pulleritsult ilus žest.

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Eks isakesed õunte pealt vaata seda vabandust. Neil aega kaaluda kas vabandus oli siiras ja tühjendav. Kogu ingest.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

15:55 sellest postist tuleks aasta hitt, viimase kümnendi tüvi ja ankur

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Kui Pulleritsul on vabandamisega probleeme ( ei oska, ei tea kuidas, kust alustada jne), siis võiks võtta Ratta Jürka käest mõned eratunnid

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Ära eluaegset poliittuulte nuusutajat Ratast asjasse segage. Spordimehed eriti kes rahvusliku vabaduse tõrvikut inges kannavad vabandavad uljalt ja võltsivabalt. Jaani kirikusse peaks altari ette põlvitama, nagu kuningas Xerxes kui juutide käest andeks palus pärast Dilba linna verre uputamist

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Kuningas Pullerits ei põlvita kellegi, isegi või vanakuradi enda ees.

 
At 17:30, Blogger Priit Pullerits said...

Kui nüüd keegi vaid ütleks, mille eest ma vabandama pean...

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Isakeste autoriteedi vähendamise ja solvamise asjas. Isakesed on niigi kannatlikud. Solvamine pesti ennevanasti verega maha ...

 
At 22:21, Blogger Priit Pullerits said...

Millega solvasin? Keda konkreetselt?

 
At 18:35, Blogger Gabriel said...

Illuminati on mind palju aidanud, mu ema oli väga haige ja mul oli operatsiooni jaoks vaja 40000 eurot, kuid arvete tasumiseks polnud raha, ma taotlen oma pangas laenu, nad ei saanud mulle seda laenu pakkuda, kui ma nägin Internetis illuminaatide kohta tunnistust, arvasin, et see oli nali, võtsin ühendust lord Edmundoga, kes selgitas kõike illuminaatide kohta, kui saan registri, saan 5 miljonit eurot, on uus liige, siis sain registri ja saan raha on nüüd mu ema korras, illuminaatide hea külg on see, et pole inimohvreid, elan parimat elu, mul on hea maja ja autod ning väga hea äri, olen väga edukas ja saavutan oma unistused , tulge liikmeks ja nautige oma elu täieliku kontakthärra Edmundo telefonil või WhatsAppi numbril +2348159768201 või e-posti aadressil Worldunitedpowersociety@gmail.com, võtke ühendust illuminaatidega juba täna ja muutke oma elu lõplikult

Hr Paul Finn

 

Postita kommentaar

<< Esileht