neljapäev, juuli 15, 2021

Pullerits küsib Erki Noolelt: kas jalgpall suretab Eesti sporti?

Mul oli hiljuti pikem jutuajamine kümnevõistluse olümpiavõitja Erki Noolega, kes rääkis mulle olümpia pingetest, kogemuste tähtsusest, altminekute põhjustest ja võidutunnetest ehk kõigest sellest, mis tavaliselt tulemuste ja medalite varju jääb. Sellest kõigest saab lugeda laupäevases Postimehe Nädalas. Aga rääkisime Noolega ka muust, näiteks küsisin talt:

Kas jalgpalli arendamine Eestis on kurjast, sest kõik poisikesed meelitatakse platsi peale palli taga ajama ning muud spordialad kannatavad? 

Kui jalgpallurid trenni teeks, siis see ei oleks probleem. Nad teevad trenni kolm korda nädalas, nädala lõpus võistlevad, misjärel nad esmaspäeval millegipärast trenni ei tee. Neil on mingi lollakas traditsioon siis puhata. Aga jalgpallis kogu võistkond ju ei võistle!

Kui võtame 13–14-aastased, siis neil on pikkuse vahe 50 sentimeetrit. Loogiline, et 50 sentimeetrit pikem pääseb platsile. Kuid see, kes on 50 sentimeetrit lühem, võib nelja aasta pärast olla andekam kui see, kes praegu on pikem. Aga kui ta iga esmaspäev puhkab ja saab nädalas kokku ainult kaks-kolm trenni, siis ta 16. eluaastaseks [mingi] Valga Velje täiskasvanute meeskonna liige ei ole ja tema spordikarjäär on läbi. Ta maandub neljandas liigas ja on spordile kadunud. 

Kui [mu poeg] Robin hüppas teivast 2.60, hüppas [Eesti lootustandvaim noorkergejõustiklane Hans-Christian] Hausenberg (parempoolsel fotol paremal)4.80. Mõned aastad hiljem olid nad võrdsed. Jalgpallis kaob 2.60 poiss kohe minema, sest ta ei saa platsi peale. [Jalgpallifännist spordikommentaator] Aet Süvari saab praegu südamerabanduse, aga nii see on. Kui noored teeks iga päev täiega trenni, kolm korda nädalas jalgpalli ja kolm korda nädalas kergejõustikut peale, oleks okei, et Valga Velge ei pääsenud, sest kergejõustikus suudad veel midagi teha, võid jõuda Eesti tasemele. Aga nad kaovad ära.

13–15-aastasena peaks kubatuuri üles ehitama. Võid ju visata ralliauto uksed minema ja istmed ka, aga kui su mootori kubatuur on 1,1 liitrit, siis sõidadki 50 meetrit, mitte kaks kilomeetrit.

Miks on meil kümnevõistlus jätkuvalt heal tasemel? 

Jah, see on täitsa ebaloogiline, et Kristjan Rosenberg (fotol paremal), tänavu maailma 12. mees, ei pääse olümpiamängudele. Sürr!

Kui Eestis on kaheksa tegevsportlast, kes on teinud 8000 punkti, siis Soome kõigi aegade kuues tulemus on 8000 punkti. Ometi on Soome kergejõustikuriik! Arvan, et põhiline on meie TV 10 olümpiastardi süsteem, mis annab lastele mitmekülgsuse.

Peame Eesti traditsioonilistel aladel, kus oleme kogu aeg olümpial väljas olnud, väga jõuliselt, ilma demokraatia mängimiseta jälgima, mida teevad vehklejad juunioride Euroopa ja maailmameistrivõistlustel, mida teevad maadlejad ja kümnevõistlejad, ning heas mõttes andma treeneritele [nuuti], kui tulemused hakkavad kukkuma. Kui olin olümpiakomitee tippspordikomisjonis, ütlesin, et naisvehklejatega (fotol ülal vasakul Katrina Lehis) on hästi küll, kõik ei mahu võistkonda ära, aga kui üks armub, teine jääb rasedaks, kolmas lööb käega ja neljas saab vigastuse, pole enam kedagi. Kettaheites, näe, ei ole meil ühtegi meest olümpial stardis – absurd ju! Kuigi oleme saanud sel alal kolm olümpiamedalit.
*

Heiki Nabi dopingujuhtumuist ja Eesti medalivõimalustest Tokyo olümpial rääkisime samuti. Lugeda saab sellest laupäevases Postimehes.

Foto 1: Erki Nool (vasakul) õnnitleb 2019. aasta sügisel kergejõustiku MM-võistlustel Dohas kümnevõistluses hõhemedali võitnud Maicel Uibot. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Eesti meistrivõistlused jalgpallis, Tartu JK Tammeka võõrustas 25. juunil Paide Linnameeskonda. Paide võitis 2:0. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 3: Erki Nool annab 2018. aasta veebruaris teivashüppenõu Hans-Christian Hausenbergile. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 4: Kümnevõistleja Kristjan Rosenberg Eesti meistrivõistlustel 26. juunil. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 5: Epeevehkleja Katrina Lehis mullu oktoobris Amserv Toyota esinduses. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

28 Kommentaarid:

At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult ju meid Erki arvamus ei huvita. Demokraatlikus riigis on see lihtsalt üks miljonist. Pealegi mille alusel ajakirjanik väidab, et 2021 a on kasvõi need 3401 Tallinna alaealist jalgpallurit kergejõustikult ära meelitatud kui ülejäänud pearaha nimekirjas olevad 19560 muid alasid harrastavat last? Isegi kui pooled neist 3401-st lähevad vutile kaotsi pikkuse tõttu, siis miks ajakirjanik arvab, et need lapsed ei leia endale muud sobivat huviala? Ajakirjanikult nii kitsast maailmanägemist ei oleks oodanud.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpall võiks olla selline jäänuk spordiala kuhu lähevad need kel jääb muudes alades pikkust kaalu kiirust osavust vajaka.

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Mõni tore võistkonna ala võiks meil olla nagu leedul korvpall ja lätlastel hoki. Jalgpall see olla ei saa sest 11 ottmõtsnikku ei võlu mingi nipiga ühes kahes põlvkonnas välja. Küsige Huu käest tema on tark ja jagab loogikat matemaatikat keemiat ja psükoloogiat.

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Sportmängud on äri. Mida rohkem hakkliha seal läbi jahvatatakse seda parem bisnisele. Noored kui teevad tervise ja harrastustasemel võiks siiski saavutussporti teha, mida mõõta ja kaaluda, jääb midagi pihku. Vaatame kui härra Pullerits pallurina oleks eesti tasemel kolmanda koha saanud, tartu vutimehed on alati kusikud olnud. Aga näe tema potentsiaal 800m 1.44,3 on legendaarne ja kõneainet pakkuv tulemus.

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

18:58 õige, võtke õppust sitakotid

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

18:58 eksis olulise faktiga. Mitte 1.44,3 vaid 1.59,5.
Esmalt ikka faktid paika!

 
At 02:37, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpalli mängimise eesmärk ei ole kõigil kuskil Valga Veljes mängimine. Head lapsed mängivad kolm, neli korda nädalas palli ja lähevad hiljem õppima Tartu Ülikooli ajakirjandust, et saada tulevikus korralikuks blogiperemeheks ning jätkavad füüsilise vormi hoidmiseks neljandas liigas. Eestist nagunii välismaa tippklubidesse mängima saamise tõenäosus on väike, kui oled 17 ja sind pole heasse väljamaa akadeemiasse värvatud, siis pole enam mõtet loota. Valga Velje eest Tartu Puudele neli korda hooaja jooksul väravasse sahistada ja koondises vastaselt 8:0 saada ei ole väga perspektiivikas tulevik. Ajakirjanikuna saab lajatada tervetele inimgruppidele skooriga 2500:0 (tähemärki).

 
At 07:51, Anonymous Anonüümne said...

Kuradi tolvanid.....".1.55.9.".

 
At 08:20, Anonymous Anonüümne said...

Jah 25000:0 vastastele kotti panna on kõva tulemus küll. Ülekaalukas

 
At 09:27, Anonymous Anonüümne said...

8000 meestega võib ju kiidelda, aga tiitlivõistlustel ikka midagi ei saa. Pahapill ja Raja olid tippmehed aga võistlustel vaevu esimese lehe lõpus. Kas on raske nagu vehklejatele mingi keskus luua? Miks meie poiste ainus väljapääs on kreeka treener kuskil georgia voi atlanta kolledzis? See värk ei ole jätkusuutlik. Just sellest aspektist peab küsimusi küsima.

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi teab, kust saab ralli estonia ralliraadiot kuulata?

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Kõik põhineb visuaalsel pildil. TV s peab asi kohe ette tulema. Mitu poola kümpi meest te teate? Aga Poola tüdrukud panevad punased trussikud jalas 4x400 nagu välku siis teavad kõik et vohh Poola on kergejõustiku riik. 10v peetakse hommikul kui stata tühi ja ega õhtul 1500 uimerdamist viitsi keegi vaadata. Pingsatest trussikutest ümber spordi pepu jookseb veelahe mitte sealt kes punnib 7900 - 8100 punkti kokku kahe higise päevaga.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Jack on tegija.
Kas isand Pullerits on ka auguga fisheritega rajal?

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.postimees.ee/7294385/jaak-mae-otsustas-suusad-alla-panna-ja-ralliautodega-voidu-soita

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Seh on siis lipu värvist kinni. Eestil punast värvi pole smv trussikutes tüdrukud ei huvita ühtki suuremat tv jaama ja layout rezissööri

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Kiiresti peab jooksma ka. Üksi trussikud ei jookse kui siugjat reielihast pole.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits nüli oma sõbralt Kadastikult pappi ja tellige meie 10poistele nikelt punased trikood seksika lõikega. Hiina RV kümpi mehi eriti ei ole et sassi minna. Eestist saab kergeõustiku riik ja Erki Nool ei pea enam muretsema.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas ambitsioon, nõnda ka trussikud. Meie omad lähevad olümpsile halli vöödilistega. Punasest kubepüksist ärge unistage.

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Allide pükstega küll medalit ei tule.

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

Ausalt öelda ei koti. Pärast kui poola tüdrukud on väleda jooksu teinud, trussikud jalast võtnud ja dushi alla läinud panen teleka kinni vaadata pole nagunii midagi

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Poola tüdrukud võiks Käärikule spordilaagrisse kutsuda. Pullerits saaks teha intervjuu ja küsida kuidas vorm on ja mis plaanid olümpiaks?

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Hea teema ja kõvad kommentaarid. Suisa imelik, et Pullerits personaalselt kiitust ei jaga

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

Tõepoolest üle pika aja ka midagi asjalikku ja arusaadavat

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

Midagi selles Noole jutus ikkagi on , sest olen kuulnud ühelt tuttavalt kuidas üks Tartu jalgpallitreener treener olla talle kahetsusega tunnistanud - Tead Jaan mitme lapse spordituleviku ma olen persse keeranud. Põhjuseks olla ikka see pearaha süsteem. Mine võta kinni kus see tegelik probleem on , eks adu seda kõik ise kah , et tegelikult on mingis mõttes sama mure ka muudes eluvaldkondades - meid on lihtsalt liiga vähe.

 
At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul läheb keel sõlme, poola tüdrukutest õhkub seksi ja pauerit. Sprindi jooks tõmbab lihased pingu le

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Mul on kogu aeg lihased pingu

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

11:48 mul ka kui poola tüdrukud jooksevad

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Rohkem trenni peaks tegema
https://m.youtube.com/watch?v=G-LrJc3BDeo

 

Postita kommentaar

<< Esileht