laupäev, juuli 17, 2021

Pullerits: Palun väga, väärt spordinõuandeid olümpiavõitja Erki Noolelt ja Caspar Austa abikaasalt!

Erki Nool andis mulle nädala pärast algava Tokyo olümpia puhul sisuka intervjuu oma olümpiakogemustest, ja nagu Noolele tavaks, jagas ta väga otsesõnu väärt tõdemusi - ka selliseid, mida nüüdisajal pigem eiratakse. Üks neist puudutab leviva ülipositiivsuse pahupoolt. Ta rääkis nii:

"Kui mul istuks siin vastas nais-Pullerits, meeldiks talle kindlasti, kui ütlen, et oo, sa näed 30-aastane välja, kuigi kõik teame – näeme seda, kui peseme hommikul hambaid –, et 30-st on asi väga kaugel. Meile meeldib ennast petta. Aga tippsport on selline valdkond, kus ei saa petta, ei iseennast, mitte kedagi. Kui sul on odaviske ajal rütm vale, siis see on vale. Siis peab treener sulle seda ütlema. Aga kui treener ei julge öelda või kui sulle ei meeldi saada negatiivset tagasisidet, ei saa sinust kunagi tippsportlast.

Arvan, et tippspordis ei saagi areneda heas mõttes ilma negatiivsuseta. Sa pead kogu aeg saama adekvaatset informatsiooni: sul on rütm vale, oled kurvis aeglane, viimased sammud on pikad, mida iganes. Kui treener ütleb kogu aeg, et suurepärane, suurepärane, ei ole areneda võimalik."

Usutlust Erki Noolega saate lugeda siit.

Samal ajal ei saa unustada rattasporti. Mitte seepärast, et homme lõpeb Tour de France, vaid ka sellepärast, et on ilmunud ajakirja Ma Olen Jalgrattur järjekordne, juba 28. number, kus mul on koguni kaks lugu. Seoses Tour of Estonia linnasõiduga kirjutan harrastaja vaateviniklist Lossi tänava tõusu kohta, millest võistluse ajal korduvalt proffidega kõrvuti üles väntasin, ja omanimelises kõvade harrastajate rubriigis vahendan endise tippratturi Caspar Austa abikaasa Avely Austa (alumisel parempoolsel pildil ratta taga keskel) kolme rattasõiduaasta kogemusi. Lugu algab, muide, Caspar Austa ja tema tulevase kaasa esimesest kohtumisest:

Ostnud poest ühe odavama maanteeratta, veidi vähem kui tuhat eurot maksnud Focuse, saabus Avely Kaldoja sellega kolm aastat tagasi Lõunakeskuse juurde, kust algasid Eesti ühe parema maastikuratturi Caspar Austa juhendatavad ühistrennid. 

«Kui palju sõitnud oled?» küsis Austa heleda patsiga uustulnukalt.

«Kakssada kilomeetrit,» kõlas vastus.

Austa keeras selja ja astus eemale. Tema ilme ja olemine, nagu Kaldoja välja luges, ei väljendanud mingit usku järjekordsesse algajasse, kes tuli tema treeningupundiga kaasa sõitma.
*
Rattaajakirja värskes numbris on aga juttu järgnevast:

*Tanel Kangerti Giro: mida sina seal pundis teed Yatesi aitajana?
*Rein Taaramäe (fotol paremal) Giro: mida enda kohta õppisid ja teada said selle võistluse käigus?
*Maastikurattur Peeter Pruusi lugu – kogu oma karjääri vältel on ta hüpanud ühelt rattalt teisele. Nüüd hüppab olümpial maanteerattale.
*Mida rääkis Mihkel Räim pärast võitu grupisõidu Eesti meistrivõistlustel
ja mida ta arvab oma hooajast Poola klubis
*Oma rollist räägib Tallinna rattalinnapea Pärtel-Peeter
Pere: mis on rattalinnapea jõud?
*Simple Session näitab sel suvel maailma tasemel tänavasõitu.

*Mis on ühe rattasõidu hing? Sangaste Valgete Teede rattaralli näitel.
*Infograafikad otse Hollandist – jalgrattasõit on jätkusuutliku majanduse arengu poliitika.
*Lossi tänava munakivitõus (fotol vasakul) – legend, mida on saanud proovida vähesed. Tour of Estonial tuli legend tagasi.
*Miks Hollandi naised sõidavad rattaga?
*Rattamehaanikute sarjas räägib seekord Veiko Põder.
*Põnev persoon. Kõrgrataste kuningas George Waller.

Nii et rannalugemist nädalavahetuseks teile jagub. Andke minna!

Aga kui te lugeda ei viitsi, siis võite Postimehe veebist vaadata, kuidas ma Scanpixi esindaja Art Soonetsiga Rally Estonia homse punktikatse rajal Ott Tänakule ja teistele aja ette sõitsin.

Foto 1: Erki Nool näitab 13. juulil Kadrioru staadionil, et stardiasend on tal endiselt maailmatasemel. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix
Foto 2: Erki Nool imiteerimas 13. juulil Kadrioru staadionil kettaheidet, mis oleks talle Sydney olümpial äärepealt saatuslikuks saanud. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix
Foto 3: Ajakirja Ma Olen Jalgrattur värskeima numbri esikaas. Kaanepildi edastas ajakirja toimetaja Vahur Kalmre
Foto 4: Avely Austa (ratta taga keskel) Tour de France'i rahvaetapil koos abikaasa Caspar Austa (paremal) ja Eesti presidendi Kersti Kaljulaiuga. Foto: Avely Austa erakogu
Foto 5: Rein Taaramäe tänavu 29. aprillil Šveitsis Tour de Romandie' teisel etapil. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 6: Saateautode rivi tänavuse Tour of Estonia Lossi tänava munakivitõusul. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 22:03, Anonymous Kägu, kehakultuurlane, said...

Huvitav, millal hakkavad ka meie spordifunktsionäärid sportlasi sisse vedama aafrikast. Rootsi, soome jne on samuti läinud seda "arenenud euroopa" riikide teed. Ainult idabloki maad nagu Poola, Tsehhi, Venemaa jne üritavad veel valgete meestega pildis püsida. Toredad Euroopa meistrivõistlused küll kui finaalis jookseb üks poolakas ja 7 aafriklast.

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

Tundub et noored näitavad euro tulevikku. Täiskasvanutes pole pilt nii mustane. Iirlastelgi olid mustad ambaalid, saksa prantsus britid ka itaallased, sveitsalsed puha aafriks.

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

mõned aastad tagasi väitis sm. Siim Kallas, et 70% eesti elanikonnast on lollpead ning hiljuti esines arvamusavaldusega tema tütar Kaja, kes teatas , et 70% elanikonnast tuleb ära vaktsineerida. Mind huvitab, et kas siin käib ja kirjutab rohkem neid, kes kuuluvad esimese või siis teise poole sisse?

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Aga üks meie 16 aastane täitsa valge poiss jooksis just legendaarse Priidu rekordi üle, 1:55,25 ajaks.

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et vähemalt üks kommentaator, kuulub kindlalt nende 70% hulka, kes kastreerimisele kuuluvad. Enne EM-i oli 16 aastase Kronbergsi 800 m jooksu rekord 1.55,25 ja palju temast ei osatud oodata. Eeljooksus läbis ta aga kaks staadioniringi ajaga 1.50,91 ja jõudis kõikide suureks üllatuseks poolfinaali. Seal tal enam sellist jaksu ei olnud, kuid endisest rekordist oli ikkagi kiirem – 1.54,80 ja 14. koht.

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Idavirulaste lemmik Pullerits võiks umbkeelse kohtlajärvelase Anna Panenko intervjuusihikule võtta, kes täna kauguse finaalis. Kui omal mustanahalisi pole, siis taolisi sisserännanute järeltulijaid on nii nagu muda. Kodakondsuse on piiga tõenäoliselt sünniga kaasa saanud.

Soomel juba 4 medalit, neist 3 kirkaimad. Medalil ka Rootsi ja Läti.

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav jah eesti kamanda ainsad õnnestujad on idavirumaa venelased. Tundub et suhtumise värk. Järsku teab Pullerits mida söövad või kuda treenivad meie venelased?

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Sellest päris aru ei saa. Poolfinaalis jooksis 1.50,9 ja finaalis 1.55. 16 aastane taastub nagu kulda, siin ei saa lükata et järgmine päev enam ei jaksanud. Kui 1.50 on vorm mis imenipiga siis finaalis poole kehvemini lased?

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Ala väike kandepind. Nooratleedid (aga ka muud) on harjunud oma soorituse päevaga ära tegema ja medali eestikatel või rajoonikatel kaela saama. Edasi siirdutakse puhkepäevadele ja oma turvalise, ent madala intensiivsusega treeningplaanide manu. Kui tuleb päris võistlus eelringide ja finaalidega, on toss väljas.

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits koos Noolega peaks korraldama noortele laagri mille teemaks mehisuse kool.

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Viimane mehisuse kool mida Pullerits käis oli kaugpõhja raketibaas nõukogude armees. Edasi tuli siirup, moos ja lullaby blogi.

Ahjaa kahevõitlus suure kassloomaga Moabi inimtühjas kõrbes. Kogemust on.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Kui hirmus loom tohutute hüpetega sinu poole tormab tuleb külmavereliselt kett maha võtta, ümber kurjami kaela põimida ja kägistada kägistada käggistada kuni võhm väljas ja verda pritsib silmadest. See on raske võitlus aga hiljem on rahuldus suur.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Selles blogis kirjutab regulaarselt mees, kellel pole halli aimugi, kuidas klambrit suusale kinnitada või kuidas rattalt ketti maha võtta

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits kägistas puuma?

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Utahis räägitakse tõepoolest legende sellest, kuidas keegi kõhetu ajakirjanik idaeuroopast olevat oma sitkete valgete kätega puuma surnuks kägistanud. Sealkandis õpetatakse ka lastele varakult, et sellise mehega ei tasu tüli norida.

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Isase jaaguari kägistas. 250kg paksu lihast ninaotsast sabanutini. Hiilib vaikselt ja varitseb kannatlikult ohvrit. Hüppe pikkus 17m.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Vaid suvaline sitakott peab suure kiisu vaigistamiseks rattalt keti maha võtma, mees kes on treeninud Tartu ovaalil on õlavöötme ja käsivarred sitkeks ja tugevaks suigutab agressiivse kassi igavesele unele paljaste kätega

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

Soovitav mitte paljaste kätega. Isase puuma lõugade surujõud on 400N/cm2

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

PP sulel on suurem jõud.

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits peaks kuskil TV saates demonstreerima, milline on tema käsivarte surujõud, selleks, et igaveseks vaigistadada tema võimetes kahtlevad sitakotid

 
At 20:10, Anonymous Anonüümne said...

Kui on kõva surujõud tuleb puumaga toime aga mida teha šaakalite karjaga? Need näksivad igast küljest liha tükke lahti kuni saak jõuetult maha langeb.

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Mees kelle 1500 rekord on 1.55.9 lidub igakell šaakalitel eest ära

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Ümber piiravad raisad. Mingi spets taktika peab olema. Võibolla kohalikelt küttidelt küsida et kuidas kuiva nahaga pääseda.

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Eelmine sitakott———800m.

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

Üleeelmine......

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Mehed täna on pühapäeva õhtu ja küllalt juba asjalikku juttu aetud Postitame pisut lauslollusi ja valesid ka https://www.dailymail.co.uk/news/article-9790999/Symptom-tracking-app-claims-number-people-falling-ill-virus-day-FALLEN.html?fbclid=IwAR1tVo_LHYRmVJlLCMAbOlH98pi1LLhrwtEY1dk952sCBEoyaT_9zWS2stc

 
At 22:16, Anonymous Kägu, kehakultuurlane, said...

Kuulasin uudistest Lutsarit, kes agiteeris lapsi ja noori vaktsineerima, sest haiguse läbipõdemisel võivad olla kohutavad tagajärjed ( tema teab täpselt, sest tal on kogemusi) Samuti rõhutas ta taas,et vaktsiinid on täiesti ohutud ( jälle teab ta täpselt, mis juhtub 2,5,10 aasta pärast) Kui ma Lutsari juttust päris õigesti aru sain , siis tuleb ennast vaktsineerida eelkõige sellepärast,et muidu võib vaktsineeritud inimene nakatuda viirusesse, mille vastu ta on vaktsineeritud, sest teie pole vaktsineeritud.

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Eelmistele sitakottidele. 1.59,5 ja 800m. Johhaidii ja tolbajoobid...

 
At 23:10, Blogger Priit Pullerits said...

Te ei õpi ikka muhvigi! Jätke ükskord juba meelde: 800 meetrit ja 1.55,9.

 
At 23:16, Anonymous Kägu, kehakultuurlane, said...

Väidetavalt on maailm ülerahvastatud ja ressursse napib. Paljud spetsialistid räägivad, et vaktsineerimine ongi välja mõeldud selleks, et rahvastiku arvukust reguleerida. Ehk siis tervema mõistusega inimesel on raske uskuda,et paljalt ühest väikesest gripikesest selline paanika maailmas lahti läinud on. Süsteemi soov inimesi vaktsineerida on nii suur, et korraldatakse loteriisid, jagatakse nänni ja raha ja mõnedes riikides kasutatakse suisa vägivalda. Kunagi aastaksest 35-40 tagasi jagati Hiinas transistor raadioid kõigile meesisikutele, kes ennast ära kohitseda lasid. See oli nii öelda üks osa riiklikust rahvastiku vähendamise programmist. Võibolla oleks hoopis õigem rõhuda inimeste teadlikusele ja lõpetada, see ülemaailmne koroonateater ning alustada hoopis kastreerimiskampaaniaga? Ohmukesed on oma süstid saanud ja intelligentsem osa rahvast hoidub nendest. Samas intelligentsed inimesed saavad ometigi aru, et midagi tuleks planeedi päästmiseks ette võtta. Tubli ja riigitruu kodanikuna lasi Huu ennast vakstineerida, aga kui paljud teist laseksid ennast planeedi päästmise nimel kastreerida? Ütleme nii, et saaksite preemiaks saumikseri ja samad kodaniku õigused ,mis vaktsineeritud inimesed? Lisaks oleks veel võimalus kandideerida aasta kastreeria auhinnale ja sm Kaljulaid veel presidendina püsib, äkki kutsuks ta teid vabariigi aastapäeval punasele vaibalegi.

 
At 23:43, Blogger Aare said...

Kägu, kas teiega on ikka kõik korras?
Pole just kui täiskuu...

 
At 23:45, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, aga teiega? Kas teile ei tundu et maailm on lolliks läinud?

 
At 06:42, Blogger Priit Pullerits said...

On küll.

 
At 06:46, Anonymous Anonüümne said...

Kägu räägib valusat tõde. Kui te sitakotid ei suuda seda endale tunnistada siis häda teile.

 

Postita kommentaar

<< Esileht