laupäev, oktoober 09, 2021

Pullerits: Eesti tippspordi mahavaikitud küsimus: mis saab neist, kes naasevad õpingutelt Ameerikas?

Tänases Postimehes kirjutan hiljutisest Tokyo olümpia arutluskonverentsil kümnevõistleja Johannes Ermi (fotol paremal ja samuti kahel alumisel fotol) treeneri Holger Peeli sõnavõtust lähtudes uuriva kallakuga loo, kas tasub kergejõustiklasena pärast keskkooli USA ülikooli õppima ja treenima minna. See on põnev ja mitmetahuline teema. Mulle on tundunud, et Ameerikasse minek ei pruugi olla kõige targem ja kasulikum mõte. Muidugi on igal asjal kaks otsa, kuid nagu mu loost nähtub, on üks ots - ära mine! - tunduvalt suurem kui teine, eriti siis, kui eesmärgid on hästi suured. 

Iseette küsimus, ja vahel veelgi teravam, on see, mis saab siis, kui stuudiom Ameerikas läbi saab. USAs tudeerides võib noorel sportlasel olla võrdlemisi muretu elu, aga küsimus on see, mis saab pärast õpingute lõppu. Mis ootab ees Eestis, kodumaal?

Maicel Uibol on pärast Georgia ülikooli lõpetamist aastal 2016 õnnestunud jätkata treenimist ookeani taga, nagu leidis selleks peale Lõuna-Dallase ülikooli lõpetamist 1998. aastal võimaluse ka Aleksander Tammert. Mõlemad jõudsid maailma tippu.

Marek Niit jäi pärast Arkansase ülikooli lõpetamist aastal 2014 samuti edasi USAsse oma kõrgkooli juurde treenima, kuid enda sõnul uut kodu ta seal ei leidnud. Ülikooli spordisüsteemi ta rohkem ei kuulunud, jäi pigem üksi. Polnud piisavalt raha, et palgata head treenerit. Tulemused enam ei paranenud. Kaks aastat hiljem naasis ta Eestisse.

Treener Holger Peel sedastab, et enamik, kes pärast õpinguid USAs koju tagasi pöörduvad, tulevad siia tühjade pihkudega. «Neil ei ole midagi, ei sponsoreid ega toetusi,» nendib ta. 

Olümpiavõitja Jaak Uudmäe ütleb, et tema kolm USAs õppinud-treeninud last arenesid sportlikult ka pärast ookeani tagant naasmist Eestis edasi. Tõsi, nad jätkasid harjutamist töö kõrvalt. «Sa pead leidma töö, mis sind füüsiliselt väga ära ei väsita, ja treeneri, kes on sind nõus pisikese tasu eest treenima,» lausub ta. «Sest raha sul ju üleliia ei ole.»

*

Nädalavahetusel meeleolu tõstmiseks ja inspiratsiooni andmiseks ka üks värvikas rattavideo!

Foto 1: Kümnevõistleja Johannes Erm Tokyo olümpiastaadionil. «Päikesepoiss. Eraklik. Ei ole väga seltsiv,» iseloomustab treener Holger Peel oma USAs õppivat ja treenivat hoolealust. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Johannes Erm Tokyo olümpiastaadionil. Paljud arvasid, et talvel USAs üliõpilasvõistlustel saadud vigastuse tõttu pole tal mõtet olümpiale minnagi. «Olümpial tegi ta imet,» väidab treener Holger Peel. Erm sai 8213 punktiga Eesti kolmikust parima, 11. koha. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 3: USAs õppiv ja harjutav Johannes Erm jahutab end Tokyo olümpiastaadionil. «Ameerikas ei tegelda isiksuse ega tehnika küsimustega,» ütleb tema Eesti treener Holger Peel, «vaid arendatakse ainult võimsust ja jõudu.» Seda selleks, et saavutada edu Ameerika üliõpilaste meistrivõistlustel. «Viie kuuga tõmbavad nad su tühjaks,» lisab Peel. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Millal Tarmaku ees vabandus ilmub? Või ongi nii, et ülikooli vanemõpetaja võib ajada pada sest demokraatlik enamus olümpiavõitjaid nime ja nägu pidi lihtsalt ei tea. Neile võib suvalist kägu ajada.

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Kui usast tagasi tuled siis tõesti sponsorit ja tuge ei ole. Aga reeglina kuuluvad need sportlased eesti koondisse ja kuidas siis sponsorit ei leia?

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

Loo moraal on, et Ameerikasse pole mõtet minna muidu õppima kui sa just ei lähe sinna rahvusliku kapitali toel. Rahvuslik kapital tagab vähemalt vanemtoimetaja posti eeldusel, et rabad nagu Ameerikas tavaks 90-100 tundi nädalas terve kümnendi või kaks. Muidu on tark koolitamise asemel Moabis kolistada. Näed kui kõle seal on ja igatsed kodus mamma rüpes tuututamist.

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Ka moab on vajalik, hea kui selle saab mõne targema isakese juhatusel läbi filtreerida ja tsementeerida supersoneeruvaks eksperiensiks (kogemuseks).

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Peame Padrele aitähh ütlema et ta meie pärast Moabi kõrbes oma eluga riskis ja terve nahaga tagasi naases.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

21:19 pöial sai veriseks kui puumat kägistas. Isane loom 200kg ikka vonkleb kõvasti vastu.

 
At 10:33, Blogger Priit Pullerits said...

Moab on karm koht, jah, lp 21.07, 21.19 ja 23.17. See pole mingi Ameerika vasakliberaalses ülikoolis eluvõõra tarkuse päheajamine ega hästimakstud instruktorite valvsa pilgu all saalis harjutuste tegemine. Moabis oled üksi, sina ja karm loodus. Sa kas võitled ja elad või sured, kui oled harjunud sõltuma lääne ületurvatud ühiskonna mugavustest. Moabis ei tea kunagi, kes või mis järgmise kivi, kaljunuki või kanjonikäänaku taga luurab. Seal pead ise mees olema, sest saad sõltuda ainult iseendast - oma jõust, oma osavusest, oma võitlusvõimest, oma kainest mõistusest, oma leidlkkusest. Ameerika ülikoolides ja nende treeningrühmades pakutavaga ei ole seal midagi peale hakata. Pigem tulevad nood elukauged kogemused sulle kahjuks.

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Väike mälumäng.

Nimetage neljakordne olümpiavõitja, kes veendus esimesel semestril USA ülikoolis tudeerides ja sportides, et nii edasi toimides olümpiale tal asja ei ole.


Lugupidamisega
Rein Valdmaa

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priit väidab, et jänkid petavad lollidelt õppelaenuraha välja? No on surimurid küll, ma ütlen, puumat neile professoritele kaela peale! Mingu tehku teadust parem, tehku mõni ajupesupomm valmis mis peatab hindude ja mustanahaliste paljunemise ja co2 tootmise.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Isake Valdmaa. Viren järsku?

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

13.25 Jah, Lasse Visen ise.

Lugupidamisega
Rein Valdmaa

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Vabandust!

Viren.

Lugupidamisegsa
Rein Valdmaa

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Virenist Ameerikas Wiki abil: "Vuoden 1970 alussa Virén harjoitteli Utahissa Brigham Youngin yliopiston suojissa ja kilpaili sen puolesta.[3] Harjoittelun pääpaino Amerikassa oli intervalliharjoittelussa, ja Virén kilpaili kaksitoista 2–6 mailin kilpailua hallissa ja radalla. Palattuaan Suomeen Virénin lihakset olivat kovan asfalttiharjoittelun ja hallikisojen jäljiltä jumissa. Sen vuoksi hänen alkukauden kilpailunsa menivät heikosti, ja harjoittelumatkaa arvosteltiin rahanhukkana."

Ehk siis jänkid tegid Virenile intervallide panemisega liiga. See on piisav põhjus sealse ülikooli pikalt saatmiseks.

 
At 17:27, Blogger Priit Pullerits said...

Vireni näide on õpetlik ja mõjus ja siin ei pehmenda seda isegi asjaolu, et ta õppis ülikoolis Utah's, kus teadupoolest asub Moab.

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Ahaa, aga arvestage et Viren oli rikkast perekonnast ja kuulus SUL liitu. Enamus soome jooksumehi kuulus TULi , tööliste spordikluppi kes poleks saanud sportlast USA sse saata raha põlnd. Ühesõnaga perse. Põhjus oli lihtsalt vales treenigus. Ei saa aru mis on ÕPETLIK? See oli tolle aja teadmine et teeme aga intervalli ja võistlust. Prefontaine moodi stiil et PANEME. Hilisemad mõjud on nii mõnedki kõvad mehed läksid Moabi ohtlikule rajale ja panid. Kes aeglaselt pani selle võtsid puumad õhtusöögiks põske

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

Rohkem selliseid häid õpetlikke lugusid ootaks vahelduseks

 
At 19:46, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Küsimus on muidugi hea, aga on see üldse oluline ,mis neist saab? Maailmas, kus meid peagi ootavad ette planeeritud energiakriisid ja kus targad mehed vaktsiinide mõjul järjest ogaramaks muutuvad. Sain eile sõpradega kokku, ühelt kuulsin, et oli käinud Tartus. Lasi teha hunniku teste ja külastas kalleid restorane, käis teatris ja ööbis uhkes hotellis. Ütles, et rohkem , ei lähe. Küsisin:" miks"? Ta vastas, et kõik kohad on punaste silmadega köhivaid ja nohuseid inimesi täis, et liiga ohtlik. Tema teeb kenasti testi, aga enamus viibutab oma uksi avavat "idioodi passi" ja patseerib siis köhides ja nina luristades oma zombi ilmel ringi. Teine sõber rääkis veel põrutavama uudise. Teatas, et sisuliselt kogu Eesti sportliku bridzi eliit oli covidisse haigestunud. Jaburaks teeb asja see, et viimasel võistlusel osales ka 2 küll testitud , aga siiski vaktsineerimata võistlejat ning ülikoolis käinud inimesed süüdistavad nüüd neid oma hädades, vaatamata sellele, et need 2 vaksimata tüüpi on ainsana kogu seltskonnast täiesti terved ja test ei tuvasta kõrvale kaldeid. Imestada pole muidugi midagi, sest ka blogiperemees kuulub sinna tölplaste parteissse, kes arvavad tõsimeelselt, et süstime aga kõigisse sitta ja oleme covidist lahti. Tundub, et sellise lauslolli jutu ajajad, ei viitsi isegi terviseameti kodulehte vaadata. Alustama peaks muidugi küsimusest, et milleks keegi selle vaktsiini endasse süstis? Igaksjuhuks selgitan,et mitte sinu kaaskodanikud ei pea sind covidi eest kaitsma vaid seda peaks tegema vaktsiin. See tähendab, et tegelik vaktsiini mõte ja ülessanne peaks olema ära hoida haigestumist, mitte võimaldada sulle tasuta hamburgit, kinopiletit ja osalust nuti telefoni loosimises.

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Nonii tsombid Kägu valas teile mõistust pähe millal aitäh ütlete. Seda veel et Padre pole vabandanud mitteteadusliku koroonja propaganda eest. Kaua?

 
At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

Punased silmad?
https://m.facebook.com/groups/727263554122730/permalink/1848561915326216/

 
At 20:53, Blogger Priit Pullerits said...

Nii on, 17.53, Moabis, kui panna ei jaksa.

19:02, hea meelega teeks selliseid õpetlikke lugusid rohkem, aga siin pole eriti kaasarääkijaid. Noo vaadake sm Kägu, tuleb jälle oma koroonajutuga meid tüütama. Temasuguste pärast, kes protsenti 80 ligi ei aita viia, st ise ei panusta, peavadki kõik kaaskodanikud kannatama ja piirangutes elama. See vaktsiinivastaste jutt on ju otse vene propagandakanalitest neile pähe istutatud. Kahju...

 
At 21:49, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Härra Pullerits. Minu jutt pole mitte vaktsiinivastaste jutt vaid tegelik elu. Ma ei hakka, teid vaevama lugudega, kuidas terveid med töötajaid napib,sest need vaksitud ei püsi sugugi terved, kuidas puruhaiged arstid, kellel test covidisse nakatumist näitab, lubatakse tööle, sest ta on vaksitud jne. Te ei usu, te ei näe ja te ei tahagi sellest midagi teada, sest te olete oma valiku teinud ja ei taha mingi hinna eest tunnistada, et teie valik ei olnud kõige arukam. Üha rohkem ka tuntud inimesi julgevad rääkida oma probleemidest ja tervise nõrgenemisest, mis on ilmnenud peale neid "vaktsiine " Üldiselt inimesed ei taha väga rääkida ja paljud ei taha oma tekkinud tervisehädasid kokku viia vaktsineerimisega. Nagu vägistatud naisel on häbi sellest rääkida, nii on ka nende vaksitutega. Rääkides aga nendest piirangutest, siis piirangud kehtivad seni, kuni inimesed ise tahavad naid piiranguid endale seada. Vene propaganda kanalitest on pigem pärit see sunniviisiline vaksiinide inimestesse manustamine ja selle tühise ja kergesti ravile alluva haiguse kuritahtlik võimendamine. Ma poleks taas seda võltspandeemia ja koroonamängude teemat ülesse võtnud, lihtsalt viskas siibrisse see idiootne teiste oma hädades süüdistamine, millega ka blogiperemees ise oma eelmise postituse all tegeles. Mitte vaksimata inimesed pole teie lollides ja mõtetutes piirangutes süüdi vaid te ise sellega, et haigena ringi liigute ja neid haigusi üksteisele oma idiootipassi lehvitades levitate. Kannatused valisite te endasse sitta süstides ise.

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Olin juba mures et hr. Kägu on kadunud või jäänud covivile alla aga oh seda rõõmu kui jälle viirusemärku andis.

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

Stiili näide vaksineerimisest pehmeta ajudega inimeste "toodangust" https://maaleht.delfi.ee/artikkel/94806147/toiduamet-saatis-kaitlejatele-margukirja-kanafilee-nimi-peab-lettidelt-kaduma

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Eks nende toiduainete nimedega on osad tootjad kogu aeg suht suvaliselt ümber käinud, nii et tarbijatel on isegi raske orienteeruda millega on parasjagu tegu. Kunagi oli näiteks GOST mis reguleeris lihatööstuste toodete koostist. Kui oli tegemist Lastevorstiga siis võis kindel olla millega tegu olgu siis Tallina või Tartu Lihakoombinaadi Lastevorsti toodanguga (pole enam kumbagi). Uuemate aegade saabumisel võis panna Lastevorsti nimeks igasuguse koostisega vorstile sh ka sellele mis sisaldas ainult MDM-i (lihamass ehk mehaaniliselt konditustatud liha). Kokkuvõtteks polegi võibolla paha kui midagi püütakse reguleerida toiduaiete nimede osas, sest kliendile on ju parem kui poes on märgitud tootele juustulaadne toode aga mitte juust - kliendil on lihtsam orienteeruda.

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

To 23:28 Kui arvate, et kirjutada kana asemel kohikukk on OK, siis olete Pulleritsuga ühes parteis

 
At 23:57, Anonymous Anonüümne said...

Oleks tahtnud ka teema kohta paar mõtet kirja panna, aga tuju sai ühte pikemat kommentaari lugedes rikutud.
Ma saan aru, et Eestis on loll olla justkui auasi. Selline mulje jääb kellegi Käo heietusi lugedes. Kahju, et tema tutvusringkonda kuuluvad peamiselt kaardimängijad, kes määravad ära moraalse kompassi. Tegemist näib olevat stamm-kommentaatoriga. Seetõttu võiks keegi talle tutvustada mõnda arsti, kes selgitaks asjade tegelikku seisu.
Miks peame meie, kes oleme tulnud PP blogist ammutama teadmisi uusimatest trendidest spordimaailmas, lugema siin võhiklikke, propagandistlikke ja manipuleerivad soperdisi? Selleks on olemas Facebookis vastavad grupid, kus omataolised "iseenda peaga mõtlevad" saavad üksteist kiita ning fakte moonutades arstiabi vajavate inimeste kannatuste üle irvitada.
Muuseas, praegu on paras aeg ka gripi vastu vaktsineerida.

 
At 00:09, Anonymous Anonüümne said...

Ärge unustage ennast ka lolluse ja ahnuse vastu vaktsineerida

 
At 00:22, Anonymous Anonüümne said...

Miks peame meie, kes oleme tulnud PP blogist ammutama teadmisi uusimatest trendidest spordimaailmas, lugema siin võhiklikke, propagandistlikke ja manipuleerivad soperdisi?
**********
Vähemasti on olemas üks inimene, kes käib Pulleritsu blogist ammutamas teadmisi. Ilmselgelt käivad Kodanik Käo kirjutised sellise inimese jaoks üle jõu. Muideks sellise puudlikoerakese natuuriga, ei tasuks kodanik Käo heietusi üldse lugeda. Vihjeks, et kodanik Kägu kirjutab oma kirjutise ette : "kehakultuurlane Kägu ütles". Õrnahingelised jätku see ,mis järgneb lugemata ja siis ei pea need, kellele Käo kirjutised enamasti meeldivad lugema 23:57 stiilis halinat ja kiunu

 
At 00:32, Anonymous Anonüümne said...

Käo sõber alustas Tartu külastust valest otsast. Kohe oleks tulnud vaktsineerimispunktist läbi minna, oleks veendunud, kuidas kohalik omavalitsus on suuteline organiseerima. Väga meeldivad ja haritud meedikud oleks sutsu nii oskuslikult ära teinud, et arugi poleks saanud, sääsehammustus on ka valusam. Ja seejärel, kui sanitaar- ja terviseraamatus kirje sees, palun väga, kõik paremad lokaalid ja restoranid on valla, suhtle ja tao kaarte professorite, kultuurisuuruste ja endiste spordimeestega terviseks. Tuikav pea ja mõru meel on ikka enda süü, nagu tartlastel meeldiks iga laudalõhnalist oma peaga mõtlejat aina testida. Ei meeldi. Ajastu etiketiga tuleb ikka kursis olla.

 
At 06:48, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on uus kuningas. Ei kao ta kusagile. Tellime talle ameerikast leopardi naha imitatsiooniga pintsaku siis on pilt klaar kes on kes eesti spordimeeste maailmas

 
At 09:19, Blogger Priit Pullerits said...

23:57, hästi kirjutate, tabavalt ja selgelt. Hämmastav on tõesti, et need Käo-sugused peavad end targemaks kui enamik Eesti ja maailma teadlasi, oma ala põhjalikult õppinud spetsialiste, nt virolooge. See, muide, Käo-suguste suur viga ongi, et nad mõtlevad oma peaga. See pole paha siis, kui tuleb langetada lihtsaid otsuseid, nt kas osta poest 49 või 69 senti maksev piimapakk, aga asjad lähevad rappa ja lausa ohtlikuks siis, kui inimesed hakkavad oma peaga mõtlema seal, kus neil puudub vähimgi kompetents ja kui oma peaga mõtlemine võib ohustada neid ja teisi. Näiteks ei ole mõtet mul ega ilmselt ka enamikul teist oma peaga mõelda siis, kui autol või arvutil on mingi süsteemne viga, sest mul ega ilmselt enamikul teil pole selleks lihtsalt teadmisi, et viga leida ja kõrvaldada. Viroloogia on aga veelgi spetsiifilisem valdkond ning pidada end seal internetis surfamise järel asjatundjaks... see on homeerilise naeru koht.

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Arvuti süsteemne viga on reeglina tooli ja klaviatuuri vahel asuvas tihendis. Seda saab väga edukalt oma peaga remontida. Kõige lihtsam selleks on tuntud labürinti pandud laboriroti meetod. Tuleb hakata järjest tegutsema ja panna seni kuni saabub väljapääs. Samas laborihiired ei suuda seda teha, sest nendel puudub orientatsiooni ja oma peaga mõtlemise võime.

 
At 10:08, Blogger Priit Pullerits said...

Tänan, väga sisukas ja konstruktiivne lahendus! Traditsiooniliselt väga heal tasemel ja suure kasuteguriga.

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, Kui teie oleks omal ajal õppinud oma peaga mõtlema, siis te mõistaksite, et see mida te kummardate ei ole teadus vaid selle asja nimi on RAHA.

 

Postita kommentaar

<< Esileht