neljapäev, oktoober 14, 2021

Pullerits: Kuidas lahendada oma peaga mõeldes Eesti spordi suur müsteerium?

Need, kes teadlasi ei usu, korrutavad muudkui oma mantrat, et mõtle oma peaga, ja saavutavad ise sedasi mõeldes siit-sealt sobilikke palakesi noppides ja ebasobilikke eirates uskumatuid tulemusi. Püüdsin ka nende eeskujul toimida, et näha, millised ennenägematud horisondid avanevad.

Palun väga, siin tulemused!

Eelmisel nädalal avaldasid Eesti Ekspress ja Õhtuleht loo, kuidas kulturismi maailmameistril anno 2017, nüüd ametlikult töötul Dmitri Uibal oli Viimsis garaažis dopinguladu, kust politsei leidis 150 000 euro eest keelatud aineid, mida Uiba oli müünud peamiselt jõusaalisportlastele, sh Eesti tipptegijatele. Kuulsin usaldusväärsest allikast, kes on mind korduvalt valgustanud dopinguga seotud asjadest, et seal oli olnud ka karpe letrosooliga.

Letrosool on see, mis sai möödunud talvel ja kevadel saatuslikuks maadleja Heiki Nabile.

«Kui politsei taastab Uiba poolt tema iPhone 11 kalendrisse tehtud märkmed, leidub seal kümneid viimastel aegadel dopinguaineid soetada soovinute nimesid,» kirjutab Raul Kalev EE loos. Teiste seas jääb silma üks neljatäheline nimi.

Pole absoluutselt mingit alust väita, et too neljatähelise nimega ajakirjandusest tuttav A- ehk alfamees, kelle perekonnanime pikkus ei erine oluliselt eesnime pikkusest, on teinud midagi pahasti või valesti. Selle nime esinemine nimekirjas võib vabalt olla sabotaaž või sihilik desinformatsioon.

Aga kui mõelda nüüd oma peaga, nagu soovitavad teadlastes kahtlejad, siis tean ühte samanimelist A- ehk alfameest, kes tegutseb Sparta jõusaalis treenerina. Muidugi võib see olla täielik juhus ja pime kokkusattumus.

Minu andmeil treenis Sparta jõusaalis ka Nabi.

Nabi kaitsjad on öelnud, et Nabi sai nakatuda näiteks räpasest jõumasinast või muust, millega ta spordisaalis kokku puutus.

Kelle kaudu võis sattuda letrosool masinate peale?

Mõelge oma peaga!

Lihtne, kas pole?

Kinnitan, et teadaolevalt ei ole mingeid tõendeid, et see ahel nii võis toimida, ja isegi kui toimis, ei tähenda see absoluutselt, et neljatähelise nimega A- ehk alfategelane oleks seotud millegi keelatuga. Ma lihtsalt rakendan soovitust mõelda oma peaga, ja usutavasti ei ole mõtlemine ja oma mõtete jagamine karistatav, seda enam, kui ma kinnitan, et need mõtted on kindlasti absoluutselt valed, nagu on valed vandenõuteoreetikute igasugused mõtted.

Sellegipoolest: näete, kui kergesti saab oma peaga mõeldes lahendada kuude kaupa Eesti antidopingut ja Nabi juriste ja Eesti ajakirjandust ning samuti spordihuvilisi painanud müsteeriumi, kuidas küll Nabi, Eesti olümpialootus, kes on igasugust dopingu tarvitamist eitanud ja läinud oma võitlusega lausa CASi, võis saada letrosooli imeväikese koguse oma organismi.

Selle kõigega siin ei taha ma öelda muud, kui et vaadake, milliste vildakate, ekslike ja valede tulemusteni viib oma peaga mõtlemine - see on siin kogu loo moraal ja mõte!

Fotod 1 ja 5: Tartu Toomemägi eelmisel nädalalõpul. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 2: Hommikune taevas Tartus Tähtvere kohal. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Tartu Kassitoome auk eelmisel nädalalõpul. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 4 ja 6: Emajõe kallas Tartus eelmisel nädalalõpul. Fotode autor: Priit Pullerits

36 Kommentaarid:

At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud doktor Pullerits dopingu asja lahendab jälitustegevus ja kriminaalne uurimine mitte oma peaga mõtlemine. Ei ole vaja vägisi ühendada.
Teadust tegi kahtlemata ka doktor Mengele, kuid patsientidele ei olnud tema teadus väga soodne mõju. Sellise järeldusele jõuavad isegi need kes väga oma peaga ei mõtle. Soovitan teil ja teie vaksiusklikel sõpradel kuulata doktor Kägu lahkeid ja tasuta nõuandeid.

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Las uurijad uurivad ja annavad lõpuks tõe teada. Meie asi on uskuda. Praegu on aga hoopis aktuaalsem teema, et kuidas käivad valimised. Need kohalikud. Oma peaga mõeldes, on veel võimalik teha kampaaniat. Iga valija käib ju väljas, korra ikka. Vaja on silma paista. Mis võiks olla parim võimalus, kui läbida kõik oma valimisringkonna tänavad. Rattaga võiks veereda läbi kõik Mustamäe ja Nõmme uulitsad. Saaks pildi ette, et kuidas on nende seisukord ja kust vaja veel kõpitseda. Samas näeks ka olulist osa valijaid, neid kes ei sõida ühistranspordiga ja ei passi peatustes oodates valimiskampaaniat tegevaid kandidaate. See ei ole suur pingutus. ainult 231 km Mustamäe valimisringkonnas. Rattaga liikudes võtaks selle läbimine elektrijõul lubatud piirkiirusel 25 km/h aega nõka üle 9 tunni. Peatumised ja valijatega vestlused, nimekaardi andmine ettepanekute registreerimiseks, pastaka, šokolaadi ja kruusi kinkimine väärtuses 6€ ca minut per nägu. Pärast 9 ja enne 6 ei ole sobiv valijaid kõnetada aga ikkagi jääb täna lõunast kuni pühapäeva lõunani aega 3 päeva, sellega jõuab kõnetada üle 2100 inimese ja veenda neid oma nimel häält andma. Seega ca 13000€ eest peaks saama kobeda häälesaagi, mis platseeruks teisele kohale ja kindla edumaa ülejäänute ees. See ei ole üldse ulme, täitsa tehtav ja ei pea olema sportlane. Sportlaste pingutused on hoopis teisest klassist. Ratta seljas on 44 tunniga läbitud lausa pea pool Tour de France tee pikkusest, tõsi UK-s. Asi see siis elektrirattaga oluliste mägedeta Tallinnas ära ei ole.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Spartas on üks oluline 4-täheline veel...
Too spordiklubi ei kontrolli ka koroonatõendeid - räpane asutus.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Ammu teada, et jõusaali ringkondades ringleb dopingut rohkem ja pole see Sparta klubi ainus. Tartus nt. viib MyFitnessis ja CorsaGym is läbi treeninguid L. Ööpik, kes 2014. aastal (olles 18 aastane) jäi vahele anaboolsete steroididega (stanosolool).

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ara keeruta lao nimed ja numbrid välja listid ringlevad käes me lõpuks arvame et sa pole informeeritud see on põnts autoriteedile.

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

See oleks küll nüüd eriti lahe lugu, kui Priidu lennukad fantaasiad reaalsuseks saavad :) Mida siis Priit ütleks vandenõuteoreertikute kohta :D ?

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits langes infovõrgust välja juba sügisel 2008. Mis ta sealt alates räägib on puhas spekulatsioon ja ülikooli kohviku naiste klatš. Tahate tõsist stegzetti kuulda poetage end Kägu klubi meeste sekka.

 
At 19:43, Blogger Priit Pullerits said...

Kägu puhub teile sellist umbluud, et pärast olete kõik nagu tema, ebaadekvaatsed.

See on muidugi Kägult eriti ajuvaba jutt, et tema tugevdab oma immuunsüsteemi. Las ma tsiteerin talle ja teistele ka professor Andres Meritsat, kes seletas mulle:

Ma ei tea, millel põhineb inimeste veendumus, et neil on tugev immuunsüsteem. Võib-olla Actimeli jogurti joomisel? Enamikul pole õrna aimugi sellest, mida immuunsüsteem endast kujutab ja kuidas see töötab. Pealegi, tugev immuunsüsteem ei pruugi olla mingi pluss. Tugev immuunsüsteem võib viia ülereageemisele ja olla otseselt raske haiguse põhjustaja. Imuunsüsteem peab olema efektiivne.

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Võib viia, aga ei pruugi viia ülereageerimisele. Lihtsalt oletuslik hüpotees, mida tuleks teaduslike meetoditega uurida. Aga paistab, et selle kohta hetkel veel siiski piisavaid teadmisi pole.

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

Papi Merits mõnitab labaselt. Mis krd jogurt? Kui inimene on harva haige siis ongi tugev immuunsüsteem. Mis kuradi ülereageerimine? Milleks? Ülereageerimine on allergia. Kui mehel pole allergiaid siis on kõva immusüsteem ja punkt.

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Päris huvitav ja intrigeeriv oma peaga mäng hr Pulleritsult, miks ei võikski see tõesti olla nii , aga ega vist pole sest hr Keresest ja hr Nabist pole kippu ega kõppu kuulda. Aga uurijate mängumaa ja võimalused vahest aitavad selgust tuua. Pealegi on meil nüüd Epp kellele kaasa elada. Ja oleks parem kui hr, Pullerits ei ärritaks hr Kägu muidu on pikka tiraadi talt oodata - vaene mees on ju väsinud oma evangeeliumi kuulutamisest.

 
At 21:20, Blogger Priit Pullerits said...

Oehh, mnjahh... Hakka siin jälle lollidega vaidlema, mis on sama hea, kui vasikaga võidu joosta. Ent lühidalt.

Immuunsüsteemi ülereageerimine ei ole hüpotees. 1918-1920 gripipandeemia tappis enamasti noori inimesi, mitte nii palju vanu. Kas teate, miks? Aga seepärast, et noorte tugev immuunsüsteem andis nii tugeva immuunvastuse, et sageli sai see neile fataalselt saatuslikuks. Mitte hüpotees, vaid tegelikkus on see. Imestan, et te seda ei tea!

20:35: "Kui inimene on harva haige, siis ongi tugev immuunsüsteem." See väide on primitiivsuse tipp. Sellel, miks inimene on harva haige, võib olla tuhat põhjust. Näiteks hoiab ta eriti hoolsalt tervist; ei puutu kokku teiste inimestega; laseb end vaktsineerida kõigi teadaolevate ohtlike haiguste, sh gripi vastu. Maailm ei ole nii lineaarne, nagu 100 meetri jooks ja nagu teie seda oma põhjus-tagajärg seosega paista tahate lasta. Hämmastav, et tänapäeval leidub veel sääraseid algelise mõtlemisega inimesi!

Lp 20:53 - eks see ole mu väljakurnamistaktika tiraadide pidajate suhtes!

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

No minul näiteks on kõva immuun. Haige pole aastaid olnud. Ei hoia ennast tööl peab käima ei vaktsnineeri, pahaks läinud toitu olen söönud midagi ei juhtu, käsi pesen harva, no probleemo. Muideks need kes ennast spetsiaalselt hoiavad on just tihti haiged. Kui on sitt tervis siis pole hoidmisest kasu. Sa ei näe ligi hiilivaid bäktereid. Pulleritsu loogika on sealt ülikooli kohvikust.

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

Minge *serbohorvaadi keelsed sõnad*. Mul on naabrimees, kümneid kaasuvaid haigusi. Ta tahaks vaktsiini, aga talle ei tehta, sest talle võiks see lõppeda fataalselt. Toon talle aeg-ajalt poest üht-teist. Pidin talle appi minema, aga minu pereliige puutus kokku vaktsineerimata koroonapositiivsega, seega jääb ära. Jah, meie oleme vaktsineeritud, teeme iga hommik kiirteste, aga kunagi ei tea. Jätke oma paganama uhhuutamine ja käotamine ja tõestage, et te pole värisevad sotsiaalmeedia lõdvikutest kummituped. Raisk, kopp ees, et peab ühes riigis karja lollidega elama. Kõik vaktsineerimata 12+ inimesed võiks saada taserit, kui kodust nina välja pistavad. Karm, aga teisiti enam ei saa.

 
At 08:34, Anonymous Anonüümne said...

Kui oled vaktsineeritud siis milleks sulle kiirtestid? Oled ju kaitstsud ja turvas. Järelikult see vaktsiin ei kaitse sind. Süsti või 6 korda. Loe hoolega mis Kägu õpetas. Sport tervislik toitumine ja küüslaugu kliister. Serbohorvaat oled sa peast

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Kui Soonvald seda kommentaariumi juhiks oleks antivaksid juba ammu siit puhkama saadetud kuniks vaktsineerimise kampaania läbi saab.

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Tore multikultuurne blogi küll. Homod jalgratturid antivakserid ja horvaadid ja serblased ja mõned eestlased.

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Tee omale geenianalüüs ja saad oma multikultuursusest ka rohkem teada :)

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

09:46 see tuleb sellest et Pullerits on juut

 
At 12:47, Blogger Priit Pullerits said...

Täiesti nõus, 23:43, teie lõppjäreldusega. Kes vaatas eile PERHi ülemarsti prof Peep Talvingu intervjuud "Esimeses stuudios", peab olema peast päris soe ja intellektuaalselt küündimatu, kui ta ei saanud ikkagi aru, millist kahju vaktsiinivastased ja vaktsineerimata inimesed tekitavad teistele Eesti inimestele ja Eesti meditsiinisüsteemile, kuidas nende pärast kõik teised peavad kannatama. Vene ajal oleks sellised kui riigivaenlased ammuilma trellide taha pistetud. Talving rääkis väga lihtsalt ja selgelt, kuidas antivakserid on võtnud oma koroonahaigustega - jah, tean, ligi pooled neist ei usu, seda isegi mitte surres, et neil on koroona, vaid arvavad, et neil on kopsupõletik, nagu on mulle olukorda kirjeldanud arstid - teistelt, kes ootavad plaanilist ravi, selle saamise võimaluse ära; rääkis, kuidas aktivakserid on võtnud koroonahaiguste ravist, millele on läinud 32 miljonit eurot, ära tervelt 31 miljonit (need olid suurusjärgud, mõne komakohaga võin siia-sinna eksida).

Ja siis tulevad sellised, nagu 08:34, ja ajavad oma lolli juttu ja Kägu kuulamist edasi. Masendav, milliseid lolle meie seas leidub!

Et miks ma lasen lollidel siin sõna võtta? Väga lihtne: et saada avalikku kinnitust, milliseid lolle tegelikult olemas on.

PS: juut ma ei ole. Ja kui olekski, mis siis?

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Soonvaldi ei huvita, millised on lollid vaid võitleb lolluse vastu. Lollus ja tegelikult lausa debiilsus on anda lollidele kõlakambrites sõna ja lasta sellega oma ideid levitada ning mürgitada ajupestud rahva väheseid veel toimivaid ajukurdusid.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Eelmise postituse kommentaarides olnud 3 teadlase videos on vähemalt 1 viga - pr K.S pole mingi teadlane. K.S kohta on teada et ta on tunnustatud teadlase Mart Saarma tütar. Et ta on kunagi lõpetanud Helsingi Ülikoolis ja kaitsnud seal töö rediste (köögivili) teemal 18 aastat tagasi. Pärast seda puuduvad igasugused viited teadustööle. Pigem on pr tulnud Eestisse elama, leidnud endale mõned aastad tagasi new -age stiilis mehe ja vabandatagu väljenduse eest "ära keeranud". Eestis elatud aja on tegelenud vabakutselise fotograafina. Ilmselt härra mõjutusel hakati vaktsiinivältimis teemat ajama ja seoses sellega proovitakse leida raviks midaiganes ainult mitte vaktsiini.(esmalt remdesviir, viimati ivermektiin). Samuti tundub, et pr on vandenõuteooriate luulu ja proovitakse paljastada (siiras usus?) mingit hiiglasliku vandenõud.

 
At 17:20, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, nii paistab see olema, lp 16:10. Professor Andres Merits (tutvuge ise tema CV ja teadustöödega!) räägib mulle antud ja homme Postimehes ilmuvas intervjuus väga ilusasti ja rahulikult ja loogiliselt argumenteeritult kõigi nende vaktsiinivastaste juttude kohta ja seletab ka ära, miks need ravimid ei toimi, ning avab ka seda, taas viisakalt, miks ja kuidas vandenõuteoreetikud ajavad kägu (sic!).

 
At 19:45, Blogger Priit Pullerits said...

Vaktsiinivastastele õpetlik lugu nende ühe eestvedaja surmast koroonasse Iisraelis:

https://www.haaretz.com/israel-news/israeli-anti-vaxxer-dies-of-covid-but-his-followers-remain-unwavering-1.10208605

Tüüp ajas isegi surres oma jüngritele oma joga edasi, et ärge loobude võitlusest vaktsiinide vastu, ja jäid lõpuni väitma, et koroonat pole olemas.
Paraku oli selle lolli jutu tulemuseks selle jutu ajaja surm.

Eestis suri ka eile kuus inimest koroonasse. Kõik olid vaktsineerimata. Eks nad kasutasid oma õigust oma keha puutumatusele ja mõtlesid oma peaga.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Ma maksaks Priidu artiklite eest, aga Herkel, Altosaar, Karnau on nii vastumeelsed tegelased, et pole soovi nendele palga maksmist toetada. Merits on tark mees ja muuseas käib tööl rattaga.

Koroonaviiruse leviku puhul ei saa mööda vaadata 2020 talvest ja kevadtalvest. Merits on ainukene, kes kogu kriisi vältel on ajanud teaduspõhist juttu. Lutsar, meedia lemmiktohter Joller, Kadai, Altmets andsid hanerasva seltskonnale korraliku tööriistakasti ebapädeva jutu ajamisega nii viiruse kui maskide kohta ja meediamajad tiražeerisid nende arvamusi vähemagi kriitikata, kuigi oleks võinud avada The Timesi, WaPo, WSJ, Kauppalehti, Ungari ja Poola inglisekeelsed väljaanded ja vaadata, et seal räägivad eksperdid midagi muud ja ühtivat. Meedia andis ebapädevatele inimestele platvormi ja argumendid lamemaaluse levitamiseks, täna helbime seda suppi kõik koos. Aeg meediamajadel canceldada jollerdajad ja tunnistada oma kaasosalust lolluste levitamisel. Kuid vaevalt seda juhtub.

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Mõni geeniteadlane võiks väljaselgitada, aeg juba sealmaal, et millistel tingimustel inimene ei haigestu koroonasse isegi pärast väga kõva tiraaziga viirusega kokkupuutel ilma kaitsevahenditeta. Kas selleks on nt tingimus, et kes ei raba nädalas rohkem kui 8 tundi füüsilist tööd või treeningut aga samas mitte alla 3 tunni? Tuleb lihtsalt uurida terveid kes pole haigestunud. Iga kägu saaks siis reaalselt teada, et mida peaks haigusest pääsemiseks tegema ja mida mitte, peale vaksimise. Ka vaksitud saaks oma elustiili muuta ja keskenduda koroonatervislikele eluviisidele. Infot on juba piisavalt ajaga tekkinud, see tuleb avalikustada ja mitte hoida vaka all!

 
At 11:09, Anonymous Priit Pullerits said...

Minu intervjuu Prof Meritsaga on tõesti kõva sõna. Tänu Meritsale muidagi. Aasta tipmisi intervjuusid kindlasti Alusalu loo kõrval.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

10:41, mõelge ratsionaalselt, nagu suurepärases intervjuus prof Merits rõhutab. Palju inimesi võiks antud tõvele naturaalselt tugevaid olla? Mõnedel on organismid ka HIVile tugevalt vastupanuvõimelised. Söö kartulit ja kaeva kraavi, aga viiruse käest pääsed paremate tulemustega vaktsineerides.

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Merits võib luuletada mida iganes. Siiski ei julge kraadiga spetsialistid rääkida sihitud relva levikust masside seas. Kui on teada, et pääsevad vaid need kes ei kaeva kraavi, on vaksitud, tarbivad õuka asemel kallimat viskit, elavad hrutšovka asemel kasvõi autokaravaniga rannas, kus ainsaks ohuks on ööpimeduses kõhutäit passivad puumad või üle piiri tulnud marodööritsevad võõrmaalased, kelle vastu annab palgata ihukaitsjad, siis on rahval teadmine ja siht kuhu pürgida. Tänane Meritsi jutt jätab teadmise, et oleme ühes ruumis hulluga kes kuulipildujaga valimatutes suundades tulistab ning healjuhul aitab koolnu mängimine kuulivest seljas ja kiiver peas ning lootes, et medabi saabub kiiresti haavu siduma kui ikkagi pihta saad. Ja pihta saavad kõik varem või hiljem ning mida vanem oled seda hullemini. Seega jõuame paratamatult järelduseni, et vajame ravimit, mis teeb meie keha füüsiliselt nooremaks kui 50 aastat. Kuna mehed on eriti nakatuvad, siis kas probleem on testosteroonis? Sellisel juhul peaks toid kes naisi enam ei karga olema viiruse suhtes väiksema riskiga või vastupidi, nemad just ongi kõrgendatud riskiga kes tõve tõttu enam kannatavad.

 
At 12:52, Anonymous MargusM said...

"sihitud relva levikust masside seas".. ma saan aru et sa oled ka Bondi uut filmi vaatamas käinud, ära kõike seal nähtut liiga tõsiselt võta! Film ise oli OK.

Ikka ja jälle soovitan vandenõuteooriate guugeldamise asemel selgeks teha kuidas Covid meie organismi ründab ja pääseb ning mispärast see ahelreaktsioon meid niidab..
Lisaks tehke endale ometi selgeks et vaktsiin on ennetav ja ravim on tagantjärgi meede.. (vaktsiiniga väldib raskeid haigestumisi, mitte seda et üldse haigeks ei jää.)

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Merits naeruvääristas biorelva võimalust targa inimesena juba 18 kuud tagasi. Ilmselgelt kallutatud suhtumine, mis ei vii kuidagi edasi vaid aitab kaasa niisama passimisele. Täna on piisavalt andmeid, et kellele kuidas viirus mõjub ja kellele ei mõju. See info tuleb süsteemselt publitseerida. Selle põhjalt saavad inimesed teha teadusliku valiku. Pandeemia oht on koguaeg kõrge olnud viimased kümnendid. Lihtsalt ootab impulssi, et kaardimaja variseks. See on stimuleerinuid võimekaid hullude ideedega kindraleid seda impulssi oma huvides kasutama. Sõjandusest on teada, et alla 40 aastased on kõige paremad käsutäitjad. Selle viiruse teravik ongi suunatud nende suunas kes käskudega manipuleeritavad enam ei ole. Pole nagu raske näha, mis moodi tuleb viirusega võidelda.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Vahelduseks ka tagasipõige teemasse: VEERPALU, Andreas

Sportclub Sparta,

Not active
Not Allowed - doping offence

Ehk siis, midagi seal siiski toimetatakse...

 
At 16:49, Anonymous Kaitse Kodu nr 6 said...

Pärast seda, kui Ameerika Ühendriigid olid relvadeks muutnud 9 inimeste haigust ja 5 põllumajanduslikku patogeeni, toimus ootamatu meelemuutus. 1969. aastal loobusid nad ühepoolselt biorelvade arendamisest, tootmisest ja omamisest. Ainult teaduslik uurimistöö jäi piiratud kujul alles. Eeskuju leidis järgimist ning juba 1972. aastal sõlmiti Bioloogiliste relvade konventsioon – esialgu 22 riigi vahel, tänaseks on sellega ühinenud 183 riiki. Selle kohaselt on keelatud arendada, toota, omada, hankida, osta ning müüa biorelvadena kasutatavaid mikroobe või toksiine. Sama käib ka relvade, seadmete ja varustuse kohta, mida saaks biorelvade levitamisel kasutada. Ainult kaitse, profülaktilisel või mõnel muul rahumeelsel eesmärgil on endiselt lubatud patogeenidega tegeleda.

Rahvusvahelistest kokkulepetest ja sisemaistest seadustest hoolimata jätkati biorelvade arendamist. Tõestada oli seda aga raske, sest loomulik puhang ei erine tahtlikult

tekitatud epideemiast. Näiteks pääsesid Bacillus anthracis’e spoorid 1979. aastal kogemata välja Sverdlovski biorelvade tehasest. Hoolimata sellest, et nakatus 77 inimest, kellest 66 suri Siberi katku kopsuvormi tõttu, väitis Nõukogude Liit, et haigestuti Siberi katku põdevate loomade liha söömise tõttu. Ka rõugete valmistamise kohta on kaudseid tõendeid Nõukogude Liidust põgenenud teadlaste ütlustena, kelle väitel toodeti aastas kümneid tonne relvi. Lääneriikidele on ette heidetud biorelva kasutamist Korea sõja käigus. Kommunistide poolt kinni nabitud ÜRO vägede piloodid tunnistasid, et heitsid lennukitelt Siberi katkuga nakatatud ämblikke ja koolerat kandvaid putukaid. Teaduslikus mõttes on see absurdne, kuid ilmselt ülekuulajad ega propagandistid seda ei teadnud. Hoopis kindlamad tõendid 1972. aasta biorelvade konventsiooni rikkumise kohta on teadusprojektid Jefferson, Clear Vision ning Bacchus. Nende käigus tehti katseid ohutute bakterite levitamise, spooride tootmise ning vaktsiinidele allumatute tüvede loomiseks. Kuigi leping lubab rahumeelset, kaitse- ja profülaktilisel eesmärgil tehtavat teadustööd, jäävad need projektid kriitikute hinnangul lubatu ja keelatu vahepeale „halli tsooni“.

Idabloki kokkuvarisemisele järgnenud pingete leevendamise perioodil hakati massihävitusrelvi hoogsamalt piirama. Nende arvu vähendati ning mõned riigid isegi loobusid neist. Sellegipoolest pole biorelvad maailmast kadunud ning lisaks suurriikidele on neid endale hankinud ka väiksemad riigid ja isegi organisatsioonid.

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt olen kehva kiitustega, kuid Meritsa intervjuu oli hea - müts maha!

 
At 18:43, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 16:52! Jah, ta rääkis ikka ülihästi. Sellele jutule on raske midagi vastu vaielda, sest temast suuremat spetsialisti meil sel teemal vaevalt et leidub. V.a muidugi oma peaga mõtlejad.

 

Postita kommentaar

<< Esileht