kolmapäev, detsember 15, 2021

Pullerits: Aeg on lõpetada spordis meeste ja naiste eristamine!

Mõnikord, kui liita 1+1, jõuab väga huvitava tulemuseni. Nimelt seadsin end pühapäeval vaatama Otepää MK-etapi kahevõistlust, aga kuna stardini jäi aega, klõpsisin Eurospordi kanalile ja nägin seal lumelaua paralleelslaalomit. Kummaline oli vaadata, et Venemaal toimunud võistluse peasponsor oli Tšeljabinski oblasti kuberner – kas kujutate ette, et meil oleks mõne võistluse peasponsor Tartu maavanem? Aga see ei ole siin peamine. Pange nüüd hästi tähele, mis ma edasi räägin!

Lumelauavõistlus Tšeljabinski oblastis toimus meestele ja naistele täpselt samal rajal. Võistlusel ei näinud ainsatki asjaolu, mistõttu meestel olnuks naiste ees eelis. Raja läbimine nõudis mõlema soo esindajatelt täpselt ühesuguseid oskusi.

Siis vaatasin kahevõistlust. Loomulikult oli see meeste kahevõistlus. Kas naiste kahevõistlust ETV üldse üle kandis? Igatahes ei näidanud ETV naiste kahevõistluse kokkuvõtet pühapäevases ega ka mitte esmaspäevases spordisaates. ETV näitas naiste kahevõistluse kokkuvõtet alles teisipäevases spordisaates ehk kaks päeva pärast jõuproovi lõppu. Selge see, miks: naiste kahevõistluses ei osalenud ainsatki eestlast. Ent mastaapsemalt vaadates on suurem põhjus see, et naiste kahevõistlus, kus oli Otepääl osalejaid 25, ei huvita mitte kedagi.

Paneme nüüd Tšeljabinski oblasti ja Otepää võistluse suured järeldused kokku ning näeme, et nüüdismaailmas, kus ei ole kombeks soolisi erinevusi enam rõhutada, ei ole enam ka ühtegi põhjust, miks peaks meestele ja naistele tegema eraldi võistlusklassi. Te võinuks Tšeljabinski võistlust oma silmaga vaadates veenduda ka ise, et meheks olemine ei andnud seal mingit ilmselget eelist. Ja Otepää võistluse järeldusena on selge, et kui panna naised võistlema koos meestega, pääsevad nemadki kergemini pildile. Naiste spordi marginaliseeritus on habemega teema ning parim vahend sellele lõpu tegemiseks on lõpetada meeste ja naiste eristamine – eriti kui selleks puudub sisuline vajadus.

Selle eristamise lõpetamine on seda aktuaalsem, et ühel teisel rindel, mis puudutab transsooliste sportlaste osalemist võistlustel, on vahe tegemine juba lõppemas. Eesti spordiajakirjanduses on kukkunud kahe silma vahele ROKi uued põhimõtted, mis puudutavad seda, et transsoolistel peab olema võimalus teistega võrdselt kaasa lüüa – teatavasti tähendab see peaaegu eranditult, et endised mehed võivad nüüd võistelda naistega samas arvestuses. Selle vastu on küll mõned sõna võtnud, nagu Austraalia sarmikas advokaat Katherine Deves, kes ütleb, et ROKi uued reeglid hävitavad naiste spordi. Kuid ega progressi peata!

Niisiis, kuna naiste spordil kui sellisel pole eraldi mõtet ega otstarvet, sest mängureeglid on nagunii muutumas või juba muutunud, võiks ükskord ometi lõpetada spordis arhailise vahe tegemise ning laste meestel ja naistel võistelda üksteisega kui inimestega. Ma ei näe, et mu loogikas oleks ükski viga või nõrk koht.

Aeg on lõpetada ajast ja arust seksism ehk inimeste lahterdamine tugevateks ja nõrkadeks – kusjuures mehed on tugevad ja naised on nõrgad, sest miks muidu on vaja naistele eraldi võistlusklassi?! Minu arust on see alandav. Rohkem võrdsust, palun!

Foto 1: Kristjan Ilves (nr 3) pühapäevasel Otepää MK-etail suures grupis, mida veab sakslane Vinzenz Geiger. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Fotod 2 ja 3: Näeme, et Venemaal Sotši lähistel mahtusid juba 2019. ja 2018. aasta märtsis mehed ja naised ühiselt laumelauarajale. Fotode autor: TASS/Scanpix
Foto 4: Jenny Ladina Šveitsist sõitmas lumelaual paralleelslaalomit. Foto autor: imago images / Fotostand / Scanpix
Foto 5: Miks peaksid need lumelaudurid, Stefan Baumeister ja Selina Jörg Saksamaale võistlema eraldi võistlusklassis? Miks ei lasta neil võistelda teineteise vastu? Foto autor: imago images / Fotostand / Scanpix
Foto 6: Lumelaudur Venemaa Rosa Hutori kuurordis. Foto autor: TASS/Scanpix

27 Kommentaarid:

At 12:34, Anonymous MargusM said...

Sarkasm on äratuntav, õnneks.
Ma arvan ka et edaspidi võiksid mehed "naistetööd" üle võtta et naised saaksid õlut libistades telekast sporti vaadata.

Transsoolised on inimesed nagu me kõik, mis tähendab et korjus valikus leidub ikka probleemsemaid isendeid kelle järgi siis kõigile hinnangud peale laotakse, tavaliselt täie rauaga!
Kirjutama ajendas see hiljutine uudis:
https://www.err.ee/1608435236/rowling-kritiseeris-politsei-suhtumist-transsoolistesse-vagistajatesse

 
At 12:40, Anonymous MargusM said...

PS. mõeldud ja kirjutatud oli siiski "kirjus valikus".
Vabandan telefoni iseseisva tegutsemise eest.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

"Naiste kahevõistlust televisioon üle ei kandnud."

Imelik-minu telekas küll näitas :)

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

See on hea, et Priit pehmemate teemade juurest nüüd tõesti on jõudnud fundamentaalsemate manu. Ja seda tõepoolest mõnusas sarkastilises soustis (sõltuvalt lugejast muidugi, mõni äkki võtab seda teksti hoopis tõsisema nurga all). Aga tõsi ta on, et naiste sport on eeldatavalt nüüd kaotatud ja iga kord, kui mõni karvasem munadega naine, kellel erilist häbitunnet pole või kes lihtsalt trollib või kontrollib süsteemi, pevad naised siis hakkama tõestama, et too tüüp ikkagi ei ole aus konkurent. Tõendamiskoormuse selline paigutamine, sundides lisaks olema kellegi konkreetse vastu, tekitab ainult paksu viha ja pahandust. Aga eks see õhtumaine kultuur ongi tänapäeval selline. Saame näha, mis saab, eks asjas seesolijad hakkavad arvamust avaldama hiljemalt siis, kui esimene Eesti Laurel Hubbard esile kerkib (Kui see oleks Mart Seim, siis saaks alles nalja - tee ära, Mart!).

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Sport on emotsionaalne vaatemäng mis tehakse täna meediakonglomeraatide kasumite nimel. Miskipärast pressitakse euroopas naiste jalgpalli ja jäähokit peale. Noh see rohkem feminismi tuur. Ameerikas tunnevad asja. Naised pumpsivad seal ameerika jalgpalli stringid jalas.

Naiste sport kaob, kes vaatab naiste poksi ja judot? Tennis on veel ala kus naiselikud naised vaevu konkurentsis püsivad aga kauaks?

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Transgenderdamise suur idee on kõvem kui olümpia ja spordi ideaalid. Meeste sport on absoluut. Tõsta rohkem kilogramme ja kõik on ok. Naiste sama ei ole. Naiste sporti peab kaitsma aga Coe ja teised tšinovnikud on suu saia täis ja perse väriseb nagu jänese saba.

 
At 14:58, Anonymous Tõeline alfaisane, naisküsimuse magister said...

Teatud aladel on naiste sport kole. Sest naised ei ole loodud teatud alade harrastamiseks. Võrrelge kas või meeste ja naiste korvpalli. Näete, kui suur on taseme vahe! Kui suur on kiiruse, atleetlikkuse, meisterlikkuse vahe. Lihtsalt naised, kes on 185 ja rohkem sentimeetrit pikad, ei oma sellist atletismi, nagu 195 kuni 205 mehed. Vaadake näiteks, kuidas need pikad naised jooksevad - nad loivavad. Sama on ka jalgpallis - no ei ole seda võitluslikkust, nagu meeste jalgpallis, vaid on üks armetu pusimine ja veeretamine. Ja naiste jäähoki - eriti naeruväärne: see meenutab pigem kobakäppade iluuisutamist.

Aga rohkem teemasse: miks on meestel ja naistel males eraldi turniirid ja arvestus? Aju poolest peaks nad ju igal juhul olema võrdsemad kui lihasvõimsuselt. Seda rõhutatakse ju kogu aeg, et naised on targemadki, kui mehed. Miks neid siis meestega samu turniire mängima ei panda? Maleolümpial on ka eraldi meeste ja naiste arvestus.

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Miks on meestel ja naistel eraldi saunad ja dušširuumid, kõik inimesed peaksid koos ühes ruumis pesema.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

No ma ei tea, mul kodus küll meestele ja naistele üks pott, üks vann ja üks dušš. Tegelikult ka üks vannituba ja isegi üks voodi. Ei mingit vahet. Nii kui lähen aga kaubanduskeskusesse või sauna, nii on järsku vahe sees. Kus see loogika küll on?

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Kahju et Kägu ei ole ta kirjutaks selle loo tühjendavalt lahti Pullerits teeb vaid pinna kaapimist.

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Olgu naiste korvpall ja jalgpall vähem võitluslik ja agressiivne, pole probleemi, värk on vaid selles et võitjaks tuleb sats kus rohkem Y kromosoomi sees. Kas me tahame seda näha?

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Me tahame sookvootidega jalg-, korv- ja võrkpalli. Keelata ära monosoolised tiimid ja lubada 50/50 segatiime. Segatiimide puhul on oluliseks rinnakorvide suurus. See peaks olema limiteeritud, et 50% peab olema korraliku kämbla suurusega ja 50% võib olla väiksemad. Muud piirangut ei olegi. monosoolised võistelgu homoklubides.

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Mis siin jaurata, tuleb snitti võtta rahvusvahelisest käsipalliliidust naiste rannavolle arendamisel. Kui ma noorem ja ilusam olin, sain naiste vastu proovida mängida. Täiesti legaalselt sai saia patsutada. Nüüd olen täisvaxxitud ja patsutamisest suurt ei hooligi enam. Sporditee kah loojangus.

 
At 01:26, Anonymous Anonüümne said...

Emantsipeerumisel on omad järgud. Vaadake, kuidas mina nõustusin omal ajal The Banglesi nägemusega naiste vabadusest. Videos palju stampvõtteid, aga ikka on nad ilusad ja vabad seal. Edu Padre uuele ekspeditsioonile!
https://www.youtube.com/watch?v=SsmVgoXDq2w&list=RDSsmVgoXDq2w&start_radio=1

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ja teised härjad eesti mehed. Mis toimub? Kas tartust saab tsikaago?
https://tartu.postimees.ee/7409623/abilinnapea-lemmit-kaplinski-mitmekultuurilisus-teeb-tartust-tartu/

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Ei, mitte tsikaago, ikka jurjev. Mehed on juba valmis. Näha, et ootavad.

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

https://maaleht.delfi.ee/artikkel/95383825/jahmatav-statistika-eestis-on-aastaga-surnud-keskmise-linna-jagu-inimesi-rohkem

Jõulurahu ajal äge jutt Maalehes. Hakkasin vaatama, et mida AV päästeingel siis kokku on jahvatanud selles jutus. Vaatan, et fantastika. Toodud surmastatistikas on huvitav anomaalia. Fischeri poolt deklareeritud haiguste kätte surnud on ametlikus statistikas ellu ärganud või surnute registrist kadunud. Ja vahe ei ole väike, aastatel 2017-2020 on selliseid tegelasi kokku tervelt 1322. Põgus pilguheit ütleb, et professori ja artiklis sõnavõtnute väited ei pea vett. Aga praegu ongi kehv suusailm ja kena detsembri alguse lumevaip on kadunud nagu kevadine lumi. Hea, et vähemalt kunstlumi on suusatamiseks juba valmis. Kangesti aga huvitab, et kuidas need statistikas surnud hinged ellu ärkavad, kas need on ka miskid tehishinged nagu Nikolai Gogoli surematus teoses?

________________________________2017 2018 2019 2020 2021
Fischeri graafik________________16016 16139 15671 16002 15386
Dataset:EKS31: Statistikaamet___15476 15684 15332 16057 17494
Andmestik:RV04: Statistikaamet__15478 15674 15238 15723 15042
Andmestik:RV56: Statistikaamet__15543 15751 15401 15811
Andmestik:RV40: Statistikaamet__15543 15751 15401 15811
"Surnust ülestõusnud" Jeesused?_473 388 270 191

* Fischeri graafik "Surma põhjus SURMAPÕHJUSTE SEAS ON KOROONASURMAD TÕUSNUD KÕRGELE KOHALE" Maalehes.

 
At 16:58, Blogger Priit Pullerits said...

Milleks te seda siia panete? Kui arvate ja usute, et olete professorist targem, saatke oma kriitika talle ja teistele teadusnõukoja liikmetele ja Tartu Ülikooli juhtkonnale. Mida kuradit mina sellega siin peale pean hakkama?! Mind see teie kodukootud targutus ei morjenda ega veena. Kes te selline enda arust üldse olete?!

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

Milleks, milleks.. hakka analüüsima, numbrid ju ees! Tulemused võib siiasamma kommentaariumisse postitada.
Tehishingede teema on väga põnev, selle kohta sooviks küll eraldi artiklit lausa, kas elektri hind neid ka kummitab.
Aitäh, tänan juba ette.

 
At 20:16, Blogger Priit Pullerits said...

Ütlen kohe, et mulle ei meeldi selline pealekargamine. See on viisakusetu. Ma ei ole teile mingi käsualune. Tegelege ise oma arvutustega. Mind need teie vandenõuteooriad ei huvita ning ma ei kavatse neile aega raisata. Kui aga suudate oma teooria ja oletused nii ära tõestada, et see läbib ka peer review, olen esimene, kes võitleb selle eest, et see avaldataks mitte siin, vaid ka suures ajakirjanudses, st Postimehes. Seni palun rohkem mitte tülitada.

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Õige, vana hea Padre konkreetne sõnavõtt.

 
At 08:28, Blogger Toomas said...

Priidul jätkus duhhi aastani 1992 sealtmaalt läks müümiseks ja ostmiseks. Umbes nagu endise aja maadlejad võõpasid enda õliga kokku et vastane kinni ei saaks. Kaval taktika mis toob edu.

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Päikesetõusu valitsuse suurim saavutus on, et iga lisandunud koroonasurma kohta loojub päike igaveseks lisaks 2-le inimesele muude hädade tõttu.

Võib-olla ongi Eestis keskmine vanus liiga kõrge ja pensionifond õhuke mis vajab radikaalset reformi. Võib-olla just selleks, et noortele ja rikastele tõuseks päike.

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

Las Padre teeb misiganes nippe peaasi et meile kirjutab.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi las vana jahvatab. Oluline on aga uurida ka numbreid.

Kui viimasel kuuel nädalal on kasvanud vanusegrupis 0-64 nädalane suremus 12 inimese võrra võrreldes viimase 3 aasta sama ajaga, siis korontsi diagnoosi on neist saanud ainult pooled ehk 6 inimest nädalas. Kasv on olnud veerandi jagu 54-lt surnult 66-le.

Oleks see nii ainult noorematega aga sama jama on ka vanakestega, viimasel kuuel nädalal on kasvanud vanusegrupis 65+ nädalane suremus 88 inimese võrra võrreldes viimase 3 aasta sama ajaga, siis korontsi diagnoosi on neist saanud ainult nats üle poole ehk 48 inimest nädalas. Kasv on olnud kolmandiku jagu 241-lt surnult 329-le.


Kõigist neist surnutest on deklareeritud vaksimata kodanikeks 176 ehk ainult 45%, mis pehmelt öeldes on muret tekitav number kui surm niidab võrdselt nii vaksituid kui mittevaksituid.


Statistika ütleb konkreetselt, et korontsisurmasid on vähem kui muudel põhjustel surnuid. See on elementaarne. selget seost. Nii on lood. Meil on valida kas sandistuda põdemisega või vaksimisega. Õnneks on suurim probleem vaksi kõrvalnähtudega pihta saada tugevatel sportlastel, vanakestel ja veresoonkonna haiguste riskigruppidel. Priidul on aga õnneMis aga on eriline on see, et muud surmad on kasvanud ka sel aastal rohkem kui on koroonasse surnuid. Kusjuures viimased 13 aastat on surmade arv lineaarselt langenud. See aasta aga on surmade arvu kasv 2 korda suurem kui koroonasurmad. See aasta on surmade arv 2339 võrra suurem 13 aasta tagusest maksimumist, sellest 1296 on praeguseks läinud koroonaga. Isegi toonase maksimumiga võrreldes on sel aastal tuhat inimest läinud muudel põhjustel peale koroona rohkem teise ilma. Peamiselt veresoonkonna haigustega. Täna on ainus loogiline seletus, et põhjuseks on vaksimisest tingitud kõrvalnähud mida doktorid ei suuda teaduspõhiselt vaktsiiniga seostada. Statistika aga näitabks tugev sportlase pump ja äge duhh, teda see loodetavasti ei ohusta.

 
At 18:30, Anonymous MargusM said...

Kiitus 17.51 asjaliku analüüsi eest.
Kus iganes see Priidu peer review kolleegium ka ei asuks siis ma arvan et läbib selle mängleva kergusega.

 
At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

Me teame hästi mis peer review kolumbia ülikoolist välja tuleb. Ega dorpati ülikoolist parem saa.

 

Postita kommentaar

<< Esileht