reede, mai 06, 2022

Pullerits: Kas ma avastasin rattasõidul lüngad Eesti piirikaitses?

Ma olen tegija tegija,
miks mind ei märgata märgata.
Ma olen tegija tegija,
mind palun märgata märgata.


Bläck Rokit, «Tegija (Eesti mees on tantsulõvi)» 1997. aasta albumilt «Itid Vol. 1»

Tegija olen nagunii, ja küsimus on ka selles, miks mind ei märgata.

Näiteks eelmisel nädalavahetusel sõitsin kahel päeval järjest otse Eesti ja Venemaa piiri kõrvalt mööda. Seal, kus Venemaa territoorium tungib kõige kaugemale läände. Sõitsin piirist mööda nii lähedalt, et kui oleks liikunud rattaga tee äärde ja käe välja sirutanud, oleks puudutanud Eesti piirile ehitatud tara. Tee kulgeb selle kõrval mitusada meetrit, enne kui taas eemaldub. Ei ainsatki hingelist nähtaval. Võib-olla piirivalve tarale paigutatud valvekaameratest keegi siiski jälgis mind. Kui jälgis, on küsimus, miks piirivalve huvi ei tundnud; ja kui ei jälginud, siis sedavõrra küsimused ainult suurenevad.

Järgmisel päeval sõitsin sealtsamast uuesti mööda. Taas ei kedagi ega midagi. Aga nüüd valisin jätkamiseks teise tee. Kui olin piiri kõrval kulgeval teel piirist veidi eemaldunud, ei võtnud ma hargnemiskohas suunda läände, nagu eelmisel päeval, vaid lõunasse. Läände keerates laskub tee nõlvast alla ning kestab umbes seitsesada meetrit noolsirgelt läbi metsa, seejärel keerab lõunasse ja kestab taas noolsirgelt ligi poolteist kilomeetrit lõunasse. 

Minu valitud lõunasuund vonkles usjalt läbi metsa, kuni jõudis lagendikule, kus värskelt ehitatud varjualuse kõrval on ristmik. Vasakule ei saanud keerata, sest seal oli piiri äärde viival teel tõkkepuu ees. Paremale keerates oleksin jõudnud sinna, kust eile juba sõitsin. Seega jätkasin otse. Aimasin, kuhu see kitsas metsavahetee viib.

See viis kolmikpunkti ehk sinna, kus kohtuvad Eesti, Läti ja Venemaa piir. 

Tee kulges kergelt üles-alla ja vasakule-paremale. Siledamad lõigud vaheldusid auklike kohtadega. Mõnes kohas oli teeperves näha lund. Aga taas polnud näha ühtegi hingelist. Kuni umbes kahe ja poole kilomeetri pärast lõpetas mu edasiliikumise tõkkepuu. Selle tagant oli kerge laskumise järel näha Eesti püstitatud piiritara.

Ma ei hakanud uudishimutsema, ammugi mitte tõkkepuust mööda sõitma, vaid keerasin otsa ringi ja sõitsin tuldud teed tagasi.

Miks ma sellest kirjutan? Aga sellepärast, et tol päeval viibisin kontvõõrana riigipiiri vahetus läheduses kokku ligi pool tundi ja mitte keegi ei tundnud minu vastu huvi. Mitte keegi – pean silmas piirivalvet – ei tulnud küsima, kes ma olen ja mida seal teen. Mis paneb mind küsima, kas me piir Venemaaga on ikka piisavalt tugevasti kaitstud.

Meenus ka Eston Kohveri juhtum – aga mis siis, kui Venemaalt on saabunud mingid tegelased ning mu röövivad, üle Venemaa piiri lohistavad ja siis spionaažis süüdistatuna vangi panevad? Kas Eesti piirivalve jõuaks pärale, et see rahvusvaheline intsident ära hoida? Või olen tõepoolest meie piiri lähedal niivõrd kõigi silme alt ära, et keegi isegi ei tea mu seal viibimisest?

Veebruari lõpus, just tollal, mil Venemaa tungis kallale Ukrainale, viibisin sealkandis – küll mitte kolmikpunkti läheduses – kokku üheksa päeva, sõitsin ringi suuskade ja rattaga, millest olen nii kirjutanud kui avaldanud videolugusid. Olen sealkandis kontvõõras. Ja ka tookord ei tundnud piirivalve minu vastu mingit huvi. Nüüd siis murrangi möödunud nädalavahetuse kogemuse järel pead, kas Eesti piirivalve ikka jälgib, mis piiril toimub.

Või äkki suutsid nad mu juba talvel tuvastada? Näiteks auto numbrimärgi järgi. Aga kuidas saab piirivalve olla kindel, et autoga sõidan mina, mitte pole see vaenlase kätte langenud? Näotuvastusse ma ei usu, eriti talvel, kui mul oli dressipluusi kaelus lõuani kinni, kiivri all suusamüts ja lisaks tuule eest kaitsev memmerätt. Enam-vähem samamoodi kaitsesin end ka eelmisel jahedal nädalavahetusel.

Muidugi ei soovi ma sellist tähelepanu, et piirivalve minu välja ilmudes auto käima paneb ning sõidab mind metsa vahele taga ajama. See oleks väärtusliku ressursi raiskamine. Kuid mida piirivalve näiteks võinuks teha – kui neil oli mu auto number, oleks nad võinud mulle kas või mobiiltelefonile helistada, et kontrollida, kas piiri ääres liigun mina, ja küsida, mida ma teen ja mis on mu kavatsused.

Mure kohe meie piiri pärast...

Foto 1: Priit Pulleritsu ratas tõenäoliselt mahajäetud talukohas Eesti riigipiiri lähedal, taamal paistmas Venemaa. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Veekogu Eesti riigipiiri lähedal, kus Venemaa ulatub kõige kaugemale läände. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Tee Eesti riigipiiri lähedal. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Tee Väiko-Tiilige ja Saagrimäe vahel. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 5 ja 6: Tee Missokülä lähedal aprilli lõpus. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 7: Üksik puu tee ääres Ritsiko ja Savimäe kandis. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 8 ja 10: Hino järv. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 9: Tee Väiko-Tiiligelt Missokülä poole. Foto autor: Priit Pullerits

22 Kommentaarid:

At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ega siin pole Vene aeg, et piiril tolgendada ei tohi. Üle ei tohi minna ja salakaubandusega ei tohi tegeleda. Nendele kes neist tabudest vales kohas mööda nihverdavad, neile on sanktsioonid. Nende tegevuste puhul tuleb patrull välja juhtumit menetlema. Tehniliselt oled meetri kaugusel piirist ikkagi Eestis ja juhul kui oled juba pikalt illegaalina siin viibinud, siis teoorias võetakse sul natist kinni isegi postimehe Tallinna kontorist. Teoorias paberil on selline võimekus Eestil olemas. Kas ka reaalsuses see toimib, seda pole ükski ajakirjanik siiani käsitlenud.

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Kui seoses koroonaga piirid kinni pandi siis mingid Pärnu poisikesed olid rolleritega Lätis käinud. Pärast võeti ikka linnapeal rajalt maha ja tehti trahvid ära. Meenub nagu midagi sellist...

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Tead Priit. Kaugjälgimine on huvitav teema. Yosemites viibides jälgisin 10 km kauguselt tavalise kompakt reisimise kaameraga Half Dome otsa ronijaid. Piirivalvuritel on aga kordades kallim ja spetsiifilsem tehnika. Nad näevad huvi korral kah, et kes ronivad. Pealegi on sinna otsa ronimiseks vaja konkreetsel päeval kehtivat luba, mis teeb tuvastamise ülesande oluliselt lihtsamaks. Võid kindel olla, et ka siin tuntkse shortcut'e.

Meie sõprade võimaluste arsenali võib selgitada järgmine jutt.
Nimelt, kui mu miniatuurne puuma kauge sugulane loomulikku ealisse haigusesse suri, kes ei kartnud ühtki koera vaid pigem tegi neile tuule alla, siis ta matmise hetkel ilmusid tänavale kassi suurused tõukoerad koerapissitajannaga ning penid hakkasid valulikult kiunuma haugatama. Tõenäoliselt tekkis neil mulla peale kühveldamise infrahelist resonaatori efekt, mis panid neid tundma doomsday hetke ja nad ei pidanud saadud valule vastu. Loomulikult on selle teaduslikult tõestamata empiirilise fakti kohta ka teaduslikum seletus, kus penisid oli tõuaretusega geneetiliselt muundatud ja nad olid tundlikud inimese kontrolli all oleva nupu vajutusele nagu seletab hiirte peal tehtud katse - https://arvamus.postimees.ee/7516403/ak-fookus-labimurre-aju-uuringutes-voi-siiski-mitte

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Ja päeva tsitaat delhvist:

"Teatavasti jäi Eesti üks paremaid laskesuusatajaid hiljuti ilma ka EOK toetusest, nälg näpistab, seega esikoha eest Stebby poolt makstav 100 eurot ja Sportlandi 50 eurone kinkekaart kuluks marjaks ära."


https://sport.delfi.ee/artikkel/96591823/otsepilt-uudsel-pinevusalal-jahib-eesti-meistritiitlit-varvikas-seltskond-taliharm-kudre-gaim-himma-ermits-saluri-rikberg-ja-teised

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Siin blogis jooksust ju ei räägita. See tekitab omanikus valusa pavlovi refleksi ja võib tõenäoliselt bänniga lõppeda. Aga kui juba jutuks tuli, siis mis selle Tartu jooksuraja pikkus ka on?

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Jooksmine on n... . Valged mehed sõidavad auto ja lennuki ja rattaga.

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

"Talvel suusatan. Suvel püüan kala mereääres."

Tsitaat siis taaskord Bläkult.

 
At 12:16, Anonymous MargusM said...

Bläku oli kuldsete kätega mees, tegi isegi peedist pesumasina trumli. Meister.

Bläkutamise meister on aga üllitanud järjekordse "Kas ma..." sarja segadust ja kõrgemates närvisüsteemides ka paanikat tekitava postituse . Milleks seda vaja oli, aru ma ei saa. Oleks helistanud gordonisse või lausa kohale vändanud siis oleks ka vastuseid saanud. Nüüd aga hulk segadust külvatud. Sellise olemusloo eest küll läikimahöörutud plekitükki ei saa, ..isegi mitte siin blogis ! !

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Küll piirivalve loeb ka blogi, näevad, et mõistlik mees see Padre. Eeskirju ei riku ja kirjutab hästi, muuhulgas ka piirivalve seisukohast kasulikult - mis piiritsoonis nägi, millised on tähelepanekud piiri tugevdamiseks ja võimaliku diversiooniakti kirjeldus. Silmad võivad peal olla mehitamata seireõhusõidukilt. Ega enne aru ei saa, kui rattal kumm läheb ja tuleb teepervel ratast nokitsema hakata, siis ilmub piirivalve sõiduk kui imeväel kõrvale, millest pakutakse abi.
Kui venelased röövivad meie tunnustatud ajakirjaniku, siis siin on 2 varianti:
1. Padre läheb venelastega koostööle. Teda saab vähemalt pühapäeviti näha ja kuulda populaarses koguperesaates Pühapäevaõhtu Solovjoviga. Seal tituleeritakse teda eruraketiväelaseks, komandöriks. Mehe üks jutupunkte saab olema Trumpi poliitika kiitmine ja selle kasulikkuse seletamine ja seostamine Venemaa laienemisplaanidega, sest kõik peab välja nägema loomulik.
2. Padre keeldub koostööst: vaikib kangelaslikult, ei räägi saladusi välja või vatrab julgeolekumeestele täisjama. Sel juhul vahetatakse Padre umbes paari aasta pärast Lefortovo vanglast välja siinse Öise Vahtkonna aktivisti vastu. Vanglaaja jooksul saame näha Lääne massiivset toetuskampaaniat, kõigi vabade maade peavoolumeedia teeb sellist lärmi, et venelastel hakkavad kõrvad s...vett jooksma. Ja paras neile. Kodumaale naaseb juba eesti rahva kangelane.

 
At 20:03, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 17:17!

Kirjutasin selle kõik ikka tagamõttega, et küll piirivalve ka loeb ja siis oskavad seal juba kompetentsed isikud järeldada, mida neil sellest kirjeldusest järeldada vaja. Aga ma oleks sügavalt hämmeldunud, kui piirivalves seesinane kirjutis seni lugemata on. Kas see võiks olla usutav?
Hmm, võib-olla võikski olla usutav, sest piirivalvel ei ole kahtlemata kahtlust, kelle poole ma kaldun ja kelle tegevust toetan, nii et siit mingit rünnakut nende vastu ega riigisaladuse paljastamist ei tule. Nagu näete, pole ma siin piirirajatistest ega piiriäärsest teest avaldanud mitte ühtegi pilti.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Mis sogad Priit, loe lehti - "Peale piirivalvurite jälgivad piiri ka kaamerad – nii päeval kui ka öösel. „PPA kasutuses on sensorid isikute ja sõidukite liikumise tuvastamiseks, radarid, droonivaatlussüsteemid, portatiivsed valveseadmed jne,” loetles Järvpõld."

 
At 07:18, Anonymous Anonüümne said...

Usalda aga kontrolli arvab piirivalve. Kellel on usalduslik suhe Jelena Välbega, kõrge ohvitseriga reservis. Mis auastmeni Jelena V jõudis?

 
At 08:30, Blogger Priit Pullerits said...

22:09, loomulikult tean, et piirivalve jälgib piiri. Küsimuse tuum on selles, et kui mingi tegelane sõidab rattaga korduvalt piiri ääres, siis võiks ju hakata kahtlustama, mis luuret ta seal teeb ja mida jälgib ning ta isik kindlaks teha. Seda imestangi, et selle kohta pole huvi tuntud.

 
At 08:31, Blogger Monika said...

Miks peaks piirivalve raiskama ressurssi üksiku ratturi pärast kohale sõitmiseks? Eriti kui on näha, et tüüp eesti poolt tuli ja üle piiri ei läinud?? Pärast oleks sa kirjutanud, et näed, kuidas kulutavad kallist kütust ja mis mõttes eesti piirvalvel ei ole eemalt jälgimise seadmeid...

 
At 08:33, Blogger Monika said...

Ja Priit, usu mind, sa ei ole teps mitte ainuke, kes seal kolme piiri kokkusaamise kohas käib... kui nad nüüd iga uudishimuliku pärast kohale kihutama hakkaksid siis oleks neil mõistlikum juba sinna putka püsti panna..

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

8:30 loe seda - "Piiritaristu rajatakse kagupiiril 115 kilomeetri ulatuses maismaale. „Osa maismaapiiri piirneb veekogudega ja sinna taristut ei rajata, sest veekogu toimib ise loodusliku tõkkena,” märkis PPA juhtivpiiriametnik Priit Järvpõld.

„Kagupiirist suurem osa paikneb raskesti läbitaval maastikul ja metsasel alal. Sealne piiririba on nüüdseks suuremast võsast puhastatud, piiripostid paigaldatud ja piiriehitustööd on aasta jagu käinud. Piiritaristule paigaldatakse ka nüüdisaegne tehniline tugi ehk seiresüsteem,” ütles Järvpõld. Samuti hoiavad piiril silma peal valvurid. „Seega on piiri väljaehitamine osa tervikust, kus taristu, valveseadmed ja piirivalvurite töö annab kogumina soovitud tulemuse – meie piiri kaitstuse.”" https://epl.delfi.ee/artikkel/94282277/eesti-kagupiiri-ehitus-on-taies-hoos-varsti-paasevad-piirivalvurid-ule-soode-ja-jarvede-nii-et-ei-pea-hiljem-riideid-kuivama-riputama

 
At 12:21, Blogger Priit Pullerits said...

No mida värki, 10:44, tulete siia Delfit tsiteerima!!...

Tutvuge esmalt ikka tummise tüvitekstiga ja tsiteerige seda:

https://leht.postimees.ee/7314639/pm-nadal-eesti-paneb-migrantidele-vastu-veristava-loiketraadiga-piiritara

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Mis mõttes tüvitekst? Sa jäid ju oma memuaaride avaldamisega pool päeva hiljaks! 13.08.2021, 00:05 vs 10:40. Kes on esimene, see on tüvi. Ja pealegi sa tsiteerid oma hilinenud ülevaates väga ebaprofessionaalselt reformarit, kelle erakonna tüvipanus on piiri väljaehitamisele kaigaste kodaratesse ajamine.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Lauri Vahtre kiidab tänases kirjutises Priit Pulleritsu, et tema on peaaegu ainsana julgenud sõna võtta, et venelaste putinismi ja nõukogudeihalust ei saa sallida ja sellele tuleb lõpp teha.

Vahtre kirjutab:
Kumbagi teemat ei ole üles võetud. Vaid Andrus Ansip ütles ühes teleintervjuus, et Eesti riigi ilmsete vastaste elamisloast ilmajätmine oleks enesestmõistetav, aga Kaja Kallas võib-olla ei vaadanud seda saadet. Midagi selleteemalist on märkinud ka Priit Pullerits, aga see ongi nähtavasti kõik. Tekib küsimus, mida me ootame. Et Putinit toetavad ja ukrainlasi mõnitavad Vene maailma loojad ümber kasvaksid? Asjatu lootus.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Vahtre kiitku ikka oma mõttekaaslast Vooglaidu.

 
At 07:17, Anonymous Anonüümne said...

Millised on panused euroviisude 1. poolfinaaliks? Island, Ukraina ja Armeenia kindlamalt edasi? 2. poolfinaalis tuleb meie armeenlasele pöialt hoida. Armeenia on Venemaa liitlane.

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Vaktsineeritud inimesed haigestuvad koroonasse aga meie PM kirjutab PM-s sellist jama EL-i peealikule «...me märgime murega, et liikmesriigid seisavad silmitsi uue väljakutsega, milleks on vaktsiinide ületootmine ja ülevarustus. Vaktsiinitarned Balti riikidesse ja teistesse liikmesriikidesse jätkuvad hoolimata ebapiisavast vaktsiinide süstimisest. See seab surve alla mitte ainult logistika- ja ladustamisvõrgud, vaid tähendab ka mõjusid eelarves.» Keegi saab siis aru, et kas vaktsiine süstitakse siis piisavalt või ebapiisavalt. Kas PM on ohmakas ja palub absurdi või on PM kirjaoskamatu ja ei suuda maameeste keelde meie PM-i palvet tõlkida? Kurat, riigi kirjavahetust võiks ikka ajakirjanikud selgelt suuta kommunikeerida, mitte mingit jura avaldada. Kuna meil pole originaalkirja käepärast, siis oletame, et loogiline on kui rahvas ei soovi kehva toimega vaktsiini ja sellest tekivad probleemid. Aga see ongi ju lepingu mõte, et risk tootjatelt jagada tarbijatele pikema aja jooksul. Pandeemia pole ju tootja vaid riigi probleem. Riik istub nagu narkosõltlane tootjate nõela otsas ja teha ei olegi muud kui maksta ja kui maksta ei suuda, siis minna ja varastada kellegi taskust. Õnneks Eesti ei pea minema veel vargile vaid võib minna ja võtta laenu pangast. Aga nii, see on, et tootjad surusid operatiivselt oma arendusriskid riikide kaela ja riigid kartes valijate pahameelt lasid endale nõela sisse torgata. Parem nõela otsas istuda ja pangalaenu plekkida kui rahvast õue sporti tegema suunata. Mäletate veel kuidas vabaõhu spordiüritustel rahvast kotiti koroonatõenditega ja piirarvudega? Kas mõni tõsiselt võetav professor ka on tagantjärgi sellise meetme tõhusust suutnud tõestada? Olukorras kus bussis või trammis või kaubanduskeskuses ei küsi keegi koroonatõendit.

 

Postita kommentaar

<< Esileht